2020-12-25
第四波疫情又殺到黎,又要六點後限堂食,咁唯有外賣返屋企食啦。七點零鍾係炮台山個頭收工走搵下有咩好食啦就見到Cocopig。見佢連個名都有海南雞呢三個字就一定要試下佢得唔得啦。兩個人食再叫多個麻醬手撕雞冷麵同埋一d小食,湯同飲品啱啱好。等外賣個陣都見到佢本身舖頭唔係太大,十張枱左右。但係裝修環境唔錯,可以堂食的話都唔會坐得唔舒服。外賣等左一陣就有,一上手就feel到重量唔算輕,兩個人一定夠食。除左海南雞飯同埋手撕雞冷麵之外仲叫左個麻辣雞腎,食療拿杯湯(姐係佢嘅是日湯水,今日係霸王花合掌瓜百合湯),菜心苗同埋羅漢果茶。海南雞飯雞肉夠滑,份量多,配菜嘅木瓜絲香口。但係成個飯最突出嘅係個椰香飯。飯食入口椰子味就慢慢飄出黎,加上用左珍珠米煮,同埋海南雞一齊食好好味。絕對會encore。手撕雞冷麵一打開個盒就見到一層好厚嘅生菜係面,但係撈左佢之後就見到下面嘅雞絲同麵。麵唔會煮得太淋仲有d彈牙感,麻醬同雞絲份量啱啱好唔會唔夠,撈埋d生菜食有脆口嘅感覺。霸王花合掌瓜百合湯好足料,飲落好滑好舒服。麻辣雞腎夠入味夠辣。食完雞腎飲湯balance返好舒服。最後個羅漢果茶雪凍返佢黎飲好清甜,飲得出佢係無添加純
霸王花合掌瓜百合湯好足料,飲落好滑好舒服。麻辣雞腎夠入味夠辣。食完雞腎飲湯balance返好舒服。最後個羅漢果茶雪凍返佢黎飲好清甜,飲得出佢係無添加純羅漢果嘅味道。
下次行經炮台山諗唔到食咩可以返返黎Cocopig食佢個椰香海南雞飯同埋飲佢每日食療湯。