2010-06-21 758 瀏覽
星期六同幾個舊同學喺銖記食完飯,再去蓮園食埋甜品,發覺都唔係好夠飽,正諗住返出銅鑼灣再搵嘢食之際,俾我哋發現到呢間小店,我記得早排喺飲食雜誌都睇過佢哋嘅訪問,一場嚟到跑馬地,梗係要試吓啦!我只係叫咗幾個淨餸,我最鍾意佢嘅蘿蔔和豬紅,蘿蔔清甜無渣,好似食緊日式的關東煮咁;豬紅無腥味,口感亦佳;另外魚蛋彈牙,辣味適中;豬皮爽脆,唔會浸發過度,最後要一讚佢哋個湯,好明顯唔係味精水,唔會一味死咸,食完唔會覺得口渴。唯一尾中不足係無冷氣,現在大熱天時食就熱咗D,不過我下次都一定會再嚟,因為真係好好食,流住汗食都值得。
舖仔細細,但好多選擇
嘩! 原來都好多雜誌訪問過呢度喎!
雖然係一碗普通的車仔麵,但好明顯食得出係有用心去煮囉!
2010-06-19
嘩! 原來都好多雜誌訪問過呢度喎!
雖然係一碗普通的車仔麵,但好明顯食得出係有用心去煮囉!
  • 豬紅,蘿蔔,大腸,豬皮
2010-04-30 280 瀏覽
The food and setting was clean.Best Lemon tea: Even though I rarely drink it, I will here!!Best Laksa soup.Best Tom Yum Kung soup:Again I never have this, but here it doesn’t have that lemon grass taste and the onions matched the soup base very well. It basically tastes lemony, and the soup tastes just like Mama’s brand Tom yum instant noodles. Best chow mein:All the strands of noodles were evenly covered with flavour and colour, every mouthful was packed with ingredients such as red sausage, se
Best Lemon tea:
Best Laksa soup.
Best Tom Yum Kung soup:
Best chow mein:
All the strands of noodles were evenly covered with flavour and colour, every mouthful was packed with ingredients such as red sausage, sesame.
Best liver:
Tastes even better than Trusty gourmet, cut to small pieces, there was so much in my bowl, I thought I was on the last piece, but I kept discovering more at the bottom of the bowl

Best menu:
Nice and clear, with ENGLISH too!
2010-04-16 123 瀏覽
再防已差不多有一年,舖子多了報導,多了點名氣。這次點了3餸:豬心,豬肝和菜肉餃,加上米線。 豬肝相當不錯,豬心就煮得過火了,而且很"咸"。菜肉餃不過不失。湯底清甜,吃後有點睡意,不知是否下了味精?!
再防已差不多有一年,舖子多了報導,多了點名氣。
2010-04-16
2010-04-03 90 瀏覽
復活節出黎玩, 無野做同女朋友搭叮叮到跑馬地閑逛係橫街見到呢間車仔麵, 見出面有好多報紙介紹, 伙計又係咁同我地介紹入面既食物, 所以就入左去試下跟住伙計既推介, 叫左個豬紅, 蘿白, 牛腩, 金錢肚麵. 另外仲叫左個貢丸, 蟹柳, 支竹麵- 豬紅 我本來唔係好食豬紅, 但係呢度既豬紅唔錯, 少少辣幾得意- 蘿白 又係本身我唔係好食, 我覺得係咁多歀餸入面最好食, 好甜無渣唔苦, 好食過平時柱侯牛腩入面既蘿白- 牛腩 好軟甜甜地, 唔會咬極都咬唔開- 其他餸都唔錯估唔到係跑馬地都有咁好食既車仔麵, 同鵝頸橋街市既車仔麵有得比, 下次又係銅鑼灣搭兩蚊叮叮入去食先
復活節出黎玩, 無野做同女朋友搭叮叮到跑馬地閑逛

- 豬紅
我本來唔係好食豬紅, 但係呢度既豬紅唔錯, 少少辣幾得意

- 蘿白

- 牛腩
好軟甜甜地, 唔會咬極都咬唔開

- 其他餸都唔錯

2010-04-03
  • 蘿白
  • 豬紅
  • 牛腩
2010-03-14 111 瀏覽
在跑馬地練跑,也在這附近吃東西。除了鎖定去吃正斗的炸兩之外,就是要試試這一間車仔麵的新店。店子不大,只放上幾個簡單的座位,似乎也是以做外賣生意為主。一個人來,面壁而坐,有店員來招呼的,服務還不錯。 吃什麼是剔紙仔,就來個豬潤豬腸米粉。 先喝湯底,不錯。豬潤薄身爽口,豬腸稔身,味道據說是特別醃製的,可以一吃; 埋單32蚊,多加二元有杯飲品。 看來這裡是可以做下去的。想看足本食評及更多的食物相片,可以來這裡: http://gourmetkc.blogspot.com/2010/03/blog-post_02.html

吃什麼是剔紙仔,就來個豬潤豬腸米粉

埋單32蚊,多加二元有杯飲品。

看來這裡是可以做下去的。

想看足本食評及更多的食物相片,可以來這裡:

在這個地區,做得住的
在這個地區,做得住的
  • ]豬潤,豬腸
今日有D緊要事要黎一黎跑馬地,食完個LUNCH之後就順便搭巴士返工。是日天氣不錯,不太凍,有少少太陽,下午都幾溫暖呀。記得有一次行過見到Freshness Burger旁邊有間食麵的地方,感覺較簡潔,又沒有什麼特別胃口,就來到這裡了。這裡就在樓梯旁,很易找到的。大概 12:30 來到,只有一個客人在光顧,不過我來到後,就立即突然多了很多客人呢,哈哈。可以堂食,不過不是很多位,後來的客人還要再開張檯坐在出面。這裡湯底有冬蔭功喇沙等,不過我唔食得辣,還是要最基本的豬骨湯底好了。三餸一麵(無野飲)盛惠$32,相信一般香港人也會覺得不便宜的,不過既在跑馬地,加上標明用料來貨新鮮等等,好吃的話也可以接受的。拎張紙仔自己揀餸,之後再話俾店員知要咩麵底,我就要左油麵 + 牛腩,豆卜同埋豬粉腸。等了一會就有得吃了,用個紙碗盛載著,但又不會很熱,挺方便的。不過份量其實真的不大,相信一般男士未必夠吃,湯底的確很甜很濃味,說是用豬骨和大地魚熬的,確實清甜好喝又不會太鹹。油麵弄得不會太淋,我覺得車仔麵食豆卜好好味,因為豆卜索哂d湯非常香,咬下去又有豆味,不錯呢。牛腩說是澳洲來的,不知真定假,不過的確頗為嫩口,

牛腩說是澳洲來的,不知真定假,不過的確頗為嫩口,一點也不靱,又有肉味。最喜歡它附有少少肥膏,非常甘香,不過也是只有很少的。個人覺得豬粉腸最好吃,一點也沒有異味,感覺新鮮,而且又不肥膩,有點點煙靱,這個不可錯過呢。一碗細細的麵很快便吃完的,不過味道又的確是不錯的,難怪也有不少客人幫襯。

吃完後,論盡的我不小心的把湯弄翻了.... 導致店員要出來拖地,真的非常抱歉,我亦連番道歉,不過他們真的很好,店員和店主不停對我說不要緊,還說沒所謂等等,真的非常感謝亦感抱歉 (><)。店主真係非常好,又靚仔又好人!!! =)

下次會想試試其他湯底呢,它有一個叫「大什」的麵,好像很多料很吸引似的,等我下次試下先。=)
2010-01-11 20 瀏覽
星期日晚做到九點收工,心諗未食飯唔知食乜好,記起識得有人係跑馬地開車仔麵,即時由荃灣飛車去試下, 九點半撻陣, 好彩係收十一點半, 叫左碗仔翅, 車仔麵, 送就包括牛肚牛腩冬菇豆朴豬紅蘿白豬心豬粉腸,叻沙湯底. 豆朴豬紅蘿白原非我考慮之列,不過店主推介就一試,果然好食,蘿白無渣豬紅幾甜,豆朴吸左叻沙湯好好味. 其餘送就一般ok喇. 幼麵質素都ok, 叻沙湯底幾好, 幾醒胃.碗仔翅味道不錯, 用料都足, 只係欠缺味精味(!), 呢個應該加分!價錢黎講的確比一般車仔麵高一截. 不過如果呢個質素賣跑馬地,我覺得個價錢就好合理!
  • 豬紅蘿白豆朴
(非會員)
2009-10-24 11 瀏覽
因為跑馬地好少呢D類型GE店 =]上個星期我專燈去買黎試下我係叫外賣,因為佢舗面好細呢樣都唔緊要,要等得都幾耐都唔緊要因為當時諗住一心黎食下,冇咩所謂LA好LA 之後番到屋企打開已經覺得少GA LA再撩下 發現我叫牛肚佢就比左牛腩 仲要得2件由魚SO得3條(細細條) -.-湯就多,米線就少到得幾啖-.-3送1面 收$32唉.... 已經貴過人,,份量仲要咁......./.\真係試過一次唔會番轉頭我唔係好識寫呢D食評>_<亦都好少寫但實在忍唔住
因為跑馬地好少呢D類型GE店 =]
上個星期我專燈去買黎試下
我係叫外賣,因為佢舗面好細
呢樣都唔緊要,要等得都幾耐都唔緊要
因為當時諗住一心黎食下,冇咩所謂LA
好LA 之後番到屋企打開已經覺得少GA LA
再撩下 發現我叫牛肚佢就比左牛腩 仲要得2件
由魚SO得3條(細細條) -.-
湯就多,米線就少到得幾啖-.-
3送1面 收$32
唉.... 已經貴過人,,份量仲要咁......./.\
真係試過一次唔會番轉頭

我唔係好識寫呢D食評>_<
亦都好少寫但實在忍唔住
2009-10-05 18 瀏覽
揀左個$50 大什面 再加 $8 冬蔭公湯底冬蔭公湯底好味又冇味精餸就有雞尖,大腸,牛肚,豬紅,豬皮,蘿蔔,魚旦魚旦麻麻地雞尖,蘿蔔同豬紅,蘿蔔都係榮記比較好食但入面d員工服務態度好好
揀左個$50 大什面
再加 $8 冬蔭公湯底
冬蔭公湯底好味又冇味精
餸就有雞尖,大腸,牛肚,豬紅,豬皮,蘿蔔,魚旦
魚旦麻麻地
雞尖,蘿蔔同豬紅,蘿蔔都係榮記比較好食
但入面d員工服務態度好好
2009-10-04
2009-10-01 9 瀏覽
sep 29, 09,2人來dinner,叫咗 : 1) my3餸1麵 (hk$42)-要咗叻沙底,要+$10-有蘿蔔,迷你貢丸同豬潤-配油麵-個蘿蔔好甜,又無渣,但友人就覺得唔夠入味-迷你貢丸,細細粒,又紮實,不錯-豬潤雖然唔喺好爽脆,但都無老到-叻沙就對我嚟講,就有辣意,但友人比我強,佢就唔多覺得辣,惹味之餘也有椰香,如果"杰"身番多1d就更好了 2) 友人嘅3餸1麵 (hk$42)-同樣揀咗叻沙底-有豆卜,迷你豬肉丸同豬大腸 -配米粉-豆卜比較小挺身,豬肉丸也不錯,豬大腸也不太覺得有"押"味 * 店員服務好好.............本來坐咗張細枱........後來有客走咗..........就幫我哋搬去另1張枱,唔洗搭枱 * 不過就貴咗少少
sep 29, 09,2人來dinner,叫咗 :

1) my3餸1麵 (hk$42)
-要咗叻沙底,要+$10
-有蘿蔔,迷你貢丸同豬潤
-配油麵
-個蘿蔔好甜,又無渣,但友人就覺得唔夠入味
-迷你貢丸,細細粒,又紮實,不錯
-豬潤雖然唔喺好爽脆,但都無老到

2) 友人嘅3餸1麵 (hk$42)
-同樣揀咗叻沙底
-有豆卜,迷你豬肉丸同豬大腸
-配米粉
-豆卜比較小挺身,豬肉丸也不錯,豬大腸也不太覺得有"押"味

* 不過就貴咗少少
2008-10-29
之前係雜誌見到介紹呢間車仔麵,,好似好特別,因為佢有叻沙同冬蔭公湯底,,好吸引, 於是就lunch time就走去試下~~ 因為唔係食得太spicy 關係, 都係試下個冇咁spicy 既叻沙底+ 米線 (靚仔老闆話咁配比較好食) 豬紅 + 豬潤 + 牛腩~ 食完真係明白點解要收40蚊碗麵,, 因為真係唔錯! 個叻沙湯好香! i love it!牛腩夠"林"唔"un",, 豬潤 + 埋d 叻沙味又好鬼得意~~整體黎講真係唔錯,,,本來想試埋佢地個豆漿, 不過靚仔老闆話幾個月前已經冇賣轉左奶茶個d~~咁就試左杯熱奶茶又的確唔錯! 茶好香~~~好過係中環平時食個叉燒旦飯都25-30蚊碟仲要餐飲另加要15蚊!而家差唔多價錢可以試多唔同既野d錢都比得 "gur" d~~ hahaa另一重點係,,, 今日竟然比我撞到 EASON 黎買車仔麵食!!!!!!!!!!!勁開心丫~~佢真係真係好NICE,,見佢同靚仔老闆一人一句好似好FD咁.... 我都想同佢影張相丫!!! 不過又怕羞下次去希望再撞到佢啦!!

下次去希望再撞到佢啦!!
2009-09-14
  • 叻沙湯底
  • 豬紅
  • 豬潤
  • 牛腩
2009-09-05 13 瀏覽
我和朋友當天放假,我還特別要求朋友陪我到跑馬地找尋這間新式的車仔面檔,但怎料食過一次後,相信以後不會再幫襯。事緣我在飲食雜誌裏得悉跑馬地新開了一間特別的車仔面檔,有特別的餸(豬潤)和湯底(冬蔭功味),於是心想少有到跑馬地逛,於是便特別走到跑馬地一心想找尋這間鋪頭。走了很久我們也未找到這間鋪,相信是因為不熟悉跑馬地的地方。終於找到了,但幫襯後的感覺十分不爽。首先,我叫了一碗有豬潤、雞翼尖和紫菜的面,另加冬蔭功湯底,不記得是送的還是要付錢,我還有一杯豆漿。朋友點的與我差不多,但不記得詳情,不提了。但我這碗份量少得可憐的車仔面,最後竟要付上$42的價錢!對於一碗份量那麼少的面,已經不提什麼環境或服務質素,純粹一碗3餸面+豆漿,竟要42元的價錢!完全是不值而且令人氣憤!成碗面的味道不錯,豬潤幾好味,其他的也ok,但亦沒有想像般好吃。成個過程最恐怖的是,我和朋友坐在一張細小的枱,因根本不設什麼堂食位,只是老闆為我們開了張細枱(可能feel到我們是遠道而來),在吃面的短短20分鐘,我們枱上和背脊上不停出現很多細小的黑色昆蟲,不知是什麼昆蟲,但最後我們數到有8隻的黑色蟲仔降落在枱面,碗面裏和我們的身
成個過程最恐怖的是,我和朋友坐在一張細小的枱,因根本不設什麼堂食位,只是老闆為我們開了張細枱(可能feel到我們是遠道而來),在吃面的短短20分鐘,我們枱上和背脊上不停出現很多細小的黑色昆蟲,不知是什麼昆蟲,但最後我們數到有8隻的黑色蟲仔降落在枱面,碗面裏和我們的身上。懷疑牠們是從店裏的風扇或其他地方飛出來,我們只好加快的食完和付錢走人。
唉,我也不想對這店說出這些負面的批評,但事實的確如此,我亦沒有任何誇張。這店的賣點,相信是那些印有英文的點餸紙,和一家人的老闆們。但這樣的價錢,相信他們只target於跑馬地的有錢人吧,相信只有沒金錢觀念的人才會拿40多元來吃車仔面,還要在冇冷氣的戶外裏。我想我和朋友已經作出了很大容忍,冇冷氣、食物貴得離譜,最不能接受的是那些黑色昆蟲。留待有錢人去欣賞這間名過其實的車仔面檔吧!
2009-08-17
今天去了跑馬地一試囍之麵的車仔麵~~最初是被它印有"囍"字的碗所吸引,一試之下,好喜歡這個冬蔭公湯底,加了一片lemon的冬蔭公湯底除了帶有一點點酸味,還有淡淡lemon香味~~我還點了蟹柳/豬潤/紅腸~好好味~~我還看到同枱的客人點了叻沙湯底,我也聞到叻沙味道,下次要試一試~**另外,店主一家人也很nice呢,還會跟客人說笑~~對客人照顧周到~值得一讚~~
今天去了跑馬地一試囍之麵的車仔麵~~

很有特式的碗
我的冬蔭公湯底油麵~正~
2009-09-02
很有特式的碗
我的冬蔭公湯底油麵~正~
  • 冬蔭公湯底
(非會員)
2009-08-14 7 瀏覽
早前看到雜誌有間開業不久之車仔麵,住係離島的我終於有時間一試,叫咗個Laksa湯底加豆卜+蘿蔔+豬皮+支竹 $48 Laksa湯底+豆卜 係絕配 ..豆卜吸哂D湯汁哈哈好鬼正豬皮不太重味OK 蘿蔔只可以用二個字~~~超正~~男朋友另叫豬骨湯底+豬粉腸+豬潤+冬菇+炸魚皮 $38豬粉腸不錯 豬潤有小小酒味 冬菇有大細粒但算靚花菇 炸魚皮OK 自問為食的我,一直不太喜歡車仔麵 (怕食物質叉+不衛生)但~囍~算是令小妹又改變咗對車仔都睇法.本人亦覺得价錢合理~~
叫咗個Laksa湯底加豆卜+蘿蔔+豬皮+支竹 $48
Laksa湯底+豆卜 係絕配 ..豆卜吸哂D湯汁
哈哈好鬼正
豬皮不太重味OK 蘿蔔只可以用二個字~~~超正~~

男朋友另叫豬骨湯底+豬粉腸+豬潤+冬菇+炸魚皮 $38
豬粉腸不錯 豬潤有小小酒味 冬菇有大細粒但算靚花菇
炸魚皮OK

自問為食的我,一直不太喜歡車仔麵
(怕食物質叉+不衛生)
但~囍~算是令小妹又改變咗對車仔都睇法.
本人亦覺得价錢合理~~
2009-08-09
2009-08-11 6 瀏覽
係跑地想食宵夜只有蓮苑............... ( 委屈 ) ...唔知以為知使$$$$真係好鬼慘....不用一提大家知道就得啦!哈 原來係條巷仔內間車仔麵收2:00am門口有d熱 ,不過買返屋企食就冇所為啦~(唔平) 原來用料係靚嘢!直得一試正啊!佢哋D咖哩汁~~~~~好辣啊!蘿蔔甜甜地,豬紅小辣(可以再辣D)聽佢哋講剛剛開始做宵夜,同時可叫外買,真係好啦!
係跑地想食宵夜只有蓮苑...............

( 委屈 )
...唔知以為知使$$$$
真係好鬼慘....不用一提大家知道就得啦!哈
原來係條巷仔內間車仔麵收2:00am
門口有d熱
,不過買返屋企食就冇所為啦~
(唔平) 原來用料係靚嘢!直得一試
正啊!佢哋D咖哩汁~~~~~好辣啊!

蘿蔔甜甜地,豬紅小辣(可以再辣D)

聽佢哋講剛剛開始做宵夜,同時可叫外買,真係好啦!
2009-08-08
$45 (宵夜)
  • 咖哩汁 蘿蔔 豬紅