唐坊火鍋私房菜

2024-10-09 120 瀏覽
踏入打邊爐季節,黎到𓄼唐坊火鍋私房菜𓄹,一邊遠晀旺角夜景,一邊打個精緻邊爐,除左單點仲可以揀套餐,火鍋私房菜用料有質素𓎴二人套餐✦刺身拼盤包括左三文魚、八爪魚、墨魚同希靈魚,厚切三文魚好肥美,墨魚口感有彈性,刺身整體幾鮮甜✦鍋底- 煲冬瓜瑤柱美腿鍋套餐有四款湯底可以選擇,揀左清甜嘅冬瓜瑤柱鍋,店員建議落食物之前先飲一碗試吓湯頭原味,鍋底好足料,清新嘅冬瓜加上咸鮮嘅金華火腿同瑤柱,味道既鮮甜又唔會搶左火鍋料嘅原味✦海鮮盤包括大蝦、鮑魚、北寄貝、沙白蜆、脆肉鯇,大蝦同鮑魚都好新鮮彈牙,北寄貝肉厚鮮甜✦橡果豬 (細)橡果豬嘅油花分佈好靚,肉質細緻嫩滑,豬肉味香濃郁,食落完全無油膩感✦韭菜餃及蟹肉餃餃子皮薄足料,蟹肉餃入面充滿一絲絲蟹肉,味道幾好幾特別✦田園雜菜籃包括西洋菜、娃娃菜、粟米、蕃茄等等,配落冬瓜湯底食令到蔬菜更加鮮甜✦手打烏冬烏冬煙韌幼滑,吸晒鮮甜嘅鍋底精華✦椰子水椰子水嘅椰味幾濃,清新解渴✦甜品最後送上甜品椰汁雪燕,椰汁味幾香唔會太甜,雪燕好有口感𓄢唐坊火鍋私房菜油麻地彌敦道560號譽發廣場23樓

𓎴二人套餐

刺身拼盤

✦鍋底- 煲冬瓜瑤柱美腿鍋

✦海鮮盤

✦橡果豬 (細)

✦韭菜餃及蟹肉餃
餃子皮薄足料,蟹肉餃入面充滿一絲絲蟹肉,味道幾好幾特別

✦田園雜菜籃

✦手打烏冬
烏冬煙韌幼滑,吸晒鮮甜嘅鍋底精華

✦椰子水
椰子水嘅椰味幾濃,清新解渴

甜品
最後送上甜品椰汁雪燕,椰汁味幾香唔會太甜,雪燕好有口感

𓄢唐坊火鍋私房菜
2024-10-08 88 瀏覽
火鍋就食得多,私房菜格調嘅比較少見,呢間位於油麻地,可告知餐廳食物喜好等師傅設計菜單,材料每日去街市買,保證新鮮又健康。180度落地大玻璃,高層靚景適合聚餐。湯底係冬瓜瑤柱火腿鍋,建議先品嚐一下個湯,飲落清甜可口,好暖胃,而且冬瓜吸滿湯汁,記得要放涼啲先好食🤣 花雕雞件有半隻份量,雞肉大塊,嫩滑,啖啖肉,點埋沙茶醬更惹味。橡果豬脂肪分布均勻,質感嫩,淡淡豬香氣、三寶丸有六粒,自家製,咬落爽口彈牙、蟹肉雲吞外皮唔算好薄但勝在餡料飽滿、紙豆腐豆味出,3秒食得、西洋菜新鮮又甜,感覺健康。主食方面要咗個紅薯粉,比起出面偏幼身,吸滿湯汁,入口滑溜。飲品有椰子水,味淡,冰冰涼涼夠解渴、最後以自家製甜點作結,可是當日大部份海鮮類已賣完,證明有料到😂

2024-10-02 222 瀏覽
今日要落旺角買嘢,所以一早book咗唐坊火鍋私房菜,網上面見到佢個二人餐好似幾抵食,有海鮮有刺身又有牛肉,一次過滿足三個願望,所以一於嚟試吓🩷嚟到先知原來order二人餐,加$100就可以有個原價$304嘅大手切特級牛,男朋友最鍾意食牛肉,咁抵食梗係唔執輸加返碟啦🤭煲冬瓜瑤柱美腿湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今日個套餐有海鮮,所以湯底唔想咁辣,揀咗呢個店員推介嘅湯底,湯底有濃濃嘅瑤柱火腿味,冬瓜清清地唔怕熱氣👍🏻2人刺身拼盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️拼盤份量唔細,有三文魚、北寄貝、墨魚、希靈魚同八爪魚,打邊爐等食時食呢個冷盤,然後開開心心開始打邊爐🤤2人海鮮盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海鮮拼盤最矚目係有兩隻鮑魚,雖然唔係好大隻,但係食落好彈牙👍🏻其次大蜆、脆魚鯇同埋大蝦都好新鮮,配搭呢個清清地嘅湯底,更加突出到海鮮嘅鮮味🦐手切特級牛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️手切肥牛質素相當唔錯牛味好濃郁,其實套餐入面牛嘅份量已經唔細,不過男朋友係牛魔王,所以佢諗都唔諗就加多碟大手切牛,佢差唔多一個人清晒成碟🤣白菜餃及蟹肉餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️相比起嚟,蟹肉餃充滿着蟹肉更加特別🦀如果可以加多啲菜喺入面,令到口感豐富啲會更加好!手打烏冬 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️烏冬幼身好彈牙,打邊爐打
今日要落旺角買嘢,
所以一早book咗唐坊火鍋私房菜,
網上面見到佢個二人餐好似幾抵食,
有海鮮有刺身又有牛肉,
一次過滿足三個願望,
所以一於嚟試吓🩷

嚟到先知原來order二人餐,
加$100就可以有個原價$304嘅大手切特級牛,
男朋友最鍾意食牛肉,
咁抵食梗係唔執輸加返碟啦🤭

煲冬瓜瑤柱美腿湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
今日個套餐有海鮮,
所以湯底唔想咁辣,
揀咗呢個店員推介嘅湯底,
湯底有濃濃嘅瑤柱火腿味,
冬瓜清清地唔怕熱氣👍🏻

2人刺身拼盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
拼盤份量唔細,
有三文魚、北寄貝、墨魚、希靈魚同八爪魚,
打邊爐等食時食呢個冷盤,
然後開開心心開始打邊爐🤤

2人海鮮盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
海鮮拼盤最矚目係有兩隻鮑魚,
雖然唔係好大隻,
但係食落好彈牙👍🏻
其次大蜆、脆魚鯇同埋大蝦都好新鮮,
配搭呢個清清地嘅湯底,
更加突出到海鮮嘅鮮味🦐

手切特級牛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
手切肥牛質素相當唔錯牛味好濃郁,
其實套餐入面牛嘅份量已經唔細,
不過男朋友係牛魔王,
所以佢諗都唔諗就加多碟大手切牛,
佢差唔多一個人清晒成碟🤣

白菜餃及蟹肉餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️
相比起嚟,
蟹肉餃充滿着蟹肉更加特別🦀
如果可以加多啲菜喺入面,
令到口感豐富啲會更加好!

手打烏冬 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
烏冬幼身好彈牙,
打邊爐打到最尾將烏冬放入去充滿精華嘅湯底,
絕對係我打邊爐其中一樣最期待嘅食物🤤

手切特級牛(大)
白菜餃及蟹肉餃
雜菜籃
2024-10-02
手切特級牛(大)
白菜餃及蟹肉餃
雜菜籃
座無虛席,侍應們忙個不停,在吃到了出品後就了解了箇中原因了2人套餐$7882人刺身拼盤三文魚 希靈魚 魷魚 赤貝🍣夠凍,鮮味也不俗,作為前菜剛好唐泰蝦冬陰鍋裡面有幾隻已熟的蝦,肉質比想像彈牙不霉,湯底少辣滿酸的,不會太油,開胃之選- 2人海鮮盒🦞賣相一流!鮑魚 大蜆 花甲 虎蝦等的鮮度比想像更佳,虎蝦豐富的膏更是把我嚇到!- 手切特級牛(細) 🐮偏瘦但肉香夠濃亦不韌,讚啦!- 2人白菜餃🥟- 2人蟹肉餃餃皮厚薄剛好,不錯- 田園雜菜籃🥗鮮度不錯,水份充足也夠爽脆- 手打烏冬🍜冷藏的稻庭烏冬,入口實在有麥香,是我喜歡的類型- 椰子水🧉罐裝的椰子水意外鮮甜!好下火喔!前菜醬油 $15.0$30.0唐坊火鍋私房菜 (油麻地)油麻地彌敦道560號譽發廣場23樓#唐坊火鍋私房菜 #油麻地#火鍋#私房菜

座無虛席,侍應們忙個不停,在吃到了出品後就了解了箇中原因了

2人套餐$788
三文魚 希靈魚 魷魚 赤貝🍣
夠凍,鮮味也不俗,作為前菜剛好

唐泰蝦冬陰鍋

- 2人海鮮盒🦞

- 手切特級牛(細) 🐮
偏瘦但肉香夠濃亦不韌,讚啦!

- 2人白菜餃🥟
- 2人蟹肉餃

餃皮厚薄剛好,不錯

- 田園雜菜籃🥗
鮮度不錯,水份充足也夠爽脆

- 手打烏冬🍜
冷藏的稻庭烏冬,入口實在有麥香,是我喜歡的類型

- 椰子水🧉
罐裝的椰子水意外鮮甜!好下火喔!

前菜醬油 $15.0
$30.0

唐坊火鍋私房菜 (油麻地)

#唐坊火鍋私房菜 #油麻地
#火鍋#私房菜
2024-10-01 119 瀏覽
高質火鍋店 新鮮特濃蝦湯底 朋友生日 我哋揀咗一間喺油麻地嘅私房菜 打邊爐 🍲 呢度有好多卡 仲有房間 仲可以唱卡拉OK卡拉 都幾適合三五知己聚會😄 我哋揀咗四人套餐 $1588 ✨彷彿魚刺身刺身擺盤好靚 粉嫩新鮮 正😋 ✨極濃蝦鍋叫咗個極濃蝦湯底 真係好香濃 蝦非常新鮮彈牙 店員介紹飲咗湯先至打邊爐👍👍 ✨海鮮拼盤有蝦 鮑魚 扇貝 脆肉鯇 大殼 全部都好大隻好新鮮 鮑魚厚肉彈牙🥰 ✨手切特級牛肉灼一灼就食得 牛味濃郁😉 ✨韭菜餃 蟹肉餃 三寶丸水餃都係自己包嘅 丸類都係自家製 非常新鮮😋 ✨田園雜菜藍蔬菜洗得好乾淨 好新鮮 粟米超甜😉 ✨手打烏冬✨公仔麵個湯底咁正 梗係要食烏冬加公仔麵啦 朔曬啲湯底 一流😋 ✨椰子水 無糖可樂 忌廉 ✨椰汁雪燕 最尾仲有超正嘅糖水 用日本3.6牛奶 加雪燕 唔會太甜 啱晒我🥰🥰 整體嚟講 環境舒服 套餐抵食 服務貼心 😉 🎈唐坊火鍋私房菜 (油麻地)油麻地彌敦道560號譽發廣場23樓

高質火鍋店 新鮮特濃蝦湯底

個湯底咁正 梗係要食烏冬加公仔麵啦 朔曬啲湯底 一流😋

✨椰子水 無糖可樂 忌廉

✨椰汁雪燕

整體嚟講 環境舒服 套餐抵食 服務貼心 😉

🎈唐坊火鍋私房菜 (油麻地)
2024-09-29 177 瀏覽
最鍾意打邊爐,早前就去唐坊火銅私房菜同老公兩個打邊爐。呢間餐廳喺旺角,地點方便。餐廳喺23樓,大玻璃可以睇到日落同旺角嘅景色都唔錯。湯底我地揀左沙嗲同冬瓜湯,一邊味道濃郁一邊就好清甜消暑。頂級手切肥牛 ($248),口感嫩滑。蟹肉雲吞拼手餃 ($78),皮薄餡靚!咬落去啖啖鮮甜蟹肉好足料!紙豆腐 ($28) 豆味非常濃郁 ,浸3秒就食得, 仲吸曬啲湯汁好正!水魷鬚 ($78),望落好鮮嫰,淥熟左好嫰滑彈牙。椒鹽豆腐 ($78) 外脆內軟,炸得啱啱好,口感綿滑。最後仲有個椰汁燕窩,啖啖燕窩,椰汁味好清香!📍唐坊火鍋私房菜油麻地彌敦道560號譽發廣場23樓#唐坊火鍋私房菜 #唐坊 #旺角火鍋 #hkkol #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkblogger #hkmicroinfluencer #hkinfluencer #hkmamainfluencer #hkmamablogger #hkbeautyblogger
最鍾意打邊爐,早前就去唐坊火銅私房菜同老公兩個打邊爐。

湯底我地揀左沙嗲同冬瓜湯,一邊味道濃郁一邊就好清甜消暑。

頂級手切肥牛 ($248),口感嫩滑。

水魷鬚 ($78),望落好鮮嫰,淥熟左好嫰滑彈牙。

椒鹽豆腐 ($78) 外脆內軟,炸得啱啱好,口感綿滑。

最後仲有個椰汁燕窩,啖啖燕窩,椰汁味好清香!

📍唐坊火鍋私房菜

2024-09-25 133 瀏覽
#fatchubelly旺角#fatchubelly油麻地📍唐坊火鍋私房菜 (油麻地)💥煲冬瓜瑤柱美腿鍋(冬瓜瑤柱火腿鍋)湯底有好多選擇今次叫咗個比較清又養生嘅湯底湯底都幾足料有冬瓜,冬茹,瑤柱,火腿味道好清甜👍🏻另外叫咗花雕雞件加埋啲落去更加好食💥手切頂級鮮牛(小)牛肉本身油脂分泌平均💕唔會太肥牛肉味好濃而且唔會太薄有口感💥花雕雞件(半隻)花雕雞件份量十足😊而且花雕味入到雞肉入面食到有淡淡酒香整體好好食😋💥鯪魚滑鯪魚滑嘅口感比較鬆散可以因為材料只用鯪魚肉粉嘅比例比較少但個味道都唔錯🙌💥蜂巢豆腐蜂巢豆腐有8大舊可以吸哂啲湯食嘅時候爆曬汁🤣💥雲吞拼水餃雲吞同水餃都好好食😍每一粒都脹卜卜入面有蝦同豬肉亦有蝦籽唐坊火鍋私房菜 (油麻地)油麻地彌敦道560號譽發廣場23樓#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西
#fatchubelly旺角
#fatchubelly油麻地

📍唐坊火鍋私房菜 (油麻地)

💥煲冬瓜瑤柱美腿鍋
(冬瓜瑤柱火腿鍋)

湯底有好多選擇
今次叫咗個比較清又養生嘅湯底
湯底都幾足料
有冬瓜,冬茹,瑤柱,火腿
味道好清甜👍🏻

另外叫咗花雕雞件
加埋啲落去更加好食

💥手切頂級鮮牛(小)

牛肉本身油脂分泌平均💕
唔會太肥
牛肉味好濃
而且唔會太薄
有口感

💥花雕雞件(半隻)

花雕雞件份量十足😊

雲吞同水餃都好好食😍
每一粒都脹卜卜
入面有蝦同豬肉
亦有蝦籽

唐坊火鍋私房菜 (油麻地)

2024-09-24 113 瀏覽
今日黎到油麻地,想打邊爐經過見到呢間火鍋店裝修有格調,就決定入去試下首先會有九宮格調味料冬瓜瑤柱美腿湯底這道湯底清淡卻極為鮮香,冬瓜的清甜與瑤柱的鮮味完美結合,讓湯頭既清爽又滋補。湯底經過慢火熬煮,所有的精華都融入其中,喝上一口,讓人感到無比舒心,真是火鍋的最佳開端手切頂級鮮牛肉牛肉新鮮且切得極薄,肉質鮮嫩,油花分布均勻。將牛肉放入滾燙的湯底中,瞬間變色,肉質保持了彈性,輕輕一口咬下,肉汁四溢,讓人欲罷不能。搭配些許醬油和蒜蓉,味道更加升華橡果豬肉質肥瘦相間,口感極佳。橡果豬的肉質柔嫩,帶有自然的甘甜,燙煮後更能展現其鮮美。每一片都彈牙十足,讓人感受到肉的鮮香,是火鍋中不可或缺的選擇雲吞拼水餃這道菜的餃子皮薄餡多,包裹著新鮮的食材。雲吞裡的蝦肉鮮美,水餃的豬肉餡香氣撲鼻,湯底的濃郁味道完美平衡了餃子的鮮香。無論是煮或是湯食,都讓人感受到滿滿的幸福感
今日黎到油麻地,想打邊爐
經過見到呢間火鍋
裝修有格調,就決定入去試下

首先會有九宮格調味料

冬瓜瑤柱美腿湯底

手切頂級鮮牛肉

橡果豬

雲吞拼水餃

2024-09-21 143 瀏覽
煲冬瓜瑤柱美腿鍋(冬瓜瑤柱火腿鍋)$98手切頂級鮮牛(小)$248蟹肉雲吞$78三寶丸$92西洋菜$48脆鯇腩$88紙豆腐 $28椰子水 $15稻庭烏冬$38呢度嘅抽油煙系統做得非常好,食火鍋完全唔會油煙熏住。冬瓜湯底鮮甜,啖啖都充滿瑤柱同火腿嘅香味。牛肉新鮮嫩滑,真係入口即化,食完仲想再食。蟹肉雲吞啖啖蟹肉,鮮味十足。三寶丸入面嘅牛丸一咬即爆汁,真係正到唔講得。脆鯇腩非常爽脆,而紙豆腐就係一塊香豆味濃郁嘅甜腐皮幾特別。最後黎多個稻庭烏冬吸滿湯底鮮味嘅,真係完美組合。最後仲有甜品,仲要係椰汁燉雪燕,超正。

煲冬瓜瑤柱美腿鍋(冬瓜瑤柱火腿鍋)$98
脆鯇腩$88
紙豆腐 $28
椰子水 $15
稻庭烏冬$38

之前上網見到呢間火鍋店幾特別咁,裝修好靚,落地玻璃,就同幾個朋友嚟咗打邊爐🍲我哋四個女仔,見到個四人餐有刺身,又有海鮮,好似幾吸引就叫咗嚟試吓🤣⁡ᴡʜᴀᴛ ᴅɪᴅ we ᴇᴀᴛ? 😋⁡💖4人套餐💖 $1588⁡✨湯底有6款湯底選擇,我地揀咗「極濃蝦鍋」,值得一讚,蝦味好濃🦐好足料⁡✨ 是日刺身一笛鯛好新鮮,上碟個時,條魚都仲郁緊🐟⁡✨ 4人海鮮盤有蝦、鮑魚、貴妃蚌、蜆、脆肉鯇~鮑魚大隻爽彈,蝦彈牙鮮嫩,貴妃蚌同蜆都好鮮甜😋⁡✨ 手切特級牛🐮一上盤嗰下覺得個牛牛擺設好可愛🤣食落入口鮮嫩👍🏻⁡✨ 蟹肉餃、三寶丸✨ 蔬菜拼盤🍅🌽🥬✨ 飲品—椰子水🥥✨ 烏冬✨ 甜品 — 牛乳椰汁雪燕⁡總括嚟講,嘢食足料,刺身海鮮新鮮,食物不錯之餘,環境舒服又靚,啱晒想打邊爐又想坐得舒舒服服嘅朋友👍🏻⁡ #油麻地 #油麻地餐廳 #油麻地好去處 #油麻地美食 #香港餐廳推介 #香港探店 #hkfoodie #hkblogger #唐坊 #火鍋 #打邊爐 #私房菜 #中菜 #香港美食 #油麻地美食 #油麻地必食 #油麻地中餐 #彌敦道 #譽發廣埸 #香港火鍋 #旺角火鍋

ᴡʜᴀᴛ ᴅɪᴅ we ᴇᴀᴛ? 😋

💖4人套餐💖 $1588

✨湯底
極濃蝦鍋

✨ 是日刺身一笛鯛
好新鮮,上碟個時,條魚都仲郁緊🐟
是日刺身一笛鯛

✨ 4人海鮮盤
有蝦、鮑魚、貴妃蚌、蜆、脆肉鯇~
鮑魚大隻爽彈,蝦彈牙鮮嫩,貴妃蚌同蜆都好鮮甜😋
4人海鮮盤

蔬菜拼盤
烏冬
牛乳椰汁雪燕
2024-09-19 221 瀏覽
約咗3個朋友諗住搵間坐得耐又高質嘅火鍋,一路傾計一路烚下烚下🤤搵到呢間唐坊火鍋私房菜,佢除咗有火鍋嘅配料外,原來仲有刺身食添👍如果唔想諗叫乜,咁就好似我哋咁叫咗個4人套餐|$1588湯底有6款可以選擇,我哋就揀咗好特別嘅極濃蝦湯🦐湯底真係好足料,用咗好多蝦去淆,真係勁香濃👍✨️時令刺身-笛鯛🐟第一次聽呢款魚嘅刺身,好鮮美,上菜時條尾仲跳緊😵,超新鮮😍✨️手切牛🐂花紋分佈平均,食落好嫩滑,好有牛味🐂✨️海鮮拼盤貴妃蚌|海蝦🦐|鮑魚| 脆肉鯇🐟|蜆最鐘意食貴妃蚌😍,size手板咁大隻,食落超爽好鮮美👍鮑魚都係我至愛❤️,又係夠晒大隻,口感鮮嫩彈牙🤤✨️蟹肉餃外表雖然平平無奇,但內裏有蟹肉🦀,食落幾香蟹味✨️三寶丸牛丸|蝦丸| 花枝丸全部都係手打,幾爽幾彈牙✨️蔬菜拼盤🥬🌽🍅- 索晒啲蝦湯🦐👍✨️手打烏冬×4✨️糖水×4佢除咗4人餐外👯‍♂️👯‍♂️,仲有二人餐架👯‍♀️總結:想同朋友吹下水傾下計打下高質邊爐,呢間真係唔錯選擇,仲有落地大玻璃可以睇到出面夜景添🌃

如果唔想諗叫乜,咁就好似我哋咁叫咗個
4人套餐|$1588

湯底有6款可以選擇,我哋就揀咗好特別嘅
極濃蝦湯🦐

湯底真係好足料,用咗好多蝦去淆,真係勁香濃👍

✨️時令刺身-笛鯛🐟

第一次聽呢款魚嘅刺身,好鮮美,上菜時條尾仲跳緊😵,超新鮮😍

✨️手切牛🐂

花紋分佈平均,食落好嫩滑,好有牛味🐂

✨️海鮮拼盤

貴妃蚌|海蝦🦐|鮑魚| 脆肉鯇🐟|蜆
最鐘意食貴妃蚌😍,size手板咁大隻,食落超爽好鮮美👍
鮑魚都係我至愛❤️,又係夠晒大隻,口感鮮嫩彈牙🤤

✨️蟹肉餃

外表雖然平平無奇,但內裏有蟹肉🦀,食落幾香蟹味

✨️三寶丸
牛丸|蝦丸| 花枝丸
全部都係手打,幾爽幾彈牙

✨️蔬菜拼盤🥬🌽🍅- 索晒啲蝦湯🦐👍

✨️手打烏冬×4
✨️糖水×4

佢除咗4人餐外👯‍♂️👯‍♂️,仲有二人餐架👯‍♀️

旺角 唐坊火鍋私房菜餐廳以高質私房菜級數的火鍋聞名,擁有落地玻璃窗,可以欣賞到城市的美麗夜景。餐廳的裝潢環境雅致,非常適合家庭和朋友聚餐。湯底以養生口味為主,並且嚴選新鮮火鍋配料及日式刺身。交通便利//冬瓜瑤柱美腿鍋這款湯底不僅味道豐富,還非常養生,適合喜歡清淡口味的食客。湯底以冬瓜、瑤柱和金華火腿熬製而成,湯頭清甜且帶有濃郁的海鮮和火腿香味。冬瓜煮得軟嫩,入口即化,瑤柱則帶有自然的鮮甜味,纖維細膩。金華火腿的加入更增添了一層鹹香,使整個湯底更加鮮美。//橡果豬橡果豬的肉質帶有淡淡的果香和榛子香味,油脂豐潤但不膩.口感細緻且富有層次感。這種豬肉沒有腥味,反而有一種獨特的香氣。//手切頂級鮮牛優質的牛肉,手工切成薄片,保留了牛肉的鮮嫩和多汁。//蟹肉雲吞蟹肉的鮮美與雲吞皮的柔滑相結合,讓每一口都充滿鮮香和細膩的口感.雲吞皮薄而滑嫩,帶有一種彈牙的口感。//鯪魚滑口感彈牙滑嫩,味道鮮美。//蜂巢豆腐能夠吸收湯底的精華,讓每一口都充滿風味。//皇帝菜口感脆嫩,帶有淡淡的甜鮮味//奉送甜品//椰汁燉碎燕口感清爽且富有層次感。椰汁的濃郁香氣與燕窩的細膩口感相得益彰,讓人每一口都能感受到清新的甜美
旺角 唐坊火鍋私房菜

//冬瓜瑤柱美腿鍋

//橡果豬

//手切頂級鮮牛
優質的牛肉,手工切成薄片,保留了牛肉的鮮嫩和多汁。

//蟹肉雲吞

//鯪魚滑
口感彈牙滑嫩,味道鮮美。

//蜂巢豆腐
能夠吸收湯底的精華,讓每一口都充滿風味。

//皇帝菜
口感脆嫩,帶有淡淡的甜鮮味

//奉送甜品
//椰汁燉碎燕
2024-09-14 123 瀏覽
朋友生日,點名想食靚火鍋,咁當然要搵吓邊度坐得舒服又環境靚,再加上高質嘅火鍋店啦,位於油麻地嘅唐坊火鍋私房菜環境好 chill 🫶🏻 落地玻璃完全將旺角嘅夜景映入眼簾,加上玻璃上面一排一排嘅柔和嘅燈光,成個氣氛非常之好,而且佢嘅座位都比較闊落,所以都坐得好舒服,慶祝同埋傾偈就最適合 😍湯底揀咗藥膳花雕雞鍋,湯滾起之後再將雞加入去滾多5分鐘,雞湯一入口已經感覺到非常之鮮甜,除咗紅棗同少少藥材嘅香味之外,仲有淡淡嘅酒香,未開始食嘢已經飲咗一大碗 😋 至於雞肉份量都好多,而且都係大大嚿肉,雞翼都有淡淡的走酒香,好入味 👍🏻肉我我哋就揀咗橡果豬,店員話啲豬係食橡果大,所以肉質相對比較嫩滑,入口果然有驚喜,唔使點任何嘢其實已經好夠肉香,而且就算淥耐咗,個肉質都依然keep到好滑好軟 🤤另外叫咗手打三寶丸,一碟有牛丸、蝦丸同墨魚丸,牛丸勁 juicy,蝦丸就好彈牙,墨魚丸好鮮甜,全部都真材實料,好高質 😋 另外叫左蟹肉雲吞配水餃,一樣都係自家手工包,蟹肉雲吞幾特別,咬開有好濃嘅蟹嘅鮮甜味,水餃個皮都好薄,打邊爐嚟講真係算高質 👍🏻仲叫咗個炸響鈴,自家炸嘅響鈴除咗冇咁油膩之外,食落去豆嘅香味好重,真

仲叫咗個炸響鈴,自家炸嘅響鈴除咗冇咁油膩之外,食落去豆嘅香味好重,真係忍唔住一嚿一嚿咁食,大推 😍 再加埋田園雜菜,有齊蕃茄、粟米、生菜同西洋菜等等,每一樣都好新鮮,加上湯底一啲都唔油膩,淥完菜之後,啲菜都仲係好鮮甜,唔會油淋淋,感覺好健康 🤩

另外叫咗椰子水,甜甜地好適合火鍋,估唔到餐廳仲送咗個牛乳椰汁雪燕,甜甜地又夠奶香同椰香,作為一個優質邊爐嘅總結,十分滿足 😍☺️
2024-09-14 117 瀏覽
香港人真係好鍾意打邊爐😌就算大熱天時都要十下十下今次同朋友去咗油麻地譽發廣場唐坊,居高臨下望住繁忙嘅彌敦道打邊爐😂濃蝦湯蕃茄鍋$1️⃣6️⃣8️⃣手切頂級鮮牛(小)$2️⃣4️⃣8️⃣紙豆腐$2️⃣8️⃣皇帝菜$4️⃣0️⃣極品牛丸$7️⃣8️⃣雲吞拼水餃$7️⃣2️⃣椒鹽粟米$6️⃣8️⃣前菜醬油$1️⃣5️⃣/位濃蝦蕃茄湯底,係好濃郁嘅蝦湯底,味過拍得住龍蝦🦞,超級鮮甜,🍅蕃茄味與鮮蝦好夾,湯底仲有8️⃣隻鮮蝦🦐🦐。十下十下,緊條要叫頂級牛肉片🐮,肉質鮮嫩。雲吞水餃🥟肉饀飽滿,極品牛丸夠彈牙。皇帝菜🥬清脆口感,豆腐紙豆味濃又索埋D蝦湯底精華。特別推薦椒鹽粟米🌽,鹹香微辣,送酒一流🍻打完邊爐,🆓免費送左椰汁雪燕糖水俾你潤一潤👍🏻是日消費加一後$8️⃣0️⃣5️⃣人均消費 💰$4️⃣0️⃣2️⃣(自費)📍唐坊火鍋私房菜地址: 旺角彌敦道558-560號譽發廣場23
香港人真係好鍾意打邊爐😌
就算大熱天時都要十下十下
今次同朋友去咗油麻地譽發廣場
唐坊,居高臨下望住繁忙嘅彌敦道打邊爐😂

濃蝦湯蕃茄鍋$1️⃣6️⃣8️⃣
手切頂級鮮牛(小)$2️⃣4️⃣8️⃣
紙豆腐$2️⃣8️⃣
皇帝菜$4️⃣0️⃣
極品牛丸$7️⃣8️⃣
雲吞拼水餃$7️⃣2️⃣
椒鹽粟米$6️⃣8️⃣
前菜醬油$1️⃣5️⃣/位

特別推薦椒鹽粟米🌽,鹹香微辣,送酒一流🍻
打完邊爐,🆓免費送左椰汁雪燕糖水俾你潤一潤👍🏻

是日消費加一後$8️⃣0️⃣5️⃣
人均消費 💰$4️⃣0️⃣2️⃣
(自費)

📍唐坊火鍋私房菜
地址: 旺角彌敦道558-560號譽發廣場23
2024-09-13 110 瀏覽
🐻夏日依然熱辣辣,🐻👨🏽打邊爐既癮都停不了。今晚揾左間地點就腳既唐坊食,係正旺角同油麻地交界,好方便食完返歸。上到譽發廣場23樓的唐坊火鍋私房菜,入眼係大玻璃高處欣賞到旺角既景色,真係去左旺角咁多年都係第一次用咁個視野望。🐻👩🏻想食酸少少,點左個蕃茄薯仔牛牛鍋,店員介紹可以先飲一碗湯先開始打邊爐,飲落一股香濃蕃茄味,清香舒服,唔好睇小湯底既牛肉,食落好有肉味又唔柴口,真係深藏不露。口痕痕叫左個椒鹽粟米,一上枱就好香椒鹽味,粟米香甜多汁,椒鹽好入味,打開哂🐻👨🏽既胃口。🐻打邊爐點少得食牛肉,來碟頂級手切肥牛,燙幾下入口牛味濃烈,口感嫩滑。韮菜餃拼蟹肉餃,外皮同餡料比例啱啱好,食到韮菜既甜同蟹肉既甜。🐻之後既手打蝦滑,蝦肉新鮮彈牙,味道鮮甜。食左咁多肉梗係食下素,蜂巢豆腐口感綿滑,台灣豆腐紙好濃豆味,食落係一種嫩滑既感覺,兩種豆製品都好有質素。成餐邊爐都係重質不重量,🐻👨🏽食完都好滿意,開開心心咁返🐻居。