2021-03-21 123 瀏覽
鹽酥雞粒台灣香腸便當 $70鹽酥雞份量都多,但外賣返到去都仲脆,好有台灣嘅味道,絕對唔係普通炸雞咁簡單仲有香腸,係去台灣一定食嘅台灣腸,尚算大條,都係我唯一會食嘅腸🤣🤣便當嘅晚餐佢會包埋滷肉,滷溏心蛋,是日配菜,台式湯品個湯有勁多嘅蘿蔔同紅蘿蔔,好正,好夠味但一打開見到啲滷肉咁少有少少失望,點知撈埋食份量都唔係話少嘅,但佢每樣都有張貼紙寫明係乜嘢我覺得呢樣好貼心❤️加咗一份芋圓,仙草凍芋圓系列仙草3號:仙草凍,紅豆,芋泥,手工芋圓食得出啲芋圓係自家製嘅,同平時食嗰啲有一啲唔同,比起我之前食過一間係好食好多

鹽酥雞粒台灣香腸便當 $70

便當嘅晚餐佢會包埋滷肉,滷溏心蛋,是日配菜,台式湯品

個湯有勁多嘅蘿蔔同紅蘿蔔,好正,好夠味

加咗一份芋圓,仙草凍芋圓系列
仙草3號:仙草凍,紅豆,芋泥,手工芋圓

• 鹽酥雞粒台灣香腸便當
2021-03-20 86 瀏覽
疫情無得飛,扮下去左台灣先😎今次一於食下台灣便當先🤤呢個店細細間,好似台灣既小店咁✨入面有滷肉、鹽酥雞扒、排骨便當🍱、台灣小食都有好多選擇,有手抓餅、三星蔥餅、鹽酥雞、甜不辣 、炸花枝丸🤤睇見都已經流曬口水🤩呢到仲有台式甜品,就好似仙草芋圓、沙冰等等😇鍾意既仲可以叫返杯冬瓜茶🥤無得去旅行,都起碼止下痕先啦🤟澎湖花枝蝦排拼甜不辣🍱($70):甜不辣上面有椒鹽夠惹味,食落都好有咬口🤤餐廳都好貼心,會將滷肉飯同小食分開🥰仲配埋個湯😍仙草三號($40):入面有仙草凍、紅豆、芋泥食落好棉密👍👍、手工芋圓口感煙韌軟糯!仲配埋奶油球,可以自己加埋入去。我覺得黎買便當做正餐又得,買下小食做tea都不錯,夜晚口痕又可以黎買下糖水😝✨間小店唔好睇佢細細間,都幾多人叫外賣,要預返10分鐘左右

✨間小店唔好睇佢細細間,都幾多人叫外賣,要預返10分鐘左右
2021-03-15
10 分鐘 (外賣自取)
  • 仙草3號
2021-03-18 81 瀏覽
好想食芋圓呀,唔知點解突然好想食。經開將軍澳廣場見到有人食緊就,就諗住買返個返去食。舖名叫台北巷弄,即刻又諗起囡囡鐘意食鹽酥雞,睇完餐牌決定叫個小食拼盤,入邊有醬油雞翼、花枝丸、甜不辣同埋鹽酥雞,買黎返屋企加餸好岩食😋,再加個仙草凍芋圓3號仔,料都好多,有仙草凍(涼粉)、紅豆、芋泥同埋最想食既手工芋圓。小食拼盤($78)雞翼夠入味,花枝丸同甜不辣夠晒彈牙,而鹽酥雞皮脆肉嫩,夠晒香口野味😍。想自私食既仙草凍($40),結果被瓜分左,可能因為咁,覺得仙草凍唔夠甜,芋泥就較甜,應該食法係要溝埋一齊食,因為被瓜分左,變左分開獨立食就味道差D,如果鐘意冇咁甜就分開食,鐘意甜就可以一齊食。最後最想食既芋圓,學台灣人講法夠晒Q彈,好咬口,超好味👍🏻

外賣自取
2021-03-16 100 瀏覽
《外賣台式便當🍱》———————————————-#台北巷弄 🇹🇼-放工想食台灣野,係將軍澳廣場嘅一個小角落,有間成日都咁多人排隊嘅台式小店,就買咗個便當嚟試下🤩-佢嘅便當選擇都唔少,今次就叫咗鹽酥雞粒同台灣香腸,簡單懷念一下台北味道!便當附送滷肉、滷溏心蛋、配菜同湯品,鹽酥雞粒炸得幾好,值得一讚係佢嘅糖心蛋,醃得好入味,餸飯一流😆-另外加購咗個糖水獎勵下自己,呢份甜品都幾特別,唔好睇到好似烏卒卒咁,佢嘅紅豆湯甜度適中,仙草凍嘅香味好出,而手工芋圓有幾款唔同口味,粒粒都QQ彈牙,過下口癮都幾唔錯~🤗-⭐️ 參考價錢︰鹽酥雞粒台灣香腸便當:$70紅豆3號:$39🍌抵deal 指數:7/10
《外賣台式便當🍱》
———————————————-
#台北巷弄 🇹🇼
⭐️ 參考價錢︰
鹽酥雞粒台灣香腸便當:$70
紅豆3號:$39
🍌抵deal 指數:7/10
2021-03-15
5 分鐘 (外賣自取)
2021-03-16 51 瀏覽
今晚口痕又想食台灣嘢,於是就係屋企附近搜索一下,結果俾我搵到呢間幾有特色嘅台灣嘢食,等我買個外賣返屋企食先!鹽酥雞粒台灣香腸便當🍱呢個便當一啲都唔野少,鹽酥雞份量多,幾香口;台灣香腸夠大條,食落真係好有台灣風味;隻糖心蛋有蛋香;滷肉飯都好正,醬汁夠香濃,但又唔會好鹹,最正係餸和飯分開,呢一點好貼心👍🏻半份花枝丸熱騰騰,好香口!口感夠Q彈,係我鍾意嘅口味!(連對外賣筷子🥢都好有特色)芋泥奶茶🧋呢杯芋泥奶茶真係好正!芋泥溶好香,味道可口,喜歡吃芋泥的千萬不要錯過!飲完有點後悔沒有買呢間鋪頭嘅芋圓做今晚嘅甜品啊😆!

鹽酥雞粒台灣香腸便當🍱

半份花枝丸

芋泥奶茶🧋
  • 鹽酥雞粒台灣香腸便當
  • 花枝丸
  • 芋泥奶茶
2021-03-16 59 瀏覽
番工下午茶唔錯既選擇因為出餐好快,又抵食滷肉飯(細)$41雖然話係細碟,但女仔黎講都已經好夠食啦滷肉好林,好入味~個蛋係流心蛋,好吸睛岩哂送飯食😋珍珠奶茶+$3跟餐加$3就有杯珍珠奶茶飲所以真係好抵食!飲埋個珍珠奶茶真係飽到不得了奶茶味香滑,但珍珠略嫌有點硬如果珍珠可以煮林身d就會更佳啦
番工下午茶唔錯既選擇
因為出餐好快,又抵食

滷肉飯(細)$41
雖然話係細碟,但女仔黎講都已經好夠食啦
滷肉好林,好入味~
個蛋係流心蛋,好吸睛
岩哂送飯食😋
滷肉飯(細)

珍珠奶茶+$3
跟餐加$3就有杯珍珠奶茶飲
所以真係好抵食!
飲埋個珍珠奶茶真係飽到不得了
奶茶味香滑,但珍珠略嫌有點硬
如果珍珠可以煮林身d就會更佳啦
珍珠奶茶
滷肉飯(細)
珍珠奶茶
2021-03-16 52 瀏覽
今日假日緊係要出去搵好野食啦!將軍澳離講台灣餐廳我既唔首選一定係依間台北弄巷😚食番台灣原味道🤩野食質素高,仲要勁抵食🎉首先叫左一個排骨滷肉飯一啲都唔會乾爭爭,勁多汁,而且滷肉份量勁多,勁好食😛 最推薦係依到既排骨,肉質勁鮮嫩,一定要trytry👅仲有台式湯飲都好正平時好驚飲到味精湯,但依到唔洗驚,因為湯底超好飲,仲要落足料,絕對健康😌💪🏻最後緊係飲埋珍珠奶茶🥤唔會太甜,甜度岩岩好!仲要珍珠勁彈牙,各位珍珠奶茶迷一定唔好錯過啊🎉都係高水準發揮,完美一餐!推薦各位過離食野,可以簡堂食定外賣,我地外賣但質素都仲keep到,一如既往既好食😋食台灣野一定要過離將軍澳廣場依間台灣餐廳!

食番台灣原味道🤩野食質素高,仲要勁抵食🎉

首先叫左一個排骨滷肉飯

仲有台式湯飲都好正

最後緊係飲埋珍珠奶茶🥤

食台灣野一定要過離將軍澳廣場依間台灣餐廳!
2021-03-15 48 瀏覽
已經食過幾次🙃🙃🙃🙃但每次想食台灣嘢就會揀佢💪🏻💪🏻💪🏻有過呢排都係外賣比較穩陣🥲🥲其實超鐘意食佢芋圓芋泥糖水芋圓係夠哂彈牙QQ彈芋圓夠香夠沙👍🏻👍🏻晚餐叫佢一個餐主食叫左雞翼滷肉飯因為佢有成4隻雞翼仲可以叫佢多滷肉😂肉汁唔似出面死鹹👍🏻👍🏻仲有肉香食完呢個飯加杯珍珠奶茶已經飽飽地再黎跟餐小食+$13冇理由唔加嫁係唔係先?!甜不辣夠味少甜小鹽少少辣又彈牙👍🏻
已經食過幾次🙃🙃🙃🙃
仲有肉香
食完呢個飯
加杯珍珠奶茶已經飽飽地
再黎跟餐小食
+$13冇理由唔加嫁係唔係先?!
甜不辣夠味少甜小鹽少少辣又彈牙👍🏻
2021-03-13 59 瀏覽
手切滷肉便當滿滿嘅滷肉鋪滿飯面,食落唔會好油好肥,😋入口即溶真係送飯一流,仲有半個糖心蛋👍便當跟埋一個例湯,份量都幾多一個人當晚餐已經好足夠。紅豆湯芋圓系列-紅豆5號:有紅豆湯,綠豆,薏仁,芋泥,椰奶,仙草,芋圓(二人份)我另外加$3加多咗份仙草😋芋泥好大舊係芋頭既原味道冇添加糖😋芋圓有驚喜系好彈牙煙韌😋👍好好味加上成個糖水都唔會好甜👍因為出面街食過好多都唔彈牙煙韌😅仙草凍係一大碗仙草凍🤪好味唔洗多講😋,超開心係真仙草而唔係涼粉扮仙草🤣食完一次之後我諗我好快會回頭再買👍👍👍
手切滷肉便當
便當跟埋一個例湯,份量都幾多一個人當晚餐已經好足夠。
芋泥好大舊係芋頭既原味道冇添加糖😋
去吾到台灣都要係香港搵下台灣菜食下先得!呢間睇個名就知係食台灣菜,開得好近我,食開肉燥飯果間,試下新口味都好~呢間鋪係荳子對面,得閒都要支持下小店~雖然佢店面比較細,但係都有堂食既位置,有八達通或者現金支付,價錢相對黎講還可以,我比較大食就叫左個便當同埋一個甜品加一杯珍珠奶茶,珍珠奶茶可以簡甜度,甜品好似係固定甜度,如果甜品都可以簡甜度就更好了~我就外賣自取拎返屋企慢慢食~講下個便當先,菜單有好幾種便當簡,我就簡左鹽酥雞扒便當,便當有滷肉飯,雞扒同飯係分開上既,吾會話放係飯面,搞到個炸粉淋曬,返到屋企食仲好脆口😚😚不過飯相對雞排黎講,有點過硬,口感過硬,有滷肉既部分會比較好入口,但是白飯方面相對失色,如果可以更好地控制飯既口感,整體感覺會好很多。珍珠奶茶味道吾錯,跟餐價加10蚊,茶味有,吾會話似甜奶水,珍珠有咬口。甜品方面我叫左個仙草三號,有紅豆,仙草,芋圓,甜味足,紅豆好夠味道,有顆粒感也有棉軟既口感,仙草相對介於半固體跟液體之間,芋圓煙韌好味。份量可以,下次可以再試試看另一種甜品,仲有好多小食,今次未能食盡,下次再試,睇下好吾好食。
去吾到台灣都要係香港搵下台灣菜食下先得!

最近都冇咩點出街,夜麻麻好想食甜品,即刻睇外賣app 叫咗個鹽酥雞同幾碗甜品🍮宜家外賣app叫仲有折!好抵食!🍗 鹽酥雞 $36.9鹽酥雞份量好足夠好彩今次外賣哥哥行得快 咁次食仲係熱嘅啲雞好脆好好味😋勁有夜市風味😭😭超大盤啱曬食宵夜嘅我🍮紅豆2號 $36.9都幾大碗,但我會想多啲芋圓😂😂😂雖然芋圓有少少硬,但都好煙銀有得咬下🙈我都覺得幾好食而仙草又多又好食抵讚!總結📝📝夜晚晚10點前肚餓,又住係將軍澳真係不坊一試依間甜品店,仲有埋外送😂😂啱曬我住將軍澳附近啲人!🤡🤡下次肚餓一定會再叫🤲🏻評分時間~5隻👍🏻最高😉味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻#人總有一飽今餐我最飽!😋📍 台北巷弄 (將軍澳)將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號舖
宜家外賣app叫仲有折!好抵食!

🍗
勁有夜市風味😭😭
超大盤啱曬食宵夜嘅我

🍮
紅豆2號 $36.9
都幾大碗,但我會想多啲芋圓😂😂😂
雖然芋圓有少少硬,但都好煙銀
有得咬下🙈我都覺得幾好食

環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻
回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

#人總有一飽今餐我最飽!😋

📍 台北巷弄 (將軍澳)
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號舖
2021-02-15
20 分鐘 (外賣送餐)
$40 (宵夜)
  • 鹽酥雞
2021-02-19 191 瀏覽
🫕仙草2號 $35✨之前見都有好多人推介過呢間既芋圓~~今日經過見到就忍唔住買左😆😆佢有幾款可以揀,我就揀左「仙草2號」~~裡面有仙草凍、紅豆、綠豆同手工芋圓,都幾豐富😋😋芋圓食落好彈牙,仙草都好滑身~~整體唔會太甜,加埋個花奶一齊食仲好味🤤🤤-呢間餐廳仲有賣其他台灣小食🇹🇼🇹🇼下次想買黎試下~~
🫕仙草2號 $35✨
之前見都有好多人推介過呢間既芋圓~~
今日經過見到就忍唔住買左😆😆
佢有幾款可以揀,我就揀左「仙草2號」~~
裡面有仙草凍、紅豆、綠豆同手工芋圓,都幾豐富😋😋
芋圓食落好彈牙,仙草都好滑身~~
整體唔會太甜,加埋個花奶一齊食仲好味🤤🤤
呢間餐廳仲有賣其他台灣小食🇹🇼🇹🇼
下次想買黎試下~~
2021-01-30 354 瀏覽
放工想食台灣野,見到呢個商場嘅角落有台式餐廳賣緊便當,咁就走咗去試吓。便當晚餐係常見嘅幾款台灣好食嘅食物,最後揀咗鹽酥雞扒便當,佢嘅鹽酥雞扒炸得幾脆,唔會話過硬,醃嘅味都唔會話太鹹,呢個便當餐包左前菜,係一啲青瓜同埋粟米,值得一讚係佢嘅糖心蛋,醃得好入味,蛋黃亦都呈現糖心嘅狀態,拎嚟送飯一流。台式湯品便當餐附送埋台式湯品,呢個湯有湯料,係一啲薯仔粒同埋紅蘿蔔粒,有得食埋落肚嘅感覺幾好,不過個湯我感覺上比較濃味。想自己食好啲,就叫多咗半份醬油雞翼,呢兩隻雞翼個味都唔錯,肉質都算滑嘅。而嘢飲就叫咗珍珠奶茶,佢係一般珍珠奶茶嘅味,珍珠都有啲咬口,我俾合格以上嘅分數。

台式湯品

2021-01-27 275 瀏覽
跟朋友聊完天以後,經過這間台式餐廳,看到有糖水賣,正好可以買回家給家人作宵夜!宜籣三星蔥餡餅(28元)這個一拿到外賣的時候就已經聞到濃濃的蔥味了,非常誘人!拿到回家後,雖然外層已經軟了沒了香脆的感覺,但吃起來內裡仍然是非常多汁的!餡料是混合了三星蔥和豬肉的。仙草凍芋圓2號(35元)這個材料包括了仙草凍,紅豆,綠豆和手工芋圓。仙草凍吃起來非常滑嫩。紅豆和綠豆這裡就煮得比較偏硬的,但吃起來也是挺香的。手工芋圓有不同的味道,如番薯,芋頭等,吃起來非常Q彈,又吃到原材料的味道!紅豆湯芋圓3號(36元)這個是比較特別的,改成了紅豆湯加椰奶,吃起來每口都能感受到紅豆的香味,又帶一絲絲的椰香,配合起來不錯!其他材料還有仙草凍和手工芋圓。不過我就錯誤地把另一碗的奶油放了進來,但味道依然不錯!
宜籣三星蔥餡餅(28元)

仙草凍芋圓2號(35元)

紅豆湯芋圓3號(36元)
2021-01-26
外賣自取
2021-01-27 223 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨台北巷弄 中女食將軍澳一人晚餐不知道吃什麼好,經過附近商場,就買個外賣台式晚餐吧!有6款台式晚餐便當選擇,被熱氣不敢吃鹽酥雞扒,所以點了排骨便當,小食及餐飲,簡簡單單懷念一下台北的味道!付款後店員會給你一部機,機響就可以拿走便當了!台式排骨便當 $83便當附送滷肉、滷溏心蛋、配菜及湯品,一人晚餐好滿足,排骨一整塊,不會過咸,不錯!湯品有一點菜,味道帶甜,滷肉帶少少肥,油香配白飯,值得一讚配的溏心蛋半熟流心,香香甜甜,如果可以配一整隻就好了!好好味!醬油雞翼 半份$13便當加$13可以配油菜或雞翼,當份有兩隻醬油雞翼,都幾入味!屏東檸檬紅茶 +$10加$10配飲品,我選了熱的檸檬紅茶,叫了少甜但都偏甜,檸茶應該是用了新鮮檸檬汁加台式紅茶,酸酸甜甜都幾開胃!
✨中女獨食難肥日誌 ✨
台北巷弄 中女食將軍澳

台式排骨便當 $83

醬油雞翼 半份$13

屏東檸檬紅茶 +$10

2021-01-04
10 分鐘 (堂食)
  • 台式排骨便當