餐廳: 喜滿樓菜館
資訊:

ok
2024-05-05 708 瀏覽
芝麻雞好食,爵士湯好飲,但價錢貴,鱔煲惹味但有d鹹,份量係足夠既因為當日book咗五位,但有一個frd臨時話唔嚟,入座只有四個人,比餐廳話要早d通知佢地去換位……全程服務態度都係標準香港茶餐廳咁,好一般😂廁所要兜去餐廳後巷入,唔遠但好滑同埋有少少味建議提早book位,餐廳會WhatsApp send定餐牌,可以提早book定某d菜(但佢地WhatsApp唔會應機),當日人齊之後就可以通知佢直接上菜

廁所要兜去餐廳後巷入,唔遠但好滑同埋有少少味

2024-05-02
2024-04-18 1225 瀏覽
元朗冇咩懷舊菜館,經朋友好介紹,所以阿媽生日一家人出去土瓜灣食。樓面阿姐推介幾道懷舊菜包括芝麻雞丶焗魚腸丶蝦多士丶咸魚煎肉餅。佢話芝麻雞呢道菜係功夫菜,花幾個鍾將雞上芝麻及封乾,技巧也流失了。另外個焗魚腸而家好少地方有得食,呢度都算真材實料,而且焗到好香,值得一食。最鍾意個蝦多士,大大隻蝦,啲蝦餃夠晒彈牙,連埋塊脆多士一齊食,多重口感。下次會預訂埋個爵士湯同其他菜式。雖然係遠啲,但係不枉此行,最緊要阿媽生日過得高興。
2024-04-10
生日
2024-04-11 1176 瀏覽
呢期流行食懷舊菜,朋友帶我去了土瓜灣喜滿樓食下夠唔夠懷舊。呢度除左有多款出名懷舊菜式如芝麻雞、梅子鴨丶蝦多士丶蜜椒鱔球丶焗魚腸,更推行少鹽少油,啱晒我口味,食了幾道拿手菜,真的少鹽少油,味道仍足夠。我最欣賞個燉湯叫爵士湯、材料十足,清甜滋潤,當甜蜜瓜及螺頭遇上金華火腿就是這種味道,另外叫了幾款招牌菜芝麻雞、椒鹽鮑魚、蝦多士、黃金蝦,食過番尋味。芝麻雞算特別,食完才知道什麼叫香脆。食完呢餐完全冇口乾冇味精反應,值得推介比各位健康飲食男女。
2024-04-06
5 分鐘 (堂食)
  • 黑松露蝦多士
  • 椒鹽鮑魚
  • 爵士燉湯
2024-04-07 1297 瀏覽
不去也罷。每樣餸都冇特別,特別在我從來未試過焗魚腸入邊有叉燒。嗰個湯佢夠膽叫佢做爵士湯。如果爵士知道都激到彈起。猛咁推薦呢個爵士湯嗰啲人究竟有冇飲過爵士湯?有啲飯店係屬於唔會專登去食,經過去食就無妨。呢一間就經過都唔會入去食👎
2024-04-06
2 分鐘 (堂食)
2024-03-22 1092 瀏覽
呢間餐廳鄰近高山公園出名食晚飯小菜,今朝一早經過見有做早餐,一於試試。早餐選擇頗多多,三四十蚊價錢實惠。叫咗A餐金牌沙嗲牛肉配通粉,牛肉粉量多,有口感得嚟好淋同冇筋,沙嗲湯底極濃非常惹味,每啖牛肉同通粉入口都感受到沙嗲嘅辣勁,食完成碗湯係深啡色可見沙嗲味有幾濃,好味!跟餐仲有腸仔煎蛋同牛油方包,味道正常,值得一提係牛油份量極多,唔會好似坊間好多茶記搽得少少。$37飽肚得嚟食到咁高質嘅沙嗲牛,性價比高👍🏻👍🏻

早餐選擇頗多多,三四十蚊價錢實惠。

$37飽肚得嚟食到咁高質嘅沙嗲牛,性價比高👍🏻👍🏻
2024-03-14
$37 (早餐)
  • 金牌沙嗲牛肉
2024-03-20 1400 瀏覽
與其等上半年湊熱鬧预訂食"懷舊菜",倒不如近在咫尺提前一星期網上訂座!沒有KOL助興,一眾食客更專注食物質量和烹調功夫;不可不食的焗魚腸,厚厚的如焗蛋批,吃得出廚房事前花時間和耐性處理魚腸的。黑松露蝦多士是無得輸的令人享受眼福和口福之後說 "值得再嚐"! 看到鄰座日本客人點的以炸物為主,可想而知是佐酒的好選擇, 其時為下午六點,可能是他們的 happy hour!至於爵士湯、芝麻雞和蜜椒腰果脆鱔均屬水準之作,圓滿甜品炸糯米糍,錦上添花不會飽滯。實而不華!

實而不華!

黑松露蝦多士
蜜椒腰果脆鱔
焗魚腸
炸糯米糍
  • 爵士湯,黑松露蝦多士
  • 蜜椒脆鱔球
  • 古法焗魚腸
2024-03-19 659 瀏覽
土瓜灣呢間懷舊菜餐廳之前都食過,上星期六再幫襯,當日我地8個人叫咗芝麻雞、爵士燉湯丶蝦多士、蓮藕煎肉餠、鮮菠籮咕噜肉同砵酒蠔煲。小菜色香味都達到水準,個人好鍾意個鮮菠籮咕噜肉,新鮮菠蘿帶出果種鮮甜能同肉香,咕噜肉外脆内嫩。特別推介蝦多士,真材實料,多士夠脆,蝦膠夠彈牙,仲有原隻鮮蝦夾作中間,多層次口感。最激讚係個爵士燉湯,數過啲材料有蜜瓜丶螺頭丶金華火腿丶雞腳同豬𦟌咁多,夠哂滋潤。整體價錢適中,份量都幾多,個人覺得係良朋歡聚唔錯既選擇。
2024-03-09
5 分鐘 (堂食)
  • 爵士燉湯
2024-03-13 895 瀏覽
早1個幾禮拜BOOK位, 聽電話阿姐即時confirm有枱, 仲話唔係waiting, 我同時話想訂埋D餸, 阿姐話weekend 先send menu俾我, 之後先留。係呀, 食之前果禮拜6收到whatsapp menu, 我禮拜日覆返留咩餸, 之後一路都無人覆, 打去餐廳個阿姐又話食之前果一日先會覆, 甘我再等啦, 等到我去食果日都無人覆!!! 有心開舖既甘樣做生意????上網睇返原來慣犯黎,如果你哋想去食,真係要唸清唸楚!仲有佢send俾我個menu比起1,2個月前啲影出嚟啲相又加左價,去到甘既價錢真係有大把選擇,無謂到時一肚氣!

上網睇返原來慣犯黎,如果你哋想去食,真係要唸清唸楚!

2024-02-22 982 瀏覽
早兩星期經Open rice 預訂,太跨張啦,我地有5個人,再提前一日落定幾個預訂食品。爵士湯~6位份量,夠分10碗,個湯好甜好清潤,有蜜瓜,豬𦟌,雞腳,金華火腿。鳳尾蝦球~6件,蝦球好足料啊…啖啖蝦肉味好彈牙啊…芝麻雞1隻~傳統食品怖滿芝麻,隻雞上下部分應該腌得唔均勻,上部份有咸味,下部份無味道,要點芝麻醬先有味,如果要試可以叫半隻試吓荷葉蒸蟹膏炒飯~用荷葉包住上層係原隻蟹,下面係臘味,潤腸炒飯,將蟹蓋膏撈埋炒飯食,簡直一流原本已預訂埋黑松露蝦多士,然後店員跟我講原來跟鳳尾蝦球同一樣食法,祗係有多士同無多士的分別,最後便睇餐牌轉食其他咕嚕肉~用新鮮菠蘿炒,個咕嚕肉外層脆的,正常味,沒太大驚喜黑松露墨魚餅~個墨魚餅都好食,同蝦球一樣彈牙,一定要叫啊…然後叫左個炒豆苗正常,喜滿樓標榜少油少鹽,都算係嘅。最後店員問我地要唔要甜品炸糯米糍有5粒內有芝麻,花生,紅豆味道都好食的
鳳尾蝦球~6件,蝦球好足料啊…啖啖蝦肉味好彈牙啊…
咕嚕肉~用新鮮菠蘿炒,個咕嚕肉外層脆的,正常味,沒太大驚喜
黑松露墨魚餅~個墨魚餅都好食,同蝦球一樣彈牙,一定要叫啊…
然後叫左個炒豆苗正常,喜滿樓標榜少油少鹽,都算係嘅。
最後店員問我地要唔要甜品炸糯米糍
有5粒內有芝麻,花生,紅豆味道都好食的
2024-02-21
生日
  • 鳳尾鮮蝦球
  • 荷葉蒸羔蟹臘味炒飯
2024-02-10 752 瀏覽
上星期一家人去土瓜灣食團年飯,要泊得車又方便都係去喜滿樓,最緊要係衞生企理,食物質素有保證。預訂了爵士燉湯、芝麻雞、椒鹽鮮魷、鳯尾鮮蝦球、芥末沙拉骨,黃金蠔及八珍豆腐。首選係招牌菜芝麻雞,坊間少有,味道一流,手工精湛夠特色。做得招牌菜唔會衰,沾上自家製辣麻醬,令到芝麻雞生色不少。黃金蠔,鹹蛋黃味唔錯,香口惹味。鳯尾鮮蝦球用自家手打蝦膠,又新鮮又彈牙,包住隻鮮蝦,係今餐的最驚喜。喜滿樓呢啲懷舊菜館已買少見少,埋單唔使三千蚊,性價比高!
2024-02-04
10 分鐘 (堂食)
團年飯
  • 原隻菠蘿咕嚕肉
  • 椒鹽鮮魷
2024-01-30 1007 瀏覽
晌11月試過同同事食….覺得味道唔錯!於是今年團年飯,我就提議同屋企人去食,22/1打去訂位31/1,當時聽電話嗰位話,我哋係正選,唔係waiting list上面,不過都要等佢同事打嚟落實。等緊嘅期間,由於之前我哋訂位話因為有老人家,我哋唔上樓上了,但發現原來樓下只係茶餐廳嘅正方形枱,所以再打去更改話都係可以去樓上。同時間亦都同接聽電話嗰位職員講話,仲未有人打嚟確認訂枱,職員叫我哋留低電話。然後一路等,去到27/1,我又再打去,仲未有人確認訂枱,職員都係叫我留電話。到29/1,我再打去,因為佢哋有啲菜式需要一日之前預訂,職員都係叫我留電話,話夜晚九點幾十點會有人打電話俾我。結果去到30/1,都仲未收到任何人電話,打電話去,都係話叫留電話!我有同11月當日都有去食飯嘅同事講,原來佢哋響一月嘅時候都有再去食,又係發生訂位混亂嘅情況!
晌11月試過同同事食….覺得味道唔錯!

於是今年團年飯,我就提議同屋企人去食,
22/1打去訂位31/1,
當時聽電話嗰位話,
我哋係正選,唔係waiting list上面,
不過都要等佢同事打嚟落實。
等緊嘅期間,
由於之前我哋訂位話因為有老人家,我哋唔上樓上了,
但發現原來樓下只係茶餐廳嘅正方形枱,

所以再打去更改話都係可以去樓上。
同時間亦都同接聽電話嗰位職員講話,
仲未有人打嚟確認訂枱,
職員叫我哋留低電話。

然後一路等,去到27/1,
我又再打去,仲未有人確認訂枱,職員都係叫我留電話。

我有同11月當日都有去食飯嘅同事講,
原來佢哋響一月嘅時候都有再去食,
又係發生訂位混亂嘅情況!

2024-01-18 1218 瀏覽
土瓜灣有好多菜館,最近都引起不少討論😂,例如一間被質疑性價比,另外一間被熱烈討論的是老闆娘。我今日為大家介紹的是土瓜灣菜館的中堅份子💪,老字號「喜滿樓」。「芝麻雞」🐔絕對是必吃的招牌菜。香脆的炸子雞鋪滿金黃的芝麻,這道菜色香味俱全。喜滿樓的「黑松露墨魚餅」充滿墨魚鮮味,吃得出真材實料。另外我也點了經典的椒鹽白飯魚😆及鱔煲。最後也吃健康的豆苗。喜滿樓是土瓜灣有名的菜館,大家快點來試一下香港味道。

喜滿樓是土瓜灣有名的菜館,大家快點來試一下香港味道。

黑松露墨魚餅

2024-01-03 811 瀏覽
這家位於土瓜灣鬧市中心的餐廳,名為「喜滿樓菜館」,地理位置相對熱鬧,但從土瓜灣地鐵站C出口出來,只需步行兩次三分鐘即可到達。這家餐廳的知名度較高,因此如果沒有提前預訂,現場等候的時間可能會比較長,你會見到很多人於門口等候。以下是一些值得推薦的菜式:1. 芝麻雞:這道菜以嫩滑的雞肉搭配香氣四溢的芝麻醬汁,口感香脆,風味獨特,芝麻可以鋪滿整隻雞。2. 蜜椒角牛柳粒:這道菜以嫩牛柳粒炒製而成,配以甜蜜的椒子和其他香料,味道鮮美,有甜亦有黑椒的感覺,嫩滑非常並且惹味。由於我與友人怕熱氣,額外加點西芹炒班球,西芹的清脆口感和班球的彈牙口感相互搭配。建議下次帶埋夏枯草或是涼茶以中和小炒的鑊氣。雖然店家很值得推介,但要注意的是,店面空間、座位以及桌面相對較窄,且放置背包可能會有些困難。有時候,你可能會與背靠背的人坐在一起。如果搞多人有機會安排入最入面的位置,或是單數進來如三人可坐四人枱以多一張椅子擺放物品,盡量不要坐於出菜位附近因為空間太窄,但整體意見味道為上皆之作。

建議下次帶埋夏枯草或是涼茶以中和小炒的鑊氣。

• 蜜椒薯角牛柳粒
👆🏻《土瓜灣人氣懷舊菜館》必飲爵士湯😍必食芝麻雞,焗魚腸,超大蝦多士🥳喜滿樓菜館|聚餐一流😋土瓜灣美食|自費食評|真實食評|粵語中字|4K Eng CC當日係11月,秋風起,涼涼地,嚟喜滿樓飲佢嘅招牌爵士湯就岩哂🤩 好清好好飲,6人份量我地8個人都夠飲,大推~介紹番呢度必食嘅幾款懷舊菜:必食芝麻雞,焗魚腸,超大蝦多士😘呢度有兩層都成日爆滿,記得提前訂位啦~ 芝麻雞炸得好香,味道比較淡,佢有個和風醬汁點嚟食,另一款係炸子雞,個皮炸到好好食。 焗魚腸正呀,唔腥又好送飯,熱辣辣好食,魚腸亦都好長好大條嘅蝦多士叫左兩款味道,我推薦食黑松路味,香口D,好大塊架,好似去似果啲蟹蚶咁啖啖肉🤩

焗魚腸正呀,唔腥又好送飯,熱辣辣好食,魚腸亦都好長好大條嘅

2023-11-08
  • 蝦多士
  • 焗魚腸
  • 爵士湯
2023-12-31 713 瀏覽
上星期跟幾個老友出來聚舊,去咗喜滿樓食懷舊菜。好多人將喜滿樓同金碧比較,其實各有千秋,我就鍾意呢度多啲,呢度環境夠晒街坊風格,食得唔拘𧫴。菜式選擇超多過百款,價錢大眾化,仲有好多創新菜式,適合各年齡層食家。當日㸃左幾款懷舊菜:龍皇杏汁白肺湯丶風沙雞和芝麻雞各半隻、荷葉蒸膏蟹臘味炒飯、啫啫大鱔煲、避風塘鮮魷、蝦多士、焗魚腸等。菜式有新意,味道一流,夠鑊氣夠風味。招牌菜首選是芝麻雞,芝麻雞勝在芝麻夠脆夠香,風沙雞勝在夠蒜香,皮薄肉質鮮嫩有雞味,有層次口感。蝦多士更是一絕,真材實料。老友們個個食得高興,夠哂和味。
荷葉蒸膏蟹臘味炒飯
2023-12-21