2018-01-26 471 瀏覽
天氣寒冷總想吃止熱騰騰的晚飯,除了火鍋以外,煲仔飯便是我另一個心頭好。閒時放工經過總會看到這條街都是人龍,除了旁邊的牛雜鋪,這間餐廳的人龍也絕對不少。所以這天放工立即跑去排隊,還不到六點門外已有小人龍,煲仔飯款式不算太多,但價錢親民,職員會先幫你下單,入去後便能加快上菜效率。和友人叫了一個膶腸滑雞和一個蠟腸排骨飯,另叫了雜菜粉絲湯,飯乾身,建議上菜後因應想吃多少飯焦來決定打開飯蓋的時間,加上微甜的鼓油,淨飯已經可以吃一碗,雞肉很嫩,比排骨更佳,而原條蠟腸和潤腸亦令煲仔飯香氣滿溢,生色不少。

2018-01-17 844 瀏覽
冬天點可以唔食煲仔飯~回想起上次去到廟街都係想食呢間,不過個晚夜左到,條隊長到嚇死人唔捱得肚餓嘅我地就去左隔離條隊短少少嘅舖頭度試左先。今次係必食不可。雖然我地係7點去到,但出奇地個晚並唔係好多人,所以冇幾耐我地都已經有位。見到個餐牌都有少少失望。雖然招牌係煲仔飯,但佢都真係冇咩除左煲仔飯以外嘅選擇。之前有諗過如果有外地朋友黎嘅話可以帶佢黎食,不過選擇又真係少左DD。一行四人,叫左3個煲仔飯,2份細蠔餅,同埋一碟腐乳通菜。本身擔心左一下會食唔晒,但佢個飯都冇我地想像中咁大,所以都可以接受。第一個飯係臘腸滑雞飯~呢個係我超想叫嘅!覺得煲仔飯配臘腸一定好正D汁流落去個飯度,會令度個飯好香不過可能佢呢度嘅臘腸唔係真係好靚,佢好似冇太大呢方面嘅效果,所以個飯變得普普通通。雞件算滑。不過有一樣野真係不得不提!佢呢度提供嘅豉油好稀我地落左好多,都完全冇味。我地咁多個都唔算走開重口味路線,平時係屋企食都算係幾清淡。一開始仲以為係自己有問題,點知個個fd 都係咁覺得其實唔夠味最後我都係要落返咁多分量嘅豉油先收手,佢咁樣又何必呢~第二個飯係梅菜肉片飯,一開始心諗梅菜應該都幾鹹,應該唔太駛落豉油。點知都係
D汁流落去個飯度,會令度個飯好香
第二個飯係梅菜肉片飯,一開始心諗梅菜應該都幾鹹,應該唔太駛落豉油。點知都係唔太夠味,加上煲仔飯都係有D豉油嘅味先會好食D,所以就落左。不過份量比起另外2個飯係少D嘅。3個飯之中我覺得呢個算係最好,因為比較惹味,但都唔算真係好出色。

第三個係牛肉飯,3種肉都食齊晒
牛肉算嫩,份量都算係咁上下。不過就咁得牛肉就令個飯冇咩味,都係要靠個支稀到爆嘅豉油。

一份細蠔餅有2塊,我地4個人叫2份岩岩好。佢嘅細蠔餅都唔算真係好細塊,一人一塊份量就差唔多。炸得香脆,不過蠔嘅數目唔算好多。

腐乳通菜就好難有得輸,畢竟腐乳都係買返黎
總括而言呢餐不過不失啦,勝左夠平。對於窮苦學生黎講價錢非常好,不過食物就同期望之中有D落差咁。
2018-01-08 1135 瀏覽
哩間煲仔飯兩三年前已經聽過個名 不過一直冇機會試 見近排天氣凍左又好耐冇食 夜晚特登過黎試下由於我去嗰日係聖誕節晚 所以一轉入街尾去到見到條小人龍其實入面位置都幾多,所以等左半個鐘就有位,比想像中快。不過預左位置逼夾唔好坐。而且全店只賣幾樣野: 煲仔飯 菜 湯 蠔餅今次兩個人 叫左兩個飯同一碟菜大概等左二十分鐘左右就上飯!北菇滑雞飯兩個飯同時上 呢個一到就打開加豉油食聞落幾香,餸唔算多 雞都幾滑食左啖飯 D飯未熟透 雖然唔算好生,但口感絕對令成個飯扣分 白鱔排骨飯呢個飯就打開加豉油,再蓋返焗左5 分鐘米比北菇滑雞d 米熟,所以上台後建議唔好甘快打開蓋,焗多一陣先好食成個飯都係比較濕潤 食到最後仲有少少飯焦白鱔幾香 唔太腥 排骨唔錯通菜一碟份量算多 烚熟既菜 加腐乳 冇乜特別煲仔飯要等好正常,不過要排半個鐘隊先入到去 而且味道只係合格而且鼓油唔夠鹹 冇乜味,好似溝左水甘🤔要知道 靚既鼓油絕對係煲仔飯既精粹所在!位逼夾,環境衛生亦麻麻 綜合所有點 覺得只係名過於實,冇排隊黎食既需要
哩間煲仔飯兩三年前已經聽過個名 不過一直冇機會試
見近排天氣凍左又好耐冇食
夜晚特登過黎試下
由於我去嗰日係聖誕節晚 所以一轉入街尾去到見到條小人龍

今次兩個人 叫左兩個飯同一碟菜
大概等左二十分鐘左右就上飯!

北菇滑雞煲仔飯
北菇滑雞飯
兩個飯同時上 呢個一到就打開加豉油食
聞落幾香,餸唔算多 雞都幾滑
食左啖飯 D飯未熟透 雖然唔算好生,但口感絕對令成個飯扣分

白鱔排骨煲仔飯
白鱔排骨飯
呢個飯就打開加豉油,再蓋返焗左5 分鐘
成個飯都係比較濕潤 食到最後仲有少少飯焦
白鱔幾香 唔太腥 排骨唔錯
通菜
通菜一碟
份量算多 烚熟既菜 加腐乳 冇乜特別

而且鼓油唔夠鹹 冇乜味,好似溝左水甘🤔
要知道 靚既鼓油絕對係煲仔飯既精粹所在!
位逼夾,環境衛生亦麻麻
綜合所有點 覺得只係名過於實,冇排隊黎食既需要
2017-12-25
35 分鐘 (堂食)
2018-01-08 719 瀏覽
秋風起食臘味,冬天一到就梗係唔少得煲仔飯啦,呢晚我地黎到油麻地,當然要去人氣極旺既四季煲仔飯啦,晚飯時間黎到要大排長龍,兩個人大概都等左半個鐘門口大大塊餐牌,主打煲仔飯終於有位坐低,位置好逼而且好多人,坐就坐得唔多舒服,不過勝在呢度既價錢夠大眾化細份既蠔餅有兩塊,炸得好鬆脆,蠔仔份量都唔算少,味道都唔錯腐乳通菜,簡簡單單都係呢度既特色之一臘腸滑雞飯,有飯焦而且都幾香飯味,雞件夠滑,但就覺得臘腸麻麻地
門口大大塊餐牌,主打煲仔飯
細份既蠔餅有兩塊,炸得好鬆脆,蠔仔份量都唔算少,味道都唔錯
腐乳通菜,簡簡單單都係呢度既特色之一
2018-01-07 585 瀏覽
早兩日女友話睇電視講廟街有間煲仔飯好多人食好出名,話想去試吓。。。咁本人一向都係大埔同西環兩個地方食煲仔飯,就未去過廟街食,咁就去trytry啦⋯⋯去到七點九左右,就有五,六十人排隊,就八點半入到去叫飯,八點九,十左右有得食。叫咗咩飯就唔講,因為重點係煲仔飯要有嘅嘢都無,個飯嚟到咁我加豉油焗吓佢先啦,焗咗一個字,撈吓佢,撈完個飯仲係好濕,仲要無飯蕉,咩煲仔飯呀。。。大埔嗰間啲水準已經同十幾年前差,呢間仲衰過大埔嗰間宜家 。。。覺得廟街呢間好食嘅,希望你哋食吓其他先再講覺得呢間好唔好食。。。
2018-01-04
2017-12-31 932 瀏覽
上星期五與同事S和同事R到油麻地學寫英文書法(雖然首次接觸,但奈何老師教得好,所以成功感十足!奸笑~),接近晚上11時才意猶未盡地離開教室。同事S立刻提議吃附近的作晚餐,她說味道不錯,所以我們一致和議。雖然是晚上11時多,但大排擋內仍人頭湧湧,外面亦有人輪候排隊。因為我們只是3位,所以侍應姨姨很快安排座位給我們,一坐下去,姨姨即刻問:「食咩?」那一瞬間如同事S所說好像去了奧牛的感覺……但都明白,香港人節奏是快嘛。同事S點北菇滑雞飯;同事R點牛肉飯加蛋;我則點臘腸滑雞飯及大份鹹蛋煎蠔餅一起分享。蠔餅最先上來,口感酥脆,味道鹹香,內裡的韮菜(還是蔥?)清甜,蠔仔海水味重,挺好吃。我們三人的煲仔飯亦陸續上來,三個煲仔飯都只有少許飯焦(有點失望……),豉油味道較淡(我還以為是好吃的甜豉油……),煲仔飯面的一層一般,偏軟(也許下水太多),接近煲底的才較香。至於餸菜方面,同事S說滑雞滑嫩;同事R的牛肉飯味道一般;而我的臘腸有點硬,不斷咀嚼真是很累(與吃法式長棍麵包同感,淚奔~),所以吃剩半條,但無可否認雞肉是滑嫩,下次來一定點滑雞飯!P.S: 每份煲仔飯的飯份量十足,一個人根本吃不完……

(大)鴨蛋蠔餅

臘腸滑雞

P.S: 每份煲仔飯的飯份量十足,一個人根本吃不完……
2017-12-29
(大)鴨蛋蠔餅
臘腸滑雞
  • 滑雞煲仔飯
  • 鴨蛋蠔餅
2017-12-30 784 瀏覽
唔掂喎老細🤭🤮🙈 不時見到這家店的人龍排得長又長,但那天朋友先來到這裡排隊,所以我們對吃這家店的煲仔飯沒有異議。誰知也要等大約30-45分鐘,而同時門口的姐姐非常無禮地叫排隊中的客人站於街上,不要站在近鋪面的路上。好不容易終於等到進去,又要等煲仔飯煮好。先來的是煎蠔餅,有點油膩、不夠香脆。腐乳通菜亦一般。至於主角煲仔飯,我們4人都覺得煲仔飯不夠熱,飯收得不夠乾身,連飯焦都不夠卜卜脆,真心不好食,非常不明白何解有那麼多人來食
煎蠔餅
煎蠔餅

北菇滑雞飯
2017-12-17
2017-12-27 627 瀏覽
差不多9點去到都大排長龍,之前聽人講話呢度出名(後來知道係出名難食),所以滿心期待前來一試,等大約40分鐘入坐,點了蠔餅, 臘腸雞,北菇田雞,先來蠔餅,味道不過不失,但好多蠔殼,扣晒分,到煲仔飯來了,打開一看已心知不妙,d飯爛到好似粥咁,大佬呀,煲仔飯定煲仔粥呀,又冇飯焦,是油又冇味,臘腸同d餸又係冇味,成煲飯淡茂茂,我樓下買個20蚊北菇蒸雞飯仲好食過佢,一間專門做煲仔飯嘅食店居然可以整到咁難食,我真係十分有驚喜
2017-12-26 635 瀏覽
冬天凍冰冰最岩就係食熱辣辣既煲仔飯,講起煲仔飯當然會先想起廟街!今晚就到次次都排長龍既四季煲仔飯試一試平日既晚上依然係咁多人,本地人,遊客都多,大概等左30分鐘倒就有位。因為係炭爐即叫即燒,所以嗌左後都要等大概15分鐘先有得食咖。黎到侍應教落先落豉油再蓋蓋焗10分鐘,一開已經聞到香噴噴。。白鱔蠟腸飯,可能白鱔成本較高,份量就比較少,但都幾鮮味,蠟腸我相信都唔駛多講,同煲仔飯簡直係絕配牛肉飯,牛肉勁多,而且好味,讚另外嗌左個金銀蛋芥菜湯,就係傳統大排檔既滾湯,啲湯入晒味,而菜都夠淋提提大家餐廳無飲品供應,但就可以過隔離士多買入餐廳飲

白鱔蠟腸飯

牛肉飯

牛肉飯,牛肉勁多,而且好味,讚

提提大家餐廳無飲品供應,但就可以過隔離士多買入餐廳飲
2017-12-21
30 分鐘 (堂食)
白鱔蠟腸飯
牛肉飯
2017-12-24 595 瀏覽
之前一直有朋友叫去試下,之前因為工作關係,好難同太太去食轉左做寫字樓之後,星期六,日都多左時間。5點9去到已經要排隊. 好多香港人加祖國人排隊見到好多人都叫蠔餅,點都要試下可以算過得去.然到主菜煲仔飯黎到之後,已經覺得中伏,點解聞唔到香味??豉油自己落,唔敢落咁多!好淡,無飯味. 鳳爪排骨都無味豉油完全無味,到個所謂海鮮湯我自己都煲得好過佢地
之前一直有朋友叫去試下,之前因為工作關係,好難同太太去食
轉左做寫字樓之後,星期六,日都多左時間。
5點9去到已經要排隊. 好多香港人加祖國人排隊

見到好多人都叫蠔餅,點都要試下

可以算過得去.
然到主菜煲仔飯

黎到之後,已經覺得中伏,點解聞唔到香味??
豉油自己落,唔敢落咁多!
好淡,無飯味. 鳳爪排骨都無味
豉油完全無味,到個所謂海鮮湯

我自己都煲得好過佢地
吃過幾次。知道冬天煲仔飯實排長龍,也知道屋企老人家麻煩,所以才早早下午5點就去幫襯吃晚飯。當時是不用排隊,入面也是小貓三四隻。這裏座位不舒服,我知道在廟街吃飯就是這樣,但老人家不會理這些。我們唯有選了貼牆的座位,可惜也是貼著廁所廚房放垃圾的出入口。那裏環境當然差,所以老人家不滿意。當時貼牆的座位有10個位,是褶枱,可以移動。左邊尾段有兩個人坐了6個位,由一張4人枱和二人枱組成。而我們坐右邊尾由2張枱組成的四個位。後來知道他們原來只有兩人,於是我們便打算拿他們的2人枱和我們的2人枱拍在一起,等老人家移去中間的位。但店員竟然不允許我們這樣做,若我們不坐廁所垃圾位,就要我們三人和那兩個陌生人坐在一起。真是有夠氣。一開她已經知道我們不相識,不過我都再和她説一次我們不認識不想坐在一起,老人家不想坐垃圾位才想移一個位等等。而那兩個陌生人當然也不願意,説了句不好吧。成店都是吉位,為什麼一早就強迫人?要是7點幾人多了才這樣做也不遲。但店員死到不允許,態度又惡劣。我們三人氣不過,所以就說不吃離開了。當然她也不覺得怎樣,因為大把生意,所以還是一臉不客氣。所以我們就決定永遠不再去吃,拜拜!

但店員竟然不允許我們這樣做

真是有夠氣

所以我們就決定永遠不再去吃,拜拜

2017-12-23
2017-12-22 532 瀏覽
上次外國朋友黎香港,本來想黎試下,點知排隊勁勁勁多人,旅遊時間珍貴,所以就轉左食其他,今次同朋友一放工就黎排,大約15分鐘就入到了入到去無人擺碗快,唯有自己去拎,不過後尾見到隔離枱, 原來員工會拎比佢哋,不過唔緊要,小事而已叫左膶腸雞飯,非常好,份量十足,膶腸唔算太多肥膏,好好味,雞件又多又滑白鱔飯,相對份量就小啲喇,不過質量唔錯,白饍爽口彈牙,而且最重要無咩骨。另外叫左蠔餅,都係大大件,蠔量十足,而且好鬆脆,唔算太多粉漿,點埋汁好好味冬天食呢啲熱辣辣既野食最好,朋友覺得差在無飯焦,不過本人就唔特別愛好飯焦,所以都覺得無咩所謂🙈🙈 而且入面無飲品提供,可以隨意自帶飲品,隔離枱連牛雜都拎得入去😱 真係好唔話得👏
又到煲仔飯既季節,每年都會黎食一食四季,七點鐘黎到大約排左40分鐘入得,8點幾食完條龍仲長左添!今次食覺得有d失望,無以前咁足料,叫白鱔滑雞,得3粒雞丁,白鱔又切薄左好多,記得之前厚好多!同埋兩個煲仔飯都無飯焦,聽朋友講要叫佢燶底先會有飯焦,我一直以為間間鋪頭都會自動燶底!
潤腸排骨
白鱔滑雞
鴨蛋炸蠔餅
2017-12-20 269 瀏覽
Was in the Temple street area for a visit with my wife, came dinner time and was recommended by someone we know. Line was about 75m long, waited approx. 45 mins. I was expecting greatness due to the wait but was quite disappointed. I ordered the duck leg rice, Chinese sausage and pork chop rice, and the oyster pancake. Pancake wasn’t pan fried, it was fried in like French fries. Flavor was good for the “pancake”, though. The claypot rice was disappointing because I used to have it with a bit of crispiness coming from the rice and with little bit of veggie on top. It was just plain meat and rice. If I have a crave for claypot rice again, I wouldn’t come back and wait in line for it to pay this price and quality.
Duck  egg  oyster  cake
Chinese  sausage  and  pork  chop  rice
Duck  leg  rice
2017-12-20
Duck  egg  oyster  cake
2017-12-18 422 瀏覽
真係人多排隊未必正,今晚約埋两條飯友去試食四季煲仔飯,因為見佢成日排長龍,D人個個排成粒鐘,對上一次又係太多人所以去左興記食,今次又排四十五分鐘点都要試吓,膶腸臘腸排骨飯都叫在成十五分鐘先上枱,食落麻麻,難得連豉汁都冇味,汔水都要去側面士多自己買
真係人多排隊未必正