2020-03-25 204 瀏覽
平日中午來到尖沙咀一間樓上Cafe餐廳「只」食午餐,文青風格較重,坐落都舒服。Lunch set點了一份鹽燒蟹棒明太子白菌意大利麵,明太子味十分香濃,鹽燒蟹棒咸咸的味道也不錯。同事則點了一份九層塔小雞唐揚牛油南瓜意大利飯,另外點了一杯有漂亮拉花的latte。

午餐
2020-03-22 238 瀏覽
一月初同朋友到呢間cafe閒聚,位置比較隱蔽,要由加連威老道走入內街再行去商業大廈一入cafe既感覺係 - 好大油煙味!雖然環境寬敞,但要留太耐就唔算係理想既地方~食物方面都多選擇 :雖然係晚市時段,但因為我同朋友都唔係太肚餓,所以只係叫左兩款小食同一款甜品share 水牛城雞翼配藍芝士醬 - $62雞翼醬汁少辣惹味,反而芝士醬味道並唔算太突出 黑松露薯條 - $60所有薯條配上黑松露都唔會差得太遠~值得一試 紅豆窩夫配抹茶冰淇淋 - $76賣相吸引~味道亦唔錯!最欣賞係窩夫唔算太甜,配上抹茶雪糕既微苦味剛剛好 自家製玫瑰草莓梳打 - $58呢杯梳打飲品有驚喜,除左外表打卡用一流外,味道清新微甜,比起appetizer來得更開胃

食物方面都多選擇 :

水牛城雞翼配藍芝士醬 - $62
水牛城雞翼配藍芝士醬

雞翼醬汁少辣惹味,反而芝士醬味道並唔算太突出

黑松露薯條 - $60

2020-01-07
紅豆窩夫配抹茶冰淇淋
自家製玫瑰草莓梳打
2020-03-15 217 瀏覽
呢間樓上Cafe環境舒適😚裝修好文青,又有乾花做桌上裝飾💐適合鍾意打卡啲朋友仔😂😂見呢間cafe人流都好多下😂無論你係想chill下或者嚟做野,都好適合嚟喝杯咖啡大大力咁懲罰高質黃店🤩🎗💛 位置在隱蔽商廈裏,有點難找呢😆樓上cafe感覺就好似尖沙咀另外一片寧靜天地👍🏻1️⃣鹽燒蟹棒明太子白菌意大利麵 $92意大利粉份量算頗多🤣明太子醬汁好香濃,充份地裹住每條意粉🍝意粉軟硬適中😋唔會話太鹹,好入味😄上面有一條大條蟹棒肉同紫菜同意粉非常之夾🤤唔會話太膩!果然係招牌之作😍2️⃣自家製玫瑰草莓醬窩夫配焦糖冰淇淋 $76至於呢個甜品賣相真係好吸引😍酸酸甜甜嘅玫瑰草莓醬同黑色竹炭窩夫好夾🧇🖤同焦糖雪糕一齊食,一冷一熱好過癮😋窩夫好香好脆,味道不錯👍🏻唯等候時間略長😕3️⃣泡沫鮮奶焙茶 $58焙茶latte真係好好喝‼️‼️值得推薦😚焙茶味非常之香濃😍拉花配上棉花糖做裝飾,齋睇都覺得好靚🤎奶味好濃郁🥛甜度適中✨飲落覺得好香滑😋4️⃣泡沫鮮奶抹茶 $56抹茶latte不只拉花靚🌸仲好重抹茶味👍🏻陣陣回甘不苦澀🍵飲落覺得好濃郁😋但係都係覺得焙茶味好飲啲😛💡總括而言,呢間cafe好適合chill下同放下風😚而且食物不俗🤩性價

1️⃣鹽燒蟹棒明太子白菌意大利麵 $92

2️⃣自家製玫瑰草莓醬窩夫配焦糖冰淇淋 $76

3️⃣泡沫鮮奶焙茶 $58

4️⃣泡沫鮮奶抹茶 $56

💡總括而言,呢間cafe好適合chill下同放下風😚而且食物不俗🤩性價比幾高👍🏻另一黃店cafe好選擇💛
2020-03-15 173 瀏覽
老公約左朋友食飯,搵埋我一齊食,幫手諗下食咩好,搵左幾間餐廳,朋友見食評不錯所以試呢間!訂左枱唔洗等,試左炸雞南瓜意大利飯、櫻花蝦意粉、黑松露薯條、炸魷魚圈、柚子蜜雞翼、紅豆窩夫同心太軟!食除左美味,擺盤都好精緻,好有藝術氣息南瓜意大利飯,汁剛好不會太漏,配上juicy炸雞!黑松露薯條醬汁美味,但老公話薯條本身已經好好味,唔沾醬都好正!厚薯條外脆內軟不會太乾!魷魚圈的麵包糠脆漿,是我鍾意的炸漿!柚子蜜雞翼是炸雞翼外沾了柚子蜜,味道清新不會太漏!最後點左窩夫,是竹炭所以黑色,窩夫脆但內不會太厚太濟,心太軟非常流心,特別配了開心果雪糕,非常美味!有機會一定會再黎幫趁

有機會一定會再黎幫趁
2020-03-13
  • 黑松露薯條
  • 櫻花蝦蜆肉牛油香蒜炒意粉
2020-03-03 207 瀏覽
做了一番功課後,決定要去到這一間支持本土的餐廳中午分別點左2份主食 足料 💪🏻味道一般 比較油膩意粉比較硬 汁未煮好就端上了音樂選歌很奇怪 舒適的環境景配上了日式動漫音樂,以為自己去咗女僕Cafe主要想講返,現時武漢肺炎疫情嚴峻,我認為應該做足預防措施,餐廳有提供酒精搓手液👍🏻不過⋯⋯侍應、廚師都冇戴口罩,2人在煮食期間不斷交談,亦冇帶上膠片阻擋飛沫,見到女店員觸碰鼻子後,拿餐具給客人。我只是陳述情況,對於在煮食期間應否帶口罩這個話題,相信各方都有不同意見,大家自行考慮。亦希望藉這一篇食評,提醒一下餐廳方面可以考慮請員工戴上口罩,保障自己保障他人。
做了一番功課後,決定要去到這一間支持本土的餐廳
中午分別點左2份主食 足料 💪🏻味道一般 比較油膩
意粉比較硬 汁未煮好就端上了

不過⋯⋯
侍應廚師都冇戴口罩,2人在煮食期間不斷交談,亦冇帶上膠片阻擋飛沫,見到女店員觸碰鼻子後,拿餐具給客人。

2020-03-01 283 瀏覽
呢間樓上舖cafe唔算好難搵, 入到去係一間好cozy嘅文青cafe😍下晝約左朋友上黎食tea傾計,非常舒服。成間cafe都有好多乾花decoration,想係度打卡做真假文青都非常推介😹我地每人點左一杯咖啡,分別係燒棉花糖鮮奶培茶☕️同燒棉花糖鮮奶抹茶🍵兩杯都好特別,又有粒粒棉花糖浮係面好得意,拉花亦好靚🥰由於我地本身都食左少少野,唔太肚餓,所以只係叫左招牌水牛城雞翼,少少辣個醬好惹味👍🏻👍🏻會再想黎試下其他野食😋

會再想黎試下其他野食😋
2020-02-26 4384 瀏覽
🎐肺炎疫症蔓延到人心惶惶😷,熊妹除左返工都少不免留係家中同玄彬度日🥰。卡卡貓home office到吽哂菇🍄,係時候出下黎曬下太陽🌞,相約熊妹到尖沙咀呢間樓上cafe《只》食個下午茶抖下氣。📌卡卡貓其實之前黎過,話坐得幾舒服😌。📌果然,卡卡貓無介紹錯,cafe 環境開揚,大塊透光玻璃射入柔和陽光☀️,感覺好温暖;梳化位🛋️大大張靠牆,仲有很多軟綿綿咕𠱸椅背,真係好舒適喎!📌Menu就大路cafe食物,有小食🥡、主食🍝、沙律🥗同咖啡沖調飲品☕️。黑松露薯條,$58先點個餐前小食,薯條🍟就最好不過。有明太子同黑松露兩款口味,其實熊妹兩款都很喜歡,先試下黑松露味,因為意粉點了明太子味。薯條粗粗的,即炸好脆口,有撒上黑松露碎粉,不過唔算好香。另外跟上黑松露醬,不過都唔係好重味,未算好突出。水牛城雞翼配藍芝士醬,$58再來另一款小食,莫過於雞翼。係單骨雞翼喎!幾驚喜!可以一件放入口,再原條雞翼骨吐出,成件事食得滋味又無咁狼背。雞翼食得出先炸起,再撈上水牛城汁,酸酸辣辣的,連埋藍芝士醬咸咸的,多重味道真係好惹味。鹽燒蟹棒明太子白菌意大利麵,$92食完小食,就點個主食意粉。熊妹見到有明太子食材真係不能放過

📌卡卡貓其實之前黎過,話坐得幾舒服😌。

黑松露薯條,$58
先點個餐前小食,薯條🍟就最好不過。

水牛城雞翼配藍芝士醬,$58
再來另一款小食,莫過於雞翼。

係單骨雞翼喎!幾驚喜!

鹽燒蟹棒明太子白菌意大利麵
鹽燒蟹棒明太子白菌意大利麵,$92
食完小食,就點個主食意粉。熊妹見到有明太子食材真係不能放過。

主食名稱已經寫明哂有咩食材,首先一條長蟹棒擺係正中,味道正常,一絲絲蟹柳咸咸的調味。然後有切片的白菌幾爽口,意粉煮得非常好,係口感有嚼口的7️⃣分鐘熟度,再撈上極度滋味的明太子醬,真係食到lam lam脷😋,熊妹直情食到最後刮清哂成隻碟。

精選餐湯&包,跟餐價加$35
點選意大利麵、意大利飯或者窩夫全日早餐等主食可以優惠跟餐價加$35享有精選餐湯🍵&包🥠。
是日精選餐湯係忌廉蘑菇湯,典型西湯。

蘑菇渣碎了,吃到啖啖蘑菇碎粒,所以好重蘑菇味🍄,但忌廉奶味就變得唔係好重,而且太多蘑菇粒變成湯的質感比較濃稠,熊妹都係偏好流質湯水,如果加多點奶🥛或者水💧去烹煮應該比較美味。

餐包就係一片硬硬的法包,無咩特別。

泡抹鮮奶抹茶
泡抹鮮奶抹茶,$56
📌熊妹不嬲都係抹茶控,泡抹鮮奶抹茶🍵一定非熊妹莫屬。

比起培茶,抹茶帶多點甘香,易入口啲,奶泡位都好夠厚,鮮奶味香濃,抹茶撘上鮮奶真係絕配。

泡抹鮮奶培茶
泡抹鮮奶培茶,$58
📌卡卡貓見熊妹點左抺茶,就試下培茶。

幾香茶味🍃,點點苦澀味溝上鮮奶,味道特別。

📌係而家咁的時勢大家係屋企吽左咁耐,真係好一排先會出黎抖下氣。《只》環境寬敞,真係可以令人頓時舒緩一下,呼~~~
2020-02-17
鹽燒蟹棒明太子白菌意大利麵
泡抹鮮奶抹茶
泡抹鮮奶培茶
2020-02-22 312 瀏覽
樓上小店,係巷仔到上,以為upup dupdup 但上到去係另一番景象。餐廳設計好適合幾個女仔去影下相BACKGROUND 好多乾花🌸🌾同酒樽作Decoration. 我地一行四人坐既木餐桌好似花園野餐台咁 叫左以下Main course都唔錯-龍蝦汁墨魚海鮮意大利飯 - 野菌黑松露闊條面 - 鹽燒蟹棒明太子意粉-餐湯 it’s creamy! 本身想等齊朋友先叫野食 但店員都提左我地不如叫左先 因為佢地上菜確實真係好慢🤫

叫左以下Main course都唔錯
-龍蝦汁墨魚海鮮意大利飯
- 野菌黑松露闊條面
- 鹽燒蟹棒明太子意粉
-餐湯 it’s creamy!

2020-02-16 286 瀏覽
我同男朋友研究左又耐究竟情人節要唔要出去慶祝😷~咁啱上個星期就係ig見到佢地嘅post即刻就book左~💛餐廳當日設三個時段,每個時段只招待七枱客令客人食飯都安心少少👍🏻係book枱嘅時候就已經要揀定食咩方便餐廳準備👇🏻前菜🥗🍴明太子蟹肉沙律小法包個沙律味道都幾好~蟹肉嘅味道都幾出😋但係個小法包略為有啲乾硬🍴九層塔小池魚炸左嘅九層塔好好食~池食都幾好唔油膩又唔會太腥👍🏻主菜🍛🍴牛面頰配新薯及小法包最欣賞呢個牛面頰~調味做得好好❤️牛面頰炆到好香好入味好冧😋😋今次個小法包配埋個汁就好正👍🏻🍴九層塔小雞唐揚牛油南瓜意大利飯呢個略為差左啲🥺冇左意大利飯嘅半生熟嘅質感~而且調味都唔太突出可再改良😉但個炸雞都幾嫩滑☺️甜品🍰🍴心太軟心太軟配左緑茶雪糕~可以再流心少少~另外餐飲係再叫嘅~我地就覺得都幾好飲❤️💵$598/2p
係book枱嘅時候就已經要揀定食咩方便餐廳準備👇🏻
🍴牛面頰配新薯及小法包
🍴九層塔小雞唐揚牛油南瓜意大利飯
甜品🍰
🍴心太軟
心太軟配左緑茶雪糕~可以再流心少少~
另外餐飲係再叫嘅~我地就覺得都幾好飲❤️
💵$598/2p
2020-02-02 565 瀏覽
係openrice search到呢間樓上cafe, 如果唔係專登揾,平時真係唔會留意到. 雖然位於尖沙咀旺區, 但位於一條横巷的樓上, cafe人流亦非常旺場. ($95) 🤤~ 意粉好彈牙爽口, 香蒜炒得很香. 有好多櫻花蝦但大蜆只有3 隻. ($62) 🤤~ 好清新的柚子香味, 配埋蜜糖醬好夾. ($60)🤤 ~ 可加$4配埋燒棉花糖, 大大杯朱古力, 香濃好飲.整體所有食物都好味, 絕對值得回頭再試. ❤店舖 : 💙地址 : 尖沙咀加連威老道66-76號威華大厦4樓402室

[櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒意粉] ($95) 🤤~ 意粉好彈牙爽口, 香蒜炒得很香. 有好多櫻花蝦但大蜆只有3 隻.

[柚香蜜糖雞翼] ($62) 🤤~ 好清新的柚子香味, 配埋蜜糖醬好夾.

[泡沫鮮奶熱朱古力] ($60)🤤 ~ 可加$4配埋燒棉花糖, 大大杯朱古力, 香濃好飲.

整體所有食物都好味, 絕對值得回頭再試.

❤店舖 : [只]
2020-01-31
  • 櫻花蝦蜆肉牛油香蒜炒意粉
2020-01-14 590 瀏覽
自從食完青花亭之後就有鋪貓耳朵癮,聽講位於尖沙咀鬧市中嘅只CAFE招牌菜係貓耳朵,仲要係黃店,我搵唔到唔試嘅理由!首先個蘑菇湯已經好值得一讚,幾足料!本身係叫香草醬貓耳朵,但因為無哂香草醬店員提出幫我換做黑松露醬,實好嫁!果然黑松露醬同貓耳朵超夾,貓耳朵又夠哂厚實又有口感,好唔錯!至於個意大利飯亦都好夠蘑菇香味,米粒偏硬但可接受!而飲品凍朱古力非常香濃加冰後唔會太甜,配合埋燒過嘅棉花糖好滿足好肥!而喜愛極濃抹茶嘅我表示滿意,表面嘅玫瑰花令每一啖都有淡淡嘅花香!其實仲見到好多人都有叫黑松露薯條,可惜個肚就爆唯有下次再試!

首先個蘑菇湯已經好值得一讚,幾足料!

蜜糖芥末磨菇黑松露醬貓耳朵加北海道蟹棒

至於個意大利飯亦都好夠蘑菇香味,米粒偏硬但可接受!
牛肝菌蘑菇意大利飯

燒棉花糖朱古力

玫瑰鮮奶抹茶

蜜糖芥末磨菇黑松露醬貓耳朵加北海道蟹棒
牛肝菌蘑菇意大利飯
燒棉花糖朱古力
玫瑰鮮奶抹茶
如果唔係特別喺OpenRice搵食,老實講都未必搵到呢間cafe☕️,只因佢係‪位於小街商業大廈嘅樓上舖‬之中,之前都有朋友👩🏻介紹話呢間café環境清新,而且食物水準不錯。👍🏼.呢間café面積唔算大,環境未算非常優美,不過就感覺舒服,令人身心得以放鬆😌,可以好優閒咁同朋友吹吹水💬!同好多café一樣,呢度都有提供 all day breakfast🍽、薯條🍟、意大利飯、意粉🍝、甜品🍰等食物,不過較特別嘅係佢哋都會提供貓耳朵🐱。如果你同我一樣孤陋寡聞起初唔知係乜,阿叔即時網上google💻話你知:「貓耳朵屬於麵食嘅一種。整法係將搓好嘅麵團切成一小片,之後再捲成小卷,形成貓耳朵形狀咁」。.#特級芝士忌廉汁紫椰菜花貓耳朵 ($92),呢度嘅廚師👩🏻‍🍳推介之一,芝士配上忌廉汁,味道剛剛好,唔會太濃烈,又唔會太膩,貓耳朵比一般意粉更煙韌、有咬口。耳朵內裝滿芝士忌廉汁就最好食。☺️.#意大利海鮮扁意粉 ($128),相對於上邊嘅廚師推介,阿叔更喜歡呢個主菜😘,雖然價錢貴啲,不過海鮮就落足料,有大蝦🦐同大蜆。扁意粉煮得夠乾身,配埋惹味醬汁食,味道一流。🥳.呢度嘅食物係有啲驚喜,不過唯一失望就係呢度
呢度嘅食物係有啲驚喜,不過唯一失望就係呢度嘅咖啡☕️普普通通啦,溫度未夠熱,如果再濃啲、香啲、熱啲就好!😅
2020-01-09 387 瀏覽
原來公司附近有間文青cafe,裝演又幾有心思,一直都唔知添😂Lunch都喺一點先開㗎!水牛城雞翼配藍芝士醬 $62合共8隻單骨嘅雞翼,雞翼上有滿滿嘅醬汁😳醬汁咸咸哋咁😳😳不過食唔出芝士味,細細舊咁幾得意。黑松露薯條 $60新鮮炸起嘅薯條,外脆內軟,薯味濃郁我食咗好多條🤣黑松露味道喺來自黑松露醬,都幾重味,一定要沾醬食!特級芝士忌廉汁紫椰菜花貓耳朵 $92貓耳朵喺貝殼粉,粒粒都盛住cramy嘅醬汁,咬落每粒都好juicy🥰紫椰菜花有咬口,但就無味。

水牛城雞翼配藍芝士醬 $62

黑松露薯條 $60

特級芝士忌廉汁紫椰菜花貓耳朵 $92

午餐
  • 水牛城雞翼
2020-01-07 415 瀏覽
友人話想依間好耐,但每次walk in 都full所以我地今次一早bk 定佢座大廈入口比較難搵,唔係大街,要轉角入橫巷上到去位置唔多,全full,我地bk 左台先有位主食都可以加$35 轉set 有包有湯有野飲我地兩個女仔叫左兩個set,份量係岩岩好,大食既應該唔夠食先上餐湯同包,忌廉蘑菇湯味夠濃,已經好多菇碎,有口感,但質地就會無甘滑口餐包係好薄身既法包。。好硬,點湯食較好過左陣就上野飲,一上黎真係個蝶豆花layer 好靚,而焙茶個拉花圖案都好出我係點焙茶,茶味夠但唔會苦澀,溝埋奶兩者比例岩岩好可能人手唔夠,上左野飲後大約等15-20 分鐘先上野食份量真係夠女仔食only~三文魚碎都幾多,個汁較稀身但唔會無味,水準唔錯risotto menu 都有寫明飯芯偏硬,所以點既話要留意,我個人胃麻麻地,食左少少已經覺得un 胃,因為菇味係極濃,整體都係濃味同較滯大約九點半已經last order~~我地都唔想食得太飽,所以無再叫其他野食
友人話想依間好耐,但每次walk in 都full

所以我地今次一早bk 定

佢座大廈入口比較難搵,唔係大街,要轉角入橫巷

上到去位置唔多,全full,我地bk 左台先有位

主食都可以加$35 轉set 有包有湯有野飲

我地兩個女仔叫左兩個set,份量係岩岩好,大食既應該唔夠食

忌廉蘑菇湯

餐包係好薄身既法包。。好硬,點湯食較好

蝶豆花白桃乳酸梳打,牛奶焙茶

過左陣就上野飲,一上黎真係

個蝶豆花layer 好靚,而焙茶個拉花圖案都好出

我係點焙茶,茶味夠但唔會苦澀,溝埋奶兩者比例岩岩好

可能人手唔夠,上左野飲後大約等15-20 分鐘先上野食

三文魚菠菜意粉

蘑菇risotto

2020-01-06
蝶豆花白桃乳酸梳打,牛奶焙茶
三文魚菠菜意粉
2019-12-26 496 瀏覽
聖誕節唔想淨係幫襯連鎖鋪頭,上網見到依間餐廳大獲好評,於是同男朋友試下。果然不負眾望,真係好好食!我地兩個人叫左一個christmas set,頭盤係磨菇湯,由於太好味,所以冇影到相就食左。跟住係兩杯野飲,好難得莓味梳打係冇藥水味,好正! 綠茶latte既cream唔太甜都好好飲。再黎係肉丸!太太太好食,食左幾粒先記得影相同櫻花蝦意粉,意粉同蒜蓉再加櫻花蝦好食到唔知點形容!牛排煮得岩岩好,好juicy,有薯條做配菜,薯條好脆,個source唔係普通既茄汁,雖然唔知咩汁,但係好好食!最後甜品係綠菜紅豆窩夫雪糕,綠茶味好濃好正再加上成間鋪既設計都好文青好舒服,下次一定會再黎!

果然不負眾望,真係好好食!

我地兩個人叫左一個christmas set,
頭盤係磨菇湯,由於太好味,所以冇影到相就食左。

再黎係肉丸!太太太好食,食左幾粒先記得影相
同櫻花蝦意粉,意粉同蒜蓉再加櫻花蝦好食到唔知點形容!

最後甜品係綠菜紅豆窩夫雪糕,綠茶味好濃好正

再加上成間鋪既設計都好文青好舒服,下次一定會再黎!
2019-12-25
慶祝紀念