2022-09-24 42 瀏覽
香港的地道茶餐廳實在十分吸引, 今天又掛住茶餐廳, 所以去九龍灣商業區這間好味的茶餐廳試一試!正值下午茶時間,見下午茶餐都有不少款式,輕食的有菠蘿包,、咖喱雞絲包、豬扒包、三文治等,傳統的茶餐廳小食例如大雞髀、雞翼、西多當然有,最特別的是竟然下午茶都有百搭扒餐,可以配搭雞扒、豬扒、豬柳漢堡扒、魚柳等等,十分豐富🥰我叫了迷你乾炒牛河,雖然有迷你這個字,但是原來絕不迷你,炒得非常有鑊氣,牛肉嫩滑大大片,完全有地道茶餐廳的感覺🎉星洲炒米也很好味,蝦大大隻而且加了芝麻、紅椒和芽菜,十分美味。兩個下午茶餐加在一起也不用$90, 正!

兩個下午茶餐加在一起也不用$90, 正!
2022-05-27 315 瀏覽
做完野行過九龍灣,見冇乜人食個下午茶(其實中午飯都未食)…………..常餐士多夠脆,叉燒半肥瘦剛剛好,唔會好似其他咁乾爭爭,環境又舒服不錯不錯下次早少少再試下其他
不錯不錯

下次早少少再試下其他

2022-02-21 312 瀏覽
外賣青咖喱豬扒飯只有非常稀、如水一般的青咖喱汁,沒有咖哩味,只有死咸的味道~豬扒只有半塊,看著如此劣食,實在非常有意欲再下樓另買飯盒⋯原價$59,現特價$53,不算便宜的價錢,真的寧願去附近買3餸飯吃(還有$23可以買零食)😤😤😤下回真的水浸下大雨颱風也不會再光顧😤😤😤
青咖哩豬扒飯
外賣自取
2021-10-28 419 瀏覽
見無咁熱就行過黎呢頭食lunch,有位可直入。叫左個常餐+$1 烘底,多士係唔差既但係個炒蛋就好一般,因為係凍既😅問我要咩湯式,揀左金寶忌廉湯,點知上到枱係普通到無得再普通既湯底😂,完全食唔到忌廉味,佢唔比我揀好過,拉高我expectation。食完都幾飽。
見無咁熱就行過黎呢頭食lunch,有位可直入。

叫左個常餐

+$1 烘底,多士係唔差既
但係個炒蛋就好一般,因為係凍既😅

食完都幾飽。
2021-08-10 444 瀏覽
晏晝食飯 見冇人排隊 入去試吓 叫左個$56 卡邦尼火腿雞肉意粉 加$6 一個湯 一杯奶茶 講真唔好期望咁高 意粉好油 雞肉好孩 d芝士粉未溝暈 一patpat 碗紅湯得個酸字 杯奶茶沖到唔知乜咁 總結 價錢唔算平 食物質數低

總結 價錢唔算平 食物質數低

2021-02-25 881 瀏覽
一向間中黎食早餐,平時侍應態度,無論繁忙定唔繁忙時間都十分之差,只有一個新黎做既好少少既!10點黎食早餐,呢段時間無乜人,叫佢烘燶件多士少少同要熟蛋整份咁既野黎,整份燶到黑色既多士,咁叫燶少少?煎到燶既熟蛋,個老闆娘好好野當睇唔到咁照出俾客人食!同個四眼老闆娘講換仲黑口黑面,一向成間餐廳既員工都態度十分差,野食包括蛋、多士、腸仔同豬扒都係凍冰冰既,但佢豬扒真係好食先間中去,以後可以blacklist!!!

2020-10-01 946 瀏覽
Lunch 唔想食飯。簡簡單單又一餐叫左個茶餐食。。叉燒公仔麵滑蛋出色。有蛋味叉燒普普通通味道唔錯。。環境乾淨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Lunch 唔想食飯。簡簡單單又一餐
叫左個茶餐食。。叉燒公仔麵
滑蛋出色。有蛋味
叉燒普普通通
味道唔錯。。
環境乾淨
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
係依區想搵間整得好食既中式、西式早餐🍴黎依間岩晒,除左早餐款式多,有麵餐🍜、扒餐西式早餐🍽、營養早餐等依間早餐杯凍檸茶沖得吾錯,茶底好早餐好食其次,杯茶好飲好飲都好緊要依間茶餐廳早餐足料夠份量、麵餐有包同蛋跟😋西式扒、魚柳早餐,仲有茄汁豆伴碟重點係即叫即整🍳食物吾會整定凍晒上碟而麵餐湯底勝過成條街隔離左右既餐廳,未黎過可以試下,試過就信無介紹錯餐廳服務員好有禮貌,而且落單好快由落單到食物上檯跟到足,而茶餐廳黎講吾錯由於吾想重複食物相片上傳到餐廳相簿,想睇我推薦既食物相,可以按相簿睇下
係依區想搵間整得好食既中式、西式早餐🍴

依間早餐杯凍檸茶沖得吾錯,茶底好

早餐好食其次,杯茶好飲好飲都好緊要

依間茶餐廳早餐足料夠份量、麵餐有包同蛋跟😋
西式扒、魚柳早餐,仲有茄汁豆伴碟

重點係即叫即整🍳食物吾會整定凍晒上碟

餐廳服務員好有禮貌,而且落單好快

由落單到食物上檯跟到足,而茶餐廳黎講吾錯

早餐
2020-06-27 723 瀏覽
日式咖哩蛋包飯 ($53)有一杯餐飲(凍飲加兩蚊)賣相已經...話係日式蛋包飯 但係個蛋係全熟... 冇咩蛋香咖哩味道好普通,有少少肉碎同菜但勝在飯量多,啱哂啲大胃王可以填包肚總結呢碟日式咖哩蛋包飯 似係頹飯居多但係工廠區茶餐廳level確係唔應該要求咁多嘅recommendation rating (out of 5):
日式咖哩蛋包飯 ($53)
有一杯餐飲(凍飲加兩蚊)
賣相已經...

話係日式蛋包飯 但係個蛋係全熟... 冇咩蛋香
咖哩味道好普通,有少少肉碎同菜
但勝在飯量多,啱哂啲大胃王可以填包肚

總結呢碟日式咖哩蛋包飯 似係頹飯居多
但係工廠區茶餐廳level確係唔應該要求咁多嘅

午餐
2020-05-16 577 瀏覽
上星期食完個早餐覺得好抵食,都唔錯,今日再試,唉左一聲,叫左煎雞扒麵,煎蛋腸仔,個煎蛋凍嘅,條腸暖暖地,不過大家睇下條腸,唔知整左幾耐,重要鬼咁難咬(因為啲皮煮到已經有一層)。。。失望。師傅咁嘅態度真係唔掂!腸仔咁簡單都要煮定,唔知係唔係得一個師傅,所以餐牌啲野食都頗為簡單。

2020-05-16
午餐
  • 天天Good  Morning$32
好鍾意黎工廠區搵嘢食呀❤️❤️成日覺得工廠區好神秘但係又一定會搵到好嘢食🤩🤩🤩今日嚟到九龍灣工廠大廈入面搵到呢間四喜冰室,雖然佢係工廠大廈入面但係裝修都好靚仔👍👍餐牌仲要勁多選擇😋😋淨係早餐已經有好多野揀,最後我揀咗西式扒餐,脆香雞扒配炒蛋腸仔牛油多士🤩🤩一上枱已經好吸睛,由於我嗌左兩份炒蛋,所以上碟既份量真係好多❤️❤️滿心歡喜🤟🏻🤟🏻急不及待即刻食一啖蛋,結果真係冇令我失望呀,滿滿嘅蛋香,好creamy😍😍感覺有啲似澳洲牛奶公司嘅炒蛋🤪雞扒煎得好香脆但係又唔會好鞋口👍👍條腸仔係有heart嘅,唔似得其他茶餐廳淨係得條烚腸,煎得啱啱好嘅腸仔配埋牛油多士💓💓成份早餐質素好高,重點係性價比相當高👍👍我會嚟試埋下午茶架😻😻

2020-02-27
早餐
  • 脆香雞扒炒蛋腸仔餐
2019-12-05 601 瀏覽
四喜冰室的早餐頗美味及價錢合理,這餐廳經開非常多人,中午時段更要等位!但是很奇怪他旁邊的另一間茶記,卻經常不太多人,不知道是什麼原因!這次我選擇了炸魚枊早餐,他的魚柳是即叫即炸的,上餐時還是熱辣辣的,比一般快餐店的好多了!而他的奶茶也很不錯,茶味挺香的,而我要求他少奶,奶的份量也恰到好處!而且店內的員工大部份也非常友善!除了一位蓄長髮帶黑色方形粗邊眼鏡的女士,我們問她要餐具時,她非常晦氣地掉到枱上!我明白不能要求茶記員工提供太好的服務,但也不是將餐具掉到客人的枱上吧!
炸魚柳西式早餐
$40 (早餐)
炸魚柳西式早餐
2019-10-13 464 瀏覽
公司附近都有好幾間茶餐廳,但其實我都唔係間間都試過。依一間四喜冰室,我都係黎過一兩次。可能係因為佢哋環境,D檯係非常之密,坐得唔係好舒服,簡直(再) 肥少少都好似出出入入都難。佢地嘅價錢都唔係好平,一個常餐要$47,見今日午餐選擇好似一般,都係照叫左個常餐。首先黎嘅係火腿炒滑蛋,仲有一篇好薄嘅排包。滑蛋唔錯,真係好滑,不過食落好似有少少溝左粉定係奶,火腿呢就比較HEA,好似只係烚左。麵就要左薑絲鮮牛肉麵,因為無論蕃茄湯定係忌廉湯配薑絲牛肉都好似怪怪的,所以加咗錢換左辛辣麵。唔知係咪可能太耐冇食過辛辣麵,覺得呢度嘅辛辣麵好似係特別辣好刺激。至於牛肉嘅份量就比較少,大概都係三四片,被梳打粉招呼得略為嚴重冇咩味。呢個價錢來講,就有啲貴,下次可能都係再一段時間先會諗再嚟喇。

2019-07-05 752 瀏覽
最近我成日喺九龍灣出沒 lunch hour出街食飯嘅打工仔真係好多🤕 好彩呢頭都有好多餐廳選擇 今日嚟咗呢間位於其士商業中心地下嘅茶餐廳 lunch time都幾多人幫襯 一個人就比較易搵位 中西式嘅飯餐都有得揀 我叫咗煙肉奶油焗雞扒飯 本身都有啲擔心叫焗飯會製作需時😂 因為要趕住上翻office做野😿 不過原來我諗多咗 個飯大概五分鐘之後就嚟啦 焗飯熱辣辣咁上檯 見到面頭邪惡至極嘅芝士就真係流晒口水 雞扒唔會焗得太乾身 咬落口仲有肉汁既 飯亦都有炒底👍🏻 個芝士汁真係好濃郁 啱晒我呢個芝士怪 洋蔥同煙肉真係好夾 不過啲煙肉就有少少韌整體嚟講 呢個午餐嘅質素都可以講係高於一般 五十幾蚊包飲品都okay 九龍灣普遍食飯都較貴 搵到呢間平平地食個午餐嘅餐廳都幾驚喜 都係一個好選擇🐷

「四喜冰室」是九龍灣區比較有名的冰室,主要以性價比高及水準穩定見稱,味道當然不在話下,效率更是相當的高!由於地理位置方便,基本上由德福廣場下天橋後就會看到,往往都是人流旺盛。日前本人再來光顧早餐數次,每次大多是選擇Morning早餐,什麼叫Morning早餐?其實是此冰室每日指定的早餐,一個月有多少天就有多少個配搭 (詳細請見附圖餐牌)。此餐真的是很豐富,除了每日不同的麵款,還配搭方包或排包、 以及兩種配菜,如腸仔、 紅腸、 火腿、 餐肉、 煙肉、 炒蛋、 煎蛋等,配以熱飲 (可加$2配凍飲或支裝維他奶或鮮奶),而且價格不高,相當實惠,相信是很多附近上班族的喜愛之選,保證能令你有一個滿足的Good Morning!

豬軟骨出前一丁

方包+煙肉炒蛋+茶走

沙爹牛肉出前一丁

方包+煙肉炒蛋

可選熱或冰的樽裝維他奶
2019-05-20
$31 (早餐)
  • Morning早餐