2024-06-18 142 瀏覽
今日出咗去沙田新城市行街買嘢, -到lunch time 周圍好多間食肆都排晒隊, 目測每間都可能要等最少30 分鐘, 經過見到d 間餐廳餐牌d 新加坡荼幾吸引, 下午茶都幾扺飠, 行多陣等2:00 後先食,𣎴用等好耐就有位👍我叫咗-個餐,約$100 -個餐, 價錢算合理, 食到好飽, 仲食唔晒添.海南雞飯拼喇沙:因個人比較怕食油飯, 改咗白飯, 海南雞份量多, 雞肉肉質鮮嫩, 唔鞋口, 就咁食或者沾其他醬汁-樣好味😋😋喇沙味濃, d 麵都好入味, 餸都唔少, 有蝦, 豆腐卜, 扎肉同雞蛋.白咖啡: 提神之選整體上, 環境, 服務同食物質數都唔錯, 下次可以再encore ❤️

白咖啡: 提神之選

2024-06-12
2024-06-16 158 瀏覽
我最近去咗沙田嘅“咖吔”分店食晚飯,呢度主打星馬菜,食物味道都唔錯我特別推薦佢嘅檳城和牛蝦麵同馬來炒貴刁⭐檳城和牛蝦麵和牛蝦麵湯底濃郁鮮甜,飲得出用咗唔少蝦淆製而成,而和牛片肉質幾鮮嫩,牛丸入口仲會爆汁。另外,呢碗麵有米粉加油麵,食落口感更加豐富,米粉亦好索到啲湯⭐馬來炒貴刁呢碟炒貴刁用咗河粉同油麵一齊炒,食落幾有鑊氣,而且香口彈牙。配料亦好豐富,有蝦、臘腸、鴨肉、青瓜、車厘茄同花生碎⭐凍手工拉茶拉茶滑順香濃,奶味夠,甜度適中⭐凍桔仔話梅水桔仔話梅水清新開胃,幾啱用黎消滯餐廳服務唔錯,環境舒適。如果想食星馬菜,可以考慮試下呢間

我特別推薦佢嘅檳城和牛蝦麵同馬來炒貴刁

⭐檳城和牛蝦麵

⭐馬來炒貴刁
馬來炒貴刁

⭐凍手工拉茶
拉茶滑順香濃,奶味夠,甜度適中

⭐凍桔仔話梅水
桔仔話梅水清新開胃,幾啱用黎消滯
凍桔仔話梅水

餐廳服務唔錯,環境舒適。如果想食星馬菜,可以考慮試下呢間

2024-06-13
$168.5 (晚餐)
馬來炒貴刁
凍桔仔話梅水
2024-06-14 119 瀏覽
已經成為咖吔的常客🤭這次來到沙田,發現無講是那一家分店,口味都是是一樣的,是質素有保證的連鎖馬拉餐廳。🥗🍤櫻花蝦柚子沙律櫻花蝦炒香透著淡淡海鮮味,泰國柚子剝的很乾淨,有幾片薄荷葉🌱。雖然材料簡單,但吃起來很清爽。馬來西亞菜都比較濃味,飯餐中點一個沙律很解膩。🥪斑蘭咖央多士斑蘭咖央醬香甜,配上邪惡的厚牛油。最欣賞的麵包底烘得外脆內軟,寶貝一口氣吃了3件啊😂🤭🤭🍝馬來炒貴刁貴刁口感有如厚身河粉,夾雜著海蝦、馬來蠟腸、豆芽菜、洋蔥、青瓜和青檸檬汁,料多又有鑊氣,大推!🍜檳城和牛蝦湯麵咖沙微辣湯底,豆卜、牛肉片、海蝦、和牛丸子、雞蛋,油麵加檬粉。牛肉的香加咖沙湯的香,簡直是強強聯手。

🥗🍤櫻花蝦柚子沙律

🥪斑蘭咖央多士

🍝馬來炒貴刁

🍜檳城和牛蝦湯麵

2024-06-14 65 瀏覽
海南雞飯是馳名海內外的特色菜,是餐廳主打招牌菜。嫩滑多汁的雞肉和香氣四溢的米飯,還配上醬油、薑絲和蒜蓉,讓整道菜品更加美味。而拼喇沙則是源自新加坡的辣椰汁湯,以辣椒、椰漿和各種香料熬煮而成,口感醇厚,帶有微辣的風味,少少份量但套餐來說真飽肚了。馬來炒貴刁也是一道受歡迎美食。炒貴刁以新鮮的海鮮、綠豆芽和泰國辣椒炒製,口感鮮嫩,喜歡微辣的要試試。這道菜擁有豐富的味道層次,每一口都能感受到辣椒的獨特風味,以及海鮮的鮮甜,很不錯啊!海鹽雪糕椰汁珍多冰,一道受歡迎的特飲。這款雪糕藍色賣相有海邊感覺,以海鹽為特色,帶來一種獨特的鹹甜口感,搭配椰汁增加了食物的層次感和口感。它的清爽和獨特的口味絕對能讓人在炎炎夏日中感受到涼快的。斑斕咖央多士,一款來自新加坡的美味早餐,但任何時間食都可作前菜或甜點。以香脆的多士烤至金黃色,外層酥脆,內層鬆軟,每一口咖央醬和牛油都能讓人愛不釋口。在多士上搭配斑斕咖央醬汁,這種配搭既有鹹香的口感。

2024-06-09 93 瀏覽
响新城市附近行到4點幾,見到有間餐廳裝修得好有東南亞色彩,仲有我哋最鍾意食嘅海南雞飯及蝦麵,仲設有卡位,坐得舒服,最緊要係有下午茶添,於是就入去試下😋🥢檳城蝦麵$58裏面有爽彈鮮蝦、半肥腩肉、軟腍豆腐卜、雞蛋、芽菜及通菜,餸菜豐富,再加埋摻摻油麵及米粉, 雙重口感,索埋濃郁蝦味嘅湯汁,好正🥢海南雞飯$68下午茶嚟計海南雞嘅份量都幾多,而且質地都幾嫩滑,油飯粒粒分明有油香但完全唔油膩,仲跟咗黑醬油、辣醬及薑蓉🥢牛油果五色米纸卷$62 煙韌Q彈嘅米紙包咗五色蔬菜,包括有牛油果、甘筍、紫椰菜、白蘿蔔及青瓜,色彩非常繽紛又健康,仲跟咗個香濃芒果醬,清爽又開胃啱哂夏天食 🥢大蝦青木瓜沙律$72 大蝦爽彈鮮甜,除咗有爽脆青木瓜之外仲有甘筍絲、紫椰菜、豆角及蕃茄仔,有少少花生碎增添風味,整體微辣開胃又清爽🍹香茅青檸荔枝梳打 +$6超香甜荔枝味,清爽解膩🧉熱桔仔話梅水+$3裏面有原粒話梅,帶著濃郁嘅話梅味及桔仔香,飲完仲可以食埋粒話梅,唔錯🧉熱香茅鮮橙茶+$3鮮橙加紅茶嘅組合原來都好正

🥢檳城蝦麵$58
檳城蝦麵

🥢海南雞飯$68

🥢牛油果五色米纸卷$62

🥢大蝦青木瓜沙律$72

🍹香茅青檸荔枝梳打 +$6
超香甜荔枝味,清爽解膩

🧉熱桔仔話梅水+$3

🧉熱香茅鮮橙茶+$3
鮮橙加紅茶嘅組合原來都好正

檳城蝦麵
2024-06-08 54 瀏覽
2024年5月16日 星期四今日難得早咗收工,決定去沙田接老婆放工順便一齊食飯行過好運中心見到差唔多已經全部裝修完,有好多食肆陸續進駐,而呢一間新加坡菜餐廳好似開咗幾個月都仍然有好多人幫襯,咁啱呢個時候冇乜人排隊,裏面仍然有位置,於是就入咗去試下坐低咗再慢慢睇返餐牌,發現除咗散叫之外仲有套餐可以選擇,分為二人同四人餐,價錢都唔算貴,豐儉由人,不過由於我哋怕食唔到咁多嘢,所以最後就淨係散叫等咗大約15分鐘左右,食物就開始陸續送上,首先有馬來炒貴刁,成個鑊仔咁樣送上,賣相好精美,而且上面仲有好多唔同嘅配料,包括蝦仁、花生、洋蔥同臘腸,加埋青檸汁同辣椒粉撈埋一齊食更加惹味,而且河粉炒得好乾身,唔會黐埋一嚿嚿呢個係斑蘭咖央多士,一咬落去就好鬆脆,而且裏面嘅斑蘭味好濃郁,咖央食完感覺唔會好油膩,多士嘅外皮仲脆卜卜添之後有古法脆皮雞卷,咬落去啖啖肉,外皮炸到好有脆口,但係裏面嘅雞肉仍然保持嫩滑,一啲都唔覺得老最後仲有香芒大蝦米紙卷,見到裏面有好多顏色,分別有唔同嘅蔬菜同主角香芒大蝦,口感好豐富,酸酸甜甜幾開胃,冇諗到只係幾個餸我哋兩個人都食到幾飽
2024年5月16日 星期四
今日難得早咗收工,決定去沙田接老婆放工順便一齊食飯

2024-05-16
2024-06-07 57 瀏覽
- 咖吔 Kaya @ 沙田 -放工同同事嚟試吓呢間新加坡菜😆無骨海南雞🐓海南雞無骨啖啖肉,雞皮同雞肉之間唔會太多肥膏得嚟夠晒滑😋仲有三種醬汁,甜豉油、辣醬、薑蓉,配埋油飯食夠晒嘢味😆馬拉盞通菜🥬菜嘅份量好多,而且唔會炒到太腍,仲保持到通菜嘅爽口,加埋馬拉盞醬充滿蒜香味😙櫻花蝦柚子沙律🥗柚子完全冇出面食嘅苦澀酸味🤭櫻花蝦同柚子加埋醬汁,酸酸甜甜都幾開胃😆五彩自家手打蝦餅🦐話明手打蝦餅,蝦肉夠晒彈牙😆面頭啲星星似係細細粒嘅蝦片🤣咬落脆口,但略嫌有少少硬🫢美祿哥斯拉🥤面頭有好多粒美祿波波,但如果可以再甜啲就好啦🫢📍沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖味道 🤩🤩🤩性價比 🤩🤩🤩.5
- 咖吔 Kaya @ 沙田 -

放工同同事嚟試吓呢間新加坡菜😆

無骨海南雞🐓

馬拉盞通菜🥬

櫻花蝦柚子沙律🥗

五彩自家手打蝦餅🦐

美祿哥斯拉🥤
面頭有好多粒美祿波波,但如果可以再甜啲就好啦🫢

📍
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖

味道 🤩🤩🤩
性價比 🤩🤩🤩.5
2024-06-07 56 瀏覽
我約家人《咖吔》嘆下午茶,因好味又抵食。我們點左:🥢街頭雞鴨絲湯粉$49+$3熱桔仔話梅水,有雞、鴨肉絲、豆泡、半隻雞蛋,味道不錯,金邊粉煙韌份量足,話梅桔仔茶酸酸甜甜好飲。🥢斑蘭咖央多士$40+$3熱桔仔話梅水,麥包烘得香脆可口,斑蘭醬香甜夾牛油片好味😋💕🥢串燒拼盤$65,有大蝦、魷魚鬚、雞肉和二串,賣相靚靚,燒得剛好真不錯👍🥢牛油果五色米紙卷$62,牛油果清香健康之選,紅蘿蔔、青瓜清爽,點芒果醬更美味😍🥢大蝦青木瓜沙律$72,有兩隻大蝦🍤很爽口彈牙,木瓜、芽菜加醬汁,酸酸甜甜又爽口。
我約家人《咖吔》嘆下午茶,因好味又抵食。
我們點左:

• 班蘭咖央多士
  • 牛油果五色米紙卷
  • 街頭雞鴨絲湯粉
2024-06-05 62 瀏覽
點了兩個餐,加個炸魚皮,由於上次的魚皮 鹹蛋醬太鹹,要求鹹蛋醬分開用小碟上,不用淋在魚皮上,他說不可以,說廚房做不到,不明白為什麼那麼簡單的要求都做不到,又說不能隨便更改餐單食物,我說我沒更改食物,叫我跟經理反映下,也嘥氣反映了,也直接不要算了。其實,今時今日要這樣,怪不得北上消費。香港餐廳服務業已經無得救。
2024-06-05
下午茶
連鎖式新加坡餐廳分店終於開到沙田,其他分店都未去過,第一次黎試嚇佢菜式先。望下個menu,午餐、下午茶都好抵食。 🦀參峇蟹肉 配炸饅頭 $78~好特別蟹肉醬汁,用炸到外脆內軟嘅饅頭點,好好味。🥑牛油果五色米紙捲(素食) $62~蘿蔔、青瓜、紫椰菜、牛油果,配芒果汁。全部天然食品,冇加任何調味,所以要點芒果汁。🍊🥤凍香茅鮮橙茶 +$6~淡淡橙茶味,香茅味道不多。🥭🍨馬來芒果汁配 芒果雪糕 +$12 ~其實系芒果沙冰,味道唔錯,好飲另外點餐:🐖 白胡椒肉骨茶 $92 (+雞油香飯$20) ~新加坡嘅白胡椒肉骨茶都系第一次試,感覺有啲似胡椒豬肚湯,加左一個大蒜🧄、肉排、豬肚,重白胡椒味,湯底好清甜,肉排炆到軟腍。

[下午茶餐]
🦀參峇蟹肉 配炸饅頭 $78
~好特別蟹肉醬汁,用炸到外脆內軟嘅饅頭點,好好味。

🥑牛油果五色米紙捲(素食) $62

🍊🥤凍香茅鮮橙茶 +$6
~淡淡橙茶味,香茅味道不多。

🥭🍨馬來芒果汁配 芒果雪糕 +$12
~其實系芒果沙冰,味道唔錯,好飲

另外點餐:
🐖 白胡椒肉骨茶 $92 (+雞油香飯$20)

2024-05-07
2024-05-31 115 瀏覽
25/5/2024,沙田有大型百貨公司做大特價,便到沙田走走掃貨,掃貨後要坐下,搵到這食店,食個下午茶,休息下。店外等位環境寬闊,等咗15分鐘就有位,店內環境不大,座位間都有一定距離。點了四個下午茶餐,價錢合理。海南雞飯,雞好滑,油飯好香。新加坡喇沙摻摻,以下午茶來講,都算大碗,餸都有多款,湯底有小小辣,都幾惹味。班蘭咖央多士,熱辣辣,好脆口,略厭牛油多咗D,有小小油膩。凍桔仔話梅香茅青檸茘枝梳打椰子班蘭冰
點了四個下午茶餐,價錢合理。
海南雞飯,雞好滑,油飯好香。
海南雞飯

新加坡喇沙摻摻

班蘭咖央多士,熱辣辣,好脆口,略厭牛油多咗D,有小小油膩。
班蘭咖央多士

凍桔仔話梅
凍桔仔話梅

香茅青檸茘枝梳打
香茅青檸茘枝梳打

椰子班蘭冰
椰子班蘭冰

2024-05-25
15 分鐘 (外賣送餐)
2024-05-29 126 瀏覽
最近沙田好運中心裝修完,成個商場靚左好多,仲多左好多食肆,去食左呢間馬來西亞餐廳,試完就知點解佢既分店越開越多。餐廳好新淨,燈光又光猛,坐得好舒服,下午茶時段,抵食又好食,而且份量好大份,食完夜晚可以唔駛食都得。海南雞飯海南雞好香,完全無雪味,出面食既好多時有雪味,而且好滑,配埋個海南雞三色醬,更加好食,而且雞既份量好多,好夠飽海鮮炒貴刁貴刁一上碟已經睇到炒得好靚,唔會乾身,上面有好多海鮮,每啖都食到有唔同既海鮮,正!咸蛋黃無骨雞翼呢個雞翼好好味,好香咸蛋黃味,係屋企整好多功夫

海南雞飯

海鮮炒貴刁

咸蛋黃無骨雞翼
呢個雞翼好好味,好香咸蛋黃味,係屋企整好多功夫
2024-05-26 1852 瀏覽
📍 咖吔今日嚟到沙田行街,發現好運中心嗰邊開咗好多餐廳,見到呢間新加坡菜好吸引咁,就行咗入去試吓😏打開Menu見到有幾個晚餐套餐set,好抵食,絕對係糧尾之選🤩👭二人套餐A $248🐥無骨海南雞(例牌)配香油雞飯(兩碗)份量真係夠兩個人share食,啱啱好~雞肉質地正正常常,值得讚嘅位係肥瘦適中👍🏻雞翼同雞髀嘅部位都有,食落油脂幾香!配搭三種醬料食係唔錯嘅選擇,海南雞配油飯一齊食,呢個組合冇得輸吧😌🥗櫻花蝦柚子沙律沙律賣相唔錯😍個樣好精緻!成個沙律就係大量既柚子同櫻花蝦,食落酸酸甜甜,而櫻花蝦鹹鹹地,層次感十足!沙律整體嚟講係幾開胃,用嚟解油膩一流🦐五彩自家手打蝦餅(2件)呢個蝦餅好特別!鋪滿左七彩顏色嘅星星💫望落又幾靚~蝦肉係自家手打,所以好明顯食得到彈牙嘅口感,啖啖都係蝦肉!!!炸粉好薄,所以唔會影響口感😉🥬馬拉盞通菜上枱時係熱到出煙,真係即叫即炒🤓食落係幾有鑊氣,少少微辣但惹味~平時唔鍾意食菜嘅我,今次都食咗好多🤣🦖美祿哥斯拉加咗美祿同埋美祿脆脆粒,但飲落又唔係好甜,脆脆粒真係要趁快食,否則就好快淋晒🙈⭐️好味指數:7.5/10📍 咖吔 (沙田)沙田橫壆街1-15號好運中心3樓30
📍 咖吔

👭二人套餐A $248

無骨海南雞(例牌)配香油雞飯(兩碗)

🐥無骨海南雞(例牌)配香油雞飯(兩碗)

櫻花蝦柚子沙律

🥗櫻花蝦柚子沙律

五彩自家手打蝦餅

🦐五彩自家手打蝦餅(2件)

馬拉盞通菜

🥬馬拉盞通菜

美祿哥斯拉

🦖美祿哥斯拉

⭐️好味指數:7.5/10

📍 咖吔 (沙田)
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖

#沙田 #咖吔 #新加坡菜 #好運中心 #二人套餐 #無骨海南雞 #海南雞 #柚子沙律 #蝦餅 #馬拉盞 #美祿哥斯拉 #哥斯拉 #hk #hkfood
櫻花蝦柚子沙律
馬拉盞通菜
美祿哥斯拉
  • 無骨海南雞
2024-05-25 82 瀏覽
抵食美食:沙田下午茶好多抵食套餐,款款都好吸引。叫咗街頭雞鴨絲湯粉,佢嘅湯底鮮甜,配上細滑嘅粉絲同鴨絲,仲有蛋、洋蔥、豆卜等等,真係幾好味!配餐飲揀熱白咖啡好正!海南雞飯都好正!呢度嘅海南雞飯絕對係一個好選擇!雞肉嫩滑有油香,油飯飯粒香口。仲有湯。班蘭咖央多士係必食之一。多士烘烤得香脆,加上香濃嘅班蘭咖央,yummy!而且仲有串燒拼盤,有魷魚、蝦、雞串燒,串燒熱辣辣。魷魚燒得好香!蝦爽口。雞肉有香茅味。
抵食美食:沙田下午茶好多抵食套餐,款款都好吸引。

而且仲有串燒拼盤,有魷魚、蝦、雞串燒,串燒熱辣辣。
魷魚燒得好香!蝦爽口。雞肉有香茅味。
2024-05-14 182 瀏覽
新加坡物價太貴所以新加坡菜都係香港食抵啲斑蘭咖哋多士$36/4件多士烘至香脆中間夾有厚身牛油🧈同斑蘭咖哋牛油咸咸地平衡左斑蘭咖哋嘅甜所以食落口滑順滑但又唔膩檳城和牛蝦麵$118有和牛肉片同牛丸和牛肉片上碟時半生熟肉質嫩滑蝦🦐對半開另外有豆卜、半隻溏心蛋麵份量都幾大海南雞飯拼喇沙$108好多人揀嘅一款特別岩選擇困難嘅你因為點一款可以一次過試到兩種口味!雞肉滑身唔乾雞油飯望落唔多深色但已經非常香同入味!喇沙好推薦湯底第一啖椰香味好出之後辣會滲出好惹味又層次豐富👍🏻
新加坡物價太貴

有和牛肉片同牛丸
和牛肉片上碟時半生熟
肉質嫩滑
蝦🦐對半開
另外有豆卜、半隻溏心蛋
麵份量都幾大

海南雞飯拼喇沙$108
好多人揀嘅一款
特別岩選擇困難嘅你
因為點一款可以一次過試到兩種口味!
雞肉滑身唔乾
雞油飯望落唔多深色
但已經非常香同入味!
喇沙好推薦
湯底第一啖椰香味好出