2023-01-17 523 瀏覽
味來中菜餐廳 (旺角)旺角界限街43號恆富大廈地舖又到親民價錢嘅介紹😗幾有人情味嘅中菜餐廳🥰店員都會主動問你夠唔夠食、要唔要加湯嗰啲,而且份量偏多,而且好平 如果想久唔久比自己荷包休息下又想有大大粉嘅滿足感就應該要黎試下1.回鍋肉餐 ($48)呢個價錢有得食分量十足嘅回鍋肉、飯、湯、飲品真係幾抵😗而且啲回鍋肉大大塊又多肉🥰炒得都幾香 飯桶們肯定都夠食😂😂💥評分:7.5/102.特色酸菜魚🐟($65)酸菜魚湯底偏辣,都幾香🌶不過對於唔係好食得辣嘅小編黎講就有少少太辣,相信一定滿足到愛辣嘅人,大部分魚大大舊,不過可能煮耐左少少所以比較實、冇咁滑😗但係呢個咁親民價錢我覺得都對得住質素的💥評分:7/10💥總性價比:7/10👍🏻食物份量多,味道都唔錯,餐廳都幾有人情之餘性價比好高,有時唔想每日食咁貴都係一個唔錯嘅選擇👍🏻
味來中菜餐廳 (旺角)
旺角界限街43號恆富大廈地舖

1.回鍋肉餐 ($48)

💥評分:7.5/10

2.特色酸菜魚🐟($65)

💥評分:7/10

💥總性價比:7/10
2023-01-16 234 瀏覽
說起平民美食,我自然想到這一間富有人情味的餐廳, 因常幫襯,我都同店員熟悉了起來!這餐廳主要做街坊生意,環境舒服午餐$48-$65左右一個餐又夠飽,都可叫做平民百姓美食呢!我自己同朋友都幫襯過數次,其中喜歡梅菜扣肉飯 ,他們選的扣肉肥瘦剛好,肥肉的香汁惹味,梅菜達到最佳效果,送飯食最滋味!另都叫了肉碎炒四季豆,感覺更健康!中和番扣肉的肥胖罪惡感!下次想幫襯晚餐因見到餐廳外大魚缸裏的鮮蝦魚等, 相信晚市都好熱鬧的!
這餐廳主要做街坊生意,環境舒服

我自己同朋友都幫襯過數次,其中喜歡梅菜扣肉飯

另都叫了肉碎炒四季豆,感覺更健康!中和番扣肉的肥胖罪惡感!

2023-01-14 136 瀏覽
經過見到呢間中菜餐廳,佢哋啲午餐好抵食,一個午餐大約$50 已包小菜、飯、中式餐湯、餐飲,好抵食😊 餐廳位置好近太子地鐵站,交通方便而且容易搵。一坐底職員已經送上2碗湯,好貼心!蟲草花蒸雞 呢度嘅蟲草花蒸雞係即叫即蒸,所以要等少少時間,上枱個陣係熱辣辣勁正,雞肉蒸完仲係好滑,落埋蟲草花一齊去蒸雞,好健康好補咁😝梅菜鯇魚呢個餐仲抵食,魚好大件好滑,豉油唔會太咸,送飯一流,唔洗擔心唔健康☺️梅菜切到好碎方便送飯!

蟲草花蒸雞

梅菜鯇魚
2023-01-09 87 瀏覽
😋去花墟之前我哋都未食晏🥢經過見到呢間中菜餐廳啲午餐又啱食又抵食🍴$50一個午餐已經包埋中式餐湯同餐飲喇👍所以就決定試吓呢間中菜餐廳嚕👅入到去見佢地仲都🈶️好多海鮮🦞同撚手小菜🔥都好啱一班friend黎食餐海鮮飲下啤酒噃🍻🔥枝竹火腩$50🐷枝竹火腩飯不愧為男人的浪漫嘅冠軍之作👨啖啖肉嘅火腩仔🔥枝竹吸曬啲醬汁同埋火腩嘅精華👅加埋火腩仔炆煮完之後又腍又香😋好啱今日無太陽天陰陰嘅天氣食喔☁️🔥蟲草花蒸雞 $50🐔呢度嘅蟲草花蒸雞係即叫即蒸🔥上枱個陣係熱辣辣勁正👍佢哋嘅鷄蒸完仲係滑嘟嘟架😋加埋落埋埋蟲草去蒸雞🔥呢個藥膳嘅煮法真係又好味又健康呢🥳🥳

🔥枝竹火腩$50

🔥蟲草花蒸雞 $50

• 枝竹火腩
  • 蟲草花蒸雞
2022-12-08 119 瀏覽
經開街限街十字路口旁,經開就入去食個午餐啦我哋一入餐廳揀好位後,職員就送上例湯乳白色豬骨冬瓜湯,飲落味道不錯WOO👍 服務有禮,免加一✨銀芽肉絲炒麵:脆卜卜麵餅,煎炸到黃金色,呦呦的麵絲,芡汁配料雜菇、銀牙、肉絲、都是好刀工肉絲幼嫩,蓋著麵餅👍好鑊氣, 少油少鹽✨鹹蛋蒸肉餅:鹹蛋壓碎與肉餅拌勻蒸煮,加埋幾條菜,咁就夠平均啦!
經開街限街十字路口旁,經開就入去食個午餐啦

我哋一入餐廳揀好位後,職員就送上例湯
乳白色豬骨冬瓜湯,飲落味道不錯WOO
👍 服務有禮,免加一

✨銀芽肉絲炒麵:

✨鹹蛋蒸肉餅:
鹹蛋壓碎與肉餅拌勻蒸煮,加埋幾條菜,咁就夠平均啦!

2022-12-07
  • 銀芽肉絲炒麵
每次坐車轉角界限街,都會見到紅色搶眼的味來餐廳,店面有買少見少的海鮮魚缸,本身以為會好貴,但原來午餐都是$50-$60左右價錢。.一個午餐包餐湯及飲品,是日餐湯是冬瓜瘦肉湯,夠晒滋潤。.我們點了兩個炒麵,星洲炒米$55及沙嗲牛肉炒河$58。不得不讚這份量真的是很巨大,平民價錢有湯有飲品還要食到這麼飽,是可以當飯堂的。星洲炒米真的炒得很香,食得出有鑊氣,而且材料豐富有蝦有肉有雞蛋等等,大快朵頤。沙嗲牛肉炒河份量也相當驚人,有不少牛肉,牛肉處理得好好口感嫩滑。而且還有三色椒及不少菠蘿,菠蘿大塊大塊的好似老闆沒有考慮成本問題哈哈。這個炒河屬於濕河,伴着沙嗲汁食十分開胃。.最後飲品飲一杯熱奶茶夠醒神,也可以加錢轉懷舊的樽裝可樂,爽呀。

一個午餐包餐湯及飲品,是日餐湯是冬瓜瘦肉湯,夠晒滋潤。

今次想同大家介紹呢間別具人情味,好親切😋😋睇落就係做開街坊生意嘅味來中菜餐廳餐廳位置相當接近太子地鐵站,交通方便而且容易搵👍🏻👍🏻👍🏻一坐低侍應已經遞上兩碗冬瓜肉排湯,個湯清甜夠味🤤🤤天氣熱飲落去係好消暑☀️☀️,冬瓜鮮甜,肉排超級腍😋😋煲得好好味🔥枱面配備齊全,有紙巾🧻,熱水,白糖啡糖同餐具🍴我哋今次叫咗兩碟炒粉麵,分別係乾炒叉燒河粉 $55同埋銀芽肉絲炒麵 $55🍜🍝河粉,麵,飯,米粉同價,烏冬就要另外加錢😻乾炒叉燒河粉勁足料🈵🈵🈵叉燒夠厚身亦都夠腍,成碟河粉炒得夠鑊氣又夠汁,叉燒份量夠多,配合埋芽菜韭菜,超夠味🈶銀芽肉絲炒麵都勁大份,肉絲🥓,冬菇🍄,芽菜秀珍菇🥗,啲菇先炒過再落去做成芡汁,所以個芡汁係帶有菇嘅鮮味,鋪喺超脆嘅炒麵上面,口感超豐富🈴🈴🈴嘢飲方面叫咗杯熱檸水同一杯凍奶茶☕️🍵熱檸水有四片檸檬,超夠味!凍奶茶奶味豐富,口感順滑❤️🧡非常之推介大家嚟試吓👍🏻👍🏻 見到侍應同街坊有講有笑,氣氛好好🤣🤣 超enjoy 🥰🥰

餐廳位置相當接近太子地鐵站,交通方便而且容易搵👍🏻👍🏻👍🏻

冬瓜肉排湯

枱面配備齊全,有紙巾🧻,熱水,白糖啡糖同餐具🍴

熱檸水

港式凍奶茶
熱檸水
港式凍奶茶
2022-11-11 478 瀏覽
星期日兩個人出去太子花墟一帶買嘢,行左一陣見肚餓,就揀咗間叫”味來中菜餐廳”食個午餐。餐廳位置喺大街轉角位,好易見到。門口有個大魚缸,不同的生猛海鮮同龍蝦餐廳裡面光猛,坐位寬敞,卡位令人坐得舒適,如果人多黎嘅話仲可以選擇大枱估唔到星期日都有午巿套餐,有小菜類同炒粉麵飯,好多選擇原來午巿仲可以叫其他小菜同海鮮,真係花多眼亂。我哋兩人一坐低都未嗌嘢食,待應已經送上兩碗冬瓜瘦肉湯,入口非常甜美1. 豉椒排骨炒麵跟熱飲($55),炒麵上枱熱辣辣,好夠鑊熱。排骨同三色椒都超多,麵底炸到脆卜卜,午巿價錢確係抵食2. 蒜蓉粉絲蒸聖子皇($68 / 隻),聖子皇真係超級大隻(真係超級長,目測有一把間尺咁長)。廚師蒸聖子嘅時間剛剛好,食落鮮甜爽口彈牙,加上粉絲勁多,吸晒聖子嘅鮮味同蒜香,真心推介必食。整體來講,餐廳位置方便,價錢實惠夾西今,加上食物質素高,夠鑊氣,快閃食飽後仲可以去花墟買嘢,值得一試再試

餐廳位置喺大街轉角位,好易見到。

門口有個大魚缸,不同的生猛海鮮同龍蝦

估唔到星期日都有午巿套餐,有小菜類同炒粉麵飯,好多選擇

原來午巿仲可以叫其他小菜同海鮮,真係花多眼亂。

豉椒排骨炒麵

。排骨同三色椒都超多,麵底炸到脆卜卜,午巿價錢確係抵食

蒜蓉粉絲蒸聖子皇

)。廚師蒸聖子嘅時間剛剛好,食落鮮甜爽口彈牙
,加上粉絲勁多,吸晒聖子嘅鮮味同蒜香,真心推介必食。

2022-11-06
2022-11-08 80 瀏覽
炸鯪魚球,不彈口,咬開,似用煲了湯魚肉加豆渣加粉搓成球,又咸,唔識欣賞。咕嚕肉,是咕嚕急凍豬頸肉薄條,見識小,唔識欣賞。海味娃娃菜,我哋點,負責人屢次說服我地轉炒,專重客人好唔好鵝腸,韌到咬唔開,裡面啲油又唔清乾淨糯米飯,無臘味香,咬口沒有糯米爽卻咬下黏口嘅生炒感,唔似食糯米只有個湯,同炸豆腐苦瓜食得下,其他好難叫美食其實味道唔差,但食材上,真係差好遠。無下次

咕嚕肉,是咕嚕急凍豬頸肉薄條,見識小,唔識欣賞。

海味娃娃菜,我哋點,負責人屢次說服我地轉炒,專重客人好唔好

鵝腸,韌到咬唔開,裡面啲油又唔清乾淨

只有個湯,同炸豆腐苦瓜食得下,其他好難叫美食

其實味道唔差,但食材上,真係差好遠。

無下次
2022-11-04 97 瀏覽
放假出開太子,見到呢間中菜門口嘅餐牌價錢都唔貴,平均$50-60,就入去試下。我哋坐咗樓上位置,坐位都好闊落,環境好舒適。午市客飯,炒麵炒飯,選擇都好多,而且價錢好親民。我地就叫左個銀芽肉絲炒麵+炸魷魚鬚小食,跟餐送中湯同飲品👍🏻銀芽肉絲炒麵:5⭐️ 別名二面黃!顧名思義要炸到面餅2面金黃色!呢間做到呢個水準👍🏻⭐️面餅炸得金黃香脆,肉絲汁質地夠濃稠,可以掛面👍🏻再加埋香菇韭黃嘅香味!抵食!炸魷魚鬚:5⭐️ 份量好足好大碟👍🏻而且係避風塘口味,香!脆!惹味!魷魚鬚亦十分鮮味🤤呢間味來中菜好值得推介👍🏻菜品好有鑊氣,真心好食⭐️❤️
我哋坐咗樓上位置,坐位都好闊落,環境好舒適。

抵食!

炸魷魚鬚

呢間味來中菜好值得推介👍🏻菜品好有鑊氣,真心好食⭐️❤️
炸魷魚鬚
2K
成日搭車經過太子呢間餐廳都好吸睛門口養著生猛海鮮今日Lunch嚟試下小炒午餐嘅Menu,炒粉麵飯都有好多選擇一坐低店員就送上例湯,加咗肉同合掌瓜,健康得嚟無味精每次食中菜都必食✨菠蘿咕嚕肉相比之下...呢度嘅咕嚕肉好出色,即叫即炒,外皮又香又脆口,而且炸粉唔會太厚唔似外面食到成粒都係炸粉.肉都唔多啖。份量好足,加埋個汁撈飯,甜甜酸酸,非常開胃✨乾炒牛河超大碟有份量,河粉都炒得好靚,唔會黏住一餅分唔開牛肉夠軟腍,唔鞋口,好夠鑊氣跟餐仲有飲品奶茶嘅茶底好香,同奶嘅比例恰好見到西澳龍蝦同文晶雞嘅套餐好抵食,下次一定要試
成日搭車經過太子呢間餐廳都好吸睛

門口養著生猛海鮮

今日Lunch嚟試下小炒

午餐嘅Menu,炒粉麵飯都有好多選擇

一坐低店員就送上例湯,
加咗肉同合掌瓜,健康得嚟無味精

每次食中菜都必食

✨菠蘿咕嚕肉

相比之下...呢度嘅咕嚕肉好出色,
即叫即炒,外皮又香又脆口,而且炸粉唔會太厚

唔似外面食到成粒都係炸粉.肉都唔多啖。
份量好足,加埋個汁撈飯,甜甜酸酸,非常開胃

✨乾炒牛河

超大碟有份量,河粉都炒得好靚,唔會黏住一餅分唔開

牛肉夠軟腍,唔鞋口,好夠鑊氣

跟餐仲有飲品
奶茶嘅茶底好香,同奶嘅比例恰好

見到西澳龍蝦同文晶雞嘅套餐好抵食,下次一定要試
2022-11-01
  • 乾炒牛河
  • 菠蘿咕嚕肉
2022-10-29 111 瀏覽
和爸爸收工後食飯。叫了晚飯孖寶半隻文昌雞和上湯澳洲龍蝦$298 加青島一支優惠價$10仲有辣酒煮花螺$188 價錢還可以,野食都幾好味。。埋單5百幾免茶錢下次會再來
和爸爸收工後食飯。

叫了晚飯孖寶

半隻文昌雞和上湯澳洲龍蝦$298
加青島一支優惠價$10
仲有辣酒煮花螺$188
價錢還可以,野食都幾好味。。

埋單5百幾免茶錢
下次會再來

味来中菜餐厅🧃位於旺角也街最外觀非常吸晴😎滿滿的打卡位,中午時段已經非常多人🥱-小菜單📝🍜豬頸肉叻沙-超濃郁的椰汁🥥味湯底,很正宗,米粉吸收了湯汁,立刻光盤行動😬😬🍱原條鰻魚飯-巨巨條大鰻魚配上滑蛋,一口一啖很juicy😍🍗咸蛋黃雞翼-表層香脆的咸蛋黃,外脆內嫩,咸咸香香,絕不踩雷🤭-冰室的食物很創新😀,會分成很特色地區命名,好像戀愛巷阿婆井特色地方😌而且環境寬敞,懷舊感十足,食物也很大碟🍲,必須打卡打卡📷-味来中菜餐厅🏠地址:旺角界限街43号恒富大厦地舖
味来中菜餐厅🧃
小菜單📝

🍱原條鰻魚飯-巨巨條大鰻魚配上滑蛋,一口一啖很juicy😍

味来中菜餐厅
🏠地址:旺角界限街43号恒富大厦地舖
2022-10-12 85 瀏覽
"🐽👅切腩魚片撈粗 牛腩賣相有啲樣衰,不過夠淋又有啲牛味。魚片係偏淋果隻,都重魚味,似手打果啲。麵夠味都爽口,不過鹼水味都幾重,連續食幾啖會有啲苦,一定要飲啖湯中和下。👅西多士加飲品 睇個樣好靚,炸到金黃又厚,但係原來係無餡架! 得塊包! 無花生醬就唔好叫自己西多士啦🙃 雖然塊包幾鬆軟,外皮都叫新鮮鬆脆,但無餡又整到塊包咁厚,食多幾啖就會有啲寡,應該唔係廚房哥仔漏咗搽醬掛,晒左我啲quota🥲總結普通茶餐廳setting, 當時都有四五個毒L用膳,似乎喺呢頭毒L食堂之一。筷子調味料都係枱面。整體不過不失,可encore, 係嬲佢塊假西多🙂食物 7/10抵食 7/10環境7/10服務8/10味来中菜餐厅旺角界限街43号恒富大厦地舖
"🐽

服務8/10

味来中菜餐厅

旺角界限街43号恒富大厦地舖
2022-10-03 124 瀏覽
行佐成日街,喺附搵間餐廳食飯,喺轉彎位見到間幾有特色既食店,門口有2個魚缸放咗生猛海鮮,於是入去坐低叫餸食飯。餐牌有唔同選擇,有碟頭飯,有小炒菜,有海鮮套餐。我哋見海鮮套餐價錢幾抵,於是揀佐 $188 扇貝+ 鹽水鵝套餐。扇貝即叫即做,趁熱食,好好味。扇貝鮮甜,蒜香味濃可以撈白飯一齊食。鹽水鵝 肉質鮮嫩彈牙,鹽水入味,調味適中,唔會太鹹,正👍 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 孖寶一 ($188)* 扇貝4隻 (金銀蒜蒸)* 鹽水鵝

💫 孖寶一 ($188)

* 扇貝4隻 (金銀蒜蒸)
* 鹽水鵝