2019-07-04 581 瀏覽
其實依間餐廳價錢係中環黎講 都真係算平同埋佢份量唔係細都真係幾抵食除左佢個天花不斷滴水 落單會落錯 收多左錢之外 我覺得味道同價錢都係可以既唔難搵 點解話佢落錯單同收多左錢呢因為我叫左依個木耳黎食我只係叫一份木耳但佢上左兩碗 我當時就諗 :「丫 咁幾抵喎 有兩碗 都係廿蚊!」但後尾睇單 先見到原來一碗係廿蚊 兩碗佢就收左$40 咁其實我未食過你間餐廳 我唔會知佢係一份即係一碗 我無追究 不過佢落錯單 其實唔係一次因為我朋友落野飲 佢又聽唔到 我地要後加我話要鹽水雞套餐 佢覆我個陣又話我係單點⋯同佢覆我單個陣都係話一份木耳 唔知點解最後係咁個日星期六 唔想嘈 同我地都食哂 我地就由佢不過下次其他食客嗌既時候要小心d lor仲叫左蒜蓉炒A菜 $48都清甜好味既仲叫左依度必點既水蓮無食過依種菜 少少似蔥加菲菜咁 有趣 $88 可以一試我仲叫左鹽水雞套餐喇 佢本身跟飯 我問可唔可以轉米粉佢答我要加$10 好我加但係你睇下佢個米粉 係大份架不過無咩味囉我差d成碗無食過 好在我屋企人幫我食左 唔係個$10 又白白咁哂左個雞同菜都幾好食佢仲送左個前菜 我就麻麻地咁我地仲叫左桂圓茶 同埋百香果茶飲兩樣
其實依間餐廳價錢係中環黎講 都真係算平

我地仲叫左桂圓茶 同埋百香果茶飲
兩樣都幾好味 不過不失咁啦
埋單$436 係中上環 算係咁啦⋯⋯

2019-07-03 2081 瀏覽
從一百多隻熊貓的新聞中知道元創方,卻一直沒踏足過這個創意和設計集中地。終於,今天來這個歷史建築參觀閒逛。一行人逛得累了,便在元創方找到這家餐廳吃午飯,進入餐廳便會看到一些書籍、懷舊理髮椅...不小心會以為進了時光機......(笑)櫻花蝦炒飯 (套餐),其實套餐是一碟飯再加一小碟煮小蕃茄而已。櫻花蝦灑在飯上令顏色更漂亮,飯粒分明而乾身,炒飯很香,蝦仁也有鮮味,不錯吃。而煮小蕃茄味道清新,有新鮮感哦。養生藥膳排骨飯 (套餐)飯餐送來時,可以聞到陣陣藥材香氣,看著湯表面有點油,沒有吃到,未能評論。台式鹽水雞 (套餐)這個套餐相對清淡,白飯面灑上一些黑芝麻,除添加了顏色,還增添健康元素。芭樂梳打,味道清新帶芭樂香,可以再點。剝皮辣椒雞湯第一次喝這個雞湯,底韻鮮甜,被它的辛香吸引,雖然越喝越辣,越喝越汗,但實在好喝。
櫻花蝦炒飯 (套餐)
櫻花蝦灑在飯上令顏色更漂亮,
飯粒分明而乾身,炒飯很香,蝦仁也有鮮味,不錯吃。
而煮小蕃茄味道清新,有新鮮感哦。
養生藥膳排骨飯 (套餐)
養生藥膳排骨飯 (套餐)

台式鹽水雞 (套餐)

台式鹽水雞 (套餐)

芭樂梳打,味道清新帶芭樂香,可以再點。
芭樂梳打

2019-06-02
午餐
櫻花蝦炒飯 (套餐)
2019-05-31 311 瀏覽
會回頭既文青台式餐廳🌿🕊係PMQ影相影到肚餓 正當煩惱梗食乜好既時候 望一望樓下有一間好有特色既平民台灣餐廳✨係冇做任何 research既情況下就入左去試嚕(>人<;)台式滷味拼盤$75全部食材都好入味 好耐冇試過食到咁入味既滷味 絕對唔馬虎架😭滷肉飯$33份量唔會話好細 係台灣食到既滷肉飯好接近 我諗一人叫一個黎自私食都唔係好過分姐(>人<;)原住民風味豬肉$75雖然佢個樣其貌不揚 望落好似冇乜特別咁 但一上到枱既時候已經知道會係驚為天人 聞到好香既辣椒味 再加埋炒香左既豬腩肉 真係好惹味 送飯一流✨🥰除左打卡影相之外 食物質素都唔錯 絕對會返轉頭再食( ´▽` )ノ📍喵一下 中環鴨巴甸街35號元創方B座Hollywood地下HG01-HG05號舖
會回頭既文青台式餐廳🌿🕊

台式滷味拼盤$75

滷肉飯$33

原住民風味豬肉$75

📍喵一下

• 原住民風味豬肉
2019-05-26 170 瀏覽
牛筋超級軟綿的紅燒牛肉麵手工面不規則的形狀讓人好愉快牛肉和牛筋都很多蒼蠅頭炒飯裡面的豆豉夠軟又不會太軟綿綿朋友吃完第一啖就話“這個好好吃”我要咗黑糖拿鐵,並沒有太甜冷冷的,跟牛奶的比例不錯咖啡可以再苦啲☕朋友仔的冬瓜茶應該都好飲見佢飲曬
牛筋超級軟綿的紅燒牛肉麵
手工面不規則的形狀讓人好愉快
牛肉和牛筋都很多

蒼蠅頭炒飯
裡面的豆豉夠軟又不會太軟綿綿
朋友吃完第一啖就話“這個好好吃”

我要咗黑糖拿鐵,並沒有太甜
冷冷的,跟牛奶的比例不錯
咖啡可以再苦啲☕

朋友仔的冬瓜茶應該都好飲
見佢飲曬
黑糖拿鐵
2019-04-25
黑糖拿鐵
  • 蒼蠅頭炒飯
2019-05-25 174 瀏覽
非常文青的台式cafe🐱環境舒服!·🐔茶燻雞佐烏龍茶漬飯($88)茶燻雞帶輕微苦澀味,不過配埋烏龍茶漬飯,苦澀味被蓋過👍🏻整體清淡不錯😆(其實我非常喜歡食茶漬飯😂😂)·🍜蕃茄牛腱麵 朋友點的,一般般~佢話淡而無味·🍐芭樂汁($35)好喜歡!一見到就心心眼😍清甜🤡·🥭不要對我尖叫($38)名稱好吸睛既芒果沙冰~面頭沙冰,底部啫喱,幾特別!·📍喵一下中環鴨巴甸街PMQ b座Hollywood地下HG01-05號鋪
非常文青的台式cafe🐱環境舒服!

🍜蕃茄牛腱麵 朋友點的,一般般~佢話淡而無味

🍐芭樂汁($35)好喜歡!一見到就心心眼😍清甜🤡

📍喵一下
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯
2019-05-18 182 瀏覽
今天5月18日,初到此店一賞。叫了兩杯茶一件蛋餅。等了30分鐘,然後仕應回來問我們點了什麼?再説一片。又過20分鐘。回來又説是否點了肉鬆蛋餅?説:「對。請問飲品何時到?」答:「再過10分鐘。」説:「那蛋餅呢?」「大約20分鐘。」結果等了1個小時才來。為什麼那台灣口音的服務員(有可能是老闆)為何不一早寫下要點的食品?蛋餅來前先飲已等了1個小時的玫瑰洛神花茶和黑糖^_^珍珠奶茶。味道不錯。蛋餅時坐了1小時12分鐘才到。食了,不外如是。不值再去。
今天5月18日,初到此店一賞。叫了兩杯茶一件蛋餅。
等了30分鐘,然後仕應回來問我們點了什麼?
再説一片。
又過20分鐘。回來又説是否點了肉鬆蛋餅?
説:「對。請問飲品何時到?」
答:「再過10分鐘。」
説:「那蛋餅呢?」「大約20分鐘。」
結果等了1個小時才來。

蛋餅時坐了1小時12分鐘才到。食了,不外如是。

不值再去。
2019-04-11 209 瀏覽
星期日行到攰攰地,坐下飲杯啤酒。原來有戶外坐既,仲有梳化添,舒服晒!只係叫左兩個小食,秘製雞翼&薯條三兄弟! 啤酒有台式又有港式,自己出bar枱叫既。見到店員介紹既陳皮啤酒,吓,"陳皮"?! 有冇咁搞笑呀,佢仲要用陳皮梅d包裝紙架,好有心思!真係有陳皮味架喎,少少澀幾特別,good good秘製雞翼係單骨既,似沙拉骨嗰d醬汁,OK啦。薯條三兄弟即係薯仔,蕃薯同紫薯,佐酒之選!喺度坐下真係幾舒服,今日唔係好多人,靜靜地又坐左兩粒鐘,補充體力後繼續shopping
真係有陳皮味架喎,少少澀幾特別,good good

陳皮啤

秘製雞翼係單骨既,似沙拉骨嗰d醬汁,OK啦。

秘製雞翼

薯條三兄弟即係薯仔,蕃薯同紫薯,佐酒之選!

薯條三兄弟

玫瑰洛神花茶

陳皮啤
玫瑰洛神花茶
2019-04-06 156 瀏覽
今日天氣好好,所以決定帶埋bb去PMQ行吓放吓電。好耐冇黎,原來餐廳變咗好多,見到呢間台灣野幾吸引又有Hugh chair,所以決定一試。室內以木及書為主要材料,有d似去咗台北既閲樂書店café😊我哋叫咗紅燒牛肉麵,啲牛肉好入味,牛筋炆得好林,湯底都好濃,好好味👍🏻餐廳嘅環境好舒服,佢除咗主打台灣食品之外,亦有一系列嘅香港手工啤酒,而佢哋都有一個室外嘅地方,可以比大家飲下野,傾吓計hea吓👍🏻大部份員工都是講國語的,所以相信是真正台灣人開的,咖啡都有質素,喺PMQ行得攰,呢度係一個好嘅地方係休息一下
2019-04-05
2019-03-26 143 瀏覽
放假去pmq chill下,每次都會比呢間cafe既裝修吸引,今次一於入去試下。可能因為下午茶時間,入面唔係好多人,我地兩個人都可以坐到四人枱,裝修以台灣文青風為主,予人感覺舒服。食物方面,首先講下呢個台式醉雞,感覺好足料,酒味濃郁,但可能因為咁所以食到最尾有d苦澀,反而係醃過既車厘茄酸酸甜甜好惹味。肉鬆起司蛋餅,饀料冇想像中豐富,不過不失至於呢個岩鹽拿鐵,唔知係咪因爲加左冰,奶味略嫌不足,成杯咖啡比較水。整體黎講,feel到餐廳係有心打造一個鬧市既文青聚腳點,食物同咖啡則不過不失,唔可以話差但又未去到好有驚喜。

肉鬆起司蛋餅,饀料冇想像中豐富,不過不失

星期日慶幸天氣不俗,終能與女朋友出外走走,這次來到上環元創坊。順道在這間喵一下飽餐一頓。餐廳內有很多不同的書籍和很多文青甚歡的產物出售。餐廳用上懷舊文青風格作主調,令人有像走進時光隧道般來到年代久遠的台灣餐廳內一樣。台式滷味拼盤:拼盤內含豬耳,雞翼,海帶,豆干,雞蛋,蘿蔔這幾款全部食材均入味非常,令人齒間留下陣陣滷水既香味。小魚山蘇:台灣地道小菜,而山蘇亦很少能在香港吃到,上次吃的時候亦正正是在台灣,這菜完完全全勾起在台灣的美好回憶。味道方面,餐廳是用蒜頭和沙甸魚乾來炒山蘇,令其充滿了沙甸魚乾既咸香,亦令山蘇包含了濃濃既蒜香,兩者是何等既配合,令整道菜提升到第二個層次。台式三杯雞:雞肉嫩滑無骨,醬汁香甜,令人一想再吃。肉鬆芝士蛋餅:蛋餅中芝味濃厚,肉鬆甚多,令人非常滿足。原住民風味豬肉:豬肉用上五花腩薄切,令其充滿油香,再配上些黑胡椒,令其惹味非常。

餐廳內有很多不同的書籍和很多文青甚歡的產物出售。

台式三杯雞:雞肉嫩滑無骨,醬汁香甜,令人一想再吃。

肉鬆芝士蛋餅:蛋餅中芝味濃厚,肉鬆甚多,令人非常滿足。

2019-03-18 2299 瀏覽
呢個星期都在PMQ搞市集,星期五好早settle好,就去左喵一下食下午茶,剛剛開張時有來過一次食Lunch,餐廳擺設用上懷舊風作主調,好有民國年代的社會風格。而家除左可以坐室內,亦可選擇坐室外,呢個天氣唔會太熱,間中有少少風其實幾舒服的~落雨都可以坐出面梳化位或卡位,因為室外係用玻璃天花,唔會淋濕,都幾Chill的~樹子水蓮 $80水蓮是台灣地道菜,屬於水耕菜,店家用蒜泥清炒,保留了水蓮的清脆爽口。肉鬆蛋餅 $35新推出的下午茶餐牌有一系列的蛋餅供應,揀了肉鬆的那一款,雖然我不太喜歡芝士,但也覺得不足,蛋餅夾下去有點鬆散,味道也有改善的空間吧。台式滷味拼盤 $75每次去台灣都會食滷水,呢碟拼盤有齊豬耳,雞翼,海帶,豆干,雞蛋,蘿蔔,難得地全部都好入味,又唔會得個咸字,調味恰到好處,最喜歡蘿蔔同豆干及豬耳,蘿蔔清甜無渣,豆干有淡淡黃豆味,係正的~~!PMQ好多打卡位,影相影到累,不妨一試,仲可以影埋文青相呀~~~~~

肉鬆蛋餅 $35
肉鬆蛋餅 $35

2019-03-16 98 瀏覽
星期日慶幸天氣不俗,終能出外走走,這次來到上環元創坊。順道在這間喵一下飽餐一頓。餐廳內有很多不同的書籍和很多文青甚歡的產物出售。餐廳用上懷舊文青風格作主調,令人有像走進時光隧道般來到年代久遠的台灣餐廳內一樣。台式滷味拼盤:拼盤內含豬耳,雞翼,海帶,豆干,雞蛋,蘿蔔這幾款全部食材均入味非常,令人齒間留下陣陣滷水既香味。小魚山蘇:台灣地道小菜,而山蘇亦很少能在香港吃到,上次吃的時候亦正正是在台灣,這菜完完全全勾起在台灣的美好回憶。味道方面,餐廳是用蒜頭和沙甸魚乾來炒山蘇,令其充滿了沙甸魚乾既咸香,亦令山蘇包含了濃濃既蒜香,兩者是何等既配合,令整道菜提升到第二個層次。台式三杯雞:雞肉嫩滑無骨,醬汁香甜,令人一想再吃。肉鬆芝士蛋餅:蛋餅中芝味濃厚,肉鬆甚多,令人非常滿足。原住民風味豬肉:豬肉用上五花腩薄切,令其充滿油香,再配上些黑胡椒,令其惹味非常

餐廳內有很多不同的書籍和很多文青甚歡的產物出售。

台式三杯雞:雞肉嫩滑無骨,醬汁香甜,令人一想再吃。

肉鬆芝士蛋餅:蛋餅中芝味濃厚,肉鬆甚多,令人非常滿足。

2019-03-09 1393 瀏覽
逛完 PMQ 到了晚飯時間,被喵一下外的貓兒吸引進了舖內。店內充滿台灣民國年代的社會風格。特意選擇戶外晚膳,感受一下台灣原住民的風味。烏龍茶香燻雞有煙燻的味道,雞肉厚而且紮實,烏龍味則不明顯。五更腸旺這道菜是有典故的,當年蔣經國的廚師為了滿足高官味蕾,用小火慢慢熬煮豬腸和鴨血,一煮就到五更天(即是凌晨 3 點至 5 點),所以取名「五更腸血」,後來知名畫家張大千嫌菜名不好聽,把名稱改成「五更腸旺」。配上酸菜跟潮州的做法很不同,整道菜是偏辣但好好吃、很惹味,香軟肥嫩的豬大腸亦都洗得很乾淨 。滑溜順口的豬紅亦好稔。喜歡嘗辣的 L 覺得伴飯一流。香氣及口感十足,加上帶辛辣讓人有全身通暢的快感。原住民風味豬肉是 L 最愛, 豬肉片肥有點上腩肉配上辣椒炒非常惹味。吃了這麼多肉都需要有點菜平衡一下,一碟月見過貓,過貓是山珍野菜。間中吃就是了,對上一次吃到經已是一年多於花蓮太魯閣吃過了。肉鬆起司蛋餅外層蛋餅有很多層但每層都很薄,吃時特別有口感。中間的芝士是半流心,配上肉鬆令口感大增。不吃飯則飢、不讀書則愚
逛完 PMQ 到了晚飯時間,被喵一下外的貓兒吸引進了舖內。

店內充滿台灣民國年代的社會風格。

特意選擇戶外晚膳,感受一下台灣原住民的風味。

烏龍茶香燻雞有煙燻的味道,雞肉厚而且紮實,烏龍味則不明顯。

不吃飯則飢、不讀書則愚

2019-02-28
  • 原住民風味豬肉
2019-03-03 99 瀏覽
今晚同朋友食咗間吾錯嘅台灣Café。裝潢配合咗原創坊文青氣息,除咗書、雜誌之外,仲有好多懷舊擺設,絕對係忙裏偷閒兼打卡嘅好地方。加上餐廳空間比較大、環境清靜,同朋友傾計都暢快啲。喺呢間氣氛咁好嘅餐廳,我叫咗一碟前菜同三份家常菜,仲有一份蛋餅同兩杯特飲。「小魚山蘇」、「樹子水蓮」、「月見過貓」等嘅小菜名都好吸引,至於家常菜我就點咗三杯雞、滷味拼盤同烏龍茶薰雞。三碟菜入面最有特色嘅就一定係薰雞啦,佢有一陣烏龍味,仲有啲茶葉係上面,食落去幾特別。至於個蛋餅肉鬆亦好入味,絕對比一般蛋餅好食。不過,我哋最鐘意嘅係佢嘅特飲。原先唸住淨係飲珍珠奶茶,但見到餐牌特飲啲名咁特別就叫咗兩杯試下。我哋叫咗杯情人果冰沙同「漫步在雲端」。一開始叫嗰時都吾知係咩嚟,黎到真係好驚喜,原來「漫步在雲端」喺有棉花糖喺上面嘅一杯特飲,如果下次有機會一定要試埋另一款特飲「春風滿麵」啦>_<

2019-03-01 89 瀏覽
與友人計劃好的台灣之旅臨時取消,心裡難免失望,盼望多時的台灣夜市美食團泡湯了。幸好香港是個美食之都,世界各地的菜式均可以嚐到。在PMQ元創坊剛好有一台式餐廳,正好慰藉一下我失落的心靈。室內充滿一片懷舊氣息,有乾花、舊式相機、還有不少有趣書藉,感覺休閒放鬆。首先點了一客限量台灣山菜 — 小魚山蘇。山蘇富含鈣質、鐵質及膳食纖維,質地脆嫩,是相當受台灣人喜愛的天然食材。配以小魚快炒,具咸香而不油膩,不錯。薯餅做的蛋餅?沒錯,想不到薯餅亦能做成蛋餅內的材料,薯餅香脆,蛋皮又酥又薄,加上邪惡的沙律醬,不失為一款香口小食。接著是古早味滷排骨,跟我預期中的有出入,原本以為是帶骨連少許肥肉的排骨,這個比軟像是全瘦的豬排,幸好肉質不覺粗嚡。主角當然是我最愛的台灣家常菜 — 豆乳雞!雞塊先以腐乳醃製,再裹上木薯粉炸至金黃色。香、酥、脆兼備,散發出陣陣腐乳鹹香味,令人一口接一口!很快被清盤👍🏻這次台灣菜體驗總算滿意,食物質素、環境、服務態度均不俗,安慰自己當去了一遍台灣吧。
小魚山蘇
薯餅蛋餅