今日去懲罰一下黃店💛餐廳入面周圍都有文宣poster,同自家連儂牆😚平日lunch嚟都多人,而且廚房得一個人煮嘢食,所以都等得比較耐,不過好嘢食係值得等嘅🤤我哋叫咗煙三文魚菠菜忌廉汁扁意粉同柚子蜜糖雞翼🤓真係比較甜,我本身對柚子麻麻哋,不過可以試下嘅😂我覺得最好食係櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒扁意粉😍真係好鬼好食,意粉又入味,勁濃香蒜味❤️個大蜆又好大隻😹😹仲有黑松露薯條🍟個醬好正😆同埋有素食options🥦好貼心✨✨叫咗特級芝士忌廉汁紫椰菜花意粉😚呢間黃店不得了🙈會再嚟❤️
煙三文魚菠菜忌廉汁扁意粉
柚子蜜糖雞翼

櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒扁意粉
黑松露薯條
特級芝士忌廉汁紫椰菜花意粉
櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒扁意粉
黑松露薯條
2019-12-15 390 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------#黃店 💛💛612,85,812,1113參與罷工+店內有連儂牆加文宣+11/11收入扣除成本後雙倍捐予周同學家庭+請手足😭-黎緊想繼續介紹黃店,但人手有限,有黃店推介可以inbox我,要大大力推薦比更多人去懲罰佢!!!----------🍝煙三文魚忌廉扁意粉 $84 煙三文魚加忌廉係絕配,忌廉份量好平均,每條意粉都充滿忌廉汁,不過扁意粉比較硬身,如果再煮耐d就更好。----------🔎只🚩尖沙咀加連威老道66-76號威華大廈4樓402室
#中意嘅請分享請點讚🍻
#黃店 💛
🍝煙三文魚忌廉扁意粉 $84
🔎只
🚩尖沙咀加連威老道66-76號威華大廈4樓402室
在喧鬧的尖沙咀如果想尋找要一點寧靜一定要來一下這間cafe~~環境裝修完全是走一個文青風~~乾花擺設,木枱木櫈,簡潔清雅~~😌😌😌餐廳提供前菜、小食、飯、意粉、飲品等等~~最特別是有提供貓耳朵~~比較少見的~~😌明太子蟹肉沙律小法包 ($62)一粒粒脆脆的的明太子~一絲絲的蟹肉~🦀拌起沙律醬,配上烤得超香脆的小法包~~咸咸香香~~十分開胃~~做前菜一流~~🤤水牛城芝士配藍芝士醬 ($62)是單骨雞翼,很方便吃~~🐥炸香了的雞翼配上辣汁,都有一點微辣~~雖然辣味搶過了藍芝士醬的風頭🧀但是仍是非常惹味~~明太子薯條 ($60)薯條的份量非常多,一大碟滿滿的,熱騰騰的~每條也炸得十分香脆~~但也不會太乾~~🍟沾上極香濃的明太子醬絕對是喝一杯的最佳小食~~😍玫瑰鮮奶抹茶 ($60) + $5 燒綿花糖抹茶鮮奶帶甜~但又不是甜到膩~因為有玫瑰、抹茶香在相配~淡淡玫瑰花香🌹~~相比之下,抹茶香就濃厚好多~喝到喉嚨,就會感覺到有微微的甘苦~~🍵配上綿綿的燒綿花糖🍡~~甘苦與甜都有,好喝~🤤泡沫鮮奶培茶 ($58)培茶帶有培烘的香氣~不會苦澀~只有很微的甜度~鮮奶配上培茶~~很順很滑~~非常好喝~~❤
在喧鬧的尖沙咀
如果想尋找要一點寧靜
一定要來一下這間cafe~~

環境裝修完全是走一個文青風~~
乾花擺設,木枱木櫈,簡潔清雅~~😌😌😌

餐廳提供前菜、小食、飯、意粉、飲品等等~~
最特別是有提供貓耳朵~~比較少見的~~😌

明太子蟹肉沙律小法包 ($62)

一粒粒脆脆的的明太子~一絲絲的蟹肉~🦀
拌起沙律醬,配上烤得超香脆的小法包~~
咸咸香香~~十分開胃~~做前菜一流~~🤤

水牛城芝士配藍芝士醬 ($62)

是單骨雞翼,很方便吃~~🐥
炸香了的雞翼配上辣汁,都有一點微辣~~
雖然辣味搶過了藍芝士醬的風頭🧀
但是仍是非常惹味~~

明太子薯條 ($60)

薯條的份量非常多,一大碟滿滿的,熱騰騰的~
每條也炸得十分香脆~~但也不會太乾~~🍟
沾上極香濃的明太子醬
絕對是喝一杯的最佳小食~~😍

玫瑰鮮奶抹茶 ($60) + $5 燒綿花糖

抹茶鮮奶帶甜~但又不是甜到膩~
因為有玫瑰、抹茶香在相配~
淡淡玫瑰花香🌹~~相比之下,抹茶香就濃厚好多~
喝到喉嚨,就會感覺到有微微的甘苦~~🍵
配上綿綿的燒綿花糖🍡~~甘苦與甜都有,好喝~🤤

泡沫鮮奶培茶 ($58)

培茶帶有培烘的香氣~不會苦澀~只有很微的甜度~
鮮奶配上培茶~~很順很滑~~非常好喝~~❤

• 泡沫鮮奶培茶
  • 明太子蟹肉沙律小法包
  • 玫瑰鮮奶抹茶
2019-11-05 584 瀏覽
上網睇到呢間cafe 特登支持一下, 地方比較隱閉, 爭d行錯路, 夜晚book左枱先有位咋。裝修幾舒服, 廚房比較細, 係開放式, 所以油煙比較大。晚餐可以揀set, 有小食有甜品, pasta都幾好食, risotto 都唔太漏, 不過最好食係薯條, 仲有明太子醬, 好好味!!!!!!!
2019-11-04 418 瀏覽
今日特登黎尖東呢間只cafe諗住支持一下小店💛💛💛環境係幾舒適,我地黎hea左一個下晝!講真食物質素係令我感到失望。野食我地點左黑松露薯條、白酒蜆肉意粉、牛肝菌蘑菇Risotto。三款野食最正常可謂黑松露薯條,份量夠多,個黑松露醬味道都係預期之內。但risotto同意粉都有少少出事,首先risotto好硬,個汁好水,而且味道偏鹹。至於意粉就相反冇乜味,d蜆就ok嘅,仲比預期大隻tim!以呢個食物質素黎講,餐廳嘅定價真係偏貴左。假若食物質素可以加以改進嘅話,只cafe其實都係一個幾就腳幾好hea嘅餐廳黎!
2019-10-26 179 瀏覽
呢間店真系有少少難搵,不過都算系一間有情調嘅餐廳,我就要咗一個櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒意粉,仲有焗芝士鮮茄醬雞肉丸,配埋一個甜品心太軟配抹茶霜淇淋,肉丸真系好好味,加埋啲茄汁簡直系一流!
2019-10-24 259 瀏覽
朋友推介的隱世餐廳,地點唔係太難搵,上到去個感覺都好舒服!兩個人食咗四樣野1.明太子蟹肉小法包(62)賣相:4/5味道:4.5/5想再食程度:4/5評語:明太子一向係我最愛黎,一開始見係法包以為會好硬,但法包唔係好脆既個種,個人覺得反而match得幾好!2.黑松露薯條($60)賣相:2/5味道:3/5想再食程度:2.5/5評語:黑松露薯條叫做有黑松露味,同出面食到既都係差唔多,不過薯條真係即叫即炸好新鮮,而且佢係用粗身小小既薯條所以都滿足!3.明太子貓耳朵($92)賣相:3.5/5味道:4/5想再食程度:3/5評語:又係我最愛既明太子,我覺得佢明太子既野食都整得幾好食,味道唔會太咸加上有木魚可以吸埋D汁咁食,個汁雖然有小小漏,但兩個人食岩岩好4.櫻花蝦牛油大硯香蒜炒意粉($95)賣相:4/5味道:3/5想再食程度:2/5評語:賣相味道都唔係差但食到底會見到有好多牛油,而且我都係偏向
朋友推介的隱世餐廳,地點唔係太難搵,上到去個感覺都好舒服!
兩個人食咗四樣野
1.明太子蟹肉小法包(62)
賣相:4/5
味道:4.5/5
想再食程度:4/5

2.黑松露薯條($60)
賣相:2/5
味道:3/5
想再食程度:2.5/5

3.明太子貓耳朵($92)
賣相:3.5/5
味道:4/5
想再食程度:3/5

4.櫻花蝦牛油大硯香蒜炒意粉($95)
賣相:4/5
味道:3/5
想再食程度:2/5
2019-10-22
2019-10-12 288 瀏覽
電話落order 話要bagel 話整左會打俾我,到左6點我打俾佢地 問整成點 (我2點等到6點)佢話家下整 十分鐘就整完。點解要個客打番黎問你整到邊? 咁個客早黎你整唔到又係個客問題? bagel 唔要入面d餡都要買108 蚊,以出面d 店黎講 108蚊咁既服務好差。打去問 又唔聽電話,最鐘意cut線。
打去問 又唔聽電話,最鐘意cut線。
2019-10-12
240 分鐘 (外賣自取)
2019-10-08 226 瀏覽
之前生日,朋友又想去間cafe坐下食個下午茶,佢就搵左呢間Cafe。上到去個裝修都真係幾文青,環境都覺得幾舒服嘅。我哋兩個人坐低之後就一齊叫咗個抹茶嘅窩夫甜品,佢再嗌左杯嘢飲。個窩夫都好脆,唔好提佢黑蚊蚊咁樣,都幾香幾好味。除咗窩夫之外側邊仲有幾樣抹茶嘅食品,有啲特別嘅係綠色嗰個,嗰杯綠茶好苦,不過我哋兩個又冇特別去問店員嗰杯野係用嚟做咩,我哋試過用過窩夫黎點呢個綠茶汁,感覺又唔係幾對路。最後我哋將個綠茶汁加咗入有cream嗰個甜品度,加咗少少。整體來講都唔錯,靜靜地咁樣可以同朋友傾足一日
整體來講都唔錯,靜靜地咁樣可以同朋友傾足一日
下午茶
慶祝紀念
生日
2019-10-05 277 瀏覽
難得收早,約咗舊同事食個下午茶,順道聚聚舊。老實講對於Cafe我冇乜研究,而佢係呢方面嘅專家,當然由佢發板😌佢二話不說帶咗我嚟呢間離我哋工作地點唔遠嘅Cafe,一行入門口,我就知道係個好推介😊Cafe空間感好強,冇密質質嘅枱凳,反而選用大大張嘅長木餐枱,加上大大面玻璃窗,俾自然光透射入嚟,令人感覺空間好寬敞舒適👍🏻All Day Breakfast 有兩個選擇,分別係Deluxe Breakfast ($128) 同Classic Breakfast ($108),我哋揀咗比較豐富嘅Deluxe Breakfast,有黑松露炒蛋、煙三文魚、珍寶腸、茄汁焗豆、沙律同多士,份量好大,黑松露炒蛋好香滑,松露味亦好突出👍🏻拉花配上棉花糖同粉色糖粒做裝飾,呈現出別緻嘅圖案,齋睇已經係賞心樂事🥰兩杯同樣香滑,泡沫豐盈,奶味濃郁而且甜度適中,個人比較喜歡泡沫鮮奶朱古力,朱古力味同奶味平衡得好好,加上甜甜嘅棉花糖增加口感,令人想慢慢呷真啲😋工作後能夠喺一個咁舒適嘅空間享用美食,同朋友傾吓計,係幾咁寫意嘅一件事♥️
珍寶早餐

左:  泡沫鮮奶朱古力 $60      右:  泡沫鮮奶抹茶 $56
珍寶早餐
  • 泡沫鮮奶朱古力
2019-10-02 252 瀏覽
🔅尖沙咀♾只🔅🔸加連威老道66-76號威華大廈4樓402室為左plum子貝果而來既咖啡店 位置其實頗隱蔽下 大廈樓底冇管理處幫手開門 要自己禁機🤭我當時去到都幾驚😂🔓(禁4再禁2,咖啡店就會為你地開門嫁啦)🥯Bagel Breakfast 108HKD 如果點佢 再show埋plum子既post就可以全單享有8折 所以一定要點‼️價錢本身偏貴 但打完折又接受到既 滑蛋都夠香滑 又有黑松露點綴 重點既bagel其實比平時既要細 但勝在店家處理火力岩岩好 外皮咬口 內裡軟實 而且餡料係咸蛋黃多過肉松🤩同團買既比 有過之而無不及!!🍝明太子貓耳朵92HKD貓耳朵就係另類既意粉 鐘意佢既小兜可以兜住D醬汁😍成件事變得濃味好多 而且醬汁撈埋蟹籽之後 唔止濃味 仲有啖啖口感 🍟黑松露薯條 60HKD呢份係最抵食既 由頭食到尾都仲有 黑松露醬夠濃郁 薯條係偏有薯感既 所以會勁飽肚🤑坐底睇menu時 真心覺得有點小貴 但係佢環境又坐得好舒服 有梳化位 不過打完折之後就變得好抵 成張單都唔洗三百蚊 😬
🔅尖沙咀♾只🔅
🔸加連威老道66-76號威華大廈4樓402室

🔓(禁4再禁2,咖啡店就會為你地開門嫁啦)

🥯Bagel Breakfast 108HKD

🍝明太子貓耳朵92HKD

🍟黑松露薯條 60HKD

威華大廈雖然有少少難找,不過依到既「只Zi」cafe的確出色!除左因為佢既環境夠清新夠文青,食物質素都好高品質❤️🧡💙💚我地叫左櫻花蝦意粉、檸檬soda同黑松露薯條🍟每人大慨$100 蚊炸!(計埋加一共$209)好開心,店入面既sofa椅坐得好舒服😌而特別一讚黑松露薯條🍟係又脆,醬汁配薯條令人上引⋯⋯($60)忍唔住不斷拎黎食啊👍🏻👍🏻😘😘特別一提店內最低消費都係每人60蚊架!(另外櫻花蝦食品好少cafe有,抵讚啊!)Ps其實tst美麗華個邊沿加連威老道,近cotton on大店就到!
2019-09-16 163 瀏覽
只 ZI #尖沙咀隱世cafe。如果唔係見到咁多foodie推介,真係唔會發現有呢間cafe。佢位於係尖沙咀一個好隱蔽嘅大廈入面,出面冇乜大招牌,如果唔係特登搵係唔會見到呢間餐廳。嗰日我哋去到,兜左好耐都唔知佢正門喺邊。貝高早餐 $108話說我第一次見到呢間Cafe嘅時候就係見到有人post佢呢度用嘅bagel係有一間好出名專賣bagel嘅網店 @plum.n.bagel !! 我成日都好想買到,但真係有好多人爭,所以咁耐以來都淨係成功買過一次。難得見到呢間Cafe同埋嗰間網店居然合作,所以就決定你呢一間Cafe試一試佢嘅bagel!!!! 不過唔知點解呢一個bagel set等得仲耐過個意粉,等左成45分鐘先有,而且一上碟個bagel亦唔係啱啱烘起,唔知點解要等咁耐。至於個bagel,我唔知係間cafe嘅問題定係本身個bagel真係咁,我覺得偏紮實,比較似new york style嗰隻,其實配鹹食都ok,少少似法包嘅感覺,不過我自己個人就鍾意煙韌翻少少,唔好咁實會好啲。不過個蛋就真係煮得幾好,好滑!而且仲有好多大Pat黑松露醬,超香!佢嘅沙律都係幾清新,仲落咗少少醋調味,都唔錯。味
只 ZI #尖沙咀

貝高早餐 $108

味道: 3.7/5
性價比: 3/5

成間Cafe嘅格調都幾文青,嘢食都不俗,尤其係啲嘢飲真係幾正!得閒坐喺度chill下都唔錯。不過好彩嗰日12點幾就到,所以唔使等位,見到1:00左右就已經要排隊,冇諗過佢咁隱蔽都有咁多人。

不過成間餐廳最大嘅唔好處就係上菜好慢,可能話晒係小店所以人手唔係好多,真係要等成半個鐘左右先有得食。

順帶一題呢間係黃絲餐廳,入面仲有連濃牆。
貝高早餐
貝高早餐
朋友仔剛剛去完韓國旅行返後香港約食好西,再比手信我,實在太開心。梗係要搵間坐得舒服環境又好既地方食野啦。知道尖沙咀加連威老道有一間文青花花格局既餐廳,早兩日就打去BOOK位,REQUEST 左坐卡邊位,店員姐姐亦好貼心地安排到比我哋,果然顧客至上呀,等我介紹多喲朋友黎食野先。餐廳比人既感覺好舒服,優雅,比到人煩惱盡消既感覺。坐位與坐位之間亦覺鬆動,沒有壓迫感。唯一有少少不足既地方係,餐廳既位置咖太容易搵,因為要由大而街轉入小巷再上唐樓的,所以大家要留心點去搵了。

白桃紅茶(冷),蜂蜜杞子紅棗茶(熱)
櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒扁意粉(套餐)
白酒煮大蜆意大利麵(套餐)
2019-08-29
白桃紅茶(冷),蜂蜜杞子紅棗茶(熱)
櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒扁意粉(套餐)
白酒煮大蜆意大利麵(套餐)
  • 櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒扁意粉
  • 白酒煮大蜆意大利麵
  • 白桃紅茶(冷)
  • 蜂蜜杞子紅棗茶(熱)
2019-08-30 204 瀏覽
☘️優雅文青Cafe☘️最近香港氣氛不佳,約了好友共聚晚餐。無意中在OpenRice 介紹這間Cafe, 決定一試。黑松露薯條($60)最愛的黑松露薯條,熱騰騰的,好脆,薯條上已佈滿黑松露粉,再點黑松露醬,這配搭簡直是perfect match。特級芝士忌廉汁椰菜花貓耳朵($88)芝士忌廉味濃郁,貓耳朵質感特別,很厚實和有咬口。而味道較咸,食的過程,要不停添水。櫻花蝦牛油大蜆香蒜扁意粉($95)有很多蜆,但唔算大,材料十足,份量足夠。泡沫鮮奶培茶($56)唯一就係坐得唔多舒服,梳化較矮,枱較高,唔坐梳化位會較好。
☘️優雅文青Cafe☘️

黑松露薯條($60)

特級芝士忌廉汁椰菜花貓耳朵($88)

櫻花蝦牛油大蜆香蒜扁意粉($95)

有很多蜆,但唔算大,材料十足,份量足夠。

泡沫鮮奶培茶($56)

唯一就係坐得唔多舒服,梳化較矮,枱較高,唔坐梳化位會較好。

• 黑松露薯條
  • 櫻花蝦蜆肉牛油香蒜炒意粉