2021-06-10 501 瀏覽
自從上次朋友婚宴來過1881後,便覺得這邊餐廳環境十分舒服!今次帶埋家人weekend一齊嚟食點心,決定坐室內比較舒適!剛巧碰着下午茶時間,見到旁邊幾台都叫High Tea Set ~中英合壁整個擺設超讚的!價錢也跟平常散叫點心差不多Tea Set一來大家便超興奮!指手晝腳!平時飲茶都有點悶了,今日見到大家因美美的食物,心情都愉快起來~~底層是英式鬆餅加中式春卷,真的很fusion~Tea set 的鬆餅保持水準,反而春卷很鬆脆,有驚喜!平常吃High Tea Set 大家都著重次序,今次中西合壁就不用這麼講究了!餃子十分飽滿!內裡是包了蟹肉和南瓜!想不到也很夾!這咸咸甜甜的也很喜歡~來到頂層真的超可愛!小剪豬無辜的樣子~~是黑芝麻包!另外的甜品也很特別,一個是龍蝦士多啤莉三文治~另一款是strawberry tart, 2款都是紅紅的,拍照出來超美~最後才食這個豆腐做的pinna cotta ,是用上了京東豆腐!十分十分香濃!頂上有燕窩~突顯矜貴!總結~今次帶家人來吃特別的點心~大家都超開心!十分適合各種節慶或平日孝順一下家人啊~

中英合壁整個擺設超讚的!

價錢也跟平常散叫點心差不多

Tea Set一來大家便超興奮!指手晝腳!

底層是英式鬆餅加中式春卷,真的很fusion~
Tea set 的鬆餅保持水準,反而春卷很鬆脆,有驚喜!

餃子十分飽滿!

內裡是包了蟹肉和南瓜!想不到也很夾!
這咸咸甜甜的也很喜歡~

來到頂層真的超可愛!
小剪豬無辜的樣子~~是黑芝麻包!
另外的甜品也很特別,一個是龍蝦士多啤莉三文治~
頂上有燕窩~突顯矜貴!

總結~今次帶家人來吃特別的點心~大家都超開心!
十分適合各種節慶或平日孝順一下家人啊~

2021-05-23
2021-06-04 474 瀏覽
真心食物質素係非常之好. 環境都超班. 但係服務認真麻麻. 又落錯單. 又漏左單. 都唔知咩事. 三催四請都唔幫追單. 只係回頭 hea 答再等10分中左右.....加加埋埋, 等左1.5中先上埋最後一碟. 講返食味. 真係有讚無彈. 除左龍皇泡飯有D名過其實 (其實食味係好OK, 只係其他食評寫得太好, 我太有期望). 叉燒酥混蘋果, 甜中有微酸芋角, 真正外脆內軟薑蔥軟殼蟹, 薑蔥野味, 蟹肉肥美咕嚕黑豚肉, 最愛, 啖啖肉之餘, 仲要上枱時皮仲係脆既. 酸甜汁味道非常平衡龍皇泡飯, 係炸米+湯+蛋白(就係浮起的大泡泡). 味道就似係龍蝦湯味既泡飯. 整體來說. 食物一流, 服務質素就是次等囉.
真心食物質素係非常之好. 環境都超班. 但係服務認真麻麻.

叉燒酥混蘋果, 甜中有微酸
蘋果义燒酥

芋角, 真正外脆內軟
芋角

薑蔥軟殼蟹, 薑蔥野味, 蟹肉肥美
薑葱軟殼蟹

咕噜黑豚肉

龍皇泡飯

整體來說. 食物一流, 服務質素就是次等囉.
2021-06-03
蘋果义燒酥
芋角
薑葱軟殼蟹
咕噜黑豚肉
  • 龍皇泡飯
2021-05-10 635 瀏覽
今日約咗幾個朋友聚聚,好耐都未試過咁齊人了,今次就去1881食 Afternoon Tea Set傾下近況相信西式嘅tea set相信大家食得多,而1881入面嘅Odea都係不錯推介,但再行入去少少到庭院位置有間 TheQueen 本身係中菜館嚟,但最近推出全新Tea Set,用上后園中式點心菜色做鹹點,再配上 Odea嘅西式甜點,兩間餐廳來個crossover以鳥籠造型放上各式美食,再配埋中式餐具及餐廳內傳統裝潢,感覺都好特別,當然天氣好時可坐出庭院位置,又係另一種非常好嘅感覺,美食當前好天氣好心情也要講緣份中式及西式會有各5款,底層係蒜泥蝦春卷,鹹香脆口入面蝦肉夠彈牙,仲有兩款口味鬆餅配三款果醬食中層係野菌餃入面有黑松露㗎,餡料夠惹味,蟹肉南瓜餃做到晶凝通透而魚子醬蟹肉班戟鹹香與鮮味並重仲有龍蝦肉士多啤梨海綿蛋糕都好出色又足料頂層有好可愛刺猬造型嘅麻蓉包,入面芝麻味濃厚,奶酪士多啤梨蛋糕及士多啤梨開心果撻都各有特色,最後另上一碗仔豆腐奶凍真可口,軟滑細膩之餘仲好重豆味嘅清香,食埋呢個好滿足喔

而魚子醬蟹肉班戟鹹香與鮮味並重
仲有龍蝦肉士多啤梨海綿蛋糕都好出色又足料

2021-05-09 6286 瀏覽
想食1881公館ODEA嘅tea set好耐啦…但比我發現行多幾步入去后園Courtyard嘅tea set仲吸引,鳥籠造型加埋又中又西嘅點心、咸食同甜品,可以滿足我地3個願望!平時可以係后園對出嘅露天area享用呢個鳥籠tea set,可惜當日天氣唔太好,就安排咗係餐廳內享用,其實餐廳內古色古香嘅裝潢都有另一種風味。一嚟就點咗飲品先,朋友要咖啡,我就點咗Earl grey tea,係中國風嘅餐廳環境底下飲住西茶,真係既衝擊又有新意。先講tea set嘅甜品,以草莓口味為主,其中海綿蛋糕同草莓開心果撻我都幾鍾意,啱晒甜品控,又靚又好食!草莓開心果撻層次豐富,蛋糕部分好軟滑,撻底夠脆。海綿蛋糕鬆軟,忌廉唔會膩口,加入草莓果肉加分啊!連scone都有隻味係草莓味,scone本人都幾鬆軟又唔會乾!另外好驚喜外貌好似抹茶卷蛋嘅咸點,內裡原來包裹住鮮味嘅龍蝦肉,配埋大大粒草莓又唔會好違和,幾特別!除咗龍蝦嘅咸食,呢款小pancake外面包圍住caviar,內裡藏咗一絲絲蟹肉,蟹肉仲帶有草莓味呢!中式嘅餃同包點都唔錯呢~好足料!其中刺蝟造型嘅芝麻麻蓉包好可愛呢~內裡芝麻餡同擂沙湯圓嘅濃度有得揮!旁

中式嘅餃同包點都唔錯呢~好足料!

旁邊嘅京都豆腐奶凍就係我最愛,質感超滑溜同埋豆腐味都好出!

整體好適合同閨蜜一齊去食下午茶,影相打卡談下心。
2021-05-04 3457 瀏覽
微涼的星期六,來到了1881后園食下午茶。原本想食點心,可是見餐牌有新推出的afternoon tea很吸引,所以立即轉了。這個鳥籠造型的下午茶著實賣相一流,女孩子一定很喜歡!原本這個下午茶可以在外面露天的位置享用,但因為是日天陰陰有雨,故移師室內。室內環境古色古香,十分雅致。Tea set有三層,食物中西合壁,好啱我口味。最下層是有喜歡的scone和春卷。有原味和士多啤梨味,塗上幼滑忌廉或果醬,都一樣好食!春卷炸得香脆,蝦肉亦彈牙!中層是是咸點,黑松露野菌餃、蟹肉南瓜餃都皮薄餡靚,而且足料!估唔到咸點抹茶蛋卷包著龍蝦肉,配士多啤梨,很新鮮的配搭但味道出奇地match。最上層是箭豬黑芝麻包,造型真是可愛極了,栩栩如生!草莓開心果撻酸酸甜甜,層次感豐富!做得好出色!仲有香軟甜蜜的士多啤梨蛋糕,真係每一件都好好食!最後個京都豆腐奶凍都係驚喜,上面有燕窩,而且啖啖奶凍都幼滑富奶香,好好味!這個fusion的afternoon Tea,絕對值得一試!

下午茶
母親節就到了提早少少同媽媽慶祝佢成日提住想食afternoon tea 但又唔係特別愛好甜點所以當我知道后園有呢個中西fusion的afternoon tea 就即刻book位😎坐低點餐不久 Tea set就送上係好ig-able的精緻樣子媽咪都影左一輪先肯俾我動筷🐷我地首先試左燕窩豆腐奶凍質感很滑 入口先感受到很香的奶味從後 再有輕輕的豆腐味道滲出是挺有層次從下以上食起鮮蝦春卷 一咬口就是脆卜卜的聲音而且蝦味濃郁 是我最喜歡的一款!Scone呢 說實話 質感一般 不夠鬆軟 稍稍硬了點但搽上clotted cream或Jam 還是可以的!中層是咸點 是媽媽最鍾愛的一層右邊的松露水晶餃很出色松露通常很容易就會蓋過整個味道但這個並沒有!而南瓜蟹肉餃也很不錯南瓜甜甜的 蟹肉亦帶點鮮味也豐富口感再來就是最頂層的甜點造型可愛的刺蝟仔 是蔴蓉包來的!一口落去 香濃的蔴蓉味就湧出來 而且帶點流心 很不錯但要提的是 不要放得太久 把酒談歡過後才把刺蝟放進口 因為他的刺會變得刺人啊🤣但趁早食就不會被刺 還很軟熟帶彈性呢!最後要了一杯檸檬茶作結 賣相也走精美路線媽媽表示很滿意 我也放心了祝大家母親節快樂🎁
母親節就到了

從後 再有輕輕的豆腐味道滲出
是挺有層次

從下以上食起
鮮蝦春卷 一咬口就是脆卜卜的聲音
而且蝦味濃郁 是我最喜歡的一款!
Scone呢 說實話 質感一般 不夠鬆軟 稍稍硬了點
但搽上clotted cream或Jam 還是可以的!

中層是咸點 是媽媽最鍾愛的一層
右邊的松露水晶餃很出色
松露通常很容易就會蓋過整個味道
但這個並沒有!
而南瓜蟹肉餃也很不錯
南瓜甜甜的 蟹肉亦帶點鮮味也豐富口感

再來就是最頂層的甜點
造型可愛的刺蝟仔 是蔴蓉包來的!
一口落去 香濃的蔴蓉味就湧出來 而且帶點流心 很不錯
但趁早食就不會被刺 還很軟熟帶彈性呢!

最後要了一杯檸檬茶作結 賣相也走精美路線
媽媽表示很滿意 我也放心了
祝大家母親節快樂🎁
2021-05-02
2021-05-02 395 瀏覽
尖沙咀嘅1881公館大家可能都有聽過,但係大家都可能唔知道其實佢有幾間餐廳,其中一間就係呢間后園。今次我哋食咗佢嘅下午茶套餐,兩位$688!呢個下午茶套餐好特別,佢係中西合璧,就算係茶方面都可以間中茶或者西茶,鹹點同甜點方面各有中式同埋西式,食物種類都算幾多,而且都會幾精緻好啱我哋嘅口味。仲有啲矜貴嘅菜式,就例如係用咗龍蝦作為食材亦,都用咗燕窩作為中式嘅甜品,呢個配搭我哋真係第一次試。連個鬆餅都好特別,一個係原味嘅鬆餅另一個係粉紅色,打卡真係一流。仲有個龍蝦士多啤梨乳酪夾心嘅三文治上邊仲有魚子醬喺度,淨係睇到賣相已經非常吸引!講環境方面呢就真係正,無論係落雨定係曬嘅話坐室外都唔驚,因為上面有個大帳篷。我哋嗰日咁啱好熱,但係竟然坐喺室外都好涼爽,因為有帳篷擋住太陽,又可以感受到戶外嘅氣氛真係一流!

2021-05-01 2460 瀏覽
后園在1881中庭位置,亭台樓閣的環境,風雅脫俗。Tea Set糅合中西合璧的元素,以 3層銀色鳥籠盛載,每層放滿精緻點心、蛋糕,賣相紙醉金迷。多款甜點以士多啤梨入饌,甜蜜滋味,母親節要帶媽咪來撐枱腳,輕鬆打卡拍美照。💖下午茶套餐 ($688兩位)中式點心:•黑松露野菌餃•蟹肉南瓜餃子•蒜泥蝦春捲•刺猬麻蓉包•京都豆腐奶凍野菌餃飽滿,口感煙韌,包着滑溜的野菌粒,充滿黑松露幽香,十分誘人。蝦春卷金黃香脆,吃到啖啖鮮蝦肉,惹味可口。最愛豆腐奶涷,天然純樸的豆腐甜香,冰涼軟滑,清甜細膩,喉嚨有舒暢的感覺,💋迷人吸引。🍰西式甜點:•比利時草莓奶油蛋糕•龍蝦草莓三明治•法式奶酪草莓撻•草莓奶油開心果餡餅•英式鬆餅配忌廉、草莓果醬草莓蛋糕甜美,軟綿綿的口感,忌廉柔順綿密,加上鮮草莓,甜香在口腔散發,令人甜絲絲。 三文治軟綿綿,包一絲絲龍蝦肉和鮮草莓,龍蝦肉鮮味十足,伴以草莓果香,配搭惹味又清新。草莓撻香脆,咬開酥化外層,盡是黏稠的草莓奶酪,散發濃厚莓果香,酸甜幼滑,令人也融化了。最後呷一口龍井茶,入口清潤,茶味香醇,配上高貴精緻的甜點,是極致的享受。

💖下午茶套餐 ($688兩位)
中式點心:

•比利時草莓奶油蛋糕
•龍蝦草莓三明治
•法式奶酪草莓撻
•草莓奶油開心果餡餅
•英式鬆餅配忌廉、草莓果醬
2021-04-30 2448 瀏覽
位於尖沙咀1881的后園The Queen,是一間把傳統和新派中菜合二為一,兼匯聚大江南北的八大菜系餐廳。后園由三大名廚主理,曾在澳門永利工作的陳其白師傅擔任總廚,主力設計各種創意點心。而擁有超過20年烹調川菜經驗的李志剛師傅 和 前衛創新的周世韜師傅則合力炮製各種名菜。師傅們實力強大,想吃高質美味的中菜,后園是不錯的選擇唷~ 后園在前香港水警總部改建而成的 1881公館內,四周都充滿歷史文化氣息,四周都是打卡拍照的好地方。當天被安排坐在室外,天井式的庭園設計,舒適的天氣和環境,感到舒服自在。 Afternoon Tea Set $688/2位 今天試試后園最新推出的中西合璧下午茶,包含:5款中式和5款西式美食。供應時間為每天的下午三時至五時半。 中式點心包括: 黑松露蘑菇餃、蟹肉南瓜餃、蝦肉春卷、黑芝麻包 和 京都豆腐奶凍。 點心餃子相當不錯,餃皮晶瑩通透,餡料豐富,鹹鮮並重。蝦肉春卷酥脆可口,蝦肉彈牙。黑芝麻包放涼後會較硬,所以呈上後先吃會比較好呢! 京都豆腐奶凍,滑溜順口,豆味出聚,很好吃呀~ 西式餐點包括: 龍蝦草莓乳酪三文治、黑魚子班戟、草莓海綿蛋糕、草莓開心果撻、原味和草莓
位於尖沙咀1881的后園The Queen

后園在前香港水警總部改建而成的 1881公館內
,四周都充滿歷史文化氣息,四周都是打卡拍照的好地方。

Afternoon Tea Set $688/2位

中式點心

點心餃子相當不錯,餃皮晶瑩通透
,滑溜順口,豆味出聚,很好吃呀~

西式餐點
包括: 龍蝦草莓乳酪三文治、黑魚子班戟、草莓海綿蛋糕、草莓開心果撻、原味和草莓味鬆餅。

龍蝦草莓乳酪三文治 和 黑魚子班戟 匀令人驚喜,鹹的龍蝦配酸甜的乳酪有意想不到的配搭。而班戟則鬆軟美味,鹹香得宜。兩款蛋糕同樣深得我心
,蛋糕非常鬆軟,香氣撲鼻,開心果撻甘脆可口,酸醉甜甜,值得試試呀。
2021-04-25
2021-04-23 1200 瀏覽
雖然限聚二人,但中間膠板隔開就成了四人同枱,哈哈😄(究竟有什麼意思⁉️)這地方不算大,古樸風格,最中意那些木的窗、門框我們點了十多款點心,每款樣子都很吸引。話梅淮山很特別,酸甜的,話梅大大粒。三色素鵝相信每枱都會點,好靚,素菜味道也不錯。鮮蝦腸分好六件,每件都有蝦,不是一條的,夾頭夾尾只得齋腸~~🤪紅色的紅菜頭素粿靚到暈,我最中意紅色,透明外皮,圓圓的紅菜頭味道是有點怪的,但我中意另外的松露野菌水晶餃也是透明的,藍色的,看見內餡,是菇的味道,淡淡的,未吃已覺得好味芝麻煎堆仔有型上枱,在一個籃入面,熱辣辣的蛋撻是加了Baileys的蛋漿,吃到少少酒味啦最近吃上湯牛肉球都放在這隻獅子內,是不是同一集團㗎⁉️上湯是比較淡口,不是山竹牛肉的濃稠。雪山义燒包細細個,皮很薄,一人一個也不會撐住個胃,吃不下其他燉桃膠糖水和南瓜紫米糕就是靚靚的,吃了很滋潤的感覺,味道普通吧‼️ 前菜小吃是話梅淮山,
這地方不算大,古樸風格,最中意那些木的窗、門框

紅色的紅菜頭素粿靚到暈,我最中意紅色,透明外皮,圓圓的
紅菜頭味道是有點怪的,但我中意

芝麻煎堆仔有型上枱,在一個籃入面,熱辣辣的
蛋撻是加了Baileys的蛋漿,吃到少少酒味啦

前菜小吃是話梅淮山,
話梅淮山
百利酒蛋撻
高湯牛肉丸
雪山义燒包
蜜瓜雪蓮子燉桃膠+北海道南瓜紫米糕
这家餐厅的点心做工精致,性价比非常高. 每次来餐厅必点虾饺,南瓜蟹肉饺,黑松露饺,雪山叉烧包,菌类的那个肠粉. 餐厅氛围和服务也很好. 需要提前在网上预定,一般最好提前两周预定最好. 餐厅里面桌子不是很多,所以很难定位.点心的味道完全突出食物本身的味道,不会被酱汁所覆盖. 食材非常新鲜. 点心只有中午有. 饭后的甜品中紫米糕非常推荐. 下面是奶,中层是薄薄的紫米,上面是芒果,味道层次感很强,但又不很甜腻. 非常感谢这家店的师傅们这么用心做餐品.

非常感谢这家店的师傅们这么用心做餐品.
2021-04-07 682 瀏覽
難得有五天長假。帶了媽媽去一個比較高級的地方飲茶。人流不多,而且客源斯文。餐廳裏面沒有平時中式酒樓的吵吵鬧鬧,啲人都細細聲講嘢。侍應服務一流,除了加水的速度比較慢以外。收10收拾餐具的時候速度非常之快。食物方面話梅淮山,呢個適合夏天食,淮山本身已經係有補腎益血嘅作用,佢首先就用嚟烚咗淮山,然後再用話梅去浸佢。涼涼又酸酸甜甜的實在去濕。麻辣小籠包,呢個好食過樂天那個麻辣小籠包,可以再來一下。菠菜素腸粉,用菠菜汁整成的腸粉皮,包上大量什菌,以為吃素會不飽,但這個是吃飽人的腸粉。灌湯餃,這個較為失色。因為我預期的是真正的灌湯餃,餃裡面才有湯,而不是湯浸在外面。可以不試。百利酒蛋撻,這個跟出邊有點不同,因為這個蛋漿入邊有陣陣的酒香味,吃下去感覺沒有那樣飽,酥皮不算是非常鬆脆,只是合格,反而欣賞蛋漿。
難得有五天長假。帶了媽媽去一個比較高級的地方飲茶。
食物方面
麻辣小籠包,呢個好食過樂天那個麻辣小籠包,可以再來一下。
2021-04-04
2021-04-07 535 瀏覽
用OpenRice訂位有9折。一行4人食左幾度點心,有啲原本得3件,可以再加$20有多一件,雖然價錢偏貴,但味道、賣相一流,尤其Bailey蛋撻,蛋香之餘仲有一陣Bailey酒香,唔會搶左大家嘅味👍🏻紫薯角,係甜甜地嘅咸水角,好特別👍🏻XO醬蘿蔔糕,其實主角係XO醬,蝦米、瑤柱,正😋
用OpenRice訂位有9折。
紫薯角,係甜甜地嘅咸水角,好特別👍🏻
XO醬蘿蔔糕,其實主角係XO醬,蝦米、瑤柱,正😋
2021-03-26 1480 瀏覽
多年無來,之前改為川菜,現在做回粤菜,裝修跟以前同一模樣~中式通花門,太師椅……,仍保持良好,先點茶,慢慢揀,稍後,侍應端上兩個大月亮~金色大圓茶壼,一眼就認得,九龍塘望月樓一樣,想定是同一集團,點亮我的心花。 食評讚煙燻三色素鵝$88,當然俾面試,先看颜色鲜明,腐片夠煙薰香味但略甜,菜,紅蘿蔔,碎什菌,爽口,味宜及保持各樣本身味道,刀工切得整齊細緻(認為屬優品,但最近在香宮品嚐,用蘋果木薰及略大件,價錢一樣,就饀料無此處咁爽口,整體而言我喜歡香宮)。 露荀帶子腸粉$78,粉卷雪白但質感笠口,帶子切開小片,鲜味不濃。 红菜頭素棵$58,又係另一好評點心,半透明紫紅水晶外皮,隱約見粟米,菇,香,不負所望,要爽應爽,要甜有甜,要讚! 瓊州胡椒餅$68,因胡椒又係我喜愛之一,一見就要叫,以為係台灣那款或胡椒蟹餅,原來炸脆粉漿,滲入葱粒及胡椒,切成一片片三角粉餅,好油,要用纸巾索油,脆口,質感似食薯片,我不喜歡,如果像葱油餅,猶其北京樓那種質感,我會較喜歡。 幾得多年前的春天,來時,餐廳外幾棵紅棉樹,開到火般燦爛,一個個小火球懸掛樹上,配合陽光,籃天,建築物白色外牆,好美,寧靜悠閒,另一境界

食評讚煙燻三色素鵝$88

露荀帶子腸粉$78
,粉卷雪白但質感笠口,帶子切開小片,鲜味不濃。

红菜頭素棵$58

瓊州胡椒餅$68

幾得多年前的春天,來時,餐廳外幾棵紅棉樹,開到火般燦爛,一個個小火球懸掛樹上,配合陽光,籃天,建築物白色外牆,好美,寧靜悠閒,另一境界,但現在外面專做攪活動~婚禮,撘帳篷,看不到了!

煙燻三色素鹅

帶子腸

紅菜頭素餃

胡椒餅

2021-03-06
煙燻三色素鹅
紅菜頭素餃
2021-03-22 538 瀏覽
睇到open rice食評吾錯,立即訂枱試試,由進入1881就感受到,百年建築嘅設計到達后園都差多2點了朋友先點了 '煙燻三色素鵝'雪山叉燒包,好鬆軟上湯牛肉丸,第一次食上湯(都係蒸岩我多啲)加埋甜品百利酒蛋撻和豆腐奶凍(吾太甜,好滑)仲有幾款點心吾記得影。。食物水平錯員工遝步出門外,指引我媽媽洗手間的位置(其實只係幾步路)真係好貼心。
到達
后園
都差多2點了
朋友先點了 '煙燻三色素鵝'

雪山叉燒包,
好鬆軟
上湯牛肉丸,第一次食上湯(都係蒸岩我多啲)
加埋甜品百利酒蛋撻
和豆腐奶凍(吾太甜,好滑)仲有幾款點心吾記得影
。。
食物水平錯
員工遝步出門外,指引我媽媽洗手間的位置
(其實只係幾步路)真係好貼心。