2021-02-03
據聞台風嘅拉麵唔錯,之前bookmark咗旺角分店但一直未有機會去🔖咁啱行過灣仔發現都有分店就試到啦😋平日午市都坐滿人,要等下位🙈店面裝修以橙色同紫色做主調,同一般拉麵店唔同,呢度仲擺滿好多動漫figure🧝🏻♀️·<濃厚蟹蝦豚骨拉麵> ʜᴋᴅ 88 + 25湯底如其名,真係好濃厚😎稀稠程度介乎喺普通湯底同沾麵汁之間🍜蟹蝦嘅鮮味非常突出,嗒真啲仲有少少似蝦醬嘅味🦐見過唔少食評話呢度嘅叉燒好食,於是加咗ʜᴋᴅ25加配🤪叉燒捲到好似雪糕球,見到個色咁粉嫩第一下以為佢未熟🥓原來係用真空低溫烹煮,用上三小時63°C慢煮,所以色澤比較紅🐖叉燒薄薄一片,冇額外過多調味,食到頗重嘅豚肉味,個人覺得沾滿湯汁會更好食😋配菜可以互相轉換,今次將筍轉咗做半熟蛋🥚蛋黃生熟程度適中,醃得夠入味,不過default 得半隻嘅話我就唔夠喉🤣拉麵偏粗,軟硬程度係中間偏硬,彈牙又掛到湯👍🏻·<墨汁黑松露拉麵> ʜᴋᴅ 88黑鼆鼆嘅湯底唔止有視覺衝擊👀連味蕾都有嶄新嘅體驗👅黑松露味恰到好處,唔會太淡,又或者濃得過分👍🏻返而會令墨汁無咁突出。不過食呢款湯底就要小心啲啦,嘴唇同牙都會被染黑,仲
<濃厚蟹蝦豚骨拉麵> ʜᴋᴅ 88 + 25
拉麵偏粗,軟硬程度係中間偏硬,彈牙又掛到湯👍🏻
<墨汁黑松露拉麵> ʜᴋᴅ 88
黑鼆鼆嘅湯底唔止有視覺衝擊👀連味蕾都有嶄新嘅體驗👅黑松露味恰到好處,唔會太淡,又或者濃得過分👍🏻返而會令墨汁無咁突出。不過食呢款湯底就要小心啲啦,嘴唇同牙都會被染黑,仲要睇住唔好整污糟件衫呀🙈啱啱相戀嘅情侶慎點🤣