2024-01-07 162 瀏覽
今次我打卡食樂城,行到飽時遇見了這間好評如潮嘅喇沙專門店。當天,我揀了一個煎豬扒喇沙。豬扒煎得啱啱好,外皮微脆,啖啖肉,咁juicy嘅肉質真係要讚一讚👍!喇沙湯口感幼滑,椰奶香甜夾帶咗少少辣,幾勁呀!加上辣度可以另外加,真喺食客友善。面條係手工嗰種,Q彈得滯,唔會太過腍。佢地嘅料理做法都幾細心,料豐富得嚟,湯底味道重又唔會膩,真係正到我食唔停口!就連平日唔咁鐘意食辣嘅朋友都話,個辣味咬合得剛剛好,令到成碗麵都唔覺得悶。而家食完都覺得口裏邊好似仲停留緊嗰種椰香同麻辣感,感覺好滿足,好過癮🍜!總之,呢間店嘅喇沙經濟實惠,味道又一流,喺西九龍中心算係搵食嘅好選擇,下次我一定會再黎光顧架啦😊!

2023-11-01 378 瀏覽
試過好多間喇沙(唔包括幾間排大隊既網紅店),唯獨是得呢度係滿足到我對椰香味既要求...星期日一支公lunch,成年無幫襯,就的起心肝搭半個鐘巴士黎買個外賣;擔心小店生意唔好會執,所以臨走時口多問一起生意o唔ok,老闆雖然覆我還可以,但另一個惡號係,做到12月中約滿就會結業。再追問係咪relocate,但唔係搬,所以唔會再開...無再追問原因喇...總之要食的話,大家就把握呢個半月既尾班車。講番個喇沙,因為我專登加底想食多d(加5蚊係良心過好多粉麵店),但由於外賣,個碗係得咁大,加左粉就未必夠位加咁多湯,加上搭半個鐘巴士番屋企,米線又吸湯,所以番到去,基本上得番個底既兩啖湯。所以如果大家外賣加底,考慮下問老闆再加外賣盒錢分湯。湯就無退步到,米線都係我鐘意既口感,唔會太過淋,而牛脷都係無臊味,食到本身牛脷既香味,無加其他調味,夠淋。BTW,大家要食就襯早...12月中好快到,無幾多時間
2023-10-29
5 分鐘 (外賣自取)
2023-10-23 170 瀏覽
深水埗嘅food court有好多唔同類型嘅特色餐廳,每間睇落都好吸引。今次選咗喇沙專門店呢間餐廳,我企喺遠遠嘅地方就畀佢個醒神黃色招牌吸引住喇 😛😛😁我叫咗一個豬扒喇沙麵,喇沙湯底好香好濃,但唔會過鹹。椰香味濃,令湯底飲落好舒服,而且唔會好辣,只係輕輕少少辣啫。豆卜完美吸收咗喇沙湯底嘅湯汁,每一啖食落去都食到好重嘅椰香味。豬扒食落都好嫩滑,老闆仲幫手切開咗做幾小塊,咁就可以好輕易食到喇😋😋😋😁👍🏻跟餐仲包咗一盒紙包飲品,都係50蚊,都幾抵㗎😆😆🤤

跟餐仲包咗一盒紙包飲品,都係50蚊,都幾抵㗎😆😆🤤
2023-05-13 807 瀏覽
天氣濕濕地,食辣嘢祛濕是常識吧🤣一於食位於平民food court中嘅牛脷喇沙湯麵!!入面有三大片厚切牛脷,預先煎香過,好香口,軟腍度剛好!入邊嘅豆卜索晒啲湯,每啖都食到惹味喇沙濃湯。湯底好重椰香味,唔會太辣,辣到差唔多係譚仔10小辣。豆卜同麵份量麵量都多,夠晒一個男人食。另一加分位係芫荽、辣椒同蔥係自己任加嘅,可以自製勁辣重茜喇沙湯都得🤪🤪喇沙湯麵附送紙包或罐裝飲品,$50 食到厚切牛脷絕對抵食!!

2023-05-13
2022-08-03 1709 瀏覽
係89美食既9叔度買左半隻口水雞,再係喇沙專門店買症個牛舌喇沙返去同同事開心share.因為怕兩份分會唔夠食,於是叫喇沙仔幫我加底XDDD跟住我仲貪心地狂加芫荽XDDDD雖然係運送既過程有D捩棄,d喇沙湯又漏左出黎,口水雞個碗蓋又鬆左,差d 搞到一袋都係汁,但最後都安全到達XD 牛舌喇沙,配料有豆卜,芽菜,雞蛋,配埋香濃喇沙湯底.正呀.同事試左啖喇沙湯底就係咁話好味,話好香蝦湯味,話d 湯再多d 就更好啦,咁加左底湯更係少左啦XD佢話下次要自己食一碗仲要多湯喎~
係89美食既9叔度買左半隻口水雞,
再係喇沙專門店買症個牛舌喇沙返去同同事開心share.
因為怕兩份分會唔夠食,
於是叫喇沙仔幫我加底XDDD
跟住我仲貪心地狂加芫荽XDDDD
雖然係運送既過程有D捩棄,
d喇沙湯又漏左出黎,
口水雞個碗蓋又鬆左,差d 搞到一袋都係汁,
但最後都安全到達XD
牛舌喇沙湯麵

牛舌喇沙,配料有豆卜,芽菜,雞蛋,配埋香濃喇沙湯底.正呀.
牛舌喇沙湯麵

同事試左啖喇沙湯底就係咁話好味,
話好香蝦湯味,話d 湯再多d 就更好啦,
咁加左底湯更係少左啦XD
牛舌喇沙湯麵

佢話下次要自己食一碗仲要多湯喎~
2022-06-12 1154 瀏覽
又嚟到西九龍中心覓食。今次幫襯喇沙專門店,叫得專門店,喇沙應該係主打,一定要試,於是叫咗個大蝦喇沙麵。一碗喇沙,最重要嘅肯定係個湯底,以快餐店嚟講,呢度嘅喇沙湯底算唔錯,唔會好稀,椰香味亦算香濃,幾好飲。配料方面,除咗蝦之外,仲有魚片,熟蛋,芽菜同豆卜,最好食嘅當然係豆卜,因為粒粒吸滿湯底,一啪入口,再爆漿,其味無窮。其他配料就正常水準。
2022-05-11 847 瀏覽
好耐冇出過深水埗啦, 適逢母親節就訂咗個毛巾卷食,要出西九攞,咁就係西九food court 睇下有咩食之前嗰一晚已經睇定食咩好,其實大同小異都係嗰D嘢食,見好耐冇食過喇沙就睇中咗佢啦去到都係12點左右,但佢未開門我又行下睇下食乜好,轉多個圈佢就開咗鋪啦,即刻沖埋去落單😆我就叫咗牛脷喇沙麵,50蚊包埋一盒紙包飲品,等咗8至10分左右就有得食份量十足,取餐位有芫茜,蔥同埋辣椒粒可供自己加,雖然我係芫荽蔥怪,但我都唔係幾好意思落咁多講返碗麵先,第一時間飲啖湯先,係夠香濃但重點唔會咸,而家出街食嘢乜都咸到一個點,牛脷就唔叫厚,但係好冧,而豆卜有成7至8舊,真係估佢唔到,吸曬湯嘅精華,50蚊都有3大塊牛脷仲要咁多豆卜,抵食讚但始終係food court 環境一定唔叫好,但味道係好食嘅

• 牛脷喇沙
2022-04-23 918 瀏覽
喇沙專門店絕對係西九food court入面比較多人識既一間。最出名既係佢地既雞扒喇沙同埋牛脷喇沙。果日去買先知原來佢除左喇沙之外,仲有冬陰功米線、飯同埋一啲小食賣。不過一場黎到,緊係要試下佢地最招牌既喇沙啦😌喇沙好大碗好足料,而且都係$50一碗包野飲,超抵食~  1⃣️雞扒喇沙麵($50)喇沙湯底帶椰香,鮮甜唔會過鹹🤩配料除左大大塊雞扒之外,仲有半隻蛋同埋好多豆卜、芽菜。另外蔥、辣椒粒、芫荽係自己落既,鍾意落幾多就落幾多。因為鍾意食辣,所以我落左好多辣椒粒🌶️湯底既辣味唔會太辣,伴隨椰香,好正~雞扒都好抵讚,好大塊煎得好好,肉質嫩滑而且好厚,食落口感好正😋Overall覺得呢間值得encore,下次黎會想試佢地既牛脷喇沙!

1⃣️雞扒喇沙麵($50)
2022-03-23 458 瀏覽
😈喇沙專門店☀️雞扒喇沙麵🐓呢間真係好好食😋佢嘅湯底好香,啖啖都會食到椰香🌬唔係得死鹹或者辣,佢真係唔算太辣😂唔會辣到食唔到其他味,但我每食完一啖都要飲番啖茶先🙈.呢碗麵有唔少配菜😜有好幾塊豆卜,每一塊都吸滿哂啲湯 😚沉左落底嘅半隻蛋同埋舖滿面頭嘅雞扒,雞扒係好嫩滑、唔會好鞋 😆.佢地嘅麵都好特別,好似日式拉麵嘅麵質咁,同埋佢嘅份量啱啱好,食哂都唔會好飽👍🏻.$48 有野食同飲品,質素都唔錯,係西九搵食嘅其中一個選擇🤩💰$48
😈喇沙專門店
☀️雞扒喇沙麵🐓

呢間真係好好食😋佢嘅湯底好香,啖啖都會食到椰香🌬
唔係得死鹹或者辣,佢真係唔算太辣😂
唔會辣到食唔到其他味,但我每食完一啖都要飲番啖茶先🙈
呢碗麵有唔少配菜😜有好幾塊豆卜,每一塊都吸滿哂啲湯 😚
💰$48
2022-01-04 744 瀏覽
我一向有食開呢間鋪到食開佢d牛脷喇沙,咁我見到佢出埋火鍋套餐好似好正咁,我就即刻訂左個火鍋,佢原價$288,早一日之前訂就可以優惠價$268訂購。見佢餐牌個火鍋餐係好多料,肉方面有4款選擇,分別係 牛肩肉150g, 肥牛200g, 黑豚肉 150g及腩片200g。咁我今次就選擇左牛肩肉同黑豚肉。上面深紅色d既係牛肩肉,下面係黑豚肉。佢d牛肩肉係切得好薄,比既位又靚。就咁望d色已經好靚。牛肩肉我好快碌一碌就食。真係好重牛味!好香,唔會韌,好好食重點推介!至於黑豚肉佢係切得比牛厚少少,但都完全唔會韌,幾重豬味,幾好食。之後係菇,娃娃菜同金菇,份量都比好多,幾抵食其他仲有雞件,豆卜,咸蛋流心丸同其他雜丸。原先套餐係有跟甜不辣的,不過甜不辣剛好賣哂,老闆事前同我講話改為比左其他雜丸。雞件都幾滑,一點都不老,豆卜索哂D汁係好入味!咸蛋流心丸有流心又幾特別。粉麵方面有油麵和米粉,份量幾多,一定夠飽。油麵索哂喇沙湯汁係幾好食。海鮮方面,有4隻越南虎蝦同蜆,蜆的份量真係好多,而且老闆真係洗得好乾淨,蜆係完全無沙。至於蝦都幾大隻幾抵食。其實呢個份量2個人係食唔哂,最後我係要留番第2日先食得完,真係非常抵

火鍋

咁我今次就選擇左牛肩肉同黑豚肉。

牛肩肉我好快碌一碌就食。真係好重牛味!好香,唔會韌,好好食
重點推介!

之後係菇,娃娃菜同金菇,份量都比好多,幾抵食

其實呢個份量2個人係食唔哂,最後我係要留番第2日先食得完,真係非常抵食!

2021-12-29
火鍋
2021-12-27 271 瀏覽
💛成日行過都想叫,知道佢地出左外賣邊爐就係聖誕試左,但好似唔係二人餐咁簡單😶除左張相有嘅(牛,豬,雞,麵,蝦,蜆,菜)之外,仲有2碗重點精華湯底,店主會先加椰汁再落湯,所以惹味得黎唔會得個鹹字!而且仲好貼心驚我番去整會偏鹹,叫我加d熱水先😊但佢成個餐(我加左盒海鮮)先$33x,唔係$2xx埋單,細食既2餐都食唔哂(因為我最後煮埋午餐先食得哂),不過味道真係夠香夠濃而且唔太辣,唔差得過堂食!🥰

• 喇沙
2021-12-22 266 瀏覽
🐂牛舌喇沙拉麵$48唔好睇小呢個白色紙湯碗,細細嘅碗入面居然勁足料😍成碗麵都係即叫即整,湯底算係我食過咁多間喇沙入邊最香甜!一飲落口首先會有一陣濃濃嘅椰香味,之後會有一陣好微嘅辣味🌶兩塊牛舌都好高質, 好大塊仲要係脆邊,易咬💥入面仲有3、4件豆卜用嚟吸汁🤤呢幾日咁凍嘅天氣食真係好正☺️
🐂牛舌喇沙拉麵$48
2021-11-22 626 瀏覽
上西九hongkong_in拎野,掙扎食喇沙定叫蕃廚爸爸整雞肉碎熱狗比我食,最後決定食喇沙,平時好少食牛脷,試下食先,今日得型仔喇沙仔係度,佢話喇沙女係屋企湊貓,佢地都有join哩個深水埔小店聯合感謝祭,佢地既優惠係買麵麵就送送l串麻吉燒或甜不辣比你加餸.等煮其間又更係周圍望啦.對面既營業部做到12月中就唔做啦,老闆們決定出外進修,要打握機會食啦.麵麵到~老闆以為我堂食,我唔鍾意係西九龍food court 食野,係拎走前影返張相先.返到返屋企,好彩都太走樣,湯底椰香唔鹹,又甜甜既,充滿東南亞風味,哩個係蝦卷.今日唔食哈哈丸啦, 試下蝦卷,好多豆卜,浸滿湯汁,好味,牛脷定牛扒XD?三塊大大塊既肉肉,對我箍緊牙黎講有D 難咬,但其實佢唔係真係韌,係我廢XD厚到一個點XDDD最厚哩塊係爽身架.哩隻係幼上海麵,白雪雪,有D 似米線,但又彈性D,又唔係上海粗麵咁既質地.好飽,D 牛脷食到我好飽XDDD
上西九hongkong_in拎野,
掙扎食喇沙定叫蕃廚爸爸整雞肉碎熱狗比我食,
最後決定食喇沙,
平時好少食牛脷,試下食先,
今日得型仔喇沙仔係度,
佢話喇沙女係屋企湊貓,

佢地都有join哩個深水埔小店聯合感謝祭,
佢地既優惠係買麵麵就送送l串麻吉燒或甜不辣比你加餸.

等煮其間又更係周圍望啦.
對面既營業部做到12月中就唔做啦,
老闆們決定出外進修,
要打握機會食啦.

麵麵到~老闆以為我堂食,
我唔鍾意係西九龍food court 食野,
係拎走前影返張相先.
牛脷喇沙

返到返屋企,好彩都太走樣,
湯底椰香唔鹹,又甜甜既,充滿東南亞風味,

哩個係蝦卷.
今日唔食哈哈丸啦, 試下蝦卷,
蝦卷

好多豆卜,

浸滿湯汁,好味,
豆卜

牛脷定牛扒XD?

三塊大大塊既肉肉,
對我箍緊牙黎講有D 難咬,
但其實佢唔係真係韌,係我廢XD
厚切牛脷

厚到一個點XDDD最厚哩塊係爽身架.
厚切牛脷

哩隻係幼上海麵,白雪雪,
有D 似米線,但又彈性D,
又唔係上海粗麵咁既質地.

好飽,D 牛脷食到我好飽XDDD
2021-11-18
下午茶
蝦卷
2021-10-07 384 瀏覽
今日行開深水埗…突然好想食碗叻沙(定喇沙🤔)。就貢左黎呢間喇沙專門店。其實之前食過又幾鍾意佢個湯底。雖然我唔識乜係正宗…啱食就好了😌😌呢度個湯就椰奶重d…好creamy同幾香…微辣…唔食得辣既都manage到。最鍾意呢度d湯夠熱…最怕一飲d湯係暖既…即係會成個人謝哂😥😥。我就叫左雞扒…雞扒都幾大份…即叫即炸…食時熱辣辣…正。麵我估係油麵但係白色既油麵…比較腍左少少…呢度最正就係蔥同芫荽自己落…我就一定要多蔥同茜😍😍😍😍。連埋罐裝野飲$50我覺得都ok…

呢度最正就係蔥同芫荽自己落…我就一定要多蔥同茜😍😍😍😍。

連埋罐裝野飲$50我覺得都ok…
2021-09-16 304 瀏覽
喇沙專門店你個西九龍中心, 呢度真係好多餐廳今次就食呢個喇沙😋我就揀咗大蝦喇沙($48)超足料, 有好多魚片,豆卜,芽菜, 仲有半隻蛋!我見到佢個湯底, 再加椰奶即刻煮,先試下佢個湯底, 佢個湯底濃郁烈, 好香椰奶味, 會飲完一啖再想飲多啖個種😋, 如果再(傑) 少少就似馬來西亞嗰種喇沙!🤞佢嗰個大蝦超彈牙, 最怕出街食蝦會有種梅的感覺😔, 呢兩隻完全係超彈牙👍再加埋啲豆卜吸曬啲湯汁, 真係超好食😋😋$48,仲要送多包嘢飲, 真係超級抵食整體嚟講都會返轉頭再食
喇沙專門店

你個西九龍中心, 呢度真係好多餐廳

今次就食呢個喇沙😋
我就揀咗大蝦喇沙($48)

超足料, 有好多魚片,豆卜,芽菜, 仲有半隻蛋!

再加埋啲豆卜吸曬啲湯汁, 真係超好食😋😋

$48,仲要送多包嘢飲, 真係超級抵食

整體嚟講都會返轉頭再食