2023-08-24 6 瀏覽
Cucooland🍫台式飲品就飲得多啦,專賣朱古力飲品嘅舖頭大家又試過未⁉ 我哋今次喺灣仔行街,經過呢一間專賣朱古力飲品既舖頭,就買咗兩杯朱古力試一試!買咗嘅分別係焙茶朱古力🍫$68同埋伯爵茶朱古力☕$68兩杯朱古力都不惜工本,選用價錢更加貴更加健康嘅蔗糖調味👏🏻👏🏻奶方面仲可以揀全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶四款🍼🍼,我哋今次就一杯揀咗全脂奶🥛,另一杯揀咗椰子奶🧉!全脂奶奶味就更加香濃,質地更加幼滑!椰子奶嘅椰香味非常之重,意外地同朱古力嘅味道非常之夾!🙈🙈味道方面,尼度賣既朱古力絕對唔係出面嗰種死甜朱古力😆😆佢哋既茶味同埋朱古力都非常有層次,同埋係偏向黑朱古力嗰種味道,基本上成杯朱古力都冇乜甜味,如果大家減緊肥或者做完運動,呢個絕對係健康零食之選!🥰🥰(黑朱古力好有益㗎!真心推介尼個好味又有益既飲品俾大家✅✅💯)
Cucooland🍫

同事係朱古力控成日四圍搜羅唔同嘅朱古力灣仔呢間朱古力飲品店,以唂咕鳥作主題味道同口感與別不同.非常足料強烈推介叫我一定要試咁就凍飲熱飲各一杯啦原來有幾款奶類可以自選✨熱玫瑰朱古力即叫即沖,店員好有效率揀咗燕麥奶,面層灑上玫瑰花瓣朱古力好香濃,比起平日飲到的濃郁十倍熱飲嘅上面仲有唂咕鳥嘅圖案賣相好靚,忍唔住要打卡✨凍焙茶朱古力焙茶同朱古力原來味道可以咁夾濃郁嘅朱古力唔會掩蓋茶底嘅味道配上椰子奶更健康
同事係朱古力控
成日四圍搜羅唔同嘅朱古力

灣仔呢間朱古力飲品店,
以唂咕鳥作主題
味道同口感與別不同.非常足料
強烈推介叫我一定要試

咁就凍飲熱飲各一杯啦
原來有幾款奶類可以自選

✨熱玫瑰朱古力
即叫即沖,店員好有效率
揀咗燕麥奶,面層灑上玫瑰花瓣
朱古力好香濃,比起平日飲到的濃郁十倍

熱飲嘅上面仲有唂咕鳥嘅圖案
賣相好靚,忍唔住要打卡

✨凍焙茶朱古力
焙茶同朱古力原來味道可以咁夾
濃郁嘅朱古力唔會掩蓋茶底嘅味道
配上椰子奶更健康

2023-08-23
外賣自取
2023-08-23 8 瀏覽
香港Cafe就多,專賣朱古力既應該都係數一數二。同朋友行過,諗住試下。叫左焙茶朱古力,飲品融合了濃烈的焙茶和濃郁的朱古力,兩者之間的平衡非常恰到好處。雖然無糖,焙茶的微苦和朱古力的甜蜜在口中交織,都幾特別。朋友叫咗薰衣草朱古力,有驚喜。香氣十足的薰衣草與順滑的朱古力結合在一起,好特別。薰衣草的芳香在每一口中綻放,與朱古力的濃郁豐富完美融合。加上呢款飲品店佢喺出面好少有。鍾意朱古力既一定要試!
香港Cafe就多,專賣朱古力既應該都係數一數二。

鍾意朱古力既一定要試!
-身為朱古力迷嘅我對朱古力飲品真係難以抗拒🍫知道灣仔有間朱古力飲品專門店今次終於去到,果然冇令我失望🥰/朱古力飲品主打採用不同國家產地嘅可可豆每個產地唔同都令朱古力味道更加獨特奶可選擇全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶/▫️Banana Chocolate Frappe$60▫️香蕉可可沙冰🍌香蕉同朱古力呢個配搭真係冇得輸👍🏻淡淡嘅香蕉味配上濃郁嘅朱古力全部都係食物嘅原味道😋幼滑沙冰,啱晒夏天飲☀️/▫️Hojicha Chocolate(C)$68▫️焙茶迷必試!焙茶朱古力🍫奶有四款可選擇,今次我揀咗燕麥奶焙茶+朱古力+奶,啖啖味道都好豐富👍🏻採用蔗糖,朱古力飲品都可以飲得好健康🥰
身為朱古力迷嘅我對朱古力飲品真係難以抗拒🍫
知道灣仔有間朱古力飲品專門店
今次終於去到,果然冇令我失望🥰
朱古力飲品主打採用不同國家產地嘅可可豆
每個產地唔同都令朱古力味道更加獨特
奶可選擇全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶
香蕉可可沙冰🍌
香蕉同朱古力呢個配搭真係冇得輸👍🏻
淡淡嘅香蕉味配上濃郁嘅朱古力
全部都係食物嘅原味道😋
幼滑沙冰,啱晒夏天飲☀️
▫️Hojicha Chocolate(C)$68▫️
焙茶迷必試!焙茶朱古力🍫
奶有四款可選擇,今次我揀咗燕麥奶
焙茶+朱古力+奶,啖啖味道都好豐富👍🏻
採用蔗糖,朱古力飲品都可以飲得好健康🥰
Banana Chocolate Frappe
Hojicha Chocolate
平時就超鍾意可可粉✨,因為可可粉本身可以✅控制食慾✅穩定血糖✅抗氧化,見到ig推薦尼間可可專門店即刻黎打卡!🍫.1️⃣step1.揀想要的口味有pure cacoa/70%薰衣草朱古力/抹茶朱古力/焙茶朱古力/60%&73%黑朱古力!!🔥🔥2️⃣step2.揀個mike base有全脂奶,燕麥奶,杏仁奶,椰子奶~我揀左70%薰衣草朱古力配椰子奶🥥同埋73%dark chocolate配全脂奶~椰子奶base會更加creamy淡淡嘅薰衣草味好relaxing👏73%dark chocolate有加糖,甜度啱啱好,全脂奶比起椰子奶清爽很多但朱古力味就更出💗超推!✨✨

𓄭 𓄭灣仔船街有間可可專賣店「Cucooland 唂咕」,紅色帳篷特別顯眼。小店沒有堂食座位,主要做外賣。主打可可的特色飲品,但奶和糖的配搭都比較健康。奶可選擇全脂奶、燕麥奶、椰子奶和杏仁奶。糖主要是蔗糖或椰糖。𓎥 Pure Cocoa Coconut Water 純可可椰子水 $55純可可椰子水是無糖的。清甜的椰子水和濃厚的可可混在一起,剛好取得平衡,健康無負擔。𓎥 Hojicha Chocolate 焙茶朱古力 $68焙茶朱古力用上蔗糖,不會死甜。焙茶的醇香和可可乃天作之合,愛好茶香者必點。店子還供應可可梳打水、可可咖啡、抹茶朱古力、伯爵茶朱古力等,款式可算多元化。兩位店員熱情勤快,值得一讚。𓄭 𓄭

𓄭 𓄭

奶可選擇全脂奶、燕麥奶、椰子奶和杏仁奶。
糖主要是蔗糖或椰糖。

純可可椰子水

𓎥 Hojicha Chocolate 焙茶朱古力 $68

𓄭 𓄭

2023-08-19
15 分鐘 (堂食)
純可可椰子水
2023-08-22 11 瀏覽
濃郁的雨水滴落在繁忙的灣仔街道上,在這潮濕的天氣中,令人好想飲暖笠笠的飲品。一家位於灣仔的小巷飲品店,只提供一種選擇,那就是令我著迷的朱古力。-儘管店內只提供朱古力,但店家非常貼心地提供了替代奶製品,如燕麥、杏仁和椰子奶作為替代選擇,以滿足各種飲品偏好和飲食者需求。-我點了一杯HK$55配搭杏仁奶的73%黑朱古力。當那滑順的巧克力與杏仁奶融合在一起時,入口的感覺令人心曠神怡。這杯黑朱古力散發出濃厚的巧克力香氣,搭配杏仁奶的柔和口感,在這濕漉漉的灣仔天氣裡,給我一種無比的享受。

70%朱古力

2023-08-10
5 分鐘 (堂食)
70%朱古力
2023-08-22 11 瀏覽
研究報告指出朱古力含有「色胺酸」,可製造「快樂荷爾蒙」血清素,食後可令人感到輕鬆愉快,所以每當阿叔遇到情緒低落時,通常都會點吓聖木,兼沖番杯熱朱古力,留喺屋企俾自己靜吓,煲吓劇,做自己鍾意做嘅事。 呢間位於灣仔嘅唂咕專門店就啱晒阿叔,店內有好多款唔同口味俾大家揀,純可可、抹茶朱古力、焙茶朱古力、黑朱古力等等,總有一款啱你口味。 薰衣草朱古力 ($68)淡淡嘅薰衣草味,加上嚟自菲律賓嘅朱古力,一啲都唔會太甜,飲完真係有安定情緒嘅作用架,實屬阿叔嘅個人推介! 純可可配椰子水 ($55)要心理健康之餘,都要食得健康,呢款屬於無糖系列其中一款就啱晒怕純可可會太苦但又追求健康嘅人士飲用。

薰衣草朱古力 ($68)

純可可配椰子水 ($55)
平時返工捐窿捐罅周圍覓食,食飽LUNCH經過呢間紅噹噹嘅舖頭,停低望下……原來係買朱古力飲品。CUCOOLAND主打係朱古力飲品🍸我同同事分別嗌左杯Earl Grey Chocolate with whole milk 同60% Dark Chocolate with Oat MilkEarl Grey Chocolate with whole milk...Earl Grey Chocolate with whole milk ($68).60% Dark Chocolate with Oat Milk ($58)Earl Grey Chocolate 雖然配椰糖味道飲唔出好大分別,但整杯好香伯爵茶味又唔會蓋過朱古力味。🥰60% dark chocolate 係配蔗糖唔會太苦澀又好濃朱古力味,入口順滑,配Oat Milk完全無違和感🥰。近排天氣又熱又焗,飲番杯冰凍飲品解下暑。番工飲朱古力又可以解下壓🥰🥰🥰

2023-08-21 7 瀏覽
今日出灣仔食飯 見口渴就試下呢間朱古力✨純可可(無糖)椰子水 $55非常香濃嘅朱古力味 唔甜但係好香👍👍👍 好飲 ✨伯爵茶朱古力(椰糖)$68呢個我揀左全脂奶 飲落真係香伯爵茶味同埋有奶嘅香味 都唔會好甜 朱古力味又唔會蓋過啲伯爵茶同奶味 都好好飲😋😋 又靚又打卡able除左全脂奶 仲有燕麥奶 杏仁奶 椰子奶 好多選擇😆 除左伯爵茶 仲有抹茶 焙茶同玫瑰味 估唔到一杯朱古力都可以有咁多變化👍👍好想試晒唔同味😋😋💰人均~$62
今日出灣仔食飯 見口渴就試下呢間朱古力

✨純可可(無糖)椰子水 $55
非常香濃嘅朱古力味 唔甜但係好香👍👍👍 好飲

✨伯爵茶朱古力(椰糖)$68

💰人均~$62
見公司個新同事成日飲Cucooland,今日都跟佢一齊買左兩杯試下先!本身仲擔心會唔會好甜,去到發現原來有無糖系列,而有糖系列,係用天然糖(椰糖 / 蔗糖),味道不會太甜膩,亦相對健康。而且奶方面亦有多種選擇,包括全脂奶、燕麥奶、杏仁奶同椰奶,呢點非常人性化👍🏻,有乳糖不耐症或素食朋友,都可以飲到!選用的可可粉亦來自不同產地(例如菲律賓、坦桑尼亞.....),搭配返唔同嘅飲品,好用心!抹茶朱古力 (蔗糖)(凍)- $68用上丸久小山園龍膽抹茶,抹茶愛好者表示真心濃郁,朱古力味相對相弱,甜味亦夠淺~焙茶朱古力(蔗糖)(凍)- $68焙茶味和朱古力味平衡得很好,入口是香濃茶韻,飲下後卻是可可回甘,留下更多朱古力味在口腔,甜味更弱。

抹茶朱古力 (蔗糖)(凍)- $68

焙茶朱古力(蔗糖)(凍)- $68

2023-08-19 6 瀏覽
尋日係會展中途攰攰地去左休息一陣,仲要勁熱又焗既天氣真係手上無番杯野都搞唔掂。咀就走左去附近一間CUCOOLAND 唔使成日咁悶都係飲台式飲品或水果茶咁,唂咕除了鮮奶外,還可選用椰子水、燕麥奶、杏仁奶或椰子奶沖調,適🈴️唔同口味既客人,入到店好多貓頭鷹🦉既佈置唂咕唂咕,飲品以其獨特的口味和高品質的成分而受到好評。🍫 70% 薰衣草朱古力奶(蔗糖)結合了薰衣草和朱古力的美妙組合,帶來花香和甜美的口感這款朱古力奶味濃鬱,質感細膩,融合了香甜的薰衣草味道和濃鬱的朱古力風味,營造出一種獨特而令人陶醉的口感。蔗糖的使用使得朱古力奶帶有自然的甜味,並且讓整體口感更加平衡。這款朱古力奶是一種絕佳的享受,且適合愛好朱古力和薰衣草味的人品嚐,品嚐中會有種減壓感覺。🌹玫瑰朱古力(椰糖) 朱古力融合了玫瑰花和椰糖的獨特風味,帶給一種迷人而浪漫的味道體驗。玫瑰花的芬芳香氣與椰糖的濃鬱甜味相互融合,創造出一種獨特的口味平衡。這款朱古力散發著優雅的氣息,口感豐富而柔滑。是一種令人愉悅且引人入勝的甜點選擇,特別適合那些喜歡玫瑰花和朱古力的人。

🍫 70% 薰衣草朱古力奶(蔗糖)

🌹玫瑰朱古力(椰糖)
2023-08-17
13 分鐘 (堂食)
  • 70%薰衣草朱古力
2023-08-18 7 瀏覽
今次👧🏻👩🏻出街時又想飲下凍飲但又唔想飲台式飲品,就揀咗喺附近嘅朱古力飲品店- Cucooland買杯飲品!➡️平時飲朱古力多數只有單一口味,呢到嘅朱古力飲品至少有成10款,真係會有選擇困難症!➡️平時飲朱古力未飲夠半杯都可能覺得好Heavy,但呢到嘅朱古力飲曬成杯都唔會覺得滯膩!🌟70% 薰衣草朱古力👩🏻試嘅係獲獎🏆嘅凍薰衣草朱古力(全脂奶),用上菲律賓🇵🇭嘅可可,薰衣草味天然不造作,兩個主角味道平衡得不錯。雖則用上70%朱古力🍫+蔗糖,飲品甜度實際上一啲都唔高!加上連奶都可以揀全脂奶/燕麥奶/杏仁奶/椰子奶,感覺上非常健康!🌟抹茶朱古力至於👧🏻叫嘅抹茶朱古力🍫,👧🏻就覺得比較係大人口味!可能因為抹茶🍵已經同朱古力混為一體,所以就冇好層次分明嘅抹茶層+朱古力層。撈勻嚟飲時明顯飲到抹茶嘅茶香味同苦味。用上比利時嘅可可,呢杯嘅朱古力會較為苦+酸,甜度同樣唔高,岩曬鐘意抹茶+朱古力但又唔鐘意太甜嘅👧🏻!

🌟70% 薰衣草朱古力

🌟抹茶朱古力
Cucooland 🍫炎炎夏日總係想喺街買返杯凍飲消暑,今次試咗灣仔新開朱古力專門店,可可粉來自比利時,可可味幾濃郁,想健康啲可以飲無糖,而且奶底可以揀全脂奶/燕麥奶/杏仁奶/椰子奶🧉🔸 70% 薰衣草朱古力 (蔗糖)呢杯揀咗全脂奶底,啱啱沖起嗰陣有漸變色好靚,清香薰衣草味,朱古力味剛好唔會搶咗薰衣草嘅味道💕🔸 焙茶朱古力(蔗糖)呢杯要咗杏仁奶,感覺上健康啲,飲落有焙茶味,不過呢杯朱古力味濃好多,唔會好甜,都幾啱香港人口味。如果喺附近做嘢又方便過嚟買嘅話可以儲印花卡,買七杯送一杯都幾好。📍#唂咕 (#灣仔美食)灣仔皇后大道東136號地下D號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔸 70% 薰衣草朱古力 (蔗糖)

🔸 焙茶朱古力(蔗糖)

📍#唂咕 (#灣仔美食)
灣仔皇后大道東136號地下D號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2023-08-16 11 瀏覽
純可可椰子水 55椰子水富含電解質和礦物質更增添了濃郁的可可風味。無論是在炎熱的夏天還是疲憊的運動後,一杯純可可椰子水都能給人帶來清涼和能量。抹茶朱古力 68蔗糖的甜度平衡了抹茶的微苦和朱古力的濃郁,讓口中的味蕾感受到美妙的平衡。而來自比利時的朱古力更是為這款美食增添了高品質和獨特的風味。而且抹茶具有抗氧化和提神的作用。灣仔皇后大道東道136號地下D舖唂咕 CUCOOLAND📍 灣仔皇后大道東道136號地下D舖
純可可椰子水 55

抹茶朱古力 68