2017-03-29 616 瀏覽
Farewell last day的午餐,來到了味苑,叫了一人一碗雙併飯,貌似無乜heart,但勝在夠飽肚,而且快靚正,一個鐘的午餐時間啱啱好。叉燒併油雞($50)比了雞脾呢,雞嫩滑,皮入味,又不太肥。叉燒半肥瘦,正。叉燒併燒腩仔($50)賣相差了點,但味道是不錯的,叉燒同上半肥瘦,入口鬆化。燒腩仔皮很脆,層肥層瘦,咬落滿口油脂甘香又不失口感,好味。飯都幾大碗,但淋左啲,個人較喜歡硬身的飯。要汽水不用加錢食物ok,但服務真心要改善,我都明白午餐時段很忙,但侍應擺出一副晚娘嘅口面真係好難頂,十問九唔應,想要杯水,哦完之後就不見蹤影,唉…
叉燒併油雞($50)

比了雞脾呢,雞嫩滑,皮入味,又不太肥。叉燒半肥瘦,正。
叉燒併燒腩仔($50)

要汽水不用加錢

2017-03-27
2017-03-26 551 瀏覽
喺荃灣廣場嗰條街有一排食肆,味苑係其中一間開咗大概一年左右嘅中式食肆。裝修都幾揼本, 好有中式風味。 同埋座位係幾寬闊嘅。今次入去食lunch點咗兩個客飯 豉椒南瓜蒸雞件客家炆腩仔。啲雞蒸得好滑、五花腩都炆得好入味。味道一定係俾茶餐廳好,但係價錢同茶餐廳真係差唔多。 茶餐廳價錢,高级酒家既環境。性價比好高!我只可以講以咁嘅價錢有咁嘅環境同埋食物質素係抵嘅!下次行開呢頭你哋要去試試, 值得推介!食飽飽隔黎就係大商場可以去shopping同睇戲!
裝修都幾揼本, 好有中式風味。 同埋座位係幾寬闊嘅。
啲雞蒸得好滑、五花腩都炆得好入味。

我只可以講以咁嘅價錢有咁嘅環境同埋食物質素係抵嘅!

2017-03-02 803 瀏覽
裝飾實而不華,高貴優雅,是生日及宴客的好地方,公雞碗碟夠應節。龍蝦伊麵啖啖肉,白切雞似潮式咸雞,好食又夠風味,炸牛坑腩似日式做法,牛味濃夠香滑,而最近電視推介的欖角豬脾柳就韌左少少,可能冇落鬆肉粉,其他小菜亦有水準,整體價規格亦不貴,會再幫襯。隔數天去買燒鵝半隻外賣,甚有水準,鵝身不太大隻,但夠香滑,推介。
2017-02-09 963 瀏覽
其實食物質素唔差,但樓面侍應服務態度一般,事關今日母親大人生日,所以今日一行四人去呢到食生日飯,坐底點菜叫左一個牛坑腩,燒鵝雙拼,一個孖寶E,一個遼參茄子煲,一個紅焼雞絲翅例牌,其實餸菜質素,我覺得還好,但我要評論既係個雞絲翅,落單時我已經問店員,個翅例牌夠唔夠食,佢話夠,因為屋企人比較喜歡食翅,所以已點餐牌最貴既雞絲翅,價值四佰幾蚊,其待既一刻終於黎了,傳菜侍應既然端上預先分好既所謂雞絲翅,一人一碗,其實量少已經不在話下,但從未食過咁小,仲要未問客人已經預先分好四碗,正常應該係鍋上...然後比客人望過先分好上枱,但點知原來唔係,一人得一碗仔,之後心裏上當然唔甘心,我問經理,你地所謂例牌就係咁,佢答係,我再問,如果我十二個人食咁起不是要叫三個例牌先夠食,例牌既定義非常空泛,但我覺得最起碼都用鍋上,比客人望過先丫,就算真係小都心甘命抵丫,最好小個經理答我,若人數如果多你可以叫個中,量㑹多一倍,不過價錢x2... 但餐牌完全睇唔到有中,所以奉勸大家遇著例牌呢d字眼,大家真係要問清楚
2017-01-27 892 瀏覽
收銀女士認真唔掂!埋單叫攞張單看看,佢回應話200幾蚊唔使睇啦!仲飛番張卡比我😡😡😡叫待應又扮聆聽唔到!請呢D伙記真係倒米丶老實講食物都可以鼓勵佢老細快快換人!
2017-01-07 1671 瀏覽
放工去睇戲, 就響戲院對面食埋野, 大人話想食中餐叫餸, 睇左幾間, 呢間四四正正又唔貴.小型菜館荃灣都幾多, 不過呢間環境最好, 夠大夠光猛, 最緊要夠乾淨.燒味雙拼可自選兩款, 义燒燒至微焦, , 半肥瘦入口夠香, 鬆軟而不油膩, 啖啖滲出甜味.燒腩仔皮夠脆口, 燒得夠香, 脂肪同樣香而不膩, 入口夠嫩.小炒皇有韮菜花, 花枝片, 魚乾, 腰果等, 韮菜花新鮮翠綠, 咬落好爽口. 配料幾多, 花枝片軟腍唔韌, 魚乾唔會太硬, 成碟都好惹味.加埋兩碗白飯, 簡單家常便飯已夠滿足.

加埋兩碗白飯, 簡單家常便飯已夠滿足.
2016-12-28 1551 瀏覽
呢間味苑在灣仔的分店吃過一次,印象十分良好,今日在外父外母家油油好鬼攰一於去荃灣間味苑食晚餐啦!菜膽翅餐廳保證係用真翅$28想點呀大佬!湯頭清甜有不少精肉在內,翅裙大大一片,夠淋夠滑好鬼正斗啊。燒腩仔皮都夠脆,肉不會太成,肥瘦均稱點啲啲芥未醬好滋味架!炸醬麵係老婆大人飛佛,麵爽彈冇鹼水味,炸醬偏甜,碗湯才是靈魂,香香的大地魚味好鬼正呢!肉絲炒麵做得香脆可口,配上不少的芽菜,韮黃和肉絲,食落味道啱啱線,合格有餘了。
一於去荃灣間味苑食晚餐啦!
燒腩仔皮都夠脆,肉不會太成,肥瘦均稱點啲啲芥未醬好滋味架!

2016-12-26
2016-12-21 1159 瀏覽
超值抵食的香港人的下午茶炸醬麵的炸醬好足料,少少微辣好開胃,個粗麵好彈牙,大地魚湯唔太咸,總括算好好味(我心目中好旺角第一,味苑都有二三名)老公食叉燒薰蹄飯,他說分量偏細,(冇計啦下午茶)但味道好,叉燒好林薰蹄夠入味。味苑位置唔算方便,但一定會再來下次試下lunch先 (睇menu多數貴$10, 應該分量多d吧)
超值抵食的香港人的下午茶

味苑位置唔算方便,但一定會再來
炸醬麵
义燒薰蹄飯
2016-12-17
炸醬麵
义燒薰蹄飯
2016-12-16 1027 瀏覽
好耐無約朋友食飯, 朋友想邊食邊傾, 所以入左呢間中菜館.燒味雙拼, 燒腩仔拼义燒, 燒腩仔個皮脆得黎唔硬, 夠香口.  一層肉一層脂肪, 咸味適中, 肉質又軟熟. 义燒亦係肥瘦均勻, 入口特別滑溜, 义燒醬汁燒完更加惹味.仲有菜膽雞燉翅, 平時較少湯水, 所以咁平要叫黎試下. 價錢咁平但仲有翅食, 雖然唔係多, 但感覺良好. 仲有菜膽同排骨, 好入味, 燉湯唔油, 味道適中, 飲完無口乾, 28蚊確實材料十足.
好耐無約朋友食飯, 朋友想邊食邊傾, 所以入左呢間中菜館.

在荃灣百老滙對面再行過少少,嗰條街附近越開越多中價靚裝西式小店,但中式還是首現,在整個荃灣區中,非連鎖的年輕靚裝中餐小店也是鮮有。左右兩邊門,中間是大大光亮的燒味部廚窗,像一個燒味師傅表演舞台。兩層樓底高,有閣樓,裝潢感覺有點像尖沙咀的糖朝,年輕時尚的中國風。銅茶壺、印有店名的雞公碗,連細節也有落心思。我們8人有訂枱,但被安排坐在閣樓底廚房水吧出口的位置的六人枱,非常擠迫,也被廚房煙霧包圍,熱鍋無間段由侍應捧着於後腦門指尺之間距離經過。雲石枱面沒有枱布,杯盤撞擊之聲響非常非常吵耳,達聊天都感到困難的程度。除新派靚裝外,平價也是她另一吸引點,明碼實價免加一,六人餐才688。燒味大拼盤燒腩仔是招牌菜之一,沒有很驚為天人但也算合格,皮不算超脆但肥瘦適中層次分明,沒有豬騷味。豉油雞細隻肉薄無雞味。燒骨就真的只有骨。奇怪為何配燒鴨醬。因為枱太細,竹生搖柱湯羹已預先分好才上枱,像碗仔翅的湯底,料多,竹笙很爽口彈牙。除餐多另外散叫了炸牛腩,外層粉漿偏厚而且吸哂油,強烈油味,薄切減弱了牛腩啖啖肉絲絲分明的過癮食感。腩位有一半以上是肥肉,騷味濃。還是馬灣炸腩好食。餐包的海蝦伊麵,蝦分量超多而且size也

燒味大拼盤
餐包的海蝦伊麵,蝦分量超多而且size也大,蝦剪了腳於肚位切一刀泡過油,食時非常方便,值得學習。整碟餸味道偏淡,伊麵過冧,但有這個連靚仔也不用點。
餐包的魚,看魚旗都知新鮮,魚肉雪白有彈性,蒸魚豉油調味得宜。
餐有兩道菜,分量多
散叫咕嚕肉,很一般,唔脆。
淨雲吞$38有8隻,是傳統細細粒一啖一粒,皮薄餡多,湯底充滿麻油香。

$100一個頭,整體來說非常抵食
2016-12-11
2016-12-11 751 瀏覽
響隔離整車差少少未拎得, 就響附近邊食邊等, 但呢頭附近多數都係西餐, 感覺麻麻, 睇睇下呢間幾平, 就試試. 28蚊有菜膽雞燉翅. 馬上叫返盅, 無偷工減料, 真係有一梳梳既翅.  飲一口湯, 味道夠火喉, 就算加左雞都唔會燉到好油, 翅有咬口夠爽,  整體唔錯.炸牛腩比較少食,  原來係將牛腩外層加脆漿炸脆, 之後切到一片片, 做法令牛腩保持住肉質軟嫩, 但又不失外層既香脆, 咬落真係外脆內軟. 另有甜酸醬吊味, 點埋黎食更加開胃.

2016-11-15 1212 瀏覽
心絲絲想食燒味飯,好彩荃灣廣場附近有間燒味專門店。裝修是中式庭園式的設計,有2層,頗大。2點多黎到都坐滿人,要搭枱,但就搭得有點迫。下午茶的選擇有燒味飯及雲吞粉麵,燒味飯單拼同雙拼一樣價錢,貪心的我當然要雙拼啦。但燒腩仔賣哂,點咗肥义拼燒骨。以為下午茶會飯多餸少,點知好足料。义燒好juicy鬆軟,燒排骨亦唔乾,但略嫌太多蜜汁甜得濟,但$38雙拼飯連飲品仲點?

• 肥义飯
2016-11-11 1201 瀏覽
對於一些中式飯店,從門外看到內堂,多數是食小菜的地方,為一兩個人來說,點小菜難免是有點困難,因為吃的不多。有次行經位於荃灣的味苑,格局亦是一間飯店,但是從門外看到有一燒臘檔,或許會有燒味飯或麵,為食不多的朋友來說,可點來一碗飯或麵,是較為經濟實惠。對於一個人的午餐,燒味飯就成為囊中物。於是二話不說就點來叉燒燒肉飯。當中的叉燒,並不是半肥瘦的,而是瘦的,為喜歡半瘦的就會非常的不高吧,但為在下來說,無所謂啦,反正叉燒還是軟硬適中,蜜味亦充足;燒肉的肥脂不多,瘦多於肥的,皮還是脆的,不硬,肉質亦較軟腍。沒想過一間飯店,可以有咖啡奶茶供應,點來凍奶茶。雖則出自飯店,但其亦有應有的茶味與香醇,茶的濃度也適中。燒味飯單雙併都是同一個價錢,凍飯另加三個大洋,又不收加一,老實說,已經相當優惠了。

2016-07-11
2016-11-10 1006 瀏覽
有朋友住荃灣,佢地推介呢間中菜館門口睇落去感覺唔平入到去很傳統中式餐菜館。侍應推介我食清湯蝴蝶腩,同埋菜膽雞燉翅蝴蝶腩上菜時感覺同平時的蘿蔔牛腩冇分别,食落有驚喜,發現冇平時牛腩的燥味,一問之下原來係豬肉,但豬肉竟然有牛肉的濃香味,但口感更嫩滑鬆軟雞燉翅十分足料,湯頭十分鮮甜。內有一大片翅,但價錢十分平民
有朋友住荃灣,佢地推介呢間中菜館

門口睇落去感覺唔平

入到去很傳統中式餐菜館。

侍應推介我食清湯蝴蝶腩,同埋菜膽雞燉翅

蝴蝶腩上菜時感覺同平時的蘿蔔牛腩冇分别,

雞燉翅十分足料,湯頭十分鮮甜。內有一大片翅,但價錢十分平民
清湯蝴蝶腩
菜膽雞燉翅
清湯蝴蝶腩
菜膽雞燉翅
2016-11-04 900 瀏覽
三五知己敘餐,朋友介紹這間說食物好味,裝修特別,當然要去試下啦。果然裝修幾有特色,見到餐牌價錢又大眾化,感覺已經幾好。朋友點了蝴蝶腩,水晶咕嚕肉,燒鵝及鮮百合淮山。果然冇介紹錯,最愛咕嚕肉,淋滿獻汁都仍然脆卜卜😋😋😋超美味。蝴蝶腩湯底值得一讚,芹菜,芫茜再配合胡椒粒👍冇得輸,百合同淮山都鮮甜爽口,燒鵝就一般,皮唔夠脆,但味道幾好。總括係滿意之選,值得再來👍👍👍
2016-10-30
30 分鐘 (堂食)