2016-10-09 140 瀏覽
今日同朋友係旺角打完波,正當煩緊食咩好既時候醒起之前有朋友介紹過依一間雞煲,今次終於可以試一試! 地點方面非常就腳,門口就有停車位,附近又有停車場,抵讚!一去到門口已經俾佢地啲介紹整到十分肚餓,一於快啲入去試一試! 今次試左佢地個藥膳雞煲,個湯底做得非常出色,好重藥材味,啱曬我地依啲小湯水既人,雞都未食就飲左兩碗湯啊雞方面好滑,雞味好重,一食就知道吾係雪藏雞,食到我地抵吾到口啊,一隻雞吾洗十五分鐘就無曬啊! 配料方面我地叫左啲清清地既嘢配合返個湯底,不得不提個魚片,真係好食到震啊,啲伙記話係係旺角一間好有名既魚蛋鋪頭攞架,吾係啲平價嘢黎,果然無介紹錯!其他既配料都好出色好新鮮,食到我地停吾到口! 今次朋友真係無介紹錯,下次一定再黎試下佢其他既雞煲,仲有個豬骨煲都好想試,真係要黎多幾次先得!

2016-10-02 136 瀏覽
是次星期六夜晚成班fd去食雞煲,雞煲食得多,心諗今次都應該冇乜特別,純食辣過癮⋯⋯點知點菜個陣發覺菜色同一般雞煲店有所分別:推介一定要食芝士雞或蝦,同時要加烏冬,d芝士完全唔流,食完仲想再食~雞煲就選左個唔辣既茶樹菇味既,好多時唔辣既雞煲都怪怪地...但今次依個配搭完全冇依回事~~食完一隻都好似唔夠甘~~仲有燒羊腩仔一定要食~送酒一流~
是次星期六夜晚成班fd去食雞煲雞煲食得多,心諗今次都應該冇乜特別,純食辣過癮⋯⋯

點知點菜個陣發覺菜色同一般雞煲店有所分別:

仲有燒羊腩仔一定要食~送酒一流~
茶樹菇雞煲
芝士蝦
茶樹菇雞煲
芝士蝦
2016-09-28 1086 瀏覽
坊間越來越多雞/魚鍋的火鍋,愈吃愈喜歡邊烤魚又火鍋的樂趣,周不時都會與朋友一齊去嘆番晚魚鍋!店子除了招牌火鍋湯底出名,餐廳也有提供四川小食和惹味串燒,看到火鍋邊爐的配料都別具特色又吸引!明爐魽魚(烤魚一條配酸菜) $178 大大條的魽魚烤到表面有微醺的效果,店子同時加入大量酸菜和蒜頭,使這個鍋的湯料十分惹味!師父在魚腩位界了幾刀,建議先食腩位,配料有豆腐卜、蔥條、炸腐竹,邊食香酸味不斷湧出。烤魚煮到十分香腍,入口有微辣又有酸味:一邊食一邊在烘熱烤魚,夾埋旁邊的配料更香口美味。 另外點了一碟鮮腐竹 $29 一口軟身又滑溜的腐竹與炸腐竹相得益彰,加入魚鍋內更新鮮,而且富口感!手打墨魚滑 $66頂上沾上大量的蟹籽粒粒,一端上手斤兩十足!!每天由自家工場鮮製,聽聞是全旺角中數一數二不可錯過的美食!挖一匙落去邊爐,不消幾分鐘就可以吃!第一次食真材實料的墨魚滑,吃落好香好滑,超彈牙爽口又勁有墨魚香味,是我暫時吃過最新鮮的味道~一碟雙併各四粒的餃子丸雙併--韭菜餃和魚皮餃 $42喜歡韭菜的香味定不可以錯過!餃子餡料足料又香口,密密吃不停!魚皮餃有勁大陣魚香,最愛煙軔又不太厚的餃子皮;吃落又有微微的肉
坊間越來越多雞/魚鍋的火鍋

愈吃愈喜歡邊烤魚又火鍋的樂趣,

周不時都會與朋友一齊去嘆番晚魚鍋!
店子除了招牌火鍋湯底出名,

餐廳也有提供四川小食和惹味串燒,

看到火鍋邊爐的配料都別具特色又吸引!
明爐魽魚(烤魚一條配酸菜) $178
大大條的魽魚烤到表面有微醺的效果,

店子同時加入大量酸菜和蒜頭,

使這個鍋的湯料十分惹味!
師父在魚腩位界了幾刀,建議先食腩位,

配料有豆腐卜、蔥條、炸腐竹,邊食香酸味不斷湧出。
烤魚煮到十分香腍,入口有微辣又有酸味:

一邊食一邊在烘熱烤魚,夾埋旁邊的配料更香口美味。
另外點了一碟鮮腐竹 $29
一口軟身又滑溜的腐竹與炸腐竹相得益彰,

加入魚鍋內更新鮮,而且富口感!
手打墨魚滑 $66
頂上沾上大量的蟹籽粒粒,一端上手斤兩十足!!

每天由自家工場鮮製,聽聞是全旺角中數一數二不可錯過的美食!

挖一匙落去邊爐,不消幾分鐘就可以吃!
第一次食真材實料的墨魚滑,吃落好香好滑,

超彈牙爽口又勁有墨魚香味,是我暫時吃過最新鮮的味道~
一碟雙併各四粒的餃子

丸雙併--韭菜餃和魚皮餃 $42
喜歡韭菜的香味定不可以錯過!

餃子餡料足料又香口,密密吃不停!
魚皮餃有勁大陣魚香,最愛煙軔又不太厚的餃子皮;

吃落又有微微的肉味,魚肉混合得十分自然,

使我重新愛上魚皮餃~
飲品加多寶 $16 @1 罐
醬料選擇有待加強,

除了蔥、蒜香、麻辣、醬油外,

應該新增重口味醬料,如沙茶醬、沙嗲醬等。

但另一方面,餐廳或許是想食客可更原汁原味地食到食材的新鮮~
打邊爐的配料很多都即叫即製,致力呈現食材最新鮮的一面予客人...

同時也感受到老闆娘的好客之道,會親自周圍招呼食客。
2016-09-25 112 瀏覽
又再次食雞煲啦!!本身諗住叫麻辣或芝士雞煲既,不過老闆娘介紹有個椰子雞煲新出,叫我地試下。我係稻×見到有做,不過得椰子同雞,但呢度用好多材料去煲,所以就試下!望個樣好似藥膳煲甘,上枱時已經文到好香既椰子味!老闆娘介紹時話有沙蔘,玉竹,紅棗等,個湯底可以當湯飲,好滋補。仲話煲煲下,滾埋啲配料更甜!不過個人唔中意滾太多配料先飲,會無甘清甜。所以滾左一陣就開始飲啦,果然好清甜,啖啖椰香味!正!配料叫左墨肉滑,仲有啲蟹籽係面,賣相靚!墨魚好彈牙爽口!味道幾好,唔太咸又唔會無味,一份可以整到十幾粒。牛柳粒好有牛味,雖然無葉過,但滾完唔點醬油都覺得好夠味!喜愛食牛既一定要叫。嚮鈴夠大舊,脆。個湯底唔多油,加落煲椰子煲度滾成舊都好有椰子味!有廚師推介,小菜,無試到,下次再嗌!

椰子雞煲
手打墨魚滑
嚮鈴
嚮鈴
廚師推介,小菜,無試到,下次再嗌!
椰子雞煲
手打墨魚滑
2016-09-22 264 瀏覽
今日係旺角附近收工,“”天口“”有啲涼,秋天就到,所以突然想食雞煲!search 下附近就見到呢間餐廳,見到食物同食評都唔錯就試下!要首先講下個餐牌,係自己畫,但餐廳先張餐牌過膠,畫完擦反可循環再用!夠環保,抵讚!!除左雞煲同配料外,仲會有小菜同,串燒同小食叫!就食完先發現有廚師推介,唯有下次先叫啦!我地兩個人,叫左半只椰子雞煲。“不”上黎嘩一聲,有好多材料!!雞就一定啦,個湯底仲有玉竹,沙蔘,己籽同椰子等!材料超豐富!一拎出黎己經文到淡淡既椰香!以免啲雞滾得太老,、鞋,所以我地一開始就食左啲雞先!雞好嫩滑,有椰香味!正!配料叫左四寶丸,有墨肉丸、牛丸、包心豬肉丸同龍蝦丸。一次過可以滿足你幾個願望!雖然丸無加工,但都唔馬虎,伴碟有啲菜絲,賣相加分!雜菌菜籃有粟米,茶樹菇同金針菇,份量幾多下!第一時間放粟米啦!滾左一陣食,好甜!係甜粟黎!正!仲有最愛既茶樹菇,唔係度度有,當然唔會放過啦,!響鈴,黃金兩秒!浸一浸拎起,好正!呢度既響鈴夠大條,口感較厚又爽!整體唔錯!老闆娘健談,會為你介紹菜式!秋天黎啦!食雞煲可以揀黎呢度食!

除左雞煲同配料外,仲會有小菜同,串燒同小食叫!
就食完先發現有廚師推介,唯有下次先叫啦!
四季滋補椰子雞煲
雜菌菜籃
仲有最愛既茶樹菇,唔係度度有,當然唔會放過啦,!
雜菌拼盤
響鈴
整體唔錯!老闆娘健談,會為你介紹菜式!
秋天黎啦!食雞煲可以揀黎呢度食!
四季滋補椰子雞煲
雜菌拼盤
響鈴
2016-09-22 116 瀏覽
今日系久違既親友聚會,来到名川苑食饭雞煲一级棒物超所值,同親友得閒聚下既首選十分推介老闆娘超好人,員工服務十粒星除左本來菜快之外,味道都超好食。平民價格下次會再来“!!!!!!
今日系久違既親友聚會,来到名川苑食饭
雞煲一级棒

物超所值,同親友得閒聚下既首選

十分推介
老闆娘超好人,員工服務十粒星
除左本來菜快之外,味道都超好食。
平民價格
下次會再来“!!!!!!
慶祝紀念
生日
2016-09-18 90 瀏覽
翻兜。上次偶然去過 湯底食物都不錯 最重要有折 埋單上次都幾抵。今次試芝士雞煲~各位朋友請留意 芝士味特濃 唔鐘意芝士的千萬唔好點。(利申:芝士粉絲)我係第一次試芝士雞煲 感覺好新鮮 不過比起平時既火鍋湯底 可能會容易飽點 因為比較膩。芝士雞煲 我覺得配搭丸類 肉類係perfect! 所以整個四寶丸嘆下先。特推~牛丸 好彈牙 又有牛味。👍🏻脆肉鯇&鵝腸~ 魚好新鮮 爽口 肉質又夠脆。鵝腸輕輕淥一淥 每一啖都是芝士香。如果食芝士鍋 枝竹響鈴呢d真是必食架。枝竹配芝士 係意思不到的驚喜。哈哈。豬牛呢d肉類我好少食 不過我估芝士淥應該幾yummy. 我反而鐘意叫海帶 木耳呢類蔬菜類。海帶唔係周圍有得食 夠清熱 正呀。特別一提。落單好環保 餐單過左膠 可以循環再用 讚。
芝士雞煲 我覺得配搭丸類 肉類係perfect!
所以整個四寶丸嘆下先。特推~牛丸 好彈牙 又有牛味。👍🏻
特別一提。落單好環保 餐單過左膠 可以循環再用 讚。
2016-09-15 144 瀏覽
雞煲黎講,我覺得咩時間食都係咁有氣氛,唔會係因為某一個節氣而岩食多啲,反而呢一度嘅食物同環境就令到我覺得好有氣氛 .呢一度嘅食物選擇多,多到我都唔知點揀。同朋友傾左勁耐,先選擇好。雞煲最緊要係啲雞要滑,唔滑嘅話我覺得食落去都冇咩滋味。而呢一間就做到,因為我真係好中意佢啲雞,再夾埋茶樹菇個味道,我覺得好配好夾好好食。我地有叫麻辣豬耳同金錢肚。其實兩個都好好食但自己就偏坦豬耳多啲,覺得豬耳好食啲。而且我都好中意果陣麻辣味,麻味一流,唔會話得辣冇麻果陣感覺。而魚卜我覺得係最有趣嘅食物。因為要自己用籤整爆左先放落去,呢一種食物又好食又好玩,超值得推介。自己都多食雞煲嘅,呢一間我個人就覺得比較特出,值得推介一下。

2016-09-13 79 瀏覽
與舊同事相聚,當然搵左個靜靜地,可以幾耐就幾耐的食店!老實說,雞煲真的很久無食過,同時希望同一大班朋友食雞煲!!呢度既食物種類都不少架! 除左例牌火煱材料:丸類、肉類、海鮮類等,還額外提供串燒、涼拌小菜,適合等緊火煱煮沸前都有個小口食下!為左可以食到其他小菜,我地揀左個半隻雞煲,而且仲要係邪惡芝士!!!呢個雞煲真係超好食,每一件雞拉出黎都有一條條芝士絲,廚師真係落左不少芝士,但是食落去唔會覺得太油、太膩,反而食到清甜的味道!我諗大概是因為廚師也落了不少洋蔥粒減淡吧! 好犀利!食火煱必備:四寶丸,貴精不貴多,每人食幾粒就算啦!貴花蝆:非常爽脆!大大塊炸魚皮,唔係散到碎片咁!金菇可以吸下芝士湯底,好有芝士香味!靚靚的肥牛塊! 呢間店做得最出色係個火煱,芝士雞煲真係無得頂,令之後加咩材料都有芝士的精華!下次希望黎試下其他火煱雞煲湯底!
芝士雞煲(半隻)
四寶丸
食火煱必備:四寶丸,貴精不貴多,每人食幾粒就算啦!
貴花
貴花蝆:非常爽脆!
炸魚皮
大大塊炸魚皮,唔係散到碎片咁!
金菇可以吸下芝士湯底,好有芝士香味!
肥牛
靚靚的肥牛塊!

2016-09-12
20 分鐘 (堂食)
芝士雞煲(半隻)
貴花
炸魚皮
肥牛
2016-09-13 112 瀏覽
跟懶朋友聚餐必定選雞煲,因為是需要放食材放進煲裡便可以安心跟友人聊天吹水。今日朋友來名川苑吃飯,他們有很多不同的雞煲選擇,我們選擇韓式風味的芝士雞鍋。我們叫了半隻雞加一點配菜,芝士雞煲需要25-35分鐘烹煮時間,幸好我們早就在旺角吃了點小食,所以便喝喝飲料慢慢等。芝士雞煲差不多30分鐘才出現,雞煲的芝士配加香草很惹味,我們都沒有後悔等了這麼久。但是我們怕芝士煮太久會糊掉,只好趕快吃完雞塊,半隻雞火鍋需要$118 我覺得下次來可以點全隻。因為他們是煮好才給我們,吃的時候很入味,雞肉很快就給我們吃完。吃了雞煲還點了其他配料當芝士火鍋吃,點了四色丸,紅薯粉等等。 但加了湯的火鍋的芝味不及雞肉這麼濃啊!但總體來說是還是不錯啦,下次來可以點全隻雞跟一些配菜就足夠。

2016-09-11
35 分鐘 (堂食)
  • 芝士雞煲
2016-09-12 146 瀏覽
一班人食飯去邊好? 今個星期又係落左旺角。行行下就行左黎近油麻地呢邊既食街,打個邊爐同雞煲。入到餐廳,老闆娘即時遞左醬油配料比我地任添,雖然呢個service好common,但係值得一提既係左二呢隻辣醬真係好刺激,食得辣既人一定要試下!好快就黎左雞煲喇!雞肉好香好滑,夠肥美。味道略略唔夠味,食得辣既人可以試下中/大辣!另外打邊爐叫左一份金菇,索哂d辣湯汁,呢個食法真係好正架,呢度食野抵在一份會黎好大份,金菇好多四個人都夠食,唔洗爭!西生菜都係好大份呀~!另帶一提呢度既蠔係賣冰凍蠔,賣點係真係好抵食!而味道絕對唔會差過美國桶蠔,正!好FULL既一餐,大滿足!
一班人食飯去邊好? 今個星期又係落左旺角。
行行下就行左黎近油麻地呢邊既食街,打個邊爐同雞煲
西生菜都係好大份呀~!

好FULL既一餐,大滿足!
2016-09-12 147 瀏覽
好姐妹順產 探完BB近近地係廣華附近搵食。本身想食韓國雞 要等位 行下行下咪食雞煲囉 反正今日食雞癮起。醬料雖然選擇唔係特別多 但個麻辣醬夠香辣 正。藥膳醉雞煲*湯底藥材味幾濃郁 藥材亦好足料 唔太咸 而且食完唔會口渴。雞件唔會太老。店員建議先食雞 再飲湯 然後再打邊爐。雖然雞煲點都會比較油 但我覺得可接受。本地手切牛*必食之選。牛味夠重 有咬口 肉質幾鮮嫩魚蛋拼魚片*竟然係九龍城德昌貨色。正呀。我一向係德昌粉絲。魚片好彈牙 魚味濃 推介。瓜類雙拼~翠玉瓜拼蓮藕&油麥菜*可以雙拼岩曬我地二人世界的朋友。湯底滾滾下 都幾清甜 烚蔬菜類幾夾。瓜菜都好新鮮 特別蓮藕 好爽脆。鮮淮山*好少火鍋店有 我至愛。烚到腍曬 好粉 好入味。一個雞煲其實已經KO左我們兩個胃 但最後都忍不住叫多個薯粉 係粗條黎既。索曬d汁 又彈牙 yummy啦簡直。再加枝1664 特別一讚佢個杯係凍既 gur曬。👍🏻

醬料雖然選擇唔係特別多 但個麻辣醬夠香辣 正。
藥膳醉雞煲*
本地手切牛*
必食之選。牛味夠重 有咬口 肉質幾鮮嫩
魚蛋拼魚片*
瓜類雙拼~翠玉瓜拼蓮藕&油麥菜*
鮮淮山*
好少火鍋店有 我至愛。烚到腍曬 好粉 好入味。
2016-09-11 999 瀏覽
尋晚係麥花臣睇完男友打波,之後同幾個朋友係附近搵d野食下 傾下計。大家都一致想食雞煲火鍋,我地見到街頭呢間名川苑唔洗排隊又勁冷氣,即刻入去坐。(後來偷笑因為我地坐落後五分鐘度出面開始要等位 哈哈)本來想食個大辣雞煲,不過朋友中有個女仔唔食辣,所以我地揀左個藥膳醉雞鍋。醉雞煲一出,濃濃既藥膳加酒香味撲鼻,隔離枱都心思思望住我地個鍋 嘻嘻。**本地手切牛肉**近來無咁中意食雪花肥牛,嫌佢好多時有雪藏味,牛味又淡。呢碟本地手切牛 牛味重,厚薄適中,脂肪較肥牛黎得均勻。輕輕一碌,入口彈牙,牛肉汁仲保存到係肉質裡面,正*鮮淮山*我最愛~~~~有益有口感,但唔係咁多地方有既火鍋配料!我個人喜歡食比家爽口,所以唔會煮太耐。我朋友喜歡食比較粉身,所以碌耐d稔d. 一樣好味*鵝腸*鵝腸好考人碌,碌太快又驚唔熟,始終內臟類。碌得太耐又會縮小到唔見左,仲會冇哂彈性又鞋口。今晚既鵝腸真係岩岩好,又爽口又有鵝腸既香口味,仲無縮水縮好勁添!都唔知係佢料靚定我碌既功夫好~~哈哈哈*翠肉瓜拼蓮偶*好喜歡佢某d食物類別可以雙拼,岩哂心大心細咩都想試下既客人好似蔬菜類同丸類 都係可以雙拼的*1664*食火鍋真係要襯啤酒!
(後來偷笑
因為我地坐落後五分鐘度出面開始要等位 哈哈)

**本地手切牛肉**
*鮮淮山*
*鵝腸*
*翠肉瓜拼蓮偶*
*1664*
火鍋真係要襯啤酒!難得呢度除左藍妹 青島 呢d老牌子,竟然有我好中意既1664. 淡淡既果味令我胃口更醒神

食左兩個幾鐘,我地發現佢唔知點解成間鋪得一個樓面伙計 同埋收銀(疑似老闆娘). 所以佢地忙到踢哂腳,又要落單 又要出鍋出菜等 一頭煙 !! 有唔少食客因為等左好耐都未有食物或者要追單都頗為暴躁。但我見果位樓面阿姐 同收銀"老闆娘"EQ超高,細心又有耐性 以最快速度幫佢地跟番哂d野!哈哈 果然係服務至上。係旺角區好難見到呢d鋪頭架喇
2016-09-11 476 瀏覽
係旺角睇完嘢之後肚餓,就系附近行下睇下有咩好野食。行行下見到呢間新開既餐廳做緊新張優惠,原來佢地有雞煲、炭魚同火鍋食,見咁抵就入去試下。 餐廳環境唔大唔細,但枱好大張,座位之間都有好多位,比較寬敞舒適。 我叫左個麻辣雞煲小辣,原隻雞無呃人,雞既肉質非常嫩滑,可能個人比較重口味,覺得d雞未夠入味。中意食辣既話可以叫辣d,因為小辣對於中意食辣既我黎講唔係好夠喉!食完d雞之後就可以叫店員加湯底打邊爐,湯底係真係奶白色既湯底而唔係滾水! 豉油配料需要另外收費,不過佢地有一種麻辣醬麻辣愛好者一定要試!好香濃既麻辣味,而且辣度高! 點左一碟四寶丸:龍蝦丸、墨魚丸、貢丸等等…品質幾唔錯,特別係墨魚丸,有濃郁既墨魚味,而且幾有口感。 另外叫左一份生蠔,上菜果陣已經雪到好硬,感覺唔係好新鮮~但原來煮熟之後好唔錯,蠔雖然唔係好大隻,但都算肥美,仲一d異味都無。 個人黎講好中意食素,所以次次打邊爐都一定叫大量蔬菜, 呢間一份蔬菜既份量令我地好意外,係我食過份量最多既!!!!而且蔬菜都非常新鮮,青脆既顏色,一d霉都無。` 最後為左飽肚一定要叫薯粉,薯粉索晒d湯味好好味呀!!!!!!!
2016-09-03 93 瀏覽
今日收工同同事過黎食晚餐,見呢到幾就腳,又好似幾多野食,就入黎試個雞煲火鍋😎一黎緊係叫個雞煲食住先啦,食過咁多雞煲,我覺得呢間特別既地方係佢香料好足,雞肉好嫩,所以食落幾惹味👍🏻我同朋友話咁快就清曬啲雞,之後就加上湯開始打邊爐! 我地一開波就整啲蠔試下掂唔掂,啲蠔煮完好鮮甜,仲係大大粒唔會縮曬,但耂建議大家唔好煮太耐,咁就keep到入面creamy😗百福豆腐成pack上!抵食呀呢個,超滑之餘配佢個湯底好食!👍🏻跟住仲有店家自製魚腐,老闆娘介紹的,煮完會吸收曬啲湯汁,幾煙un,正!最後,逢親打邊爐我都叫既薯粉,呢到用既係扁身長條型,十分之吸湯汁,比平食既更有咬口,份量都幾多,食完滿足曬👏🏻👏🏻😂