餐廳: 喜滿樓菜館
資訊:

2024-08-05 1879 瀏覽
上星期家人約埋係喜滿樓聚餐,更係立刻報名啦。星期四放工過去,已經坐無虛席。食物質素算高,黑松露蝦多士每件$38,送上枱時蝦肉嘅香味已經快過碟餸。熱辣辣蝦肉好彈牙好好味。古法焗魚腸唔會腥,用上果皮薑絲減低腥味。脆鱔好大條鱔的嘅肉先有咁厚肉。仲有叫咗錦鹵雲吞、五柳筍殼魚、爵士燉湯同芝麻雞。爵士燉湯有一貫水準,材料十足,每人飲咗差唔多 3 碗。錦鹵雲吞好脆,連食好少嘢嘅侄女都鍾意食。整體嚟講,呢度係少有嘅老香港味道。
2024-07-29
  • 黑松露蝦多士
2024-07-29 1457 瀏覽
有幾次在對面餃子食後都見到這餐廳排長龍。有親友從外地回來又訂枱試試,只可說一試無妨。炸子雞,雞肉不夠入味。焗魚腸,碟底水汪汪。什菜煲,成條菜沒有分段。最失望是蒸鱔,幾片鱔片,下面全是豆卜。收得這個價錢,不用上大陸,香港還有很多選擇。所以,一次貨仔算了。我還是在對面吃餃子好吧。
炸子雞,雞肉不夠入味。
焗魚腸,碟底水汪汪。
什菜煲,成條菜沒有分段。
最失望是蒸鱔,幾片鱔片,下面全是豆卜。
2024-07-28 1321 瀏覽
我一家人最喜歡小炒有鑊氣香噴噴,的確有其吸引之處,這店之前幫襯幾次,就係小菜鑊氣夠所以留到客,我鍾意椒鹽鮮魷這類脆卜卜的食物, 他們的調味不太咸,但有准鹽嘅惹味送酒一流。另外我都鍾意食這裏的咕嚕肉酸酸甜甜,外脆內軟又是送飯嘅極品。今晚,店的老板友善地介紹一道很稀有的菜式芝麻雞, 並講這道菜是功夫菜,花上幾個鍾將雞上芝麻及封乾,技巧也流失了!  土瓜灣也食到芝麻雞,即管叫來吃下! 食完這道菜,皮脆肉滑, 芝麻香味入口即溶,比炸子雞好味多多聲! 既傳統有懷舊,香港已很難食到! 小弟敢講,未食過芝麻雞,唔好話自己食過雞! 喜滿樓在土瓜灣區剛立足,有一定的捧場客,也在何文田站高山劇場附近, 不過因為食物質素搭夠,所以間中都會約朋友嚟聚一聚。
2024-07-19
10 分鐘 (堂食)
2024-07-06 1978 瀏覽
没有写的介绍的那么好吃。不值得排队去吃。我们六个人去点的都是招牌菜,觉得都很普通。爵士汤很清淡。芝麻鸡很普通,鸽子也不是很脆,黑松露虾多士还可以,炒椒丝腐乳唐生菜不好吃,油浸筍壳鱼不够脆,味道也不够。点了蒸鱼要等两个小时。一直催一直催都没有来,而且定的时候他们说只限两小时就要交回。我们要走了才上最后只好打包,也蒸老了,一点都不好吃。买单的时候还算错。你们买单前最好自己算一下。我们自己算以后回去他们退了600元。不会再去了。
2024-06-28 1968 瀏覽
呢間懷舊菜好多街坊介紹 🥢話日本人都鐘意食 🤔 所以book左檯 點知去到餐廳先發現訂錯左日子 😵‍💫😵‍💫😵‍💫 但唔緊要 餐廳都俾左張檯我地!💪👍我地今次得2個人食👯但有d餸係要4-6人起,所以只係叫得兩個餸。🥹首先有蠔煲🦪好野味 好有鑊氣👍 都有好多粒蠔 蠔嘅外層粉漿好香口 形成外脆內軟 要小心爆汁哦 🤪 美中不足嘅係隻蠔細左少少 如果可以再大d就perfect喇 (貪心嘅我😝)🐔芝麻雞塊皮超多芝麻 好脆 就算雞胸都唔會鞋

🐔芝麻雞塊皮超多芝麻 好脆 就算雞胸都唔會鞋

2024-06-19 1812 瀏覽
前晚去喜滿樓菜館食晚飯,呢度好多懷舊菜都要預訂,我哋訂咗爵士燉湯、芝麻雞、古法焗魚腸、梅菜炒菜心、椒鹽白飯魚、臘味炒飯。價餞合理、味道可以、值得推介。芝麻雞係招牌菜,皮香脆肉鮮嫩,雞皮黏上芝麻,再點些芝麻醬有入口多層次的味道。焗魚腸味道沒有腥味,仲有果皮香。椒鹽白飯魚香口惹味,大大碟伴酒一流。最驚喜係個爵士燉湯、𥚃面有蜜瓜、螺頭丶金華火腿、雞腳、豬腱,飲落幾清甜、幾滋潤夠哂養生。飲完個爵士燉湯夠晒潤喉。整體分數算高,可以返嚟再幫襯。
2024-06-13
  • 喜滿小炒王
2024-06-18 1782 瀏覽
有朋友生日應邀到土瓜灣喜滿樓菜館食飯,份量大碟夠鑊氣好味大滿足,食物質素高。蝦多士蝦球拼盤送上枱時非常搶眼,一於相機食先。熱辣辣蝦膠好彈牙。尤其係個黑松露蝦多士,多重口感,厚厚嘅蝦滑,裏面仲有一隻鮮蝦,夠晒新鮮。難得係有焗魚腸,唔會好腥,用上果皮薑絲減低腥味。脆鱔用好大條鱔嘅肉先有咁厚肉,鱔肉香口又惹味。錦鹵雲吞有餡料既雲吞皮炸成後,沾上糖醋酸汁,呢類懷舊中菜真係買少見少,要提一提就係呢度好多懷舊菜都需要預訂。
2024-06-06
2024-06-12 1877 瀏覽
其實一個差字黎形容、都唔夠、睇完電視廣告、主打懷舊餸菜、諗住去一試、點知中伏唔好講嘢食住、座位超逼、我坐一張冇背架凳一路食、一路腰痛、已經逼到想走小店主打少油少鹽、但我食嗰個蒸雞、同糯米飯、鹹到阿媽都唔認得、其實可能一般茶餐廳味道同質素都好過佢、我都係第一次打食評、難食嘅嘢,食得多、忍唔住打食評都係第一次唔會再幫襯
唔好講嘢食住、座位超逼、我坐一張冇背架凳
一路食、一路腰痛、已經逼到想走
唔會再幫襯

2024-06-08 2208 瀏覽
訂咗位,未夠6pm入座都被安排坐個熱到飛起嘅死角位,反映過兩次,店員有調大個冷氣,但係部冷氣係正頭頂,根本就吹唔到,天花板有把由開業至今都無洗過,封晒塵嘅吊扇,對通風毫無幫助,所以唯有熱住咁食飯...先嚟個爵士湯都算係正常發揮。再嚟個咕嚕肉,賣相幾靚,但一食落去除咗又凍又唔脆之外,本身舊豬肉又無肉味又無醃味,似係一舊生豬肉就咁上漿炸定晒係到好耐,等有order就係咁二撈d汁兜兩下就算。然後係個所謂招牌菜芝麻雞拼風沙雞,又係外表好靚,但食落又係無味嘅,食兩三舊已經唔想再食。另外亦叫咗錦鹵雲吞、炒菜、肉絲炒麵,算正常可放得入口,無乜特別。可能係我第一次嚟期望過高啦... 但同枱食飯嘅都認為有d名過其實,同樣做傳統粵菜嘅舖頭好多都整得好食過佢,所以唔會再幫襯喇...

菠蘿咕嚕肉
芝麻雞拼風沙雞
2024-06-08 1503 瀏覽
懷舊菜和鑊氣小炒我都啱食,上星期六同埋朋友專程過嚟喜滿樓食晚飯。我哋點了芝麻雞、八珍豆腐、多士丶酸辣骨及椒鹽白飯魚。餐廳對食物質量充滿誠意,雞件切得不是很大件,芝麻雞外皮夠脆唔油膩,肉質嫩滑唔膩口。酸辣骨絕對值得一讚,一字骨肥瘦適宜,一食就知用靚骨。椒鹽白飯魚係我呢餐最鍾意嘅,外脆內軟,脆得唔油,送酒一流。值得一提係蝦多士,蝦滑鮮甜仲夾有原隻蝦,多士香脆,非常有口感。真材實料。個個餸菜都滿意,每道菜都精心炮製,實在難得。
2024-06-04
  • 黑松露蝦多士
2024-06-06 1683 瀏覽
話說我地一行三人5月14日去食dinner 無預約 樓下負責安排入座個位女士同我地講坐樓上 同人搭檯 無時間限制 可以坐耐D我地於是上去樓上樓面負責接待嗰位阿姐一坐低已經不停催促我地落order連睇menu都要係隔離不停俾意見同佢講我地未得住依然不停催促我地大約7點入座點埋菜、上菜 都接近7點半我地三個女仔 一向食嘢唔係狼吞虎嚥點咗三餸 份量也不算少 同埋知道無時間限制咁我地慢慢食 慢慢傾期間係其他客人入座 慢慢坐滿咗樓上氣氛本身幾好我地後尾又加點了一個餸8點嘅時候聽到樓面阿姐的walkie好大聲傳來樓下嘅聲音 對自己同事都幾無禮貌係呼喝式問佢:第一檯入嘅客食完未 叫佢地8:15pm還檯!跟住阿姐走來同我地講 原來係講緊我地 即係我地係聽住樓下位女士呼喝式要求我地還檯我地同阿姐講:頭先樓下安排入座係同我地講 無時間限制wo阿姐都唔知點講 只係好為難咁拋下一句 你地食到8:15pm還檯啦 好嘛Huh?梗係唔好啦!我同阿姐講 樓下唔係咁同我地講 我地唔會8:15還檯跟住樓下個位女子係親自上來 叫我地還檯我地理性同佢溝通 講多次頭先佢本人安排入座點同我地講佢忽然好大聲當住所有客人面前回應我地

話說我地一行三人

咁我地慢慢食 慢慢傾
期間係其他客人入座 慢慢坐滿咗樓上氣氛本身幾好
我地後尾又加點了一個餸

8點嘅時候
係呼喝式問佢:第一檯入嘅客食完未 叫佢地8:15pm還檯!
跟住阿姐走來同我地講 原來係講緊我地
即係我地係聽住樓下位女士呼喝式要求我地還檯

我地同阿姐講:頭先樓下安排入座係同我地講 無時間限制wo
阿姐都唔知點講
只係好為難咁拋下一句 你地食到8:15pm還檯啦 好嘛

Huh?梗係唔好啦!
我同阿姐講 樓下唔係咁同我地講 我地唔會8:15還檯
跟住樓下個位女子係親自上來 叫我地還檯

我地理性同佢溝通 講多次頭先佢本人安排入座點同我地講
佢忽然好大聲當住所有客人面前回應我地: 「我肯定無咁講過 一定係有誤會 唔好意思 我諗你地肯定誤會咗啦 你地盡快啦 好嘛」
好大聲 完全係一副「我大聲 唔代表我無禮貌」 嘅態度
大聲到全層樓 知同唔知發生咩事 都聽見佢「請求」我地盡快還檯
對我地來講 係好尷尬嘅事

讓張檯出來唔係難事
讓我地過唔去嘅 係舖頭嗰位女士嘅態度

呢位安排入座嘅女士真係講無時間限制
我地幾個人 幾對耳聽住 我都好肯定我地無聽錯
點解佢唔肯接受自己有講過呢?
憑甚麼「肯定」自己無講錯呢?
忙中有亂係常事
開舖迎客 係咁樣同客人爭論對錯
「肯定」客人你有誤會的嗎?
walkie裡面呼喝自己staff無禮貌 我都費事理
你地內部做老闆對staff差 我管不著
但係 你當眾企圖大聲「宣告」客人「誤會」 你
我身為客人 俾錢買難受
真係
唔高興
氣難下

認真 點解呢位女士唔可以同客人商量 而係擅自幫客人決定 幾時還檯?
做飲食服務業唔係第一日
軟性請求嘅話語都唔識講?

簡單如「唔好意思 今日舖頭比較多人等檯 如果你地唔介意 方便早D俾返張檯我地嘛?幫幫忙呀 好多謝你體諒 真係唔好意思」
都唔識講?唔係啩?

定係平時對客都好似對staff咁差
所以真係無咁嘅意識?
真係無從得知

敗興而歸
唔會再幫襯第二次
2024-05-14
2024-06-04 1747 瀏覽
留港消費支持小店的情況下,在網上看到KOL大力推介,由於Happy Friday 客滿,要列入後備名單,直到當個星期二才確實到星期五,冇所謂啦!一班為食貓想試新嘢嘛!一行七人相約近期人氣小店,真係食到一肚氣訂枱滿坐情況下,被安排坐樓下,迫住坐細長枱。螳螂式情況開餐,如果是吃碟頭飯的話,是沒有問題,可是大大碟的餸菜和一大鍋燉湯速到,結果倒瀉湯,朋友即時彈起,筆者迫到拎住個袋,都不能立即起身,剛巧隔離枱,又有食客倒瀉滾水,那種混亂情況下,加上他們無禮的態度,真是大開眼界。人齊即開餐,八分鐘內一次過上晒七個餸,包括一鍋燉湯,要求拖住,因為真係食唔切,店員不客氣的回應話: 點解唔預早通知,要一個一個餸上。由於訂枱,有些菜式需要我們一早預訂,包括:黑松露蝦多士:7 件~$220避風塘鮮魷~$138蜜椒脆鱔球~$178秘製新加坡酸辣蝦~$158原隻菠蘿咕嚕肉~$248爵士燉湯6人分量~$498招牌芝麻雞一隻~$368甜品:家鄉炸米糍7粒 ~$103食店門口,大大個招牌寫著”喜滿樓菜館”, 用膳完之後,才明白原來樓上才是菜館,樓下只是茶餐廳。爵士湯$498(六人分量)~如果作為燉湯,比較清淡。原隻菠

訂枱滿坐情況下,被安排坐樓下,迫住坐細長枱。

由於訂枱,有些菜式需要我們一早預訂,包括:
黑松露蝦多士:7 件~$220
爵士燉湯6人分量~$498
招牌芝麻雞一隻~$368
甜品:
家鄉炸米糍7粒 ~$103

爵士湯$498(六人分量)~
如果作為燉湯,比較清淡。
爵士燉湯(六人分量)

原隻菠蘿咕嚕肉~$248
其實無需要點原隻菠蘿,眼見隔離枱冇原隻菠蘿,只是普通版本的咕嚕肉,根本分別不大,反正原隻菠蘿外殼是不會吃,況且上碟之後,店員又很快會替你換回細碟,拎走菠蘿殼,所以無需整隻菠蘿上也可,至於肉質方面比較結實,筆者略嫌唔夠肥,欠缺咕嚕肉的特色。

原隻菠蘿咕嚕肉

蜜椒脆鱔球~$178
未算乾身,鱔球質地唔夠脆,但味道還可以的。
蜜汁脆鱔

秘製新加坡酸辣蝦~$158
其實是茄汁洋蔥蝦,蝦未算彈牙,蝦頭腍且削身,這碟大家都有點失望,都吃淨很多。

秘製新加坡酸辣蝦

黑松露蝦多士:7 件~$220
味道和外型都像酒樓的炸蟹鉗,只是多了點點黑松露,反而看不到那塊多士,因為被蝦膠包著炸,筆者個人認為叫黑松露炸蝦餅會較為合適。

黑松露蝦多士7件

避風塘鮮魷~$138
太多椒鹽,濃味者喜。
避風塘鮮魷

招牌芝麻雞一隻~$368
芝麻雞皮做得出色,雞皮很脆,皮脆但肉嚡,筆者覺得肉質未夠嫩滑,甚至有點嚡身,以這個價錢來說不便宜。

原隻芝麻雞

家鄉炸米糍7粒 ~$103
最後我們已嬲到忘記要吃甜品,係埋單嘅時候,食店叫住我哋,訂咗甜品未食,於是又坐返入去匆匆忙忙吃完便走。
後來在樓梯發現,原來用現成包裝湯圓炸出來的糯米糍,有芝麻及花生湯圓味。

家鄉炸米糍七粒

後記:

筆者訂了以上懷舊菜式,真心估唔到會在八分鐘內送到,(因為食店內剛剛有一個時鐘對住筆者,所以時間記得很清楚),除咗甜品他們係會後上,可能是我之前講咗拖住⋯⋯

由於在訂枱時已問食店,是否免開瓶,有冇食飯時間限制,他們回覆是沒有,問好細節才訂枱的,所以估不到有如此待遇⋯⋯

其實明白香港地租金貴,要分時段用膳,但起碼晚餐都有一個半至兩個鐘用膳時間吖!

所以如果太多人,建議千萬勿坐樓下,太迫,樓下只適合四人用膳。
在離開前,大家要上洗手間,於是到樓上才發現,原來樓上有四至五張圓枱。
相信大伙兒坐樓上才會感到菜館的感覺。
一向都很少對食店有劣評,但今次真的氣難平⋯⋯

2024-05-24
2024-05-29 904 瀏覽
連自費飲食網紅都讚,食完有點驚喜。餐牌有很多款鑊氣小菜,主打地道懷舊菜。我們點了招牌菜芝麻雞、梅子荔芋鴨、蝦多士鹹魚煎肉餅同黃金鮮魷。對於最鍾意食雞既我,芝麻雞真係有料到,從來未食過咁特別。雖然食得出係用冰鮮雞,但肉質嫩滑,芝麻沾滿全隻雞,雞味適中,又香又脆皮。梅子荔芋鴨都係懷舊菜,梅子汁夠酸甜,食落唔會油膩,開胃好味。最欣賞係蝦多士,蝦膠中有好多鮮蝦,蝦膠入口好彈牙好鮮味,食得出廚師花了好多心機打出咁彈牙蝦膠。所有菜式都反映到廚師心機,值得讚賞!
2024-05-23
2024-05-27 888 瀏覽
食物份量足,碟碟都大大碟,睇見都開心。味道方面都可以:爵士湯偏淡,無嗰種一飲就知好多材煲左好耐嗰種感覺、焗魚腸都唔夠香第一啖仲有啲啲腥、蝦多士非常好味、芝麻雞好香好脆但偏咸、腰果密椒鱔超好味鱔肉大大舊、荷葉膏蟹炒飯都非常出色蟹算大隻。環境方面就認真麻麻,超迫,坐得唔舒服。服務態度都幾好(除咗門口坐收銀枱嗰位阿姨),上菜速度正常。openrice 訂咗枱後佢哋會whatsapp 菜單俾你睇同預訂,都方便清晰。食飯時間得一個半鐘,其實係趕,但因為坐得唔舒服所以快啲走都ok.
芝麻雞
荷葉蒸膏蟹炒飯

2024-05-24
芝麻雞
荷葉蒸膏蟹炒飯
今天下午去土瓜灣高山劇場陪阿媽看大戲,睇完才未夠六點,近近地找間食店吃過晚飯才離開。從OpenRice找到這間所謂「隱世食店」見佢食^評好好就此一試,叫咗芝麻雞、一字骨及小炒王。原本想叫蒸魚腸怎知店員說要預訂才有。咁我就算沒有試啦。一字骨及小炒王的味道都好,但是芝麻雞就有點失望,冰鮮雞肉,沒什麼鮮味。只是芝麻頗多及雞皮幾脆。食店環境就使人失望,被安排上樓上坐,一張大枱跟其他人客人合併,足足坐成12人。三唔識七咁坐左三台人真係冇癮。還有最使人不快的就是服務員的態度奇差。我心想我們都盡量希望多留港消費去支持香港食肆。怎知香港食肆的經營者好不爭氣,班夥計有心趕客咁款。搭枱的年長女士都有同感,唔識路上樓上問多兩句,更俾樓下阿姐呼呼喝喝,搞到佢都話唔會再有下次幫襯啦。唉!食餐飯啫,搞到大家咁唔高興為乜呢?怪不得啲香港年青家庭咁辛苦都要北上。因為消費得來有勝價比、優越感及滿足感。平民食肆想留住顧客,除咗食物要保持水準外,就要花點心思培訓員工好好待客。不要恃住老店就忘記咗對客人的基本禮貌。