2023-10-03 15 瀏覽
❤️旺角正宗韓式燒肉🥩------------------------------💛喜來烤肉-💵158經過醃製🤭燒過嘅肉非常之惹味😳有淡淡嘅牛肉和汁嘅鮮味🤩加上擺盤非常漂亮😍呈現一朵玫瑰花😜💛水冷麵-💵95份量非常大😎麵質非常有彈性🥳加少少芥末落去👀會令到成個麵嘅味道提升👍🏻💛Han Don 五花肉-💵180兩大舊五花肉送上🤩燒完可以自己切🙈這塊五花肉燒之後不會太韌🥳幾好味😳💛牛五花-💵158小編最推介牛五花🤤一片片經過醃製🥳又切得非常薄😎非常容易燒🤩識落油脂感好多😚一咬即化🫣------------------------------🤤好味度:8.5/10🧚🏻回頭率:8.5/10喜來稀肉 (旺角)🇭🇰旺角彌敦道628號瓊華中心7樓#旺角 #足料 #多款 #香港餐廳推介 #旺角美食 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #旺角好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #必食之選
❤️旺角正宗韓式燒肉🥩
💛喜來烤肉-💵158

💛水冷麵-💵95

💛Han Don 五花肉-💵180

💛牛五花-💵158
🤤好味度:8.5/10
🧚🏻回頭率:8.5/10

喜來稀肉 (旺角)
🇭🇰旺角彌敦道628號瓊華中心7樓

有日突然間好想食韓燒,所以就同朋友就去左旺角瓊華中心一間韓燒店,環境幾闊落,食物質素有驚喜😃有自助區可以拎兩款唔同口味嘅泡菜同蘿蔔、豆芽等等,仲有唔少特色醬汁辣護心肉 $168 (150g)招牌之選,護心肉平時比較少見,經調味後非常入味,低得一試水冷麵 $95最愛的韓國食物之一!加左冰啲麵十分爽滑,可以加埋醋和芥末醬一齊食,夏日必食之選石鍋牛肉拌飯 $85加入辣醬攪拌就食得,牛肉份量多,仲有啲配菜包括紅蘿蔔、雞蛋練,十分惹味🫓海鮮泡菜餅 $90泡菜餅上枱熱辣辣,加入魷魚口感更豐富,泡菜用咗比較酸嗰隻,酸酸地不易膩

辣護心肉 $168 (150g)
招牌之選,護心肉平時比較少見,經調味後非常入味,低得一試

水冷麵 $95

石鍋牛肉拌飯 $85

🫓海鮮泡菜餅 $90

近來鈎起咗條燒肉癮就好想食燒肉🔥!但其實我去食燒肉,最期待嘅其實係啲前菜泡菜,芽菜咁🤭~呢間喜來稀肉有6款前菜任你拎😍,泡菜都有兩款~仲有酸酸地好開胃嘅醃蘿蔔🥕同醃青瓜🥒~個牛護心肉肉味香濃🐮,脂肪唔算多~因為比較厚切,所以燒得耐少少,如果配飯食應該好正🍚~牛舌真係燒肉必點👅!呢度係薄切嘅,輕輕燒一燒就食得,爽口又香😋~除咗燒肉之類,佢哋仲有唔少熱食,例如牛排骨湯,蔘雞湯一類🥣~我哋就因為大家都好飽,所以清爽啲,點咗個水冷麵🍜~佢個湯本來都酸酸地,想要再解膩啲,可以加多啲醋,平衡返燒肉嘅肥膩⚖~同其他韓式燒肉類似,佢哋呢度都有任加爐邊蛋🥚🥚,仲要有芝士㗎添!另外仲有啲蒜片🧄,燒香咗都好好味😋~
近來鈎起咗條燒肉癮就好想食燒肉🔥!

但其實我去食燒肉,最期待嘅其實係啲前菜泡菜,芽菜咁🤭~
呢間喜來稀肉有6款前菜任你拎😍,泡菜都有兩款~
泡菜

仲有酸酸地好開胃嘅醃蘿蔔🥕同醃青瓜🥒~
泡菜

個牛護心肉肉味香濃🐮,脂肪唔算多~
牛護心肉

因為比較厚切,所以燒得耐少少,如果配飯食應該好正🍚~

牛舌真係燒肉必點👅!
呢度係薄切嘅,輕輕燒一燒就食得,爽口又香😋~
牛舌

水冷麵

我哋就因為大家都好飽,所以清爽啲,點咗個水冷麵🍜~
水冷麵

另外仲有啲蒜片🧄,燒香咗都好好味😋~
桃汁
2023-09-21
牛護心肉
牛舌
桃汁
2023-09-26 32 瀏覽
好似好耐冇食過燒肉,見好多網友推薦喜來稀肉就來品嚐一下。好欣賞呢到的配菜醬汁係自助的,泡菜有兩款, 有生菜,有蔥絲,有大豆芽等等。每款肉燒完用生菜加泡菜蔥絲大蒜包住食,真係好豐富好滿足,仲冇咁熱氣添。💟 Han-Don 五花肉 ~ 五花肉層層肥瘦相間,肥瘦適當,燒出來肥而不膩,肉質軟嫩。💟 牛肋骨肉 ~ 牛肋骨肉口感嫩,帶有豐富的油脂,骨邊濃郁的牛肉鮮味。💟 牛護心肉 ~ 護心肉係橫隔膜和肝中間嘅肉口感有嚼勁,肉汁豐富。
好似好耐冇食過燒肉,見好多網友推薦喜來稀肉就來品嚐一下。

2023-09-25 33 瀏覽
這是我第一次到訪喜來稀肉的旺角分店🙂,之前一直都是去尖沙咀總店,原來旺角店更得我心。地點方便,店內環境舒適,坐位闊落,重點是抽風更好🫣。旺角店樣設有自助沙律吧,每日有六款韓式小菜及多款醬料選擇。我最愛的是甜酸蘿蔔片,吃完烤肉後吃一片,十分解油膩。另外他們家的自製泡菜也非常好味,新鮮爽脆,咸甜度和辣度剛剛好。我們選擇了辣豬護心肉和原味牛護心肉,另外還有一份豬皮。牛護心肉即是牛的橫隔膜,這款肉的肉味特別濃郁,肉質軟淋,略帶點油花,吃起來充滿油脂的甘香。沾一點他們家的香草鹽一起吃,超級滋味。而豬護心肉經辣醬醃過,香燒後肉味濃郁而口感豐厚,蘸燒肉醬來吃,加上蒜片和泡菜,再以生菜包著吃,更是美味得很。 烤豬皮更是我的至愛,豬皮口感煙韌,香味十足,沾上一點黃豆粉更加可口,送酒一流。我們另外點了一份豬肉泡菜湯,想不到令人很驚喜呢,湯頭非常非常濃郁,豬肉和泡菜的份量不少,如果再多一點豆腐就更好。我們忍不住叫了一碗白飯配來吃。喜來稀肉已經食了很多次,肉質依然保持水準,食物質素高,服務也不錯,店員會主動替換鐵板,上菜也快,真不愧是我的愛店之一。

我們選擇了辣豬護心肉和原味牛護心肉,另外還有一份豬皮。

2023-09-18
  • 牛護心肉
  • 爐邊蛋
2023-09-25 59 瀏覽
有好一段時間沒有吃韓式烤肉,今晚在旺角想起朋友介紹的這家喜來稀肉,於是來試試水準。餐廳空間寬敞,座位大多是卡位,可以坐得舒服慢慢食,而抽氣直接在燒烤爐的上方,所以食完亦不會太大味。餐廳主打韓式燒烤,有各式豬肉、牛肉可選擇,另外亦有其他韓式主食。有別其他韓式燒烤店,韓式前菜小碟採用自助型式,可以全部在自助區夾取,泡菜調味精準,一吃酸爽香口,十分開胃。入座後侍者馬上加入芝士烤蛋,記得要多烤一陣,底部的芝士會烤至微脆,加上烤蛋鬆軟的口感,一流。喜來烤肉 $158先點了一客招牌的喜來烤肉,採用牛板腱的部位,牛板腱厚薄得宜,牛肉炙燒過後,入口先有脂肪的油香,然後抿出香濃的牛肉味,配以生菜配料及烤肉醬同吃,十分滿足。韓豚五花肉 $180然後是韓式燒烤最正宗的韓豚五花肉,五花腩必須有肥有瘦,大火烤炙將油脂逼出,烤至肉酥皮脆,有肉汁豐盈,甘腴可口之妙,脂爽肉軟,滋味非凡。水冷麵 $95點了一客同樣是韓式燒烤不可式缺的水冷麵 ,冰涼的牛骨湯底,味道清爽酸香,而蕎麥麵口感彈牙煙韌,加入芥末汁同吃,味道更上一層樓。蟹籽紫菜飯團 $50蟹籽紫菜飯團附上手套,可以自行搓成飯團,輕蘸蛋黃醬同吃,先有紫菜及芝麻油的
韓式前菜
生菜
芝士烤蛋
喜來烤肉 $158
韓豚五花肉 $180
水冷麵 $95
蟹籽紫菜飯團 $50
蟹籽紫菜飯團附上手套,可以自行搓成飯團,輕蘸蛋黃醬同吃,先有紫菜及芝麻油的香氣,然後是蟹籽卜卜的口感,食趣滿分。
2023-09-20
韓式前菜
生菜
芝士烤蛋
2023-09-25 27 瀏覽
呢間韓燒係蕃薯妹必食推薦名單內頭三甲!食過銅鑼灣同尖沙咀分店都覺得好出色!今次嚟試吓旺角分店🤩旺角分店嘅裝修比較Cyber feel,以黑藍色為裝修主調,我鐘意佢嘅座位以卡座為主,非常寬敞舒服!旺角分店同其他分店一樣,所有醃菜配菜&調味料都係自助形式自己出去攞,無限添加!佢哋嘅泡菜同醃蘿蔔係超好食!🤤調味料除咗有烤肉醬、韓式辣醬呢啲基本嘢之外,記得一定要攞香草鹽同埋麻油!用嚟點牛肉好好味🤤爐邊蛋一樣係無限添加,一邊泡菜蛋,一邊芝士蛋,我哋食咗兩轉🤤😂============ヽ(○´∀`)ノ♪今次試咗幾款未食過嘅菜式🤭«真雪花牛肉»份量多,牛味重有嚼勁,油花唔算好多但係口感軟熟,唔錯👍🏻 伴碟嘅翠玉瓜同埋菇記得要燒肉嘅時候放去爐邊一齊燒,吸收咗肉汁嘅蔬菜更好味😋每次嚟都食五花腩,今次見倒有新嘢!試吓比較特別啲嘅«特殊背花肉»🤭 呢個位置嘅豬肉當然冇五花腩咁有油脂香,但係豬肉味比五花腩香濃,而且入口口感特別,軟嫩唔韌,亦無五花腩咁油膩,推薦要試吓!用嚟包生菜食啱晒🤩«牛排骨湯»湯頭比較清香,飲落去有濃厚牛骨味!咁細個煲仔入面竟然有超多牛骨🤣 牛排骨肉煲到勁淋,湯入面有韓國粉絲索晒牛骨湯精華

爐邊蛋

============ヽ(○´∀`)ノ♪

今次試咗幾款未食過嘅菜式🤭

真雪花牛肉

包生菜

牛排骨湯

«牛排骨湯»湯頭比較清香,飲落去有濃厚牛骨味!咁細個煲仔入面竟然有超多牛骨🤣 牛排骨肉煲到勁淋,湯入面有韓國粉絲索晒牛骨湯精華。

============ヽ(○´∀`)ノ♪

❀真雪花牛肉 $228

2023-09-11
真雪花牛肉
包生菜
2023-09-24 19 瀏覽
之前食過喜來稀肉尖沙咀分店,有任食邊爐蛋同前菜自助吧,燒肉和熟食都唔錯!😍今次來到旺角分店,環境光猛整潔,坐得舒適,前菜自助吧有6款韓國小菜:辣泡菜、酸辣泡菜、荳芽、青瓜、䓤絲及酸蘿蔔,連新鮮生菜都任拿,正~😋✨牛護心肉 $160牛護心肉係牛既橫隔膜,含豐富纖維,油脂分佈均勻,食落牛味濃郁,肉質軟腍,幾有咬口,帶點油脂的甘香🥰✨醬油烤韓豚 $150豚肉都大塊,燒到有少少脆邊, 再剪到細塊,包著生菜同泡菜一起食☺️✨蟹籽紫菜飯團 $50呢個好得意,可以自己DIY搓成飯團,配料有紫菜、蟹子、蛋黃醬,我地都加左燒肉豉油,個飯好香,都好好味!😝✨人蔘雞湯 $125用左沙煲上,仲滾燙熱辣辣,有成隻雞,雞肉用筷子一撥就散開,肉質軟嫩,湯底飲落清甜,有淡淡人參味🤤

✨牛護心肉 $160

✨醬油烤韓豚 $150

✨蟹籽紫菜飯團 $50

✨人蔘雞湯 $125
2023-09-23 15 瀏覽
以前成日都會去喜來稀肉燒肉,咁耐冇嚟估唔到裝修同氣氛都好咗,仲有做Draft Beer買一送一嘅優惠!任食前菜 🥗而家前菜放晒出嚟比人夾,可以一人一碟唔洗再同朋友搶😆有好多選擇,有韓國傳統嘅泡菜、酸瓜、豆芽等。每款都好清新,開胃,可以配合燒烤食物,解膩。牛肋骨肉 🍖厚切粗條咁上,肉質較實重肉味,份量都足,會有飽足感真雪花牛肉 🥩脂肪分佈算均勻,但雪花其實唔多,感覺健康d唔油膩,但香味差少少牛舌 🐮牛舌調味得剛剛好,燒完仍然保持到嫩滑嘅口感,好食水冷麵 🍜最後一定要食嘅係一道下火菜式😝麵條煙韌咬得斷,湯底清新,自己按個人口味加白醋同芥末,配埋kimchi一流!總括黎講,食物質素份量足,坐得舒服,仲有啤酒買一送一,一大班朋友可以嚟食多D!

任食前菜 🥗
而家前菜放晒出嚟比人夾,可以一人一碟唔洗再同朋友搶😆

牛肋骨肉 🍖
厚切粗條咁上,肉質較實重肉味,份量都足,會有飽足感

真雪花牛肉 🥩

牛舌 🐮
牛舌調味得剛剛好,燒完仍然保持到嫩滑嘅口感,好食

水冷麵 🍜

2023-09-20 33 瀏覽
旺角推介的韓燒🥳佢既韓國菜同樣出色而且店員好friendly唔會趕人同朋友可以享受一餐好寫意的韓餐❤️⭐️前菜泡菜+蘿蔔片+芽菜佢的前菜好好係自助形式 好方便包肉食的生菜🥬都可以隨自己想咁拎👍🏻⭐️調味醬油雞肉梗係要試下依度的燒肉揀左雞肉燒完脆卜卜雞肉好嫩滑食落好有口感😊⭐️人參雞湯今日落大雨有d凍食返個熱辣辣的人參雞湯真係超正😍人參雞好入味雞肉加埋糯米食好夾 亦都好滿足⭐️ 炒年糕依間餐廳的炒年糕好高分辣度適中年糕煙煙韌韌有埋魚糕食好豐富🥳⭐️石鍋豬肉拌飯豬肉+紫肉+雞蛋+其他配料+醬汁攬伴一齊 味道唔錯😋夠惹味平時既石鍋飯好容易燶底但呢個一啲都唔會👍🏻⭐️大麥茶(ICE)燒肉配大麥茶係唔錯的搭配非常解渴好爽😎
旺角推介的韓燒🥳

味道唔錯😋
夠惹味
平時既石鍋飯好容易燶底
但呢個一啲都唔會👍🏻

⭐️大麥茶(ICE)
燒肉配大麥茶係唔錯的搭配
非常解渴
好爽😎
2023-09-14
10 分鐘 (堂食)
2023-09-19 23 瀏覽
韓式烤肉來講,我第一間諗起既一定係喜來稀肉,今晚就約埋朋友去左旺角店聚餐💕自助吧出面有自助吧,除左有各式醬料之外,仲有好多款前菜🥳泡菜、蘿蔔、芽菜等等應有盡有,前夾肉一齊食既生菜都係任拎🤩護心肉豬肉我哋選擇左護心肉,雖然碟仔細細,但都幾多肉㗎!肉質爽口,就算燒耐左都唔會靭,配上蒜頭生菜同燒烤醬食一流呀!牛五花牛肉就揀牛五花,脂肪同肉比例恰當,唔會太肥但又食到牛既油脂☺️薄薄的好易燒👍海鮮牛胸肉大醬湯都幾多料,蟹都有半隻,雖然唔係好多肉,但都夠鮮甜,燒肉配湯解膩一流~另外一提爐邊芝士蛋係任食㗎,超好味!Orion Draft Beer做緊買一送一,超抵飲❤️

護心肉

牛五花

海鮮牛胸肉大醬湯

Orion Draft Beer
做緊買一送一,超抵飲❤️

2023-09-19 22 瀏覽
Duck哥🦆好耐無同Duck嫂🦆去食韓燒,今晚就一於去食下😊。Duck嫂🦆聽同事講話位於瓊華中心嘅喜來稀肉好唔錯,就等我試試先😆。餐廳座位闊落,唔會坐得好逼🥰,出面仲有個自助區,有泡菜、荳芽、酸蘿蔔、葱絲,仲有生菜,都係任拎㗎☺️。前菜好醒胃,鍾意就咁食又得,連肉🥩連生菜🥬食又得😍。火爐兩邊放咗雞蛋🍳,一邊有芝士🧀,另一邊就冇加,幾貼心❤️;中間鐵板有個位置放了生蒜🧄,啱哂鍾意食蒜嘅Duck哥🥰。喜來烤肉 $158餐廳推薦菜式,牛肉🐂卷成玫瑰花🌷形狀上枱,真係未食已經可以先打卡📸,牛肉🐂有醬油醃製過,但唔會搶走本身濃郁嘅牛肉味🥰。個人鍾意用生菜🥬包住,再加少少海鹽🧂,蒜粒🧄,泡菜一齊食,零舍惹味😋。牛五花 $158🐂份量唔少,油脂較多,但入口嫩滑,肥而不膩,連埋生菜🥬一齊食,口感更佳🥰。韓豚五花肉 $180食韓燒當然唔少得叫豚肉五花🐖,五花腩脂肪和肉成五五之比🤗,但脂肪味道爽口香甜而不油膩🥰。 燒好後帶點微焦嘅香味再配埋清爽嘅肉質,一試上癮😋。總括而言,餐廳環境夠大,坐得好舒服,最重要係油煙一啲都唔大,抽氣做得好好,係值得一試嘅元祖韓式燒烤店。

喜來烤肉 $158

牛五花 $158

韓豚五花肉 $180

2023-09-12
2023-09-14 28 瀏覽
餐廳位於瓊華中心好方便, 裝修以寶籃色為主調, 感覺優雅, 枱與枱之間嘅距離好舒適, 不過較重油煙感。𓊈真雪花牛肉 $𝟸𝟸𝟾𓊉雪花牛肉薄切, 雪花紋路好靚, 輕輕一煎已經可以食, 入口即溶, 充滿肉汁, 好好食!𓊈牛五花 $𝟷𝟻𝟾𓊉食燒肉必點嘅牛五花, 望落脂肪比例較高, 但係食落口真係好軟腍, 充滿油脂香, 而且本身以韓式醬油醃好, 味道甜甜地, 好好食!𓊈韓豚五花肉 $𝟷𝟾𝟶𓊉五花肉嘅脂肪同肉構成黃金比例, 充滿油脂香氣, 好juicy 而且嫩滑。𓊈蟹籽紫菜飯糰 $𝟻𝟶𓊉需要自己將白飯, 紫菜碎, 蟹籽, 芝麻連同美乃滋拌勻, 然後揉成飯糰, 非常有置身韓國嘅feel, 必食推介!𓆹 韓式小食, 生菜同醬料都可以自助去Refill, 食幾多拎幾多, 好方便。

𓊈真雪花牛肉 $𝟸𝟸𝟾𓊉

𓊈牛五花 $𝟷𝟻𝟾𓊉

𓊈韓豚五花肉 $𝟷𝟾𝟶𓊉

𓊈蟹籽紫菜飯糰 $𝟻𝟶𓊉

今日放工終於試到呢間韓國🇰🇷過江龍正宗韓燒🍖,果然有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻旺角店位於瓊華中心7樓,座位寬落舒適,一座低見到個爐已經準備左爐邊蛋🍳,蒜頭🧄,重點係個爐放左一舊牛脂肪🧈,見到即刻心心眼😍想試呢種韓燒好耐🤣🤣餐廳中間有個沙律🥗吧,有五款泡菜可以揀,另外仲有d配料同wasabi 可以拎今次叫左兩款烤肉🥩,薯仔餅🥔,水冷麵🍝同蟹籽紫菜飯團🍙1️⃣護心肉🥩護心肉有醃過,烤熟之後都唔會韌,咬開係仲有肉汁2️⃣喜來烤肉🥓呢碟烤肉擺到好似朵花🌹,打卡勁靚🤣肉質好新鮮,食落口滿滿牛味,好滿足😋3️⃣水冷麵🍜水冷麵另外配支醋可以自己調較湯底酸度,食完烤肉再食啖水冷麵真係超級解膩👍🏻4️⃣薯仔餅🥔薯仔餅好大塊,表面煎到好香脆,入面有一粒粒薯仔粒,配埋個醬汁好好味😋5️⃣蟹籽紫菜飯團🍙呢個飯團有得配又好食🤣戴手套將紫菜,蟹籽🦀同飯撈埋再整成一粒粒飯團,食落口有紫菜香味同蟹籽ge 口感,唔覺唔覺就食左好多😍餐廳員工服務態度好好,會主動更換燒烤板同添加爐邊蛋👍🏻

今次叫左兩款烤肉🥩,薯仔餅🥔,水冷麵🍝同蟹籽紫菜飯團🍙

1️⃣護心肉🥩
護心肉有醃過,烤熟之後都唔會韌,咬開係仲有肉汁

2️⃣喜來烤肉🥓
呢碟烤肉擺到好似朵花🌹,打卡勁靚🤣
肉質好新鮮,食落口滿滿牛味,好滿足😋

3️⃣水冷麵🍜

4️⃣薯仔餅🥔

5️⃣蟹籽紫菜飯團🍙
呢個飯團有得配又好食🤣

餐廳員工服務態度好好,會主動更換燒烤板同添加爐邊蛋👍🏻
2023-09-13
  • 喜來烤肉
  • 牛護心肉
  • 爐邊蛋
  • 水冷麵
2023-09-13 17 瀏覽
📍 喜來稀肉 韓燒界正宗元祖級既餐廳必定有呢一間喜來稀肉份,無食過都一定聽過😎過左咁多年,都係無退步,肉肉都係咁好食🤤👅牛護心肉 $160呢到最出名就係護心肉,油脂超豐富,好香口,半溶半有咬口,唔洗調味料或者醬汁都好好食🥹👅牛肋骨肉 $150呢款就無咁油,如果想有咬口,實在啲既話就可以試呢一個,雖然油份少啲,但絕對唔會乾,都係好夠肉汁~👅嫩豆腐湯 $85食韓國野當然要有個湯品,熱辣辣,入面除左豆腐仲有金菇同蜆肉,鮮味十足,唯一小心就係會辣親條利🌝😂👅石鍋牛肉拌飯 $85韓國石鍋拌飯係食韓國菜必叫既鐵膽🤤仲要個㡳全部有飯焦,好脆好惹味🤤
📍 喜來稀肉

👅牛護心肉 $160