2020-11-12 27 瀏覽
食完飯才有氣力加班,同事揀左公司附近的可可豬,貪佢經濟又實為,而且有她愛食的椰香雞及豬手飯。 特色椰香海南雞飯 $43我最愛食的,飯帶啖啖椰子香,比起傳統油飯較清爽,而且粒粒分明,有口感,不過份量較少,男士食可能未必夠飽。食療拿杯湯 (茶樹菇香菇淮山湯) +$18秋風起,飲湯滋潤下,素湯是個不錯的選擇,好味又營養豐富。時令菜芯苗 +$15菜芯苗爽甜不錯 招牌豬手飯 $36細細舊的豬手仔,入味軟腍,肉質軟滑不肥膩。

特色椰香海南雞飯 $43
不過份量較少,男士食可能未必夠飽。

食療拿杯湯 (茶樹菇香菇淮山湯) +$18
秋風起,飲湯滋潤下,素湯是個不錯的選擇,好味又營養豐富。

時令菜芯苗 +$15
菜芯苗爽甜不錯

招牌豬手飯 $36
細細舊的豬手仔,入味軟腍,肉質軟滑不肥膩。

2020-11-12 51 瀏覽
因為早家姐少少放工,決定行去佢公司樓下等佢放工順便買埋外賣一齊返屋企食,行到佢公司附近見到呢間海南雞專門店感覺唔錯就買嚟試下!特色椰香海南雞飯:雞肉滑嫩,油飯粒粒分明又清爽,帶有淡淡椰子香味,配菜青木瓜沙律酸酸辣辣好開胃!食療拿杯湯(茶樹菇香菇淮山湯):茶樹菇獨特香氣濃郁,味道清香,飲得出真材實料無味精,好有家的味道😋時令菜芯苗:菜苗腍甜無渣!日式胡麻醬手撕雞冷麵:雞絲肉質滑嫩,每一條麵都沾到酸甜嘅胡麻醬,配上大量爽脆生菜絲感覺好清新👍🏻金羅漢果養生茶:有金羅漢果;菊花同杞子,飲落清甜感覺好健康!滷水牛展:滷水味道鹹甜適中,牛展口感幼嫩,但可以切厚身少少,跟餐嘅份量都唔少❤️

特色椰香海南雞飯:

食療拿杯湯(茶樹菇香菇淮山湯):

時令菜芯苗:
菜苗腍甜無渣!
日式胡麻醬手撕雞冷麵:

金羅漢果養生茶:
有金羅漢果;菊花同杞子,飲落清甜感覺好健康!

滷水牛展:

2020-11-09 21 瀏覽
叫外賣都要可以食得講究!今日就揀呢間位於北角嘅可可豬海南雞專門店。特色椰香海南雞聘招牌豬手飯$48豬手又腍又入味,海南雞肉質嫩滑程度令人驚喜!油飯吸收雞汁精華,香氣迫人。日式胡麻醬手撕雞冷麵$42麻醬、蕎麥麵、手撕雞一拍即合,拌上爽脆生菜絲同甜美蕃茄仔,令成個麵生色不少。麻辣牛展(跟餐+$18)薄薄牛展拌椒麻醬料,香辣惹味。養生秋葵(跟餐+$15)秋葵新鮮翠綠,唔會煮得太腍。樽仔奶茶(跟餐+$9)奶茶香濃順滑,一試愛上。食療拿杯湯(跟餐+$18) 青紅蘿蔔蓮藕湯味道清清地很住家,仲有健脾養肝功效。用咖啡紙杯裝型格又方便。

特色椰香海南雞聘招牌豬手飯$48

日式胡麻醬手撕雞冷麵$42

樽仔奶茶(跟餐+$9)
奶茶香濃順滑,一試愛上。

食療拿杯湯(跟餐+$18)

2020-11-09 21 瀏覽
< Coco Pig 🐷 > 📍炮台山Bookmark 咗呢間好耐 今日返屋企時經過就買外賣返去食😛🐥特色椰香海南雞飯 $43最大特色啲飯加咗椰湯落去煲 所以每粒飯都好有椰香味😆😆 超級正 另外有五至六件雞 仲要係雞髀位黎 好嫩滑 另外仲有泰式青木瓜沙律🥗 感覺好清新 好味😋🐷招牌豬手飯 $36呢個係泰式豬手 酸酸甜甜幾開胃😆 有五舊豬手 份量都幾多👍🏻 豬皮富膠質 都有幾多肉 唔會得啲骨 另外都有啲泰式沙律墊底 唔錯😆🥣食療拿杯湯 +$18用杯裝飲湯都係第一次 好方便🤣 飲得出唔係味精湯黎 好香椰子味🥥 🧆麻辣雞腎 +$18呢個汁好好食😋 麻中帶香 唔太辣 如果雞腎再爽啲就perfect 😆
< Coco Pig 🐷 > 📍炮台山

🐥特色椰香海南雞飯 $43

🐷招牌豬手飯 $36

🥣食療拿杯湯 +$18

🧆麻辣雞腎 +$18
2020-11-08 18 瀏覽
今日去砲台山路經呢間 海南雞飯專門店, 佢特別係加入健康養生湯水食療元素, 喺呢一區幾受歡迎, 好多人幫襯。 我咁為食, 就買外賣返屋企試下!椰香海南雞飯外賣用紙盒盛載, 乾淨方便又環保。海南雞 採用嫩雞脂肪較少, 肉質嫩滑鮮甜多汁, 用上湯浸透散發陣陣雞油香味, 無骨啖啖肉, 配搭椰香飯, 完美組合!日式胡麻醬手撕雞冷麵有生菜絲、青瓜片、手撕雞加上日式冷麵。清新爽口, 天氣悶熱, 當沙律冷盤食健康有益, 加上日式胡麻醬, 更加滋味!鹵水雞腎、養生秋葵套餐我追加小食。鹵水入味唔係死鹹, 雞腎爽口。秋葵新鮮有益養生, 黏嘴無滑潺潺感覺!食療拿杯湯、羅漢果茶自家炮製食療湯水, 每天不同很有家的感覺。羅漢果茶加入杞子, 冰甜潤喉, 生津解渴, 明目養顏!養生之選!

椰香海南雞飯

日式胡麻醬手撕雞冷麵

鹵水雞腎、養生秋葵

食療拿杯湯、羅漢果茶

• 特色椰香海南雞飯
2020-11-06 21 瀏覽
個日去完中央圖書館温書,就去經過呢間專打養生同海南雞飯既店,無諗過平價之餘幾好食。特色椰香海南雞飯 樽仔奶茶估唔到細細細盒咁,都幾飽肚。啲飯有頗重既椰香味,唔會太油。海南雞肉好滑,配埋啲酸酸地既配菜好開胃。加多$9就要佢地自家制既奶茶,味道偏甜,但勝在打卡好靚。香辣口水雞飯 另外嗌左另一set 既香辣口水雞飯俾媽咪比較鍾意食辣嘅朋友因為佢嘅辣到都適中最好食嘅係佢既辣帶得出佢雞既滑加埋呢個麻辣雞腎 口感非常爽口配埋佢嘅麻辣醬 非常開胃易入口 份量適中 細細舊好易入口想食菜既話 跟餐加$15 就有值得一提既係 佢地每日都有跟餐既老火湯青紅蘿蔔蓮藕湯 好養身同潤喉Conclusion: 非常適合係附近返工又中意食雞既朋友, 價錢適中,又養生..........

樽仔奶茶

想食菜既話 跟餐加$15 就有

值得一提既係 佢地每日都有跟餐既老火湯
青紅蘿蔔蓮藕湯 好養身同潤喉

2020-11-06 51 瀏覽
前排去金鶴拉麵食晏發現原來呢邊有好多食肆, 所以今晚就過黎呢邊搵餐廳食晚飯, 係OPENRICE search到有間台灣餐廳同一間新開既日本餐廳評價不錯, 日本餐廳話無訂位就無位, 台灣餐廳仲勁, 大排長龍。繼續行, 經過呢間可可豬海南雞專門店, 店舖面積好細, 唔係老公叫住我真係行過左都唔知。我地嗌左特色椰香海南雞飯, 椰香海南雞拼招牌豬手, 樽仔檸茶(套餐升級加$9)同食療拿杯湯(套餐升級加$18)。佢地既MENU寫得唔太清晰, 以為椰香海南雞拼招牌豬手只有餸, 所以特色椰香海南雞飯我地揀左增量。但送到黎既時候發現原來椰香海南雞拼招牌豬手都一樣係有跟飯。而店員亦都聽漏左我地要增量, 所以最後我地係食左兩個正常份量既飯餐。椰香海南雞拼招牌豬手 - 同特色椰香海南雞飯既份量一樣然後多左兩件豬手。鍾意佢地既海南雞係無骨, 肉質唔韌。豬手爽口容易咬開。海南雞同豬手亦都煮得入味。飯係粒粒分明, 乾身既嗰種, 感覺唔油膩但又充滿油飯香。不過佢地既青木瓜沙律唔好食, 唔係無酸辣味咁簡單, 直頭係無味。樽仔檸茶 -  好飲甜度適中, 茶底應該係用左錫蘭紅茶。食療拿杯湯 - 好飲, 真材實料, 最鍾

椰香海南雞拼招牌豬手

樽仔檸茶 -  好飲
甜度適中, 茶底應該係用左錫蘭紅茶。食療拿杯湯 - 好飲, 真材實料, 最鍾意飲熱辣辣既中湯, 好多時出去餐廳嗌湯飲溫度都唔夠。建議店家加返少少鹽。
樽仔檸茶,食療拿杯湯

可可豬海南雞專門店食物味道不錯但份量偏少, 男仕們要嗌多份小食先夠飽。

椰香海南雞拼招牌豬手
樽仔檸茶,食療拿杯湯
  • 樽仔檸茶
  • 食療拿杯湯
  • 樽仔檸茶
  • 食療拿杯湯
2020-10-30 35 瀏覽
可可豬海南雞專門店維持咗一段時間夜晚多數買外賣返屋企食近排喺屋企附近發掘咗一間海南雞專門店見餐牌仲有好多老火湯!我哋兩個人叫咗一盒海南雞拼豬手飯,海南雞同豬手既份量到好多,海南雞夠滑同夠味,再配埋佢既個海南雞醬,簡直一流,豬手就夠哂膠質同軟腍, 鹹鹹甜甜的很入味,雞飯到好特別,餐牌寫係用左椰漿一齊煮,嗅落好香椰子味,粒粒分明,食落有d煙韌,同海南雞又出奇地夾,好食另一盒叫咗 胡麻醬冷麵手撕雞,雞絲份量夠,而且好嫩滑,仲有好多蔬菜絲, 感覺夠曬新鮮又健康!菜心苗,麻辣雞腎樽仔奶茶推薦樽仔奶茶,質地幼滑,但就甜咗啲。+$18 例湯可可豬海南雞專門店北角炮台山麥連街1A號寶榮大廈地下I號舖
可可豬海南雞專門店

維持咗一段時間
夜晚多數買外賣返屋企食
近排喺屋企附近發掘咗一間海南雞專門店
見餐牌仲有好多老火湯!

另一盒叫咗 胡麻醬冷麵手撕雞,

菜心苗,麻辣雞腎

樽仔奶茶

推薦樽仔奶茶,質地幼滑,但就甜咗啲。

+$18 例湯

可可豬海南雞專門店
北角炮台山麥連街1A號寶榮大廈地下I號舖
2020-10-28 893 瀏覽
疫情緩和咗就多咗新食店最近見到炮台山有間新嘅海南雞飯專門店,主打椰香雞飯、豬手飯睇唔少網報道都講紅磡店,話同坊間雞飯唔同,有椰子香味,所以去試試價錢唔算太貴,屬於經濟型,以外賣為主招牌貨係特色椰香海南雞飯 $76,陣椰香味覺得似椰子煲雞海南雞同油飯都有好重椰子香味,海南雞肉份量唔太多大概6至7件,大小見仁見智,比較適合女士食用油飯比雞更有水準,油飯係泰國米,飯量唔少,乾爽而分明,有咬口除咗一般雞油香,椰漿係點睛之筆,同普遍油飯的確有分別雞肉係雞髀肉,肉質嫩滑,雞皮金黃,幼薄有油香雞肉同油飯一樣滲透出啖啖椰子香味,大概加入椰子煮過蘿蔔絲、車厘茄等伴菜嘅酸甜味幾醒胃而醬汁鹹中帶小辣微微酸甜味,有少少蒜味椰香雞飯比較清香,香辣口水雞飯 $74就重味少少雞肉有雞髀肉同雞翼,前者亦係啖啖肉,入口滑嫩醬汁辛辣度適中,香辣入味,睇落色澤紅噹噹,幾多辣椒有濃味感覺,但唔算太辣,幾刺激食慾口水雞比清香嘅椰香海南雞飯較惹味,口水雞比海南雞飯多油,適合配白飯叫飯加$15試吓小食養生秋葵,平時好少有配合豉油調味,通常就咁食秋葵切成細塊,入口爽脆,只係簡單配甜豉油自己反而覺得適合配口水雞,可以解解辣加$18試另
疫情緩和咗就多咗新食店
最近見到炮台山有間新嘅海南雞飯專門店,主打椰香雞飯、豬手飯
價錢唔算太貴,屬於經濟型,以外賣為主

招牌貨係特色椰香海南雞飯 $76,陣椰香味覺得似椰子煲雞
海南雞同油飯都有好重椰子香味,海南雞肉份量唔太多
大概6至7件,大小見仁見智,比較適合女士食用
除咗一般雞油香,椰漿係點睛之筆,同普遍油飯的確有分別
雞肉係雞髀肉,肉質嫩滑,雞皮金黃,幼薄有油香
雞肉同油飯一樣滲透出啖啖椰子香味,大概加入椰子煮過
蘿蔔絲、車厘茄等伴菜嘅酸甜味幾醒胃
而醬汁鹹中帶小辣微微酸甜味,有少少蒜味

椰香雞飯比較清香,香辣口水雞飯 $74就重味少少
雞肉有雞髀肉同雞翼,前者亦係啖啖肉,入口滑嫩
醬汁辛辣度適中,香辣入味,睇落色澤紅噹噹,幾多辣椒
有濃味感覺,但唔算太辣,幾刺激食慾
香辣口水雞飯

秋葵切成細塊,入口爽脆,只係簡單配甜豉油
自己反而覺得適合配口水雞,可以解解辣
加$18試另一款小食滷水牛𦟌,屬冷盤,份量唔多,配有滷水汁
牛𦟌比較薄切,但有肉味,望落通透,入口唔韌,軟腍入味

另加$18叫埋食療拿湯杯,查一查原來每個禮拜都有唔同款式嘅湯水
今次係青紅蘿蔔蓮藕湯,聲稱可養血養胃,生津健脾,下氣化滯,補肝明目
湯水入口鮮甜,唔會好鹹,感覺好家庭式,飲完唔口渴,湯水無味精比較難得,幾滋潤
但一杯份量唔太多,比較適合無時間煲湯嘅打工仔
加$13再試埋樽裝嘅金羅漢果養生茶,內有羅漢果、菊花、杞子、果皮等
入口清甜解渴,有天然感覺,好過飲汽水,只係渣比較多,隔渣飲比較麻煩

2020-10-23
2020-10-28 27 瀏覽
A takeaway dinner for two for Hainan chicken and shedded chicken noodles - a more healthy meal to end the day with. Reasonable priced and portion was generous too. we found this hidden takeout today in the middle of fortress hill, they specialize in chicken dishes and also soup. We decided to order two sets one with shedded chicken with cold sesame noodles and the other with hainan chicken which was recommended by the staffs. both were made fresh, tasty and good portion. veggie was delicious 🤤 a
veggie was delicious 🤤 and soup was hot.
overall, a perfect shop for takeout and something lighter and healthier. Will definitely be back for their coconut soup.

Rating: 7.3/10
Location: fortress hill @cocopig.hk
2020-10-27 31 瀏覽
🍴食療拿杯湯(跟餐) HK$18是日靚湯係青紅蘿蔔蓮藕湯,店員介紹話功效包括養血養胃、生津健脾、下氣化滯、補肝明目,味道好純粹,清甜,果然係無味精。🍴特色椰香海南雞飯 HK$43雞肉幾肥美,尚算嫩滑,就算雞胸都唔會鞋。椰香飯帶淡淡椰香,冇傳統油飯咁油膩。🍴招牌豬手飯 HK$36豬手皮厚彈牙,肉質爽滑,胡椒香氣四溢。🍴麻辣雞胗 HK$18雖然唔算好辣,但夠香,麻辣之外仲食到少少孜然香。📍可可豬海南雞專門店北角炮台山麥連街1A號寶榮大廈I號舗

🍴食療拿杯湯(跟餐) HK$18

🍴特色椰香海南雞飯 HK$43

🍴招牌豬手飯 HK$36
豬手皮厚彈牙,肉質爽滑,胡椒香氣四溢。

🍴麻辣雞胗 HK$18
雖然唔算好辣,但夠香,麻辣之外仲食到少少孜然香。

📍可可豬海南雞專門店
北角炮台山麥連街1A號寶榮大廈I號舗
外賣自取
炮台山麥連街的可可豬海南雞飯,店舖小小,可是海南雞卻是異常好吃,價位也便宜燉湯也每周轉款身邊的同事都都一再再訪了。特色 椰香海南雞飯雞皮夠清爽, 雞肉也相當滑溜, 軟嫩好食 。最特別的是店家加入椰漿去蒸煮泰國米, 粒粒分明, 食得出有椰漿的味道,比一般雞油飯更要出色。食療拿杯湯不要錯過這裏的燉湯, 每星期都不同。這星期的燉湯鮮甜可口夠濃郁。 最特別之處是 打燉湯裝進咖啡杯裏, 就像拿著咖啡邊走邊喝。燉湯的原、鮮、濃 完全才口裡徘徊。養生秋葵以最簡單的烹調方法, 配上不會過鹹的豉油, 秋葵的原汁原味都得以保留。香辣口水雞飯除了特色海南雞飯這裏也有口水雞飯, 口水雞辣中帶香,不會過於嗆喉。這個即使 只是配白飯都十分好食。蒜泥白肉蒜泥分量十。級。多。五花肉汆燙透熟, 咬落q彈多汁,配搭十級多的蒜泥及獨家醬汁,好吃到 完全不會在意口是有多臭。
炮台山麥連街的可可豬海南雞飯,

店舖小小,
可是海南雞卻是異常好吃,價位也便宜
燉湯也每周轉款
身邊的同事都都一再再訪了。

特色 椰香海南雞飯

雞皮夠清爽, 雞肉也相當滑溜, 軟嫩好食 。

食療拿杯湯

養生秋葵

蒜泥白肉

蒜泥分量十。級。多。
五花肉汆燙透熟, 咬落q彈多汁,
配搭十級多的蒜泥及獨家醬汁,
好吃到 完全不會在意口是有多臭。
2020-10-20 44 瀏覽
炮台山附近其實都幾多小店,好似呢間可可豬,地方真係唔算好大,得幾張枱,但店舖雖小五臟俱全。呢度除咗海南雞飯,吸引我嘅仲有滋補燉湯,例如我今日叫嘅呢個食療拿杯湯,佢寫明每周不同,今日就係雪梨桂圓雞湯,清甜又滋潤,跟餐都只係$18咋,啱晒我哋呢啲唔得閒煲湯嘅都市人。今日想試吓新野,揀咗個香辣口水雞,連我平時唔識開辣野嘅都唔覺得佢太辣,入口惹味甘香,雞又保持到滑嫩,都幾唔錯。仲有少少沙律菜半碟添。疫情期間因為成日買外賣,我都會自備飯俠,不過呢間舖頭就一定要用佢哋嘅盒,唔知係咪為咗保持質素呢。

2020-10-20 28 瀏覽
做完嘢諗住買埋外賣就返屋企,經過呢間食肆,招牌明明寫住可可豬海南雞專門店,但佢張單、舖頭裏面嘅大海報,以致比我嘅外賣餐具都係寫住另一個舖頭名,搞唔清咩關係,不過舖頭名都唔係緊要,質素先最重要嘛!作為海南雞專門店,佢大部份煮食都係雞,仲分標準和增量兩個價錢,細食既朋友就可以慳十蚊!第一次食梗係食個招牌菜,叫咗個特色椰香海南雞飯(標準$43 ),標準份量其實都唔少,飯量幾多,食得出不是一般白飯,唔知係咪落咗椰汁去撈、不過椰汁味又唔算好濃。雞件數目一般,雞都幾滑,再配埋沙律,成件事都好完整。貪心的我另外加$18要咗個滷水雞腎,份量都唔少,唔會太硬,滷水味夠入味,作為小食都唔錯。

2020-10-18 28 瀏覽
Cocopig海南雞飯@炮台山,同一般海南雞飯專門店唔同,呢度嘅海南雞飯唔係用一般油飯,而係充滿椰子香嘅飯。入口非常清爽,除左飯之外,靈魂之一嘅海南雞非常嫩滑,份量夠1個人食,價錢方面,都只係$43起(我叫左另一款雙拼,拼招牌豬手,都只係多幾蚊$48)但如果一定要我揀,我會prefer海南雞飯可以食多幾件雞呢度嘅小食亦有水準,滷水牛展跟餐有優惠價$18,份量都唔少,外賣返家同家人開心share!食療拿杯湯($18)飲得出的滋潤有椰香味!原來每星期會轉款呢!

但如果一定要我揀,我會prefer海南雞飯可以食多幾件雞