2018-12-01 569 瀏覽
秋風起,食腊味!又係去廟街食煲仔飯嘅好時候喇!其實而家煲仔飯係一年四季都有得食,但一諗起冇冷氣嘅廟街…… 都係秋涼至嚟啦!講起廟街煲仔飯就自然諗起四季,四煲仔飯由當初 $18/$22 到而家$4X。價格仿如自己年齡一樣不斷上升,但係質素就每況愈下 回想以前,四季嘅煲仔飯款式多價錢平,經典有鳳爪排骨、窩蛋牛肉、臘腸滑雞、貴價嘅有田雞煲仔飯。煲仔飯飯粒分明,飯焦香脆,餸料肉多鮮嫰,加埋秘整豉油,真係一絕!但近呢幾年就情已逝~價錢貴,餸料少,排骨飯嘅排骨只有肥膏同骨,滑雞只有雞皮,臘腸又硬又成口油 連飯焦都只有燶焦(唉~)唯一不變嘅係蠔餅水準始終如一,蠔仔飽滿,粉漿非常香脆 真係一味救全家!香港鋪租貴難經營,我明!但年年加價,竟然將價就貨仲要係劣貨就……
秋風起,食腊味!又係去廟街食煲仔飯

連飯焦都只有燶焦(唉~)

唯一不變嘅係蠔餅水準始終如一,蠔仔飽滿,粉漿非常香脆
真係一味救全家!

• 蠔餅
2018-11-21 516 瀏覽
我覺得老闆同師傅要檢討吓廚藝,四季煲仔飯絕對係一個伏,啲肉差雪味大不新鮮不緊要調吓味,只食到雪藏味,啲飯我都唔想講,老闆你自己去大埔陳漢記食吓人哋啲煲仔飯,問吓自己比咩人食,仲要買$63蚊,你係得,各位去試吓,保證冇下次,真的一試難忘咁差
,各位去試吓,保證冇下次,真的一試難忘咁差
2018-11-21
2018-11-17 474 瀏覽
We came here at around 6. We only had to wait for 5 minutes before we are seated. So yeah.. do go early! There was a SUPER LONG LINE when we are done at 7:00. So, We ordered an eel with chicken bo jai rice. I LOVEEE eel rice very much but i wish the eel had been more thick. But i dont blame them.. eels are expensive. Well the rice and chicken taste very good and its always warm (or even hot) when we eat it. But the rice crispy at the end tend to be a little burnt- not sire how it can not be burn

So, We ordered an eel with chicken bo jai rice. I LOVEEE eel rice very much but i wish the eel had been more thick. But i dont blame them.. eels are expensive. Well the rice and chicken taste very good and its always warm (or even hot) when we eat it. But the rice crispy at the end tend to be a little burnt- not sire how it can not be burnt. But overall speaking, the rice is really nice - i thought i coudlnt finish it but at the end i kept wanting more.

We also ordered vegetables- tong choi! Its yummy and is a good addition of fibre for the veggie-free bo jai rice.

2018-11-12 417 瀏覽
今日唔洗番工特登揸車去食華嫂 已經好耐好黎過啦,點知仲係一樣都多人lol一樣嗌左個芫茜皮蛋米線 仲係一樣咁好味, 所有野都好足料不過如果真係想黎既朋友 就要預番多啲時間因為就算係平日朝早等位都要等好耐最好就岩岩開舖啲時間黎就最好啦~同埋如果夏天黎就最好帶定蚊怕水同防曬啦~

今日唔洗番工特登揸車去食華嫂
已經好耐好黎過啦,點知仲係一樣都多人lol
一樣嗌左個芫茜皮蛋米線 仲係一樣咁好味, 所有野都好足料
不過如果真係想黎既朋友 就要預番多啲時間
因為就算係平日朝早等位都要等好耐
最好就岩岩開舖啲時間黎就最好啦~
同埋如果夏天黎就最好帶定蚊怕水同防曬啦~
2018-11-01 661 瀏覽
四季煲仔飯吾掂 D飯吾乾身 開蓋一睇吾得重有水 冚蓋挶左5分鐘 D飯重係濕旣 同老細投訴 佢話D飯熟就得啦 吾包你有飯焦 環顧四週 大部份客人都係食吾哂D飯 最力63蚊一㷛 比D咁低質素旣食物 大快活45蚊個D高佢几班
2018-10-23 896 瀏覽
入秋了,襯還未好凍,想起廟街煲仔飯都仲未好長龍,一於同男朋友去排下隊,大約等20分鐘入得,有很多遊客來吃,坐我旁邊就是台灣人。腊鴨脾煲仔飯夠香,腊鴨的油份浸入了飯內,男朋友讚口不絕。另外的白鱔煲仔飯就吸收了白鱔的鮮甜。兩個飯分別加點鼓油,想焗飯焦,但要真係焗耐點,我們就失敗左。還有鮻魚球湯,鮻魚球甜甜地,生菜還是爽口,新鮮滾起的。仲有鴨蛋蠔餅,炸粉好多,蛋卻好少。佩服這裏的上菜次序,每一枱先上蠔餅,湯,最後是煲仔飯及收錢,先後順序從不會錯。不過廟街煲仔飯也漲價得多,簡單的一餐也要260元。
0分鐘入得,有很多遊客來吃,坐我旁邊就是台灣人。

還有鮻魚球湯,鮻魚球甜甜地,生菜還是爽口,新鮮滾起的。

仲有鴨蛋蠔餅,炸粉好多,蛋卻好少。

2018-10-17 528 瀏覽
近來天氣漸轉秋涼,位於廟街上大排檔餐廳「四季」果然馬上受到大家的寵愛。黎呢到食主要都係食個滑雞煲仔飯加個蠔仔煎餅。蠔餅是很酥酥脆脆很好吃沒錯,但餅的部分也真的是太少,感覺淨係食緊炸蠔。另一方面當然係主角煲飯啦,【滑雞煲仔飯】:HKD60味道方面認真唔錯,雞肉處理得好好,食嘅時候記得一定要加番佢D豉油,簡直係成個飯嘅精華所在,否則飯本身係唔夠鹹味架啦煲仔飯係即煮嘅,所以需要等一陣先會製作好。不過整體真係貴到呢,幾年懷舊一次就差唔多,每次黎都更加肉痛呢。
黎呢到食主要都係食個滑雞煲仔飯加個蠔仔煎餅。
另一方面當然係主角煲飯啦,
【滑雞煲仔飯】:HKD60
煲仔飯係即煮嘅,所以需要等一陣先會製作好。
2018-10-13 470 瀏覽
今日收工自己一個食飯,咁岩經過佐敦諗緊有咩好食,突然聽到隔離個姐姐講煲仔飯,即刻諗起廟街最出名嘅四季煲仔飯。過到去排左唔係好耐隊就已經到我,可能係一個人嘅關係,四季煲仔飯嘅優點係排隊已經可以點定,一埋位即刻可以上餐🤤排骨潤腸煲仔飯,推介👍🏻諗諗吓淨係食個煲仔飯好似好Dry,跟手叫個腐乳通菜仲KEEP到以前食嘅水準👍🏻🎖

排骨潤腸煲仔飯,推介👍🏻

諗諗吓淨係食個煲仔飯好似好Dry,跟手叫個腐乳通菜

仲KEEP到以前食嘅水準👍🏻🎖
2018-10-04 589 瀏覽
依家煲仔飯好出名就人人都知但係我身為香港人都係第一次過嚟食可能本身太大期望啦所以真係覺得冇咩特別入咗去坐低左之後就叫煲仔飯之後煲仔飯到咗係即刻俾咗錢先嘅至於嘢飲就係去隔離鋪頭買 煲仔飯加維他奶係我最鍾意嘅配搭鹹魚滑雞飯雞又真係幾滑嘅 鹹魚都好夠梅香味 飯焦味都好重 可能食唔慣太大喉嘅煲仔飯啦我覺得成碗嘅燒焦味都好重 梅菜豬肉片飯朋友食呢碗食得好開心 佢係好鍾意食飯焦嘅人 雖然佢覺得豬肉片有啲唔夠 但係都同意真係冇咩特別
依家煲仔飯好出名就人人都知

飯焦味都好重 可能食唔慣太大喉嘅煲仔飯啦
我覺得成碗嘅燒焦味都好重

梅菜豬肉片飯
2018-09-30 452 瀏覽
出到黎油麻地一諗食咩好就少不了煲仔飯最近秋風起都開始涼涼地朋友就提議去煲仔飯今次呢間係朋友介紹佢話都好耐下架喇所以都有啲期待因為我細個既時候都好鐘意係酒樓點煲仔飯食好吧去到門口已經好重做遊客生意既感覺煲仔飯都係呢啲咁上下啦都好大路鳳爪排骨飯加啲豉油先!排骨都多肉唔錯滑雞飯又真係幾滑雞既不過食落完全食唔到煲仔飯既味道同普通飯無咩大分別而且六十幾蚊一個煲仔飯都有啲啲貴 唔好抱住係去食煲仔飯既心態應該會好一點提外話 呢到係飯到就先比錢
出到黎油麻地

唔好抱住係去食煲仔飯既心態應該會好一點

提外話
呢到係飯到就先比錢
2018-08-28 629 瀏覽
冬天經常都大排長龍,每次見咁多人排隊,最後都喺無試,今日同朋友去油麻地買野,見到四季煲仔飯唔使排隊就去試下啦.呢度嘅環境好有街方feel.叫左個排骨煲仔飯, 排骨梅菜煲仔飯&一碟腐乳通菜.排骨煲仔飯一上檯熱辣辣,香噴噴.加埋鼓油落去再焗一陣,煲仔飯更香.飯和排骨都好足料, 排骨幾滑,又唔怕太肥,可惜沒有煲仔飯嘅焦香味..排骨梅菜煲仔飯, 梅菜甜甜的.好好味,好送得飯.腐乳通菜,份量好多, 通菜幾嫩,不過腐乳就稀左啲.
呢度嘅環境好有街方feel.

叫左個排骨煲仔飯, 排骨梅菜煲仔飯&一碟腐乳通菜.
排骨煲仔飯一上檯熱辣辣,香噴噴.
排骨梅菜煲仔飯, 梅菜甜甜的.好好味,好送得飯.

腐乳通菜,份量好多, 通菜幾嫩,不過腐乳就稀左啲.
2018-08-20
2018-08-26 474 瀏覽
同阿媽按摩完就揾食,佢突然話想食煲仔飯,一 search見到呢間好多 like,馬上去潮聖,餐廳喺彌敦道入一條街,都揾左一陣。環境香港地道 feel,我同阿媽各自嗌左一個梅菜排骨同北菇滑雞飯,加多份細鴨蛋蠔餅。蠔餅好快上菜,熱辣辣好足料,伙計指要點酸甜醬食,之後煲仔飯登場,上完菜仲立刻收錢(唔通有人走過數?)煲仔飯精華當然係飯焦!雖然唔太健康但我都會淺嘗,呢間飯焦刮得甩又唔太燶,唔錯;但d餸就一般,冇咩特別煲仔飯份量好多,我一個女格硬食都食唔完,隔離檯四個人先叫兩個飯,此刻先發覺中伏😂😂整體而言都 ok,適合大食朋友

整體而言都 ok,適合大食朋友
2018-08-18
  • 鴨蛋蠔餅
2018-07-31 2309 瀏覽
朋友見過油麻地有間煲仔飯店經常排長龍,叫我一齊去試試,其實呢間食店我以前幫襯咗好幾次。記得第一次食係20蚊一煲煲仔飯,飯香,料足,好味,對上一次食好似1-2年前,40幾蚊一煲飯。價錢一路一路貴,加上近廟街,自由行,其他旅客,而家嘅煲仔飯已經又貴過上次食啦,大約60蚊一煲,其實價錢貴唔係重點,食材同味道至係重要囉。基本上朋友同我再幫襯嘅機會係……。$44- 呢處煎蠔餅唔係潮州式嘅煎蠔餅,似家庭式嘅蠔仔煎蛋,似荷包蛋加咗啲餡料炸出咁,蠔仔量同味道都入係一般,脆口,枱面已經擺咗樽魚露汁係度,試過點,但係太鹹。煲仔飯係要焗佢一陣至有飯焦,今餐焗到少少咋,同有d d 苦味。$60- 臘腸排骨飯嘅臘腸,唔覺得好食,排骨諗住都會保持水準,點知,食落唔知乜味道,雖然排骨細細嚿,易入口同份量足,總之呢隻豬肉,唔好食。 $60- 滑雞牛肉飯,雞夠腍滑,值得提嘅佢幫啲雞掹晒啲皮,唔肥膩,不過牛肉啲騷味好重,唔係太喜歡。$20-  腐乳通菜正常。
基本上朋友同我再幫襯嘅機會係……。

$44-

$60-

$60-

$20-
腐乳通菜正常。
2018-07-24
2018-07-05 614 瀏覽
加價加咁鬼多以前已經唔係特別好食而家簡直係超級難食未食過啲煲仔飯啲飯仲濕過平時啲白飯啲飯焦濕到林㗎全部都燶晒啲肉又喊到死完全冇誠意咁難食嘅煲仔飯都整得出真係請都唔會再食
加價加咁鬼多
完全冇誠意
咁難食嘅煲仔飯都整得出
真係請都唔會再食
2018-05-12 915 瀏覽
食臘味煲仔飯,係我細細個既回憶。依家每次黎都要排隊,生意每日都咁好。好彩排隊唔洗等好耐。又叫個臘味煲仔飯。吸引之處:1. 豉油濃,放多啲豉油焗一焗個飯。一打開飯蓋,豉油香味爆曬出黎。2. 豉油濃但唔太鹹,撈埋個飯就perfect。3. 側邊好多飯焦。飯焦脆脆地,啡色啱啱好。爽口又好香,完全無苦味。4. 臘味係煲仔飯精髓。臘腸口感爽,味道濃。食極都會厭。環境雖然麻麻,但係油麻地食煲仔飯。要咁既環境先夠local。先有舊香港既味道。
好彩排隊唔洗等好耐。又叫個臘味煲仔飯。
吸引之處:
2. 豉油濃但唔太鹹,撈埋個飯就perfect。
4. 臘味係煲仔飯精髓。臘腸口感爽,味道濃。食極都會厭。