2022-11-12 413 瀏覽
今日叫左兩個餐,一個沙茶牛肉湯即食麵/新竹米粉 (揀左新竹米粉超好味)+西煎雙蛋/鮮奶炒蛋/ 餐肉/ 火腿/培根/特色腸(選二)(楝左火腿煎雙蛋,不過不失+ 牛油脆豬包,味道可以,另外叫左自家製香蒽芝士火腿蛋餅,都可以+香辣肉碎榨菜/沙茶牛肉/香菇肉燥湯即食麵/新竹米粉(都係揀左米粉)加一杯熱奶茶,一杯熱華田,地方大,舒服嘅
2022-10-05 306 瀏覽
由2020年開始,都冇再去到旅行,想食台灣野果陣,都只可以留係香港到食。係油塘呢間墾丁茶房既裝飾幾有台灣特色,講番野食先。叫左3樣野食小食:手搖脆雞翼味道正正常常,不過不失正餐:黃金醬百合蝦球滑雞鍋呢個有d失望,首先得2舊蝦仔,雞球都有5舊,但係好重雪味,色水方面都係好淡色,冇下次。花雕蜂蜜豬肉排肉排夠曬入味,幾好食,咬落去係冧口,都幾香。加埋罐頭桃肉,甜甜地,幾開胃。兩個餐都係香菇肉燥飯,都係果句,正正常常。
叫左3樣野食
小食:手搖脆雞翼
味道正正常常,不過不失
正餐:黃金醬百合蝦球滑雞鍋
花雕蜂蜜豬肉排
兩個餐都係香菇肉燥飯,都係果句,正正常常。
手搖脆雞翼
黃金醬百合蝦球滑雞鍋
花雕蜂蜜豬肉排+香菇肉燥飯
2022-10-03
2022-08-21 376 瀏覽
我今日在墾丁茶房食沙哆牛肉麵,我一食就見到有隻死蟑螂,我對墾丁茶房極之不滿,而且我哋即刻同一名職員講,職員即刻想取走碗麫,另我嚇一跳,還請貴公司睇到呢個投訴,可以跟進一下食物安全標準,這個年代,最重要的是食物安全,不論食物價格是否昂貴或便宜。🤮🤮🤮🤮
2022-08-21
$4 (早餐)
2022-07-18 496 瀏覽
老友是一位管理高層,忘到食飯都無時間,呵呵🤭真難得竟然主動約我這個微不足道嘅熟齡女子食lunch,我當然樂意奉陪到底啦!一去就去了油塘地鐵站🚇嘅大本營商場,其實我係第一次去嗰邊食嘢,都唔知有乜好嘢食!朋友知我喜歡食台灣菜,就帶咗我去墾丁茶房,這裡座位都算坐得幾舒服,枱與枱之間算有距離感,不太逼夾,估唔到兩條友一叫就叫咗套餐再加小食仲有兩杯凍飲🥤成枱都係食物😄又等我逐樣講俾大家聽食物嘅味道啦!✅高雄香蔥肉牌配香菇肉燥飯~肉牌炸得夠香夠juicy不會乾爭爭☺️香菇肉操肉操飯OK啦!唔係話好突出🍲秘製紅燒牛肉麵可能唔夠時間煲林D紅燒牛肉,食落去好硬喜歡吃紅燒牛肉麵的我卻有點失望😞至於小食加配系列~魚茸粟米羹🥣同埋煎台式鍋貼🥟味道不過不失可以接受又唔算太難食😄台式珍珠奶茶,我叫少D珍珠,珍珠都有Q彈,有咬口,算好飲🧋✅服務態度一般,勝在坐得很舒服可以同朋友傾下計☺️價錢合理😊希望下次再去嘅話食物質素可以再好味D👍🏻
2022-07-17
  • 高雄香蔥肉牌配香菇肉燥飯
  • 珍珠奶茶
2022-06-30 385 瀏覽
諗住是但食個飯,以為呢間台灣嘢應該有啲特別卦?但個餐牌好似同一葉小廚差不多咁?呢個豬排,都淋嘅,不過好普通。同埋啲蔬菜有啲多油。台式三寶肉燥飯,我揀咗糖醋雞柳,雞翼,同埋煎肉餅。佢嘅肉燥都幾好味,而且由於有好多餸菜,仲有啲酸菜同埋蛋俾你撈飯,所以覺得非常豐富。不過初初佢比錯咗豬軟骨,後尾就換返糖醋雞柳。如果有多啲菜就健康啲啦。因為全部都係肉都幾肥膩㗎。服務方面就不過不失啦。餐廳嘅座位都坐得幾舒服,而且都好多枱,所以都唔怕坐得耐或者要等位㗎。

呢個豬排,都淋嘅,不過好普通。同埋啲蔬菜有啲多油。
花雕蜂蜜豬肉排

不過初初佢比錯咗豬軟骨,後尾就換返糖醋雞柳。
台式三寶肉燥飯

如果有多啲菜就健康啲啦。因為全部都係肉都幾肥膩㗎。

台式三寶肉燥飯
2022-06-03 414 瀏覽
來到油塘大本型,都有唔少比較少見既餐廳,墾丁茶房就係其中之一。就咁望個餐牌都算幾吸引,價錢適中,唔係貴又唔算平咁囉。叫左個鹽酥雞排+香菇肉燥飯。一上菜就嘩左聲,事關佢俾左好多調味粉自己落,都幾有趣。個飯對於男士黎講可能少左啲,不過其實真正係台灣食既肉燥飯會再細碗啲。呢個份量女士剛剛好,味道都唔錯!至於個雞排炸得都脆,不過美中不足係有骨,可能正宗嘅台灣雞排係應該連骨上埋,不過我自己覺得平時食開類似既都係無骨既,所以有少少失望。同場加映之前食過既晚餐味道都唔錯既。

就咁望個餐牌都算幾吸引,價錢適中,唔係貴又唔算平咁囉。
鹽酥雞排+香菇肉燥飯

叫左個鹽酥雞排+香菇肉燥飯。

一上菜就嘩左聲,事關佢俾左好多調味粉自己落,都幾有趣。

同場加映之前食過既晚餐

味道都唔錯既。
鹽酥雞排+香菇肉燥飯
2022-06-02 227 瀏覽
肚餓諗住唔洗等就入去,叫左2個湯鍋+ 鹽酥雞,2杯無糖豆漿。同一個人送咗兩杯豆漿黎,但其中一杯水位相差甚遠,就好似俾人飲咗一口唔啱退貨.... 即時同個侍應反映,”嘩,乜差咁遠?好似俾人飲咗啖咁嘅” 唔知佢扮聽唔到定真係聽緊同事講嘢,直接無視走咗去。朋友為息事寧人,費事退返去飲品俾人加料,話算數。鹽酥雞送黎即食,唔脆嘅炸粉厚,味道真係一般... 豪大好食過佢... 兩個鍋,花膠雲腿雞鍋係抵食嘅,有成半隻雞,只係湯略嫌鹹咗啲,而配搭嘅菜飯無味嘅。另一個胡椒炸蒜薑片雞柳蜆鍋,價錢相若,雞柳欠奉,只係見到3,4隻細蜆,剩低全部薑片同3粒炸蒜... 得胡椒味,性價比低。CS方面,上菜之前,唔小心倒瀉浸餐具嘅水杯,侍應聽到睇到,都冇理過,繼續默默企埋一邊。
肚餓諗住唔洗等就入去,
叫左2個湯鍋+ 鹽酥雞,2杯無糖豆漿。

2022-05-26 157 瀏覽
有圖有真相,蓮藕雙冬柱候牛腩煲牛腩鍋兩粒牛腩。山長水遠特登揸車去大本營,之前食過都無咩大問題,打算再去食。叫左個$72蚊牛腩鍋兩粒牛比起日式A5和牛還要貴,真係想請問這是什麼極品牛腩?當你放工叫外賣返屋企打開見到甘,真係即時嬲左。價錢可以媲美銅鑼灣,呃錢!離哂譜。永遠都唔會再幫襯!

有圖有真相,蓮藕雙冬柱候牛腩煲牛腩鍋兩粒牛腩。

永遠都唔會再幫襯!
蓮藕雙冬柱候牛腩煲
2022-05-19
10 分鐘 (外賣自取)
2022-05-07 166 瀏覽
我哋去食嘅時候都唔係午餐高峰時,點咗兩個餐啦,其中一個餐就快食完啦第二個都仲未上,後邊俾我哋遲嚟嘅都已經開始食啦😡 同埋我個人覺得服務態度唔好囉,既然我選擇堂食咁肯定係想得到服務先會選擇,但係咁Hea既係點啊🤷🏻‍♀️ 啲嘢除咗話大份少少之外呢都冇咩特別之處
啲嘢除咗話大份少少之外呢都冇咩特別之處
2022-04-30 168 瀏覽
台式早餐有個特色就係有蛋餅食 今日一晨早嚟到油塘 見到有呢間台式餐廳 早餐除咗有港式嘅選擇 都有台式可以揀 所以就入咗去試一試🤪香蔥芝士火腿蛋餅材料都好豐富 幾足料 芝士味好香🧀 加埋沙律醬 令蛋餅更加多層次細肉燥新竹米粉肉燥雖然唔多 但係都好夠味 新竹米粉非常好食🥰 唔係好多地方有得食㗎 所以一定要試吓佢牛油脆豬包配煎雙蛋 煙肉片賣相好豐富🐷 豬仔包如果加啲煉奶會更加正 估唔到煎蛋同煙肉都有兩片 呢份早餐真係好抵呀☺️細雪菜肉絲新竹米粉雪菜肉絲唔係好鹹 配埋新竹米粉都真係幾夾😝飲品方面嗌咗熱奶茶同埋熱檸茶 熱奶茶就幾有台灣特色🙊

香蔥芝士火腿蛋餅

雪菜肉絲唔係好鹹 配埋新竹米粉都真係幾夾😝
細雪菜肉絲新竹米粉

飲品方面嗌咗熱奶茶同埋熱檸茶 熱奶茶就幾有台灣特色🙊
早餐
我同先生同小朋友一齊黎,到處都唔俾我地坐,最後坐左係一個好唔岩小朋友坐既位,當時5:20,6:00堂食完,所以我哋被迫坐果個位.. 5:30食緊野兩個waitress輪流收我地個位d野,最憎人係我地食緊野時係我地頭上講野,又係到收野,好污糟,一路食一路收我地既碗碟,好討厭,5:40、5:45、5:50都催我地出去cashier埋單,食都未食完點出去埋單,同埋佢地成日煩我地攪到我地食唔到😅一陣又問枱上張紙要唔要,一陣又問個碗要唔要… 真係無奈到嘔.. 野食麻麻兼好細份,一定唔會再黎
2022-03-07 252 瀏覽
午飯時間見不用排隊,便入去吃個午餐,空間感係幾好,選擇也多,我便order了孖寶肉躁飯,好快就送到,但一看賣相就點解咁講?莫非是一口豬軟骨?細到一口就冇…而脆雞翼是不脆的,飯又少,失敗這間好耐之前來試過都沒有這麼差,是否疫情關系?希望可以改善一下吧!

孖寶肉躁飯

2022-02-26
2021-12-08 479 瀏覽
星期日下午時份, 算多人食, 要拎飛等位。入坐後叫左兩個餐, 不過當日送食物時間較耐, 可能唔夠員工。兩個餐分別係鹵水拼盤鹵肉飯餐, 及風沙脆雞鹵肉飯餐, 鹵水拼盤有蘿蔔, 豬耳, 鴨胸,雞翼,加埋個鹵肉飯, 食物好入味, 正; 但個風沙脆雞唔夠脆, 如果炸耐點會好好多, 但味道好味的;有免費飲品或加錢飲特飲, 我哋叫左一杯免費的熱柚子蜜同加錢的爆珠柚子綠茶, 兩杯都好飲。價錢合理, 仲做緊價惠, 食滿$100有9折, 唔錯, 可以再去。

2021-12-05
2021-12-06 277 瀏覽
星期一中午2點至墾丁吃飯,向服務員要餐具,回答是[得,得,得],語速急速且不耐煩!叫餐後食物很快到,但叫的飲品等我們吃完了還遲遲未上,跟服務員反應,又是知道了已經跟進,比我們後來的那些都已經上了飲品但獨漏我們的。於是去吧檯看看,見水吧的小伙子像吃了火藥似的,把冲好的飲料重重的放在吧台上,嚇我一跳!整間鋪子的服務員像貞子,像怨婦!其實以前這家的服務態度也不怎麼好的,許多未去以為會🈶️改變,改是改了,不過是越來越差!
2021-12-02 260 瀏覽
路過大本型,突然想飲珍珠奶茶,諗起有間價錢相宜既台灣快餐,就過去睇下。咁啱係食飯時間7點左右,門口都算多人等緊位...可能有d 人唔等走左,大約等10mins 左右就有位!3個人食,點左二人套餐$173。套餐跟既飲品,當然要點珍珠奶茶。但上枱時發覺有半杯係泡黎...但珍珠味道OK, 另外有糖水,甜味自己調教!仲有杯凍蜂蜜紅茶,不過就甜左少少... 點左二人餐:蝦醬排骨三鮮肉餅煲仔飯 + 枝竹羊腩煲配白飯~今次阿姐落錯左單,本來叫左雞,點知黎左排骨及肉餅 😅...都唔緊要可以照食~食落都夠味,羊腩煲唔太羶,呢個價錢算唔錯!再加多個餐:特色滷水拼盤餐 $67,本來揀左配菜飯,但都係黎左肉燥飯..😅 唔緊要,都可以照食..呢個價錢有咁多野食,仲包埋飲品,抵食!

3個人食,點左二人套餐$173。

點左二人餐:蝦醬排骨三鮮肉餅煲仔飯 + 枝竹羊腩煲配白飯~
食落都夠味,羊腩煲唔太羶,呢個價錢算唔錯!

呢個價錢有咁多野食,仲包埋飲品,抵食!

2021-11-27
  • 枝竹羊腩煲