2018-05-30 115 瀏覽
有時候會好掛住台灣嘅阿宗麵線😢嚟葵廣掃街見到有麵線賣,一於買碗嚟食下😆有好多唔同配料選擇,例如蚵仔、赤肉羹、蜆仔、貢丸同花枝丸等等😚#大腸麵線 (細$25 大$32)😋好味指數:(7.5/10)掃街唔可以食太多,所以就嗌咗碗細😝食落去無論係湯定係麵線,都的確同阿宗麵線嘅感覺有幾分似😋上面就加咗啲蒜😍另外嗌咗小辣,有一啲類似辣菜脯嘅粒粒係上面😝如果加小小芫茜會香啲🤔食食下都真係feel都幾辣🤣大腸份量適中,但就有小小韌🤔.⭐溫馨小提示📌碗麵一拎上手都幾熱,要小心啲呀🤔
有時候會好掛住台灣嘅阿宗麵線😢
嚟葵廣掃街見到有麵線賣,一於買碗嚟食下😆

#大腸麵線 (細$25 大$32)
😋好味指數:(7.5/10)
掃街唔可以食太多,所以就嗌咗碗細😝
食落去無論係湯定係麵線,都的確同阿宗麵線嘅感覺有幾分似😋
大腸份量適中,但就有小小韌🤔
⭐溫馨小提示
📌碗麵一拎上手都幾熱,要小心啲呀🤔

2018-05-22 128 瀏覽
葵廣外賣之旅~正餐篇選好飲品後,就係要選正餐。因為外賣回家的關係,不是即食,要方便。本來想外賣軟殼蟹手卷,但心怕凍咗唔好食,加上紫菜會淋,所以放棄了。突然,見到一間專賣麵線的舖頭,就突然台灣情意結到,好想食返阿宗麵線。所以決定一試。叫了一碗細的,份量都幾多下,要了豬腸。欣賞豬腸洗得乾淨,唔會好似其他連埋好多肥膏係入面,容易咬開。麵線味道好似係台灣食咁,湯底唔會太鹹。當下一次台灣情意結又發作,可以再食😂
葵廣外賣之旅~正餐篇
選好飲品後,就係要選正餐。
因為外賣回家的關係,不是即食,要方便。
2018-05-11 125 瀏覽
有好一段時間冇黎葵涌廣場,見到有間新開既麵線,所以諗住試下,因為自己對麵線有種情意結,而且香港好少食到正宗口味既麵線。咁我就買左個大腸麵線試下,點知一食就有種久違既台灣味道,味道方便真係有九成似台灣麵線,而且可以加辣,令到個層次更加豐富。如果下次想食麵線既時候,第一時間諗起呢間。唯一缺點就係要企係度食,而且份量比較少,因為我已經買大碗,好似唔係好夠飽😅😅同埋d 員工比較傲慢,所以要等耐d先有得食
有好一段時間冇黎葵涌廣場,見到有間新開既麵線,所以諗住試下

同埋d 員工比較傲慢
,所以要等耐d先有得食

2018-05-11
15 分鐘 (外賣自取)
2018-05-11 120 瀏覽
這間皇麵線對不能去台灣的人係一個慰藉,因為同台灣勁出名嘅阿宗麵線有九成相似,不論湯底、麵線口感以及大腸都做得不錯👍🏻對我lee種一年要去幾次台灣,但又剛剛冇時間出行嘅人來講,真係一個非常好嘅食店!但係都有一個好大嘅缺點,就係店內的兩個員工做嘢非常之慢,前邊只有三張單,其實你都可能要最少等10分鐘,我覺得佢哋可以分工合作唔使一個人收錢,一個人出餐囉,收錢嗰個人其實可以過去幫幫手,咁樣就唔使等咁耐啦!

2018-05-11
10 分鐘 (堂食)
  • 大腸麵線
2018-05-08 83 瀏覽
真心好食。好過好多話自己係正宗台灣麵線嘅舖頭。加左辣同醋更加惹味!但係我叫蚵仔麵線加大腸,佢冇俾大腸我。。還我八蚊!!!!!!!如果冇漏,我會俾笑哈哈。希望下次小心啲。
真心好食。好過好多話自己係正宗台灣麵線嘅舖頭。

加左辣同醋更加惹味!

如果冇漏,我會俾笑哈哈。希望下次小心啲。
2018-04-30 122 瀏覽
難得在葵涌廣場有台灣小食店開業,令人躍躍欲試。麵線款式有6-7款,有大小份量可選。圖中為小份量的蚵仔麵線。(愛吃辣的朋友可以加辣的。)麵線較為杰身,味道偏咸。之前曾在港吃過台灣麵線,「湯還湯 麵還麵」,有點失望。所幸今次未有此情況出現蚵仔大約有5-6隻。但味道偏淡,被麵線之味蓋過。食用時,感到有1隻有沙。希望店員在食材預備工序時,可以再多加留意。在香港,做台灣麵線的食店較少。偶爾旅行症發作,想吃特式台灣小食時,也可以來光顧一下!
難得在葵涌廣場有台灣小食店開業,令人躍躍欲試。

蚵仔麵線(小)

(愛吃辣的朋友可以加辣的。)

希望店員在食材預備工序時,可以再多加留意。

2018-04-30
5 分鐘 (堂食)
2018-04-27 76 瀏覽
突然心血來潮好想食麵線,見屋企附近新開走去試下。$25細大腸麵線,都幾大碗,味道唔錯。唯一係唔夠熱,熱D好會好食好多。鋪位只限於外賣或立食。售責員及整食物各一人。都好有禮貌。新都會橋過左之後上扶手電梯就見到架啦!
2018-04-26
3 分鐘 (外賣自取)
2018-04-20 105 瀏覽
工作勞累,下班後希望買點好吃的,發現這所新的麵線店,點了一客蚵仔麵線外賣。回家開蓋,攪拌均勻後,整碗外賣麵線都不見蚵仔蹤影,店員漏加了。假如顧客多,工作忙,有出錯,也是難免。但配料是麵線的重要食材,漏加是百詞莫辯,況且我光顧時,在我之前輪候的只有3個「柯打」,我身後亦不見長龍。店內當時又有3個店員值班,這點工作量3人實在勝任有餘,可惜3人只顧談天說地,遊戲人間,連1份蚵仔麵線也能出錯,實在令人氣憤。沒有蚵仔的蚵仔麵線味道如何?若然你是嗜吃濃味食物,喜愛味精湯,享受大量灌水去沖淡味蕾上死鹹的感覺,這家麵線是你的必然選擇。口味是主觀感覺,總不能人人喜愛。但是店員的服務質素實在有待改善,這次「偶遇」確實讓我感到不快。最後,僅祝各位讀者食客,讀罷拙筆後仍抖膽一試的話,不會如我一般碰上「偶遇」!
工作勞累,下班後希望買點好吃的,
發現這所新的麵線店,點了一客蚵仔麵線外賣。

,這次「偶遇」確實讓我感到不快。

2018-04-11 127 瀏覽
之前一直都想吃台灣麵線,對上一次在旺角吃已經係n年前的事,好喜歡吃那種麵線的口感和配料。想不到今次在葵芳就有得吃,今日有空就外賣左一碗細的辣蚵仔麵線。我一拎番屋企一開蓋,只係睇到d辣油,辣菜脯碎到要吃麵個時,先吃到dd...蚵仔也只有2大粒咁大把,配料偏少,麵線我覺得有點長。。。吃完之後我覺得辣菜脯碎係好味,蚵仔都鮮,但兩者都太少。配料係職員加,冇得自己加囉唔值25蚊。如果口癢或想試下的話,我覺得可以一試。
吃完之後我覺得辣菜脯碎係好味
,蚵仔都鮮,但兩者都太少。配料係職員加,冇得自己加囉

唔值25蚊

如果口癢或想試下的話,我覺得可以一試。
2018-04-09 108 瀏覽
我一向鐘情於台灣麵線,可惜係香港食過咁多間台灣麵線,始終覺得味道遠遠不及台灣。直至葵廣開左呢間小店,終於可以好好懷緬台灣既味道。同台灣阿宗麵線既味道有至少七成相似,不過當然冇得好似阿宗咁可以瘋狂加芫莤啦!-其實我都食過好幾次,當中大腸麵線同花枝丸麵線最得我心。大腸洗得好乾淨,Size切得大細適中。而花枝丸亦都好好食,小碗份量用黎做下午茶就岩岩好,而大碗都只不過係$30,價錢都幾實惠。同埋有得選擇辣同唔辣,個人就覺得唔辣比較好食~呢種辣好似同台灣麵線唔太夾咁。-花枝丸麵線,大碗($30)-
花枝丸麵線,大碗($30)
2018-04-09
10 分鐘 (堂食)
2018-04-09 61 瀏覽
葵芳商場成日都有新野,今次試左台南皇麵線,味道同係台灣食唔差得遠,好正宗,而且餸都唔少,一個人食都好有飽足感,不過要等耐少少時間,而且都多人買。。下次去會再食。
葵芳商場成日都有新野,今次試左台南皇麵線,

2018-04-07
2018-04-05 99 瀏覽
清明節,十分悶熱,口淡淡沒有什麼胃口。經過被譽為平民美食廣場的葵涌廣場,到3樓一逛,見到一間新開張的台南皇麵線,想起都有一段時間沒有去台灣,決定緬懷一下。查看一下餐牌,小小的店舖,都有7款麵線選擇,今次就點【大腸麵線加配一份魷魚再加辣】,取回家中品嚐。開動喇,味道相當不錯,大腸和魷魚一樣爽口,湯內還有芫茜、菜脯、乾蒜,加上酸辣味道,五味雜陳,非常驚喜,食完相當醒胃。這間小店真的值得一試,誠意推介。

這間小店真的值得一試,誠意推介。

2018-04-05
5 分鐘 (堂食)
2018-04-03 97 瀏覽
葵涌廣場3/F又有新舖開張, 今次是一間賣台南手工麵線的小店, 即是類似台灣經常食到的柯仔麵線無異。記得店舖前身是賣雪糕的, 如今已變成賣麵線, 可見小店經營亦非易事, 當然要支持一下啦。睇睇menu, 價錢非常實惠, 20多元的價錢已可食到台灣麵線的味道。小妹今次叫外賣,柯仔麵線+魷魚(小) HKD28回家後即時打開品嘗啦, 份量適中, 如男士可以叫大份。柯仔份量十足, 數一數最少有5-6粒, 而且並非"蚊型"size, 柯仔鮮味啖啖肉, 惟魷魚份量偏少, 只有2-3舊, 但以$28的價錢已非常超值。

小妹今次叫外賣,
柯仔麵線+魷魚(小) HKD28

2018-04-01 47 瀏覽
去完台灣旅行,食過阿宗麵線後,一直都好掛住佢既味道。✈️早前見到葵涌廣場開左一間專食台灣麵線既店,當然即去試下,一解我既癮。我叫左一碗辣既大腸麵線。🌶1️⃣佢有別於台灣既係佢既辣唔係落辣椒醬,而係落辣菜脯。可惜佢唔可以比人自己落配料,而係員工落,所以好唔過癮。😅2️⃣而大腸麵線唔係一齊煮,而係你嗌完之後,店員先會攞大腸出來切細,放落碗,再落麵線。所以覺得兩者味道唔太夾。3️⃣而麵線真係要盡快食用,因為好快變晒水。4️⃣食完後,覺得菜脯仲好味過麵線。如果真係有排都唔得閑去台灣,都可以買一碗試下,解下癮先。不過我試完一次後,就未必會再食第二次,寧願等下次得閑去台灣再食
去完台灣旅行,食過阿宗麵線後,一直都好掛住佢既味道。✈️

我叫左一碗辣既大腸麵線。🌶

3️⃣而麵線真係要盡快食用,因為好快變晒水。
4️⃣食完後,覺得菜脯仲好味過麵線。

2018-02-01 346 瀏覽
很有特色的台灣麵線。比想像中要好吃。挑了肉羹麵線,小辣,辣得很過癮。麵線內有花枝丸,吃起來感覺很滿足。價錢亦不算很貴,小碗的份量亦很足夠。下次去葵廣一定會再食!

下次去葵廣一定會再食!
  • 肉羹麵線