2024-11-21
行經呢間新加坡菜Kaya,見到轉咗下午茶Menu,價錢唔太貴仲好附選擇噃!本身打算一人一碗麵就夠,但發現啲小食都好吸引呀!.➜娘惹茶燻鴨喇沙摻摻呢個就唔係Tea Set嚟,不過都好抵食呀!茶燻鴨份量好多,食落帶有少少鹹味,鴨肉都好彈牙,唔會乾柴。喇沙湯唔算好辣,豆卜吸晒啲汁好好味!.➜娘惹蝦麵下午茶份量會少啲啲,但其實女仔嚟講都足夠㗎!配料嘅雞蛋係溏心蛋,都幾特別!除咗蝦肉仲有五花肉,相當豐富。.➜新加坡鹹蛋黃魚皮大推!!!唔係平時食嘅即食鹹蛋黃魚皮咁得啲乾咗嘅鹹蛋黃喺魚皮上面,而家炒香咗嘅鹹蛋黃再加份魚皮一齊炒,係濕濕哋咁炒埋一齊,而魚皮仍然脆口又帶有鹹蛋黃香味!.➜班蘭咖吔多士牛油加埋班蘭咖吔夾喺多士入面,食落有淡淡椰子嘅清香,超啱配返杯熱咖啡嚟慢慢嘆。.➜跟餐可以用返優惠價嚟配特飲!記得要試下海鹽雪糕椰汁珍多冰,飲落完來好夾!椰子班蘭冰唔會太甜,班蘭味好香。順帶一提,店員好Nice,見到我哋成枱食物,主動幫我哋換張大小小嘅枱!!.#msmessypig_food
➜娘惹茶燻鴨喇沙摻摻
呢個就唔係Tea Set嚟,不過都好抵食呀!茶燻鴨份量好多,食落帶有少少鹹味,鴨肉都好彈牙,唔會乾柴。喇沙湯唔算好辣,豆卜吸晒啲汁好好味! .
➜娘惹蝦麵
下午茶份量會少啲啲,但其實女仔嚟講都足夠㗎!配料嘅雞蛋係溏心蛋,都幾特別!除咗蝦肉仲有五花肉,相當豐富。 .
➜新加坡鹹蛋黃魚皮
大推!!!唔係平時食嘅即食鹹蛋黃魚皮咁得啲乾咗嘅鹹蛋黃喺魚皮上面,而家炒香咗嘅鹹蛋黃再加份魚皮一齊炒,係濕濕哋咁炒埋一齊,而魚皮仍然脆口又帶有鹹蛋黃香味! .
➜班蘭咖吔多士
牛油加埋班蘭咖吔夾喺多士入面,食落有淡淡椰子嘅清香,超啱配返杯熱咖啡嚟慢慢嘆。 .
#msmessypig_food