2016-06-19 5121 瀏覽
其實平時都會同朋友係尖沙咀四圍食好西,而最近朋友就係加連威老道搵到一間食西餐嘅餐廳,當中更加發現呢間餐廳可以食飯、飲嘢於一身,真係十足尖沙咀裡的後花園。餐廳外面有一個空中花園,適合朋友一齊飲嘢。環境舒適,店員都會好詳細介紹菜式,服務都好唔錯。青瓜檸檬特飲當晚只需要係Facebook打卡便可享有一杯免費SPECIAL DRINK。味道清新,飲落去會有青瓜、青檸味道非常開胃。餐前法包法包放在一個鐵盒裡面。而食落去法包鬆軟,加埋黑松露牛油一齊食非常匹配。Fresh "Tea Pot" Bouillabaisse Soup一個玩味十足嘅海鮮濃湯,首先店員會放上一碟新鮮海鮮,當中有大蝦、蜆肉、青口等等,之後再用載著海鮮湯嘅小茶壺倒在海鮮上飲用,非常鮮甜。Atlantic Blue Brabmeat Pumpkin Flan菜式賣相精緻,而食落去南瓜燉蛋滑溜唔會乾身,加埋大西洋藍蟹肉一齊食非常鮮甜。而咁好味嘅菜式原來係大廚經過隔水燉製並放入焗爐,再用火槍隔住個鐵模燒製而成,非常有心思。48hrs whole bone-in beef ribs一個非常花功夫嘅菜式,大廚首先將特製醬汁加入牛肋骨再慢煮
餐廳外面有一個空中花園,適合朋友一齊飲嘢。
環境舒適,店員都會好詳細介紹菜式,服務都好唔錯。
青瓜檸檬特飲
味道清新,飲落去會有青瓜、青檸味道非常開胃。
餐前法包
48hrs whole bone-in beef ribs
一個非常花功夫嘅菜式,大廚首先將特製醬汁加入牛肋骨再慢煮48小時而成。當中脂肪比例平均,食落去肉質軟腍有好濃郁嘅牛味,推介菜式。
Whole Boston Rock Lobster Tail Pasta
意粉用傳統方式捲起上碟,醬汁就用了大量龍蝦殻、蝦殻、新鮮蕃茄已成令整個菜式更加鮮味,面頭就放了原隻波士頓龍蝦尾,龍蝦厚身啖啖肉,相當之有驚喜。
鐘意食乳豬嘅我真係愛不惜手,大廚將乳豬加入了香草、鹽慢煮12小時而成,外脆內軟非常甘香,肉質淋軟食到停唔到口,而當中亦可以加入茴香蓉嘗試不同嘅體驗。
(55c Belgium) motlen lava chocolate pudding
上到枱時心太軟仲熱辣辣切開仲有流心效果,加埋雪糕一齊食,一冷一熱果種感覺真係非常滿足,加上用了比利時70%朱古力唔會過甜,任何人士都會愛上。
  • 12hrs Slow-Cooked Suckling Piglet
2016-06-16 1343 瀏覽
香港人對加連威老道呢個名絕對唔陌生,因為曾經係香港人購物熱點。而家雖然無以前咁熱鬧,但仍然充滿人流。知道最近果度起左間酒店,而低層就屬於餐廳部分,於是就約埋朋友一齊去見識下。一入餐廳,已經比佢個環境吸引。餐廳叫Urban Park,室內環境夠"urban"。裝修既感覺有氣氛,相信係呢個環境,無論食野定傾計,都係好舒適。望出出面,室外環境夠"park"。先見到綠色既草地,行出去,原來室外部分被餐廳裝修成戶外花園,除左有枱,仲可以係戶外野餐。店內既擺設同樣好有特色。襯番呢個環境,當然餐牌一定有酒,另外仲有各樣既食物。Fresh "tea pot" bouillabaisse soup店員先將海鮮擺到枱上,再將湯,倒入海鮮之中,形成一個海鮮湯。湯嘅味道十分濃郁,略帶杰身,但唔係味精嘅咸口,係鮮味。海鮮之中,尤其以蝦最為突出,大隻得嚟,咬落爽口。Black truffle parmesan fries黑松露薯條,餐廳用左幼身嘅薯條。自己比較喜歡食粗身薯條,因為更實在同埋更有口感。不過面頭嘅黑松露好香,用薯條沾一沾再食,味道一流。Atlantic blue crabmeat pumpkin fl
店內既擺設同樣好有特色。
1976 瀏覽
襯番呢個環境,當然餐牌一定有酒,另外仲有各樣既食物。
Fresh ''tea pot'' bouillabaisse soup
Black truffle parmesan fries
Atlantic blue crabmeat pumpkin flan
外型好似係一個黃色布甸,其實係蛋嚟嘅。相信蛋能夠以呢種形態出現,一定要下好多功夫。因為如果溫度太高,會令到蛋大熟,失去滑口嘅感覺;如果溫度太低,但又會唔夠熟。將蛋切開,再望望裏面,可以見到裏便嘅蛋同樣係真材實料,唔係得外表。進食時,蛋入口舒服,十分滑口。
Whole boston rock lobster tail pasta
製作精美既龍蝦意粉,龍蝦既味道未食已經係我個鼻徘徊,加上上面有黑魚子,有如畫龍點睛,錦上添花。龍蝦部分相信不用多講,已經知道真材實料。

比較想帶出意粉,因為一般龍蝦意粉既"龍蝦"同"意粉"都貌合神離。但今次食到既係龍蝦汁同意粉既終極合體,我相信佢既成功係歸功於廚師處理意粉既時候所下既功夫。充份利用龍蝦脫殼後既殼,加入其他材料,再煮出龍蝦汁再加入意粉,令意粉充份吸收所有精華同味道。所以,當我食意粉既時候就有如食龍蝦既味道一樣。
Roasted beer can chicken
雖然自己之前已經食過直立式燒雞,但係啤酒燒雞就第一次食。見到直立既燒雞我冇咩特別既感覺,反而對雞籮友位既啤酒罐十分好奇。起初以為啤酒罐用作支撐雞,原來雞既製作係用到罐內啤酒。當然有一刻我諗過雞會唔會有好勁啤酒味,好彩又無。呢隻雞雖然大隻多肉,但火力均勻。除外皮金黃色,內裡雞肉亦係熟透。

旁邊有個樽裝住不明物體,細問之下,原來係將雞汁原汁原味倒入樽仔,所以食雞既時候可以將雞汁滴幾滴落隻雞度,提升味道。
睇名已經知呢隻豬有排整,要慢煮12小時,慢工出細貨。夾起豬睇睇,皮薄多肉,散發陣陣豬香。稍為好奇旁邊似青檸雪芭既物體,店員話呢個係用新鮮茴香整既茴香蓉。先就咁試一口茴香蓉,味道清清地,配埋豬一齊食,感覺就好似美女與野獸。
一向愛朱古力既我,甜品好自然揀左心太軟。由中間稍稍切開,入面既朱古力醬流出,由朱古力醬既質感,可以睇到火力控制得幾好。將雪糕同心太軟一齊放入口,果種冷熱交融既感覺複雜又和諧。

同呢個心太軟一樣,Urban Park呢間餐廳,一個地方,兩種感覺。城市同花園,我以為拉唔埋既兩樣野,原來可以同時並存。
2016-06-07
2016-06-15 1150 瀏覽
之前有留意過Yam Cha呢間點心店,就係尖沙咀加連威老道附近,成座樓得幾層有食店,其中一層係Yam Cha,仲有一層係食西餐,叫Urban Park,原來係同一個集團,今日就約咗成班朋友一齊來試試。Urban Park顧名思義就係城市中的公園,原來都冇改錯名,餐廳有個好大嘅露台,行出去係人造草地,如果下午茶時間嚟到可以坐草地食Tea,仲有啲沙發椅俾人喺出邊飲酒,不過當晚我黎到已經天黑了,冇得享受花園美景,所以坐室內。入面裝修都幾型格,暗暗柔和的燈光,另有好大張吧枱,以及各式酒櫃,我們被安排坐沙發位置,座位闊落非常舒適。先來一杯免費Special Drink,只需要在facebook上打卡便可以每人得到一杯。估唔到送嘅都咁好飲,special drink呈冰藍色,一望到已經透心涼,飲落有檸檬、青檸及梳打味,甜度亦剛剛好。先來一口法包作為前菜,清清味蕾,旁邊還有黑松露牛油。Fresh "tea pot" Bouillabaisse Soup好精緻既一道菜,入面可見青口、蜆、蝦及魚柳。上枱之後店員會再倒入以茶壺盛載的法式海龍皇湯,呈橙色既湯底入口有陣陣龍蝦湯的味道,原來湯底係用魚肉、魚骨和
Special drink
先來一口法包作為前菜,清清味蕾,旁邊還有黑松露牛油。
好精緻既一道菜,入面可見青口、蜆、蝦及魚柳。上枱之後店員會再倒入以茶壺盛載的法式海龍皇湯,呈橙色既湯底入口有陣陣龍蝦湯的味道,原來湯底係用魚肉、魚骨和蝦殻等熬成,而魚柳頗嫩滑而青口及蜆都乾淨新鮮,配搭龍蝦湯就好似飲緊海鮮湯咁。
Atlantic Blue Crabmeat Pumpkin Flan

另一道精緻小菜,名義上係法式燉蛋,不過入面充滿左蟹肉,入口蛋白係暖暖的,非常滑,外面仲包住一層南瓜蓉,店員話蛋係放入焗爐隔水燉,之後再用火槍隔住個鐵模燒,先做到咁滑既效果,果然考功夫。
12hrs Slow-cooked Suckling Piglet

豬脾加了香草和鹽慢煮12小時,煮完出來皮香肉嫩,咬入口外層好脆,非常惹味,另外仲配上新鮮茴香整的茴香蓉來沾豬脾,清甜新鮮,旁邊的洋蔥圈亦炸得很脆。

呢個意粉可能係我食過最好食的龍蝦意粉,因為一般既意粉係同醬汁分開,但呢個意粉係滲透哂龍蝦汁喺入面,除左麵質彈牙之外,仲食到濃濃既龍蝦味,原來個汁用龍蝦殻+蝦殻+新鮮蕃茄熬成,唔怪得知味道甘香濃,以傳統方法捲起意粉上枱,而且新鮮原條龍蝦連條尾,龍蝦肉彈牙,再配上魚子醬很美味。
Roasted Beer Can Chicken

點解禽流感都有雞食?原來啤酒雞係採用阿根廷雞,所以可以放心食用,雞內醃有大量雜菜、香草同清島黑啤,所以一切開隻雞就大量啤酒味湧出黎。雞肉都幾多而且嫩,因為用左慢煮方法,但入口就唔覺得好濃啤酒味,可能煮既過程酒精已經揮發了。
另外餐廳仲整左一瓶醬油,內有雞油及黑啤,真正原汁原味,如果覺得唔夠味可以自己隨意添加,好有心思。
Motlen Lava Chocolate Pudding

心太軟一向是我的最愛,好喜歡佢濃濃既朱古力味同流心既效果,外層香脆,切開心太軟中間,暖暖既朱古力會慢慢流出黎,朱古力係55c belgium,朱古力濃度70%,入口唔會太甜,再配上雲尼拿雪糕同旁邊既生果,口感不錯。
100% Arabica Espresso Tramisu

Tiramisu入口好軟好滑,咖啡味不算好強烈,甜度同咖啡苦澀味恰到好處,滑到好似食緊雪糕咁,入口即溶的感覺。
店內多款食物都以慢煮形式,除了花時間外亦很考功夫,店員都很專業,每上一道菜都會講解一下道菜係如何製成,令我食之餘亦清楚了解餸菜的來源。
Special drink
2016-06-14 3295 瀏覽
有城市中尋找寧靜又舒適的地方,確是比較少見。人來人往的尖沙咀,加連威老道的一幢大廈內有YUM CHA & URBAN PARK。YUM CHA曾經已吃過,朋友建議不如試下URBAN PARK。門外以黑金裝潢,別具一格嚴走型格路線。入內以柔和的燈光與白玫瑰花完全相稱。我們一行六人被安排梳化位置,桌上有個小燈光,完全有種放工後輕鬆的感覺。當等待朋友期間,細看餐廳外還有一個小型空中花園。白色的梳化與綠色的草地,如配上一杯美酒感覺美好。下次一定要中午到來,【繁華中的小悠地】確實比較少有。環境悠閑內在更設有酒吧區域,我想星期五六日定必很多年輕人前來到訪。每間店鋪都有不同特別之處,此店推出凡在面書專頁打卡便可享有一杯免費SPECIAL DRINK。有免費飲品只需打卡,我們又點會錯過呢?SPECIAL DRINK的顏色走夏日風,檸檬、青瓜、青檸;甜中帶微酸並有一小塊薄荷葉,大為清新。Black Truffle Parmesan Fries朋友未到齊決定點下一客黑松露薯條,薯條切至極度幼身熱辣辣香脆並不帶點油膩。薯條滿帶黑松露的香味,而且有少許芝士更加惹味;旁邊設有小茄汁,放涼了都仍然脆身。Fresh
Black Truffle Parmesan Fries
一直以來前菜的湯連同材料一齊上碟,但這個卻大為不同。首先遞上材料清晰可見,內含: 大蝦、蜆肉、青口等以海鮮為主;店員再利用小茶壺盛載魚湯,魚湯利用魚肉、魚骨和蝦殻等熬成帶有鮮味。海鮮亦新鮮,以前湯來說不錯。
Fresh ''Tea Pot'' Bouillabaisse Soup
利用一個鋁盒放入法包,排列得整整齊齊。法包的質感鬆軟,旁邊帶有黑松露牛油。牛油極度軟身並充滿著黑松露的味道是我極為喜愛。
這一個確算是精緻並考功夫的菜式,單看以為滑蛋似的。店員說:「隔水燉製並放入焗爐,再用火槍隔住個鐵模燒製而成。」經過燉製蛋比平常更加滑溜無比,旁邊更有粒粒紅菜頭顏色相堂鮮豔。
慢熟的食物永遠都是考功夫,還需時12小時真的少一點心機也不行了。小豬仔利用香草和鹽慢煮12小時後,肉質極度淋軟並不會太油膩。還有新鮮茴香整的茴香蓉,令整個小豬仔清新又滋味。旁邊更有洋蔥圈炸至脆身添上茄,不錯之處。
利用新鮮原條龍蝦製作,連蝦尾都有真的極度少有系列並有黑魚子。這間店鋪很喜歡利用海鮮的龍蝦殻、龍蝦殻及新鮮蕃茄熬湯而製成,帶了無窮鮮味。龍蝦肉容易切開,肉質相當彈牙。麵質恰到好處,新鮮的蕃茄汁好適合夏天食用的菜式,大為開胃口。
Roasted Beer Can Chicken
原隻雞站立式真的第一次見,底部有啤酒,認真大開眼界。店員首先將原隻雞猶如解剖一樣切開,陣陣的啤酒味道湧出酒氣樸鼻。雞肉相當鮮嫩,每口都滿滿啤酒香;完全因烤的時候將雞塞入啤酒內令到整隻雞烤得分外平均。旁邊更有薯角及蒜頭,增添無限口感令人津津有味。
48hrs whole bone-in beef ribs
慢煮的食物永遠都係考功夫,美國豬肋骨煎香後抽真空再慢煮。肉質腍軟又入味,如果唔夠味可加醬汁!豬肋骨容易切開,而且不會太韌,完全是我最愛之選。
48hrs whole bone-in beef ribs
心太軟永遠是西餐廳必有之選,而我對甜品的要求都幾高。高品質的心太軟必定外脆內軟,輕輕切開中間朱古力漿猶如噴泉般湧出,入口即溶滿帶微甜;這為上乘佳作。店員說:「利用比利時70%濃度的朱古力,香濃而滑溜並不帶點苦澀。旁邊更有雲尼嗱雪糕滑溜又透心涼,冷熱交替完全滿足我對甜品的要求。
Vanilla panna cotta
從來愈簡單的甜品永遠都是最考功夫,材料不多但要製作滑溜並不容易。Panna Cotta 是意大利的甜點,只要利用牛奶,鮮奶油及香草,再淋上酸甜的士多啤梨醬已經相當美味。
Vanilla panna cotta
題外話/補充資料: 很喜歡這間無論環境及格局都別有用心,店員的服務態度殷勤亦值得一讚。今晚未能到空中花園用餐,下次必定與閨蜜前來享受高茶美點。
2016-06-07
2016-06-14 699 瀏覽
自己一個人食飯,亂行入左呢間。好特別,menu上會寫烤既時間,於是我點左3小時烤雞(半雞)$168。雖然佢個名叫「肥雞」,但切開一d都唔肥,脂肪少,我唔知關唔關慢烤事,但食落雞肉係好嫩滑,唔乾,唔鞋口。雞肉有肉汁,雞皮都好食,好入味,唔使點醬汁都ok.
自己一個人食飯,亂行入左呢間。

2016-06-13 2141 瀏覽
因為下雨的關係,朋友們都遲到了,這裡的服務很體貼,很快有服務員問我餓不餓,先來麵包吧我book 枱時說了有一位小朋友,也特別安排了兒童餐具,很窩心呀食了一塊麵包後,朋友便來了,於是店員同我說若在Facebook check in 會送welcome drink , 更問小朋友喜歡橙汁嗎?送了她橙汁呢!我們終於開始點菜,因為其中一位是素食者,店員很細心解釋可以在carbonara 減走烟肉,或者改為蕃茄醬或pesto sauce pasta 也可以,朋友選了pesto sauce ,很好味的pasta , 好可惜忘了拍照來主菜前,可以選湯或沙律做starter!我們分別點了fish and chips , steak , lobster pasta 同carbonara , 大家都很滿意!這𥚃pasta 很出色,配lobster 的肉質很新鮮,pasta 煮的時間剛剛好,蝦的肉很彈牙跟pasta 絕配Carbonara 上的63 度蛋也很吸睛,混在pasta 一起吃,真是不得了,太餓及好味關係也忘了拍照 XD Fish and chips 份量好足,魚很香口但個人認為可以少點炸粉,而薯條

來主菜前,可以選湯或沙律做starter!

Fish and chips 份量好足,魚很香口但個人認為可以少點炸粉,而薯條加了黑椒調味,食到停不了口,小朋友至愛
我不吃牛的,見到這個賣相很好,但朋友説牛味不是太重
最後甜品是芝麻雪糕,我們點了5 個餐,但店員都很細心送了小朋友一球雪糕還改為小杯子,而不是我們的高杯,讚!最開心當然是小朋友
我叫了mocha 完結這一個豐富的brunch , 超滿足的! 加上我的朋友可以額外賺Asia miles 更開心!
這𥚃的環境舒適,服務又體貼,朋友已經說可以encore 啦
2016-06-12
慶祝紀念
生日
2016-06-11 896 瀏覽
每次見到這幾位朋友都必定有食神。今晚,亦不例外。滿心歡喜期待著今天的約會和美食,朋友帶我來到瑞生尖沙咀酒店。謎底揭開了,原來是有戶外空中花園的URBAN PARK!晚上來,沒有機會嘗試在其大草地野餐,但室內環境同樣舒適,裝修別致帶型格。餐包盛在鐵箱裏,造型可愛。而法包份量非常多,竟有兩層多!配上軟滑的黑松露牛油味道不俗。special drinkFACEBOOK打卡就可免費有一杯了!何樂而不為呢?這杯Special Drink有檸檬,青瓜和青檸,清爽之選。Black truffle parmesan fries($69)每條薯條都充滿黑松露香,如果厚身點就更好了,我還是喜歡較軟綿的質感。roasted beer can chicken($429) 啤酒雞霸氣出場!雞乖乖地站立在啤酒罐上,霸氣外表立即吸引在場人士目光!其實這個擺法亦能令雞烤得更加平均。一上桌,青島啤酒味已經撲鼻而來,侍應貼心地待我們相機食先後,就幫我們把啤酒雞『分屍』。原來雞身入面還有rosemary調味呢!雞腿肉當然滑嫩,雞胸位置就略鞋口,份量都頗多,2-3人分享絕對不成問題。而雞本身已十分入味,每口都迸發啤酒香。如果
謎底揭開了,原來是有戶外空中花園的URBAN PARK!

special drink
SPECIAL DRINK

啤酒雞霸氣出場!雞乖乖地站立在啤酒罐上,霸氣外表立即吸引在場人士目光!其實這個擺法亦能令雞烤得更加平均。一上桌,青島啤酒味已經撲鼻而來,侍應貼心地待我們相機食先後,就幫我們把啤酒雞『分屍』。原來雞身入面還有rosemary調味呢!雞腿肉當然滑嫩,雞胸位置就略鞋口,份量都頗多,2-3人分享絕對不成問題。而雞本身已十分入味,每口都迸發啤酒香。如果覺得不夠味,餐廳還另外準備了一款由原汁原味雞油和啤酒混合而成的醬汁,可自行添加。
48hrs whole bone-in beef ribs($529)
潮流興慢煮,這ribs慢煮48小時,肉味香濃帶甜,肉質軟嫩鬆化,肉的脂肪比例剛剛好,水準之作。
Whole Boston rock lobster tail pasta ($269)
餐廳按照傳統,用叉捲起linguine擺碟,上面放有原隻波士頓龍蝦尾和黑魚子,賣相精緻昂貴。原先以為只是普通的一碟意粉,但原來餐廳用上龍蝦殼,龍蝦肉和新鮮蕃茄去熬湯煮,所以每條意粉都入味無比,充滿濃郁的龍蝦鮮味。意粉本身也煮得al dente,彈牙的龍蝦肉加添口感,是晚驚喜必定是這道。
12hrs slow-cooked suckling piglet ($299)
又是一道慢煮菜式。乳豬加香草慢煮12小時後,乳豬皮脆中有軟,乳豬肉厚且肉質juicy!特別的是配料竟是茴香蓉,和一般配蘋果蓉不同。我還是喜歡配蘋果蓉多點,酸酸甜甜比較合胃口,但廚師的創意同樣值得一讚!
55C Belgium motlen lava chocolate pudding with vanilla ice cream, mixed fresh berries
一向愛吃心太軟,基本上每次在西餐廳見到都必點。吃心太軟無數,這心太軟的質素也算數一數二。外層烤得香脆,輕輕一碰,入面的朱古力漿即洶湧而出,流心度令人滿意。因為用上比利時優質朱古力,所以朱古力味非常突出香濃,甜度約70%,不會過甜或過苦。另一主角雲尼拿雪糕同樣出品甚佳,雪糕香滑濃郁,和心太軟一冷一熱,口腔滿是對味蕾的刺激。
2016-06-03 1124 瀏覽
Urban Park has been one of the most hippest places to go in both of their Tsim Sha Tsui and Central branches. The Tsim Sha Tsui branch embraces a spacious outdoor terrace where you may enjoy a relaxing afternoon tea set wth your friends, or pamper yourself with a starry starry romantic dinner night. Their a la carte menu embraces a wide range of meat, seafood, and veggie items and we would like to highlight these three scrumptious vibrant dishes for you. Barcelona tapas triosambas a la ajillo -

Barcelona tapas trio

sambas a la ajillo - sautéed shrimp with chili garlic

sierras a la murciana - scallop, white wine, chorizo, paprika

eggplant caponata - capers, basil, roasted bell pepper, sundried tomato

What's not to love with these tapas small dishes that we can all share among friends? Vegetarian options are also available so no one will be left out from the party!
Barcelona tapas trio
63’C poached egg prawns carbonara pasta

A new item on the menu which is the very lovable carbonara with smokey bacon, parmesan cream sauce, and a runny poached egg on top. Upon request, a sunny side up or scrambled egg can be provided.
Carbonara has always been one of Hongkongers’ favourites and Urban Park has taken their recipe to the best way that we can enjoy this scrumptious creamy cheesy pasta dish. The 63’C runny poached egg yolk just oozed out once we poked it. The thick consistency from the yolk has brought the pasta the another level of creaminess.
48hrs whole bone-in beef ribs
The beef ribs has been sous vide (slow cooked) for 48 hours, the fork breaking tender ribs absorbed all the goodness from the stock they used to marinate the beef. The meat literally just fell off the bone when we tried to tear it apart. Do not miss the side dishes which were baby carrots, pearl onions, brussels sprouts, and french beans.
2016-06-02
2016-05-21 1019 瀏覽
係open rice 見到呢間high tea 地方有啲特別!對於我一班好admire outdoor activities 但lazy 嘅朋友, 梗係要試試!去到環境就如其他食家post 嘅一樣,舖左8到10塊格仔布,放好晒餐具,有個野餐滕籃!佢tea set 係定左,只有一種,$500兩位,之後每位加200,每兩位包一枝水同一杯 sparkling wine or non alcohol drinks, 由於coffee machine 壞左,當日無得飲咖啡!計計數呢每兩位一枝水,一個人是沒水架!三個人就一枝!食物就以每位計,有一個mini burger ,有4份之1枝粟米,有一粒meatball,有半隻 buffalo wings , 幾粒mini 咸食,幾粒mini 甜食,有少許無乜味嘅 macaroni 食完我都講唔出係乜。。。只可以話,食物水準係唔OK........,如果係為左食,就唔會去,如果影下相呃下like ,可以試下嘅,一次囉。。但其實成個area 唔係太大,影相都會見到牆邊,所以個偽野餐feel 都唔係太大。。反而我地另外叫左一個 fish and chips

計計數呢每兩位一枝水,一個人是沒水架!三個人就一枝!

反而我地另外叫左一個 fish and chips ... 又意外地幾好味,10分有7分!

Drinks 方面,建議飲soft drinks la... 樽裝較穩陣,我地有人飲奶茶,有人飲Ice chocolate ...個顏色淺色到。。。你見到都feel 到好淡。。。

總括就係,你為左食野,唔使去,齋玩下呃下like都可以嘅。。。

2016-05-16 971 瀏覽
若大家想來個不一樣的下午茶,urban park的室內草地野餐絕對是一個不錯的選擇-只是看場地已經有10分滿分urban park有室內室外兩個用餐地方,室外則是能容納幾十人的人工草地。下午茶時間是由2點半開始到5點半,必須預約和付訂金。Urban park的下午茶set是兩人份計,咸點和甜點都有,我就重點介紹幾樣我特別喜歡的☺️(實際餐單會因應當天材料有少許變動)咸點來說,Mini beef slider,corn on the cob,chicken wing 和通粉都很好吃。雞翼是buffalo wing,味道濃郁,在旁的肉丸有點格格不入,最後我們都沒有吃😂Beef slider的牛肉排是7成熟,咬下去還有少許肉汁,厚而不膩。粟米棒上的醬汁我也不清楚是什麼,應該是忌廉類的,反正奶香頗重。甜點方面我就沒有什麼深刻印象了,主要是撻,但撻皮'軟lai lai', 食材的配搭亦不太討好,喜歡下午茶吃甜食的可能會失望。整個下午茶套餐還會包一支sparkling wine(prosecco) 和瓶裝水。Urban park的下午茶主要賣點是場地和感覺,食物雖未能為它加太多分數,但總的來說還是一
只是看場地已經有10分滿分

Urban park的下午茶主要賣點是場地和感覺,食物雖未能為它加太多分數,但總的來說還是一餐頗特別的下午茶,尤其適合節日或特別日子來
慶祝紀念
生日
2016-03-22 1696 瀏覽
本身諗住興致勃勃同朋友一齊去試下呢個picnic tea,點知食完之後好失望...雖然環境唔錯同好有格調,不過食物質素真係好普通  係香港好難揾到靚靚草地同三五知己去個寫意的郊外picnic,我覺得urban park係餐廳裏面諗到呢個主意都唔錯,起碼可以係石屎森林中揾到小小既一角寧靜,坐底輕輕鬆鬆咁休息一下~雖然食物味道普普通通,不過賣相非常精緻,而且種類都算幾多下。首先講下鹹點,有blini, lemon cream and trout eggswedish bread with crabbread apple with comte cheeseginger bread crumlbles, foie gras and mango chutneysmoked salmon with polenta cakemini beef sliderchicken wingscorn on the cobpasta salad由於款式太多,我都係揀其中幾樣黎講下啦...其實我覺得鹹點都無咩特別同埋個polenta cake 食落去好重麵粉味,完全食唔出佢有polenta 味  另外個mi

首先講下鹹點,有
swedish bread with crab
bread apple with comte cheese
mini beef slider
chicken wings
corn on the cob
pasta salad

另外個mini club sandwiches 我覺得有d乾同無乜味,唔係太突出
 反而我覺得pasta 尚可,起碼比其他鹹點好食。仲有中間好似巨型肉丸(其實我到而家都唔係好知佢係咩黎,上面好似士多啤梨既醬同肉丸唔係好夾,食落去怪怪地咁

不過個粟米都幾特別,用左d唔同既香料係上面燒,而且粟米都幾甜,食完都幾飽肚

而甜點方面有
opera cake
apricot with pistachio cake
chocolate eclairs
raspberry shortbread
almond spnoges with lemon dome
chocolate ganache
mini macaroon

不過唔知係咪放係室溫太耐,d甜品全部都溶溶d影響口感,尤其係朱古力個款溶得好快,而且朱古力味唔係特別濃,有d失望。不過我覺得個apricot with pistachio cake都幾特別,唔太甜,而且有少少微酸,唔錯

成個tea set for 2 $500, 每位$250仲包埋一支白酒prosecco 同一隻sparkling/still water
價錢算係中等,雖然環境宜人,不過希望未來食物水準可以提升一下,唔好浪費左咁好既環境
2016-02-27
2016-03-22 1409 瀏覽
相機行先絕對是現代人的教條 看到一張張靚相 自然會拿出荷包奉送上門 星期六過個海 來到尖沙嘴 旺區上樓餐廳 靚相上有綠色草皮喔 怎能不吸引人呢   進門之後 眼前所見 竟然是人工膠草皮 轉個圈參觀一下 踏在上面 隱約感覺到堅硬的地板 坐在上面不舒服吧 於是和侍應要了室內的位子。服務不過不失 沒有主動問客人點餐 但要求的東西 還是有送上 沒有失望 因為對本地的服務以沒有要求。廚房是大片透明玻璃 看到廚房的廚師們 忙著準備 可能比看著外面的膠草皮和樓景 更有趣!!食物送上拍了幾張靚相 菜色設計有創意 選擇頗多 味道同份量適中 如果在附近行街 又如果不想同商場的人逼 值得上來坐坐。

Salmon
2016-03-19
2016-03-21 3688 瀏覽
The alfresco terrace pictures lured me to try this place. It's an a very convenient location - just a block away from The One. It was easy to find. We arrived at their opening time, 11:30am. It was quite empty and we were immediately seated. Due to the weather, we sat indoors but the floor-to-celing ensured that we had lovely natural lighting. On our arrival, we were told that it's their first day of offering brunch menu.  The ofer was: $299(+10% service charge) for their appertiser buffet bar,

On our arrival, we were told that it's their first day of offering brunch menu.  The ofer was: $299(+10% service charge) for their appertiser buffet bar, soup, choice of main, dessert of the day + tea/coffee - what a great offer!
We were first presented with garlic bread to share - was toasted perfectly to give a good crunch. The quality alligned with that expereinced at their branch on the HK side.
Garlic bread to share
Since it was their first day of offering the buffet lunch, the kitchen had not yet completed preparing the appertiser buffet bar. This was not a big problem as we were offered warm water and the toast and soup kept us occipied. The soup tasted like tomato soup with seafood - we didnt particularly like this soup much.
Tomato soup with seafood
The appertiser buffet has cold cuts, roasted vegetables and salar assortment - our favourite was the duck breast salad.
Appetizer 1 -cold cuts and grilled vegetables
Appetizer 2 - salad assortment
For the mains, we each choose different things to sample more variety. The first was foie gras prime beef burger. The chips that came with it was delicious! There was no complaints on the burger and it was veru thoughtful of them to put the condiments like tomato and pickles on the side (since I dont like pickle with my burgers)
Beef burger with foe gras
Next was the grilled prime rib-eye steak (medium rare). We were very happy with the way it came out - just as expected. It was very juicy.
Steak (medium rare)
Finally, the pan-seared king salmon fillet has a wonderful pink interior indicating that it was cooked perfectly. The little vegetables that it came with was very amusing as well!
Salmon
We ended the meal with the artistic dessert - very well presented and tasted good with a cup of latte.
Dessert
Cafe lattee
This was a very heavy meal that is a bang for the buck! I might return again and perhaps skip the salad buffet.
題外話/補充資料: You can collect asiamiles for your receipt which is a bonus!
$328.9 (午餐)
  • Salmon
  • Beef burger
  • Steak
2016-03-15 1244 瀏覽
今日白色情人節當然想食餐好味晚餐,見到FB朋友係這裡食過TEA覺得情調和裝潢不錯,所以今日專登訂左7點半過黎食晚餐。7點半前我地已到了,待應帶我地坐左2人桌,空間感夠坐得還可舒服,吾會太光猛傾計的確不錯。而佢地也有一些吧桌可以坐,而再入係開放式廚房可以見到佢地工作情況,而戶外也可以坐,但景觀就一般,始終都係大廈景。每隻碟都有不同動物的圖和部份英文名都幾特別,待應換碟都好快手。餐牌和餐飲紙簡單清楚地寫每道菜用什麼材料而做,最後我地叫左2個前菜和1個2人主菜,飲品每人2杯,最後結帳為$1200(仲要因平日關係,匯豐信用咭已打了個9折),講真我地覺得吾抵食,也不太明為何咁多好評…..冇得食景,食品一般,飲品不錯,待應不錯快手….只可以講到這些,如果價錢打返個8折本人就覺得合理。最後我地連甜品都冇食就走,去左另一間食過。Mojito and white wine $214:8點前酒精飲品都買一送一,但一定要同一個人飲,所以最後我地叫左2杯白酒和2杯調酒精飲品,白酒有3款選擇(意大利和2款法國,正常,偏甜,偏dry),而調酒不叫很多選擇,但mojito調得不錯,味道夠又可以酸少少,都幾開胃又有少
Mojito and white wine $214:8點前酒精飲品都買一送一,但一定要同一個人飲,所以最後我地叫左2杯白酒和2杯調酒精飲品,白酒有3款選擇(意大利和2款法國,正常,偏甜,偏dry),而調酒不叫很多選擇,但mojito調得不錯,味道夠又可以酸少少,都幾開胃又有少少醉意。
Bread & Butter:叫了食品不久待應給了一個鐵盒放在桌面,入面有4片面包和2片黑松露牛油,面包都軟熟有口感,黑松露牛油講真味道吾叫好濃和份量比較少,之後待應都問要不要我地都放棄了。
48 hr whole bone-in beef $529:其實在叫這個招牌菜前已問了大約要做幾耐,待應話20分鐘,咁叫左之後等了差不多一個鐘仲要問待應先到,其實都幾失望。黎到見到份量都不少,而切落去都軟身(因為制作方法係用慢煮),滿心歡喜放入口,好大舊肥膏沒有肉,之後再食一舊肉,絕對失望,味道係夠好有BBQ味道,係好軟身,但牛味欠奉,牛肋骨味去了那裡?之後再食左2舊肉已經完全失望,反而配菜煮得好同新鮮。最後食到吾想食,好快已經凍晒再硬晒油仲難食,最後吾食,而待應都問要吾要甜品都吾想食了。
French black lip mussels $219:青口売睇落都新鮮,佢比左一隻我….隻青口細到手指尾一節仲細,諗住可能吾同品種吧,食落去沒有味道,完全吸吾到醬汁而本身都冇新鮮味道,面包偏硬一定要吸湯汁比較好味少少。
Pan-seared foie gras $179:放碟幾靚吸引到食慾,鵝肝好面少少脆入面好軟身,味道夠而吾太成口油不錯,加上下面多士一起食不錯味道,有少少梅食可以消滯!~
2016-03-14
2016-02-15 2604 瀏覽
I have wanted to try Urban Park since December last year when the tea set was out. We have tried to reserve a spot in mid-January but our booking was cancelled due to heavy rain that day. Fortunately, the restaurant was kind enough to reschedule our spot to February. After few months of waiting, we were finally able to try this awesome afternoon picnic The setting is amazing- with green checked picnic mat, picnic basket, and a beautiful lawn. They also have heaters around to keep you warm in co
The setting is amazing- with green checked picnic mat, picnic basket, and a beautiful lawn. They also have heaters around to keep you warm in cold days.

A bottle of Prosecco (Sparkling wine) and a bottle of sparkling/still water are included in the tea set.
The food finally arrived after more than 30 minutes of waiting. The set offers a great variety of savories and sweet, and they are so well displayed in a wooden tray. There are some very picnic-like food like chicken wings, mini burgers, corn and pasta salad, which is very impressive.

Smoked salmon with polenta cake and swedish bread with crab are my favorite savories
Their sweets are quite nice too but the raspberry shortbread is a bit too sweet for us.
Price is very reasonable ($500 for 2 and $800 for 4) considering the environment, food quality and the drinks.

Most of the people came for the picnic tea set. Their terrace isn't that big and picnic spots are limited. It's better to reserve a spot earlier in advance. However, there are plentry of seats indoor and you can always walk in for an indoor high tea
2016-02-06