2020-03-14 420 瀏覽
好耐之前食過呢間喇沙專門店,記得佢無論係湯底、麵底、配菜都做得非常出色。今日忽然想回味一下,於是就嚟到西九龍中心尋找回憶中的味道。喇沙嘅選擇同以前差不多(當然價錢就唔同晒啦),不過我見到小店嘅職員已經換咗人,唔知係轉咗手定係咁啱搵替工幫手。諗咗一陣決定叫雞扒喇沙,因為記憶中係最好食嘅一打開蓋,賣相同以前差不多,所以影張相就快快脆開餐喇!雞扒味道同以前差唔多,都煎得香,邊位帶點脆口,但講到麵嘅質地,我就覺得太淋,喇沙湯底亦冇以前咁香濃,入口覺得比以前淡口咗今次再食,感覺的確係失望嘅,希望加入黃色經濟圈嘅同時,都要注重食物嘅質素啦,否則長遠好難keep到客喇

喇沙嘅選擇同以前差不多(當然價錢就唔同晒啦

諗咗一陣決定叫雞扒喇沙,因為記憶中係最好食嘅
一打開蓋,賣相同以前差不多,所以影張相就快快脆開餐喇!

外賣自取
午餐
2020-03-05 300 瀏覽
下午茶時段不想食飯類,又不想譚仔,剛好見到有喇沙食,就食碗雞喇沙。因為位處food court,所以位置隨便坐等信號器震動就去取餐。取餐的時候,法國雞扒是熱辣辣,雞皮煎得很脆,蝦湯的香味濃郁,有很重的椰漿味,不過味道略嫌淡了一點,如果入口的味道再濃一點就無敵!但麵不是用傳統的油麵加粉絲,反而用了時下流行的米線,所以好感略為淋身,但勝在有夠多的銀芽搭救,所以麵質的口感只屬一般!有六款喇沙可以選擇,如果對麵質要求不太高,仍然是一個很不錯的選擇!
雞扒刺沙
2020-02-19 228 瀏覽
由於呢排減少外出,所以要捉緊機會支持一下黃店💛西九啲黃店平時排曬長龍🤦🏼‍♀️,想試都難。雖然西九food court既人流少左~但黃店總有人幫襯💛 而隔離鋪仲未開 想幫襯下都唔得😫行行下見到西九既叔伯兄弟們坐係到一路食野一路挖曠🤦🏼‍♀️...我感到好不安🤦🏼‍♀️ 九秒九買完個外賣就走🤦🏼‍♀️雞扒喇沙麵 $48 即叫即整😋 返到去仲熱辣辣架💛$48 咁大碗,量多而且足料,仲要包一盒野品都好抵啦🤔我鐘意佢個喇沙湯底唔重椰奶味🥰 之前食過幾間都好重椰奶味,蓋過曬啲食材味但大家總係話好食🤔令人費解🤔雖然湯底紅卜卜咁,但我唔覺得辣噢😀雞扒煎得好香口,保留到肉汁😋 仲好嫩滑豆卜份量都多😍 而且吸味 有少少似魚腐麵條軟硬度適中,外賣返去都無變腍🤨
由於呢排減少外出,所以要捉緊機會支持一下黃店💛

西九啲黃店平時排曬長龍🤦🏼‍♀️,想試都難。
雖然西九food court既人流少左~
但黃店總有人幫襯💛
而隔離鋪仲未開 想幫襯下都唔得😫

雞扒喇沙麵 $48

即叫即整😋 返到去仲熱辣辣架💛
$48 咁大碗,量多而且足料,仲要包一盒野品
都好抵啦🤔

我鐘意佢個喇沙湯底唔重椰奶味🥰
之前食過幾間都好重椰奶味,蓋過曬啲食材味
但大家總係話好食🤔令人費解🤔
雖然湯底紅卜卜咁,但我唔覺得辣噢😀

雞扒煎得好香口,保留到肉汁😋 仲好嫩滑
豆卜份量都多😍 而且吸味 有少少似魚腐
麵條軟硬度適中,外賣返去都無變腍🤨

• 雞扒喇沙
這一天,到西九龍中心購物後,索性就在西九龍中心8樓的Food Court內食晏。在這Food Court內,最出位,又出名的,當然是現已成為藍絲愛店的「空姐牛肉飯」,而我就選擇了正在它對面,與它打對台的其中一間黃店「喇沙專門店」吃我的午餐。這間「喇沙專門店」售賣的主要有招牌喇沙系列和冬蔭功系列。喇沙系列有六款選擇,豬排、雞排、大蝦、野菌肥牛、牛舌、四寶丸都有,而我就點了「四寶丸喇沙拉麵」($48連紙包飲品,改罐裝汽水 + $2)做午餐。這「四寶丸喇沙拉麵」其實水準只是一般,四寶(白魚蛋、炸魚蛋、腐皮卷、魚片)雖然不少,但喇沙湯味不夠濃郁,味道偏淡,整體來說只是過得去而已,算不上是佳品。不過這又有何妨呢?吃東西,味道固然重要,但不是唯一最重要。單看這小小的店子裡裡外外張貼著的彩色便利貼、擺放著的手辦公仔和各式宣傳標語,已可彌補食物水準只是普通,未算出色的缺陷,吸引客人如我者前往光顧了。不信?只要你像我一樣在吃喇沙拉麵的時候,看著對面「空姐牛肉飯」門可羅雀,幾近「拍烏蠅」的情景,便應該會相信了。

2020-01-24 295 瀏覽
食呢碗野之前我就已經食咗飯、麵包又食咗幾包餅,但深水埗咁多黃店罰到下世都未罰完,一有機會梗係去罰咗先🤣雞扒喇沙湯麵 ($48)湯底很香,是精粹因為整碗最好的是湯,帶微辣,不會太重椰奶味道我喜歡,但鹹香可以重點,欠。油豆腐吸湯,豆芽菜是水煮的。雞扒煎得還可以,份量很多,一大塊切成五、六塊,有點黑胡椒,感覺除了鹽沒有特別調味,整碗靠湯底提味。麵用的是白色拉麵而非一般的油麵,少一份油膩感,但好像煮過了,太軟爛🤔喺西九同ssp呢個咁多平野食嘅地方$48好似都幾貴,但當一個正餐其實係好正常嘅,大部分人食完都應該好飽,份量好足提提太家,舖頭提供既係既棄餐具,大家可以的話記住帶環保餐具去呀🙆🏻‍♀️

雞扒喇沙湯麵 ($48)

2020-01-09
  • 雞扒喇沙
今次聽朋友介紹,光顧了位於深水埗西九龍中心food court的喇沙專門店。這間店舖都幾容易辨認,因為店面都係便利貼組成的連儂牆。點了一份豬扒喇沙,送巨峰葡萄紙包飲品,等候時間15分鐘。咁我覺得湯底係夠熱,椰味唔會過重,可以飲多幾口。至於麵底亦叫足夠,唔會太軟太硬。但係,最令我失望豬扒肉質太硬,一點都不鬆化,食落去好難咬希望手足加油↖(^ω^)↗

希望手足加油↖(^ω^)↗
2019-12-19 221 瀏覽
19/12 和你食,專登搭車經過去食。西九龍8樓美食廣場好多嘢食, 其中一間門口貼曬連儂牆,趕時間就去幫襯下。雖然啲memo紙貼到周圍都係睇唔到個餐牌, 但有心人係唔會畀呢啲阻嚇到嘅。過去一下豬扒喇沙,但要等30分鐘,好在問一問大蝦快D,15分鐘ok.湯底好味,色香味都幾好,但冇喇沙大大碗的感覺,味道好。$48包紙包,罐裝+$2.仲有一包蜂梨糖自取便TG手足拿,都拿包試下味。吃味道也吃良心。區區食玩遊-深水埗
區區食玩遊-深水埗

2019-12-19
午餐
2019-11-07 657 瀏覽
自從兩年前去過馬來西亞旅行之後,好耐都無食過喇沙,因為怕香港嘅質素同當地嘅有距離。今次經過西九龍中心,心血來潮就想回味吓,於是就幫襯咗都幾出名嘅喇沙專門店。星期日嘅晚上七點,西九八樓Foot court有幾間舖(包括喇沙店)已經大排長龍,所以畀完錢後,都要等咗大概15分鐘先有得拎。好在店家有準備傳呼器,一有得拎就嗶嗶響,唔駛企喺門口齋等。四十幾蚊有個麵連飲品(紙包飲品轉汽水加2蚊),價錢都算合理,但食落口先發現質素之高,呢個價錢簡直超抵。湯底夠香夠濃,有少少辣,但唔會辣到痺果隻。麵底同雞扒質素都唔錯。配埋解辣嘅可樂,簡直一流啊!食到咁上下,見佢都拉半閘咯,好似係啲存貨不多賣晒,各位星期六日要試嘅話,最好夜晚7點前到啦。

2019-11-03
10 分鐘 (堂食)
2019-10-28 442 瀏覽
呢一間嘅外觀一睇就知係黃店💛成間舖就係連儂牆🤤有放memo俾食客食嘢我今次食咗雞扒喇沙😋飲紙包烏龍茶 好似仲可以選擇 可樂 忌廉 蜜桃茶(紙包飲品)唔知係店主定係店員好有禮貌 所以都買得幾舒服雖然得幾秒時間🤣雞扒幾好食 係有葉過嘅煎雞扒,唔錯!個湯唔辣 我自己個人口味就鍾意辣少少 不過個湯都好creamy好香💛食到最後我忍唔住飲晒剩低嘅湯😋偷睇到附近啲人食大蝦喇沙🦐好似幾吸引🤤遲啲試吓~~整體都好好😛會回頭
呢一間嘅外觀一睇就知係黃店💛
成間舖就係連儂牆🤤有放memo俾食客食嘢
偷睇到附近啲人食大蝦喇沙🦐好似幾吸引🤤遲啲試吓~~
整體都好好😛會回頭
雞扒喇沙麵
雞扒喇沙麵
2019-10-18 347 瀏覽
今日去買做lunch 試咗牛脷喇沙麵,勁驚喜個湯好濃好好飲個牛脷又好厚但好淋。仲有幾舊豆卜係湯入面,sok曬啲湯。最重要係老闆好有禮貌又好有良心支持支持下次會再去食
今日去買做lunch
試咗牛脷喇沙麵,勁驚喜
個湯好濃好好飲

個牛脷又好厚但好淋。
仲有幾舊豆卜係湯入面,sok曬啲湯。
最重要係老闆好有禮貌又好有良心
支持支持
下次會再去食

外賣自取
喺香港想搵一間煮得好味道㗎喇沙其實係好難嘅。香港人普遍唔係太接受呢種椰香味嘅辣麵。 有一段時間香港都會流行食呢個麵,但係曇花一現之後就冇曬啦 。 我本身食唔到辣。所以好耐冇食過香濃但係又唔係死命辣嘅喇沙。 經facebook嘅朋友介紹就來度試下叫黎食。 我今次食嘅係佢推介嘅大蝦喇沙, 食得出D蝦同魚蛋都好新鮮。喺出面會好多時不停咁樣加辣油㗎,但係呢個喇沙椰香同埋辣都係配合得好好。 有適當嘅芽菜令到個面有咬口同埋balance返。 記住食嘅時候加錢要個汽水因為有辣同汽水係絕配
  • 大蝦喇沙
2019-09-22 480 瀏覽
去開西九龍中心想食午餐就揀咗呢間幾多正評嘅小店本人最鍾意食蝦揀咗大蝦喇沙老細落單後即叫即做但唔使等好耐就有得食雖然係商場food court 小店但睇得出老細好認真一啲都唔馬虎湯底好惹味飲下一羹飲下又一羹豆卜吸引咗湯汁好好味魚片頭又爽脆啲蝦好新鮮蝦肉爽口彈牙蝦頭重有膏添套餐包埋飲品好抵食份量嚟講okay嘅我係女仔甚至覺得好飽肚店主友善有禮貌值得推介This is a small Laksa noodle stall in West Kowkoon Centre in Sham Shui Po.I chose a set of Pawn Laksa with drink. Ingredients were fresh (especially the pawns which I love the most) and the laksa soup was yummyThe chef was nice and friendly.I highly recommend this stall for its delicious food!
去開西九龍中心想食午餐

大蝦喇沙
2019-09-22
大蝦喇沙
2019-08-25 359 瀏覽
喇沙專門店 #西九龍中心 #深水埗位於西九龍中心嘅food court,獲得網上最喜愛食肆冠軍,又有唔同報章雜志宣傳過,話佢係酒店級嘅喇沙,所以決定試一試。牛脷喇沙拉麵 (送飲品) $48佢嘅喇沙湯底真係非常濃郁,好味過好多門店,椰香味好重!而且牛脷亦都好大塊重好淋,係用筷子一整就斷咗隻!唯一唔好嘅係,佢所謂嘅拉麵其實係上海幼面,而唔係正宗喇沙會用嘅油面或者摻摻,同埋煮得淋左少少,失色咗啲啲。不過整體來講,呢個價錢真係抵食又好味!難怪有咁多人介紹。味道: 4.5/5性價比: 4.5/5
喇沙專門店 #西九龍中心 #深水埗

牛脷喇沙拉麵 (送飲品) $48
佢嘅喇沙湯底真係非常濃郁,好味過好多門店,椰香味好重!
而且牛脷亦都好大塊重好淋,係用筷子一整就斷咗隻!
不過整體來講,呢個價錢真係抵食又好味!難怪有咁多人介紹。

味道: 4.5/5
性價比: 4.5/5
牛脷喇沙拉麵
2019-08-20
牛脷喇沙拉麵
2019-01-20 991 瀏覽
從朋友口中得知,西九龍中心8樓有間食喇沙的小店,據聞評價不錯,仲話個湯底好味到攞獎添,住附近的我卻從未聽聞過,看來是小女子孤陋寡聞啦,我就前來試試佢什麼料子。在店員推介下,試左招牌大蝦喇沙米線+蜜桃茶。話明喇沙,重點梗係要試湯底!可惜喇沙湯不夠濃,還被椰奶搶左味,因為湯底真的很稀。配料方面,豆卜沒有煮過而係浸熱,因為食第1啖係微暖的而且冇吸收到湯汁😩。魚片頭只係普通的魚片頭。大蝦不過不失,至少不是殭屍蝦又霉又冇味。講到底,喇沙湯底的稀稠濃淡真的有待改善!!!

招牌大蝦喇沙米線

在店員推介下,試左招牌大蝦喇沙米線+蜜桃茶。
2019-01-19
10 分鐘 (堂食)
2019-01-20 538 瀏覽
叫左個野菌肥牛喇沙麵分左湯,,份量都幾大碗喎肥牛大大件雖然質地有D鞋,但都算有牛味的仲有半隻蛋,有好多豆卜好好食呀索晒D湯湯底又好香,幾濃,仲幾重椰香味的加左碟菜,D菜又幾爽口喎哈哈,甘平既價錢,呢間野的確幾抵食!
叫左個野菌肥牛喇沙麵
分左湯,,份量都幾大碗喎
肥牛大大件
雖然質地有D鞋,但都算有牛味的
仲有半隻蛋,有好多豆卜
好好食呀索晒D湯
湯底又好香,幾濃,仲幾重椰香味的
加左碟菜,D菜又幾爽口喎
哈哈,甘平既價錢,呢間野的確幾抵食!