今日放工約咗朋友經過長沙灣,見到有間泰國菜,見內裏裝修,有點特別,入咗去試試。今次叫咗4款食物沙嗲串燒牛一上菜就有香味,熱辣辣!牛肉質地不錯,沙嗲夠味。燒得啱啱好,基本上夠新鮮已經好食。泰式黃咖哩雞煲雞肉份量啱啱好,入面仲有洋蔥、薯仔、紅椒、青椒等配菜。黃咖喱一啲都唔辣,怕辣既人都可以食!雞肉唔會好「鞋」,舊舊都係肉。唯一係啲咖哩唔夠濃郁。蒜蓉包叫咗蒜蓉包,打算點咖哩汁食!個包好脆~一份有6塊,兩個人食都好夠馬拉盞炒通菜 份量足夠,上菜個陣熱辣辣,不錯。但油咗少少,馬拉盞個味可以再出啲!值得一讚係啲員工都好友善,進餐時十分愉快!店入面空間都好舒服,唔會坐得好迫。加上所有食物都好新鮮,咁已經加哂分!

今次叫咗4款食物

沙嗲串燒牛

泰式黃咖哩雞煲

蒜蓉包

馬拉盞炒通菜

2020-11-11
5 分鐘 (堂食)
2020-10-22 386 瀏覽
今天晚餐亞囝話想食泰國菜!於是就到附近新泰菜館”喜泰味”試下!估唔到座立於屋邨附近的”喜泰味”帶來驚喜!尤其那個冬陰功湯我甚喜歡!因為用料足,不太辣,有冬陰功的香味!由於太好飲,竟忘了影相😅咖喱蝦也是不錯的選擇!咖喱有椰奶香,蝦大、份量足👍🏻美中不足是那個豬頸肉,有待改善!另外,他們的服務是值得一讚👍🏻!和小朋友出外用膳難免有一些蝦碌情況!小朋友不小心倒瀉咗杯飲品!職員很快看到和快速善後!不錯!整體感覺也不錯,會再去
  • 冬陰功湯
2020-10-17 317 瀏覽
咁岩經過見到排長龍嘅新餐廳就試下咩料 8點等到夜晚9點幾先有位 舖頭入面係咁播啲幾chill嘅泰文歌 配上暗黃色調 幾好feel 叫左個pad thai同芒果糯米飯Pad thai 份量好多 2個人share都可以偏重蕃茄味 有穫氣 街坊店黎講幾正而芒果糯米飯就甜度適中 賣相普通 但又係好足料勁多糯米同椰汁 芒果唔酸 但芒果太小 食完啲芒果仲有剩好多糯米飯如果啲芒果大粒啲會正好多整體都大份夾抵食 味道唔差 啲員工都幾好傾唔怪得街坊店都咁多人排 我見佢地自己沖青檸加檸檬梳打黎飲幾得意 但我menu見唔到 就多口問句咩黎個呀姐勁好人沖左杯請我飲俾我試下😅😅😅
咁岩經過見到排長龍嘅新餐廳

我見佢地自己沖青檸加檸檬梳打黎飲
幾得意 但我menu見唔到 就多口問句咩黎
個呀姐勁好人沖左杯請我飲俾我試下😅😅😅

2020-10-16 235 瀏覽
晚餐,叫了一個菠蘿炒飯及炒河, 足足等了40分鐘, 最離譜的是炒飯竟是暖的. 河粉味道真係很難食. 雖然話係泰式嘢,但絕無泰式味道. 最不滿是2個垃圾餐差不多二百元. 真心講, 真係垃圾, 唔會再去!!

真心講, 真係垃圾, 唔會再去!!