2017-12-21 352 瀏覽
本人其實係台灣已經食過咖啡弄,但因為念念不忘佢既鬆餅同水果茶。因此,番到香港都想再試一次。我今次去左尖沙嘴個間,由於假日,等左起碼超過一小時先可以入到去。我就叫左杯熱水果茶同埋草莓冰淇淋鬆餅。先黎既係熱果茶,用茶壺載住啲果茶,內面有好多生果如橙,蘋果,檸檬,藍莓等等,可以飲到3杯到。 我覺得同台灣既味道相差不遠,好好味呀,我太喜愛呢個果茶吧。跟住就係個signature dish,由於本人係草莓控,所以一定要草莓味。香甜既草莓醬,草莓雪糕,再加埋甜甜地既吉士醬,同鬆餅一齊食,簡直係天堂既美食。分量又夠大,啱哂我呢d大食之人。

熱水果茶

。分量又夠大,啱哂我呢d大食之人。

2017-12-16
60 分鐘 (堂食)
熱水果茶
  • 水果茶
2017-12-20 208 瀏覽
星期六早上友人12點放工,約左佢係尖沙咀食lunch, 唔知食咩就揀左咖啡弄啦由於時間仲早,等左一陣就入得啦點左草莓鬆餅,今次整得幾好食,鬆餅外脆內軟,配草莓好夾友人點左鮮奶配咖啡,賣相一流,雖然我唔飲咖啡既,但都飲得出好香滑我就叫左熱水果茶,酸酸甜甜好開胃另外再叫左總匯三明治,好飽呢!滿足既早上

由於時間仲早,等左一陣就入得啦

點左草莓鬆餅,今次整得幾好食,鬆餅外脆內軟,配草莓好夾

我就叫左熱水果茶,酸酸甜甜好開胃
另外再叫左總匯三明治,好飽呢!滿足既早上
😋粉紅草莓樂🍓再嘗龍蝦堡😍👌🏻墨爾本龍蝦堡 Melbourne lobster roll $152:龍蝦肉質嫩嫩,加上清新秘制醬及細蔥十分滋味!焗包外層薄脆,只可惜裡面有點乾。配菜有香氣四溢炸薯,同秘制醬完美搭配。仲有沙律菜配橄欖檸檬汁都幾可口。整體味道很好,只希望份量可以多啲🤤✅Waffle with fresh strawberry & strawberry ice cream 草莓冰淇淋鬆餅 $60:草莓新鮮香甜,下面有一球係士多啤梨雪糕,而另一球竟然係係吉士醬!熱窩夫胖胖的,蛋香十足,質感厚實而且唔會吃到一粒粒糖,呢個份量要餵飽兩個人完全無難度。雪糕、吉士、窩夫、草莓 組合好夢幻!又睇得又吃得真幸福... 比起咖啡弄正餐同飲品,感覺呢個甜品更好味抵吃❤️👌🏻tiramisu latte $44 : 比較苦
😋粉紅草莓樂🍓再嘗龍蝦堡😍

墨爾本龍蝦堡

Tiramisu  latte

👌🏻tiramisu latte $44 : 比較苦

2017-12-16
5 分鐘 (堂食)
草莓冰淇淋鬆餅
同兩個好朋友去咗尖沙咀,心血來潮好想試試咖啡弄,排隊都係等左約15分鐘就有位啦🤤叫咗一個水果茶,入邊有好豐富嘅水果,而且味道都唔會酸,用咗紅茶去配合,所以有淡淡的茶味,凍凍地幾好飲!呢個三文治嘅餡料好豐富,麵包有輕輕燒過,所以食落去有少少脆口,唔會諗得濟,因為餡料豐富,所以啖啖都好滿足,而隔離好似雪糕嘅東西,其實係沙律嚟🤓之後就有呢一個吐司,入面有白汁雞肉,上面就有芝士,焗完後成件事係勁香😂😂我哋三個人,其實食兩個餐都已經幾飽,坐窗邊位望住個街景,吹下水,都係一個唔錯嘅選擇🤤。

2017-12-15 154 瀏覽
今天起床已是12點,下午沒特別事情,所以約了friend 出TST 逛逛,首先醫醫肚,我們行經漢口道就想起水果茶,於是就上了咖啡弄。我們通常會食總匯三明治但今次試現烤燻雞扒三文治,味道差不多,只係中間無咗Doritos 薯片也試了鹽酥雞,唔夠脆,最后是重點Waffle, 一如過往-夠熱、雪糕creamy 加埋custard 係面一流, 好飽好滿足的BRUNCH !!!!
2017-12-12 135 瀏覽
在外面等了五分鐘,入去聞到一陣陣臭味還發現有一半枱沒人坐,但為何要在外面等呢,店員沒有笑容,食物一般不會再去,還有最底消費一杯飲品不計食物,迫你要每人一杯,就算食物叫了幾百蚊也不計,很不合理
在外面等了五分鐘,入去聞到一陣陣臭味
還發現有一半枱沒人坐,但為何要在外面等呢
2017-11-18 301 瀏覽
I don't think coffee alley is as good as the lines would indicate. While I do enjoy their coffee selection, I find the actual taste of the coffee quite weak. They always present their dishes and coffee beautifully. As for the food their waffles and dessert are average at best, but surprisingly their savory items like their sandwiches and snacks are exceptional. Their lobster roll may as well be the very best lobster roll I've had in HK - who would've thought? It's funny that most people seem to come here for the waffles, as there are several better waffle places.

Service here is ok, some servers are quick and I like that they serve you water without asking, but sometimes they are a bit rude. I do enjoy coffee alley but I wouldn't want to wait more than 10 minutes for a table because it's just not that exceptional.

2017-11-14 240 瀏覽
【台灣人氣輕食店】咖啡弄門外常常出現大條人龍,由樓上排到樓下很多人都慕名而來一嘗人氣台灣咖啡店的地道口味人氣餐點包括咖啡、鬆餅和三明治------🐶(每日限定) 北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯吐司上舖滿了蝦沙拉,配搭相當脆口的吐司口感滿豐富的,不過馬鈴薯如果煎得更香點就更好🐶總匯三明治這個超級三明治份量很足,有蛋、火腿、生菜、蕃茄、雞肉等,超級豐富麵包也烘得脆脆的,但整體口味就略為簡單,所有材料未能做到很融和的口感但材料新鮮,味道是稍為遜色🐶鹽味焦糖冰淇淋鬆餅鹽味焦糖鬆餅口味比較特別,四件鬆餅,份量挺大鬆餅是厚實鬆軟那種口感,這款味道配搭冰淇淋不會過甜但厚實的鬆餅確實超膩喔,3個女孩也吃不完一份
【台灣人氣輕食店】
咖啡弄門外常常出現大條人龍,由樓上排到樓下
很多人都慕名而來一嘗人氣台灣咖啡店的地道口味
人氣餐點包括咖啡、鬆餅和三明治
------
🐶(每日限定) 北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯
吐司上舖滿了蝦沙拉,配搭相當脆口的吐司
口感滿豐富的,不過馬鈴薯如果煎得更香點就更好
🐶總匯三明治
但材料新鮮,味道是稍為遜色
🐶鹽味焦糖冰淇淋鬆餅
鹽味焦糖鬆餅口味比較特別,四件鬆餅,份量挺大
鬆餅是厚實鬆軟那種口感,這款味道配搭冰淇淋不會過甜
但厚實的鬆餅確實超膩喔,3個女孩也吃不完一份
2017-11-04 334 瀏覽
之前咖啡弄開張嘅時候太多人過咗呢個熱潮先去食,唔使排隊等位之餘仲要即刻入得首先你一份鹹點做下午茶煙肉芝士牛角包🥐煙肉煮對下啲窿左但牛角包大份又好味仲有沙律,食落幾開胃不得不試嘅當然係佢哋出名嘅pancake啦香蕉朱古力係pancake最好嘅配搭Pancake鬆軟好味道,唔似出面嗰啲又乾身又硬pancake黑咖啡配甜點🍮剛剛好
之前咖啡弄開張嘅時候太多人
過咗呢個熱潮先去食,唔使排隊等位之餘仲要即刻入得

首先你一份鹹點做下午茶
煙肉芝士牛角包🥐煙肉煮對下啲窿左
但牛角包大份又好味
仲有沙律,食落幾開胃

不得不試嘅當然係佢哋出名嘅pancake啦
香蕉朱古力係pancake最好嘅配搭

黑咖啡配甜點🍮剛剛好
2017-10-25 333 瀏覽
休息經過見無乜人,就上去試下。記得最初來港開店嘅時候銅鑼灣間舖排日日到落樓,事隔多時,香港人嘅熱情終於冷靜落嚟。餐牌有好多選擇,有果茶花茶沙冰,但咖啡店係咪應該試返咖啡?出於好奇,要咗一杯黑糖泡沫咖啡。第一口飲落去,睇落去都不錯。直至真係飲到咖啡....酸!係完全酸到入唔到口!?我唔敢話識飲咖啡,但都試過唔少咖啡店,都未試過難飲到咁....再叫咗個黑芝麻waffle, 脆係好脆皮,但原來台灣waffle 係蛋糕咁大份???勁厚,食唔晒。味道還可以。
第一口飲落去,睇落去都不錯。直至真係飲到咖啡....酸!

2017-10-24
2017-10-13 548 瀏覽
好耐冇去過咖啡弄食飯啊,過咗黃金食飯嘅時間,今日收工見到無人排隊就上去試吓啦...因為9:30pm 已經係那時order啦所以入咗之前要叫埋嘢食可以入咗...墨爾本龍蝦堡超多龍蝦肉雖然唔係新鮮龍蝦都好好味芥末培根起司三文治有三大件重點係個蛋沙律真係好正叫咗個小食鹽酥雞點綴下原來份量都大大地飲品方面水果茶同guava 沙冰杯沙冰冇咩味得個靚字甜品方面就叫咗個御茶嘅棉花糖綠茶口味一見到個甜品話咗一聲因為係超大個!將旁邊個杯熱茶淋落個棉花糖度咁當然你都要食咁啲棉花糖先呀跟住就會見到有三個綠茶味嘅雪糕仲有啲榛子整體來講服務好好啦同埋熱潮過左但係水準係冇倒退D 野食都係咁好食
好耐冇去過咖啡弄食飯啊,
過咗黃金食飯嘅時間,
今日收工見到無人排隊就上去試吓啦...

因為9:30pm 已經係那時order啦
所以入咗之前要叫埋嘢食可以入咗...

墨爾本龍蝦堡

但係水準係冇倒退
D 野食都係咁好食
2017-10-12
2017-10-12 247 瀏覽
咖啡弄係台灣好紅。黎左香港都一樣,成日都人山人海。訂左位都要等人~個日姐妹相約聚舊,決定再去潮一潮聖~見佢個個 龍蝦堡既相好似都唔錯。不過因為 tea time ,唔係叫到好多野食。所以我地每人叫左杯飲品+Waffle我點左一杯海鹽焦糖咖啡:$50海鹽味咖啡出面真係少飲到。咖啡都幾醇厚,另外真係有淡淡海鹽味。隔離跟埋一座山一樣的 cream~~可以俾你 optional 加。不過因為實在太 heavy ,可以只係食左兩啖。非繁忙時間唔駛排隊來試下其實都唔錯。
咖啡弄係台灣好紅。
黎左香港都一樣,成日都人山人海。
訂左位都要等人~

個日姐妹相約聚舊,決定再去潮一潮聖~
見佢個個 龍蝦堡既相好似都唔錯。
不過因為 tea time ,唔係叫到好多野食。

所以我地每人叫左杯飲品+Waffle
海鹽咖啡

我點左一杯海鹽焦糖咖啡:$50
海鹽味咖啡出面真係少飲到。
咖啡都幾醇厚,另外真係有淡淡海鹽味。

非繁忙時間唔駛排隊來試下其實都唔錯。

海鹽咖啡
2017-10-08 274 瀏覽
咖啡弄比我既感覺一直都係不過不失 食物無咩大驚喜 價錢都唔算平 有時等位都幾耐 但係如果想坐得舒舒服服 係tst都係選擇之一差唔多枱枱都喊既waffle 唔算乾 士多啤利有小小酸三文治配蛋沙律 飽肚之選每個人都一定要叫野飲 starbucks質素既抹茶牛奶

差唔多枱枱都喊既waffle 唔算乾 士多啤利有小小酸

三文治配蛋沙律 飽肚之選

每個人都一定要叫野飲 starbucks質素既抹茶牛奶
2017-07-06
20 分鐘 (堂食)
2017-09-22 445 瀏覽
終於有機會到咖啡弄品嚐咖啡,可能是平日的關係,並沒遇上排長龍,友人 walk-in 就有位了。不過水準大失所望,只是一杯普通水準的手沖:特調手沖咖啡(不知為何手機裡照片沒了),沒有驚喜。以咖啡做牌頭卻沒有令人感到那份誠意,食物一般,服務也一般,大概員工們都只是打份工吧!於入座時有提及用餐時間為一小時半,到了一小時便給我們帳單,我們也付了,時限到了時其實還有好幾張客人已離座的空枱,有四人、二人、 Bar枱,但還是再三催促我們離去,當時我的水果茶還有半壼,只能快快的喝完離開。走到門口看,卻只有一枱四位的客人在等...那樣的話,先讓我喝完也可以吧?牛奶冰棒可可亞總匯三明治燻鴨羅曼沙拉佐香橙柑桔水果茶

牛奶冰棒可可亞

總匯三明治

燻鴨羅曼沙拉佐香橙

柑桔水果茶
2017-09-19
2017-09-16 284 瀏覽
昨天中午難得來到尖沙咀,實在太掛住它的鬆餅了,我們11點50分已來到,還怕店舖未開,不過還是上去碰一碰運氣,結果是開了,店內沒什麼人,可是到我們走的時候,卻有幾個人坐在外面排隊中,對於咖啡弄的MENU,由它開業到現在一直也有加入新菜式,其實今次很想嘗試它的雞肉三文治,但因為它的MENU沒有附上圖片,所以不太敢試,不過很幸運地旁邊桌的客人點了這個,我卻看到賣相很一般(幸好最後也沒有點這個三文治)豬扒BBQ三文治入面是一個肉扒,並不是豬肉來的,不過很好吃,很有口感鬆餅剛上菜是熱的,配上雪糕或吉士一起吃很好味,士多啤梨帶點微酸,不過是可接受程度由於最低消費是每人一杯飲品,所以我倆一人一杯,咖啡沙冰的朱古力碎不好吃,下次再點這個必定要求走朱古力碎,綠茶沙冰好像有點太甜,不過味道還不錯

2017-09-15
  • 草莓鬆餅