餐廳: 和牛燒肉一郎 (百誠大廈)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-11-30 1787 瀏覽
天氣凍左喇~梗係要買食燒肉暖暖身!佐敦和牛燒肉一郎主打鹿兒島,宮崎和兵庫的和牛,即使仲未請到假番鄉下, 呢到就已經食到勁多款和牛,任點任食得黎仲要勁高質, 食完的確教人心思思想食聖誕前Book 多次位食多次~~餐廳和牛質素有保證唔係講假「和牛識別番號」,上網一search, 所有牛牛的來源地同相關資料都睇到晒,而且 餐廳環境設計富時代感之餘又乾淨,座位闊落舒適,最重要抽煙系統運作暢順,吃完燒肉唔會成身都有油煙味。-今日同朋友揀左 Course C: 包日本黑毛和牛4款同特選牛肉25款 另外仲有任食110款美食,除左黑毛和牛和特選牛肉,仲有和牛肉刺身、牛肉壽司、而自助區有沙律、品、飲品和大量雪條。--加埋爆谷和軟雪糕,等肉熟果陣都大把野可以塞入個咀~-是日寶箱是和牛西冷,是當天最新鮮的和牛部分即切出黎打開寶箱會已經煙霧重重,好睇好食好玩~西冷花比例均勻, 簡單燒已經好快熟~入口即化,而牛味勁香濃!! 絕對係幸福嘅感覺!-極上花盛合極上花盛合登場超吸睛!有和牛肋肉、和牛里脊肉、里脊肉、牛外橫隔膜、豚肋肉等砌成一朵朵牛肉玫瑰花打卡一流和牛肋肉油花含量適中,肉質鮮嫩多汁里脊肉柔嫩較瘦牛外橫隔膜

天氣凍左喇~
梗係要買食燒肉暖暖身!
佐敦和牛燒肉一郎主打鹿兒島,宮崎和兵庫的和牛,

即使仲未請到假番鄉下, 呢到就已經食到勁多款和牛,

餐廳和牛質素有保證唔係講假
今日同朋友揀左 Course C:
包日本黑毛和牛4款同特選牛肉25款
另外仲有任食110款美食,

除左黑毛和牛和特選牛肉,仲有和牛肉刺身、牛肉壽司

而自助區有沙律、品、飲品和大量雪條。

加埋爆谷和軟雪糕,等肉熟果陣都大把野可以塞入個咀~

是日寶箱是和牛西冷,

是當天最新鮮的和牛部分即切出黎
打開寶箱會已經煙霧重重,好睇好食好玩~

西冷花比例均勻, 簡單燒已經好快熟~

入口即化,而牛味勁香濃!! 絕對係幸福嘅感覺!

極上花盛合
極上花盛合登場超吸睛!

有和牛肋肉、和牛里脊肉、里脊肉、牛外橫隔膜、豚肋肉等砌成
一朵朵牛肉玫瑰花打卡一流

和牛肋肉油花含量適中,肉質鮮嫩多汁
里脊肉柔嫩較瘦

牛外橫隔膜肉質細膩又有適度的霜降
舟盛合

隻和牛船鋪滿超多和牛

牛肋條、牛肋肉、牛里脊肉、豚肉、雞肉和野菜
另外仲有扇貝和海蝦,剩係望落去已經非常豐富!

海蝦爽口彈牙又香甜,

雞肉燒完都好香口!

桶盛合
有牛肋肉、牛里脊肉、豚肉、雞肉和野菜😋😋

豚肉油香滿滿, 野菜種類都多, 慢慢燒都好好食

呢到仲有生牛肉刺身,拌生牛肉及生牛肉壽司
高質和牛自然D牛肉都可以生食, 最重要唔係所有燒肉餐廳都有得食,
和牛牛肉刺身入口鮮甜拌生雞蛋勁滑嫩,呢個絕對要encore!
唔好忘記自助區仲有汽水/果茶及熱茶,自助雪糕機/雪條都係任食,加埋甜品揀直大滿足。
  • 生牛肉刺身
  • 極上花盛合
  • 是日寶箱
  • 和牛西冷
2022-11-27 145 瀏覽
每次黎都學到新食法今次趁結完婚,一於豪一次🥰🥰今次揀左間有得食夏多布里嘅燒肉店,值得一提係呢間會用牛脂當油 ,所以燒出黎嘅肉會提升左呢個和牛餐最特別係有一個寶盒🤩🤩會將是日靚肉放入去(係即日切嘅靚肉)🤤今次係和牛西冷🫣一燒就知呢舊肉脂肪及肉比例合適,食落口好嫩滑和牛夏多布里昂:呢個係和牛最嫩滑嘅部位🤤🤤我地當然係叫叫人幫手燒啦,食落去肉味濃,又有蒜容嘅香味,而且超軟身☺️值哂回票價4種類和牛盛盒:即係有4種唔同嘅肉放係天梯盒入面❤️❤️店員表示要由底燒上去,咁就哥以由淡味去到最濃味和牛肋肉(淡淡嘅,我都係鍾意牛里脊多d) 👉🏻和牛牛肋條(好淋😳)👉🏻和牛西冷(脂肪多、入口即溶👉🏻和牛里脊肉(牛味最濃濃,食完返唔到轉頭)另外,店舖仲有獨有刺身🤩🤩所以我地都試左少少🤏生牛肉拖羅刺身:入口即溶,滑身過生牛肉刺身好多,本身味道足夠,食開濃味嘅朋友,加埋蒜蓉同蔥花會更鍾意每次黎都學到特格嘅日本食法,今次店員話原來伴碟嘅蔬菜係俾日本人將牛肉放上面,等蔬菜吸哂啲肉汁🤩🥰大家有機會黎不訪問多少少店員,同佢地交流下🤤
每次黎都學到新食法
今次趁結完婚,一於豪一次🥰🥰

和牛夏多布里昂:

4種類和牛盛盒:

另外,店舖仲有獨有刺身🤩🤩所以我地都試左少少🤏

2022-11-24 236 瀏覽
燒肉停不了!秋天冬天就係要不斷燒肉同埋打邊爐!今次介紹嘅係人氣燒肉店嘅外賣套餐,啱晒大家可以邊睇世界盃邊燒肉!和牛燒肉一郎係一間主打日本和牛嘅燒肉店,香港有四間分店,算係其中一間香港日本和牛最大取貨量嘅餐廳,每月用十頭或以上既日本和牛,因為係成隻和牛入口,所以可以食到肉眼、牛柳、西冷等部位,仲可以品嘗香港少有既夏多布里昂。 每一隻和牛都有獨立嘅出生證明,可以喺店舖搵到和牛識別番號,就可以check到入口既和牛出生地、出生日期同性別等資訊。-🥩 和牛&特選牛燒肉套餐 (2 - 3人)餐 💰658原價 548優惠價呢排和牛燒肉一郎有最新嘅外賣套餐,都係主打日本直送既和牛,我今次就喺KKday買,所以有優惠價。呢一個套餐係二至三人份量,入邊有一個A4和牛燒肉拼盤、特選牛燒肉拼盤、涼拌小食盛合、雜錦蔬菜、雜菇拼盤、生菜。仲會有獨立包裝餐具同保溫袋。-1️⃣ 特選牛燒肉拼盤(👅: 7.5/10)拼盤入邊有牛肋肉、牛里脊肉、牛肉角切 (一口牛) 、牛外橫膈膜、薄切上等牛舌芯。整體呢個燒肉拼盤都係肉味較重,個人覺得牛肋肉牛肉味最重,牛里脊係牛肉味第二重,而牛肉角切比起一般一口牛唔同,食落唔係得牛脂而係肉
1️⃣ 特選牛燒肉拼盤(👅: 7.5/10)
特選牛燒肉套餐
拼盤入邊有牛肋肉、牛里脊肉、牛肉角切 (一口牛) 、牛外橫膈膜、薄切上等牛舌芯。整體呢個燒肉拼盤都係肉味較重,個人覺得牛肋肉牛肉味最重,牛里脊係牛肉味第二重,而牛肉角切比起一般一口牛唔同,食落唔係得牛脂而係肉味帶小小牛脂,而牛外橫膈膜比較小食到,咬落去比其他部位有彈性有嚼勁,食落去都係牛肉嘅鮮味較突出,而薄切上等牛舌芯咬落都算爽口夠煙韌,食落有小小牛肉味。
2️⃣ A4和牛燒肉拼盤(👅: 8/10)
和牛燒肉套餐
A4和牛燒肉拼盤,雪花紋理好靚,油脂分佈平均,入面有和牛牛肋肉同和牛里脊肉,兩種望落都係油脂分佈平均,雪花紋理夠靚,我最鍾意係和牛牛肋肉,食落去油脂最突出,怕肥可以用佢既燒肉中和一下,而和牛里脊肉食落去係肉味突出,但比起特選牛燒肉入口更加腍。
3️⃣ 涼拌小食盛合(👅: 7.5/10)
特選牛燒肉套餐
啱晒燒肉嗰時有小食可以食住先。
4️⃣ 雜錦蔬菜(👅: 7.5/10)
5️⃣ 雜菇拼盤(👅: 7.5/10)
6️⃣ 生菜 (包肉用)(👅: 7.5/10)
套餐好貼心,唔止有肉,仲有蔬菜可以解膩,份量都足夠兩人食。
🌟整體我覺得呢個價錢來講,肉嘅份量都算多,啱晒可以留喺屋企咁燒肉,份量夠兩個人食,如果細食嘅三個人都得。而且有四間分店,遍佈鋪港九新界,佢仲有四至六人份量,所以開party都好適合。
👅味道: 8/10
💰消費: $548 (服務費: NA)
2022-11-17
和牛燒肉套餐
2022-11-22 221 瀏覽
自從疫情 很耐未試過食燒肉放題喇🥹🥹🥹一行6人 去食燒肉放題 仲要當時有個優惠係 當月生日買4送1 (壽星色費)🤩🤩🤩 仲有好味雪糕雪條任食一定會再去 🤩🤩🤩
自從疫情 很耐未試過食燒肉放題喇🥹🥹🥹

一定會再去 🤩🤩🤩
慶祝紀念
生日
2022-11-20 354 瀏覽
全部牛都勁鞋口,勁伏話說朋友生日去試下,見comment 都幾好簡左set C,有包日本和牛一開頭有幾set牛拼盤俾你,除左寶盒其他都係伏,仲難食過牛角d普通牛肋肉之後到自己order,成日miss order,要人午叫先追得番啲牛除左日本A4個種係入到口,似牛角上級牛肋肉,其他都好一般,其他牛係鞋都食唔到。。。。一位成6百幾,食得勁差,勁伏,以前唔會再去甜品雪條都有幾款選擇沙律有海鮮不新鮮飲品得幾款茶同汽水
全部牛都勁鞋口,勁伏
話說朋友生日去試下,見comment 都幾好
簡左set C,有包日本和牛
一位成6百幾,食得勁差,勁伏,以前唔會再去

甜品雪條都有幾款選擇
沙律有
海鮮不新鮮

飲品得幾款茶同汽水

2022-11-18 167 瀏覽
踏入生日月 真係日日都食唔停今次就揀左做牛魔王食燒肉放題呢間和牛燒肉一郎有4款價位嘅放題選擇唔想朋友太破費 所以揀左平日448一位嘅B餐都有百幾款食物選擇 好多野揀一開始就會上隻排到靚靚嘅船同飄住仙氣嘅拼盤基本嘅雞牛豬同海鮮都會有雖然係中價位嘅放題 但牛肉嘅油花都幾均勻蝦都幾大隻 元貝加左牛油蒜茸燒完好香口掃QR code就可以睇晒仲有咩野揀坐位旁邊嘅路軌負責送餐 方便又衛生B餐最好食嘅肉我地覺得係特選牛肋肉牛味濃得嚟肉質都幾腍 叫左幾round另外呢個大判壽喜燒牛里脊肉都好正薄薄一片燒完再點啲甜甜地嘅壽喜燒溫泉蛋汁口感滑溜肉類除左原味仲有好多唔同調味選擇味噌雞腿同BBQ豚里脊肉都係必食推介連多春魚都有 不過好難燒為免食太多肉會好滯我地叫左啲涼拌菜同泡菜食 清爽解滯出面自助區除咗好多飲品沙律之外最正係日本雪條雪糕櫃 超多選擇完全實現雪條自由明明食到好飽但我隊左三支Ghana雪條真係好好味
踏入生日月 真係日日都食唔停

最正係日本雪條雪糕櫃
超多選擇完全實現雪條自由

明明食到好飽但我隊左三支
Ghana雪條真係好好味
返工咁辛苦架要食返啲好野來獎勵自己一下,今日就同朋友來位於佐敦「和牛燒肉一郎」食下燒肉,我揀咗D Course 日本產黑毛和牛放題,每位$888加一。本日寶箱日本國產和牛西冷扒,油花分布平均,侍應就會幫我哋燒牛扒大約7-8成熟,入口即化👍🏻。舟盛特選牛、豚肉、雞肉、海鮮、野菜四種類和牛階段盛內有四種類嘅和牛,有和牛肋肉、和牛肋條、和牛西冷、和牛里脊肉,牛肉味濃,牛肉紋遍布平均。夏多布里昂係用極上和牛夏多布里昂部位,再配上特製嘅牛油醬汁來食,佢比西冷油分少啲,食落好有口感🥰。桶盛內有四種類嘅肉類,有牛肋肉、牛里脊肉、豚肉、雞肉。呢度除咗牛肉之外,海鮮種類都幾多下㗎,有魷魚🦑,蒜蓉大蝦🍤,仲有我最愛嘅黑松露燒帆立貝,海鮮夠新鮮。鐘意飲返下酒🥂🍻的朋友,只需$68任飲啤酒,$88任飲啤酒+清酒🍶。同埋每個月29號「和牛燒肉一郎」中D Course日本🇯🇵產黑毛和牛放題都會以半價$498,每個月都會在不同分店推行。

本日寶箱

舟盛
特選牛、豚肉、雞肉、海鮮、野菜

四種類和牛階段盛

夏多布里昂

桶盛
內有四種類嘅肉類,有牛肋肉、牛里脊肉、豚肉、雞肉。

2022-11-14 127 瀏覽
今日返到黎主場佐敦食一間成日經過見到都想去食既但係未試過上去食既一間日本放題餐廳,難得今日好肚餓就上去食過夠本先🤭一上到去就比佢隻牛吸引住同佢合照左🤣一入到去服務已經超級好有日本FEEL😳睇番D MENU係高質日式燒肉放題黎🤤而且和牛來源及背景一目了然,唔去旅行都食到真日本和牛😍我地叫左B餐有102款食物任簡 +「舟• 盛合」+「桶 • 盛合」頭盤賣相好吸晴,用乾冰飄住煙,係仙氣既食物😳兩個頭盤包括牛脊肉、牛裏脊肉、牛肋條、扇貝、蝦、五花腩、雞肉、特選牛肋肉及蔬菜等等,所有食材都好新鮮,高質食物真係高質油脂分佈真係唔同D好靚,肉質更軟滑,入口溶化!唔駛落調味都無得輸💯另外仲有QR CODE 落單有102款食物任簡再點唔同嘅牛豬、雞、海鮮及泡菜等等,送餐係用無人列車送達過癮🤭最鐘意佢既巨型薄炙蔥花牛舌(鹽味),明太子沙律,炸蠔,好新鮮既蔥花蝦🤤仲有一個靚到可以打卡既任飲任食自助夾食物飲品位置。有沙律區、日本雪條區、自家制飲料區、甜品區、醬料區。CP值好高食材好服務又好🤟仲有好多款都好想食,不過個肚放唔晒🤣下次再黎食過#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foo

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat @和牛燒肉一郎
#和牛燒肉一郎

和牛燒肉一郎(佐敦店)
地址 : 佐敦佐敦道31-37號百誠大廈3樓
2022-11-14 120 瀏覽
位於佐敦的燒肉店,9月的時候限定有一日最貴的plan,特價半價,朋友剛好提前預約,於是ᵍᵒ & ᵗʳʸᵗʳʸ ˡᵘ~110分鐘任食日本和牛 $̶9̶9̶8̶ ➠ $498先說環境,餐廳環境很舒適,全店都是卡位,空調超強,可能避免吃完一身燒肉味,而的確離座時我身上並沒有過多難聞的燒肉味,這點十分讚賞!呢個套餐有齊款9和牛, 包括和牛肋肉, 和牛肋條, 和牛西冷,和牛肉眼,和牛薄炙牛肋肉等等。除了和牛外, Menu 入面的所有菜式均可以任點。入座時先會送上三大盤和牛,其中 「舟• 盛合」超適合打卡,擺盤十分精緻,完全捕捉時下打卡新人類的"相機食先"心態!普遍牛肉都非常好吃,個人最喜歡和牛肉眼,因為油脂分泌平均,肉汁飽滿,入口即溶!$498/位 cp值極高其他款式也算是很多選擇,但由於只有110分鐘而我真的主攻食牛,因此未能盡嘗其他菜式了。可惜當天沒有牛舌供應,我本人是十分喜歡牛舌,唯一的美中不足吧!

110分鐘任食日本和牛 $̶9̶9̶8̶ ➠ $498

2022-09-29
2022-11-14 80 瀏覽
今日同朋友嚟呢間打算食呀燒肉,貪佢位置夠方便,地方又大,一上到見到格局好整齊乾淨,感覺幾良好佢有幾個唔同種類嘅套餐選擇,我地就㨂左B餐$448/人,雖然唔係最貴嘅,但我地都已經覺得非常豐富,佢預設左會有隻船同一細桶燒肉,之後就可以用QR code落其他野食牛嘅種類都多,有牛肋肉、牛里脊肉、牛肋條、豚肉同其他海鮮海鮮都夠新鮮、牛肉味道濃厚、食落一條啲都唔騷同唔韌,好味😋散叫方面我地再叫左壽喜燒牛里脊肉,一上枱大大件好有驚喜,燒好之後再沾上有壽喜燒汁嘅蛋汁一齊食,好正!牛脷我自己都鍾意食薄身嘅,所以呢個就啱我,食落爽口,味道不錯呢度除左燒肉外仲有好多其他熟食㨂,好似呢個明太子沙律同埋漢堡扒,明太子沙律有驚喜,佢好惹味同帶小小明太子嘅辛辣,佢份量唔細但我都清哂,漢堡扒細細粒幾特別,可以一啖食哂佢呢到除左有罐裝飲品外,仲有好多唔同款嘅果汁,味道都唔差架另外甜品類佢有好多細細件嘅甜品,平時食任食嘅我都好少食呢啲甜品,但今次都忍唔住試左一兩款,個焦糖布丁好有蛋香味,意外好味喎,仲有好多款嘅雪條,同大家食完燒肉後可以食啲冰凍野解一解油膩感種括嚟講我地都好滿意今餐,佢嘅食物種類太多都試唔哂,下次再嚟時

牛嘅種類都多,有牛肋肉、牛里脊肉、牛肋條、豚肉同其他海鮮

海鮮都夠新鮮、牛肉味道濃厚、食落一條啲都唔騷同唔韌,好味😋

佢呢到除左有罐裝飲品外,仲有好多唔同款嘅果汁,味道都唔差架

種括嚟講我地都好滿意今餐,佢嘅食物種類太多都試唔哂,下次再嚟時要再試埋其他野先
2022-11-14 114 瀏覽
日式燒肉夜|佐敦新幹線店員安排左卡位,一坐低就見到有旋轉帶🤭唔講仲以為自己去咗壽司店!原來一郎有條燒肉新幹線🚄.▪️Course B $448/人QR CODE落單、有過百款肉類、海鮮、野菜、小食、沙律、甜品!坐低就會送上四個頭盤,牛肉盛合船、桶盛合!配埋乾冰,賣相打卡一流!牛肋肉、牛肋條、牛里脊肉、海蝦😆.牛刺身系列/灸燒牛外橫膈膜、特選拌生牛肉同灸燒拌生牛肉 個人來講最鍾意拌生牛肉,蛋漿打開後,帶出牛肉嘅鮮味,入口即溶!.個人黎講最鍾意牛舌,厚切既夠煙韌,薄切快熟之餘亦爽口,整生菜包就岩岩好!.牛油味重既帆立貝同海蝦都唔差!醬汁/有六款特製醬汁,各有特色!湯/分別有海帶湯、蛋花湯同野菜湯!小菜/ 涼拌小食有甘筍、青瓜、菠菜、泡菜、芽菜
日式燒肉夜|佐敦新幹線
▪️Course B $448/人

牛肋肉、牛肋條、牛里脊肉、海蝦😆

牛油味重既帆立貝同海蝦都唔差!

醬汁/有六款特製醬汁,各有特色!
湯/分別有海帶湯、蛋花湯同野菜湯!
小菜/ 涼拌小食有甘筍、青瓜、菠菜、泡菜、芽菜
2022-11-10 92 瀏覽
同朋友慶祝生日,佢話想食燒牛肉黎左呢間食,座位都幾闊落,背椅都幾高,獨立式卡位咁,唔會望到前後座客人。燒肉放題,用QR code落單,今次食放題套餐B牛肉種類都幾多款,份量都幾多,要睇住叫,所以我地先試齊所有牛肉,比較鍾意食嘅先再叫多round~食物種類有牛不同部位、豚肉、雞肉 、海鮮、 蔬菜、小食等等~推介既係牛肋肉,夠晒新鮮、油脂分佈平均,入口即溶,仲有我最愛厚切牛舌,彈牙又夠咬口,撈埋醬汁重正。有汽水果汁,不過當然自家制水果茶比較吸引,「西瓜紅莓茉莉茶」、「青瓜奇異果綠茶」,都可以加錢要啤酒/清酒+啤酒任飲。甜品食布甸同芝士餅,有明治雪條,香噴噴爆谷~

燒肉放題,用QR code落單,今次食放題套餐B
比較鍾意食嘅先再叫多round~
推介既係牛肋肉,夠晒新鮮、油脂分佈平均,入口即溶,
仲有我最愛厚切牛舌,彈牙又夠咬口,撈埋醬汁重正。

有汽水果汁,不過當然自家制水果茶比較吸引,

甜品食布甸同芝士餅,有明治雪條,香噴噴爆谷~
We arrived early because we finished our afternoon activity earlier than expected. At 550 we stepped in and immediately they started the 100mins count down for all you could eat. Ok we sat down and ordered through we code and things arrived quality is not too bad but they turned down the fire internationally so near took so long to cook. The most ridiculous thing was they only allowed 1hour ordering for the 100mins so you expected me to order everything at 1hr and cooked for 40mins until the end?????? Never again. It’s expensive at 740 hkd for two persons ordering the cheapest set. 牛氣is far better at least I could order until last minute. It’s simply the worst experience.
2022-11-08 94 瀏覽
最近幾個月一直都減緊肥,好耐未試過去食烤肉,仲要係放題。呢啲行quota制嘅嘢梗係要揀一間最好嘅嚟食啦。呢間日式烤肉每一個set都超過100款食物,除咗肉類之外更加有唔少嘅熟食,壽司,捲物,一品料理等等,其實120分鐘真係唔夠時間食咁多嘢,因為佢嘅選擇實在太多啦。最重要嘅係佢呢度嘅每一款和牛,無論係邊種等級,都絕對係有返咁上下質素。我哋揀咗set B嘅嚴選牛肉,可以揀嘅牛肉有好多唔同嘅部位,同埋唔同嘅等級。呢個set本身就會包咗一架船同埋一個桶俾你試晒佢哋唔同嘅普通級別肉類先,除咗牛之外當中仲有雞,豬同海鮮,然之後你就可以在自己望住自己嘅喜好去加單。當中我哋自己加咗特選級別嘅牛肋肉,牛舌同牛里脊,佢呢度嘅牛舌係厚切,比你更加容易掌握佢嘅熟成度,唔會因為太薄容易燒到老晒。另外我覺得最正嘅係佢個大判壽喜燒牛里脊,牛味好夠濃,平時咁大塊好似床單咁都係攞嚟做壽喜燒,但原來攞嚟燒都好正。除咗燒嘅肉類之外佢呢度仲有牛刺身可以試,佢本身有三款牛刺身,而我自己覺得呢款係最好食。因為佢撈完啲日本雞蛋之後,沾滿晒蛋黃漿真係好香好滑。除咗一大堆嘅肉類之外,佢呢度嘅海鮮種類都唔少,不過相比起呢度嘅牛肉,佢啲海
最近幾個月一直都減緊肥,好耐未試過去食烤肉,仲要係放題

因為佢撈完啲日本雞蛋之後,沾滿晒蛋黃漿真係好香好滑。

除咗一大堆嘅肉類之外,佢呢度嘅海鮮種類都唔少,不過相比起呢度嘅牛肉,佢啲海鮮就真係遜色不少,佢啲蝦唔夠新鮮所以唔夠彈牙,但係啲帶子都唔錯嘅,但係最好就要食佢有調味嘅嗰一款。

另外蔬菜類當然唔少得啲菇類啦,同埋仲有一啲茄子同埋意大利青瓜,佢個牛油嘢菇都唔錯。

另外佢有好多唔同嘅熟悉同埋冷盤前菜,冷盤前菜我就唔多介紹啦,不過食到膩膩地,我哋叫咗佢兩個湯嚟飲,分別係蛋花湯同埋海帶湯,清清地解下膩都唔錯㗎。

喺飲品方面其實佢都真係好多選擇,除咗日常見到嘅罐裝飲品之外,佢哋呢度仲有好多款唔同嘅特調特飲,但係因為肚量有限,我只係試咗其中一款,都真係唔錯㗎,絕對唔係藥水味。

最重要嘅係佢呢度嘅雪糕甜品唔係好似出邊咁行,食嚟食去都係得Häagen-Dazs或者Dreyer,而係日本有名嘅明治,有齊晒咁多隻唔同嘅味道,而我就揀咗個蜜桃烏龍茶,唔會太甜又好有茶嘅香味,岩晒我。

最後我想讚吓佢呢間舖頭嘅裝修,最特別係喺中間嘅位置會有一條食物嘅運輸帶,你嗌咗嘢食會自動送到嚟嘅枱邊,然後你就可以自己拎,對我來講覺得好新奇,又有得玩又有得食。裝修方面簡潔得來感覺好寬敞,而且粉色嘅色調亦都令女孩子感覺幾舒服,最重要係我覺得佢哋個廁所都靚過人。不過呢度唯一嘅敗筆就係呢度嘅職員態度真係唔係咁好,俾人嘅感覺唔係太有善,除咗冇乜笑容之外,同你講嘢嘅態度一啲都唔親切,而且19分要交檯,18分已經會嚟叫你離座。幸好過呢度嘅嘢食真係有返咁上下質素,如果唔係真係未必會再嚟。

2022-11-07
2022-11-03 96 瀏覽
今晚好開心,訂到我地期待已久既一郎和牛燒肉放題。收工後就同朋友衝去食和牛啦。首先值得一讚,係地方夠大,坐得舒服之餘,又5會煙霧彌漫,令環境方面幾好。到點餐,由於我哋選擇既係D餐,所以有和牛任食之餘,仲有更多海鮮熟食選擇。呢間鋪既小田A4 級和牛,絕對係藝術品。單單睇肉上既大理石油花,就知係貨真價實既優質肉。首先,有是日精選既和牛西冷。睇到個木箱就哇一聲甘令,好有儀式感。如果你擔心燒得5好,仲可以叫待應幫手燒。西冷肉味較濃,濃郁既牛味令人食指大動。好既和牛簡單少少鹽去調味 就好突出和牛既鮮味。佢仲有牛夏多布里昂,係和牛中既極級!一頭牛都係得5kg左右。平時未必甘容易係餐廳食到。呢塊肉真係不得了,先燒4成熟,再放入特制既牛油蒜蓉汁煮熟。入口果刻,蒜香纏繞著和肉的牛香,肉汁係口腔溢出,爆發無可比擬既滋味。更甚係牛質不愧為和牛中最嫩既部分,軟嫩絲滑令人銷魂,入口滋味而細緻既口感,不愧為牛中極品。一朗仲有其他部位既和牛,分別係和牛肉眼,和牛牛肋條,和牛里脊肉及和牛牛肋肉。個人中意和牛肉眼,因為油脂分泌平均,肉汁飽滿。輕輕2邊燒十多秒,已經達到入口即溶既感覺。中意肉脂多啲既會推介牛肋肉或牛肋肉條。

如果你擔心燒得5好,仲可以叫待應幫手燒。

中意肉脂多啲既會推介牛肋肉或牛肋肉條。豐富既肉脂香令人陶醉。最好係表面微帶金黃色,容易帶逼出肉脂,咬落口感帶點酥脆。肉脂不會過於油膩,食落真係滿滿既享受。

其實和牛之外,仲有好多好出色既豬肉同海鮮。
例如日本廣島蠔,黑松露扇貝及牛油海蝦。
當牛肉食得太多時,不妨轉換一下口感,海鮮相對無甘濃味,反而有點清新鮮味,帶點驚喜之餘,令大腦有更多新鮮感,令自己覺得仲可以食更多。

簡單而言正到卑