行經呢間新加坡菜Kaya,見到轉咗下午茶Menu,價錢唔太貴仲好附選擇噃!本身打算一人一碗麵就夠,但發現啲小食都好吸引呀!.➜娘惹茶燻鴨喇沙摻摻呢個就唔係Tea Set嚟,不過都好抵食呀!茶燻鴨份量好多,食落帶有少少鹹味,鴨肉都好彈牙,唔會乾柴。喇沙湯唔算好辣,豆卜吸晒啲汁好好味!.➜娘惹蝦麵下午茶份量會少啲啲,但其實女仔嚟講都足夠㗎!配料嘅雞蛋係溏心蛋,都幾特別!除咗蝦肉仲有五花肉,相當豐富。.➜新加坡鹹蛋黃魚皮大推!!!唔係平時食嘅即食鹹蛋黃魚皮咁得啲乾咗嘅鹹蛋黃喺魚皮上面,而家炒香咗嘅鹹蛋黃再加份魚皮一齊炒,係濕濕哋咁炒埋一齊,而魚皮仍然脆口又帶有鹹蛋黃香味!.➜班蘭咖吔多士牛油加埋班蘭咖吔夾喺多士入面,食落有淡淡椰子嘅清香,超啱配返杯熱咖啡嚟慢慢嘆。.➜跟餐可以用返優惠價嚟配特飲!記得要試下海鹽雪糕椰汁珍多冰,飲落完來好夾!椰子班蘭冰唔會太甜,班蘭味好香。順帶一提,店員好Nice,見到我哋成枱食物,主動幫我哋換張大小小嘅枱!!.#msmessypig_food
➜娘惹茶燻鴨喇沙摻摻

• 娘惹蝦麵
  • 娘惹茶燻鴨喇沙摻摻
  • 新加坡鹹蛋黃魚皮
2024-11-20 87 瀏覽
香港一直都好少星加坡菜,最近見到好多人介紹呢間喺沙田嘅新加坡菜,不過因為住得唔近沙田,所以冇機會嚟試。好彩今日咁啱喺沙田做嘢,終於可以嚟試吓啦。一去到,環境比我想像中好好多,好多都係卡位而且座位好闊落,播住輕快嘅歌曲,而且侍應都好好禮貌。一坐低因為太口渴就忍唔住叫咗飲品先,呢個芒果汁配芒果雪糕真係好消暑,夏天飲又開胃又解渴。因為同朋友都唔係太肚餓,所以我哋就叫咗個香芒大蝦米紙卷,估唔到佢嘅賣相咁靚,而且仲有六嚿,份量真係好多。每嚿米紙卷都包住好多唔同嘅蔬菜有紅蘿蔔青瓜同埋大蝦,係一個好開胃嘅選擇。另外我哋仲叫咗呢個五彩自家手帶蝦餅,一上枱大家都比佢嘅賣相吸引咗,佢整到好似一個冬甩咁,而且面頭仲鋪左好多星星嘅碎片,真係好適合打卡。而且估唔到除咗靚之外,佢食落都好好味,蝦味好足,而且食落好新鮮,非常推介大家試吓呢個。呢間餐廳又抵食又正宗,而且賣相又靚,好適合情侶拍拖或者同朋友嚟食呀。

• 大蝦青木瓜沙律
2024-11-16 139 瀏覽
去到沙田,吾知食乜嘢好,諗到上次食過呢間,都唔錯!諗住再去試下其他菜式🤭 上次試過海南雞飯,今晚當然吾可以錯過另一款招牌印尼名菜~巴東牛肉,牛𦟌肉炆得好冧,吾會太辣,每啖都食到濃濃的牛香味😍檳城蝦麵湯底濃而稠,夾著椰奶香和甜味,而且材料豐富,有蝦、魚片、魚蛋、芽菜、豆卜,好吸湯,份量足夠二人分享🥰斑蘭咖央多嘅多士麵包充滿麥味,散發出淡淡麥香,夾著椰香和凍冰冰鮮牛油塊,外面鬆脆,內裡軟滑,口感一流💕叫埋兩杯高質冰凍飲品~手工拉茶和桔仔話梅。拉茶味道超級濃郁,不同於一般港式奶茶,奶味更加突出,別具一格;桔仔話梅有大大粒青檸同話梅,仲有好多桔皮響底,甜度剛好,非常解渴,食完比較濃味主食,飲咗好爽🤩餐廳嘅環境寬敞舒服,座位距離適中,吾覺擠迫,今晚係平日都好多人,性價比推薦✅
2024-11-16 99 瀏覽
餐廳主打新加坡菜,當然要試一試檳城喇沙($88)啦!湯底微辣,好香椰奶味👍🏻麵係摻摻(油麵加米粉), 配料都算多,最正一定係食豆卜,索哂啲湯,一咬落去唧出嚟😍馬來烤雞配油飯$68 油飯好香,烤雞肉份量都幾多架,表面香脆,側邊仲配有炸魚仔同花生🥜加分💕呢個抵食又好味🤤跟餐仲有飲品!點咗南洋咖啡(熱)同話梅柑桔水(熱)呢杯比較特別少少,都幾好飲。咖啡就略嫌唔夠香濃喇,同埋大家要注意南洋咖啡落練奶的會比較甜。
檳城喇沙

馬來烤雞配油飯$68 油飯好香,
呢個抵食又好味🤤
馬來烤雞配香油飯

檳城喇沙
馬來烤雞配香油飯
專注於新加坡菜,做海南雞、喇沙最欣賞係連肉骨茶都真係純正地將成粒蒜頭加落去新加坡摻摻喇沙 ($88)這道喇沙的湯底香濃,有著椰漿的香氣配搭着魚蛋、蝦、魚糕條⋯仲有可以索到味嘅豆卜湯頭微辣,又不會過於刺激海南雞飯 ($88)新加坡的經典菜式咖吔Kaya的版本不負盛名雞肉嫩滑多汁,配上三種 專屬的醬料米飯則用雞湯煮成,每一口都有雞味白胡椒肉骨茶 ($92)湯底清澈,胡椒香味濃郁 好暖胃肉骨也煮得恰到好處,軟嫩入味湯中的中藥材唔重~主要都比胡椒味覆蓋又讓人感覺非常滋補,暖胃又滿足~地址:沙田橫壆街1-15號好運中心商場3樓3008-9號舖
專注於新加坡菜,做海南雞、喇沙
最欣賞係連肉骨茶都真係純正地
將成粒蒜頭加落去

新加坡摻摻喇沙 ($88)

這道喇沙的湯底香濃,有著椰漿的香氣
配搭着魚蛋、蝦、魚糕條⋯
仲有可以索到味嘅豆卜
湯頭微辣,又不會過於刺激

海南雞飯 ($88)
新加坡的經典菜式
咖吔Kaya的版本不負盛名
雞肉嫩滑多汁,配上三種 專屬的醬料
米飯則用雞湯煮成,每一口都有雞味

白胡椒肉骨茶 ($92)
湯底清澈,胡椒香味濃郁 好暖胃
肉骨也煮得恰到好處,軟嫩入味
湯中的中藥材唔重~主要都比胡椒味覆蓋
又讓人感覺非常滋補,暖胃又滿足~

地址:沙田橫壆街1-15號好運中心商場3樓3008-9號舖
2024-11-13
2024-11-01 213 瀏覽
記得喇沙好好食,趁下午茶時間得閒,同屋企人嚟食,比晚市平一截😆 ✿ 新加坡喇沙摻摻 $56 保持水準,繼續好推薦😝湯底濃厚,椰香突出,配料挺豐富麵嘅分量好多,而且掛汁,即使冇特登飲湯,最後都冇乜湯淨低😳 好飽好滿足🤤✿ 海南雞飯 $68 雞肉分量足,胸位都嫩滑冇喇沙咁驚艷,但係想食健康啲就啱曬(*´ω`*) ✿ 串燒拼盤 $65 完全唔使沾醬,本身調味已經好惹味😋特別一讚,蝦已經去殼🤣雞肉串啖啖肉,個人覺得最正,下次可以揀加配4串$42 only🤤 ✿ 大蝦青木瓜沙律 $72好大碟,酸甜爽口👅 ✿ 青檸紅茶/香茅鮮橙茶 +$3次次都係飲呢款😌 感覺冇加糖,幾清潤 🍴加一服務費:✔

✿ 新加坡喇沙摻摻 $56
新加坡喇沙摻摻

保持水準,繼續好推薦😝
新加坡喇沙摻摻

湯底濃厚,椰香突出,配料挺豐富

✿ 海南雞飯 $68
海南雞飯

雞肉分量足,胸位都嫩滑
海南雞飯

冇喇沙咁驚艷,但係想食健康啲就啱曬(*´ω`*)

✿ 串燒拼盤 $65
串燒拼盤

完全唔使沾醬,本身調味已經好惹味😋
特別一讚,蝦已經去殼🤣

✿ 大蝦青木瓜沙律 $72
大蝦青木瓜沙律

大蝦青木瓜沙律

好大碟,酸甜爽口👅

✿ 青檸紅茶/香茅鮮橙茶 +$3
青檸紅茶/香茅鮮橙茶

次次都係飲呢款😌 感覺冇加糖,幾清潤

🍴加一服務費:✔

1975 瀏覽

• 新加坡喇沙
2024-10-29 188 瀏覽
環境舒服寬躺,主打新加坡菜式🇸🇬食物多選擇,夠曬大衆化、價錢親民🥹吐司即點即烤,酥脆鬆軟🥪內𥚃搽滿咖吔醬😍口感溫潤又甜,帶有淡淡椰子香🥥蝦麵湯底鮮甜濃郁,非常足料🦐有蝦肉、魚片、蕹菜、豬腩肉、水煮蛋🥚最後再配上酥炸蔥花及秘製辣椒醬🌶️辣味適中,充滿東南亞地道風味☺️雞扒外皮香脆,烤得金黃🔥雞肉鮮嫩又滿滿肉汁💦油飯加入香茅、雞湯、及蒜油蒸煮🧅香味濃郁又煙韌,粒粒分明,香口但不油膩😋
環境舒服寬躺,主打新加坡菜式🇸🇬
食物多選擇,夠曬大衆化、價錢親民🥹

吐司即點即烤,酥脆鬆軟🥪
內𥚃搽滿咖吔醬😍
口感溫潤又甜,帶有淡淡椰子香🥥

蝦麵湯底鮮甜濃郁,非常足料🦐
有蝦肉、魚片、蕹菜、豬腩肉、水煮蛋🥚
最後再配上酥炸蔥花及秘製辣椒醬🌶️
辣味適中,充滿東南亞地道風味☺️

雞扒外皮香脆,烤得金黃🔥
雞肉鮮嫩又滿滿肉汁💦
油飯加入香茅、雞湯、及蒜油蒸煮🧅
香味濃郁又煙韌,粒粒分明,香口但不油膩😋
  • 檳城蝦麵
  • 班蘭咖央多士
  • 馬來烤雞配油飯
  • 香茅鮮橙茶
  • 香茅青檸荔枝梳打
2024-10-23 317 瀏覽
我今日約同閨蜜去位於沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖的 《咖吔》食下午茶餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個 海南雞飯 $68,閨蜜點左個 巴東牛肉飯 $58,另外點左個 斑蘭咖吔多士 $40,大蝦青木瓜沙律 $72;餐飲係馬來芒果汁配芒果雪糕2杯 $24。海南雞飯的雞肉嫩滑,配油飯更加好味;巴東牛肉飯有少少辣味,牛肉軟腍入味;大蝦青木瓜沙律賣相不錯,大蝦好大隻,青木瓜沙律酸酸甜甜又好食;斑蘭咖吔多士好香脆好味,馬來芒果汁配芒果雪糕好味道。

• 巴東牛肉飯
  • 大蝦青木瓜沙律
  • 海南雞飯
  • 班蘭咖央多士
2024-10-21 289 瀏覽
之前試過將軍澳坑口的Kaya覺得不錯,最近發現裝修好的好運中心也開了Kaya的分店,遂和朋友來吃個午飯。店內裝潢風格與東港城分店一樣,以木系風格為主調。新加坡喇沙摻摻,配料有豆卜、魚蛋、魚片、蝦仁及溏心蛋,油麵與米粉都不會煮得過稔,辣度剛好,惟湯汁的香濃度一般,若能濃厚些會更惹味。朋友們分別點了檳城和牛蝦麵及檳城蝦麵,味道普通,和牛蝦麵多了幾粒牛丸及幾片牛肉就比蝦麵貴$20了,大約$100碗,定價偏貴。咸蛋黃魚皮,炸魚皮好大塊,夠熱夠脆,沾滿了咸蛋黃醬,濃郁惹味!不過多吃幾片就開始有點膩。街頭雞串燒(4串),串燒燒得夠香夠惹味,肉質不會太粗糙,但串燒只得雞肉而言,價錢同樣偏貴。班蘭咖央多士,多士不夠脆,鮮油不太足夠而不夠香,班蘭咖央醬的班蘭味稀薄。凍手工拉茶及香茅青檸荔枝梳打跟餐加$6,拉茶的甜度恰好,都算香滑。梳打味道夠refresh。以這個定價而言,會期望食物味道好一點!
檳城和牛蝦麵
檳城蝦麵
咸蛋黃魚皮

街頭雞串燒(4串)
班蘭咖央多士

以這個定價而言,會期望食物味道好一點!
2024-07-14
咸蛋黃魚皮
街頭雞串燒(4串)
今日嚟到沙田,晚餐時間揀咗呢間主打新加坡菜既咖吔~無骨海南雞嫩滑可口既雞肉配以香濃嘅海南雞醬油,味道非常出色!皮薄爽滑,已去骨方便享用~配埋濃香油飯,飯粒粒分明,香氣撲鼻,簡直係絕配!櫻花蝦柚子沙律清新爽口既沙律,灑滿香脆櫻花蝦同清甜柚子,食落充滿層次感,開胃之選!五彩自家手打蝦餅蝦餅外脆內嫩,蝦肉鮮甜又彈牙,配上五彩繽紛嘅配料,視覺同味覺都好正~馬拉盞通菜通菜保持爽脆口感,馬拉盞香氣十足,令人食指大動!凍青檸紅茶酸香青檸加上甘甜紅茶,夠哂冰凍,清新又解膩!熱白咖啡咖啡香濃,帶有絲絲奶香,口感順滑,係餐後一大享受!

今日嚟到沙田,晚餐時間揀咗呢間主打新加坡菜既咖吔~

無骨海南雞

櫻花蝦柚子沙律

五彩自家手打蝦餅

馬拉盞通菜
通菜保持爽脆口感,馬拉盞香氣十足,令人食指大動!

凍青檸紅茶
酸香青檸加上甘甜紅茶,夠哂冰凍,清新又解膩!

熱白咖啡
咖啡香濃,帶有絲絲奶香,口感順滑,係餐後一大享受!
位於沙田嘅咖吔,主打新加坡菜,環境簡約富有特色,好適合同朋友聚會~櫻花蝦柚子沙律新鮮沙律,搭配色彩繽紛既配料令人賞心悅目~加入櫻花蝦、柚子,更添清香,味道清新又有層次!食落好爽口,非常適合做開胃菜!無骨海南雞雞肉嫩滑多汁,皮薄而不油膩,無骨啖啖肉,搭配自家製醬汁,味道清爽可口。油飯香濃油飯油香四溢,粒粒分明,搭配海南雞就最佳之選!五彩自家手打蝦餅呢道小食真係好有驚喜~蝦餅外脆內彈,蝦肉鮮味十足,搭配特製醬汁,食落去非常過癮。每一口都充滿蝦肉鮮香,絕對係蝦餅愛好者嘅首選!馬拉盞通菜通菜炒得岩岩好,色澤碧綠,唔會過熟,食落鑊氣十足~搭配馬拉盞醬,味道香辣開胃!凍青檸紅茶 & 熱白咖啡凍青檸紅茶清新又解渴~熱白咖啡則味道香濃,咖啡香氣醇厚~令人回味無窮!咖吔Kaya Singapore Casual Dining地址: 沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖

櫻花蝦柚子沙律

無骨海南雞

油飯
香濃油飯油香四溢,粒粒分明,搭配海南雞就最佳之選!

五彩自家手打蝦餅

馬拉盞通菜

凍青檸紅茶 & 熱白咖啡

2024-10-09 237 瀏覽
同同事出去食lunch,經過呢度見到都開咗一段日子,都仲未試過,就決定入去試吓嘅心態😎😎•每人叫咗一個餐,同事叫咗海南雞飯配白咖啡,我就叫咗炒貴刁配桔仔話梅水~另外再加咗兩個小食,一個係馬拉盞炒通菜,一個係柚子沙律~比較鍾意嘅係海南雞飯同通菜🤓•海南雞飯唔錯,皮爽肉滑,好食嘅~油飯都唔錯😌食哂。•通菜炒得出色,有鑊氣,啲菜唔會冧哂,好脆口~☺️午餐時間,人流比較多,服務員都比較忙但態度都好好👍🏻

海南雞飯唔錯,皮爽肉滑,好食嘅~油飯都唔錯😌食哂。

通菜炒得出色,有鑊氣,啲菜唔會冧哂,好脆口~☺️

午餐時間,人流比較多,服務員都比較忙但態度都好好👍🏻
咖吔 - 沙田沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:海南雞飯拼喇沙 $108,凍白咖啡 $28海南雞飯:雞肉經過精心烹製,肉質鮮嫩多汁,搭配特製的醬汁和香氣四溢的雞油飯,加上爽口的青瓜,味道一流。三種醬汁各具特色,無論是辣醬、醬油還是香菜醬,都能為雞肉增添不同的風味,讓人一口接一口!😄😄😄喇沙:湯底濃郁,帶有椰漿的香甜。蝦的鮮美、豆卜的滑嫩、魚蛋的彈牙以及芽菜的清脆,加上湯底的辛香與各種配料的搭配,讓人感受到濃厚的東南亞風情!👍👍👍凍白咖啡:白咖啡的濃郁香氣與牛奶的柔滑相互融合,帶來清涼的口感。在熱天享用,既解渴又提神,令海南雞飯及喇沙生色不少!😍😍😍
咖吔 - 沙田

沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

食物推介:海南雞飯拼喇沙 $108,凍白咖啡 $28

2024-09-30 359 瀏覽
沙田呢間新加坡餐廳既下午茶,性價比非常之高,價錢合理,雖然係下午茶,但係份量非常之大,每個套餐都有嘢飲飲,可以加少少錢轉特飲,全部特飲都好吸引,最重要係食物質素好高,同朋友坐低慢慢食下午茶,傾吓傾吓就到咗晚市,去到晚市幾乎坐滿人,真係深得一眾街坊支持新加坡海鮮辣味炒飯炒飯份量好大,而且用料十足,啖啖都食到魷魚、蝦嘅配料,口感非常好,炒飯有少少辣味,非常惹味,又唔會太油,我同朋友都好鍾意新加坡喇沙喇沙湯底好濃郁,而且配料都好豐富,又蝦、豆卜、魚蛋,面嘅份量又係好大碗,有兩款面,食完連啲湯都飲晒咁滯串燒拼盤拼盤都係非常惹味,因為眼闊肚窄嘅關係,食淨咗拎咗返屋企,第二日食都仲係好好味😋

新加坡海鮮辣味炒飯

新加坡喇沙

串燒拼盤
2024-09-29 319 瀏覽
沙田覓食之旅!✨@好運中心咖吔餐廳太驚艷了!唔怪得任何時候都咁多人等位 四人套餐超級豐富,無論前菜湯品主菜主食同飲品都有齊,每一道菜都充滿驚喜!牛油果五色米紙卷-夠清新 * 新加坡白胡椒肉骨茶 香濃的白胡椒湯頭,搭配軟嫩的豬肉和豬肚,秋風起正啱食,暖胃又滿足!- * 無骨海南雞 -雞肉滑嫩多汁,仲有半隻咁大隻, 最正係D Jelly~~ 雞油飯香氣撲鼻,!- 參峇醬燒豬頸肉 微辣的參峇醬搭配香脆的豬頸肉,超級惹味!  蟹肉配炸饅頭-蟹肉鮮甜,炸饅頭酥脆 * 飲品 桔仔話梅水酸甜解膩,馬來芒果汁配芒果雪糕超清爽,海鹽雪糕椰汁真多冰超特別!#沙田美食 #好運中心 #咖吔餐廳 #新加坡菜 #海南雞飯 #肉骨茶 #美食日記 #相約吃飯 #foodie #foodstagram #foodlover #hkfoodie #shatin
沙田覓食之旅!✨
@好運中心咖吔餐廳
太驚艷了!

唔怪得任何時候都咁多人等位
牛油果五色米紙卷
夠清新
 * 新加坡白胡椒肉骨茶
香濃的白胡椒湯頭,
搭配軟嫩的豬肉和豬肚,
秋風起正啱食,暖胃又滿足!
 * 無骨海南雞
雞肉滑嫩多汁,仲有半隻咁大隻,
最正係D Jelly~~ 雞油飯香氣撲鼻,!
 參峇醬燒豬頸肉
 微辣的參峇醬搭配香脆的豬頸肉,超級惹味!
  蟹肉配炸饅頭
蟹肉鮮甜,炸饅頭酥脆
 * 飲品 桔仔話梅水酸甜解膩,
馬來芒果汁配芒果雪糕超清爽,
海鹽雪糕椰汁真多冰超特別!