2008-08-27 12 瀏覽
自從數月前食完板前後肚痾後, 自此唔敢再食, 上2星期好友們建議星期日下午去尖沙咀食壽司, 好友話0係open rice睇過質素好似唔錯, 所以決定一行4人去壽司正我地去到咁啱下午茶時間, 好多壽司一碟3件, 我地嗌左20碟左右, 嗌左三文魚腩,海膽,芥辣八爪魚,甜蝦,黃金尤魚,帆立貝等等, 另外仲嗌左碟三文魚刺身, 最難得係不嬲唔鐘意食迴轉壽司0既咀刁老公仔都不停話好食, d魚生又新鮮, 就算無特價價錢又唔係太貴, 仲話一定要再黎不過唔知係咪地點唔太就腳, 之後星期六都有去過食午餐, 但係就完全唔駛等位

• 帆立貝壽司
  • 三文魚腩壽司
2008-08-17 9 瀏覽
此店特別處有兩種鼓油一種用在紅的魚 一種用在白的魚好細心 更能帶出魚的鮮味海膽, 三文魚, 各款火炙壽司, 海老都不俗而且價錢合理又唔多要等位一定會再黎
此店特別處有兩種鼓油
一種用在紅的魚 一種用在白的魚
好細心 更能帶出魚的鮮味

海膽, 三文魚, 各款火炙壽司, 海老都不俗

而且價錢合理
又唔多要等位

一定會再黎
兩款鼓油
兩款鼓油
  • 火炙壽司
2008-08-07 4 瀏覽
Always driving pass this sushi place but havnt got chance to try, so we try ytd night for dinner. The sushi is very fresh here and theres lots of new combination where other place dont have. The size of the rice is bigger then other place and the price is reasonable too. A new sushi place to go la Good good good
Good good good
六月廿一日, 老公陪我返梅窩過夜前, 先帶我去尖咀映夜境,映完夜境後, 我突然好想好想食壽司, 於是老公陪咗我嚟呢間《壽司正》試吓!我諗呢度最特別既地方係有兩隻壽司豉油,一隻係用嚟點啲白肉或較淡味既刺生壽司 (eg.劍魚), 另一隻用嚟點本身已重味既刺生壽司 (eg.三文魚),不過好老實, 食食吓通常都唔記得咗要點邊隻豉油啦!先嚟「帶子壽司」($20), 算係咁, 新鮮度 75% 啦!「鮭魚壽司」(即係"三文魚", $9), 啲飯比較少, 片三文魚都係比較少。「鮮海老壽司」($25), 唔夠鮮甜, 有啲失望......「希靈魚壽司」($15), 普通, 可能係我對呢隻魚冇乜興趣冇乜研究啦。「墨丸姿壽司」($15), 新鮮度 80%, 叫做合格啦!「劍魚腩壽司」($25), 冇乜特別, 所以覺得貴咗少少喎...「鮭魚芝士卷」($20), 普通啦! 冇咩特別啫~(前左)「辣味鮭魚軍艦」($12), 唔夠辣, 但都 OK 好食既!(前右)「長葱吞拿魚腩軍艦」($20), 都幾好食, 合格!(後)「海膽墨魚軍艦」($12), 普通, 度度都食到既味道。「吉列蝦腐皮卷」($25), OK 啦,
六月廿一日, 老公陪我返梅窩過夜前, 先帶我去尖咀映夜境,

我諗呢度最特別既地方係有兩隻壽司豉油,
一隻係用嚟點啲白肉或較淡味既刺生壽司 (eg.劍魚),
另一隻用嚟點本身已重味既刺生壽司 (eg.三文魚),
不過好老實, 食食吓通常都唔記得咗要點邊隻豉油啦!

「墨丸姿壽司」($15), 新鮮度 80%, 叫做合格啦!

「鮭魚芝士卷」($20), 普通啦! 冇咩特別啫~

「吉列蝦腐皮卷」($25), OK 啦, 都幾特別。

(前左)「賴屎蝦壽司」(唔記得價錢), 幾甜, 幾好味。
(前右)「玉子壽司」($9), 嘩! 呢度既玉子壽司真係唔知佢想點,
包啲飯包得好怪, 唔夠甜, 唔好食既!
(後右)「三味鮭魚」($15), 都幾得意,
有普通三文魚、三文魚腩同埋火炙三文魚, 仲幾抵食添!

「特大甜蝦壽司」($25), 呢個就咁錯, 幾甜幾好味。

「鱆紅魚壽司」($15), 都幾好, 叫做合格。

我哋仲叫咗兩杯特飲, 「芒果汁益力多」同「橙汁益力多」($18 / 杯),
都幾得意幾好味既!

嘩! 唔覺唔覺, 兩條友食咗好多嘢呀!! 不過我諗係佢啲飯既份量比較少囉!
最後埋單三百幾蚊, 比預期中貴咗啲喎... 二百幾蚊就差唔多!
仲有呀! 呢度啲 Wasabi 係完全唔辣架! 唔知係咁啱我哋食個一樽唔辣定係點呢,
加埋佢啲壽司都係麻麻地, 唔算好特別或者好新鮮, 都係普普通通,
啲位又迫, 坐得唔舒服.... 我同老公都話唔會再有第二次啦!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=8953
2008-08-05 9 瀏覽
仙台選鮨 醬油乾坤今次我到了位於尖沙咀漆咸道南的壽司正,店子的裝潢蠻有日式味道,中間部份為迴轉帶,放上的壽司與刺身也不多,故另在餐牌點菜了.這店的特色,除店子推介仙台直送的刺身外,就是醬油了,他們的醬油有兩種..吟釀醬油 - 味道很重的醬油,適配合油脂重或肉類的刺身.昆布醬油 - 味道顏色都很淡的醬油,適配合貝類或白身魚類的刺身.珍珠蠔軍艦卷 - 蠔味不重的珍珠蠔加上少許的蘿蔔蓉,再醮一醮昆布醬油,很好的前菜類壽司.蟹棒壽司 - 這個特什麼特別覺感,蟹味不濃,幸好蟹羔醬味道還好...帆立貝刺身 - 鮮感不突出,沒有貝類的腥味,但配上昆布醬油後,帶子的味道突出了不少.魚翅壽司 - 魚翅本身無味,可能經過一些醃製,略帶少鹹味,個人喜歡配吟嚷醬油,口感也不錯.白身魚壽司拼盤 -(左起)平目魚壽司,鯛魚壽司,左口魚背壽司.以平目魚邊壽司味最濃,我最喜歡了.其次鯛魚壽司和左口魚背壽司,都是淡味壽司,還是跟著昆布醬油,既有醬酒香味又不搶淡魚味的魚肉.大拖羅,中拖羅,赤身壽司拼盤 - 拖羅的美味程度不容置疑了,就就普通級數的亦油香滿溢,但個人意見切勿調亂次序進食,應由赤身 -> 中拖羅 -&
仙台選鮨 醬油乾坤
今次我到了位於尖沙咀漆咸道南的壽司正,店子的裝潢蠻有日式味道,中間部份為迴轉帶,放上的壽司刺身也不多,故另在餐牌點菜了.
吟釀醬油 - 味道很重的醬油,適配合油脂重或肉類的刺身
以平目魚邊壽司味最濃,我最喜歡了.
但個人意見切勿調亂次序進食,應由赤身 -> 中拖羅 -> 大拖羅;否則.....你會嫌棄最後的赤身....
珍寶帆立貝壽司 - 真的很大...一口咬不盡的大帶子,觀感極盡享受,但鮮感欠奉.
虎蝦壽司 - 較少有的款式,虎蝦的份量不小,一口咬下很充實感,咀嚼幾回,蝦肉有微微的鮮甜,肉質也爽口.
鱈場蟹壽司 - 蟹肉入面仍有豐富的肉汁,肉質彈牙,蟹味甚濃,是可以一選再選的款式.

壽司正 與尖沙咀地鐵站不算就腳,需徒步十分數左右,但位置不難找到,雖然食品質量未到水準很高的地步,
一般而言,可算中上了,而且醬油方面拿了不少分數,這餐盛惠HKD 4XX....
2008-08-05 4 瀏覽
上次來了一次,雖然水準覺得只是一般,但今晚剛巧在這附近搵食,想食壽司。諗起有會員咭有九折優惠,便和朋友來吃晚飯,兩個人共點了大約二十碟野。壽司點的大多都以白魚及貝類為主,包括鯛,鰺﹙池魚﹚,鱆紅魚,中toro,特大甜蝦,海膽……等等。刺身則點了店主推介的活帆立貝和三文魚腩。壽司大多都沒甚麼特別,亦稱不上特別差,中等水平吧。今天特別精彩的是店主推介之一的活帆立貝刺身。好新鮮好厚肉,聽師傅說今天帆立貝剛入了新貨,所以很多活帆立的菜式。中toro和上次一樣依然保持水準,好香好新鮮,入口即溶,$45有兩件可說是不錯吧。店主推介之一的池魚點了兩客,但鮮度不足,吃起來沒甚麼味道,更吃不出池魚本身獨特的香味。而醋鯖魚同樣是失望,醋味太濃了,令人有點難以入口的感覺。至於海膽,這裏的海膽有兩款,一種是普通的海膽,一種是近海海膽。本身想點近海,但沒貨,友人又想試,便點了一客普通的海膽。一般在迴轉店也沒甚麼信心點海膽,因為大多都是失望收場的。今次的同樣也稱不上好吃,而且腥味都頗為濃列,不新鮮。除壽司外,還點了三款料理。炸蝦餅,店主推介的活帆立貝燒,南瓜天婦羅。當中一致認為最好的是活帆立貝燒,$30有兩只,是

壽司外,還點了三款料理。炸蝦餅,店主推介的活帆立貝燒,南瓜天婦羅。當中一致認為最好的是活帆立貝燒,$30有兩只,是兩隻原隻帶子,加入一點蛋王醬,洋蔥等然後燒。火力和時間的控制不錯,帶子燒得剛剛好,而蛋王醬和洋蔥的香味亦能充份發揮,和帆立的味道也頗融洽。

炸蝦餅和南瓜天婦羅的水準亦不俗。炸蝦餅比想像中的好,內裏蝦的肉質出奇地嫩滑,而外層十分香脆。而且和一般的蝦餅不同,不是全部的蝦肉也切致全碎,在碎蝦肉之中又加入了一些較完整的蝦肉。而南瓜天婦羅脆漿夠薄,不致於放入口中只有厚厚的皮。

服務不錯,看得出侍應生們都是有heart的。雖然間中也要叫他們加水等,但說到待客態度他們都是有禮熱誠的。

整體來說,這天吃的一致認為炸物等料理的水準比壽司高,材料的新鮮度亦不太理想,除了今天的帆立貝吧。
池魚,三文腩,中toro
活帆立貝燒
炸蝦餅
南瓜天婦羅
活帆立貝燒
炸蝦餅
南瓜天婦羅
  • 活帆立貝燒,活帆立貝刺身,火炙三文魚腩壽司,中toro
2008-08-03 3 瀏覽
舖面細細但裝修感覺幾好,壽司是傳統的手握壽司,不是機做的,手握壽司自然會好味很多!飯是採用大米比較細件!壽司價錢唔太貴,分$9,12,15,20,25,30,35,40醬油都分2種 : 吟釀和昆布兩種..火炙油漬三文魚壽司$12...取時其實我唔知是咩黎的,但見佢大大件好似好肥味咁就試試,後來先知原來係火炙油漬三文魚,燒過的三文魚再加上小小油..GOOD GOOD GOOD 正!!甜蝦壽司$12蟹柳壽司$12三味壽司$15..分三種墨魚:芥辣八爪魚,八爪魚同火炙八爪魚,$15一碟有3件其實都幾抵!加洲卷$15北奇背$15瀨尿蝦$15玉子$9..切法跟平時不同,2屠蛋合著小小飯,蛋是雪過的.很甜很甜.是冷冷的..!其實他的壽司選擇都幾多...價錢都可以接受..質數都不差!侍應服務幾好,細心!
醬油都分2種 : 吟釀和昆布兩種..
甜蝦壽司$12
蟹柳壽司$12
加洲卷$15
北奇背$15
瀨尿蝦$15
其實他的壽司選擇都幾多...價錢都可以接受..質數都不差!

侍應服務幾好,細心!

(非會員)
2008-07-23 5 瀏覽
本人與家人一行九人於七月五日到尖沙咀"壽司正"進食晚膳, 當晚其中三人較早到達, 故先行排隊等位, 等了15分鐘後, "壽司正"一名職員"Jim"告訴正排隊的三人, 入坐人數少於3/4便不能入坐, 原因是對後面排隊的人不公平. 為節省時間, 我們自行安排, 亦向店員表明我們會以三人一組入坐. 最早到達的三人入坐後得悉"壽司正"正進行一個 "晚上時段特價優惠", 此優惠為吃滿三百元便有90元優惠. 其後六人到達後, 亦以三人一組地如常排隊. 當剩下最後三人時, 我們看見店內有三個位, 店員拾枱後遲遲都不放人入坐, 故我們詢問店員Jim其原因. 查詢其間, 店員Jim態度傲慢地回答: " 老細有朋友來, 現正在途中, 要留位.", 說畢, 店員Jim更不滿地對我們說: " 你們既然相識, 即是一班人啦." 此說話令我們覺得店員Jim 立場不清, 態度亦很差. 店員Jim既然要對每位客人都要公平, 我們亦明白, 亦守規矩地重新排隊, 但為什麼"壽司正"老細的朋友可以擁有特權, 不需排隊便可以入坐呢?這樣又對我們及正在排隊的客人公平嗎? 更令人懷疑的是, 店員Jim是否不希望我們有3個 "晚上時段特價優惠", 而不安排我們最後一組人入坐呢? 既然"壽司正"推出此優惠, 為什麼這麼介意我們分多少張單付款? 難道相識就一定要一張單付款嗎?

最後, 我們因不滿店員Jim的態度及壽司正的"特別"待客安排, 我們店內六人連同店外正排隊的三人一起立刻付款離開.

今天本人在此分享在壽司正的不快經歷, 覺得一家人出外用膳只希望開開心心, 既人客人已作出讓步, 遵守該店鋪規則, 店員何必多番阻撓, 最終令大家不歡而散, 令客人掃興之餘亦做出對店鋪百害而無一利的事? 希望各位想與家人,朋友開開心心吃一餐飯的你, 除了要注重食物品質外, 更要小心選擇服務較好的食肆, 以免不歡而散!
2008-07-19
好唔好食又睇落去 237 回: 壽司正! 奇遇最最最...http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=28999 終於病好, 尋日出去尖沙咀走走 det det, 經過壽司正, 好耐無去食喇! 又幾日無壽司食, Tea time 唔使排隊, 又吸左入去! 好唔好食? 又睇落去?壽司正地址 : 尖沙咀百樂酒店地下G5-8號舖鮭魚子涷稻庭烏冬 : 病後出街食第一餐, 唔可以太 heavy, 烏冬就清清地喇! 冷烏冬幼滑易入口, 最好食既係 d 魚子! 甜到懷疑佢係咪落左糖, 魚子好味到飛起!!!食迴轉點可以唔食壽司, 不過都盡量清 d 啦! 兩款醬油: 左邊點肥肉魚, 右邊點白皮魚, 右邊淡一點亦甜一點。牛油果星鰻卷 : 飯練得幾實, 牛油果亦唔太新鮮, 不過內裡炸鰻魚則又熱又脆, 如果唔係就 "晶晶 da 咩"!平目魚壽司 : 繼續食味道清淡壽司, 肉質吃下水份像被抽乾了, 唔太新鮮... 劍魚腩壽司 : 劍魚腩肉算新鮮爽甜, 但欠缺肥美!三味三文魚壽司 : 價錢無敵十五元三件, 有火炙三文魚腩回轉中抵食吧!火炙油漬三文
好唔好食又睇落去 237 回: 壽司正! 奇遇最最最...

壽司正地址 : 尖沙咀百樂酒店地下G5-8號舖

劍魚腩壽司 : 劍魚腩肉算新鮮爽甜, 但欠缺肥美!

火炙油漬三文魚壽司 : 上次一口氣食左四碟 "火炙油漬吞拿魚壽司", 今次係三文魚, 三文魚經過醃後味道濃烈, 經火炙後迫出油份令肉塊更肥美嫩滑! 加上洋蔥同沙津醬, 又掃三碟!

PART 3

食到黎呢度, 阿嬋二人再發功!

阿嬋 A 話: "嘩! 咁大食既? 你睇佢食左幾多?!" (我望一望佢, 原來佢望住我踏高左既碟) 我七碟加個碗有幾多先!

阿嬋 B 話: "不過食極都唔肥, 咁奀!" (我突然有 D 火, 真係唔明點解有呢種人咁"不拘小節", 咁自我中心, 咁怕蝕底, 咁批判性, 對周圍既事都 complain 又 complain, 一味負面諗野!)

未完!

我當時幾嬲, 都無 mood 再食, 舉手叫埋單。個待應過黎埋單, 阿嬋突然又發功: "原來係埋單! 仲以為佢繼續食!"

不過去到0個一刻, 都幾同情呢 d 以批評其他人為樂, 人地話一佢要話二, 成個世界都係錯佢係0岩既人, 因為佢要咁先証明自己係比其他人唔同, 自己係叻 d! 你咁負能量請繼續生活0係你負能量既世界, 唔好污染我美好既全世界!

我影呢幅相, 係食到中途時影既, 而唔係食完影既! 阿嬋你唔使避 woh! 我只係想影下個食店環境 joh woh!

埋單唔記得幾多錢!

環境: 3 (雖然無堂皇既裝修, 回轉壽司簡而清更好!)
衛生: 3 (新淨!)
服務: 4 (待應見阿嬋不滿換番碟刺身比佢; 見阿嬋講野聲浪咁大都比佢地講, 自由度真係高!)
設計: 3(MENU 入面 D 相影得唔錯 YOH!)
味道: 3 (中規中矩。)
價錢: 3 (同普通回轉價錢差唔多。)

最終評分: (3) 火炙油漬值得一食!

尖沙咀, 壽司正, 回轉, 壽司, 日本料理, 日本, 和食, 刺身, 拖羅, 迴轉, 寿司, 鮨, すし, sushi, 好孩子
火炙油漬三文魚壽司
火炙油漬三文魚壽司
2008-07-18 5 瀏覽
2008-07-11 考完試相約响附近收工嘅同學一齊食飯!去到見到門口有人龍,於是就邊等同學亦邊等位,十概等咗半個鐘就可以有位了!為咗獎勵自己考完試,叫咗好多自己鍾意壽司:三文魚、牡丹蝦、海膽軍艦、珍珠蠔軍艦、帶子...等!因為第二日要返工所以唔敢食太飽!好多人都話優惠時段食品質素會變差,但呢晚嘅壽司一啲都冇令我失望:三文魚(好食,每次必食壽司;牡丹蝦好鮮甜,蝦肉好爽;海膽填滿整個飯面,漲卜卜,口感好豐富;珍珠蠔唔腥,但比第一次食時細隻咗今次冇叫珍寶帶子,只係叫咗帶子,一樣都係咁好味!今次呢個餐由同學飯聚,變為一個人嘅晚餐,唯一可以安慰自己就係當自己考完試嘅獎勵,又有七折,呢份禮物我好滿意!希望下次可以同番今次見唔到面嘅同學一齊再食,因為大家都好鍾意食日本菜嘅。
三文魚(好食,每次必食壽司
牡丹蝦好鮮甜,蝦肉好爽;
海膽填滿整個飯面,漲卜卜,口感好豐富;
珍珠蠔唔腥,但比第一次食時細隻咗
今次冇叫珍寶帶子,只係叫咗帶子,一樣都係咁好味!

宵夜
  • 珍寶帶子壽司、海膽軍艦
(非會員)
2008-07-13 12 瀏覽
早排食過一壽司今晚又係尖沙咀, 試左壽司正兩間既價錢差唔多兩件三文魚壽司只係 $9但比一壽司果d 新鮮d 同肥d仲有試左過吞拿魚腩壽司, 食落好juciy, 好溶口, $45 算係不錯最衰佢話今日無和牛艦壽司可以再幫襯另外d waiters 招呼都幾好
早排食過一壽司
今晚又係尖沙咀, 試左壽司
兩間既價錢差唔多

兩件三文魚壽司只係 $9
但比一壽司果d 新鮮d 同肥d

最衰佢話今日無和牛艦壽司

可以再幫襯
另外d waiters 招呼都幾好
2008-07-10 3 瀏覽
一直都想試壽司正, 但係見大家既意見都好壞參半, 所以都未去今日終於去試, 發現左有下午茶...所以決定入去試但係點解淨係見到門口個櫃, 但係無人招呼?入到去, 企0係門口都無人理你...直止我大嗌一句唔該先有人理服務態度好一般, 咁樣既第一印象已經麻麻...下午茶大概有五十款既壽司照樣原價, 但係由兩件變成三件兩個人叫左三文魚腩, 三文魚籽, 芥辣八爪魚, 大甜蝦, 劍魚腩, 墨魚姿, 黃金白飯魚呢度有兩款豉油, 大吟釀就比平時壽司鋪0個d 濃同咸,昆布0個款d 色澤好靚, 比較淡口同埋有d 昆布味...兩款都几特別可能因為無咩期望黎, 所以都覺得質素唔錯...係墨魚姿差d...其實都係因為無長腳蟹所以先叫墨魚姿咋...好想試活海螺...可惜, 0係媽媽極力阻止之下, 無試到...真係要搵機會一試! =) 應該會再黎, 試下d 貴野...下午茶都几抵, 好無聊咁同媽媽計過, 每款嗌一碟只需$800-$900就有153件...到底夠几多個人食呢?
今日終於去試, 發現左有下午茶...所以決定入去試
但係點解淨係見到門口個櫃, 但係無人招呼?
服務態度好一般, 咁樣既第一印象已經麻麻...

下午茶大概有五十款既壽司照樣原價, 但係由兩件變成三件
呢度有兩款豉油, 大吟釀就比平時壽司鋪0個d 濃同咸,

其實都係因為無長腳蟹所以先叫墨魚姿咋...

真係要搵機會一試! =) 應該會再黎, 試下d 貴野...

就有153件...到底夠几多個人食呢?
  • 三文魚腩
  • 劍魚腩
  • 大甜蝦
2008-07-05 5 瀏覽
這天晚上在灣仔落堂後,壽司引又發作。心想成個月都沒去過試新店,於是決定過來一試。之前經過尖沙咀見佢個大招牌大大隻字寫住d材料系仙台直送過離。就決定去看看質素如何。20:25到達門口。門外有四五組人系到等位。等左大約十至十五分鐘倒就入得,比想像中都算快。一坐下,先order左兩樣試場必點既基本功,之後先再慢慢研究餐牌︰玉子壽司︰唔錯。幾夠味,整得幾好。不過個形令人吃起來有點麻煩,好難連飯夾起咁食,最終還是決定用手。醋鯖魚壽司︰十分一般,沒甚麼特別。之後還分幾次點了︰ハマチトロ﹙油甘魚腩﹚鯵﹙池魚﹚帆立﹙珍寶帶子﹚中トロ﹙中吞拿魚腩﹚かじきトロ﹙劍魚腩﹚牡丹エビ﹙牡丹蝦﹚鯛﹙立魚﹚ヒラメ﹙平目﹚大トロ﹙大吞拿魚腩﹚いくら﹙三文魚籽﹚サーモントロ﹙三文魚腩﹚炙りサーモントロ﹙燒三文魚腩﹚炙りハマチトロ﹙燒油甘魚腩﹚總共15樣野特別值得一提的包括︰仙台直送中吞拿魚腩是全晚最值得贊的。好新鮮,肉身充滿光澤,而且有入口即溶的感覺,好食過件大吞拿魚腩很多。其次好食的是仙台直送劍魚腩。同樣是鮮味十足,而且魚肉食落頗jucy,唔會乾晒。相比起好多間迴轉壽司店,這裏的劍魚腩算是最為滿意的。牡丹蝦$30一件

醋鯖魚壽司︰十分一般,沒甚麼特別。

之後還分幾次點了︰
炙りサーモントロ﹙燒三文魚腩﹚
炙りハマチトロ﹙燒油甘魚腩﹚
總共15樣野

特別值得一提的包括︰

牡丹蝦$30一件其實個蝦肉算是麻麻。但最滿意個蝦頭,好大好多膏。上次食和花亭時叫牡丹蝦佢死都要加錢先肯炸,這裏完全唔同,上碟時已同時炸埋個蝦頭上碟。

珍寶帶子,的確夠晒珍寶,好大隻。而且鮮味十足,有點後悔總之點刺身食應該會更好吧。

試過「中トロ」好食,順便試埋個仙台直送大吞拿魚腩$35一件,結果變成了全晚最失望食完最dum心口的一件。一上碟時見到個賣相已經知不妙,唔新鮮冇晒光澤不特止,肥亦唔多夠肥﹙見圖﹚。一食落口,魚味比起兩件「中トロ」差好遠,直頭可以話是冇乜味。更不用要求入口即溶吧。

鯛同平目同樣是完全唔合格。肉身乾晒完全唔新鮮。而最愛的池魚同樣是沒鮮味沒魚味可言。夏天理應是這類白肉魚最當造的時候,但卻做得這樣的質素,實在失望。

值得一提的是這裏的壽司醬油是分了兩種,用來點不同的壽司材料,而入座時服務員亦會給客人講解兩種醬油的分別,的確夠細心。

服務方面,員工的態度都算是有熱誠有heart。而且人手也算充足。入座時侍應生會為你推椅,而所點的菜式如果賣清 / 沒貨的話,也會積極為你介紹餐牌上其餘的選擇,唔會就咁講一句賣晒就走左去。而且侍應生添水次數亦算頻密,每當茶接近飲完時,便有人自動過來加水。已很久沒去過一間餐廳沒叫過人加水。

值得一提的是,這晚我懶,落單的多都懶得畫紙仔。很多次都是就咁講想叫d咩就算。而坐我傍邊的一對情侶同樣是這樣。有一兩次我們同時落order,她們也寫也不寫便行了。但出來的結果一項也沒留沒錯,服務整體上實在值得稱讚。

最後$404落樓,剛剛好可以做埋vip。整體來說,食物質素的確有很大的改進空間,而服務就希望可以保持下去吧。
中吞拿魚腩,劍魚腩
醬油說明
極失望的大吞拿魚腩
珍寶帆立貝,玉子
中吞拿魚腩,劍魚腩
醬油說明
珍寶帆立貝,玉子
  • 中トロ,劍魚腩,珍寶帆立貝
2008-06-18 9 瀏覽
見到鄰近的板前要等位,行多幾步選擇這一間。選擇左order位,不過table好細,叫多幾碟就已經冇咩位。枝豆、炸蠔都算幾好味。不過壽司就不太值個價錢,同樣價錢可以有更好的選擇。
見到鄰近的板前要等位,行多幾步選擇這一間。

枝豆、炸蠔都算幾好味。
不過壽司就不太值個價錢,
同樣價錢可以有更好的選擇。

2008-06-15 5 瀏覽
上星期一,下午,走過漆咸道,無人等位,三文魚壽司,不肥美,帶子壽司,淡而無鮮味,好似麵粉,淋PADPAD,黑白冷麵,合格,得兩注筷子,軟殼蟹卷及燒鰻魚卷一般,八件一齊放於一碟,買相麻麻,南瓜天婦羅及加洲卷,一般。留意廚師的褲污穢不堪,制服黑黑黃黃,懷疑佢的衛生。

留意廚師的褲污穢不堪,制服黑黑黃黃,懷疑佢的衛生。