2022-06-12 2012 瀏覽
聽個名就知道係舊式扒房,老公話帶我去試吓啲正嘢,見到門口餐單價錢,覺得比較貴,見客源不絕即管試試。上樓上嗰層,地方好大,適逢週日,整個餐堂坐滿人。有點讚嘆的感覺,男女老少都有。當中每張枱全部人都係叫牛扒,本人不太號牛肉,故此選擇了中學年代的芝士焗石斑飯,老公就叫扒餐。先來個紅白湯加餐包,我個人覺得原味好味😋味道算不錯,我個葡汁焗魚只可以話原汁原味,沒有驚喜,但要$198就貴咗啲。老公個扒,就不值$270。最後嘅就係甜品,貫徹始終,都係懷舊feel,啫喱加淡奶,布丁加淡奶,你自己屋企唔會整嘅。整體全餐價錢覺得都係太貴,性價比不太相符😅😅

先來個紅白湯加餐包,我個人覺得原味好味😋

整體全餐價錢覺得都係太貴,性價比不太相符😅😅

2022-05-28
5 分鐘 (堂食)
2022-06-08 1204 瀏覽
因為屋企停電下,有機會早早出去食個早餐!名寶石餐廳對我來說是滿有童年回憶的餐廳,細個時候,家人在星期日總會帶我到這裡吃牛扒早餐。首先值得一讚餐廳的侍應真係好有禮貌,服務水平高。而我今日都專登叫這這個早餐,不過較為失望,因為一食塊牛扒就有重重既油味,十分油膩!而塊牛扒亦好似俾重重鬆肉粉醃至失到牛味,因此我食了半塊,就唔想食!平時好好味既粟米粒亦不再鮮甜,可能啲粟米唔靚啦!唯一比較安慰嘅係多士好脆口,搽啲士多啤梨果jam就perfect 😆😆

2022-04-28 1319 瀏覽
買完花黎醫肚黎到呢間裝修傳統的西餐廳呢到選擇非常多,有扒有煲飯有沙律揀今次試下西冷配薯菜首先上左餐湯同面包,今次叫左紅湯個湯味道好濃,但唔係咸係足料果種到主菜上枱,塊扒勁厚,肉質鮮美好滿足的一餐飯
買完花黎醫肚

黎到呢間裝修傳統的西餐廳
呢到選擇非常多,有扒有煲飯有沙律揀
今次試下西冷配薯菜
首先上左餐湯同面包,今次叫左紅湯
個湯味道好濃,但唔係咸係足料果種

到主菜上枱,塊扒勁厚,肉質鮮美

好滿足的一餐飯

2022-02-09 1441 瀏覽
很有歷史的一家港式西餐廳。去吃個早餐,環境佈置和背景音樂都很有傳統風格,還裝滿了小燈哈。作為古早時期高級西餐廳,價位不低,一份早餐要百來塊還有服務費,不過份量超大,坐得也舒服,不會趕人哈。要的煙燻三文魚,還可以。換了湯粉,太大碗了吃不完。咖啡很正。
很有歷史的一家港式西餐廳。
2022-02-07 1742 瀏覽
疫情下花市取消,襯今日有d時間,同友人一起去花墟購買年花🌹,買年花都是一件消耗體力的事情,要慢慢格價及挑選,所以事前一定要先吃飽喔!😂我們先到花墟傍的名寶石餐廳午餐,門面看到是紅藍色的霓虹招牌,名寶石餐廳英文名叫 「Tiffany Restaurant」,好有貴氣啊!不過與名牌珠寶首飾店💍Tiffany完全沒有任何關係的,北京道1號的 The Tiffany Blue Box Cafe 才是名牌開設的餐廳, 兩者有很大分別喔!哈哈!名寶石餐廳歷史悠久,前稱紅寶石,在太子巳有三十幾年歷史,是九龍區四大有名的懷舊扒室之一(其余三家分別是金鳯、飛鷹🦅和大興)。名寶石價格比起其他幾間略貴,主打各式扒類海鮮套餐。雖然餐廳的扒餐不是熱辣辣的鐵板,但分量和味道都有保證,另有招牌菜焗蟹蓋飯、砵酒牛尾。名寶石樓高兩層,2樓地方非常闊大,可以容納幾十張枱, 每次來幾乎都是坐在2樓。今天中午吃精選午餐系列:煎美國牛仔骨配薯菜(黑椒汁) $138全套午餐有湯,麵包,主菜,甜品,咖啡或茶。白湯是有仿魚翅的忌廉湯,我最愛是熱辣辣的羅宋湯,配上鬆軟的牛油餐包,非常回味。牛仔骨上枱時好靚,有三大截大大件既牛仔骨,牛肉

不過與名牌珠寶首飾店💍Tiffany完全沒有任何關係的

今天中午吃精選午餐系列:
煎美國牛仔骨配薯菜(黑椒汁) $138
全套午餐有湯,麵包,主菜,甜品,咖啡或茶。
白湯是有仿魚翅的忌廉湯,
我最愛是熱辣辣的羅宋湯,
配上鬆軟的牛油餐包,非常回味。

牛仔骨上枱時好靚,有三大截大大件既牛仔骨,牛肉足夠柔軟且滋味豐富, 有牛味,我隨意加入餐廳特供的黑椒汁來增加口感, 薯角炸得外脆內軟,伴碟雜菜一啲都唔馬虎,有粟米粒、西蘭花、椰菜花、 椰菜和荷蘭豆,非常豐富。

煎美國牛仔骨配薯菜(黑椒汁)
吃過主菜來一杯熱檸檬🍋水清清口腔,再吃一杯多花奶黑加侖子味啫喱。
多花奶黑加侖子味啫喱
呢度仲有下午茶餐食,下次行花墟可以嚟試吓:
上完電入滿油馬上就要去欣賞和選購新春的年花了,預㊗️香港人人健康!平安!快樂!💐🌹🌼p
2022-01-20
煎美國牛仔骨配薯菜(黑椒汁)
多花奶黑加侖子味啫喱
聖誕節帶媽咪黎食,之前食過一次,諗住再食下睇下有無退步,點知。。。。。。令到我地超級失望。我地點左肉眼扒同豬扒,原本好期待,點知啲牛扒好唔掂,好韌,完全唔值二百幾蚊,已經叫左五成熟,出到黎竟然7-8成熟🙄另外叫左豬扒,好嚡,一樣好難咬!!!!!🥴好難食!完全退步哂,一定唔會再黎!請我食都唔會再黎,不知所謂!真的很垃圾!!!!!!!!!!!!………………………………………………………………………
我地點左肉眼扒同豬扒,原本好期待,點知
真的很垃圾!!!!!!!!!!!!
………………………………………………………………………

好難食既牛扒!
2021-12-28
2021-12-26 819 瀏覽
🥩煎美國牛仔骨 $218牛仔骨嗌咗7成熟 牛味濃肉質鬆化 而且肉唔會話好難離骨配菜有炸薯角 粟米同埋我最愛嘅西蘭花配菜睇落雖然似白烚但都有調過味 薯角炸得香脆同埋好夠熱另外推介佢哋嘅凍朱古力真係好濃好好飲 上面仲有朱古力泡泡🤎 就算啲冰溶咗都唔會話令杯嘢變到好水好難飲鍾意朱古力嘅真係超值得一試
煎美國牛仔骨

鍾意朱古力嘅真係超值得一試
早餐
煎美國牛仔骨
2021-12-24 748 瀏覽
聖誕節前夕的晚餐,提早訂位,印象深刻係自身係小孩時,屋企人曾經帶過黎一間懷舊餐廳!侍應依然係舊人,裝修係古老,價錢比起出面餐廳係偏貴,但味道保持到水準。上菜速度算快!值得家庭節日去食最後,一定要食芒果布甸,多奶!好好味
最後,一定要食芒果布甸,多奶!好好味
2021-12-23
  • 茄汁牛脷意粉
  • 蒜汁石斑薯菜
  • 石斑雞扒
2021-12-13 1031 瀏覽
今日約咗朋友去旺角食早餐😋😋😋揀咗名寶石餐廳,真係好有懷舊感覺,雖然經營多年但係都好乾淨衛生👍🏻👍🏻👍🏻,坐低會遞上多士加杯橙汁,我哋叫咗煎雞扒,牛柳粒,煎魚柳,配菜係粟米加炸薯角,味道正常,去這間餐廳主要都是環境坐得舒服可以聊天☺️☺️☺️
🇭🇰 名寶石餐廳 𝕋𝕚𝕗𝕗𝕒𝕟𝕪 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 @ ℙ𝕣𝕚𝕟𝕔𝕖 𝔼𝕕𝕨𝕒𝕣𝕕呢種港式懷舊西餐廳真係買少見少🥲花園餐廳雖然周圍有但質素愈嚟愈差,難逃時代嘅淘汰。今次去嘅呢間名寶石餐廳前身為「紅寶石餐廳」,喺1965年開業,好有歷史🕰️平日一家人臨時約食餐飯,唔需要太fancy但又有特色👍🏻呢到岩哂。特別介紹 𝐂𝐡𝐞𝐟 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮一個Set都幾多野食,先有餐包、餐湯、主菜及甜品。有D失望嘅係個餐包😢甚至可以話係因為個包先想嚟(唔係誇張)。想食個種餐包係好鬆軟有少少四方型,上菜前會係咁咦叮吓個隻,但得到嘅係at least放咗1日嘅紙包餐包🍞🔸 焗葡汁石斑配飯 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐆𝐚𝐫𝐨𝐮𝐩𝐚, 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐮𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 $𝟏𝟖𝟓同瓦煲上嘅葡汁石斑好大份又熱辣辣😍好香葡汁味真係流晒口水!除咗石斑塊,仲有薯仔同西蘭花🥦不過食落就麻麻哋,魚塊勁乾勁鞋😣白飯又硬又頂住個胃。🔸黑椒牛柳 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 $𝟐𝟒𝟖男朋友點咗黑椒牛柳🥩其實配菜好簡單,少量薯菜+粟米+烚菜,賣相麻麻。不過最驚喜係個牛柳!點

特別介紹 𝐂𝐡𝐞𝐟 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮
餐包

羅宋湯

焗葡汁石斑配飯

黑椒牛柳

男朋友點咗黑椒牛柳🥩其實配菜好簡單,少量薯菜+粟米+烚菜,賣相麻麻。不過最驚喜係個牛柳!點咗七成,切開已經好軟熟,咬落都嫩😋唔會油淋淋又夠嫩!
扒大蝦皇配黑椒牛柳

———
📍 太子太子道西148號地下 | 148 Prince Edward Road West, Prince Edward

🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻:除咗飯麻麻哋,扒係好食的👍🏻但人多就唔推薦,因為坐得較逼,枱面連放多少少野都逼爆😣餐廳保留舊有懷舊西餐嘅裝修及氛圍,幾適合帶屋企人去懷舊下!

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $200up
啫喱
羅宋湯
焗葡汁石斑配飯
黑椒牛柳
扒大蝦皇配黑椒牛柳
啫喱
2021-10-21 1636 瀏覽
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻     💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻     📸打卡指數:👍🏻👍🏻 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻     🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻fai 今日又黎到名寶石餐廳食lunch,不過今次過左12點無早餐叫,雖然lunch個價格貴好多,但野食都會唔同啲。餐包早餐餐包係配多士,午餐餐包係蛋糕麵包,冧冧地,唔會硬。餐湯早餐餐湯係淨白湯,午餐餐湯就多左好多配料,有粉絲同火腿之類,好足料,基本上食左前菜已經唔會肚餓。精選午餐- 煎羊架 套餐 ( $168 )精選午餐- 煎羊架 套餐有: 餐包、餐湯、羊架、薯菜、飲品、甜品,其實都好多野食,只係午餐黎講就算係食得貴左啲,不過今次煎羊架幾得意,佢煎到外層脆脆地,唔知係overcook定係style,不過又唔影響個味道,又幾好食,已經羊肉好濃,但又唔羶。鵝肝炒飯 套餐 ( $108 )如果當佢淨炒飯真係好好味,粒粒分明,已經好香,可能落左鵝肝,油香都特別濃,不過當佢鵝肝炒飯,真係完全無鵝肝味,有期望有失望。
📸打卡指數:👍🏻👍🏻
🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

fai 今日又黎到名寶石餐廳食lunch,
不過今次過左12點無早餐叫,
雖然lunch個價格貴好多,
但野食都會唔同啲。

餐包
早餐餐包係配多士,
午餐餐包係蛋糕麵包,
冧冧地,唔會硬。

餐湯
早餐餐湯係淨白湯,
午餐餐湯就多左好多配料,
有粉絲同火腿之類,好足料,
基本上食左前菜已經唔會肚餓。

精選午餐- 煎羊架 套餐 ( $168 )
其實都好多野食,只係午餐黎講就算係食得貴左啲,
不過今次煎羊架幾得意,
佢煎到外層脆脆地,唔知係overcook定係style,
不過又唔影響個味道,又幾好食,
已經羊肉好濃,但又唔羶。

鵝肝炒飯 套餐 ( $108 )
如果當佢淨炒飯真係好好味,
粒粒分明,已經好香,
可能落左鵝肝,油香都特別濃,
不過當佢鵝肝炒飯,真係完全無鵝肝味,
有期望有失望。
2021-10-20
15 分鐘 (堂食)
2021-10-20 1163 瀏覽
已經唔記得有幾多年歷史,最少應該30年。名寶石餐廳,位於太子道西,女人街附近,是上世紀高消費的扒房。點了兩個精選午餐 HKD 168一位忌廉湯或羅宋湯,我的選擇一向都是羅宋湯,這裏的紅湯味道濃郁,真材實料。配上圓轆轆餐包,傳統扒房的味道出晒黎。對上一次來食早餐,點了牛仔骨,十分滿足。今次選了肉眼扒跟蒜蓉汁, 賣相唔做作,牛扒大大件又厚身,有水準。最後來一客啫喱甜品,加花奶是指定動作。今日跟老友記來名寶石餐廳共進午餐,回味花樣年華。

點了兩個精選午餐 HKD 168一位

最後來一客啫喱甜品,加花奶是指定動作。

今日跟老友記來名寶石餐廳共進午餐,回味花樣年華。

• 肉眼扒
2021-10-04 1328 瀏覽
⭐️名寶石餐廳⭐️📍:太子太子道西148號地下⏰:8:00am-10:00pm💰:人均$101-$200(設加一)⭕️: 現金、信用卡👉🏻紐西蘭肉眼/西冷牛扒💰238🌜配薯蓉/飯/意粉+忌廉湯/羅宋湯+咖啡或茶+麵包+甜品👉🏻鹹牛脷沙律💰75👉🏻炸蝦多士💰68🌜配咖啡或茶🌟餐廳每一個餐份量都好大 👧🏻🍼最鍾意食佢個鹹牛脷沙律 有四大塊鹹牛脷 好冧 食完會好飽 完全唔似下午茶既份量 加上係我鍾意食嘅沙律(無生果)!再配埋一杯高質嘅朱古力 好濃朱古力味 係我每次去到都好滿足嘅下午茶 屋企人會叫炸蝦多士 炸得好酥脆 唔會油到落唔到口 之後我哋share食都好夠飽🤤🌟細細個開始屋企人已經成日帶👧🏻🍼去食 傳統裝修嘅餐廳 價錢較貴 每次去都人均$100埋單 但係食物質素好高 環境都好寬敞舒適 唔會好似啲師奶餐廳咁嘈吵 比較多外國人去食 所以我好享受嗰度嘅環境 真係俾錢去食寧靜 店員都好有禮貌 唔似普通餐廳嗰啲都唔休做😂#香港美食 #平民美食 #太子 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies
⭐️名寶石餐廳⭐️
📍:太子太子道西148號地下
⏰:8:00am-10:00pm
💰:人均$101-$200(設加一)
⭕️: 現金、信用卡

👉🏻紐西蘭肉眼/西冷牛扒💰238
🌜配薯蓉/飯/意粉+忌廉湯/羅宋湯+咖啡或茶+麵包+甜品
👉🏻鹹牛脷沙律💰75
👉🏻炸蝦多士💰68
🌜配咖啡或茶

#香港美食 #平民美食 #太子 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #太子美食 #名寶石餐廳 #紐西蘭牛扒 #傳統餐廳
2019-06-22
  • 名寶石忌廉湯
2021-09-22 1273 瀏覽
今日係2個人既晚市晚餐 係太子附近搵食,呢條街多數都係茶餐廳,想食扒只有呢間每人一客晚市套餐 跟焗多士,忌廉湯一客忌廉湯夠濃滑,多士係麵包切半烘脆,食之前抹牛油或配湯食煎牛柳配沙律薯條 心型牛柳咁有趣 但切開左一半心型牛扒係牛柳位,特別嫩滑有肉汁,5成熟已經非常鮮嫩味美配以粟米薯角,份量好足好飽呢~魚柳薯蓉配燒汁 煎魚柳一份,煎得微焦脆,魚肉厚嫩,配燒汁食味道剛好不搶味薯蓉焗田螺 傳統焗田螺食法,仍帶點脆爽口感 薯蓉外面脆脆地,入面仍然好滑身Tiffany Restaurant148 Prince Edward Road West, Prince Edward消費$400
今日係2個人既晚市晚餐
係太子附近搵食,呢條街多數都係茶餐廳,想食扒只有呢間
每人一客晚市套餐 跟焗多士,忌廉湯一客
忌廉湯夠濃滑,多士係麵包切半烘脆,食之前抹牛油或配湯食
煎牛柳配沙律薯條 心型牛柳咁有趣 但切開左一半
心型牛扒係牛柳位,特別嫩滑有肉汁,5成熟已經非常鮮嫩味美
配以粟米薯角,份量好足好飽呢~

Tiffany Restaurant
消費$400
2021-09-15 921 瀏覽
今晚搵左間好有歷史既扒房食飯試下佢既牛扒有冇退步 大牛肋肉排 連骨煎香 5成熟 鮮果田園沙律 燒美國牛肋骨 (燒焗25分鐘),紅湯對面朋友減肥,今晚改食沙律 一份鮮果沙律要價也不便宜先上紅湯 飲到牛肉碎洋蔥等唔同配料,煲到食材都近乎溶化既質感入口香辣帶酸濃番茄味道 幾好飲夠開胃 配2件多士麵包 脆口沾湯食一流主菜要煎焗等25分鐘,先試沙律 配以鮮芒果 青瓜 西瓜 火龍果 大蝦3隻 仲有墊底既雜果沙律豐富而清新,沙律醬也不多,就係食新鮮水果切片既甜味 健怡之選等到招牌美國牛肋上菜了 份量誇張勁超 連骨上接近一磅重 肉份量差不多有400克牛肋焗至中間仍然粉嫩,油脂豐富 骨邊肉係特別味濃香醇香有肉味入口嫩滑之餘口感係好柔軟非常美味 只需加少少燒汁配埋一起食已經好滋味平均消費$400評分8/10太子太子道西148號地下
今晚搵左間好有歷史既扒房食飯
試下佢既牛扒有冇退步 大牛肋肉排 連骨煎香 5成熟
鮮果田園沙律 燒美國牛肋骨 (燒焗25分鐘),紅湯
對面朋友減肥,今晚改食沙律 一份鮮果沙律要價也不便宜

平均消費$400
評分8/10