餐廳: 和順記 (電氣道)
資訊:

2021-10-16 571 瀏覽
呢間雞脾係油麻地好出名 咁啱經過天后就有鋪雞脾癮走左去食😂生炸雞脾配薯條🍗🍟雞髀真係用脆卜卜黎形容 好似食緊薯片嗰種脆 佢本身都有醃過 又唔會太過鹹 仲要啖啖都係肉 食到停唔到口 薯條同樣都炸得幾脆 食完生多幾粒暗瘡都係值得嘅😜咖哩豬扒蛋飯🍛咖哩就真係好一般 偏向葡汁咁既味道 椰汁味偏重 完全冇咖喱香同辣 咖哩嚟講真係少少失望 豬扒就正正常常冇雞脾咁好食咁脆口整體嚟講 食雞髀已經好夠 其他可以唔使試 推薦程度 🍁🍁🍁🍁🍂
呢間雞脾係油麻地好出名 咁啱經過天后就有鋪雞脾癮走左去食😂

炸雞脾配薯條🍗🍟

咖哩豬扒蛋飯🍛

2021-10-13 294 瀏覽
油麻地有一間出名食雞髀嘅茶餐廳,好耐之前已經喺唔同嘅媒體聽過佢嘅報道。不過一直都未有機會去試,估唔到佢竟然開咗喺天后呢邊,食完個晏晝覺得唔算太飽,咁啱已經開始咗下午茶時間,所以就去試咗呢間雞髀啦,喺下午茶餐度揀咗特大滷水雞髀,由於佢係特大滷水雞髀嘅關係所以佢就冇薯條或者沙律嘅配搭啦。雞髀上枱熱辣辣,問我開就聞到香濃嘅滷水汁,就算雞髀咁大隻都好佢啲肉都係非常之嫩同埋滷得非常之入味,食完之後就完全唔覺得出奇點解佢係一間咁出名嘅舖頭啦
2021-10-02 322 瀏覽
食過幾次,依然回味,冇得彈,我會再次再次幫襯的,鋪面雖小,但實力十足,我記得第一次去食的時候,就是食巴蜀雞脾飯,好好味,第二次再去時,老闆介紹我試下龍躉飯,真的也不錯,大前前天再去老闆又介紹我,試下黑松露牛柳飯,食完,真的好好味,要讚
2021-09-29
30 分鐘 (堂食)
2021-09-18 301 瀏覽
見佢開完一間又一間,今日專登來試吓佢咩料. 餐廳環境尚算ok,感覺舒服嘅,但就無咩特色…..坐低後唔使點諗當然係招牌菜啦 「雞髀皇雞蛋飯」. 我老婆就點左龍躉魚….碟飯來到隻髀就真係好大!大到我懷疑係火雞髀…我問侍應邊度來隻髀咁q大,佢話係美國最大的雞髀再砌開攤開所以更大~!食落去個皮係好脆,但估唔到啲肉都好juicy好入味,掂!堅係好食…..但係原來係可以加其他汁,咖喱汁,黑椒汁等!個侍應落單時又唔講..呢下要扣少少分! 之後個到個龍躉,本人對魚就麻麻地…但我老婆就話好正…咁個味道係唔差嘅. 仲有個凍奶茶…係ok嘅. 埋單$130⋯⋯人均$65. 天后區呢個味道,呢個價錢我絕對可以接受. 讚!一定再去試其他野….
2021-09-15
5 分鐘 (堂食)
2021-09-16 290 瀏覽
位於天后嘅「和順記」,原來有個朵叫「油麻地神級雞髀皇」😮既然係咁,點都要試下呢間嘅雞髀🍗。▫️生炸雞髀王煎蛋飯 (HKD58) - +$10轉烏冬所以炸雞髀同烏冬係分開上嘅。雞髀用特製韓式醃肉方法醃製數小時,效果係令肉質變得更加嫩滑。我哋覺得味道真係唔錯,雞髀肉唔會因為經過高溫油炸後而變乾。一隻炸雞髀嘅size真係有手掌咁大,外皮炸到金黃色,賣相同味道一樣攞晒滿分。另一份炸豬扒我哋覺得水準麻麻,如果下次再去都係叫番食炸雞髀好喇。價錢定價比較進取,加上店員嘅服務態度麻麻,以咁嘅格局及價錢真係好難令到我想再去幫襯。

2021-09-14 322 瀏覽
話說早幾日上網睇人介紹炸雞髀一心想揾間黎食做晚餐,行經天后見呢間大大隻字寫住生炸雞髀王就入去試下,叫左個炸雞髀到煎蛋飯,黎到雞髀係好大隻有味嘅,再試埋個飯停左一停,明明有豉油但唔咸唔甜如果閉上眼食係完全同食白飯一樣,一啖雞髀一啖飯好膩,成個飯好寡好乾,$60幾蚊真心唔值轉辛辣麵要加$10, 俾$7-80唔食唔覺損失。另外我媽叫左個藥善豬潤麵食,個湯求其到放幾粒杞子就話係丁點藥材味都冇,豬膶好大件仲要厚切,一咬開流血水🩸其餘果三件都係咁同個男員工講,答都冇答拎左碗麵入廚房以為換過俾我地,點知轉個頭原來係拎左個幾件豬畀潤再煮都算啦,!個麵由熱變室温豬潤再切開黎睇一樣滲血水!成碗冇食到,埋單時同店員講豬潤都係生冇食到太厚煮兩次都唔熟,佢只係「哦」一聲望都唔望你!食唔食自己諗
2021-08-04
2021-09-12 183 瀏覽
聽講油麻地有一間食雞脾出名嘅茶餐廳,叫「和順記」,我想去試好耐㗎喇今日過嚟天后有啲嘢整,經過北角電氣道,見到個名咁熟口面嘅!原來係和順記分店咁緣份唔係唔入嚟試吓嗎下午茶餐大約$28至$45左右,想食雞髀嘅話可以有幾個選擇。分別係生炸雞髀或者滷水雞髀,另外仲可以選擇配唔配薯條或者要唔要超大隻嘅雞脾皇!我今日唔算好肚餓,就冇要到薯條啦。揀咗$45嘅生炸雞髀皇餐,跟餐要咗杯熱檸水。上枱嘅時候心底真係嘩一聲!超!級!大!隻! 炸得皮好脆,肉質稍微醃過,仲係好Juicy真係令人食唔停口啊!我自己食炸雞最鍾意加茄汁,特別好味

咁緣份唔係唔入嚟試吓嗎

上枱嘅時候心底真係嘩一聲!
超!級!大!隻!
炸得皮好脆,肉質稍微醃過,仲係好Juicy
真係令人食唔停口啊!我自己食炸雞最鍾意加茄汁,特別好味

生炸雞脾皇
伏,簡直係中晒伏!店鋪外大大隻字,圖文並茂推介嘅 “藥膳豬潤麵”,望圖睇落幾吸引,又係招牌菜之一,我就不虞有詐入去堂食。等咗一陣,麵嚟到,我望一望碗入面,哇,你地班捧餐嘅係盲嘅?入面啲豬潤仲流緊血架喎!咁都捧嚟俾我食?我食慣越南嘢,以為好似越南生牛肉河咁,要用湯浸熟啲肉,於是,我嘗試篤啲豬潤入湯中浸熟,兼切開啲豬潤做細粒啲,希望浸得熟。十分鐘後,我放棄我呢個諗法了,因為啲豬潤一直流緊血,幾乎舊舊都浸緊血水同我碗出前一丁撈埋一齊(噁心)。我叫侍應過嚟,「幫手加一加熱碗麵吖,我啲豬潤仲流緊血!」個侍應拎返入廚房,居然係用微波爐叮我碗麵。3分鐘後,我檢查吓啲豬潤,啲顏色變灰咗,不過有一兩舊,仲流緊血.....最後,成碗藥膳豬潤麵,我只係食咗一舊冇流血嘅豬潤。其他豬潤我係夾晒出嚟碗外,放棄了。到有個戴眼鏡嘅中年女侍應收碗,我同佢講,「你地啲豬潤,叮完都仲流緊血!我冇辦法食!我夾晒出嚟冇食!!」佢聞言後,只係答我:「哦」亦係呢個原因,嬲到我要寫今次差評!一句道歉都冇。餐廳負責人,你知唔知,進食未熟嘅豬肝會得戊型肝炎?點解你餐廳食物水準咁低?客戶服務水準亦咁離譜?For 大家 informatio
伏,簡直係中晒伏!

我叫侍應過嚟,「幫手加一加熱碗麵吖,我啲豬潤仲流緊血!」

侍應拎返入廚房,居然係用微波爐叮我碗麵。

佢聞言後,只係答我:「哦」

亦係呢個原因,嬲到我要寫今次差評!一句道歉都冇。

For 大家 information,呢碗藥膳流血豬潤麵價錢係$50。

你以為湯底係藥膳?好似酒樓藥膳鳳爪嗰種?或者肉骨茶嗰種?咁你可以唔使入嚟幫趁喇。因為佢只係普通雞湯底中加入薑絲、杞子,撈出前一丁。真係簡單到我屋企都煮到。

伏,想中戊肝就入嚟試吓流血豬潤麵啦。血淋淋上枱,問你 “伏” 未?

• 流緊血嘅豬潤麵
2021-07-29 725 瀏覽
今日同朋友食中午飯,叫咗個麻辣雞 ,都冇乜嘢好講,擺設就靚,食落 就完全不同味不是麻辣味,又蓋咗啲雞味連雪藏味都冇埋,麻辣又唔係麻辣 辣椒又唔係辣椒,我都唔知點樣講,完全冇嘢講一句講晒真係 你哋自己試啦
2021-07-29
1 分鐘 (堂食)
2021-07-04 620 瀏覽
今日又來都係天后有美食街之稱電器道既和順記👍🏻👍🏻平時黎親和順記都係食炸雞髀🍗,見過餐牌上有呢個避風塘炒豬扒都已經心諗有日要來食,今日終於有呢個機會啦❗️❗️❗️避風塘炒豬扒飯 $56避風塘炒豬扒:避風塘風味十足,又唔會太辣,炒蒜又炒得好香口,好好食😋豬扒又大塊夠Juicy,連埋避風塘風味簡直一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整體來講幾好食幾特別, 係你食王牌炸髀以外嘅好選擇😋😋
今日又來都係天后有美食街之稱電器道既和順記👍🏻👍🏻

避風塘炒豬扒飯

避風塘炒豬扒飯 $56

整體來講幾好食幾特別, 係你食王牌炸髀以外嘅好選擇😋😋

避風塘炒豬扒飯
  • 避風塘炒豬扒
2021-06-14 882 瀏覽
開頭和順記喺天后開分店嗰陣,幫襯過一次已經俾佢嘅神級炸脾深深吸引。嗰次食炸脾感覺良好,因為第一次食到炸脾係外脆內嫩兼爆汁,算係我暫時食過最好食嘅炸脾。今次再度幫襯,當然炸脾雞蛋飯必定叫,再新試多一個芥末牛柳黑松露蛋飯。前者個炸脾炸過咗火,因為整體無乜肉汁,無咁嫩滑,個脆皮就依然keep到。後者係意外地好食,個牛柳好嫩,配埋芥末汁又幾惹味。而黑松露蛋又真係食到有黑松露味,因為好多時喺出面食都未必食到有味。PS. 差唔多食飽嘅時候,餐廳負責人問我哋啲食物質素時,我哋都有表達炸脾炸得太過嘅問題,負責人即時叫廚房再炸過一隻俾我哋試味。本身真係飽到上心口,負責人嘅熱情款待只好接受。今次呢隻就真係食返第一次嘅感覺,又爆汁又外脆內嫩,大滿足。好想俾返個credit 呢間餐廳,因為呢個跟進action你會睇得出佢哋係有心想提供最好嘅食物俾食客,所以會再繼續幫襯。

炸脾煎蛋飯

2021-06-14
炸脾煎蛋飯
巴蜀雞脾皇煎蛋飯 改即食麵 連熱飲 $65係好好食,但以茶餐廳嚟講原本雞脾蛋飯$60已經好貴,改即食麵加$5,改辛拉麵加$10會唔會太過份?比較我去得幾多嘅北角祥發,嗰度嘅瑞士雞脾都好出色,全日供應嘅瑞士餐好抵仲有超多 options,如瑞士雞脾 + 火腿奄列 + 櫻花蝦濃湯炭燒豬頸肉即食麵 連熱飲賣 $48我以後都係去番祥發.
巴蜀雞脾皇煎蛋飯 改即食麵 連熱飲 $65

我以後都係去番祥發.
雞脾蛋麵
2021-05-16
2021-05-15 569 瀏覽
嚟到天后電氣道,見到新開左間餐廳 - 和順記!表面普通茶記咁,不過見佢menu d名幾特別就入去試下啦!麻辣蔥油雞撈丁 配 凍奶茶 $61 :分兩碟上枱,個撈丁表面撒咗少少辣粉,聞落幾香,個麵軟硬適中又彈牙,唔錯,不過唔記得撈埋個蔥蒜,加埋應該會仲好食至於碟雞,食落似係口水雞,不過碟雞好似無咩雞肉,爭d.....雖然名係麻辣,不過食晒兩碟野都無飲過杯奶茶,幾啱唔係好食得辣嘅朋友當然仲有其他睇落幾特別嘅菜式,會再番去試其他菜式

麻辣蔥油雞撈丁 配 凍奶茶 $61 :

當然仲有其他睇落幾特別嘅菜式,會再番去試其他菜式
2021-05-15
2021-05-06 511 瀏覽
聽就聽過佢個名好多次啦! 今日終於有幾會試! 如果平日Lunchtime去,預左要排一陣,因為餐廳地方比較細,坐位唔多,所以我地今日就等兩張枱,大概5-10分鐘左右.📌沙嗲雞扒撈公仔麵 $48 配熱檸茶(附上雞扒碎上相片🤣🤭)兩塊雞扒另上,幾有heart喎,方便你切完再食,而且雞扒好厚肉,而且醃得好入味,但又不至於好嫩滑,外皮都尚算脆!太陽蛋煎到流心脆邊,生熟度剛剛好! 沙爹汁都夠味,撈落公仔麵都幾好食,但如果可以再濃多少少會更fit🤤 .📌沙嗲雞扒撈烏冬 $56 配熱好立克個人認為撈公仔麵比較夾,但撈烏冬可能會飽啲🧐.總括嚟講,會回頭!下次試埋佢個滷水雞髀🍗先😋.=========================.

📌沙嗲雞扒撈公仔麵 $48 配熱檸茶

(附上雞扒碎上相片🤣🤭)
📌沙嗲雞扒撈烏冬 $56 配熱好立克

個人認為撈公仔麵比較夾,但撈烏冬可能會飽啲🧐
總括嚟講,會回頭!
下次試埋佢個滷水雞髀🍗先😋
=========================

2021-05-05
5 分鐘 (堂食)
2021-05-04 336 瀏覽
2021.05.01 和順想食雞髀,最近都係黎呢間。叫左兩個茶餐,一個滷水雞脾皇同埋公司三文治。滷水雞髀皇:真係好大隻,滷水唔會好咸,淡淡肉。如果唔係太熱氣,一係食佢個炸脾皇。公司三文治:無特別,都係食雞髀好過。
2021.05.01 和順
公司三文治:無特別,都係食雞髀好過。
2021-05-01