2019-02-14 76 瀏覽
今日同朋友想飲杯野 但又唔想去大型連鎖既咖啡店 之後search到呢度有焙茶既飲品 即刻決定黎大廈門口有少少難搵 但入到舖頭就覺得好舒服首先叫左杯焙茶latte 夠哂焙茶味 同埋自己中意甜少少 所以好中意之後再同朋友叫左個黑松露薯條 黑松露味不算很濃 但薯條炸得不錯平時要係尖沙咀搵地方hea的話 呢度係一個不錯既選擇
大廈門口有少少難搵 但入到舖頭就覺得好舒服

平時要係尖沙咀搵地方hea的話 呢度係一個不錯既選擇
2019-02-14
2019-02-13 332 瀏覽
今天中午同朋友去咗依間只(Zi)樓上cafe到食野。雖然係樓上cafe,但個空間都幾大,而且坐得又幾舒服。有sofa位置,仲可以望住窗外嘅景色,可能係今日晴天☀️,窗外柔和光線射入間cafe特別靚。Sofa 旁邊擺咗個小書櫃,應該係比人睇下書吧!而枱上面會放下乾花瓶子,好有文青feel。女仔應有鍾意乾花吧!點咗個黑松露薯條($60)丶日式魷魚圈($60)丶水牛城雞翼配藍芝士醬($62)丶一個櫻花蝦牛油大硯香蒜炒意粉($95)+35配餐湯同包。仲有補18蚊加一杯燒綿花糖鮮奶培茶(原價:$58),再叫多杯鮮奶拿鐵$46。感覺叫套餐便宜一點。🧐首先講下小食先,黑松露薯條🍟炸得好香脆,黑松露醬嘅味道十分之濃烈。而日式魷魚圈都好脆,使用嘅炸粉比較少。值得一讚👍🏻,用料十足。而雞翼呢,唔同平時食開果種,這種比較幼身而長,肉質都幾滑,不過如果多肉啲,就比較好🤣。對食肉獸嚟講就不夠食了。正餐方面:今日個餐湯係蘑菇湯,隻菇味係好濃郁,而且好多菇粒。麵包🥯雖然細,但沾蘑菇湯變得軟脆而入味。反而個櫻花蝦牛油大硯香蒜炒意粉無咩味,雖然有香蒜味,但櫻花蝦嘅味就無咩,而意粉調味真係太過清淡。飲品方面:鮮奶拿鐡普普通

水牛城雞翼配藍芝士醬

35餐湯+餐包
櫻花蝦牛油大硯香蒜炒意粉

飲品方面:鮮奶拿鐡普普通通,不太出色。而燒綿花糖鮮奶培茶比較好,雖然有幾粒綿花糖燒焦了(黑咗),但依杯培茶嘅茶味好濃郁,本身驚會好甜,不過飲落去唔係好甜,而且口仲留有培茶香。
鮮奶拿鐵
燒綿花糖鮮奶培茶

環境很美,坐得好舒服,但價錢偏貴呢。
2019-02-13
水牛城雞翼配藍芝士醬
35餐湯+餐包
燒綿花糖鮮奶培茶
  • 水牛城雞翼
  • 磨菇湯
  • 燒棉花糖鮮奶抹茶
2019-02-01 150 瀏覽
係好幾年前已經黎過呢度,專登食呢度出品既抹茶甜品(超濃既抹茶磅蛋糕同抹茶焦糖燉蛋!!)。不過都有一排無黎,今次再到訪,見到換左新裝修之餘,更換上左新餐牌~之前望落比較木系,但依家係牆上添置乾花,搶眼又色彩繽紛,係度影相打卡感覺好少女好文青。黃昏黎的話,出黎有個小露台同露天雅座,夜晚會開著啲燈飾,影出黎好浪漫明太子貓耳朵 ($92)只zi一向行輕食路線。一見到明太子忌廉汁我就失哂控,一拎起餐牌,不假思索就叫左佢。呢度個明太子貓耳朵果然係名菜,個汁超香滑香濃之外,比既明太子唔係劣質貨色,而係一粒粒脹卜卜的。用上貓耳朵代替一般意粉,可以裝住多啲醬汁,又唔會一pat pat,好有口感。初頭以為無肉會唔飽,由於個汁實在非常Rich,所以係飽肚。蟹肉南瓜意大利飯 ($128) 呢個risotto比起個pasta既汁就無咁濃,不過就多左份鮮甜味,而甜味就係來自個南瓜汁。每一粒米都比啲南瓜忌廉汁同甘香既橄欖油包住,食落一啲都唔會乾。但略嫌蟹肉絲口感唔夠。 跟餐: 蘑菇湯 (+$35)是日餐湯係蘑菇湯,裏面啖啖都有好多蘑菇粒,而且奶同忌廉份量唔多,容易飲到菇既香味。燒綿花糖鮮奶抹茶(跟餐加$18)黎呢度

明太子貓耳朵 ($92)

蟹肉南瓜意大利飯 ($128)

跟餐: 蘑菇湯 (+$35)

燒綿花糖鮮奶抹茶(跟餐加$18)
黎呢度飲抹茶是常識吧。茶粉無青澀味,同奶混和得宜,依然贏得我芳心。

泡沫鮮奶焙茶 (跟餐加$16)
反而焙茶有點失色了,甜度較重,奶既比例多左,拉花都一般吧。

松葉雪蟹膏小法包 ($68)
蟹肉蟹膏呢個配搭唔使講,一定係濃味的了。上面既蟹肉蟹膏係凍的,有海水咸香味,法包細細塊,好適合比我呢啲lady係tea time食 哈哈!

柚子芝士蛋糕 ($45)
芝士蛋糕半輕身、半實身,無芝士既酥味,更混和左柚子既清新,酸酸甜甜的。

換左新menu後,多左咸食既種類。的確,主食好有水準,唔似一般cafe咁,意粉意大飯既汁用麵粉開,淡而無味。不過,如果繼續供應抹茶甜品就更perfect了!
  • 燒棉花糖鮮奶抹茶
  • 明太子貓耳朵
2019-01-31 116 瀏覽
今日朋友帶左我去尖沙咀一間樓上cafe開餐, 餐廳位於加連威老道, 行街shopping 完去都幾方便吓。朋友book左7點半枱, 上到去一睇, 原來已經係full house啦, 所以先奉勸大家有興趣試試嘅朋友要預先訂枱, 比較穩陣。坐低睇吓依度嘅環境, 裝修走屋企feel嘅路綫, 感覺幾warm 吓, 特別係近窗位置有張大梳化, 不過已經有其他客人坐左, 唯有期望下次黎有機會再坐啦。 餐牌嘅嘢食, 選擇都夠多, 另外有drink menu, 同幾個套餐可以揀。我同朋友都想叫多啲小食share, 所以決定散叫, 我地連埋甜品total 叫左六樣嘢。小食有三樣, 先嚟黑松露薯條, 上枱熱辣辣, 可以選擇點醬食, 或純粹食黑松露個味都得。第二個係buffalo wing, 依個超好食, 酸酸辣辣好開胃, 特別一讚係佢會預先將雞翼剪開兩件, 食起上黎好方便之餘, 又唔會影響儀態, 正!! 第三樣小食係焗芝士肉醬雞肉丸, 一個非常飽肚而且味道較濃嘅餸, 我地兩個人食完依三樣小食都飽左大半。由於策略係要留肚食甜品, 所以主菜我地剩係叫左一個XO醬天使面share, 感覺同其他食物唔同, 似fu

由於策略係要留肚食甜品, 所以主菜我地剩係叫左一個XO醬天使面share, 感覺同其他食物唔同, 似fusion一類嘅另類選擇, 賣相特別之餘, 口感同味道都唔錯, 值得一試。

最後係甜品, 經侍應介紹, 揀左一個個名比較特別嘅叫"淹沒", 而另一個係玫瑰士多啤梨竹炭窩夫。前者其實係一杯大cappacino +綠茶雪糕, 食嘅時間將cappacino 倒落去綠茶度, 會有個小小嘅特別效果, 個人覺得點子特別, 用黎影相呃like最啱。至於後者嘅焦點係同平時唔同顏色嘅窩夫, 整出黎係較啡嘅, 味道同平時食開嘅分別唔大, 不過上枱嘅時候到我地影哂相再食啲窩夫都仲係幾熱吓同有少少脆身就真係要讚一吓, 加埋雪糕食, 簡單形容, "掂"! 所以想去嘅朋友, 切記要留一留肚試埋甜品。今次分享住咁多, 下次有好嘢再介紹俾大家。

2019-01-29 95 瀏覽
唔好以為樓上cafe志在俾人傾計環境舒服就夠,其實一樣可以有高質嘢食,呢間就係其中之一,事關廚師前身係行政總廚,質素自然有保證✨叫咗三道菜每個都好出色:就咁好普通嘅法包小食都已經唔簡單,蟹肉碎加明太子醬既鮮亦香,同時混咗蟹子同洋蔥粒增添口感層次✨火灼三文魚可以話係近期食過最出色嘅魚,過往好驚西餐食三文魚,普通裏面都係又鞋又乾,但呢度個三文魚超嫩滑,拮落去時仲帶彈性,滿滿嘅慢煮感覺,而表面都有微微咁煎過再香口啲,最過癮係佢用咗豆豉嚟做配料,腦裏即刻閃起豆豉鯪魚,惹味得嚟又勾起comfort food嘅印象,玩味十足😏XO醬天使麵初時驚會辣,但入口發覺完全唔辣兼好惹味,天使麵幼滑軟腍具彈性食得舒服,而XO醬入面再混咗啲蒜粒爆香過,味道超香,就算冇任何餸淨係醬撈麵已經好好食,唯一係都幾油下食到尾會有少少膩😌嘢飲方面玫瑰草莓梳打味道都幾特別,用自家製草莓漬醬沖調,入味帶陣山楂餅味然後滿滿嘅玫瑰湧出嚟味感覺好少女,至於紅莓蜜桃就靚囉😛

2019-01-27 107 瀏覽
呢幾日同幾個姊妹去食晚餐,佢哋揀咗尖沙咀呢間有田園feel嘅餐廳,我哋因為睇咗餐廳嘅相覺得幾靚所以就嚟咗呢度啦,但係我哋嗰日可能好多人入到去覺得有啲迫,同埋個餐廳有少少侷,好啦我哋叫咗幾款嘢食,有意粉意大利飯,黑松露薯條,同埋明太子多士首先講吓個黑松露薯條,我覺得個黑松露醬幾好味薯條睇得出係啱啱炸出嚟直接送到,所以熱辣辣點醬食幾正,你哋食記得要吹兩下,之後個明太子多士口感幾特別,唔會好油膩都唔錯,但係個意大利飯我就覺得有啲強差人意,個櫻花蝦牛油意大利粉走純樸路線,冇乜特別無驚喜 反而我好鍾意我嗰杯焦糖雪糕忌廉凍朱古力,個焦糖雪糕幾好味唔係死甜嗰D,有誠意之作哈哈😄我覺得呢間餐廳比較適合幾個女仔一齊坐低飲杯嘢傾吓計
我覺得呢間餐廳比較適合幾個女仔一齊坐低飲杯嘢傾吓計
焦糖雪糕凍朱古力
明太子多士
意大利粉
意大利粉
焦糖雪糕凍朱古力
2019-01-27 49 瀏覽
今日VN要帶你地去一間好靚既Cafe~ 非一般既~ 原因係食物質素有返咁上下~而且格局簡潔得黎有一點寧靜感~猶如置身於石屎森林裡面的一個小屋雖然我唔係太肚餓~ 不過一坐低就好有胃口先黎一個菌湯~感覺好fresh~好creamy 再配埋garlic bread 都可以話係絕配~跟住我朋友嗌左個牛仔柳同埋意粉~ ((心諗:洗唔洗咁豐富呀! cafe咋wo))味道我唔會比太高分~ cafe黎講要求唔可以太高~都算唔錯咖~主要我係想黎試甜品既~所以重點係想介紹呢個甜品!真係好值得一試! 完全係完美~咬落d朱古力即刻跑出黎~一啖擺落口即刻溶化哂成個人~再配埋個冰凍既雪糕果下簡直上左天堂咁呀!! "只"可以講i will be back!!

雖然我唔係太肚餓~ 不過一坐低就好有胃口

主要我係想黎試甜品既~

所以重點係想介紹呢個甜品!
真係好值得一試! 完全係完美~咬落d朱古力即刻跑出黎~
一啖擺落口即刻溶化哂成個人~再配埋個冰凍既雪糕

2019-01-25
15 分鐘 (堂食)
  • 心太軟
2019-01-27 36 瀏覽
#Sundaybrunchday 🌞介紹番呢間位於尖沙咀加連威老道嘅樓上cafe 雖然位置有啲隱蔽 但依然好旺場! Cafe仲有outdoor座位數 好適合weekend黎食下野, 傾下計☺️-棉花糖培茶 $64黎到必試培茶系列飲品除左賣相超吸引外培茶味係相當香濃 就算加粒棉花糖喺面都唔會被搶哂fo-食物就推介溫泉蛋熱情肉醬意粉 $88價錢唔貴 但份量好大面頭嘅溫泉蛋係半生熟 我戳就有濃濃嘅蛋漿流出黎🍳下面嘅肉醬帶少少甜味 我幾中意-Taste: 👅👅👅1/2Value for Money: 💰💰💰Ambience: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(on a scale of 0-5 emojis)-Cafe Zi 只地址: 尖沙咀加連威老道66-76號威華大廈4樓402室
#Sundaybrunchday 🌞

下面嘅肉醬帶少少甜味 我幾中意
Taste: 👅👅👅1/2
Value for Money: 💰💰💰
Ambience: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(on a scale of 0-5 emojis)
Cafe Zi 只
地址: 尖沙咀加連威老道66-76號威華大廈4樓402室
係ig睇到哩間cafe裝修以乾花為主, 影出黎d相都好靚, 小清新嘅感覺今晚約左朋友食飯, 就突然諗到哩間餐廳, 仲發現哩間餐廳係mileslife可以儲分tim~ 食飯儲埋里數, 爽呢^^晚餐book左位, 成晚得幾枱客, 所以好安靜, 可以慢慢同fd談心食物整體都不錯~ 價錢合理~ 水牛城雞翼 - 有8件單骨雞翼,  相對容易入味, 辣辣地, 幾野味黑松露薯條 - 炸得好好, 唔會油林林, 又夠脆海鮮意粉 - 哩個就一般般, 味道唔係唔好食, 係食完都無乜印象果種+左40蚊跟左個餐湯同有飲品, 餐湯好好飲, 菇味濃又夠杰身~ 有口感飲品一杯係燒綿花糖朱古力, 好味另一杯係培茶鮮奶, 好香茶味~ 不錯最後加左個心太軟, 整得好好~ 唔會好死甜, 中間仲好流心tim~ 埋單$470, 食到好飽~ 整體滿意會再光顧~~~~~~~~~~
食物整體都不錯~ 價錢合理~

黑松露薯條 - 炸得好好, 唔會油林林, 又夠脆
飲品一杯係燒綿花糖朱古力, 好味
另一杯係培茶鮮奶, 好香茶味~ 不錯

埋單$470, 食到好飽~ 整體滿意
會再光顧~~~~~~~~~~

燒綿花糖朱古力
燒綿花糖朱古力
培茶鮮奶
心太軟
2019-01-06 130 瀏覽
又再黎啦~上次試左凍燒棉花糖鮮奶焙茶 因冰溶既關係 愈飲愈淡味所以今次叫左熱版:)今次無叫錯啦 味道一直都好濃 第一口滿滿泡留在我唇上仲有一粒粒既棉花糖食 少少甜 配埋焙茶既澀味又係一個完美既組合今次又係滿足番上次食唔到既甜品自家製玫瑰草莓醬竹炭窩夫配雪糕醬酸甜味剛好:)窩夫好e un 唔會太乾身件數都好多下~ 兩個人食其實都多~ 3個人食可能比較合適唔太食得出雪糕係咩味 但都好好食呀:)得閒過來食個甜品配埋咖啡Chill chill 一個下午 都唔錯
又再黎啦~
上次試左凍燒棉花糖鮮奶焙茶 因冰溶既關係 愈飲愈淡味
所以今次叫左熱版:)

今次無叫錯啦 味道一直都好濃
第一口滿滿泡留在我唇上
仲有一粒粒既棉花糖食 少少甜 配埋焙茶既澀味
又係一個完美既組合

今次又係滿足番上次食唔到既甜品
自家製玫瑰草莓醬竹炭窩夫配雪糕
醬酸甜味剛好:)
窩夫好e un 唔會太乾身
件數都好多下~ 兩個人食其實都多~ 3個人食可能比較合適
唔太食得出雪糕係咩味 但都好好食呀:)

得閒過來食個甜品配埋咖啡
Chill chill 一個下午 都唔錯
2019-01-03 209 瀏覽
見到open rice 評價高所以黎試下平日夜晚7點多上黎,下單後等了多於45分鐘才上菜分別叫了2個主食蟹肉南瓜意大利飯及蒜片XO醬天使麵2者分量極少,一般女仔也不會夠飽等了45分鐘,蟹肉南瓜意大利飯竟是凍的,很倒胃口不像即製的感覺連微波爐翻熱既感覺都無蒜片XO醬天使麵,即係白灼天使麵上加了一勺XO醬。碟上還有白灼天使麵的水未有瀝乾這樣一碟食物索價過百比自己在家整還不如。擺盤再靚也蓋不了味道不足想打卡影相既可以一試既,想食好野就免啦
見到open rice 評價高所以黎試下
平日夜晚7點多上黎,下單後等了多於45分鐘才上菜
分別叫了2個主食蟹肉南瓜意大利飯及蒜片XO醬天使麵
2者分量極少,一般女仔也不會夠飽
想打卡影相既可以一試既,想食好野就免啦
2018-12-20
30 分鐘 (堂食)
2019-01-03 105 瀏覽
今次係我第二次上黎終於的起心肝寫一次啦:)但門口都係好難搵始終都係要用咪Google Map搵路唔小心就會唔覺意經過咗都唔知龍蝦汁墨魚海鮮意大利飯配虎蝦個汁好濃郁而且隻虎蝦好大 好多肉但係食完呢個咀就有少少黑色同男仔嚟食就唔好叫呢個啦 哈哈伏特加意色焗吞拿魚意長通粉食起比想像中意外以為好平凡咁 估唔到個味都幾出長通粉仲好彈牙添加少少錢轉成套餐就會送呢個湯兩次來都唔同湯問返員工 佢地會日日轉款嘅今次係南瓜湯 上次係蘑菇湯兩次都係好好味好出色 真材實料套餐包一杯指定金額飲品多咗嘅就補差額呢杯係燒棉花鮮奶抹茶 (熱)燒棉花糖鮮奶焙茶 (凍)飲第一下個感覺好神奇棉花糖好軟林林 同飲品好夾熱飲比凍飲濃味所以都係建議選擇熱飲唔會因為被冰而溝淡環境好舒服枱與枱之間好寬鬆傾計都唔怕比隔離聽到就住就住講:)
今次係我第二次上黎
終於的起心肝寫一次啦:)

但門口都係好難搵

今次係南瓜湯 上次係蘑菇湯
兩次都係好好味好出色 真材實料

套餐包一杯指定金額飲品
多咗嘅就補差額
呢杯係燒棉花鮮奶抹茶 (熱)

燒棉花糖鮮奶焙茶 (凍)

飲第一下個感覺好神奇
棉花糖好軟林林 同飲品好夾

熱飲比凍飲濃味
所以都係建議選擇熱飲
唔會因為被冰而溝淡

環境好舒服
枱與枱之間好寬鬆
傾計都唔怕比隔離聽到就住就住講:)

2018-12-18 235 瀏覽
我們一行8人,預早几日book位,所以不用等位(因為係樓上店,店不算大,所以如果大家下次要試就最好先訂位)。因有朋友食過好味,才再番食。我一入門就一眼望晒,裝修簡單,但舒服,可以一班朋友傾計聚舊👍🏻。食物方面:分別叫了水牛城雞翼配藍芝士醬(似韓式雞翼,辣辣哋、少少甜酸,好味😋);日式魷魚圈(不會油,少少香口,好味);明太子貓耳朵(這個整碟都係明太子和少少辣,貓耳朵煮得啱啱好,不會過淋);意大利海鮮意粉(海鮮都不算少,而且係原隻青口和大蝦,味道夠香👍🏻)櫻花蝦牛油大蜆炒意粉(這個味道都好香);蟹肉南瓜意大利飯,我就唔係好食到蟹肉,但南瓜飯都好味;慢煮安格斯肉眼扒(這個不論配菜還是扒,都好好味);法式烤春雞(雞夠滑,但好似唔夠味);餐湯(磨菇湯好好味😋,但每次都未必一樣);飲品賣相靚,甜品都ok
意大利海鮮意粉
意大利海鮮意粉
慢煮肉眼扒
磨茹湯
2018-12-16 110 瀏覽
OverpricedOverrated Compare to the value, minimum of $120 per head is unbelievable.Buffalo wings taste like wings have been put in a sour and spicy sauce jug after boiling. One of the clam was dead on arrival. Expected at least freshness which this cafe may satisfy us. Extremely disappointedNever again....Thanks for the service tho.
Overpriced

Overrated

Extremely disappointed

Never again....

Thanks for the service tho.
2018-11-30 223 瀏覽
都相隔好一陣子 只想紀錄下食咗啲咩 同讚下staff好nice 食物每樣都係出色的上次黎過之後覺得環境舒服 所以有朋友聚會就提議再黎呢到Book位時仲事先同staff 夾定到時係甜品要寫happy birthday去到當日再揀好甜品同staff 又比左D suggestion夾定幾時上泡抹鮮奶焙茶 $56燒棉花糖鮮奶抹茶 $56蝶豆花白桃乳酸梳打$58 日式魷魚圈 $60芝士脆片配牛油果醬及酥忌廉 $60 明太子貓耳朵 $92M7 澳洲和牛西冷排 $288Special Menu …雞扒 心太軟配冰淇淋 $68窩夫配冰淇淋 $76
都相隔好一陣子 只想紀錄下食咗啲咩
同讚下staff好nice 食物每樣都係出色的