2021-12-12 38 瀏覽
一入到店即有驚喜,空間感十足又幾幹淨高檔,唔似有啲火鍋店周圍痴立立👍👍一坐低就有一個雞煲,叫咗小辣,份量兩個人食剛剛好,雞肉好入味,鮮香爽滑。食完雞煲就開始食靚火鍋啦😋😋湯底我哋揀咗花膠胡椒湯同姬鬆茸益菌湯,每枱一份海鮮拼盤,有帆立貝,鮑魚,花蟹,東星斑,墨魚,象拔蚌,非常豐富最緊要質素好又新鮮,鮮甜十足👍👍 跟住落來當然唔少得啲靚肉啦,佢有哂牛,豬,羊,全部叫哂一碟先,真係唔錯,有肉質軟嫩嘅美國SRF黑毛和牛,肉汁豐富嘅安格斯肩胛肥牛,軟熟嘅西班牙黑豚肉和羊味濃郁嘅蒙古羊肉卷,最後同friend再叫多黑毛和牛同黑豚肉各八份,真係夠曬回本🤣🤣 我哋仲叫咗其他食品,有水餃,雲吞,黑松露蝦丸,豐盛菜藍,魚皮同響鈴,全部質素唔錯,蝦丸好彈牙好食😋😋 有啤酒汽水任飲之外仲有每人限order一杯movenpick或者 dryers雪糕,其他牌子可以任食😍😍 真係要留番個肚食先得😆😆 呢間係手機自助落單,好方便,食物咗好快送上,服務員會不時睇下要唔要加湯,服務水準真係好👍👍我哋7點前埋單人均消費$275,真係好抵食😋😋

香港區素來比較少火鍋放題,大多都聚腳於尖沙咀旺角,而且有質素的放題也不多,如果要揀好少少嘅肉類,埋單都要3-400不等。朋友新居入夥,去housewarming 但佢又未黎齊啲廚具,所幸樓下商場都算幾多新餐廳,人多所以我哋去食火鍋開心啲。朋友推介入面雞煲同海鮮放題都高質,如果計時段平日最平$228 加一,食安格斯肩胛肥牛,而我地叫左美國SRF黑毛和牛,都係$268 加一🤟🏻一坐低已經先黎左個雞煲,原來食完雞煲仲可以叫湯底食火鍋,湯底叫咗花膠胡椒豬肚湯。跟餐海鮮城盤有花蟹、鮑魚、吊桶、勁大粒帶子同蚌,樣樣都好新鮮!🍤小食/ 泰式鳳爪、雞翼、魚片頭等🥩肉類/ 梗係要狂叫黑毛和牛回本,唔食牛既朋友有豚肉同羊肉(少有!)🍡丸類/ 鮮打唔係包裝好果種,有黑松露蝦丸、芝心牛肉丸、梅菜豬肉丸、蟹子墨魚丸等等🦀海鮮/ 青口、沙白、海蝦、水魷🥦菜類/ 生菜、娃娃菜、秀珍菇、蓮藕片、我哋就叫咗個菜籃🍜粉麵/ 估唔到真係出前一到同稻庭烏冬!!!起碼唔係大光麵同都一烏冬😂😂差啲講漏,佢仲可以每人食一杯movenpick!食完仲可以任食佢啲雪條,飲品由啤酒到汽水到茶飲到樂天果汁都有,問你死未其實佢每位加$38仲

🍤小食/ 泰式鳳爪、雞翼、魚片頭等

🦀海鮮/ 青口、沙白、海蝦、水魷

🥦菜類/ 生菜、娃娃菜、秀珍菇、蓮藕片、我哋就叫咗個菜籃

其實佢每位加$38仲可以任食刺身,不過都好飽就冇再加了,呢間真係香港島聚會之選,性價比極高

—————————————————

喜亭軒 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓1號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #筲箕灣美食 #火鍋放題
___
#eathkgirls
#食港女
2021-12-05
5 分鐘 (堂食)
呢啲天氣最岩就係打邊爐嫁喇🤩好難得先叫到🧸同我去打邊爐 開心死🤪今日搵到間火鍋店🍲仲有埋雞煲食 正呀喂🤤價錢合理 有埋刺身同海鮮 要即刻去食吓💨裝修上唔算特別 有些少格調 絕對唔係核核突突個啲環境好大好闊落 打邊爐要坐得耐都無問題👍🏼特別要讚吓抽風系統幾好 唔會焗住一陣味😌-🔸刺身雖然係火鍋店 但刺身選擇都唔少🐟三文魚 甜蝦 帶子 北寄貝 榮螺 虎蝦😍質素仲唔錯 食落係新鮮同鮮甜 我都食咗好幾round🤭就算嗌咗幾次 質素都無變 唔會淨係得第一盤靚仔👍🏼-🔸宮廷香辣走地荔枝雞煲因為我地唔食得辣 所以唯有叫唔辣😂店員好細心幫我地用timer計時同教我地點食一開蓋 嘩🤩個陣香味就飄埋黎 按耐不住喇🥢雞肉好滑溜 就算胸位都唔韌 入晒味嫁😋雞煲既味道仲好濃郁 但唔會死咸 追住食我相信如果食辣既人食一定仲惹味😌-🔸跟餐海鮮船跟餐既呢個海鮮船係一次性既每晚種類都未必會一樣 視乎當日有咩海鮮😌我地當日既海鮮有花蟹🦀鮑魚 帶子 蚌 龍躉🐟墨魚仔🐙係有驚喜既 估佢唔到既鮮甜👍🏼而且一啲都唔腥🤤無論咩湯底應該都會烚得幾好食 好出味😋特別要讚吓個鮑魚 好爽口唔韌 真係好鮮👍🏼-🔸美國SRF黑毛和牛vs安格斯
呢啲天氣最岩就係打邊爐嫁喇🤩

又唔會浪費之餘又可以食多啲款式😌一舉兩得😆
🧸🌞C.ookngbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2021-12-06
5 分鐘 (堂食)
森仔趁住放假做咗一日孝順仔,陪媽媽到家附近食火鍋放題😙😙果間餐廳🍴幾高質,叫做:喜亭軒😊佢位於筲箕灣中心廣場入面一樓,鄰近地鐵站,方便👍🏻餐廳是新開不久,所有裝潢和設備都十分新淨。而佢採用時尚的設計,落地玻璃窗邊的餐桌均能觀看附近的街景😆😆好風景!空間感充足,座位讓人坐得舒適,食得開心🥳喜亭軒最正嘅係佢的仼食套餐,佢一個價錢($228)提供了雞煲和火鍋任食,再加約$40就可以仼食刺身❤️❤️抵丫😆😆雞煲呢個重慶雞煲真係好正,夠晒惹味。而雞件都十分嫩滑,配上滋味醬汁,一流!加上餐廳十分貼心,會給與適當的份量,不會太多,再加持續加熱,保持熱辣辣的滋味享受😎森仔最鍾意❤️佢辣辣地又惹味嘅雞件,所以encore 左一次雞煲🥳🥳🥳正!火鍋任食餐廳亦提供不少湯底咁嘅選擇,今日森仔叫了胡椒豬肚湯和特濃豬軟骨的鴛鴦火鍋🍲湯底較為清淡,很適合健康人士😂😂😂而當天有一大盤海鮮拼盤,包括:墨魚仔,帆立貝,蟹腳和鮑魚等。款款海鮮🦞都幾新鮮,食落幾甜👍🏻👍🏻而帆立貝和鮑魚更加是大大粒,乙爽口彈牙,正丫喂!此外,仲有各種火鍋配料,例如:牛頸脊,羊肉,豚肉,響鈴,午餐肉,蟹棒,獅子狗,芝士腸,各種手打特色丸類❤️❤️❤️夠晒特
森仔趁住放假做咗一日孝順仔,陪媽媽到家附近食火鍋放題😙😙
果間餐廳🍴幾高質,叫做:喜亭軒😊
佢位於筲箕灣中心廣場入面一樓,鄰近地鐵站,方便👍🏻

餐廳是新開不久,所有裝潢和設備都十分新淨。
空間感充足,座位讓人坐得舒適,食得開心🥳

喜亭軒最正嘅係佢的仼食套餐,佢一個價錢($228)提供了雞煲火鍋任食,再加約$40就可以仼食刺身❤️❤️抵丫😆😆

雞煲
呢個重慶雞煲真係好正,夠晒惹味。
而雞件都十分嫩滑,配上滋味醬汁,一流!

火鍋任食
湯底較為清淡,很適合健康人士😂😂😂
款款海鮮🦞都幾新鮮,食落幾甜👍🏻👍🏻
而帆立貝和鮑魚更加是大大粒,乙爽口彈牙,正丫喂!
此外,仲有各種火鍋配料,例如:牛頸脊,羊肉,豚肉,響鈴,午餐肉,蟹棒,獅子狗,芝士腸,各種手打特色丸類❤️❤️❤️夠晒特別!
而餐廳亦有提供海鮮,例如新鮮海蝦,沙白蜆,魚片等等。

刺身
額外加入套餐的刺身也有足夠的選擇,例如三文魚,希靈魚,螺片,帶子,甜蝦和泰式甜蝦。
森仔特別喜歡帶子和三文魚🍣,因為真係夠鮮甜和肥美👍🏻👍🏻😎

整體而言,喜亭軒真的是一間位於港島東鄰家的優秀火鍋放題❤️❤️❤️
讚👍🏻值得一去再去!住附近嘅朋友真係可以去試一試😌😌
  • 任食刺身
💋一上場就係雞煲,份量都好多,二人份岩岩好,雞煲醬汁都香濃,雞肉都算嫩滑,食落都唔錯。係食雞煲嘅同時,我哋就即刻落order叫刺身食。佢係電子落單嘅,既方便,又環保,你想食幾多就落幾多,最重要係唔使周圍搵侍應接單,做法唔錯。💋刺身嘅份量都幾足夠,最好食嘅就係帶子,佢切到一粒粒好易入口。甜蝦都唔錯,係細細隻嗰種,食落都冇咩雪味,我最怕有D餐廳未溶好雪就奉上,好彩呢度完全冇呢件事,總括嚟講刺身都新鮮。💋跟住就嚟到打邊爐嘅環節啦,我哋叫咗鴛鴦湯底,花膠胡椒豬肚湯加豬軟骨湯底。佢湯底都非常之足料,而且個胡椒味好香,為呢個冬日帶來一絲絲的暖意,而佢D花膠份量都唔少,岩晒我個位需要養顏的朋友(一定係),見佢瘋狂咁吸入,我都唔執輸,食返幾件,食落都幾爽口,而豬肚洗得幾乾淨,食落質感都唔錯,整體個煲都係勁吸引。💋佢仲有啲小食可以叫,我哋叫咗雲耳、青瓜、中華沙律、雞腳同埋黑椒蜜糖雞翼,當中最最最好食嘅係個雞翼,佢啲雞翼係新鮮炸起,熱辣辣咁,加埋面層D蜜糖汁好甜好好味,連埋少少黑椒係面,帶點刺激感,肉汁都算豐富,我朋友食到勁連儀態都忘了🙈,可想而知有幾好食,我哋總共叫咗三次。💋佢仲有個海鮮拼盤,當中有鮑魚

💋佢仲有個海鮮拼盤,當中有鮑魚、青口、墨魚仔、帶子同埋赤背等。份量充足,用料都算新鮮,爽口彈牙,SIZE都大大隻咁,食落都好開心。

💋佢啲配料都係一件一件咁落嘅,打邊爐就梗係叫牛肉啦。佢啲牛肉唔錯,雪花都算均勻。其他丸丸菜菜種類都好多,不過我就食唔到咁多啦,我朋友就不斷咁狂叫,我就睇佢表演就好了😂😂。

2021-11-30
  • 刺身,
2021-12-10 37 瀏覽
今個冬天❄️我一餐邊爐都未打過, 左思右想,日日都好想去打邊爐🍲終於係我exam前衝左去返轉🤔見到港島區有間新開既餐廳,又可打邊爐又可以食雞煲🐔, 簡直可以 一次過滿足曬我2個願望🤩最後,我係食美饌B雞煲海鮮放題套餐($288) 加任食刺身 (+$30@1) 哩個套餐同A餐嘅分別就係B餐會有埋美國SRF黑毛和牛🐄 哩啲就豐儉由人😎呢度環境好闊落,兩個人都可以坐大枱🐒 可能因為平日啦,咁位置會多少少🤩 坐得超級舒服,又有sofa位🔸宮廷香辣走地荔枝雞煲 (走辣)雞肉食落去都好嫩滑, 而且入面都好足料, 份量都好多下, 唔會話食完飽到之後食唔到打邊爐嘅嘢😝🔸刺身盛會入面所有海鮮食落去好新鮮🦐有三文魚而,油甘魚,北寄貝, 鮑魚,象拔蚌, 墨魚仔🐙,蟹🦀,魚類😍 超級豐富, 每樣食材都好厚肉地, 啖啖肉, 鮮味十足🤗🔸鴛鴦湯底: 胡椒豬肚湯+ 芫茜皮蛋湯職員一拎胡椒豬肚湯底泥已經聞到好重胡椒味,佢既和牛食落去一啲都唔肥膩之餘,仲係入口即溶😎 而安格斯肩胛肥牛味道都唔錯 👅好重牛味得嚟,又唔會太Heavy😝 另外我自己都好鍾意食羊🐑 羊騷味好重,超級鍾意, 即刻好似去咗北京食嗰啲羊嘅一樣🤩最後值得

🔸宮廷香辣走地荔枝雞煲 (走辣)

🔸刺身盛會
入面所有海鮮食落去好新鮮🦐

🔸鴛鴦湯底: 胡椒豬肚湯+ 芫茜皮蛋湯

最後值得一提既係,佢嘅甜品係會有甜筒🍦 好少地方食放題係會有甜筒, 另外佢嘅飲品都好特別😗 佢唔係話一般嘅紙包飲品,佢有d 類似係自己炮製嘅飲品👍👍 分別有:
🔻爆珠椰果提子汁
🔻爆珠椰果 百香果果汁
🔻紅棗金棗茶
🔻柑桔青檸檸檬汁 (個人係勁鍾意呢個飲品 ,開胃消滯,當日都飲咗兩杯)
2021-12-09 53 瀏覽
第一次食呢間任食放題,人均300蚊就食到雞煲,打邊爐同刺身,又有雪糕雪條放題,真係好抵食😋先黎一個中辣既麻辣雞煲,辣度對我黎講啱啱好,雞索晒啲醬汁真係好惹味,個人好鐘意之後到刺身環節,以任食黎講都真係高質,唔會食到啲冇味凍冰冰既刺身,帶子三文魚北寄貝甜虾都有應有既鮮甜味,抵讚到火鍋環節,叫左個麻辣湯底同胡椒豬肚湯,兩者都入味,啱晒我呢個愛辣之人!呢度會有個海鮮拼盤俾你,有帶子鮑魚蟹虾魚等海鮮,都幾新鮮,唔錯👍🏻肉肉就點左和牛同肥牛,兩者都牛味香濃,個人比較鐘意和牛,好嫩又有肉味🤤另外個人非常推介最配麻辣湯既紅薯粉,索晒湯汁而且個麵又好有咬口最後仲有movenpick 雪糕,食完飽得好滿足,整體滿意最啱約班大胃王大擦特擦,真係話咁易回到本

2021-12-09 31 瀏覽
天氣好凍呀,想食個邊爐暖下身。見到筲箕灣呢個新商場有放題邊爐,價錢唔貴,俾個機會佢試下啦!一坐定,熱辣辣嘅雞煲就隨即送上。比起其他食過嘅雞煲,呢個香得來唔會死咸,唔會太濃味,辣味啱啱好。😌前菜小食有驚喜,麻辣海蜇同香辣鮮竹貓耳朵都好脆香又開胃!🤗邊爐要咗個鴛鴦湯底。兩個都好足料,而且淡淡地唔會遮蓋咗新鮮食材本身嘅鮮味!😍呢個海鮮拼盤係送㗎!最正係鮑魚,肉質爽脆有咬口又甜。斑塊都好味,鮮甜得嚟夠滑。🥳全晚最令人回味嘅係美國SRS黑毛和牛。肥瘦均勻,肉味香濃,入口即溶!呢個我番叫咗50塊!😋😋😋最值得一讚係飲品方面。除了一般放題有嘅罐裝汽水啤酒,呢度仲有幾款特飲,岀面係飲唔到嘅,例如紅棗金棗茶、金橘青檸檬汁等。加分!👌🏿總結而言,價錢十分合理,環境舒適又清潔,食物上得快又質素不錯,係冬日火鍋性價比之選!😍

前菜小食有驚喜,麻辣海蜇同香辣鮮竹貓耳朵都好脆香又開胃!🤗

高質美國SRF黑毛和牛雞煲海鮮火鍋放題呢排天氣開始轉凍,又到左經常打邊爐既季節,今晚就試左一個高質的和牛雞煲海鮮火鍋放題筲箕灣新商場形薈近來開多左好多新食店,商場當中的喜亭軒火鍋放題非常吸引餐廳非常開揚,落地大玻璃窗,座位寬敞舒適惹味醬料、飲品、甜品都以自助形式,其他配料則用上QR code 落單,非常方便快捷,可以食多幾轉食完雞煲、刺身、海鮮、和牛火鍋,再加上 Movenpick 雪糕做甜品,真係非常抵食食品方面 : 宮廷香辣走地荔枝雞煲: 份量適中,香氣十足,雞件嫩滑麻辣惹味,食完雞煲就可以即刻叫湯底繼續海鮮火鍋任食刺身 : 有帶子、甜蝦、虎蝦、三文魚,喜靈魚、八爪魚、螺片,款式選擇多又新鮮麻辣湯底 + 豬骨湯底 : 湯底可以六款任揀兩款,仲唔需要加錢,總有湯底岩大家口味指定海鮮拼盤 : 有鮮蟹、鮑魚、帆立貝、海班件、吊桶仔,象拔蚌仔,新鮮美味肉類 : 美國SRF黑毛和牛、安格斯胛肥牛、西班牙黑豚肉、蒙古羊肉卷,當中美國SRF黑毛和牛,牛味濃郁,雪花均勻,必食之選海鮮類 : 海蝦新鮮甜美,再加上大沙白、青口,水魷,款式充足丸類 : 芝心牛肉丸、梅菜豬肉丸、黑松露蝦丸,蟹子籽墨魚丸,
高質美國SRF黑毛和牛雞煲海鮮火鍋放題

餐廳非常開揚,落地大玻璃窗,座位寬敞舒適

食完雞煲刺身、海鮮、和牛火鍋,再加上 Movenpick 雪糕做甜品,真係非常抵食

食品方面 :

丸類 : 芝心牛肉丸、梅菜豬肉丸、黑松露蝦丸,蟹子籽墨魚丸,手打肉丸有特色又爽彈

其他 : 仲有其他火鍋配料如鴨血、冬菇、響鈴、水餃、雲吞、牛柏葉、鵝腸等及各式飲品供大家選擇

Ours Tips : 如果鐘意食刺身,仲可以加$38任食多款新鮮剌身
2021-12-01
2021-12-07 54 瀏覽
好耐冇食雞煲放題, 餐廳喺筲箕灣新開嘅形薈。上到去啱啱7點開始人流多,好彩座位都幾多而且濶落。裝潢中式風簡潔風,有自助飲品同甜品區🍦食完雞煲就可以用QR code落單好方便,最鐘意每樣都可以按數量去落單,兩個人可以每樣試兩件兩粒,食勻好多唔同種類嘅食物!讚👍👍👍  【美饌B 雞煲海鮮放題套餐】美國SRF黑毛和牛,任飲任食兩小時 (星期一至四 $288/ 星期五六日 $308)19:30前離座成人 $268首先點左雞煲嘅辣度,我地揀左中辣,醬汁超香嘅雞件配上特多配料包括香蒜、洋蔥同豬皮等!🔥雞煲滾起左,後店員會立即炒幾下,香氣撲鼻!雞肉鮮嫩,麻辣味香濃!醬汁包住啖啖雞肉刺激味蕾!麻度辣度均勻,大約有半隻雞嘅份量!食完就可以揀!湯!底!進入打邊爐嘅狀態🔥🔥🔥 🥣湯底有好多選擇,我地揀左姬松茸益菌鴛鴦鍋拼花膠胡椒豬肚鍋,姬松茸清甜材料十足!花膠胡椒豬肚簡直係健康之選!🦑 🦐🐙今次邊爐主打海鮮 - 跟餐有海鮮盛盤,包括有花蟹、鮑魚、吊桶、帶子、鯇魚片同蚌,樣樣都新鮮彈牙!朮其花蟹特別出色!🍣加左$38就可任食十幾種刺身,三文魚、帶子、北寄貝、甜蝦、蠑螺等,樣樣都新鮮甜美!個人認為值得加! 🥩美

🥩美國SRF黑毛和牛,牛肉味香濃煮完都好軟嫩,肥瘦均勻油脂甘香,推介!

🍡手打丸有黑松露蝦丸、蟹籽墨魚丸、梅菜豬肉丸,爽口彈牙各有特色!

🥬蔬菜盤吸收左姫松茸湯超香甜好味!
🍜最驚喜同我真係煮左嘅-出前一丁!

整體好滿意,甜品仲有movenpick,係性價比極高嘅選擇!
  • 美饌B雞煲海鮮放題套餐
  • 姬松茸益菌鴛鴦鍋
  • 海鮮盛盤
2021-12-07 119 瀏覽
🌸筲箕灣火鍋🌸喜亭軒🍲適逢天氣轉冷,又踏入是打邊爐的黃金季節。今天又相約好友到一間位於筲箕灣一間火鍋點心專門店-「喜亭軒」享用一頓港式火鍋放題❗餐廳鋪面非常寬敞❗裝修精美❗火鍋店的座位舒適寬闊❗店員也十分殷勤有禮,會不時替客人收拾碗碟,火客人主要透過二維碼自助點取火鍋配料,非常方便快捷❗火鍋店還設有飲品及甜點自助吧❗1️⃣餐廳提供多火鍋放題組合,可以食足2 小時。而同一枱的客人需要惠顧同款火鍋放題組合。🍽我們惠顧了以下火鍋火題套餐:👉🏻 雞煲海鮮放題套餐 美國SRF黑毛和牛 $288👉🏻另加刺身放題 $38而放題套餐包括:🍲惹味雞煲有香口彈牙的豬皮及嫩滑惹味的雞肉,秘合秘制惹味醬汁,相當有鑊氣。🍲 湯底👉🏻香茜皮蛋有芫茜及皮蛋制成的火鍋上湯,味道清新甘甜。🥗前菜及小食有清新爽口拍青瓜、清新中華沙律及滋味一口蜜味雞翼等清新小食供應作前菜。🐂美國SRF黑毛和牛這款美國SRF黑毛和牛十分肥美,牛肉肉質粉嫩新鮮,油脂分佈均勻,輕輕淥煮後入口即溶,口感完全不會韌! 🐖豬肉及雞肉等肉類火鍋還有多款肥美豬肉及嫩滑雞肉,豬肉片肥美鮮嫩,雪花均勻細密,雞肉肉質嫩滑,淥煮後相當滋味!🐟海鮮有多款新鮮時令海鮮如
🌸筲箕灣火鍋🌸喜亭軒🍲

🍽我們惠顧了以下火鍋火題套餐:
👉🏻 雞煲海鮮放題套餐 美國SRF黑毛和牛 $288
👉🏻另加刺身放題 $38

放題套餐包括:
🍲惹味雞煲
🍲 湯底
👉🏻香茜皮蛋
有芫茜及皮蛋制成的火鍋上湯,味道清新甘甜。

🥗前菜及小食

🐂美國SRF黑毛和牛

🐖豬肉及雞肉等肉類
雞煲海鮮放題套餐 美國SRF黑毛和牛
🐟海鮮
有多款新鮮時令海鮮如帆立貝、白蜆、䰹魚及精選海鮮拼盤等。
海鮮拼盤
🥩手工丸類、餃子
有多款彈牙爽口手工肉丸及皮薄餡靚的手工雲吞餃子。如爽口彈牙的墨魚丸、牛丸、蝦丸、鮮蝦雲吞水餃及魚皮餃等。

🍣刺身放題
只需加$38 就能享用任點任食鮮味刺身放題,有多款刺身如三文魚、帆立貝、甜蝦、魷魚片及北寄貝等,款款刺身也十分新鮮,尤其三文魚及帆立貝刺身,肉質鮮嫩,入口即溶。
刺身放題
🥬蔬菜及其他火鍋配料
有多款時令火鍋必食蔬菜如生菜、菜心苗、白菜及皇帝菜等,還可以選擇豐富蔬果拼盆。另外還有金菇、蜂巢豆腐、響鈴、香酥炸魚皮及鮮冬菇等豐富配料。

🍨甜品
還有獨位包裝的Movenpick 、Dreyers'雪糕、Häagen-Dazs 雪糕、Dreyer's 雪糕,還有可供自助領取的雪條及甜筒。
雪糕

🍽自助吧
自助吧有多款不同類型的飲品,包括多款飲品如汽水、芒果汁、自家制手搖飲品、紙包烏龍茶、解茶等。
🥣火鍋醬料
有多款有火鍋醬料供選擇,包括自家秘制辣椒醬、芫茜、香蔥、蒜蓉、金榜醬、四川紅油及沙爹醬等!
自助醬料區
總括而言,此港式點心火鍋店食物質素不錯,更有刺身放題火鍋店鄰近筲箕灣站,是筲箕灣區內必到的點心火鍋放題之選❗

🔖總體評分:
雪糕
自助醬料區
  • 刺身
  • 任食刺身
雞煲好有四川風味,辣得好好食!食完雞再打邊爐,超爽~日式刺身打邊爐都可以食到新鮮刺身係bonus,一餐裡面就食到中式同日式,係開心嘅🥳 而且佢嘅刺身全部食落都好新鮮,完全無被其他打邊爐食材比下去😋姬松茸益菌鍋有好多火鍋湯底選擇,而我就選擇左聽落最健康嘅「姬松茸益菌鍋」😆 好養生嘅感覺,湯底幾好飲,唔鹹,有少少中式養生湯水嘅味道,好正,減輕我打邊爐嘅罪惡感😛海鮮盛盤除左青口,竟然有鮑魚、帶子、蚌片🤤 我同朋友都好鍾意食海蜇,點左5碟😂 依餐放題好似我想食咩都有得供應。多款肉類我地試哂美國SRS黑毛和牛、安格斯肩胛肥牛、西班牙黑豚肉,全部都好有肉香👍🏻 不過我同朋友都唔食羊肉,所以無點到,唔知係咪都一樣有水準呢~Movenpick 雪糕打完熱辣辣邊爐仲可以臨走前食凍冰冰嘅Movenpick雪糕,雖然只係可以每人點一杯,但係已經好飽、好滿足,而且其他雪條雪糕係任拎~
雞煲
好有四川風味,辣得好好食!食完雞再打邊爐,超爽~

日式刺身

姬松茸益菌鍋

海鮮盛盤

多款肉類

Movenpick 雪糕
  • 刺身
  • 雞煲
放假諗住入石澳玩,入去之前搵咗間餐廳填飽左個肚先,本身仲諗緊食咩好,見天氣凍凍地🥶,一於打邊爐啦,呢間餐廳係打邊爐之前,仲可以食個雞煲,感覺唔錯,就同朋友入咗去食😚-[雞煲海鮮放題套餐]美國SRF黑毛和牛 雞煲好香好入味,而且叫小辣岩岩好,唔會因為太辣食唔到,食完雞煲就可以開始打邊爐啦🍲,今次揀左鴛鴦湯底,一邊系芫荽皮蛋,另一邊系花膠胡椒豬肚,芫荽湯底有淡淡既芫荽味,唔會太重,係芫荽控必點之選🙈而花膠胡椒豬肚有少少黏口嘅口感,一開始黎左個海鮮拼盤、黑毛和牛同少少丸類、肉類等,海鮮拼盤好豐富😍 有魚🐟、帆立貝、鮑魚、蟹、魷魚🦑等….佢地既小食同其他類別都有好多選擇可以揀👍🏻👍🏻 最欣賞係佢哋嘅黑毛和牛🐮,啲肉真係好嫩滑,咬落唔會好硬,而且好重牛肉味🤤 除此之外,可以加$38要刺身放題,刺身都好新鮮,即使係啱啱開始lunch,都唔會解唔切凍,食落唔會feel到未溶雪☺️ 至於飲品🧃同雪糕🍦都有好多選擇,食lunch黎講,真係夠晒滿足😌😌

-[雞煲海鮮放題套餐]美國SRF黑毛和牛

除此之外,可以加$38要刺身放題刺身都好新鮮,即使係啱啱開始lunch,都唔會解唔切凍,食落唔會feel到未溶雪☺️

2021-11-24
2021-12-06 42 瀏覽
🏮 喜亭軒 (筲箕灣) 🏮-上形薈揾嘢食見到呢間幾抵😂又有海鮮又有刺身任食我哋就即刻去試吓🤣我哋揀咗💰288個個set🤤重有SPF黑毛和牛任食🤪再加💰38蚊任食刺身-宮廷香辣走地茘枝雞煲:我哋揀咗中辣🌶我哋就覺得辣都唔算太辣🤭同埋份量一啲都唔多🥳本身仲驚話食咗雞煲就食唔落其他嘢😮‍💨果然我哋係太睇小自己😂-食完雞煲就可以叫湯底同海鮮拼盤(每人限1份)我哋叫咗川味麻辣煲🌶呢個果然夠曬辣🥵不過海鮮夠新鮮唔會令到個湯底搶咗浸鮮味🤭海鮮有帶子、蟹、鮑魚、龍躉、赤貝(唔confirm係咪😂😂)同埋墨魚仔,主要想講帶子真係超級新鮮,佢係做到絲絲分明嗰種🤣同埋食落都係好鮮甜-放題肉類:美國SRS 黑毛和牛(油脂分布平均,食落唔會太油膩,肉質唔‘鞋’)、安格斯肩胛肥牛(牛味重但係偏肥少少)、西班牙黑豚肉(識落比較厚身肉味重)、蒙古羊肉卷(羊味重薄薄一片比較容易咬🥰)-有好多唔同嘅丸類重有比較特別黑松露蝦丸😍重要好多唔同嘅菜菜啱我宜個偽健康人士🤪-雪糕種類超級多💕佢個榴連雪條好香🥳最後每人仲有一個movenpick雪糕😍超正-(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消
🏮 喜亭軒 (筲箕灣) 🏮

宮廷香辣走地茘枝雞煲:
食完雞煲就可以叫湯底同海鮮拼盤(每人限1份)

放題肉類:

有好多唔同嘅丸類重有比較特別黑松露蝦丸😍
重要好多唔同嘅菜菜啱我宜個偽健康人士🤪

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$300
———————————————
▪店舖名稱: 喜亭軒 (筲箕灣)
▪店舖地址:
🔸 筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓1號舖
-----------------------
2021-12-05 44 瀏覽
非常失望的一餐,作為一個街坊好想搵一間好食而又價錢合理的餐廳!但發現這間午餐質素非常惡劣,價錢貴都算,啲嘢食真係好垃圾,一碗皮蛋瘦肉粥竟然入邊係少於16分之一嘅皮蛋,收緊嘅價錢係30幾蚊。當然有向部長反映,坦白說個過來這裏食也是街坊,弟一次呢個唔掂, 可能都是多一次,了但再吾掂就不會再會頭!希望佢真心為餐廳好,願意改善!我諗各位街坊都願意俾多一次機會佢!但如果佢覺得這樣的質素可以長此下去,為免太天真了!開一間餐廳成本帶要維持真的唔簡單,希望老闆真心聆聽