2021-10-17 1634 瀏覽
在房內享用后園的中式早餐🥢,包括蟹肉南瓜餃、雪山叉燒包、蒜茸鮮蝦春卷、珍珠雞及中式靚茶🫖(2次的茶都是不同)👇🏼蒜茸鮮蝦春卷,外脆蝦爽😋,炸功好,不油膩。溫馨提示,拍照後要快吃👇🏼蟹肉南瓜餃,入口一咬已覺餡料豐富😋,味道清甜健康,喜歡這個特色球狀餃👇🏼雪山叉燒包,真材實料叉燒餡,整個好吃😋👇🏼珍珠雞,微熱惹味😋,飽肚之作📯點心出爐後,由職員端到房內,再將餐具擺好,手機吃先一會後,我們才品嚐,點心仍有暖度和質素不錯

蒜茸鮮蝦春卷

蟹肉南瓜餃

👇🏼雪山叉燒包,真材實料叉燒餡,整個好吃😋
雪山叉燒包

👇🏼珍珠雞,微熱惹味😋,飽肚之作
珍珠雞

2021-10-10
外賣送餐
早餐
蒜茸鮮蝦春卷
雪山叉燒包
珍珠雞
2021-10-08 1296 瀏覽
卡幫妮最愛食下午茶😆今次約左好友黎到后園😄😄之前睇左話佢呢度既三層下午茶走中國風路線,決定黎試試佢☺️🔸首先上壺茶先☺️▪️佢有好多中式菜揀,同朋友仲可以揀路同既,一人一壺☺️🔸Afternoon Tea set ▪️攞到出黎好靚 好適合影相打卡🤤🤤基本上所有食物既味道都幾好,特別有印象既係-箭豬芝麻包 / Chilled Kyoto Tofu Cotta (係個碗入面)/ 朋友就覺得春卷好食🤤🤤今次high tea 同平時食既唔一樣,覺得幾特別,因為有時食日食貴婦tea d 野都真係幾重複下😂😂😂 呢度影相又幾靚,係我近期比較推介既三層下午茶😋😋
卡幫妮最愛食下午茶😆
今次約左好友黎到后園😄😄
之前睇左話佢呢度既三層下午茶走中國風路線,決定黎試試佢☺️

🔸首先上壺茶先☺️
▪️佢有好多中式菜揀,同朋友仲可以揀路同既,一人一壺☺️

🔸Afternoon Tea set
▪️攞到出黎好靚 好適合影相打卡🤤🤤

基本上所有食物既味道都幾好,
特別有印象既係-
Afternoon  tea set

2021-09-16
Afternoon  tea set
  • Afternoon  Tea  set
2021-09-25 1165 瀏覽
朋友仔生日想揾精緻啲既餐廳,返工又辛苦放工想食好嘢新奇嘢。上OpenRice search 到后園。之前去過Odea 其實係食景為多,呢間后園有朋友講過話唔錯,一於試吓啦。叫左前菜,主食同甜品。賣相精緻,味道正常,請朋友生日唔失禮嘅,枱同枱之間距離夠傾計好ok, 我哋係坐偏廳嗰邊但係招呼也非常足夠,要讚。朋友生日,到達前早15分鐘打去問有冇甜品可以安排,佢話有壽包,幾好吖,去到個經理又通知左d 同事有呢個安排,冇甩碌,朋友仔又開心😚。整體來講食飯傾下計呢間都幾好架👍🏻

2021-09-21 708 瀏覽
經朋友推薦在后園里用每月聚會在后園朋友推薦下在后園用餐6位美女就位,確實有點嘈吵( 哈哈)給鄰座的朋友們說聲對不起,實在控制不了 哈哈哈 開飯啦頭盆 1.煙燻三色素鵝濃濃的煙燻味 配上了咼荀紅蘿蔔菇一絕 服務員說不用配上黑醋,會搶了煙燻的味道 (小鮮肉沒騙我)2.話梅三色車厘茄賣相一流 酸酸甜甜 大愛93.蒜泥白肉蒜泥不搶喉 中間配了片青瓜片以下之主菜 是店員推介的1.無花果咕嚕黑豚肉一口骰仔型 外脆內軟 2.水煮桂花魚6大美女同聲說 超級美味 桂花魚配上花生苗,薯粉出奇地沒有泥青味烹調過程 應下了不小功夫3.辣子大腸哇哇 超級邪惡 一次半次 吞左落肚先算 哈哈 口感脆脆的 救命4.鮮蚌莧菜鮮蚌鮮甜 可惜我不太喜歡吃莧菜~ 遷就下5大美女吧。🙄5.脆皮雞新鮮雞 配上3款醬汁 黑松露 檸檬汁 法蔥3種味道各有千秋個人喜好 檸檬汁吃完雞之後 6大美女宣佈棄械投降說好的甜品 下次見啦食物質素真心話味道超上之水準 價格有點小貴服務和質素可抵消服務員工有禮細心 每度菜還主勳介紹 謝謝你們不厭其煩的解答 環境挺有情調的 暗暗的燈光配上中式局 缺點(第一次光顧 地點有些難找)我也是致電給餐廳職員 才
經朋友推薦在后園里用每月聚會在后園

1.無花果咕嚕黑豚肉
一口骰仔型 外脆內軟

2.水煮桂花魚
6大美女同聲說 超級美味
桂花魚配上花生苗,薯粉
出奇地沒有泥青味

有點小貴服務和質素可抵消

員工有禮細心 每度菜還主勳介紹
謝謝你們不厭其煩的解答

挺有情調的 暗暗的燈光配上中式局
缺點

(第一次光顧 地點有些難找)
我也是致電給餐廳職員
才找到正確位置(路痴的我)

經陪審團六票通過

10月再見在后園。。。

2021-09-05
  • 以上之菜式
2021-09-20 683 瀏覽
如果你平時係樓下茶樓食到有啲厭,不防試下呢家係尖沙咀的「茶樓」。位於1881內的環境美麗清靜,員工有禮服務好。野食好精緻,份量剛好,美味可口。已經食左第三次,應該會繼續幫襯。但因為枱數不多,建議先預約。
2021-08-08
午餐
2021-09-01 533 瀏覽
今日帶婆婆飲下茶,今次第二次幫襯,食物和服務依然出色,直得一提員工嘅細心嘅表現,由於進入后園會有一级樓梯,婆婆座輪椅的關係,入耐比較困難,餐廳員工,二話不說就,抬起婆婆輪椅進入餐廳裏真心感謝餐廳員工,好啦講返食物先,點心依然保持水汁,服務質素就吾洗多講啦
2021-09-01
午餐
  • 紅菜頭餃
  • 春風得意腸
  • 蟹肉南瓜餃
  • 煙燻三色素鵝
2021-08-29 537 瀏覽
三個人食咗九百幾蚊 叫咗一個細嘅酸菜魚 酸菜魚冇骨 湯冇油 但飲落去好酸好搶 喉 真係要慢慢飲 普通辣 個魚好滑 但係冇乜香味唔同出面有花椒嘅味道 同出面川菜館 唔同feel, 另外叫咗個蘿蔔灌漿 唔係想像中嗰一種 佢入面似馬蹄糕 唔會好似蘿蔔絲酥嗰一類, 只有幾條蘿蔔絲 另外叫咗帶子腸粉 呢個唔錯 但出去食一啲好好質素嘅酒樓差唔多 另外叫咗一個 酥脆腸粉 有蝦餡喺入面 好多蝦 都ok 仲有一個係 職員推介嘅 麻辣小籠包 小籠包個皮好薄好薄 手工非常好 入面個湯有少少 麻辣嘅味道 都可以 但係個肉麻麻地好食 整體九百幾蚊真係食服務環境 比較多整體冇任何特別一樣好推介或者驚喜嘅食物
三個人食咗九百幾蚊 叫咗一個細嘅酸菜魚
酸菜魚 蘿蔔灌漿

帶子腸粉酥脆腸粉

麻辣小籠包

整體冇任何特別一樣好推介或者驚喜嘅食物
帶子腸粉酥脆腸粉
2021-08-27 495 瀏覽
后園是家在1881的中菜餐廳, 和Odea及The Steak Room雖處身於同一棟建築內, 但不是由前洲際酒店的團隊負責, 畢竟欣圖軒還在, 它找來前永利軒的陳其白師傅主理, 風格多元, 在菜單上由粵菜, 滬菜, 京菜以至到川菜也有, 不拘一格. 午市套餐大約三百三十多元, 比起鄰近的唐閣定價更進取, 但又能否達到其水平呢? 對我而言是否定的.在用餐環境方面, 枱與枱之間空間較為狹窄, 也許是為了在有限空間容納最多的食客. 侍應人手不太足夠, 因此點餐及送餐速度甚慢, 他們給我的感覺是趕, 忙和有點燥, 換轉是我也會如此.短短五道菜也吃到粵菜, 川菜, 滬菜以至是中西合壁的風格, 可惜有少少”周身刀, 冇張利”的感覺, 例如蝦餃和燒賣的皮太厚, 內餡有點散; 雪山叉燒包外皮不夠酥, 酸辣湯的酸辣味道不夠平衡. 當然也有可取的, 煎鱈魚的肉質嫩滑, 外皮香脆, 中間饟入彈牙而有鮮味的蝦膠, 做法複雜但處理得很不錯. 擔擔麵的麻香層次豐富, 肉燥的辛香也是神來之筆. 只能説菜式水準能再穩定一點, 但更重要的是人力上的安排如果座位的分配, 畢竟用餐前感覺不好, 吃下去的味道就會打折扣.

預早訂了位與友人到后園下午茶,除了這裡環境不錯,比較幽靜外,也想試試中式的tea set。 點心頗精美 (但不算精緻,size比較大,不是一口大小),賣相不俗,打咭無容置夠攞分。至於味道,以黑松露/蟹肉/魚子等指定高級食材製作,配搭未見突出,當然這些食材不會難食到哪裡,餃子的皮也特別軟滑,要讚。甜點一般,平凡得不會令你記得就是,好處是不太甜。總體來說食物是不俗的。 但說到服務,卻令人感到相當不愉快👎🏻👎🏻👎🏻收的是5星級酒店的價錢 (二人tea set $688 另加一服務費),收的卻是滿不舒暢的感受 😑首先入到門口,經理在櫃檯只顧背著門口“埋頭‘’苦幹,完全不知道有人在門口等著。等了一陣子才有服務員見到有客人,然後提示經理招呼客人坐下。 那時候只得兩三枱客人,我被安排到最入面的一張枱,由於天氣熱,一直在冒汗的我以為只是自己未坐定才不夠涼,所以沒有立刻要求換位。直到朋友來了,食物到了,吃了一會,朋友也說感覺這裡很熱,我就知道不是自己的問題,於是詢問侍應可否調一下冷氣。 豈料他的回應竟是,「啊,不可以的,因為較大D的話,外面會滴水,因為溫差嘅關係。呢張枱係喺爐位/出菜位(唔係好記得佢講咩

但說到服務,卻令人感到相當不愉快👎🏻👎🏻👎🏻

豈料他的回應竟是,「啊,不可以的,因為較大D的話,外面會滴水,因為溫差嘅關係。呢張枱係喺爐位/出菜位(唔係好記得佢講咩位喇,但唔重要) 附近....」

O咀了,你跟我說滴水幹嗎?要我介紹冷氣師傅給你不成?.....當時以為他意思是,任何一個位置都是這麼熱,無辦法,所以也就作罷。後來當離開餐廳時才感覺到,原來只要前兩張枱已經完全是另一個境界。(這說明了,一是他懶得換張枱給我們,一是他連這麼簡單的所謂為顧客解決問題的技巧都不懂)

著火點還未到。

回帶到入門口後...... 一坐下,經理已前來"招呼",第一件事不是友善的打招呼介紹餐牌,而是急不及待的告訴我,他們4:30pm last order,再說:「即係你哋5點前要離開」(他真是這樣說)。可以說他沒一個字是無禮貌的,但亦沒有令人感覺真誠或對顧客有點不好意思的通知。可以說,比茶餐廳的伙計更趕客。

也罷,當時只是3:30pm,不至於很趕,朋友稍後到來,立刻點了tea set。

4:30pm,前來通知 last order,並加上一句,5pm前你們要離開 (當然也是那種"你別遲一分鐘走"的趕客語調)。

4:45pm,我們已吃到尾聲,再收到“通知”,「你哋食埋就要走喇,我哋5點要清潔」。至此,我已經零享受的感覺,就算外表靚過皇宮 (何況不是),實際上只是一間茶餐廳!

還未完!

4:58pm,我開始收拾手袋,拿出口罩,5pm前我應該已戴好口罩,一副準備離開的樣子。朋友比較淡定,沒被他“恐嚇”到,絲絲然喝口茶,再收拾細軟,最後在5:03pm拿出口罩套,正在打開..... 侍應又來了,當然不是來問我們東西是否好吃,不過真心說,侍應是比經理有禮貌的,至少感覺到他是在對著客人說話,而不是管理層在發通知。「你哋要離開喇,我哋要清潔.... 」應該還有半個字沒說完,我的耐性卻完了。

我回了一句「夠了吧? 你哋已經講咗好多次,我口罩都戴好喇,我朋友都戴緊口罩啦,你見唔見到?」
他才說了句不好意思。(但當時仍有兩枱客,他們連口罩都未戴)

地點是我選的,鬼叫我唔鐘意食甜嘢,來試這中式tea,這地方的人怎麼了?明白別人下午茶的心情麼?我不怪你不在open rice說明自己5點要清潔,也不怪你招呼不打只管使命必達地通知客人5點要清潔,彷彿清潔才是他們的主要業務.... 哈!但,作為一家高級食府(你收這個價我就當你是),服務態度是否要有點要求? 而不是像茶記伙計那樣直率而親民吧?

這種態度加上這種溫度,對不起,我不得不舒發一下。完。

點心造型精美但未算精緻,因size較大,並非一口大小。食材是蟹肉、魚子、黑松露等例牌酒店式體面材料,咸點味道不錯,但配搭不是很突出,最令人回味是黑魚子配吞拿魚那件,除了魚子的口感極佳,配上不太搶味的吞拿魚是恰到好處。另外,春卷也炸得鬆脆,不錯。
甜品方面,西式糕點味道一般,好處是不太甜,比酒店的西式甜點淡口,但略嫌體積太大,失了精緻,幸好只有兩件。士多啤梨選得好,很甜。
2021-08-26
2021-07-28 697 瀏覽
✖️1881家下屬於FWD, 但真係想問係想慳電但扶手電梯壞,要自己行上梯😅。孕婦,有bb車點攪?電梯指示?✖️through openrice訂左星期日lunch再電話confirm都無提到得90分鐘,去到先同我地講,真係想走人。😒✖️我地人都未齊就趕你落單,點心同餸係好快到,係好夠熱既,味道算中級茶樓點心,但就好似平日番工好趕食咁,又趕埋你張單,見d 員工行黎行去,極急,又話好多人客😑✖️真係想問1 位$300 up / head我認真覺得唔會再幫襯,亦唔推介,就算食物可以都係咁話。唔知其他lubuds group既食肆係咪都係咁呢?!都幾趕客~

2021-07-25 831 瀏覽
咁岩要去尖沙咀做d野, 前一日搵定餐廳,見有間唔錯, 試下。因為自己遲到, 當日改左3次時間, 不過餐廳都好好人可以改。環境不錯, 不過暗左少少,餐具有特色, 岩晒用黎影相出post。一場黎到、 當然揀下特色菜, 不過價錢都唔平, 到送菜上來, 三色素鵝超迷你, 就擔心係咪每碟都咁迷你, 係度諗樣樣咁貴又細份點食?不過後面黎既大小都ok, 不過份量的確係細份左少少, 總體其實ok, 係偏貴少少, 但食物味道水準係一流既, 話晒係永利米星星餐廳既總廚做,係幾好。出面環境都岩鐘意影相既朋友。佢最大特色個鳥籠下午茶要3點先開始、 所以想試個個既朋友就環計好時間先好去。
三色素鵝
宮保雞丁
金沙蝦球
春風得意卷
2021-07-22
春風得意卷
  • 金沙蝦球
后園位於充滿歷史氣息既𝟏𝟖𝟖𝟏主樓,環境幽靜,古色古香,而且價錢亦唔算太貴,幾值得帶屋企人過黎食。———————————————————煎釀虎皮尖椒 $𝟏𝟑𝟖本來以為只係個平平無奇既前菜,但釀魚肉出奇地彈牙,漲卜卜,魚肉味好重,不過尖椒味就唔太明顯。-蟹醬海鮮粉絲煲 $𝟐𝟎𝟖蟹粉味極濃,配粉絲掛哂汁勁惹味,不過粉絲多到成碗麵咁,食完勁飽肚。-酸菜桂花魚 小 $𝟒𝟒𝟖有三種食法揀,水煮、酸菜𝐨𝐫青椒,桂花魚軟嫩彈滑,啖啖肉唔會成口骨,酸菜湯微辣,酸爽清新,帶淡淡麻油香,要讚下湯頭唔會有層油,即使飲都唔怕。屋企人超中意呢道菜♡-無花果咕嚕黑豚肉 $𝟏𝟗𝟖咕嚕肉炸得酥脆,外脆內軟,無花果既酸甜比較清甜,無一般既咁酸。-𝐗𝐎醬帶子炒蘆筍 $𝟐𝟗𝟖蘆筍鮮甜脆爽,帶子炒得岩岩好,入面仲帶住微微溏心,唔錯。-龍皇棉花泡飯 $𝟑𝟑𝟖 屋企人食親中菜都一定會叫龍皇泡飯,今次都不例外。面層既波波其實係炸蛋白黎,幾特別但有少少油溢味。泡飯夾雜唔少龍蝦粒同帶子,雖然龍蝦味都幾濃但嫌略脆米口感唔夠香脆。
后園位於充滿歷史氣息既𝟏𝟖𝟖𝟏主樓,
環境幽靜,古色古香,而且價錢亦唔算太貴,
幾值得帶屋企人過黎食。

———————————————————
煎釀虎皮尖椒 $𝟏𝟑𝟖
本來以為只係個平平無奇既前菜,
但釀魚肉出奇地彈牙,漲卜卜,
魚肉味好重,不過尖椒味就唔太明顯。

蟹醬海鮮粉絲煲 $𝟐𝟎𝟖
蟹粉味極濃,配粉絲掛哂汁勁惹味,
不過粉絲多到成碗麵咁,食完勁飽肚。

酸菜桂花魚 小 $𝟒𝟒𝟖
有三種食法揀,水煮、酸菜𝐨𝐫青椒,
桂花魚軟嫩彈滑,啖啖肉唔會成口骨,
酸菜湯微辣,酸爽清新,帶淡淡麻油香,
要讚下湯頭唔會有層油,即使飲都唔怕。
屋企人超中意呢道菜♡

無花果咕嚕黑豚肉 $𝟏𝟗𝟖
咕嚕肉炸得酥脆,外脆內軟,
無花果既酸甜比較清甜,無一般既咁酸。

𝐗𝐎醬帶子炒蘆筍 $𝟐𝟗𝟖
蘆筍鮮甜脆爽,帶子炒得岩岩好,
入面仲帶住微微溏心,唔錯。
龍皇棉花泡飯 $𝟑𝟑𝟖
屋企人食親中菜都一定會叫龍皇泡飯,
雖然龍蝦味都幾濃但嫌略脆米口感唔夠香脆。
2021-06-25 727 瀏覽
今日又出動食好西,識飲識食過我今次去咗尖沙咀1881后園。聽人講佢哋嘅三色素鵝同埋其他點心都好出色。即管今次去試吓先講餐廳環境,好舒服好有中國風👍🏻員工服務都好出色👍🏻入邊都有唔少打卡嘅位我哋叫咗好多唔同嘅點心,我哋最欣賞三色素鵝同埋芝麻卷。佢哋另外一款翡翠腸粉都好好食,都好重黑松露嘅味道。佢哋價錢雖然貴,但的確係俾返應該有嘅質素比客人見到其他客人有叫佢哋嘅Tea Set , 唔少人打卡。下次試吓先
今日又出動食好西,識飲識食過我今次去咗尖沙咀1881后園。

聽人講佢哋嘅三色素鵝同埋其他點心都好出色。

即管今次去試吓

先講餐廳環境,好舒服好有中國風👍🏻員工服務都好出色👍🏻

入邊都有唔少打卡嘅位

我哋叫咗好多唔同嘅點心,我哋最欣賞三色素鵝同埋芝麻卷。

佢哋另外一款翡翠腸粉都好好食,都好重黑松露嘅味道。

佢哋價錢雖然貴,但的確係俾返應該有嘅質素比客人

2021-06-20 537 瀏覽
新年之後都未同兩老飲過茶,就搵返間有格調,又新派嘅地方嘆吓茶,食吓點心。。。Book咗12點,慣例早到15分鍾,餐廳仲準備緊,所以我地要響外面坐吓睇吓。。。夠鍾安排入坐,假期用餐時間90分鐘,枱與枱唔會太迫,而且唔似舊式酒樓咁嘈,啱哂我地一家,睇完餐牌,雖然唔係太多選擇,但足夠我地食啦!90分鐘我地用盡喇,總括食物水準同服務質素都好好,能搵到間兩老都鍾意嘅酒樓飲茶真開心。。我地會再嚟架
2021-06-13
芝麻卷,南瓜柳糕
  • 軟殼蟹腸粉
  • 芝麻卷
2021-06-14 495 瀏覽
食物的性價比不高,勝在優質服務搭夠. 爸爸生日三人行lunch, 點了三個灌湯餃,胡椒餅、蝦餃、帶子腸、還有兩款分別是紅菜頭餃及一款黑松露素餃, 還有一位雪梨燉桃膠及一籠六個壽桃包埋單$1200多. 灌湯餃$108/只,饀料少,花膠、翅、瑤柱...都欠奉,找到的是冬菇及肉粹. 不值. 其它食品味道也一般,要選出最好的就是燉桃膠,清清的雪梨配上份量不多的桃膠,甜度剛好。 除了女接線生外,整體服務不錯. p.s. 當天我們是坐房的
食物的性價比不高,勝在優質服務搭夠.
除了女接線生外,整體服務不錯.
p.s. 當天我們是坐房的
2021-05-30