2017-09-15 274 瀏覽
熱潮過後,兩點幾walk in入去,即刻有位仲要係卡位,坐得舒舒服服咁食番個tea煙肉芝士牛角包叫左一份甜點同鹹點最出名嘅雪糕窩夫名不虛傳窩夫外脆內軟,仲有朱古力雪糕同香蕉做配料真係好正!下午茶食甜點當然要配番black coffee ☕️
熱潮過後,兩點幾walk in入去,即刻有位
仲要係卡位,坐得舒舒服服咁食番個tea

煙肉芝士牛角包

叫左一份甜點同鹹點

最出名嘅雪糕窩夫
名不虛傳
窩夫外脆內軟,仲有朱古力雪糕同香蕉做配料
真係好正!
下午茶食甜點當然要配番black coffee ☕️
2017-09-13 310 瀏覽
黎呢間餐廳係因為慶祝生日,朋友一早book定左呢間餐廳,叫咗啲嘢食唔算太多,其實自己本身好少食西式野,多數都係食台式日式呢啲, 但係呢間餐廳味道真係唔錯嘅,就好似個三文治咁樣,睇落好似好dry,但係唔錯,聽D人講呢間餐廳落左單之後要等好耐, 但係我係lunch時間去,我又唔覺得要等好耐,服務幾好,侍應都幾有禮貌,環境幾大,裝修幾靚下,同啲朋友聚會吹水飲吓嘢, 其實我覺得呢度幾適合,價錢方面唔算太貴,我認為可以接受
2017-09-11 231 瀏覽
呢日去完科學館睇Mummy展「永生傳說」,睇左成個下午,十分滿足。唔經唔覺都已經到左食飯時間,發覺肚仔好餓,決定去咖啡弄食返餐好。本身已經聽講過呢間店好出名,好多人排隊,8點左右去到諗住碰下運氣。點知一入到驚覺唔駛等位,真係開心死呢度嘅店員都幾年輕,都算斯文,而且唔似有D食店嘅店員咁會講粗口,形象都唔錯2個人食飯試唔到幾多野,每人叫左個主菜share 黎食咁,同埋一杯野飲。唔好睇佢好似好少野咁,都食到我地2個好飽嫁第一個係咖哩牛肮腩佐法國麵包。咖哩唔算太辣,岩晒我呢D鐘意唔食得辣但又鐘意食辣野嘅人味道幾香,牛肮腩都相當腍而有牛味,好滿足。法國麵包就普普通通一個法包啦,少許偏硬,可能係預了比人用黎沾咖哩汁食。雖然個人認為麵包口感一般,但沾左咖哩汁都幾好味嘅。第二個係北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯,D北極蝦細細隻又軟滑,口感好好,亦都有咬口。而薯仔質感都不錯,軟硬適中,岩晒我呢個薯仔fans野飲方面就叫左杯菠蘿沙冰share 黎飲,雖然我唔係特別鐘意菠蘿product,但都不得不讚呢杯野好多菠蘿好足料,菠蘿味都好足個日唔知咩日子,人真係唔係好多。食完之後我地仲可以留係咖啡館度繼續玩switch冇比

個日唔知咩日子,人真係唔係好多。食完之後我地仲可以留係咖啡館度繼續玩switch冇比人趕走,玩到差唔多10點先走
2017-09-11 292 瀏覽
2017/09/01今日同朋友去左咖啡弄食晩飯🍽一上到去,好采我同我朋友早左上去,大約18:45左右就上左去(但我地其實都有book枱),其實都已經差唔多full場。最推薦食嘅係總匯三明治,吾會好膩好正👍🏻有啲青瓜、生菜同蕃茄夾系三文治裏面,感覺好清新,就算有燒汁豬扒都不油膩,真係自己一個食一份都吾覺厭鹽酥雞嘅味道吾錯,好味過繼光xx雞,吾會淨係一味好多炸粉。仲有去到咖啡弄一定會試嘅士多啤梨鬆餅,味道係吾錯嘅,但份量真係好多,最好同朋友share,因為食左第一件就飽飽地啦,因為真係好厚好大舊👀整體黎講都算吾錯,所以值得一試。但要早一至兩個星期book定枱,甘樣吾洗專燈等甘耐🤔
2017/09/01
今日同朋友去左咖啡弄食晩飯🍽

鹽酥雞嘅味道吾錯,好味過繼光xx雞,吾會淨係一味好多炸粉。
整體黎講都算吾錯,所以值得一試。
但要早一至兩個星期book定枱,甘樣吾洗專燈等甘耐🤔
朱古力可可奶棒
士多啤梨鬆餅
2017-09-01
士多啤梨鬆餅
  • 草莓冰淇淋鬆餅
咖啡弄咖啡弄永遠是一個最放鬆和性價比很高的地方來享用美食,咖啡弄來自台灣,有裝修與食物上都有著台灣注重的小清新,例如店內的Menu就好像一本雜誌‧報紙,十分吸引首先,我選了一個總匯三文治,材料十分多,有蛋,火腿,雞,生菜等等,麵包亦有烘過,所以吃起來脆脆的。旁邊也配有蛋沙律,因為我最喜歡就是蛋沙律,所以我一定會說好吃也點了一份草莓冰淇淋鬆餅,有四份鬆餅及幾粒真真正正的士多啤梨,鬆餅也是超級厚實的所以沒有欺場。而且拍照起來真的很漂亮,咖啡弄最出名的鬆餅果然沒有令我失望,大家也可以一試呢
咖啡弄

咖啡弄永遠是一個最放鬆和性價比很高的地方來享用美食,
咖啡弄來自台灣,有裝修與食物上都有著台灣注重的小清新,
例如店內的Menu就好像一本雜誌‧報紙,十分吸引

草莓冰淇淋鬆餅
2017-09-01
草莓冰淇淋鬆餅
2017-08-29 11986 瀏覽
話係Happy Friday,又話想試呢間野好耐。唔理咩原因啦,想見朋友係唔需要原因嘅!我因為放工後有d野做所以遲join,聽講呢間野要等好耐,勞煩朋友代等了。好彩問番佢地,佢地話等左半個鐘到,唔算太耐。去到嘅時候,嘩條隊勁長。我真係幸運。叫左好多野食:咖哩牛腩法包沙律、北極蝦吐司佐茴香葉、燻雞吐司披薩同埋草莓冰淇淋鬆餅。咖哩牛腩法包沙律法包外皮挺身,內裏軟熟。法包平時真係唔會食,今次點埋咖哩一齊食,我食左幾舊!D牛腩好多又大舊,真係食唔到咁多!北極蝦吐司佐茴香葉唔知d蝦係咪喺北極黎啦,一塊麵包上面堆滿細細隻蝦仔,d蝦甜甜地,新鮮好味。碟上有兩個檸檬角,唧堆d檸檬落d蝦度,即刻鮮味加倍!隔離重有d炒過嘅薯仔,我好鍾意食d腍腍地嘅野,呢個薯仔炒得啱啱好呈金黃色,外面脆入面腍。燻雞吐司披薩唔好睇佢好似一塊普通多士咁細,原來內藏乾坤!薄薄一片雞肉放喺包面,比上面熔左嫌烘焦嘅芝士遮蓋,唔通佢怕羞?切開先睇到入面有磨菇同蕃茄。所以話唔好齋睇外表呀~原來咁足料,因為擺左喺包入面,烘嘅時候唔會烘到乾曬,水份都鎖曬喺包入面,呢超高呀。唔食過唔知原來雞肉、磨菇同蕃茄味道係咁夾架!好juicy。有野食冇野

去到嘅時候,嘩條隊勁長。我真係幸運。

有野食冇野飲硬係覺得爭咁d。間餐廳叫得咖啡弄,我諗點都要試一試佢d咖啡掛~我地一行三人,每人各自點了一杯野飲:冰鮮果茶、海鹽焦糖拿鐵同埋榛果拿鐵咖啡。

冰鮮果茶飲落好fresh,好似一次過食悶好多唔同生果落肚咁呀!一飲,成個人覺得好清新,好舒服。雖然味道同燈汁差唔多,但係新鮮搾出黎,見到同食到果肉。

海鹽焦糖拿鐵一上枱就已經令我忍唔住要照機食先啦。咖啡中央有心形拉花😍,旁邊重有一座山咁高嘅邪惡cream,cream上面重要唧左焦糖醬,真係好sweet呀!

榛果拿鐵咖啡好多泡泡,d泡泡嘅厚度有差唔多接近1cm咁高,好似多到要漏出黎咁。飲果陣要飲好大啖先飲到咖啡,可想而見d泡有幾厚。泡上面曬左d榛子碎,飲嘅時候更有口感,嫌唔夠「口感」嘅話,咖啡旁邊重有兩塊曲奇比你邊飲邊嘆。輕如空氣嘅泡泡加上幼滑咖啡同硬身嘅榛子碎,可謂一次過嚐盡固體、液體同氣體!

最期待嘅「主食」終於出場啦,佢就係草莓冰淇淋鬆餅啦!黎咖啡弄其實係比佢d甜品吸引,黎都係主要想食甜品,所以話甜品係主食。四塊鬆餅一個疊一個,大量士多啤梨分別蓋喺士多啤梨雪糕同類似吉士嘅忌廉上面。鬆餅一定要趁熱食啊!好香好鬆化,入口好有蛋香,好有滿足感。雪糕又要趁凍食喎!士多啤梨雪糕加上士多啤梨酸酸甜甜,好開胃。熱嘅鬆餅同凍嘅雪糕一齊食,冰火交融,特別滋味!

朋友重特別為我準備左生日蛋糕。多謝我嘅好朋友啊!今晚真係好開心!捧住個巨肚番屋企,大滿足!
2017-08-01
30 分鐘 (堂食)
  • 冰鮮果茶
1K
2017-08-28 12690 瀏覽
墨爾本龍蝦堡(Melbourne Lobster Roll) $152龍蝦堡是數量限定,龍蝦肉塞滿脆多士,視覺效果十分震撼!龍蝦堡滋味鮮香,表面灑上的細蔥,放在咀邊,已經聞到惹人食慾的香氣。龍蝦肉質入口軟嫩,配上綿密蛋黃醬,更顯鮮甜,夾合烤得酥脆的麵包,牛油味香郁,超級幸福!BBQ豬扒三文治(Barbecue Pork Sandwich) $60每件三文治也夾合了,香脆豬扒、芝士、蕃茄、生菜、洋蔥,多層口感豐盛!豬扒軟腍,配上厚切面包,十分滿足。薯仔沙律綿密、細滑,配合新鮮生菜,令人回味。宇治抹茶牛奶冰沙(Motcha Smoothie) $56大大杯冰沙,入口冰極十足,先是抹茶的香郁,吞下是香濃的牛奶味,剛好平衡了抹茶的澀味,的確不錯。鹽酥雞 (Fried Chicken) $52咬了一口,香脆酥皮下的肉汁,在口中滲透出來。一點蒜味、香料,帶出了雞肉最原本的香味! 好吃的鹹酥雞,就是外脆內軟,而且多汁! 草莓雪糕鬆餅 (Waffle with Strawberry & Ice Cream) $60草莓雪糕鬆餅粉紅夢幻,忍不住相機先食! 窩夫厚度十足,口感比一般吃到的札實、飽肚,但是蛋
宇治抹茶牛奶冰沙
宇治抹茶牛奶冰沙(Motcha Smoothie) $56
鹽酥雞 (Fried Chicken) $52
草莓雪糕鬆餅
草莓雪糕鬆餅粉紅夢幻,忍不住相機先食! 窩夫厚度十足,口感比一般吃到的札實、飽肚,但是蛋香充足!士多啤梨雪榚內,有香甜的果肉,再混合吉士醬,是雙倍的滋味。
20 分鐘 (堂食)
午餐
宇治抹茶牛奶冰沙
2017-08-26 211 瀏覽
同朋友去咖啡弄,冇人等位呀。我們叫了鹽酥雞,好多喎,好香,雞肉入味,炸到香脆,酥香味,唔油,唔乾,好香口。燒牛肉三文治,好大份呀,兩份三文治烘了的,一件烘了的排包,三文治入面有蕃茄,生菜,醬,口感豐富,牛肉好味呀,還有碎蛋同埋青瓜。好正呀!!熱水果茶,成壼的,有蘋果,橙,檸檬,味道橙味比較重,酸酸的,開胃又好味,也是好多的。蜂蜜生薑茶,成壼上的,個臣壼係似一個煲咁,好特別,跟一個茶杯,三片芝麻糖,好香薑味,淡淡的顏色,味道不是好濃,好味又舒服的感覺,份量也很多的,芝麻糖好有味。真的好多生薑片係壼入面

真的好多生薑片係壼入面

2017-08-15
2017-08-26 226 瀏覽
已經有一段時間冇食咖啡弄了🙈今晚一於約同事放工一齊去回味下 TGIF🤘🏻記得好耐之前冇得book位 要係條樓梯焗個幾兩個鐘😂而家終於可以book位了👍🏻(記得要book位呀)打開個menu 最驚喜係 食物既價錢依然冇變過而主食同甜品都多左幾款 主食:龍蝦堡😆d龍蝦肉份量好多😆而且每舊都好厚肉 d調味醬吾算好多 吾會蓋過龍蝦本身既鮮甜味👍🏻另外配撘既薯仔都不錯 係焗既 但吾會乾柴柴 仲有少少沙律菜配撘👍🏻雖然呢個主菜比起其他主菜貴 但我覺得呢個主菜很值得一試😊總匯三明治:呢個幾乎每次食親都會叫😂份量好多 不過4個人食既話會有d難分 因為佢已經分左3份 味道黎講 吾會話好驚喜 主要係塊肉好juicy加埋d醬汁 令整體份三文治係甜甜地 加埋d生菜蕃茄 好fresh 吾會太heavy👍🏻仲有個蛋沙律好creamy 連埋上面d脆片食 好match😆鹽酥雞:其實自己吾特別好炸既食物 不過朋友很喜歡加埋d檸檬汁 入口冇甘油膩😊最期待既甜品😍草莓鬆餅💕呢個可以話係必食😍😂女仔絕對吾可以錯過一上枱個鬆餅仲出緊煙 d蛋香飄出黎 再加個賣相 不得了 求其影兩張就算😂而家隔住個mon都聞到陣蛋香味😂個鬆餅依然
已經有一段時間冇食咖啡弄了🙈
今晚一於約同事放工一齊去回味下 TGIF🤘🏻
記得好耐之前冇得book位 要係條樓梯焗個幾兩個鐘😂
而家終於可以book位了👍🏻(記得要book位呀)

打開個menu 最驚喜係 食物既價錢依然冇變過

加埋d檸檬汁 入口冇甘油膩😊

最期待既甜品😍
草莓鬆餅💕

呢個可以話係必食😍😂女仔絕對吾可以錯過
個鬆餅依然出色 外面好脆 中間好厚實 蛋香好突出 配撘一球草莓雪糕同一球吉士醬 仲有好多粒草莓😍呢個價錢 真係好抵
不過食完主菜再食呢個可能會有d飽😂好彩我地4個人食岩岩好👍🏻👍🏻必食😏

飲品每人需要叫一杯
我就叫左雜莓smoothie 😍

上面有勁多款莓😍入面加左yogurt 所以好rich 但d莓酸酸甜甜 所以整體好fresh😆👍🏻

甘耐冇黎但食物服務價錢都依然keep到👍🏻
值得一提係待應服務很好 有朋友叫左水果茶同我地share 我地用水杯倒左黎試 待應即刻比多個水杯我地 好貼心👍🏻👍🏻

另外食完飯後,建議可以行去尖咀海旁聽下歌傾下計,好好feel 好relax😆
因為去聽講座, 少有的出尖沙咀午餐雖然選擇很多, 但還是想念台食平日的咖啡弄都不用等位我們超興奮的嚐新品 坐窗邊喝著玫瑰歐蕾  ($42)~完全不像上班日同事點了提拉米蘇咖啡  ($44)~超好喝奶泡又滑又厚, 不止味道像提拉米蘇, 連口感也像新品: 咖哩黑豚巧巴達 ($62)像咖哩角的味道, 配巧巴達很好吃爆餡, 多到可以夾埋沙律食熱溶起司蒜香蝦 ($108)視覺效果超好~令人很有食欲 (跟價錢成正比)味道尚好, 就眼見的味道表演成份居多一份餐點2份服務芝士很厚, 食完會膩令人很滿足(貴)的午餐
因為去聽講座, 少有的出尖沙咀午餐
雖然選擇很多, 但還是想念台食
平日的咖啡弄都不用等位
我們超興奮的嚐新品

坐窗邊喝著玫瑰歐蕾  ($42)~完全不像上班日
同事點了提拉米蘇咖啡  ($44)~超好喝
奶泡又滑又厚, 不止味道像提拉米蘇, 連口感也像
新品: 咖哩黑豚巧巴達 ($62)
像咖哩角的味道, 配巧巴達很好吃
爆餡, 多到可以夾埋沙律食
熱溶起司蒜香蝦 ($108)
視覺效果超好~令人很有食欲 (跟價錢成正比)
味道尚好, 就眼見的味道
表演成份居多
一份餐點2份服務
芝士很厚, 食完會膩
令人很滿足(貴)的午餐
下午茶
2017-08-25 167 瀏覽
又到星期五的晚上,辛苦了一星期,當然要約好朋友飯聚吹吹水同獎勵自己啦!到了好耐冇去的咖啡弄!當唔小得叫野飲同窩夫啦!叫了最喜歡的玫瑰歐蕾!不是太甜有玫瑰香味!朋友的士多啤梨沙冰!真是飲完的話會透心涼呢!yummy今次冇食焦糖味,叫左最愛的士多啤梨窩夫!士多啤梨好大粒唔酸!真是大滿足啦!加埋雪糕真是好好味的組合啦!另外叫左個咸點!BBQ豬扒三文治!豬扒今次就一般啦!有點硬!anyway 與朋友吹水過左開心的一夜
到了好耐冇去的咖啡弄!當唔小得叫野飲同窩夫啦!

叫了最喜歡的玫瑰歐蕾!不是太甜有玫瑰香味!

朋友的士多啤梨沙冰!真是飲完的話會透心涼呢!yummy

anyway 與朋友吹水過左開心的一夜
2017-08-19 284 瀏覽
野食真心吾錯! 食過兩三次!每次必點龍蝦🦐堡同朱奶🐮 ⤵️🔼北極蝦多士都好正 中意佢個汁 配菜都有水準! 洋金菊茶⤵️一般🔼cheese crossiant 好食 個餡有ham 同bacon碎! Overall: ✔️野食價錢相對台灣係貴了一點,不過以西式台菜來說 還要在香港吃到 也是值得😃 ✔️環境乾淨 ✔️staff都好nice
野食真心吾錯! 食過兩三次!每次必點龍蝦🦐堡同朱奶🐮 ⤵️
龍蝦堡

🔼北極蝦多士都好正 中意佢個汁 配菜都有水準!

洋金菊茶⤵️一般

• 玉米里肌起司可頌
  • 墨爾本龍蝦堡
  • 北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯
2017-08-16 232 瀏覽
終於第一次食咖啡弄,好大鄉里但因為之前唔想排隊所以一路冇食。依家有得book 位唔洗等,直入好開心!食物出乎預料之外地好食本身覺得都係牛角包、鬆餅冇咩特別。但食落發覺牛角包醬汁特別,鬆餅厚而唔硬,反而好香蛋味同軟熟!
終於第一次食咖啡弄,好大鄉里
但因為之前唔想排隊所以一路冇食。
依家有得book 位唔洗等,直入好開心!

食物出乎預料之外地好食

本身覺得都係牛角包、鬆餅冇咩特別。

2017-08-16
  • 玉米里肌起司可頌
  • 冰鮮果茶
  • 香蕉巧克力冰淇淋鬆餅
2017-08-09 324 瀏覽
點左杯冰滴咖啡,同一個味精超頸嘅豬肉三文治。個人覺得杯咖啡唔錯,入口有陣coco味,回甘就一般啦,而且陣味好快fade out...... 如果下次再飲一可以試下唔好加冰,因為飲飲下會淡左(雖然有一粒咖啡冰,但其他都係普通冰)收你$60都算抵飲。不過個包味精超級多,同好咸,食完飲左幾杯水都唔掂😫今次坐bar 枱,都算舒服,不過如果坐滿哂人可能會有點窄。我係Lunch time時間食,未算係好多人,但係店員都攪錯單,真心disappoint
點左杯冰滴咖啡,同一個味精超頸嘅豬肉三文治。

不過個包味精超級多,同好咸,食完飲左幾杯水都唔掂😫

2017-08-09
2017-07-29 496 瀏覽
和友人在尖沙咀行街shopping,行到累了,友人便建議去<咖啡弄>來個茶點休息下。當初剛在香港開的時候,聽聞要排很久的隊,所以其時沒有凑熱鬧,用期待的心情看看何時有機會光顧<士多啤梨窩夫>---很脆的窩夫,配搭雪糕,經典的搭配<芝士多士>---忘記了餡料好像是牛肉,配搭蛋薯蓉,味道不錯。<臺式珍珠奶茶>---正常的味道,珍珠彈牙好咬口<水果茶>---各類水果放在一起泡茶,冰冰涼涼,是夏天解暑又健康的飲品
和友人在尖沙咀行街shopping

<士多啤梨窩夫>---很脆的窩夫,配搭雪糕,經典的搭配

<臺式珍珠奶茶>---正常的味道,珍珠彈牙好咬口

• 水果茶