2020-03-04 548 瀏覽
今次揀咗中環嘅台式黃店!😲呢間鋪頭衛生做得好好,會先探熱,提供紙巾俾你包住口罩,仲有消毒濕紙巾👍🏻————————————————————1⃣雞扒蔥油拌麵 $73 (3.5/5)雞扒係椒鹽炸,不過皮唔夠脆而且雞肉有啲鞋,椒鹽味好夠。蔥油味好香,👦🏻覺得可以再重口味啲👍🏻麵質煙韌。-2⃣煙燻豬耳 $68 (4/5)造法好特別,未試過咁食豬耳。唯一可以改善嘅地方係切得唔夠厚,所以個口感無咁正😗-3⃣花枝蝦餅 $48 (4.5/5)墨魚膠配埋爽口蝦肉,非常正💯外皮炸得香口又唔厚粉而且椒鹽味重🤭不過得四小件,貴咗少少-4⃣肉鬆蛋餅 $45 (4/5)相反蛋餅性價比較高,算大份。塊皮比較煙韌,蛋嘅份量過多🤭有少少搶咗味肉鬆可以再更加多!🖐🏻
今次揀咗中環嘅台式黃店!😲
————————————————————

1⃣雞扒蔥油拌麵 $73 (3.5/5)
雞扒係椒鹽炸,不過皮唔夠脆而且雞肉有啲鞋,椒鹽味好夠。
蔥油味好香,👦🏻覺得可以再重口味啲👍🏻麵質煙韌。
2⃣煙燻豬耳 $68 (4/5)
造法好特別,未試過咁食豬耳。
唯一可以改善嘅地方係切得唔夠厚,所以個口感無咁正😗
3⃣花枝蝦餅 $48 (4.5/5)
墨魚膠配埋爽口蝦肉,非常正💯
外皮炸得香口又唔厚粉而且椒鹽味重🤭
不過得四小件,貴咗少少
4⃣肉鬆蛋餅 $45 (4/5)
相反蛋餅性價比較高,算大份。
塊皮比較煙韌,蛋嘅份量過多🤭有少少搶咗味
肉鬆可以再更加多!🖐🏻
2020-03-04 520 瀏覽
✨台式小店🥘抗疫做到100分✨————————————————-出街食都要搵d有做抗疫措拖既店咁就食得安心☺️呢間黃店真係做齊哂✔️員工幫客人量體溫✔️入座前要搓洗手液✔️枱之間有距離✔️提供即棄餐具✔️提供紙巾包住口罩.呢間店係兩位台灣人妻開架嫁左黎香港廿年 都好支持香港民主運動💪🏼————————————————-🍳肉鬆蛋餅 $45 (6.5/10)肉鬆爆餡!好咸香 餅皮包住層厚厚既蛋😍但整體比較乾 睇其他食評個個都話起司好食😋下次要叫番起司🧀️好似仲有雙拼.🍜外省牛肉麵 $85 (5/10)叫左半筋半肉 牛肉唔會太靭麵條有口感 但個湯太油膩😭牛骨湯味唔突出 食落一般 有d失望.🍤花枝蝦排 $48 (7.5/10)即係墨魚蝦餅😍炸得香脆但調味重左少少 幾香口.🌭墨魚香腸 $48 (8/10)個樣好似潤腸😂味道好特別 呢個小食都幾好送飯————————————————-📍 吃什麼 (中環) 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
✨台式小店🥘抗疫做到100分✨

✔️提供紙巾包住口罩
呢間店係兩位台灣人妻開架
嫁左黎香港廿年 都好支持香港民主運動💪🏼
————————————————-
🍳肉鬆蛋餅 $45 (6.5/10)
肉鬆爆餡!好咸香 餅皮包住層厚厚既蛋😍
但整體比較乾 睇其他食評個個都話起司好食😋
下次要叫番起司🧀️好似仲有雙拼
🍜外省牛肉麵 $85 (5/10)
叫左半筋半肉 牛肉唔會太靭
麵條有口感 但個湯太油膩😭
牛骨湯味唔突出 食落一般 有d失望
🍤花枝蝦排 $48 (7.5/10)
即係墨魚蝦餅😍炸得香脆
但調味重左少少 幾香口
🌭墨魚香腸 $48 (8/10)
個樣好似潤腸😂味道好特別
呢個小食都幾好送飯
————————————————-
📍 吃什麼 (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
2020-02-27 495 瀏覽
中環俾我既感覺好高級 不過呢間台灣菜好食得黎價位合理 係米🐷蓮啊😏去到見到好多人放飯都黎買外賣🥡老闆係地道台灣人 食物選擇都吾少火雞肉飯 $68 睇佢擺盤吾係幾精緻 但真的有內涵 一碗包曬肉同菜 火雞肉嫰 冇太多調味 有2舊甜甜既齋卷 口感好特別仲有炒菠菜同洋葱炒蕃茄 飯吾算好多 炒送汁撈埋飯濕濕地好食😋 食曬成碗都幾飽起司蛋餅 $39呢個要趁熱食!同朋友掛住講嘢 凍左先食口感的確爭啲 好香蛋味 可能凍左芝士味冇咁突出鳳梨綠茶 $20淡淡綠茶配一粒粒鳳梨🍍增加口感 正常甜度吾會太過 又可以減膩🤩
火雞肉飯 $68
起司蛋餅 $39
鳳梨綠茶 $20
2020-02-19 609 瀏覽
🐷🐷💬1⃣外省牛肉麵(半筋半肉) ($85)首先要讚嘅係個湯底!佢係有麻辣味嘅牛湯! 湯底好濃好香! ! 相信一定係落足料去淆~ 辣辣哋嘅湯底令人非常開胃^_^! 至於牛腩肉就唔痴牙, 又夠唸, 而且份量仲唔少! 牛筋就相對份量較少,但就滑溜啲。基本上啲肉嘅份量係⋯⋯食完碗麵仲會牛腩牛筋肉剩🤪! 至於麵身較似扁麵, 幾有咬口, 索晒個麻辣湯底真係幾好食! 🐷🐷💬2⃣香雞排牛肉湯麵 ($80) +水蜜桃綠茶 ($14)湯底係完全一樣嘅香濃麻辣牛肉湯。另外有大大塊雞排! 雞排嘅炸粉好薄, 炸得好夠脆, 有少少鹽酥雞排嘅口感。而雞排本身都唔算厚, 但勝在肉質夠juicy同夠滑, 所以係好好食!!甚至拍得住個牛肉麵!! 至於杯野飲大大杯唔太甜,唔錯喔~🐷🐷💭呢間小店喺FB有不停出post支持抗爭運動, 亦有支持罷工。店員係抗疫時期都有提供消毒設備,包括比酒精搓手液比食客、消毒紙巾擦洗用具, 同埋提供紙巾存放口罩! 非常細心!👍🏼💛
🐷🐷💬1⃣外省牛肉麵(半筋半肉) ($85)

Gotta love this place for its awareness of hygiene, since they immediately hand you an alcoholic wipe and provide tissue for you to protect your masks before you start your meal 😅😅 I must say the 蛋餅here is amazing and has the perfect chewiness, paired with a tasty sweet sauce! The braised beef and tendon noodles were alright, nothing too special but definitely not bad! Deep fried chicken was unexpectedly tasty, as the fried batter had just the right amount of thickness, and the chicken itself was very lean, making you feel less guilty as you consume fried food 😂

A good spot to eat at if you’re craving Taiwanese food around central 👍🏼
  • 玉米蛋餅
2020-02-01 1063 瀏覽
一班中同reu,原想吃中環某間漢堡,但當晚先知已包場,臨急臨忙在Openrice搵到這間「吃什麼」,餓到不行的大家同意來此一試人多的好處是可以試不同的菜式,我地一人揀一樣主菜,總結下來食感排行:滷肉飯>滷肉麵>牛肉麵>雞排麵小滷肉飯($29)米粒圓潤飽滿光滑,撫慰舌頭,如果飯香再多些就似日本米。滷肉半肥瘦,肥的部分入口即化,醬油味很香;還有有甜蘿蔔乾和烘芝麻解膩。可惜份量較少,我們狼吞虎嚥完又encore多一碗~滷肉乾拌麵($65)麵沒有飯好吃,但滷肉依然優秀。外省牛肉麵($85)輕快的牛肉湯底,鹹酸菜味突出,牛筋滑溜但不入味,牛肉稍好,遺憾缺乏韻尾,吃完不能留下印象。雞排蔥油麵($73)蔥油麵用了圓麵,沒有扁麵好食;蔥油不是很香。雞排份量足,但和鹽酥雞有同樣問題,見下文。鹽酥雞($48)雞肉整體乾柴,粉厚、炸皮硬。不過,雞排有沙薑底香、鹽酥雞有肉桂/桂皮前味,很特別。九層塔沒有炸,油浸浸,感覺像青菜🥬而不是香草🌿鮪魚蛋餅($43)像日式玉子燒但外層是薄薄的蛋餅,吞拿魚是略乾的罐頭貨,不過不失。凍荔枝紅茶($14)碎冰,凍得黎d牙唔會酸,清甜有苦茶味。荔枝味正常

滷肉飯>滷肉麵>牛肉麵>雞排麵
滷肉飯

小滷肉飯($29)

滷肉麵

滷肉乾拌麵($65)
麵沒有飯好吃,但滷肉依然優秀。

牛肉麵

外省牛肉麵($85)

雞排麵

雞排蔥油麵($73)

鹽酥雞

鹽酥雞($48)

鮪魚魚子燒

鮪魚蛋餅($43)

水果茶

凍荔枝紅茶($14)
碎冰,凍得黎d牙唔會酸,清甜有苦茶味。荔枝味正常,不會很假。

黑豆玄米芝麻胚芽抹茶($18)
名字很吸引人,芝麻味香濃但沒有茶味,淡如水。胚芽等於不存在。

炭燒烘焙烏龍茶($16)
我叫的飲品,炭火十足🔥,香甜濃郁的香味,後味有少少酸似津路😆

熱水蜜桃紅茶($16)
蜜桃味香濃,但太甜,要1:1水割才可入口。稀釋之後的甜味和荔枝茶相若,唯茶味欠奉(有少少似Arizona

總體來講,這間台灣餐廳味道是普通的連鎖水準,環境擠迫,用餐時間也只有60分鐘,走的是簡餐快餐路線;但侍應似乎都是講台灣腔的台灣人,服務態度不錯,上菜亦很快,老友記想來開心一聚也OK~

2019-12-17
10 分鐘 (堂食)
滷肉飯
滷肉麵
鹽酥雞
2020-01-31 678 瀏覽
慕名而来吃工作日午餐,12点到的基本上没有什么人。餐厅人员全程没有笑脸,和我们说限时45分钟且反复强调不能加单。我们理解你的店很火爆午餐时间更是人满为患,但麻烦您态度好一些??心心念念来打卡遇上这样的态度顾客吃饭的心情着实很受影响客观来评价一下食物,卤肉面的面很好,手工的有嚼头,卤肉一般肥肉太多有些腻。蛋饼里面的蛋超级多,但是饼皮差强人意,口感上来说不够软,鸡蛋和饼皮也是分离的,吃起来更像鸡蛋炒玉米/肉松?。。只能说炒鸡蛋蛮好吃的

2020-01-31 393 瀏覽
中環台式💛店黃店普遍多人幫襯, 今次食lunch都要排隊, 不過就唔係等左好耐, 大概十𡃁分鐘就入得試左香雞排牛肉湯麵, 佢地嘅麵係偏扁身, 麵質啱啱好唔會太腍或太硬, 至於牛肉湯底味道濃郁帶點微辣, 幾惹味另外雞排嘅炸粉好薄而且炸得好香脆, 肉質嫩滑真心幾好食, (順帶一提友人叫左鹹酥雞飯, 鹹酥雞嘅肉質相比之下較老同冇咁juicy) 依間可以再幫襯, 下次再試佢地嘅便當係列
中環台式💛店

依間可以再幫襯, 下次再試佢地嘅便當係列
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 香雞排牛肉湯麵
2020-01-26 425 瀏覽
#audreyeats_central -$82 + -$35Had been craving for Taiwanese noodles from @whattoeat.77 for a long time! It turns out that the owner of the shop is the mother of my former classmate🤣 Foodwise, I reli love their noodles! The texture was perfect for me😋but the soup base was a little too spicy 🌶 cause I think they added extra chili oil to my noodles😅the beef ribs were not bad but not enough to fill me up. The egg rolls were SUPERB 👍🏻一直好想試呢間嘅台灣牛肉麵,嚟到發現店主係舊同學媽咪👩🏻呢度嘅面係我最鍾意食嗰種,口感滿分💯但係湯底偏辣(佢係我個麵喥落多咗辣油)
#audreyeats_central [Braised Beef Noodles(ribs)/ 外省牛肉麵(牛肋條)]-$82 +[Original Egg Roll/ 原味蛋餅] -$35

一直好想試呢間嘅台灣牛肉麵,嚟到發現店主係舊同學媽咪👩🏻
呢度嘅面係我最鍾意食嗰種,口感滿分💯但係湯底偏辣(佢係我個麵喥落多咗辣油) 牛肋唔錯,不過份量太少🤭蛋餠太好味了
📍吃什麼 What To Eat
75-77 Wyndham Street, Central 中環雲咸街77-75號
#audreyeats #central #吃什麼#牛肉麵 #noodles #beef #egg #hk #hkig #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodie #foodporn #hkfoodsnap #food #topcitybites #topcitybiteshk #美食 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkfoodblog #foodblog #foodstagram #吃貨
2020-01-20 392 瀏覽
行完大館,又想念台灣的味道,就一定是吃what to eat啦。滷肉飯、九層塔蛋餅、蔥油鹽酥雞扒撈麵及炒水蓮,都是台灣民眾常吃的食物,在what to eat可以吃出台灣媽媽整的味道,實在很有回到台灣的感覺。從台灣食物扯出的,除了台灣當地的名勝,也有我與這個地方有關聯的人和事。我記得我們吃過的雞皮飯,滷肉飯,你說很喜歡吃麵線,我堅持要吃的山蘇。那些回憶的味道或許也包含在這頓飯裏面,不過就是舊事已去,人面全非。慶幸的是,我最喜歡的九層塔,捲在蛋餅裏面,濃郁的草香味叫這個蛋餅從幾項食物中脫穎而出,也為這個台灣香港的故事,蓋上新一層的美意。

2020-01-19
  • 九層塔蛋餅
  • 炒水蓮
  • 鹽酥雞肉飯
  • 滷肉飯(小碗)
  • 滷肉飯
2020-01-19 274 瀏覽
心血來潮 想食地道台灣料理知道呢間係台灣人開嘅某日出開去中環 順便去朝聖下Lunch hour 排哂長龍 一定係高水準既餐廳我一個人 所以直接比我walk in Order 左滷肉飯 芝士蛋卷 加一杯珍珠奶茶三樣嘢加埋$150-160 係中環區既物價算係好合理亦冇收任何服務費 不過由於太受歡迎 所以食食下要轉位不過員工態度好有禮貌 亦主動同我拎d食物過去另一張枱到 了解到peak hour 同有老人家 門口位比較方便 整體上非常滿意 不過如果怕太rush 避lunch hour
心血來潮 想食地道台灣料理
所以食食下要轉位

滷肉飯    起士蛋卷
滷肉飯    起士蛋卷
2020-01-14 437 瀏覽
中環出名台灣野 之前好似令左米芝連再搬到而家近大館的大舖😋 老闆係台灣人☺️ lunchtime去到都排左20分鐘 超多人😂 兩個人我地share左個鮪魚蛋餅同紅燒牛肉麵(半筋半肉) 仲有一杯茶🍵就啱啱好飽😀 兩樣其實都覺得好好味😂 蛋餅外皮係外脆內軟 皮有小小的咬口😝 同埋剪得幾乾身 吾會好油! 咬緊塊餅就會食到輕微的蛋味😚 但唯一差小小的就系入面個餡有啲淡 可能因為我叫左鮪魚 佢又冇芝士同沙律醬咁🤔 但好彩外皮有啲醬油膏😉另一碗紅燒牛肉麵好正!首先湯底濃郁重牛味同各種香料味 個色亦系好恰當🤓 而佢吾會系太鹹 食完吾會勁口渴😍 分別有三舊筋 三筋肉 兩樣都已經煮到好腍 好易咬🥰 而肉的部份佢吾系好似出面咁只用牛𦟌 佢系好似牛肋條咁一舊 所以好滿足😂 麵都ok 系小小粗個d都索到湯!整體真系好高質 價位系中環來講亦算系咁 所以下次一定會再去食❤️

• 外省牛肉麵(半筋半肉)
2020-01-11 430 瀏覽
星期六下午五點不到進門,有四台四人座的座位都是空的,其他大部分四人台座位有三個左右是兩人坐。老闆娘熱情招呼進去,服務生直接讓我和我先生與另兩個拚桌一起坐。我說明明有兩人台座位為何不可以讓我們坐,非要與另兩人擠在一張台,又不是需要排隊作為很緊張的時候,服務生才叫我們去坐兩人台。真叫人還沒吃就窩火😡本來好開心從九龍過來吃台灣菜,還沒吃就遇到這樣的服務,差評!食物還好,讓我們回憶起在台灣旅行的日子,就是心情極差。
2020-01-09 403 瀏覽
之前黎過食蛋餅,覺得蛋餅唔算突出, 但侍應(老闆?)好台灣人嘅服務, 好親切, 所以今晚黎食正餐。個人平時比較少叫炸嘢, 因為驚好油同熱氣, 但見其他食評啲相幾好, 所以即管叫個雞扒拌麵, 加杯茉香綠茶。估唔到個雞扒拌麵竟然好好食, 佢唔係炸到脆到𠝹口嗰隻, 係鬆脆嗰隻炸~ 有啲油但唔算多, 肉唔鞋, 亦唔會好咸, 家上個拌麵比較清 (其實完全唔要麵底嘅少少豉油都可以), 加埋啲蔥同蒜片好正~茉香綠茶好香, 亦出奇地唔太甜。同個麵好夾。總結:全部食曬~ 會返黎~

茉香綠茶好香, 亦出奇地唔太甜。同個麵好夾。

總結:全部食曬~ 會返黎~

雞扒拌麵
雞扒拌麵
2020-01-07 409 瀏覽
以前就聽同事介紹過說這家的牛肉麵很不錯,但一直沒有機會過來,今天剛好路過,又到了飯點,想著不如試一試。吃到以後絕對驚豔,這是我在香港遲到的目前為止最好吃的一碗,湯非常的鮮,麵筋道,牛肉味雖然差點但是分量足,但以香港目前的高租金高消費,很合理。值得再來。
外省牛筋面
外省牛筋面