2024-03-29 811 瀏覽
未試過寫食評,估唔到第一次就寫咁差嘅經歷。今日第一次去,點咗五個餸,分別係雞絲粉皮、干扁四季豆、片皮鴨、蟹粉豆腐煲、蜜汁火方。片皮鴨和火方尚算可以,雞絲粉皮除咗鹹到一個點完全食唔到有麻醬味。干扁四季豆嘅四季豆係完全淋晒,鹹到苦!最離譜係蟹粉豆腐煲,係啲豆腐上面求奇打個芡,落幾粒蟹粉就算!侍應全部都淨係比完反應你轉頭就唔見人!如果以上嘅情況係一般茶記或者大排檔我絕對唔會要求嘅多,始終價錢比較平嘛!大佬叫咗五樣嘢收咗成千幾蚊,仲要咁嘅服務態度係咪要講吓先?我個人認為真係離晒譜!
2024-03-28
同事話最近去咗北京玩識咗唔少好正嘅填鴨,可惜我冇得放假旅行周圍走~,如果唔係我都好想去。為咗彌補冇得去旅行嘅可惜,今晚收工就捉咗朋友仔去陪我食返隻烤鴨過下口癮。~呢間烤鴨店係朋友推介嘅,地點幾方便,距離尖沙咀地鐵站行過嚟大概5分鐘左右,幾啱返工人士收工過嚟食。七點幾嚟到已經差唔多全場爆曬,好彩仲剩返一張2人枱。~整體環境幾舒服,見到好多一家大細都嚟食,加上佢哋有各式各樣嘅套餐,人多會更加抵食。~至尊拼盤🍽 $208:見到佢哋餐牌有好多款小食,心郁郁款款都想試。所以就直接叫咗呢個拼盤,一個拼盤裏面有香醋青瓜、麻醬雞絲粉皮、水晶餚肉、四喜烤麩同醉雞等。青瓜酸香解膩、餚肉緊實彈牙,烤麩就非常入味,醉雞雞件滑溜,雞皮同埋雞肉之間仲有一層上湯啫喱,最後雞絲粉皮嘅重點就係濃滑麻醬,真心好香。~烤北京填鴨🦆(半隻$218):餐廳會首先比一口酥客人,其實就係隻鴨酥酥脆嘅外皮,攞嚟點砂糖食,好似食緊零食咁,好得意。跟住隨鴨送嘅醬料比坊間嘅北京填鴨多,最特別就係有哈密瓜同蜂蜜黃梅醬。蒸到熱辣辣嘅面皮,包裹住去脂肪嘅嫩口填鴨,加入醬料後,入口甜甜鹹鹹,一咬下去油香滿嘴,令人不能自拔。其實冇得去旅行,都唔係咁

至尊拼盤🍽 $208:

烤北京填鴨🦆(半隻$218):
餐廳會首先比一口酥客人,其實就係隻鴨酥酥脆嘅外皮,攞嚟點砂糖食,好似食緊零食咁,好得意。跟住隨鴨送嘅醬料比坊間嘅北京填鴨多,最特別就係有哈密瓜同蜂蜜黃梅醬。蒸到熱辣辣嘅面皮,包裹住去脂肪嘅嫩口填鴨,加入醬料後,入口甜甜鹹鹹,一咬下去油香滿嘴,令人不能自拔。其實冇得去旅行,都唔係咁大件事姐😆。

古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓
今日同屋企人黎到位於尖沙咀嘅哩間中菜餐廳。餐廳環境闊落,有大量圓桌座位及卡位。餐牌上面有二人、四人及六人套餐可以選擇~🍵桂花烏龍 $18 一位🥕餐前小碟 $18🔥烤北京烤鴨 $438 一隻餐廳嘅烤鴨相當高質,店員會先放低唔同既配料,包括鴨卷餅、京蔥、青瓜及哈密瓜,仲有砂糖及京醬。烤鴨外皮香脆,肉質細嫩,入口鬆化,配埋配料同醬一齊食,口感豐富,而哈米瓜同青瓜可以減低油膩感,值得一讚既係烤鴨既所有配料都可以無限添加~除左烤鴨肉之外,店員會另外用碟裝一口酥,即係烤鴨皮,哩碟烤鴨皮非常酥脆,點砂糖黎食真係一流👍🏻🐠風味松子魚 $258松子魚肉質實淨嫩滑,醬汁酸酸甜甜,非常開胃,仲有唔少菠蘿同果仁,啲醬汁仲超岩撈飯食添。🥬金腿濃湯津白 $95娃娃菜索晒湯汁嘅味道,味道清甜,正好中和北京烤鴨嘅油膩感~

餐牌上面有二人、四人及六人套餐可以選擇~

🍵桂花烏龍 $18 一位
🥕餐前小碟 $18

🔥烤北京烤鴨 $438 一隻

🐠風味松子魚 $258

🥬金腿濃湯津白 $95
娃娃菜索晒湯汁嘅味道,味道清甜,正好中和北京烤鴨嘅油膩感~
2024-03-21 289 瀏覽
同好友相聚,北京道最就腳,今晚就係我至愛填鴨。正餐前小食,甜酸蘿蔔-爽口有酸開胃烤北京填鴨半隻-一籠熱熱簿餅,再有一小碟鴨皮,店員先介紹可用砂糖同甜酸醬食最一流,果然口感酥脆,入口即溶,再有4款配料醬汁。主角出場填鴨,皮香肉香填鴨,油脂分布平均,加入青瓜及京蔥及令口感提升。好好👍🏻味南翔小籠包-湯汁不算太多,但勝在皮簿,滿滿口感。一籠有6粒。不錯高力豆沙香蕉-每粒都脹卜卜,外層灑滿糖霜,食落麵團極之綿軟,內裡有豆沙及香蕉,綿滑好滋味腰果露-腰果先炒至香濃,有少少蕉香味,口感滑溜紅糖桂花湯圓-薑湯帶有桂花香味,甜度適中,湯圓細細,入面是芝麻餡料,香口。
同好友相聚,北京道最就腳,今晚就係我至愛填鴨。正
餐前小食,甜酸蘿蔔-爽口有酸開胃
腰果露-腰果先炒至香濃,有少少蕉香味,口感滑溜
  • 腰果露
  • 南翔小籠包
2024-03-20 238 瀏覽
古琴雅苑有一段時間冇食烤北京填鴨,突然間想食便約友人飯聚,想起之前食過吾錯的古琴雅苑.餐廳位於尖沙咀旅遊商業區北京道太子集團中心15樓,,餐廳裝修簡約,設計帶有點中式元素餐廳玻璃幕牆設計,有大玻璃窗可飽覽尖沙咀海景和市景,餐廳座位寬敞,坐得又舒服,餐廳主打京滬菜,最出名是烤北京填鴨,餐廳入饌上乘食材,服務員招呼殷勤友善。烤北京填鴨半隻Roasted Peking Duck廚師用北京百年傳統掛爐烤製,選用上乘的北京填鴨,有鴨卷餅和多種烤鴨配料,烤鴨食落皮脆肉嫩,夾著配料一起吃,感覺有不同的口感。至尊拼盤至尊拼盤有醉雞,粉皮,手拍青瓜,烤麩和水晶肴肉,醉雞酒味不太濃,肉質嫩滑,手拍青瓜有蝦肉,青瓜新鮮爽甜,烤麩夠入味,水晶餚肉點薑絲醋汁,酸酸地非常好味。
古琴雅苑

烤北京填鴨半隻Roasted Peking Duck

至尊拼盤

2024-03-18 215 瀏覽
🦆烤北京填鴨$228鴨皮嘅顏色好誘人!😍😍金黃色嘅皮烤得香脆,一口咬落去,啲皮脆到爆!好juicy ✨鴨肉好滑好嫩,完全唔會有咁嘅膩感!配上啲甜甜嘅醬汁,味道更加出色!😊食填鴨嘅時候,一定要配埋薄薄嘅餅皮同蔥絲,然後包成一個小包,一口咬落去,鴨肉同蔥絲嘅結合簡直係天衣無縫!🤩🥳🐥藥膳花雕醉雞鍋 $288藥膳花雕醉雞鍋係一道結合傳統藥膳同花雕雞嘅菜式,帶有滋補嘅功效同獨特嘅風味! 😚湯底嘅香氣好濃郁!飄出嚟嘅花雕酒香~~鍋裡面有雞肉、雞骨、藥材同埋花雕酒,湯底熬煮嘅時間長,令到雞肉入味得恰到好處!啲雞肉鮮嫩多汁,藥膳嘅成分令到湯底有獨特嘅香味同滋補功效。中藥材料例如當歸、枸杞同黃耆,都可以增強體力同提升免疫力!真係食得健康又開心!❤️💖
🦆烤北京填鴨$228

🐥藥膳花雕醉雞鍋 $288
湯底嘅香氣好濃郁!飄出嚟嘅花雕酒香~~
2024-03-15 214 瀏覽
前同事生日,大家一班朋友喺尖沙咀一齊食晚餐,叫的食物唔算多,勝在夠肚,滿足到(5⭐️最高)古琴鴨肉炒飯(5⭐️)份量有兩碗飯當中的鴨肉🦆味道好足,而且夠足料,每粒飯都炒得好均勻,唔會太硬😋,亦都唔算太油👍🏻荷葉杭州雞半隻 (5⭐️)以荷葉做底去蒸,半邊雞整得相當入味,而且夠腍,份量都滿足到二人。醬汁亦都好多最啱就係用嚟送飯🥰~鐵板蔥爆牛肉(5⭐️) 因為用鐵板出,所以係特別熱 😚。牛肉亦都醃得好入味👍🏻,咬入口即刻用溶, 份量亦都相當多,咬落亦都爽口彈牙🤩。

古琴鴨肉炒飯(5⭐️)
古琴鴨肉炒飯

荷葉杭州雞半隻 (5⭐️)
荷葉杭州雞半隻

鐵板蔥爆牛肉(5⭐️)
鐵板蔥爆牛肉

古琴鴨肉炒飯
荷葉杭州雞半隻
鐵板蔥爆牛肉
2024-02-23 673 瀏覽
古琴雅苑尖沙咀分店位於北京道太子集團中心十三樓主打京菜以及滬菜京滬菜必試北京填鴨同時暖冬窩心推薦東坡肘子烤北京填鴨烤北京填鴨皮薄脆鬆化肉質油潤軟嫩同時麵餅透薄柔韌配搭京醬以及青瓜同埋蔥絲或者蜂蜜黃梅醬以及哈蜜瓜同埋砂糖東坡肘子東坡肘子份量足夠三至四人分享經過慢火燜煮肉質腍滑軟爛同時膠原蛋白豐富配搭醬汁濃醇惹味砂鍋雲吞雞雞肉滑嫩柔軟同時雞湯奶白鮮甜配搭雲吞餡料飽滿以及大量津白整體清爽輕盈古琴鹹肉菜炒飯鹹肉切碎簡單混合菜粒爆炒飯粒乾爽分明同時口感豐富
京滬菜必試北京填鴨同時暖冬窩心推薦東坡肘子

鹹肉切碎簡單混合菜粒爆炒飯粒乾爽分明同時口感豐富
2024-01-24
  • 東坡肘子
2024-02-20 521 瀏覽
暖冬套餐點了兩個菜💜蟹粉扒豆苗豆苗新鮮熱辣辣好醒胃又夠味蟹粉要拌勻見到蟹粉有一條條蟹肉💖💜烤北京填鴨半隻北京填鴨都夠4個女孩子吃有很多醬大家選擇甜酸醬黃梅醬甜醬都好味😋也可加上新鮮的哈密瓜條鴨都可以做到皮不離肉一籠餅皮約有8塊💜風味松子魚酸酸甜甜又大大條的松子魚炸到恰到好處脆脆得來又有咬口配上香香的松子和甜甜酸酸的醬令魚的味道更加滋味💜腰果露冬天來個糖水腰果露滋潤下腰果露有留香在口還見到一粒一粒腰果碎
暖冬套餐點了兩個菜

腰果露有留香在口
還見到一粒一粒腰果碎
  • 風味松子魚
2024-02-17 504 瀏覽
香港食正宗派系片皮鴨。古琴雅苑今次到了喺尖沙咀太子集團中心的分店,地鐵站過去都係幾分鐘就到,位置非常方便。師承北京正宗這家百年老店!有多款二人,四人套餐選擇,各有特色。必點主菜。即烤片皮鴨。配料用上京蔥,哈密瓜,青瓜絲等等,再加上自家製烤鴨甜醬,砂糖,酸梅漿,黑醋等多款調味料。烤鴨鴨皮烤得非常香口,皮脆肉嫩,荷葉餅厚薄適中,用了蒸紙分隔,非常細心,令食既時候唔會黐住黐住!金腿濃湯津白香濃的奶油全被津白吸收,每一口都非常多汁入味,即使將菜吃完了,還會想把那奶油汁喝完。四喜烤麩是上海食店中的一道餐前冷盤小食,自已當去上海食店時都很喜歡點這小食,食材中有烤麩.毛豆.雲耳及冬菇,更會有冬筍,這冷盤十分適合夏天進食,喜歡素食的朋友不可錯過呀!人均消費不到$300,已經可以食到北京味道,實在難得!
香港食正宗[北京]派系片皮鴨。古琴雅苑
師承北京正宗[全聚德]這家百年老店!
有多款二人,四人套餐選擇,各有特色。
必點主菜。即烤片皮鴨。
金腿濃湯津白
人均消費不到$300,已經可以食到北京味道,實在難得!
2024-02-16 543 瀏覽
呢日長老生日兩小就帶佢嚟呢間位於尖沙咀北京道的古琴雅苑食佢鍾意的片皮鴨烤北京填鴨餐廳選用上乘的北京填鴨,以傳統的掛爐烤製,難怪做到皮薄而鬆化,肉質嫩滑又入味,配埋青瓜、哈蜜瓜、京蔥、蜂蜜黃梅醬及京醬,再以煙韌透薄的餅皮包裹着,最後再蘸點埋沙糖同食,口感味道同樣豐富東坡肘子東坡肘子經過慢火熬煮,做到肉質軟腍,肉味醇香,肥而不膩古琴鹹肉菜炒飯簡單的配料主要是用鹹肉切粒混合菜及蛋炒製的炒飯,飯粒分明,鹹香味美,味道實而不華砂鍋雲吞雞湯頭呈奶白入口鮮甜,雞肉嫩滑,雲吞皮薄飽滿,加上津白菜味道清甜,不經不覺多喝幾碗湯水

烤北京填鴨

東坡肘子

東坡肘子經過慢火熬煮,做到肉質軟腍,肉味醇香,肥而不膩

古琴鹹肉菜炒飯

砂鍋雲吞雞

2024-01-24
  • 東坡肘子
  • 砂鍋雲吞雞
2024-02-06 502 瀏覽
團年飯除左跟家人一齊,都可以跟朋友仔食片皮鴨歡聚既。古琴雅軒的暖冬窩心系列都有不少款式,有魚有菜有肉,其實都好豐富。北京烤鴨我地就叫左半隻,能做到皮不離肉,仍然有溫度。配上酸甜的黃梅醬,甜醬都一樣很滋味。我自己喜歡傳統既甜醬,加上清甜的哈密瓜條就好能突出鴨肉既香味。鴨肉都夠3-4人食用,一籠餅皮大約有八塊,隨你喜歡自由配搭配菜。蟹粉扒豆苗豆苗嫩綠又新鮮,蟹粉很鮮味,拌勻食很爽口,今次蟹粉都見到有蟹肉,蟹膏,一口豆苗一口蟹粉,很滋味。京醬斑球醬香濃郁,班球炸至酥脆,外脆內嫩,老少咸宜,佐飯就最好。
團年飯除左跟家人一齊,都可以跟朋友仔食片皮鴨歡聚既。

北京烤鴨

蟹粉扒豆苗

京醬斑球
醬香濃郁,班球炸至酥脆,外脆內嫩,老少咸宜,佐飯就最好。

2024-02-06 219 瀏覽
已經有好多年冇去,仍然保持食物質素,服務非常好,北京填鴨正環境非常舒適。今日見到有優惠,一家四口走去食咗個套餐,已經四年冇去過,以為疫情後好多餐廳都冇咗,無意中見到廣告,馬上訂位走去食,非常滿意的一餐
已經有好多年冇去,仍然保持食物質素,服務非常好,北京填鴨正

2024-01-12
2024-02-01 547 瀏覽
來尖沙咀逛街看夜景,順便吃北京烤鴨,openrice訂7:45的檯,到時間還是要等一下,店鋪不大,空間較小,但是生意太好了…🤣我們點了一整只原味北京烤鴨、砂鍋腌篤鮮、瑤柱蛋白炒飯、腰果露和桂花湯圓🙌🏻就是沖著這裏的北京烤鴨來的,烤鴨皮金黃酥脆,沾白糖吃起香脆無比😋外脆裏嫩,其肉質鮮嫩多汁,保持了其原有的嫩滑口感,肉質鮮美😋用面餅包著沾著甜面醬的片片鴨肉,再配上大蔥、黃瓜、哈密瓜,不僅色澤鮮艷,而且齒頰留香。這一口絕了,清爽而不覺得油膩,口感層次豐富,可以吃十幾塊不嫌多,比北某樓好吃👍🏻腌篤鮮的鹹肉稍微有點鹹 湯還不錯,江浙菜代表瑤柱蛋白炒飯味道還不錯,就是第一個就先上了,上菜順序有點亂腰果露有咖啡的余味,姜糖水桂花湯圓沒有酒釀少了點滋味感覺客人眾多但人手不夠,有的菜等候時間較長

腌篤鮮的鹹肉稍微有點鹹 湯還不錯,江浙菜代表

瑤柱蛋白炒飯味道還不錯,就是第一個就先上了,上菜順序有點亂

腰果露有咖啡的余味,姜糖水桂花湯圓沒有酒釀少了點滋味
感覺客人眾多但人手不夠,有的菜等候時間較長

2024-01-29 483 瀏覽
古琴雅苑是以北京填鴨及多款京滬小菜為主打的京川菜館。瑰荔堂煌 $ 18/位先來個玫瑰茘枝茶,花香混合果味,醒神!至尊拼盤 $ 208~至尊拼盤份量夠,有手拍青瓜、粉皮、醉雞、水晶肴肉、烤夫。肴口爽口,醉雞白嫩,烤夫也很入味。古琴酒糟烤北京填鴨 半隻$228~今次選了特色的口味,以酒糟烤的北京填鴨。一口酥是填鴨胸前最脆的一片肉。廚師有心思,特意切下來分開以小碟端上,先吃了一口酥,蘸點蜂蜜黃梅醬和白糖,提升口感。從酥脆開始,再吃其他。以傳統掛爐烤製,皮脆肉嫩配青瓜、京蔥及哈蜜瓜、加上黃梅醬和京醬,酸酸甜甜。
古琴雅苑是以北京填鴨及多款京滬小菜為主打的京川菜館。

瑰荔堂煌 $ 18/位
先來個玫瑰茘枝茶,花香混合果味,醒神!

至尊拼盤 $ 208~
至尊拼盤份量夠,有手拍青瓜、粉皮、醉雞、水晶肴肉、烤夫。

肴口爽口,醉雞白嫩,烤夫也很入味。

古琴酒糟烤北京填鴨 半隻$228~
今次選了特色的口味,以酒糟烤
的北京填鴨。