2020-01-06 456 瀏覽
今日同朋友中環遊,去完PMQ諗住近近地食Dinner,諗起個個都話what to eat好好味,即管抱住試新野心態去試下。估唔到真係有驚喜🤤兩個女仔唔食得多野,所以只係叫左3樣野。鹽酥雞 - 呢個真係好好味,出到黎熱辣辣,食落脆香嘅味,仲有就係雞肉好入味。魯肉飯 - 都唔錯,兩個細食嘅好仔分岩岩好,唔會太油膩,但又好有台灣嘅味道。蛋餅 - 好味嘅,但無鹽酥雞咁出色總之鹽酥雞一定係必叫嘅食物,未試過呢間嘅又好掛住台灣嘅人可以去試試呀!!!
兩個女仔唔食得多野,所以只係叫左3樣野。

蛋餅 - 好味嘅,但無鹽酥雞咁出色

2020-01-06
  • 鹽酥雞
2019-12-30 747 瀏覽
[🇭🇰香港- 中環].由佢哋係西環嘅時候已經講話想食,今日終於食到啦!食台灣嘢我嘅必食Top 3一定係滷肉飯,蛋餅同滷豬耳;滷肉飯嘅滷肉唔係肉碎,而係半肥瘦嘅豬肉粒,幾有咬口,雖然menu話係細碗但其實都幾大碗,滷汁嘅分量同鹹度都岩岩好👍🏻玉米蛋餅嘅皮夠煙韌,栗玉爽口但可惜唔多,加上冇乜蛋香味,有啲失望;滷豬耳就正正常常;鹽酥雞椒鹽味好重,食幾粒就覺得有啲鹹;雞排乾拌麵原來都有滷肉,麵嘅質感嘅有咬口,份量好足,雞排炸粉唔算厚,但肉就偏薄身;整體冇想像中咁正🙈.🔻🍽 吃什麼📌 地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatcentral #tummysreadyfortaiwanese
[🇭🇰香港- 中環]
🔻
🍽 吃什麼
📌 地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
#tummysreadyfortaiwanese
2019-12-29 378 瀏覽
讚1.野食有台灣風味,牛肉麵湯底辣得開胃,牛肉腍滑,炒水蓮爽脆無渣,香港咁多間有賣水蓮既台灣菜館,無幾多間有咁既水準2.服務爽快,仲有台灣姑娘啊,地道風味彈1.野飲味道似乎淡左少少

2.服務爽快,仲有台灣姑娘啊,地道風味

1.野飲味道似乎淡左少少
2019-12-28 398 瀏覽
Lunch hour要排隊入座不過都等得唔耐 10分鐘左右有位櫈底有個欖俾你放袋 好friendlyLunch menu選擇多 有蛋餅/飯/麵仲有多款飲品揀叫咗個火雞肉飯 ($68)賣相好得意 亦睇落好豐富冇諗過會有配菜 仲咁多有趣地火雞肉主菜唔多😆飯份量就啱啱好夠食火雞肉其實食唔出火雞味 同普通雞差唔多 只係佢撕到一條條 似手撕雞 味道okay不過較碎 唔算多肉 亦食唔出佢滑 但係佢落咗啲蒜香片 令味道香啲 餸飯好食啲菜芯都幾香同有味 用蒜頭炒 感覺自己幾健康🥬豆腐微辣 係硬豆腐 所以冇咁滑 而且都較散味道一般般另外飲品因為跟餐可以平啲揀咗炭培烏龍茶 ($14)因為佢無糖所以都有啲苦同冇味不過係健康嘅選擇🍵-味道其實一般般唯一係佢款式多 (配菜好似會定期轉)營養均衡 睇落幾精緻價錢合理 起中環區算抵食服務亦好好 好有禮貌👍🏻坐得都舒服所以都幾啱一啲casual lunch可以試試嘅!
Lunch hour要排隊入座
不過都等得唔耐 10分鐘左右有位
櫈底有個欖俾你放袋 好friendly
Lunch menu選擇多 有蛋餅/飯/麵
仲有多款飲品揀
叫咗個火雞肉飯 ($68)
火雞肉飯
賣相好得意 亦睇落好豐富
冇諗過會有配菜 仲咁多
有趣地火雞肉主菜唔多😆飯份量就啱啱好夠食
菜芯都幾香同有味 用蒜頭炒 感覺自己幾健康🥬
豆腐微辣 係硬豆腐 所以冇咁滑 而且都較散
味道一般般
另外飲品因為跟餐可以平啲
揀咗炭培烏龍茶 ($14)
因為佢無糖所以都有啲苦同冇味
不過係健康嘅選擇🍵
味道其實一般般
唯一係佢款式多 (配菜好似會定期轉)
營養均衡 睇落幾精緻
價錢合理 起中環區算抵食
服務亦好好 好有禮貌👍🏻
坐得都舒服
所以都幾啱一啲casual lunch
可以試試嘅!
午餐
2019-12-25 473 瀏覽
每樣野都好味,睇得出係用心製作,幾有台灣果種溫暖感覺。珍珠奶茶比出面果d算係少甜。要特別一提係蛋餅好好食,好食過其他台灣餐廳。唯一唔好係食得比較趕,不過一坐低就有講有用餐時間,職員都有禮貌,至於用餐時間係幾耐就無講。然後我發現好似係見你食哂野就會同你講唔好意思有人排隊要埋一埋單先。都明白既因為真係有人等,又係黃店,有好有唔好啦。不過我一路食都一路睇住時間,食左40分鐘,差半杯珍珠奶茶未飲哂,佢就叫我地埋單了🙈飲得有d辛苦如果講明係幾多分鐘會比較好
每樣野都好味,睇得出係用心製作,
幾有台灣果種溫暖感覺。
珍珠奶茶比出面果d算係少甜。
要特別一提係蛋餅好好食,好食過其他台灣餐廳。
都明白既因為真係有人等,又係黃店,有好有唔好啦。
如果講明係幾多分鐘會比較好
2019-12-22 523 瀏覽
今日去到中環睇化妝品,見到之前一直想食嘅 吃什麼 就打去睇下訂唔訂到位,原來喺一個台灣人去聽。去到先知呢間真喺一間正宗嘅台灣菜我地點咗個鮪魚蛋餅/炸花枝丸/墨魚香腸/炸花枝蝦餅/桂花烏龍/牛肉麵同雞排麵雞排麵無影相,但佢個雞排不得不讚揚下,炸粉薄,雞肉仲好juicy❤️真喺好好食桂花烏龍喺用桂花蜜糖去沖,所以唔會死甜,就算飲到未溶哂嘅桂花蜜都覺得超好味❤️❤️桂花好足料,因為一路飲一路食到桂花粒粒🤣

去到先知呢間真喺一間正宗嘅台灣菜

牛肉湯麵
炸花枝蝦餅
鮪魚蛋餅
2019-12-21
3 分鐘 (堂食)
$200.5 (下午茶)
牛肉湯麵
炸花枝蝦餅
鮪魚蛋餅
  • 花枝蝦排
雞扒乾拌麵🍜($73)依個雞扒乾拌麵同樣好食,雞扒炸到好香脆,肉質好嫩滑,外脆內軟😘,好好味,而且麵粉條都煮到岩岩好☺️,幾彈牙,仲有好多滷肉和蔥花,好吸引,滷肉味道好香😋,不會太油膩🥰-皮蛋豆腐😎($42)皮蛋豆腐嘅賣相好靚,有好多木魚絲🤤,皮蛋配豆腐好夾,不錯👍-起司蛋餅😍($39)依個蛋餅真係好好食,每次嚟都必點,口感食落好豐富🧀 ,唔會好膩,芝士味好濃,不過餅皮有點厚,如果薄少少會較好🤩-Name🏠: 吃什麼  What to EatLocation📌:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖(港鐵香港站 C 出口, 步行約8分鐘)價錢💰: 雞扒乾拌麵($73),皮蛋豆腐($42),起司蛋餅($39)

雞扒乾拌麵🍜($73)
雞扒乾拌麵

皮蛋豆腐😎($42)
皮蛋豆腐嘅賣相好靚,有好多木魚絲🤤,皮蛋配豆腐好夾,不錯👍
皮蛋豆腐

起司蛋餅😍($39)

Name🏠: 吃什麼  What to Eat
皮蛋豆腐
2019-11-24 1717 瀏覽
今日happy friday同girlfriend一齊放工 730 先放工想食餐好少少既野 點知又黎到食台灣野 呢間要係landmark行10 分鐘先到 星期五晚都唔算多人 立即叫野食 野食黎得好快咁一定要叫魯肉飯啦 基本 咁就好細碗 肉都比較少 唔算太咸 多肉汁 然後有個雞排撈面 雞排炸得幾脆 外脆内軟 多汁 面似kiki撈面 一流叫左2個小食 一個百頁豆腐 比較spicy但係口感好實在 一個係tuna蛋卷 整到好似sushi咁 非常多tuna同個蛋皮整得好軟熟 最後叫多個炸雞 呢個比較多香料但感覺熱氣 2杯飲品 加埋 300 左右 happy friday選擇之一

星期五晚都唔算多人 立即叫野食 野食黎得好快

最後叫多個炸雞 呢個比較多香料但感覺熱氣

2杯飲品 加埋 300 左右

happy friday選擇之一

2019-11-21 1030 瀏覽
午餐我哋一家四口去食午餐,原本要點蛋餅。一坐低待應話全部蛋餅冇得賣。原本想走但囡囡說可以吃滷肉飯,我哋叫咗四個套餐四杯飲品。食物差過以前。過了25分鐘我食完待應馬上收餐。之後老婆同囡囡三個食完都係立即收餐。有位侍應過嚟話要買單 ,飲品全部都未飲完 !原來呢間舖只可以坐三十分鐘!呢啲係佢嘅服務態度 攞咗米其林又如何 從此以後絕對吾幫襯
攞咗米其林又如何 從此以後絕對吾幫襯
呢到嘅店員都係講普通話 好有台灣風味 服務勁好💯因為要人齊先可以入坐 喺門口定嘅時后店員勁貼心問我洗唔洗要遮🥺食物方面 覺得滷肉飯嘅米飯好好食‼️粒粒分明👍🏻但相比之下油太多 同埋都比較鹹 食食下會覺得有啲膩😕牛肉麵嘅湯底都唔錯 但有小小辣🥵食台灣野更係要叫佢既蛋餅啦😛煎得非常香口 而芝士都做到拉絲嘅效果🤩滿意🥳.authentic taiwanese food served by well-mannered Taiwanese people 🇹🇼 @whattoeat.77 is exactly like a restaurant u will find in Taiwan! We came on a rainy day and they even asked us if we needed umbrellas☂️ while we were waiting. Seriously GREAT service! the braised pork rice 🍚was a bit too salty and oily for me. It got a bit heavy after a few
authentic taiwanese food served by well-mannered Taiwanese people 🇹🇼 @whattoeat.77 is exactly like a restaurant u will find in Taiwan! We came on a rainy day and they even asked us if we needed umbrellas☂️ while we were waiting. Seriously GREAT service! the braised pork rice 🍚was a bit too salty and oily for me. It got a bit heavy after a few bites ☹️ The beef noodle was not bad! A tasty and slightly spicy 🌶 soup base. My favourite was the Egg Pancake! The cheese was stringy, the pancake was crispy on the outside and soft inside! Loved it 😋
what did i order:
滷肉飯 ($68) 😋
外省牛肉麵半筋半肉 ($85) 😋😋
起司蛋餅 ($39) 😋😋😋
what to eat 吃什麼 @whattoeat.77
📍 #central_BELLY
#taiwanese_BELLY #noodles_BELLY #wong_BELLY
外省牛肉麵半筋半肉
外省牛肉麵半筋半肉
2019-11-03 1064 瀏覽
Fancied having taiwanese for dinner, so found this restaurant and another nearby, however the other one is fully booked, therefore went this one.As usual, we over ordered, as seems all snacks look so interesting. Just the two of us, we have ordered a mini braised pork rice along with 6 snacks lolOverall, it’s ok, serving are fast, customer service is good. Food is ok, wouldn’t say it’s absolutely delicious, but it’s good for a quick fix of TW food lolOut of everything we’ve ordered, the squid in

Out of everything we’ve ordered, the squid ink sausage is best.
The braised rice is ok, not excellent.
The tofu with thousand years egg was too much sauce and the sauce it’s way too sweet 😅
Fried fish cakes, ok but didn’t think they’ve mixed it well, some were very salty.
The pork floss egg roll, the egg is abit over done, little dry.
The salt and pepper black pudding, first time I’ve tried this kind of stuff, chewy not much taste, and no dippings with it 🤔
Fried chicken bites, little greasy and dried.

I’m glad I’ve ordered a hot tea to go with these food 😅😂
Tofu  and  thousand  years  egg
Mini  braised  pork  rice
Squid  ink  sausage
Salt  and  pepper  black  pudding
Pork  floss  egg  roll
Fried  fish  cake
2019-11-01
Squid  ink  sausage
2019-11-01 718 瀏覽
🔺雞排蔥油麵 $73😋指數:🌕🌕🌕🌕🌕◽️💥💥💥不囉嗦 必食 蔥油 香到爆炸 🤩 麵條煙韌 must try 👍🏻 雞排香脆🔺牛省牛肉麵 (半筯半肉) $85😋指數:🌕🌕🌕🌕🌗◽️湯底牛味香濃 牛肉 好𣺉 反而𣺉過啲筯 牛肉同筯都好多 好大舊🤪🤡 麵 好彈牙 🔺玉米🌽蛋餅 $39😋指數:🌕🌕🌗🌑🌑◽️蛋真的很多 玉米相對來說較少 真的要花點時間才找得到 味道尚可🔺花枝蝦排 $48😋指數:🌕🌕🌕🌕🌕◽️💥💥💥必叫吖💥💥💥 外脆內軟 有小花枝 肉係入面 一口接一口 唔叫對唔住自己🔺珍珠奶茶 $35😋指數:🌕🌕🌕🌗🌑◽️我習慣會叫少甜 珍珠不算軟身 整體還好🔺金礸鳯梨綠茶 $20😋指數:🌕🌕🌕🌕🌖◽️這是職員推介 台灣獨有鳳梨 有新鮮果肉在飲品內 味道清甜 果肉配綠茶感覺 十分清新
🔺雞排蔥油麵 $73

◽️我習慣會叫少甜 珍珠不算軟身 整體還好

🔺金礸鳯梨綠茶 $20
😋指數:🌕🌕🌕🌕🌖
2019-11-01 485 瀏覽
12:12點單完成,上餐吃吃吃剛停下筷,12:38馬上收走餐盤,12:42朋友飲料才喝一口。小姐,可以麻煩你們買單嗎?「外面有人排隊」如果想光顧這餐廳,食物口味,確實是台灣味,但服務我想... 會選巷口茶餐廳,至少那裡還允許我喝完飲料當下我承認口氣不好,如果用餐限定45分鐘趕我,接受!因為香港店租貴,大家互相理解 但人均100只能吃30分鐘,哇!
12:12點單完成,上餐吃吃吃

但人均100只能吃30分鐘,哇!

2019-10-30 844 瀏覽
又一個壓力爆登既晚上,朋友拉左我黎呢間小店話呢間台灣菜幾好食可以一戰。其實每次去台灣旅行我都會食蛋餅做早餐架店面不大,很快點了飲品和餐點。 點左杯六穀健康茶,係沖茶包既,飲落有穀物味道 好健康。起司蛋餅 $39好期待既蛋餅上枱了!比想像中大份,一個女仔食會飽晒。餡料漲卜卜,蛋皮煙靭夾埋芝士好難唔好食~~外省牛肉麵(牛肋)$82老實說真係未食過一個令我哇一聲既牛肉麵,可能係因為個人口味本身唔好呢樣野食?感覺一般,正常牛肉麵既味道,湯底偏咸。真係好掛住台灣既野食阿~

起司蛋餅 $39

外省牛肉麵(牛肋)$82

真係好掛住台灣既野食阿~
2019-10-26 795 瀏覽
之前係網上面聽過呢間餐廳,係由台灣人主理,口味非常正宗😛今日係食晚飯時間嚟到,門口排咗七八個人左右...由於限時食45分鐘,所以其實都唔需要等好耐~係門口等緊嘅時候,店員會俾定張點餐紙俾我哋,可以嗌定嘢食🙌🏼由於唔係好肚餓嘅關係,我哋兩個女仔就嗌咗一碗滷肉飯,一份起司蛋餅,一份鹽酥雞同一份山蘇🙈滷肉飯夠哂細碗,唔洗驚食完之後食唔落其他嘢食🤓滷肉肥瘦比例啱啱好,有油香味,但感覺又唔會好肥膩💯仲配咗少少酸辣菜脯,加強翻個口感🤩之前已經聽過呢到嘅蛋餅好出色,所以都特登嗌咗其中一款👀但係感覺有啲失望😐蛋味無好香濃,而芝士味亦都唔出...聽朋友講佢之前試嘅肉鬆蛋餅就比較出色🤭鹽酥雞味道幾特別~外皮脆得香脆,入口有麻辣嘢食果種麻麻地嘅感覺😂肉質唔會好乾身👍🏼鐘意食鹽酥雞嘅朋友可以試下😍呢款菜叫山蘇~係我第一次聽同第一次見🙈菜葉好嫩滑,菜梗就好爽口😛餐廳用咗肥瘦豬肉同魚乾仔去炒,感覺比較油膩...唔知呢個係唔係傳統嘅烹調方法,但係個人就感覺一般😳而且價錢偏貴😕
之前係網上面聽過呢間餐廳,係由台灣人主理,口味非常正宗😛

鹽酥雞

山蘇