2019-12-23 181 瀏覽
每個讀過大學嘅人都知道其實間間大學嘅嘢食都真係幾麻麻,係大學嘅每一餐都只係為咗生存而食,而非享受食物但係係浸會大學入邊有一間餐廳專做高級菜,令到浸大嘅學生都有啖好食依間餐廳嘅location比較難揾,我同朋友揾咗一陣先到揾到。一坐低就叫咗啲嘢食下先個湯應該就係磨菇湯嚟嘅,飲落去覺得好重菇味但又會食到一粒粒嘅菇,鍾意有咬口嘅人未必鍾意,但我就覺得咁樣飲落好滑,正依個係三文魚他他,調味做得好好,食到好fresh嘅檸檬香味,令人覺得好開胃跟住嚟咗嗰蟹肉露筍Risotto,我就覺得依個正正常常,冇咩好評論依個Beef Wellington就係我同朋友特登嚟到依間餐廳食嘅,依到嘅beef wellington係要訂㗎,如果想試下嘅朋友,最好係早一日預訂。講返個Wellington先,我覺得係好食嘅。嗰肉唔會話焗到太熟,同埋啲料都幾夠嘅。不過有個問題就係,唔知係咪佢地整磨菇嗰陣,未將磨菇嘅水份整哂出嚟,所以上嘅時候,嗰底部有啲濕,一拎出嚟就爛咗嗰酥皮。依個法式脆皮乳豬仔好正,調味做得好同埋嗰重點真係好脆依個西京燒比目魚又係冇得彈其實我同朋友食咗重有好多嘢,但其實俾錢嗰陣都係大概每人$300。我覺得

一坐低就叫咗啲嘢食下先

依個法式脆皮乳豬仔好正,調味做得好同埋嗰重點真係好脆

依個西京燒比目魚又係冇得彈

其實我同朋友食咗重有好多嘢,但其實俾錢嗰陣都係大概每人$300。我覺得以食物嘅質素嚟講,依餐真係超值。大家都快啲嚟試下
2019-12-13 170 瀏覽
在Bistro Bon 叫了二客下午茶。第一道是雞翼薯條,雞翼炸得熱辣辣,亦十分香脆,咬下去有肉汁,唯嫌雞肉醃得不夠味。薯條不太熱,亦比較腍身,有進步空間。沙律菜不過不失。第二道是迷你焗肉醬意粉,雖說迷你,但絕不迷你,份量可媲比午餐的份量,一個女生絕對吃得飽。意粉焗得十分乾身,而且鹹淡適中,肉醬份量亦足夠,挑惕之處是芝士咪不夠。店內環境不錯,客人亦不算多,是一個適宜傾計休息的好地方。服務態度一般,可以有更多的笑容。
店內環境不錯,客人亦不算多,是一個適宜傾計休息的好地方。
服務態度一般,可以有更多的笑容。
雞翼薯條
2019-12-13
下午茶
雞翼薯條
  • 肉醬意粉
2019-12-09 207 瀏覽
支持 #黃色經濟圈 💛 BU同學對Bistro Bon應該不會陌生,它可是被譽為BU最佳餐廳的哦🍴這次回校拿畢業證書🎓想起很久沒吃過Bistro Bon的名物烤雞牛油飯🐔但進去才發現餐牌更新了,烤雞牛油飯沒有了😢取而代之的是香辣烤雞伴薯條,我想健康一點,所以轉為沙律🥗烤雞皮脆肉嫩,面層的香料微辣可口,比以前的烤雞更好吃😋All day breakfast跟平常西餐廳的差不多,不過有招牌炒滑蛋和烘全麥厚方包,令我想起以前跟hallmate早起吃早餐的時光~

2019-12-08 188 瀏覽
一般大學餐廳唔會太好食, 呢間例外,威靈頓牛柳好少地方食到, 食得出用料靚,生熟均勻,PIZZA 唔算好食, 餅底偏餅乾感而唔係薄餅感,意粉份量出奇地大夠3以上人食飽,亦都料兄好食,自帶酒好似唔收開瓶費既見好多人飲,鴨胸份量少但完全唔係出面茶記鴨胸嚟,勁重鴨味,好食,環境鬆動適合節日生日嚟食,可以臨場問佢有冇餐牌外既嘢佢做到都會做,麵包籃啲麵包都好好食架,價錢亦都實惠,九龍塘站坐25MS叫停車場有落就嚟到,但好多人行過嚟洗手間都乾淨不錯
一般大學餐廳唔會太好食, 呢間例外,
威靈頓牛柳好少地方食到, 食得出用料靚,
生熟均勻,
PIZZA 唔算好食, 餅底偏餅乾感而唔係薄餅感,

意粉份量出奇地大夠3以上人食飽,
亦都料兄好食,
自帶酒好似唔收開瓶費既見好多人飲,
鴨胸份量少但完全唔係出面茶記鴨胸嚟,
勁重鴨味,
好食,

環境鬆動適合節日生日嚟食,
可以臨場問佢有冇餐牌外既嘢佢做到都會做,
麵包籃啲麵包都好好食架,
價錢亦都實惠,
九龍塘站坐25MS叫停車場有落就嚟到,但好多人行過嚟
洗手間都乾淨不錯
2019-12-06
慶祝紀念
紀念日
  • 意粉
2019-12-08 185 瀏覽
4人行大滿足 食左鵝肝、威靈頓牛、黑松露意粉、pizza等先係$250一人食材高質,價錢合理 比較有驚喜係鴨胸, 一向不太吃的我,竟覺得好食薯蓉的fans,可以問下單獨叫一份食,好香牛奶,牛油味,好正!上次食左乳豬,都好好食,份量大,外脆內軟,好鬼正DESSERT方面,正常水準,唯一如果可以有多D選擇就PERFECT啦!環境方面,好闊落,坐左3個幾鐘都OK!服務也周到!好難得大學會有這種好食餐廳,要多D支持
食材高質,價錢合理
 比較有驚喜係鴨胸, 一向不太吃的我,竟覺得好食

上次食左乳豬,都好好食,份量大,外脆內軟,好鬼正

環境方面,好闊落,坐左3個幾鐘都OK!服務也周到!

好難得大學會有這種好食餐廳,要多D支持
題外話/補充資料: BU教職員仲有9折架
2019-12-06
  • 鴨胸
  • 威靈頓牛
  • 薯蓉
2019-11-27 203 瀏覽
呢間係浸大嘅餐廳其實係唔需要入浸大校院嘅,所以一般街客都可以去食。 南瓜濃湯:香甜應該好足料。平時飲南瓜湯會有薑或者香料味,但呢到除咗湯面嘅香草,就係超香甜嘅南瓜味 餐包:其中一個係sun-dried tomato bread,比較特別。default 有牛油比你送包,但呢個包配olive oil & vinegar應該夾d炸洋蔥圈:唔係只係得炸漿,係真係好大舊紫洋蔥,配黑松露蛋黃醬。比出面得一圈好幼嘅洋蔥做嘅好食好多Beef Wellington:呢個係預早book咗嘅。果日仲做緊特價388真係超~值~!(好似已經做番正價5xx) 4大件牛好香蘑菇同埋有parma ham嘅咸香,牛肉好嫩。薯蓉好滑但分量比較少焗龍蝦尾配蕃紅花risotto:呢個我覺得係最好食!個龍蝦尾係烤嘅所以蝦殼都燒到脆晒,龍蝦肉有焦香但唔會過熟,而且彈牙唔韌。個飯唔似一般risotto咁漏,比較似西班牙paella但乾身d,同埋好大碟飯芝士餅:當晚特別免費送嘅(嘻嘻)但免費個cake都好香滑。感覺有少少檸檬味無咁漏,食到好飽都食晒個餅!咁嘅食物質素價錢真係一d都唔貴,只係地點唔係好方便,但食到咁飽行一小段路出番去

咁嘅食物質素價錢真係一d都唔貴,只係地點唔係好方便,但食到咁飽行一小段路出番去坐車都好OK呀~
2019-11-25
2019-11-26 217 瀏覽
🇭🇰Bistro Bon·雖然我今日已經出咗post 但係呢個餐廳實在太正我哋食完飯佢送咗一個cheesecake俾我哋😈佢個畫碟真係好正 所以都係想po😍😍 ·蟹肉蘆筍意大利飯 $168呢個都幾好食 不過佢個飯對我個口感黎講有啲太硬 但係個汁調得唔錯嘅😎😎🤤·黑松露雜菌忌廉意粉 $138呢個都唔錯 不過佢個調味單一左少少 但係佢都有誠意嘅 入邊超多菇🥰🥰·📍九龍塘聯福道32號吳多泰博士國際中心地下
🇭🇰Bistro Bon
蟹肉蘆筍意粉
2019-11-25
餐湯
蟹肉蘆筍意粉
週末, 天氣很好,想吃點甜的。 BU周邊地區非常安靜。到達 Bistro Bon, 今天午餐時間已經很滿了。我不想等, 想在這家餐廳嘗試著名的甜點. 但是奶茶奶凍賣光了. 我點了藍莓芝士蛋糕外賣作下午茶. 藍莓芝士蛋糕美麗就像一幅畫. 紅色,黃色,藍色和金色. 極富藝術氣息.藍莓果醬香甜濃郁,帶點酸味,清新非常, 芝士香滑可口, 派底脆皮不太厚。午餐外賣8折優惠. 會再來這裡!下次我想提前預訂。越來越多的人來這家餐廳。菜單很豐富。太美味了!
我點了藍莓芝士蛋糕外賣作下午茶.
2019-11-23
5 分鐘 (外賣自取)
2019-11-23 148 瀏覽
這家餐廳因之前浸會大學路障封鎖不能做生意。現在正常營業. 自從學期末大多數學生離開後,顧客大多來自校園外。該餐廳位於BU的最後一棟大樓的地鋪,距離Run Run Shaw大樓不到3分鐘的步行路程。內部寬敞明亮,設有開放式廚房和大量玻璃窗。友善的員工運業平穩。我點了 Sundried Tomato with anchoives spaghetti (乾番茄和鳳尾魚意大利麵)外賣。外賣裝在一個紙箱和一個紙袋中,非常環保。份量是我在香港見過最大的。足夠兩個人用。我把意大利倒麵在一個大餐碟,意大利麵條的高度差不多是5英寸!就味道而言,意大利麵融合了鳳尾魚,香草,酸豆,乾西紅柿,辣椒和洋蔥。鳳尾魚並不咸,恰到好處。乾西紅柿又甜又野味。 Spaghetti al dente,有咬口, 乾濕度完美,不油膩. 香料調味汁全部融化成華麗而結實的base,為菜餚增添了甜辣味。超級好吃!
這家餐廳因之前浸會大學路障封鎖不能做生意。現在正常營業.

非常美味, 像一座山!
2019-11-20
15 分鐘 (外賣自取)
非常美味, 像一座山!
This restaurant was on locked down due to student protests at Baptist University . Now it is back on track, servingpatrons mostly from outside campus since most students have left. The restaurant is located on the ground floor of one of the last building on BU, less than 3 minute walk from Sir Run Run Shaw Building. The interior is spacious and bright with open kitchen and plenty of glass windows. Friendly staff run a smooth operation. I ordered Sundried tomatoes with anchovies spaghetti to go.

I ordered Sundried tomatoes with anchovies spaghetti to go. It came in a paper box and paper bag, very eco friendly.
The portion is one of the biggest I have ever seen in Hong Kong. Enough for two people. After I pour them onto a
large dinner plate, the mount of spaghetti was almost 5 inches tall!

In terms of  the taste, incorporating anchovies, herbs, capers, Sundried tomatoes, peppers and onions with the pasta is heaven made.  Anchovies were not overly salty, just right. Sundried tomatoes nice and sweet. Spaghetti al dente The mixture of  spices and herbs all  melted down into a gorgeous robust base giving a sweet, spicy kick to the dish.  Super yummy! Excellent!
Sundried Tomatoes with anchovies Spaghetti
Sundried tomatoes with anchovies Spaghetti
2019-11-20
15 分鐘 (外賣自取)
2019-11-11 311 瀏覽
浸會大學內的Bistro Bon,鬧市裡清靜悠閒的西餐廳!是日餐湯及麵包,粟米忌廉湯非常濃郁,有啖啖粟米肉,好好飲呢。刁草檸檬三文魚他他配辣根慕絲($68加配價,連餐湯):味道微酸的開胃前菜,而且賣相好精緻,難以想像自己置身於大學校園內呢。烤雙層大啡菇芝士漢堡,薯條及沙律菜($128)份量非常大!厚厚的漢堡唔一定要包漢堡肉的,大啡菇同樣有口感,一咬下去更是非常juicy呢!虎蝦辣肉腸香蒜辣椒意粉($178),一樣大大碟,蒜片同辣椒令意粉非常惹味。
浸會大學內的Bistro Bon,鬧市裡清靜悠閒的西餐廳!

烤雙層大啡菇芝士漢堡,薯條及沙律菜($128)

• 是日餐湯
2019-11-06 310 瀏覽
係人都知大學裏面嘅食堂嘅價錢性價比極高,今日就去咗浸會大學的西餐廳Bistro Bon食晚飯,餐廳嘅位置非常方便,基本上一入大學門口就會見到。裏面嘅座位非常寬敞舒適,餐廳嘅面積好大,唔怕搵唔到位錯。我哋早去剛入去嘅時候學生仲未食飯,人唔算好多,都夜少少就開始多人了。我哋點了兩個餐,每餐嘅份量都好多,有餐包、湯、前菜、主菜和飲品,食到勁飽,味道亦都唔差架!餐湯係蘑菇湯,我自己覺得好好飲,我好鍾意飲呢種磨碎左嘅蘑菇煮嘅蘑菇湯,蘑菇味真係好濃,佢上面仲放咗兩條酥皮麵包,真係好好味。佢哋嘅餐包都好好味,有五穀包、芝麻包每一個我都唔知叫咩名但又好好味嘅包。小食有三文魚他他和溫泉蛋炒雜菇,三文魚他他嘅味道非常好,如果一點點柚子嘅香味,酸酸地,好開胃。溫泉蛋煮得好好味,炒雜菇亦都好清新,唔會好鹹,味道剛剛好。主菜係安格斯牛肉芝士漢堡和溫泉蛋卡邦尼意粉,安格斯牛肉芝士漢堡非常巨大,安格斯牛肉煎得好靚,裏面仲係粉紅色㗎,而且佢唔係用雪藏嘅漢堡扒,睇得出係自己整嘅,所以食得出淡淡安格斯牛肉,裏面仲混入咗洋蔥碎,令味道更上一層樓。加埋一大塊煙肉同兩塊芝士,味道真係好好,佢嘅漢堡包係煎過嘅,所以食落特別脆口。

溫泉蛋卡邦尼意粉嘅味道同一般嘅卡邦尼意粉有少少唔同,佢嘅汁冇平時食的咁白,又唔會漏,味道有少少唔同,但都係好味的。配料除咗溫泉蛋,仲有洋蔥、煙肉、蘑菇、芝士,所以味道都算濃郁。

餐飲叫咗一杯熱檸茶一杯柚子薑茶,柚子薑茶嘅味道都幾特別,呢兩個嘅配合我都係第一次試,柚子同姜薑嘅味道都好出,好飲的,值得一試。
去開九龍塘唔知食咩好,朋友介紹浸大校園既地中海西餐,真係無諗過呢頭會有好野食🤩。呢間餐廳環境幾舒服,坐位闊落唔使等位又可以靜靜地傾計,爽!✨主菜可以加$68升級套餐,先黎個餐包真係熱辣辣,芝麻包外脆內軟勁香口。長身麵包有d 似法包既質感,脆得黎煙煙韌韌幾得意。✨蘑菇湯好好飲👍🏻菇味好濃而且濃稠度啱啱好 ,仲有好多蘑菇蓉。✨三文魚他他:三文魚好香仲有d 黑魚子,白色底層好得意食到甜甜地又有d奶香味。加埋檸檬汁既味道,感覺幾清新。✨strawberry yogurt: 加$16 升級呢杯特飲, 味道甜甜酸酸幾開胃,鍾意佢味道唔會太甜。✨蕃茄羅勒水牛芝士pizza($108): 一客有6件,芝士同羅勒味都好香,簡單加埋蕃茄醬已經好好食。批底夠薄,批邊都好脆。✨威靈頓牛柳($388): 個酥皮超正,薄得黎好酥脆,入面既蘑菇蓉好好味😍 .牛柳七成熟顏色夠粉嫩,食落勁軟腍多汁,仲可以配海鹽同燒汁,燒汁味道幾特別,有種炭燒既味道。✨薯條份量都夠多,粗身夠多薯仔肉,沙律都好新鮮。今餐無論食物同環境都好滿意,雖然位置有d 隱蔽同行遠d, 但係食得好舒服👍🏻

蘑菇湯

蕃茄羅勒水牛芝士pizza

威靈頓牛柳
蘑菇湯
蕃茄羅勒水牛芝士pizza
威靈頓牛柳
2019-10-31 215 瀏覽
於浸會進修的日子過得很快,特別是臨近考試更要請假,校園內的地中海餐廳《Bistro Bon》就是我的秘密花園了。 環境跟平時餐廳一樣,完全沒有飯堂感覺,而且靠牆有梳化位配合柔和燈光挺舒適。 先選牛扒,共3種而要嫩口一點所以就腹肉扒啦 HKD 168,划算可再另加 HKD 68 可升級成套餐先來一個南瓜湯,質感濃厚,最暖暖的不會過熱。附有芝士條又多一種層次~ 麵包手感仍軟綿綿~ 😁然後溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉 保持到流質狀態的溫泉蛋,滑溜。把黑松露加上雜菌作點綴又爽口,正! 美國安格斯頂級牛腹肉 HKD 168 有驚喜!從外觀看肉質己不錯,中間肉紋理清晰還帶有粉紅狀態。在口中,肉味重又嫩口。👍🏻 伴碟有金黃色薯條香脆可口,不用額外鹽了。另外有沙津及黑醋以減低油膩。

然後溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉
保持到流質狀態的溫泉蛋,滑溜。
把黑松露加上雜菌作點綴又爽口,正!

美國安格斯頂級牛腹肉 HKD 168

今晚男朋友話去浸會大學隔離嘅餐廳食晚飯,我仲以為佢會帶我去大學 canteen 咁冇誠意,點知原來唔係,都係一間格局唔錯嘅餐廳👍🏻頭盤先嚟兩個法包,有一般法包的硬度,溫度有加熱過,暖暖地加埋牛油,味道都唔錯(◍ ´꒳` ◍)之後就上凱撒沙律,蔬菜好新鮮好爽口,加埋上面脆脆嘅麵包,同埋超脆嘅火腿,配搭沙律醬同埋芝士,非常之好味!三文魚他他,三文魚肉碎,配搭埋下面嘅應該係水牛芝士,味道除左有三文魚嘅鮮味,仲食到有好輕微嘅 wasabi 味,加埋上面嘅魚子醬同埋脆片,口感豐富,味道有層次 👍🏻之後就到主菜,先嚟一個 BBQ 烤豬肋骨薯菜。香濃嘅烤肉汁,加上肥瘦適中嘅豬肋骨,味道一流!薯條亦都係外脆內軟,加埋番茄汁,啱曬鍾意食炸嘢嘅男朋友。而我就覺得佢個火箭菜幾好,加左少少橄欖油同埋黑醋,非常之健康美味!蟹肉蘆筍意大利飯,煙韌嘅意大利飯配上淡淡嘅蟹肉,再加埋蘆筍嘅點綴,不錯(❁´ω`❁)真係估唔到浸會大學入面居然有間咁好嘅餐廳,呢度嘅學生教職員真係有福 (•‾⌣‾•)y