2022-08-08 54 瀏覽
Pre-friday當然要搵個地方啤啤佢chill chill佢!位於深水埗嘅回憶客棧,入面就有好多唔同嘅酒俾大家選擇,烈又得唔烈又得,仲有好味串燒食,係俾大家放工傾下計relax下嘅好地方!餐廳雖然座位唔多,但空間闊落,俾人一種好spacious嘅感覺!一入門口就已有勁大個酒櫃,酒鬼嚟到一定好興奮🤣落單方面,呢度採用全QR Code落單,方便企理,而且每樣串燒都可以揀辣度同蔥嘅份量,非常flexible!招牌花甲粉上菜時好窩心咁用錫紙包成一個容器形狀,方便保溫。花甲粉份量多,蜆肉肥大,炒絲嫩滑,唔會乾到變一餅餅。人多你一啖我一啖食都幾warm☺️燒豬腩肉、雞軟骨、司華力腸肉類方面,點咗以上呢三款、全部都係少辣。串燒孜然味好重,鍾意嘅人一定會覺得好香!豬腩肉切成正方形的的骰骰嘅形狀,好易咬開!而且佢嘅肥膏分佈都好平均,讚!司華力腸同雞軟骨正常發揮,下次可以食中至大辣😝燒茄子、燒雞扒兩個都係份量多到嚇親人嘅燒物!茄子連頭尾部份燒,係真原條上,而且佢頭尾都燒到軟淋淋,成條食哂冇問題!雞扒肉質鮮嫩,而且唔會好油,做佐酒小食簡直一流!燒翠肉瓜、菠蘿、蒜蓉娃娃菜蔬菜類嘅串燒不外乎嗰幾樣,都係啲瓜類

招牌花甲粉

燒豬腩肉、雞軟骨、司華力腸

燒茄子、燒雞扒

燒翠肉瓜、菠蘿、蒜蓉娃娃菜
蔬菜類嘅串燒不外乎嗰幾樣,都係啲瓜類為主。欣賞佢嘅翠肉瓜面頭有調㗎粉,令成個瓜唔會太寡。菠蘿好甜,亦都唔會好多渣,絕對係encore之選!至於娃娃菜就係冇辣度揀,但蒜蓉嘅煮法都令成道菜十分香,想食清啲可以揀佢!

燒鮑魚、牛油金針菇
海鮮類方面我哋淨係揀咗鮑魚仔。唔好睇佢細細舊,都幾厚肉,而且面頭有好多蒜蓉粒,食落口好香!至於金菇就正常質素,個人認為加少少黑椒落去會更惹味!

2022-08-08 57 瀏覽
回憶客棧(Sham Shui Po)小編之前都食過哩間係長沙灣分店嘅外賣🥡 覺得幾唔錯 今次一於去深水埗分店堂食試真啲😚😚 估唔到哩度嘅裝修都幾chill🤩 好彩bar咁 同fd黎吹水食下串燒啱曬~⌖ 招牌花甲粉(中辣)💰$64(+娃娃菜)今次嗌中辣真係啱啱好😋 夠晒惹味 花甲份量都幾多 夠新鮮 湯底亦鮮甜👄 粉絲同埋金菇完美地索晒汁 正!😍😍⌖ 鰻魚串串(小辣)💰$18鰻魚惹味冇骨 一試無妨😛⌖ 豬頸肉(小辣)💰$16豬頸肉係粒狀嘅 夠爽口又鎖緊肉汁☺️☺️ ⌖ 安格斯牛肉粒(小辣)💰$32都有成五六粒 肉味較突出 OK嘅~🧐 ⌖ 大大塊雞扒(小辣)💰$32雞扒燒得嫩滑 啖啖肉都幾抵食 啱晒食肉獸🥰🥰⌖ 金菇肥牛(小辣)💰$26肥牛輕微燒焦 包住金菇一啖咬落去爆曬汁 推薦!😙😙⌖ 牛舌(小辣)💰$30有驚喜!牛舌中間粉粉啲 食落好Juicy💦 一啲都唔韌🤓🤓⌖ 翠玉瓜(中辣)💰$13串燒嘅菜類最怕燒到乾巴巴💥 翠玉瓜燒得啱好 食到本身嘅甜味🤤🤤⌖ 燒茄子(中辣)💰$32必嗌!超大份夠抵食☺️☺️ 面頭有爆多蒜蓉🧄 食落好香 差啲encore呀要!🤪⌖ Corona💰$30食串燒梗係要配啤酒先
回憶客棧(Sham Shui Po)

⌖ 招牌花甲粉(中辣)
💰$64(+娃娃菜)

⌖ 鰻魚串串(小辣)
💰$18
鰻魚惹味冇骨 一試無妨😛

⌖ 豬頸肉(小辣)
💰$16
豬頸肉係粒狀嘅 夠爽口又鎖緊肉汁☺️☺️

⌖ 安格斯牛肉粒(小辣)
都有成五六粒 肉味較突出 OK嘅~🧐

⌖ 大大塊雞扒(小辣)
雞扒燒得嫩滑 啖啖肉都幾抵食 啱晒食肉獸🥰
🥰

⌖ 金菇肥牛(小辣)
💰$26
肥牛輕微燒焦 包住金菇一啖咬落去爆曬汁 推薦!😙😙

⌖ 牛舌(小辣)
💰$30
有驚喜!牛舌中間粉粉啲 食落好Juicy💦 一啲都唔韌🤓🤓

⌖ 翠玉瓜(中辣)
💰$13

⌖ 燒茄子(中辣)

⌖ Corona
💰$30
食串燒梗係要配啤酒先過癮😎 Menu仲有多款啤酒🍺、果酒🥃、燒酒甚至係紅酒🍷選擇添㗎~

☻ 回頭指數:8.5/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #深水埗美食 #港式美食 #香港美食 #食好西 #深水埗串燒推薦 #香港串燒舖推介 #港式串燒舖 #招牌花甲粉 #花甲粉推介 #麻辣花甲粉 #燒鰻魚 #燒牛舌 #燒茄子 #安格斯牛肉 #大大塊燒雞扒 #串燒舖推介
2022-08-06 88 瀏覽
招牌花甲粉 $56花甲好乾淨無沙,肥美新鮮,粉絲爽滑吸滿晒湯汁好入味好正~個湯底一流,好香蒜香,芫茜同好重海鮮味,超推介羊架 $38肥脂分佈岩岩好,唔會好騷,燒到外脆內軟仲有汁,好食.鰻魚串串 $18呢個價錢食到鰻魚,性價好高,好食牛油金針菇 $20正常錫紙蒜蓉娃娃菜 有好多湯汁,湯汁好香蒜香,娃娃菜索晒湯汁,好入味,又唔會太淋芝心丸 $18一咬開流心芝士,芝士味濃燒茄子 $32茄子大份多一間好岩飲酒傾計食串燒,環境唔錯,今次黎到花蟹賣晒,下次再黎試
招牌花甲粉 [必叫推介] $56

羊架 [必叫推介] $38
肥脂分佈岩岩好,唔會好騷,燒到外脆內軟仲有汁,好食.

鰻魚串串 [必叫推介] $18
呢個價錢食到鰻魚,性價好高,好食

牛油金針菇 $20
正常

錫紙蒜蓉娃娃菜 [必叫推介]

芝心丸 $18
一咬開流心芝士,芝士味濃

燒茄子 $32
茄子大份多

2022-07-29 82 瀏覽
辛苦完一日,就喺附近搵吓美食,咁啱就諗起深水埗嗰間花甲粉,聽朋友講都幾好食,咁就入去試下!餐廳主打串燒以及花甲粉,還有一些酒精飲品供大家消暑解渴!今次我就揀咗一款花甲粉一樽啤酒🍻花甲鮮魷粉+生菜+藍妹啤酒(支裝) $70+30食花甲粉梗係要飲下個湯底先~湯底有少少沙嗲的香甜味,我自己覺得中辣這個辣度剛剛好,能夠讓整個湯底更惹味!還有花甲這些蜆類提鮮,層次感uppp!!-新鮮的鮮魷咬勁十足,咬下去還會有種海鮮的清甜,花甲粉可以客製化,選擇自己鍾意嘅材料,選擇辣度/蒽/芫荽,選擇性多。-藍妹啤酒真心要叫,食完啲熱辣辣嘅嘢一定要消暑透心涼一下!

餐廳主打串燒以及花甲粉,還有一些酒精飲品供大家消暑解渴!
今次我就揀咗一款花甲粉一樽啤酒🍻

花甲鮮魷粉+生菜+藍妹啤酒(支裝) $70+30

藍妹啤酒真心要叫,食完啲熱辣辣嘅嘢一定要消暑透心涼一下!
2022-07-20 76 瀏覽
肥C9覓食記《回憶客棧》話說肥C9有個住深水埗既朋友成日都話果頭其實好多高質平價既新餐廳叫我一定要去食下😆聽朋友推介之下,愛吃既肥C9就黎左依間位於深水埗既《回憶客棧》,朋友仲叮囑我一定要點佢地既花甲粉🤤係我鐘意食既野呀!個花甲粉上菜既時候好神秘咁包得好密實😂一打開張錫紙係香噴噴又熱辣辣既花甲粉呀!令我最驚喜既係佢超多湯,而且吾會太咸味道岩岩好。我個人覺得依個花甲係係可以當一個湯品咁叫🤣🤣除左本身既花甲同粉絲之外,我仲加左娃娃菜,又係一個吸味之選👍🏻最後當然我依個湯怪連一滴湯都無放過,飲曬啦😎真心藉得推薦,重點係飲完無口渴🙊另一樣都好藉得推薦既食物係燒茄子🍆話明燒嘛,係屋企一定無可能做到,而且我對茄子有種情義結😆吾知會吾會有人好似我咁超鐘意茄子呢🙊係C9既角度,茄子既菜式可以好多變化 係我買餸既to buy list都佔到幾前既位置📝而食燒烤亦都係我每次必點既菜式😎依間餐廳既茄子係好juicy好飽滿,完全吾會燒到乾曬。茄子上面仲舖左滿滿既蒜蓉醬呀😆😆食完把口臭足成晚😆😆真係吾食過吾知而家深水埗有咁多好野食😋下次要再叫我朋友推介多d餐廳先!
肥C9覓食記《回憶客棧》

• 招牌花甲粉
2022-07-20 69 瀏覽
本身唔中意大魚大肉,呢間串燒店有花甲粉,所以食串燒之餘可以揀啲冇咁熱氣既野食。🦀花甲花蟹粉: 花蟹新鮮,花甲又大粒,粉絲湯用薑葱煮,好清甜。粉絲同金菇都好爽口,幾好食😋🍆燒茄子:清甜茄子肉配蒜蓉醬好食,而且茄子皮沒有燒濃。 🍻燒鰻魚、燒豬肉、雞軟骨、燒韮菜:正常發揮,配酒更好。燒鰻魚炭燒香同醬汁好夾。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🍆燒茄子:清甜茄子肉配蒜蓉醬好食,而且茄子皮沒有燒濃。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-07-17 51 瀏覽
招牌花甲粉花甲粉係呢間餐廳嘅招牌菜,梗係要叫一碗食吓,湯底有唔同辣度選擇,適合唔同需要嘅你,上枱時花甲粉係包喺錫紙入面,保持住佢嘅溫度,花甲大大隻份量又多,粉絲吸收晒湯汁嘅精華,非常滋味。串燒:羊肉、雞中翼、雞軟骨、豬仔嘅肉、韭菜、雞腎、豬頸肉、牛丸、墨魚丸、錫紙蒜蓉娃娃菜餐廳嘅另一個主打就係串燒,大部份都係$10-$30,價錢適中選擇又多。特別推介豬仔嘅肉,個名夠曬特別,原來係一片薄薄嘅豬腩肉,燒得非常脆身,食落唔會好油膩。另外韭菜份量非常之多,唔係串上而係鐵板上,夠晒豪氣。墨魚丸、牛丸又大又彈牙!整體來講,款式多,質素也不錯!
招牌花甲粉

整體來講,款式多,質素也不錯!
2022-07-14 45 瀏覽
好彩我哋早食飯,一去到有位唔使等!採用QR code點菜,減少接觸!上菜亦都好快!呢間餐廳啱晒鍾意飲兩杯嘅人(或者飲好多杯)。各式各樣嘅酒都有!同朋友叫幾串串燒、飲兩杯幾爽!招牌花甲粉$56即叫即整!嚟到時係一個好大嘅石紙碗。一開就見到好多蒸汽衝出嚟!香味隨之而來!好有睇頭!花甲分量唔係好多,可以點多啲配菜!味道唔錯!另外哋點咗一啲串燒:安格斯牛肉粒 $32牛舌 $30金菇肥牛 $26雞軟骨 $15雞皮 $12啜您鴨舌$26串燒總括嚟講係唔錯!脆脆、香口、美味!不知不覺食多咗都唔知!但係牛肉粒就比較韌!

招牌花甲粉$56

雞皮 $12
啜您鴨舌$26

2022-07-11
2022-07-13 39 瀏覽
行開深水埗記得之前喺網上邊見到好多評論話呢度有間客栈啲粉好好食🤨緊係試吓有幾好食啦😋😋招牌花甲粉多芫茜中辣,一個碗有錫紙包住花甲粉好得意呀😍未見過第一次食😋好新奇呀!一打開嘩🤩好香花甲味呀!大大隻花甲下面喺粉絲同金菇😍睇下d花甲幾肥美仲好甜添呀,嘩!花甲有成十幾隻架仲有啲粉絲都好多喎😁連個湯都好好味添呀😋😋唔怪之得喺網上咁多人話花甲粉好好味啦💯💯花甲花蟹🦀粉多芫茜中辣,嘩!呢個粉仲正呀👍😋💯有花甲又有花蟹🦀,隻蟹仲好大隻都幾好肉地架,花甲唔使講緊係又多又肥美啦!睇到你一定想食呀😋😋串燒牛油粟米🌽,一碗有好多,又甜又香牛油味😁燒菠蘿🍍,一咬落去又多汁勁甜仲好大塊有3塊添呀🤩金菇肥牛🐮,超惹味好juicy😋燒豬頸肉🥓,好多肉好彈牙好嫰滑添呀!😍雞軟骨🐥,超好味呀😋😋回憶客棧 地址 : 深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖

招牌花甲粉多芫茜中辣

花甲花蟹🦀粉多芫茜中辣

串燒

牛油粟米🌽,一碗有好多,又甜又香牛油味😁

燒菠蘿🍍,一咬落去又多汁勁甜仲好大塊有3塊添呀🤩
燒菠蘿

金菇肥牛🐮,超惹味好juicy😋
燒豬頸肉🥓,好多肉好彈牙好嫰滑添呀!😍
雞軟骨🐥,超好味呀😋😋

金菇肥牛、燒豬頸、肉雞軟骨

地址 : 深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖

招牌花甲粉多芫茜中辣
花甲花蟹🦀粉多芫茜中辣
金菇肥牛、燒豬頸、肉雞軟骨
2022-07-11 36 瀏覽
有時同男友出街早咗食野,夜少少就會肚餓,就會係附近搵下有咩啱食既宵夜,其中串燒就係一種唔錯既選擇。裝修以柚木色為主,簡潔風,加上一個bar枱位。QR code落單後,慢慢等食。花甲粉 - 連湯用錫紙包到成個塔咁,入面大概有八隻中大size花甲,隻隻鮮味無砂。 辣度叫咗少辣,粉絲吸咗湯汁,幾惹味。燒茄子 - 食串燒必點,上面舖滿蒜醬,燒得剛好,外皮完全無燶,入面就非常軟腍,容易連皮扯開。燒雞扒 - 上枱時已分開數件,皮脆肉嫩,幾抵食。豬仔既肉 - 個名好搞笑,原來係一塊豬肉片,少少脆調味夠惹味。羊架 - 有少少羶味但唔算重,無乜肥膏,略咸。燒賣 - 燒過外皮香脆,內裏煙靭。豬頸肉 - 好少切到一粒粒串燒咁食,入口肉質彈牙,調味得宜。雞軟骨 - 最鍾意食雞軟骨,燒得香脆又有咬口。錫紙蒜蓉娃娃菜 - 上枱出哂煙,蒜味重。P.S. 以上大部分以孜然粉調味
裝修以柚木色為主,簡潔風,加上一個bar枱位。

QR code落單後,慢慢等食。

燒雞扒 - 上枱時已分開數件,皮脆肉嫩,幾抵食。

羊架 - 有少少羶味但唔算重,無乜肥膏,略咸。
燒賣 - 燒過外皮香脆,內裏煙靭。
雞軟骨 - 最鍾意食雞軟骨,燒得香脆又有咬口。

錫紙蒜蓉娃娃菜 - 上枱出哂煙,蒜味重。

P.S. 以上大部分以孜然粉調味
2022-07-10
宵夜
2022-07-09 34 瀏覽
🍲招牌花甲粉 $56用錫紙包住 保證熱辣辣🔥花甲都算大隻 每隻都鮮甜冇沙👍🏻湯底鮮味十足 仲帶點微辣🌶 再加埋粉絲金菇芫荽蔥一齊食 全部都好吸湯😋.🍡串燒🥩金菇肥牛 $26🐮牛舌 $30調味加上大量嘅孜然粉 味道好香🤓牛舌爽口彈牙 金菇肥牛唔會燒到過乾👍🏻.🐥雞扒 $32雞扒好大塊🤓 加咗蜜糖去燒 甜甜地好食😌.🍆茄子 $32呢個必點❗️ 原條茄子去燒 上面鋪滿蒜蓉同埋蔥 重口味之選😈🏠回憶客棧📍深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖
🍲招牌花甲粉 $56

🍆茄子 $32

🏠回憶客棧
📍深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖
2022-07-09 26 瀏覽
今日收工約左朋友食飯,因爲想食串燒,就揾左呢間係深水埗嘅懷舊式串燒店,餐廳主打花甲粉同串燒,價錢都唔貴,好岩約朋友吹下水食下串燒飲個啤酒🤤🍻✨招牌花甲粉 $56好惹味必試,用錫紙包住,花甲分量好多,食到鮮甜味,配料有粉絲同金菇,加左蒜同其他調味料,好香,可以同朋友一起share🥰串燒🍢🍢🍢✨金菇肥牛($26):葷素搭配,好香口又有口感😍✨安格斯牛肉粒 ($32):肉質鮮嫩,油脂分佈平均,牛味濃郁☺️✨大大塊雞扒  ($32):鮮嫩多汁,外酥内嫩😋✨雞軟骨 ( $15):外酥內脆,口感豐富,串燒必食😎✨燒燒賣  ($16):外脆內軟,同小食店買既味道差唔多😚✨芝心丸  ($18):咬落去會有芝心流出來,要趁熱食🫣✨豬頸肉  ($16):幾彈牙可以一試🤤✨菠蘿  🍍($18):好甜,解膩☺️✨錫紙蒜蓉娃娃菜  ($18):娃娃菜煮得好淋,加埋蒜蓉好惹味😋✨燒茄子🍆  ($32):落左好多蒜蓉,超大份,好滿足🤣✨雞泡魚乾  ($38):好香口,配埋沙律醬正😚

✨招牌花甲粉 $56

✨菠蘿  🍍($18):好甜,解膩☺️
✨燒茄子🍆  ($32):落左好多蒜蓉,超大份,好滿足🤣
✨雞泡魚乾  ($38):好香口,配埋沙律醬正😚
2022-07-08 24 瀏覽
去深水埗買完電子產品,一大袋戰利品,好倦想搵間坐得舒服,嘢食又好,朋友話呢間唔錯😋😋叫咗碗招牌花甲粉share,味道清淡鮮甜!👍🏻👍🏻粉絲量都唔少,花甲都足料,幾抵食!😊串燒都好有驚喜,見價錢唔貴,以為薄薄的一串,但估唔到唔係喎!😮😮羊扒好大件,好juicy 🤤🤤一啲羶味都無!呢個值得點👍🏻司華力腸搽左蜜糖去燒,好有bbq風味,好正👍🏻牛丸,一串有4粒,好抵喎😂😂好爽口彈口,唔錯!芝士丸,都係一串有4粒,呢個反而普通咗啲燒鰻魚串,呢個勁好食呀!好厚肉,個汁好好食,食完想再encore ,不過已經好飽,無戰鬥力😂唯有下次再去食啦!

羊扒好大件,好juicy 🤤🤤一啲羶味都無!呢個值得點👍🏻

司華力腸搽左蜜糖去燒,好有bbq風味,好正👍🏻

牛丸,一串有4粒,好抵喎😂😂好爽口彈口,唔錯!

芝士丸,都係一串有4粒,呢個反而普通咗啲

2022-07-07 31 瀏覽
回憶客棧今日 有少少飽 但又想食香口惹味刺激性食物行行下見到間串燒店 於是就入去食呢間串燒店除咗一般嘅串燒之外 亦都有啤酒提供一啖串燒一啖啤酒十分過癮。而且一般串燒店座位都比較少,坐得冇咁舒服,但係呢間就十分寬敞,冷氣足夠, 喺炎熱嘅夏天最大加分值得加分👍👍👍招牌花甲粉湯底胡椒味非常重,另外應該都用到少少清酒辟腥花甲吐沙吐得好乾淨而且粉絲嘅數量都好足夠 錫紙包裹住可以揀 芫荽 蔥花 同辣度美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒茄子成隻燒茄子 份量好大 而且有好多邪惡既蒜頭 十分惹味燒茄子既調味真係好出色每一樣嘢 都要等一段時間先可以上菜,睇得出係即時燒😍美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒韭菜燒韭菜真係食燒烤必點 韭菜燒出黎半生熟 好惹味調味粉都夠 又唔會太濃味美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒菠蘿食完濃味既燒烤 再食呢類水果菠蘿好甜美味程度:⭐️⭐️⭐️燒雞翼有3隻 每隻都好夠味美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️燒司華力腸大大啖食 好過癮美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🍴整體評價:主打花甲粉同串燒 香港比較少呢類餐廳環境坐得舒服,又食下串燒 ,飲番杯啤酒 ,同朋友吹吹水簡直係一流推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌
今日 有少少飽 但又想食香口惹味刺激性食物
行行下見到間串燒店 於是就入去食

呢間串燒店除咗一般嘅串燒之外
亦都有啤酒提供

招牌花甲粉
湯底胡椒味非常重,另外應該都用到少少清酒辟腥
花甲吐沙吐得好乾淨
而且粉絲嘅數量都好足夠
錫紙包裹住
可以揀 芫荽 蔥花 同辣度

燒茄子
成隻燒茄子 份量好大
而且有好多邪惡既蒜頭 十分惹味
燒茄子既調味真係好出色
每一樣嘢 都要等一段時間先可以上菜,睇得出係即時燒😍

燒韭菜

⏰ 16:00-02:00

付款方式
Visa 現金
2022-07-07 20 瀏覽
回憶客棧長沙灣保安道405號昌暉大廈地舖我人生 原來未食過花甲粉, 花甲原來即是蜆啦, 主要品嚐佢架鮮甜, 除左花甲仲會再入其他食材同粉絲, 放湯煮成架。回憶客棧食到招牌花甲粉同串燒, 滿足我人生食花甲粉架心願 $63招牌花甲粉, 蒜香味十足,粉絲吸了鮮味, 口湯好好飲。原來這就是花甲粉,呢, 重點是食蜆肉同啖湯, 一於試下買材料返屋企整來食。串燒先係十幾蚊一串, 都點左1款來食過口癮。食多D肉孜然粉CUMIN 調味。有韮菜架$13 飲返枝茶
長沙灣保安道405號昌暉大廈地舖

串燒先係十幾蚊一串, 都點左1款來食過口癮。

食多D肉孜然粉CUMIN 調味。有韮菜架$13

飲返枝茶