1K
2022-10-03 91 瀏覽
最近食到一間富有人情味的餐廳, 主要應做街坊生意為主的中菜餐廳,而食物我覺得都有水準!我們這日是國慶假期,都有午餐時特價,價格都是$5x 左右一個餐,性價比較高,已包湯、飯!我們加$11 仲有樽裝汽水🥤,很實惠!梅菜扣肉飯 扣肉肥瘦均勻,梅菜汁做到天衣無縫的感覺!很惹味,甚至可用來撈飯食!肉碎炒四季豆炒得有鑊氣, 廚師有功架,粒粒四季豆香口滋味!配上肉碎好吃😋📍味來中菜餐廳 旺角界限街43號恆富大廈地舖 #旺角美食

我們加$11 仲有樽裝汽水🥤,很實惠!

梅菜扣肉飯

肉碎炒四季豆

📍味來中菜餐廳
旺角界限街43號恆富大廈地舖 #旺角美食
2022-09-25 85 瀏覽
其實我係好鐘意食中式小菜既,一直覺得出面食中菜性價比都比西餐高好多。見到menu其實好多都好想試,但今次得兩個人,所以只係叫左兩個餐同一個小食。先講鹹魚蒸肉餅($50),平時去茶記,都好鐘意叫蒸肉餅,鐘意佢容易送飯食。而呢間肉餅做得超出色,豬肉蒸既時間剛剛好,肉質好嫩滑。連埋肉汁同飯一齊食好快就食哂成碗飯。🤤而且豬肉好新鮮,肉味好濃,絕對唔係擺左好耐冇哂肉味既冷藏豬肉。如果鹹魚既份量再多少少咁就完美😜另外我地叫左薯仔炆雞($50),雞件既份量都唔少,而且隻茨汁調較得好好。👍🏻食呢類型既中式菜配料先係主角,配料都係吸收哂成個菜既精華。😍今次薯仔都做得好出色,炆到好冧同入味。我同朋友食到最後連汁都唔放過,用埋黎撈飯食,真係一啲都冇誇張。🤭最後我地仲叫左個南乳雞翼($58),一咬落去就有好香既南乳味。但就唔會過咸,雞肉都好嫩滑。可惜南乳味只係酥脆既外皮度食到🥺我見過有餐廳做呢款小食會另外配多碟南乳醬比客點,如果做埋呢一點咁就滿分啦。總括黎講,今次我同朋友都食得好滿足~兩個人食左$158,但就食到好飽,而且都好好味。🤣下次一定會再黎食!黎到先知佢地仲有做埋海鮮,但因為我地係lunch黎食,就冇

如果鹹魚既份量再多少少咁就完美😜

但就唔會過咸,雞肉都好嫩滑。
可惜南乳味只係酥脆既外皮度食到🥺

總括黎講,今次我同朋友都食得好滿足~
黎到先知佢地仲有做埋海鮮,但因為我地係lunch黎食,就冇叫黎食啦。
2022-09-18
  • 薯仔炆雞
  • 鹹魚蒸肉餅
2022-09-12 66 瀏覽
唔想同打工仔爭位食lunch嘅話,一係就假期食,一係就兩點後食,大胃就喺假期後嘅兩點食,包你一定入到去呢間中菜同碟頭飯都有得食,lunch都有得一個人嗌個魚香茄子煲跟飯呢係茄子幾爽口,魚香突出仲有啲鹹魚粒,送飯夠惹味連酸菜魚都有得跟飯,有一人size,微微的辣,酸菜幾足魚肉份量都ok,用鯇魚肉質比較爽脆入到嚟有例湯上檯,大熱天時飲碗冬瓜湯真係幾消暑吓跟餐凍飲加$3,電子落單有得揀甜度同冰量所以好啱胃弟呢類想減肥嘅人士,大胃當然逼佢揀無糖啦

魚香茄子煲

呢係茄子幾爽口,魚香突出

仲有啲鹹魚粒,送飯夠惹味

特色酸菜魚

連酸菜魚都有得跟飯,有一人size,微微的辣,酸菜幾足

魚肉份量都ok,用鯇魚肉質比較爽脆

入到嚟有例湯上檯,大熱天時飲碗冬瓜湯真係幾消暑吓

凍奶茶

跟餐凍飲加$3,電子落單有得揀甜度同冰量

凍檸茶

所以好啱胃弟呢類想減肥嘅人士,大胃當然逼佢揀無糖啦
2022-09-12
魚香茄子煲
特色酸菜魚
凍奶茶
凍檸茶
2022-09-07 84 瀏覽
逛街經過旺角,來到一家中餐館,吃叫做味來中菜館。這家中菜館是吃中菜的,我們點了水煮牛肉套餐,還有白切雞套餐,他們的午市套餐真的很劃算,一個套餐大概也就是50多塊錢的樣子,但是味道卻很讓我吃驚,它的水煮牛肉味道真的非常的入味,而且牛肉的質量也很好,白切雞就更不用說了,雞皮雞肉都是非常的鮮滑,沾上姜蔥醬真的很好吃。他們的套餐有配一碗白飯,和例湯例湯每天都是不一樣的。大家有空可以去試一下,性價比極高。good
大家有空可以去試一下,性價比極高。
good
2022-09-05 55 瀏覽
阿女一放學話好餓,因為疫情反彈學校取消帶食物返學校食茶點,甘就系學校附近搵間茶廳醫肚😂經過味來中菜餐廳,門口餐牌有柱侯牛腩,阿女最愛菜單之一。入到去服務遠態度非常好,重一直贊我女有禮貌。店內環境舒適,座位闊落,一D都唔逼。柱侯牛腩午餐(HKD 55):首先上一碗蘿蔔湯,一大碟蘿蔔牛腩,分量多,牛腩好淋,好好味,蘿蔔多汁,加5蚊可以轉支裝汽水。乾炒牛河午餐(HKD 58):牛河好有鑊氣,牛肉又嫩又滑,分量多,好大一碟,味道又好,加多3蚊轉凍奶茶。整體來講價錢實惠味道好,分量多好抵食。

整體來講價錢實惠味道好,分量多好抵食。
柱侯牛腩
乾炒牛河
2022-09-05
5 分鐘 (堂食)
柱侯牛腩
乾炒牛河
2022-08-27 617 瀏覽
今天準時收工,相約嘉嘉伉儷吃個早飯,嘉嘉想吃小菜,這間中菜館位於太子界限街,靜靜的格局,平民感覺,吸引到來試試。三個人,選擇了卡位坐下,店員問飲咩茶?原來他們有特色茗茶:陳皮普洱、陳皮牡丹,每位茶芥$10,所以我們選了陳皮白牡丹之後店員推介本月之選$298上湯焗西澳龍蝦及海南文昌雞半隻,另加$10換購一支老青島啤酒,看著牆上海報又幾吸引喎,反正第一次到來,試試無妨。夏日炎炎,這裡飲汽水真係平過很多連鎖快餐店,$5/支,凍檸樂也只是$8, 一讚。點菜有QR code 提供自選項目,也有傳統實體餐牌,人手處理,相當有彈性。上湯焗西澳龍蝦~嘉嘉今晚帶來了澳洲Chardonnay 配西澳龍蝦,約都冇咁啱。海南文昌雞半隻~中等身材嘅文昌雞點點咸味,唔算太肥,依個價錢,相當合理。沙薑豬手~沙薑豬手味夠濃,奈何底味未夠。味來小炒王$128~此乃食店招牌菜,腰果、魚仔,相當脆口,下酒菜色,是當晚筆者最愛。紅燒脆皮乳鴿$48~皮未夠脆,但$48算是益食價。孜然骨$108~和沙薑豬手一樣,沒有底味,略嫌醃料還爭一點點。整體來說:街坊感覺,太子地鐵站出,步行至界限街也算就腳,當晚平日晚飯時段,三兩知己傾下飲

三個人,選擇了卡位坐下,店員問飲咩茶?
原來他們有特色茗茶:
陳皮普洱、陳皮牡丹,每位茶芥$10,所以我們選了陳皮白牡丹
之後店員推介本月之選$298
上湯焗西澳龍蝦及海南文昌雞半隻,另加$10

上湯焗西澳龍蝦~

海南文昌雞半隻~
中等身材嘅文昌雞點點咸味,唔算太肥,依個價錢,相當合理。

沙薑豬手~
沙薑豬手味夠濃,奈何底味未夠。

味來小炒王$128~

紅燒脆皮乳鴿$48~
皮未夠脆,但$48算是益食價。
炸乳鴿

孜然骨$108~
和沙薑豬手一樣,沒有底味,略嫌醃料還爭一點點。
孜然骨

整體來說:
街坊感覺,太子地鐵站出,步行至界限街也算就腳,當晚平日晚飯時段,三兩知己傾下飲下,算是一個不錯的選擇。

2022-08-23
  • 味來小炒王
2022-08-23 64 瀏覽
午餐時間,點左:咸魚雞粒炒飯($60)份量超級大碟,一出場已經被佢的鹹香味吸引住,炒飯粒粒分明,炒得夠乾身!雞肉唔會切得太細碎,不錯。喜歡混入左菜心,增加左咬口。銀芽肉絲炒麵($55)脆卜卜的炒麵,上檯一定要即食。銀芽、韮黃炒到香噴噴,幾爽口。仲有肉絲、冬菇絲...豐富。我是重口味人士,問店員拿了惹味辣椒油,覺得落完成件事更加完整了。跟餐點了兩杯熱檸茶,店內環境寬敞,坐得舒服。同朋友傾吓偈,食飽飽,再去花墟賞花。滿足耶!
午餐時間,點左:

咸魚雞粒炒飯($60)

份量超級大碟,
一出場已經被佢的鹹香味吸引住,
炒飯粒粒分明,炒得夠乾身!
雞肉唔會切得太細碎,不錯。
喜歡混入左菜心,增加左咬口。

銀芽肉絲炒麵($55)

脆卜卜的炒麵,上檯一定要即食。
銀芽、韮黃炒到香噴噴,幾爽口。
仲有肉絲、冬菇絲...豐富。
我是重口味人士,
問店員拿了惹味辣椒油,
覺得落完成件事更加完整了。

跟餐點了兩杯熱檸茶,

店內環境寬敞,坐得舒服。

同朋友傾吓偈,食飽飽,
再去花墟賞花。滿足耶!
2022-08-17 53 瀏覽
呢度嘅重慶麻辣雞煲真係好高質✨雞肉份量好多 超級嫩滑入味🐔用咗大量嘅辣椒🌶蒜頭🧄洋蔥🧅芫荽等等一齊爆香過🔥好夠鑊氣 食落超級香口 唔會太過麻辣濃味 味道啱啱好👍🏻
2022-08-16 85 瀏覽
星期日喺太子搵食,周圍都好多人,唔想排隊等位,咁岩見到新開左間茶餐廳,幾新淨都幾多嘢揀,就選擇左lunch喺度食。餐廳內有兩層,所以都好多位,座位寬敞舒適。下午時間嚟到,午餐Menu都幾多選擇。估唔到餐廳都可以自助落單,都幾先進喎~每人附送老火湯,今日係冬瓜排骨湯,夠晒消暑,味道清甜好足料。沙嗲牛肉炒河 $58炒河好有鑊氣,沙嗲醬甜甜地的味道令人好開胃,牛肉腍身份量都幾多。文昌雞飯 $55文昌雞為廣東省八大優良雞種之一,皮薄肉嫩,唔會好肥膩,配上薑蓉真係令人食晒成碗飯。餐飲揀咗凍咖啡同凍檸茶,有茶餐廳一貫的水準,假日輕鬆食個lunch,不失為一個好地方。

餐廳內有兩層,所以都好多位,座位寬敞舒適。

下午時間嚟到,午餐Menu都幾多選擇。

估唔到餐廳都可以自助落單,都幾先進喎~

沙嗲牛肉炒河 $58

文昌雞飯 $55

2022-08-10 88 瀏覽
呢間餐廳位於三叉路口顯眼位置,經常行經見到👀今日諗起就去試吓,喺太子地鐵A出口行3行鐘到,即使落雨天都唔怕🌧店員服務態度積極,門口有人招呼。😄咁啱午市餐單換咗張新嘅,多咗幾款炒粉麵飯套餐選擇,望落好似幾唔錯咁~見隔籬枱嗌咗碟乾炒牛肉烏冬,離遠聞到好香鑊氣,即刻心郁郁落咗單,果然跟對了風向👍🏻烏冬炒得色澤均勻,有油光,牛肉亦不會太韌或鞋,由於整碟菜口味不重,食完也沒有感覺要飲水,伴韮黃、芽菜、洋蔥絲,簡單滋味。朋友嗌咗碟廈門炒米,賣相開胃,有蝦肉、肉絲、切條三色椒、芽菜,配料較多,口感豐富,重點係碟碟都咁大份,而且每個餐都送一碗老火湯,呢次係是日冬瓜湯,簡直2個餐可以叫多一個人去食。中餐廳來講,性價比算高,餐廳環境、衛生都ok,不過由於場內太多食客,就沒有影相了。#味來中菜餐廳 #中菜小炒 #廣東菜 #交通方便 #太子美食 #lunch

2022-08-10
2022-08-10 103 瀏覽
這間中菜餐廳正正在界限街的十字路口,都較為矚,每次坐車經過都見到,今日來到旺角,就專程揀了食這一間,味來中菜餐廳。餐廳裝修都很雅緻舒適。menu款式都頗多。上湯焗西澳龍蝦加海南文昌雞半隻$298上湯焗西澳龍蝦侍應捉到龍蝦之後,帶給我們看一看,龍蝦有一斤多,都頗大隻。廚師好快手,龍蝦好快上枱。上湯好濃郁,廚師將龍蝦輕走油,龍蝦真材實料,大大嚿的肉,感覺都好多,龍蝦肉質緊緻,鮮味又爽口,好鮮甜。海南文昌雞半隻 文昌雞的特性就是皮薄不肥,特別有雞味,配著跟配的薑蔥醬汁醬料,令雞肉更有鮮味。

餐廳裝修都很雅緻舒適。

menu款式都頗多。

上湯焗西澳龍蝦加海南文昌雞半隻$298

上湯焗西澳龍蝦
侍應捉到龍蝦之後,帶給我們看一看,龍蝦有一斤多,都頗大隻。

廚師好快手,龍蝦好快上枱。

海南文昌雞半隻

2022-08-03 75 瀏覽
揸車黎呢到係方便,後面街有咪錶位泊車,車位數量不少,有無位泊就要睇下彩數啦😜🌸南乳雞中翼 雞翼大大隻,外層酥脆香口,一口咬落已經食得出好濃既南乳味🌸沙嗲金菇肥牛煲 沙嗲味道突出,香濃惹味,肥牛用料厚身,口感軟滑得黎又有油香,粉絲吸收曬啲精華,啖啖掛汁,正😋🌸豉油王炒麵 遠處傳來香噴噴嘅既鑊氣,大大碟,豉油鹹度適中,麵底爽口更值得一提,舖頭裏面可以飲到陳皮普洱茶,甘醇香滑,飲完暖嘢個肚都舒服曬😊

🌸南乳雞中翼
雞翼大大隻,外層酥脆香口,一口咬落已經食得出好濃既南乳味

🌸沙嗲金菇肥牛煲

🌸豉油王炒麵
遠處傳來香噴噴嘅既鑊氣,大大碟,豉油鹹度適中,麵底爽口

2022-08-03 88 瀏覽
味來中菜餐廳 | 叫餸食飯❤️味來中菜餐廳係正係街口位 紅色既招牌外表好搶眼距離遠遠已經見到呢間餐廳 門口有個大魚缸養緊唔同既海鮮入到去餐廳 係個L型既鋪 主要都係卡位俾客人坐❤️卡位就坐得舒服好多茶芥$10/位 ☕☕密椒薯仔牛柳粒🥔🥔食小菜就要試下薯仔牛柳粒薯仔事前炸過 令到成舊薯仔外脆內軟既口感成碟菜最正就係薯仔 牛柳反而係配角❤️牛柳粒都夠鮮味有牛肉味 而已牛柳粒份量都多表面有微微既甜味 好香口蒜香焗肉排🐖🐖蒜香味好濃 好有鑊氣除左肉排只有好多炒蒜 夾少少炸蒜黎食都好過癮肉排有輕微炸過 表皮好香口 炸到岩岩好熟加埋炸蒜落去就將佢既味道提升左配埋白飯🍚🍚撈埋食 就好夾❤️🍴整體評價:太子中菜叫餸食飯既餐廳小菜有鍋氣 而且味道好好岩曬同班麻甩仔一齊黎食個飯 飲返杯推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌 旺角界限街43號恆富大廈地舖⏰ 星期一至日 11:30 - 16:00       17:30 - 22:00付款方式現金——————————————————————————————
味來中菜餐廳 | 叫餸食飯❤️

17:30 - 22:00

付款方式
現金
2022-08-02 52 瀏覽
📍 @yummyfuture.cantocuisine in Prince Edward#味來中菜餐廳 Chinese Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range:💰 $150-200Favourite:💖spiced salt ginger pork knuckle------------------------------✅ Located in Prince Edward, only take 3 minutes walk from Prince Edward MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Chinese cuisine✅ Menu is extensive and seasonal, many seafood options ✅ Delicious and authentic food ✅ Food is flavourful and
#味來中菜餐廳 Chinese

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price Range:💰 $150-200

✅ Food is flavourful and delicious

✅ Good value for money

✅ Servers are also great and always efficient, happy and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2022-08-02
2022-07-31 81 瀏覽
薑蔥焗魚卜 118有鑊氣,🥬薑蔥煎得啱啱好,又可以帶出獨特嘅香氣,魚卜份量都幾足。🥰而且食落去軟軟熟熟,唔會驚好難咬。啱啱上嘅時候,熱辣辣好香。🔥仲可以自己炒多兩下,帶上少少焦香。非常好食。黃金涼瓜條 98🥚好少見嘅創意菜式,而且份量都幾足,加上金沙嘅質感,好有咬口,🤓香濃無比,苦瓜一啲都唔苦,👍👍既可以清熱,又可以趁機食多啲菜,😎一舉兩得。服務員都好貼心,而且服務跟得上。親民嘅餐廳,都好有人情味。
薑蔥焗魚卜 118

黃金涼瓜條 98

服務員都好貼心,而且服務跟得上。親民嘅餐廳,都好有人情味。