2019-08-21 298 瀏覽
最近呢種時世、想揾一間文青小清新既café hea下、沉靜下。上網search到呢間尖沙咀café【只zi】,地方都比較細(香港café 通病),雖然我打去book位時話限時2小時,但無人等位,所以都無趕我地走。座位都ok舒服,但係臺同臺之間好逼。café 入面有3部冷氣,但都仲係好熱、好似想趕客一樣!叫佢地開大D冷氣都唔肯。想叫炸野點知話個炸爐壞左,menu一半以上既野都無,問佢All Day Breakfast如果個薯餅轉其他野得唔得,又唔可以轉。最搞笑係bagel🥯餐都話無,話bagel🥯要炸wo…(黑人問號???)bagel🥯唔係焗或者焊架咩?睇OpenRice D相,都係焊咋嘛!姐係除左意粉同飯,全部都無🤷🏻‍♀️上第一份食物時速度都OK,但之後勁慢。。。同一份食物既溫泉蛋都可以隔左半個鐘先黎,已經食左一半+凍曬!如果溫泉蛋禁難整,點解唔整好先煮意粉?學我朋友話齋,呢個時間我蛋都煮到一打啦!食物味道都係一般,不過對於樓上café,我對食物要求唔會太高。 🦀蟹肉南瓜意大利飯 $128:蟹味濃、好creamy、cream同芝士味都好重、但呢D味cover曬南瓜味,完全食唔出南瓜!米

🦀蟹肉南瓜意大利飯 $128:蟹味濃、好creamy、cream同芝士味都好重、但呢D味cover曬南瓜味,完全食唔出南瓜!米仲係有D硬,食完之後胃痛🤦🏻‍♀️

🦐櫻花蝦牛油大蜆香蒜炒意粉 $98:朋友叫,無食到,所以唔評論

🍝溫泉蛋熱情肉醬貓耳朵 $88:就係溫泉蛋分開上、等左半個鐘先黎果個!其實貓耳朵幾好食煙煙韌韌,但肉醬酸左D,而且真係唔明點解溫泉蛋要半個鐘后先上到?

加$35可以轉餐配餐湯同$40一下飲品一杯、洋葱湯同飲品都非常一般。

環境樓底問題、好吵🙉、好似去左酒樓一樣!而且味道散唔到、成身油煙味🙊!

價錢💲其實OK、合理嘅。

但呢間café真係劣評多過好評,宜家多左禁多間文青小清新café,禁既服務同quality,可以有更多選擇,呢間【只zi】真係不了!

👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2019-08-12 141 瀏覽
尖沙咀搵到一間舒舒服服的樓上Cafe其實吾多,但幸運搵到呢一間。.📍黑松露薯條($60)-粗薯條配黑松露醬好夾,而且吾夠可以添醬☺️.📍自家製玫瑰草莓醬窩夫配焦糖雪糕($76)-果醬好香吾會太甜,可能真係先製都未定,窩夫好鬆軟熱辣辣,加埋焦糖雪糕岩岩好,冷靜與熱情之間。.📍白桃紅茶($50)-正常飲品,可以選擇其他。.📍環境-環境都寬敞,吾會太迫,加上以乾花為環境主調,所以都幾舒服,好適合同朋友傾計。
📍黑松露薯條($60)
-粗薯條配黑松露醬好夾,而且吾夠可以添醬☺️
📍自家製玫瑰草莓醬窩夫配焦糖雪糕($76)
📍白桃紅茶($50)
-正常飲品,可以選擇其他。
📍環境
2019-06-03
2019-08-11 169 瀏覽
尖東樓上Cafe,位置比較隱蔽,是在酒店後面的小街。上到去好有文青feel,有簡約的乾花佈置,很啱打卡,有種好舒適的感覺。🧡蟹肉南瓜🎃意大利飯意大利飯用南瓜🎃蓉煮到半生熟,口感硬硬地,但幾有咬口。最特別係竟然芝士味道勁濃,好彩我鍾意食芝士炸😂😂😂但有點蓋過了南瓜味,而且蟹肉份量很少。🧡櫻花🌸蝦牛油大蜆香蒜炒扁意粉大量櫻花蝦鋪滿在意粉上,增添了色彩和味道。蒜蓉味足夠,意粉炒得乾身。🧡白桃🍑碟豆花🦋梳打漸變色的飲品特別吸引,記得打咗卡再將飲品攪拌,否則就會整杯都變了粉紫色,失去了漸變的效果。攪拌後的白桃🍑味超級香濃,配咗梳打又唔會太甜,好啱女仔👍🏻👍🏻👍🏻🧡自家製玫瑰🌹草莓🍓醬竹炭窩芙配焦糖雪糕店員即叫即整,賣相好靚已急不及待放入口。估唔到有超香竹炭味,多脆肉軟,加上焦糖雪糕內帶點雜莓,不會太甜太膩👍🏻👍🏻👍🏻

🧡蟹肉南瓜🎃意大利飯

🧡櫻花🌸蝦牛油大蜆香蒜炒扁意粉

🧡白桃🍑碟豆花🦋梳打

🧡自家製玫瑰🌹草莓🍓醬竹炭窩芙配焦糖雪糕
  • 白桃碟豆花梳打
  • 自家製玫瑰草莓竹炭窩夫配焦糖雪糕
好耐冇見過大學一齊住宿舍嘅宿友啦!一日就約咗出嚟去high tea。宿友揀咗依間位於尖沙咀樓上咖啡店,都真係位置有啲難搵,搵咗一陣先搵到。我叫咗綠茶紅豆窩夫,上碟嘅時候,見到擺得幾有心機,窩父係一層層疊起咗。宿友就叫咗杯抹茶飲品,我好鍾意佢嘅賣相可愛,兔仔嘅餐具真係好滿足少女心呀。餐廳環境方面,面積唔算大,但係都坐得舒服,唱上面有乾花嘅裝飾,最緊要唔會太逼夾。如果下次有朋友聚會嘅話, 都會考慮下依度。

如果下次有朋友聚會嘅話, 都會考慮下依度。
2019-08-04 198 瀏覽
滿心期望去試下呢間好似幾多好評嘅餐廳,可惜失望我哋叫嘢食加$35有個湯+餐包+$40以下飲品一杯,洋蔥湯得個咸字,飲幾啖就冇飲,餐包係薄片蒜蓉包,第一眼睇以為係餅,因為真係得半塊梳大餅咁大同咁薄....白酒蜆肉意粉- 蜆肉大粒新鮮,可惜辟唔到腥味。意粉唔入味,有白酒味嘅,但冇其他調味,所以好似意粉還意粉,白酒還白酒。櫻花蝦牛油果意粉-櫻花蝦量好多,可惜好蘇,好嘅櫻花蝦只會香,但呢個櫻花蝦唔夠優質。牛油果有,可惜俾蒜搶味,但個意粉尚算炒得香。柚子蜜雞翼-算最好食,甜甜哋夠入味夠香脆。環境ok,服務態度ok,但價錢同質素不成正比
滿心期望去試下呢間好似幾多好評嘅餐廳,可惜失望

柚子蜜雞翼-算最好食,甜甜哋夠入味夠香脆。

環境ok,服務態度ok,但價錢同質素不成正比
2019-07-23 129 瀏覽
首先,用花花草草配撘木質既枱,再加上用咗好家居暖色既色系,成個感覺已經令人好舒服。食物方面,我同朋友分別叫咗一個義大利飯同貝殼粉(因為供應問題,本來想食貓耳粉,可惜食唔到!)。飯方面,實在太硬,完全好似未煮熟咁,叫店員翻煮,雖然好過第一次,但其實都仲係好硬,但係佢個汁都幾好食,係真係可惜在d飯太硬!至於個貝殼粉,唔錯,有三文魚加埋d汁,啱啱好仲有杯柚子梳打,好fresh而且好靚!總括而言,呢間超值得去!
仲有杯柚子梳打,好fresh而且好靚!
總括而言,呢間超值得去!
2019-07-17 146 瀏覽
尖沙咀難得嘅清新寧靜空間~今次係由加拿大回港幾星期嘅朋友選擇地點,適逢生日後幾日,所以係度補慶祝埋。先來忌廉磨菇湯,好香濃唔太鹹,亦唔會太油膩,成碗飲哂都唔會有俾牛奶或者cream頂住嘅感覺,為陣間嘅主菜打好個底。再來沙律,幾隻顔色唔同嘅小蕃茄好搶鏡,羅馬菜火箭菜新鮮水分夠,亦唔會苦,配搭少少酸甜嘅醋同橄欖油非常適合,少少木魚絲一開始仲郁下郁下好有動感,真係好「新鮮」哈哈意大利飯友人認為稍硬,不過正宗做法都唔會係淋,我喜歡有口感所以幾接受到,牛油味好香,飯好滑,上面加左芝士粉更吸引,份量適合女生,男仔可能未必夠白酒海鮮意粉,酒味清新,容易入口,女仔會鐘意,意粉係驚喜,頗為入味服務值得一讚,當晚去到先通知店員能否在甜品上幫手整d小驚喜,佢亦好樂意幫手,無另收錢,仲祝友人生日快樂,又幫我地影相題外話,店面有花牆可供影相,唔少女仔專登揾個靚位

題外話,店面有花牆可供影相,唔少女仔專登揾個靚位

2019-07-15
慶祝紀念
生日
2019-07-15 96 瀏覽
雖然地方不大,不過環境舒服,每張臺都有花做背景,方便影相。食物味道中上.Appetiser 水準吾錯.甜品都好好味Main course中上,叫左個櫻花蝦pasta 同蟹肉Risotto,risotto 份量比較少。整體黎講,系個傾計既好地方.
雖然地方不大,不過環境舒服,每張臺都有花做背景,方便影相。

食物味道中上.
Appetiser 水準吾錯.
甜品都好好味

整體黎講,系個傾計既好地方.
2019-07-13
朋友見到呢間唔錯,決定試試佢3pm 前有個lunch set幾抵食一係湯 一係沙律今次個湯係洋蔥湯(唔知會唔會成日轉)洋蔥味唔勁 如果唔鍾意食洋蔥既人應該都接受到+$18 有水牛芝士雞翅(有d d 辣(個人覺得個茄汁太過搶,芝士味被cover 了而呢個貓耳朵意大利粉exactly 幾錢 我唔記得左個名都唔記得左😂但呢個堅好食d 三文魚 唔腥(我係好怕食三文魚,更怕食腥既魚)個sauce 幾正!個粉既texture 剛剛好!朋友叫左黑松露意大利飯個飯有啲過硬 有啲未煮熟嘅感覺但味道係ok加$15 有凍ge 培茶鮮奶上面仲有cream有少許甜,但幾好飲加$8有熱coffee
朋友見到呢間唔錯,決定試試佢

3pm 前有個lunch set
幾抵食
一係湯 一係沙律
今次個湯係洋蔥湯(唔知會唔會成日轉)
洋蔥味唔勁 如果唔鍾意食洋蔥既人應該都接受到

+$18 有水牛芝士雞翅(有d d 辣
(個人覺得個茄汁太過搶,芝士味被cover 了

而呢個貓耳朵意大利粉exactly 幾錢 我唔記得左
個名都唔記得左😂
但呢個堅好食

d 三文魚 唔腥(我係好怕食三文魚,更怕食腥既魚)
個sauce 幾正!個粉既texture 剛剛好!

朋友叫左黑松露意大利飯
個飯有啲過硬 有啲未煮熟嘅感覺
但味道係ok

加$15 有凍ge 培茶鮮奶
上面仲有cream

有少許甜,但幾好飲

加$8有熱coffee

2019-07-05 88 瀏覽
又介紹Cafe啦,呢間作為抹茶控的你一定識😍1️⃣泡沫鮮奶抹茶(凍) 🍵 $62 抹茶味唔算太重,反而奶味重d,不過都幾香滑🥛泡沫都好細滑🙆🏻‍♀️美味指數:6.95/10 2️⃣櫻花蝦牛油大硯香蒜炒意粉🌸🦐🍝 $95 香蒜味好濃,食完成個口都係蒜味🤭不過其他配料冇咩味😂🙆🏻‍♀️美味指數:5.85/10 3️⃣燒棉花糖鮮奶抹茶(熱) 🍵 $58 熱的抹茶🍵味相比凍的香濃d,而且抹茶同鮮奶比例👍🏻而且好香滑,燒過棉花糖係上面甜甜地幾好味!🙆🏻‍♀️美味指數:7.85/10 -💡環境好舒服,抹茶控必去
又介紹Cafe啦,呢間作為抹茶控的你一定識😍
🙆🏻‍♀️美味指數:6.95/10
🙆🏻‍♀️美味指數:5.85/10
🙆🏻‍♀️美味指數:7.85/10 -
💡環境好舒服,抹茶控必去
2019-07-01 190 瀏覽
難得的一天假期相約好朋友相聚在一起分享一下最近的心情,當然要找一間寧靜寛敞地方,經朋友介紹下決定了尖沙嘴”只”樓上Cafe 當天人客不多店鋪空間寬敞,裝修設計凊簡乾淨木製的餐桌,周圍角落都可看見乾花佈置清新優雅令人感到舒適。翻開餐牌都有很多選擇有意粉、all-day-breakfast、窩夫、蛋糕,咖啡等飲料,更有素食相當貼心。 我好喜歡貓耳朵口感煙韌,蘑菇香草醬汁好濃郁味道好滿足!酸酸甜甜的玫瑰草莓醬好香,淋在外脆內軟的黑色竹炭窩夫再加上尼拉雪糕一冷一熱,好好吃!明太子沙律小法包法包太硬,又太咸不太好食燒棉花糖鮮奶枺茶~甜了點,抹茶奶香濃綜合以上食物是可以,但當天有三位男待應其中一位服務態度太差黑口黑面同我們落單,而且同其他同事批評說我們坐了太久太沒有禮貌了又不尊重顧客。完全大扣分我們不會再來。

蜜芥末蘑菇香草醬貓耳朵

我好喜歡貓耳朵口感煙韌,蘑菇香草醬汁好濃郁味道好滿足!
玫瑰草莓醬窩夫配焦糖冰淇淋

明太子沙律小法包
明太子沙律小法包
法包太硬,又太咸不太好食
燒棉花糖鮮奶抹茶

燒棉花糖鮮奶枺茶~甜了點,抹茶奶香濃

蜜芥末蘑菇香草醬貓耳朵
  • 蜜糖芥末蘑菇香草醬貓耳朵
朋友介紹一起來這cafe, 地點有點隱蔽…即使常常來加連威老道也難發現。就是這種隱蔽…反而成為鬧市中的小小世外桃源由於食品不是全部也有,建議訂位時落埋order,好讓店主有所準備。是晚點了:明太子薯條:很香好美味,原本以為是明太子焗薯條,原來是自己點醬,仍是美味的櫻花蝦意粉:香,汁料入味。明太子貓耳朵:貓耳朵很有趣,日式感的美味菜式肉醬貓耳朵:少少辣,香濃多肉又惹味。單骨雞翼:方便好味小食明太子蟹多士:脆脆可愛小食甜品:雪糕窩夫,打卡無得輸又滿足另一個胃的甜品飲品: 三人各點了三杯飲品,我點了桃茶,熱熱的很舒服。朋友點益力多味凍飲,外形很精緻,味道也好。另一杯是玫瑰綠茶,也是外在兼備的。反正點自己口味的就好了。簡單來說,環境優雅舒服,食物質素好,每樣食品都不會令人失望的。很有誠意的小店。再加上店主在自己地方運用小小力量表達對社會議題的關注,很欣賞

是晚點了:

櫻花蝦意粉:香,汁料入味。

明太子貓耳朵:貓耳朵很有趣,日式感的美味菜式

肉醬貓耳朵:少少辣,香濃多肉又惹味。

單骨雞翼:方便好味小食

明太子蟹多士:脆脆可愛小食

甜品:雪糕窩夫,打卡無得輸又滿足另一個胃的甜品

2019-06-15
2019-06-25 92 瀏覽
聽朋友講呢間餐廳D甜品菜式都幾好味,所以放工黎呢道品嘗一下。餐廳環境挺優雅的,裝修精緻,座位也比較寬敞。蜜糖芥末磨菇香草醬貓耳朵$88呢個菜式賣相好好體,吃上去很飽肚,而且醬汁做得出色,誤以為是自己先把肉類都吃光才拍照,就真的味道好得像有肉存在一樣。黑松露薯條熱辣辣炸起 好香沙律醬略嫌太少好彩可以添醬柚香蜜糖雞翼單骨雞翼吃起來很方便,柚香好濃郁,味道好特別的蜜糖雞翼!讚!味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。態度再好一點吧。

蜜糖芥末磨菇香草醬貓耳朵$88

黑松露薯條熱辣辣炸起 好香沙律醬略嫌太少好彩可以添醬

柚香蜜糖雞翼

味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。
2019-06-16
15 分鐘 (堂食)
2019-06-23 79 瀏覽
星期日午餐時段、平均上菜時間大概一小時 (由order 到上檯)。由於後加甜品、又要再等多一小時。催他沒有反應或告訴你整緊 (飲料話整緊、整左30分鐘都未得)。食物OK不過係暖嘅。建議你有好多時間先好來。。。

食物OK不過係暖嘅。建議你有好多時間先好來。。。
尖沙咀呢間文青Cafe超級隱世🙈環境好靚好舒服😌同朋友傾吓計就啱晒啦食物質素唔錯👍🏻有套餐同甜品🍮.#特級芝士忌廉汁紫椰菜花貓耳朵 $9236個月嘅巴馬臣芝士🧀配上濃郁嘅忌廉汁食落好creamy😋但唔會太流 因為忌廉比較濃郁🥰貓耳朵好有口感 比一般嘅意粉更加煙韌同埋有咬口🤩每塊耳朵入面都有啖啖既忌廉芝士汁🥰每一啖都好滿足.#蟹肉南瓜意大利飯 $128店主用黃南瓜蓉🎃煮意大利飯 夠哂入味意大利飯半生熟 口感硬硬地 勝在夠晒咬口👍🏻意大利飯有粘性 而且好濃郁嘅南瓜🎃味但蟹肉份量就唔算太多.#焦糖窩夫配香蕉冰淇淋 $76呢款一定要留肚食‼️真心推介窩夫係竹炭底 入面係黑色 外層超級超級脆😍裏面就暖粒粒 形成強烈嘅對比所以口感好豐富啊😋另一個重點係焦糖雪糕🍦焦糖味好真 唔會特別太甜 👍🏻甜度啱啱好.如果主菜轉套餐嘅話只係加$35有餐前法包🥖、西蘭花🥦湯👈🏻超正😋冇腥味同埋飲品燒棉花糖鮮奶抹茶🍵 非常濃郁既抹茶味 上面加咗棉花糖 甜度啱啱好☺️紅莓🍓蜜桃果茶 唔會好似出邊嘅果茶冇味而且冇落添加糖 啱晒健康嘅女仔👯‍♂️
尖沙咀呢間文青Cafe超級隱世🙈

所以口感好豐富啊😋
另一個重點係焦糖雪糕🍦
焦糖味好真 唔會特別太甜 👍🏻甜度啱啱好

如果主菜轉套餐嘅話只係加$35
有餐前法包🥖、西蘭花🥦湯👈🏻超正
😋冇腥味
同埋飲品