一直都好想試🤣但有陣時要等位就放棄咗🤓有一晚唔駛等😍就入咗去食~佢哋飲湯用嘅碗同埋另外比嘅碟都好似屋企用嗰啲🍽——————————————————————————————🍖德國咸豬手配蜜糖芥末汁 $158激大份!😱豬手炸得好脆😳超香口!超正!但小編覺得個蜜糖芥末汁好奇怪🤢而薯角勁大條~係成舊薯仔切完直接炸🥔熱辣辣🔥好好味🌟本身包嘅羅宋湯好飲~麵包好淋,有啲hea😵‍💫同埋+$3轉凍飲🤌🏻8/10🦀蟹肉蟹膏意粉 $98呢個大推!😋去到見到好多人都嗌呢個🤣個賣相都唔錯💫好香☁️每條意粉都充滿蟹膏嘅香味😈入面仲有菇、魚鬆(?)同埋少少蟹肉絲🙌🏻成個意粉好creamy😻囗感好rich!!魚鬆係重點!mix埋一齊令人難以抗拒🥺雖然好味但係都會有啲膩~🤌🏻8.1/10 升級至套餐(+$20)就會有餐湯、麵包同埋熱飲——————————————————————————————#為食tips👻 食物好味,但環境有啲污糟😶‍🌫️啲杯仲未洗乾淨😟希望小店改進吓!btw個豬手我哋食唔晒 跟住拎返屋企 搣咗一條條 總共食多咗三餐🤪諗吓都覺得抵🪄
🍖德國咸豬手配蜜糖芥末汁 $158
🤌🏻8/10

🦀蟹肉蟹膏意粉 $98
🤌🏻8.1/10
升級至套餐(+$20)
就會有餐湯、麵包同埋熱飲
#為食tips👻
德國咸豬手配蜜糖芥末汁
羅宋湯
德國咸豬手配蜜糖芥末汁
蟹肉蟹膏意粉
今次推介一間元朗抵食西餐廳 ❗⭐ 鵝肝黑松露雜菌意大利飯 $108鵝肝較細件 但味道到香口👍意大利飯嘅質地偏硬身 黑松露味夠香推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐  蟹肉蟹膏意粉 $98意粉嘅蟹膏味唔算好鮮甜但意粉掛到好多汁食落都唔會好乾意粉質畀彈牙 鍾意食蟹味食物嘅朋友可以一試👅❤推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 酥皮羅宋湯 $加18酥皮唔夠脆口🙈羅宋湯酸酸甜甜好開胃湯入面有肉 同蔬菜👍每一塊小麵包 飲完碗湯我哋已經肥咗幾成啦🤣推薦指數:⭐⭐⭐⭐夏捌月元朗元朗教育路54-56號順發大樓地下D號
今次推介一間元朗抵食西餐廳 ❗

每一塊小麵包
飲完碗湯我哋已經肥咗幾成啦🤣

夏捌月
元朗元朗教育路54-56號順發大樓地下D號
今日用WhatsApp叫外賣,叫左二個午餐!去到攞時得一個!佢話冇睇到第二個喎⋯⋯一句對唔住都冇!真係一肚氣!以後唔會再幫襯!之前都試過叫卟賣又係冇人應機!話三個字可以攞,最後要超過半個鐘!嬲到震!
2021-07-08 426 瀏覽
元朗有好多間小店,呢間都幾受歡迎,午飯時間都要等一陣先有位,餐廳座位數目唔多,因為地方唔算大,所以枱與枱之間都擺得幾密。餐湯: 蕃茄雜菜湯味道幾濃,幾多雜菜係入面,仲有d肉碎法式炸雞芝堡拼三角薯餅辛辣蜜糖芥末醬漢堡包比想像中細件,餡料有一片芝士、沙律菜、炸雞扒,個包幾鬆軟,好似平時餐前食嘅餐包,味道甜甜地。雞扒偏細塊,蜜糖芥末醬幾好食但一啲辣味都冇,而塊芝士只係就咁鋪上去,完全冇溶,一咬已經散左,整體係有點失望,份量唔多,食物亦未有驚喜!賣相亦普普通通。。而配菜仲有一塊三角薯餅,係新鮮炸嘅,但如果換左做薯條會更吸引,起碼觀感會好一點,望落都豐富啲呢

餐湯: 蕃茄雜菜湯
味道幾濃,幾多雜菜係入面,仲有d肉碎

法式炸雞芝堡拼三角薯餅
辛辣蜜糖芥末醬
午餐
元朗📍💛西餐 ·👉🏿🏬夏捌月 ————-——-----------------------元朗人👉🏿推介西餐,更大讚👍足料又好食。招牌有:菜蟹肉蟹膏意粉就用了不少蟹膏,濃郁鮮甜。全部staff服務態度都好好,好有禮貌。環境唔算寬敞,但可接受,燈光偏暗。賣嘅屬於偏港式西餐,份量比正常多open rice少鹽少糖食店當天是星期日下午,店舖人流不少,需要排隊等候大概15分鐘左右才有位。#元朗#元朗西餐#香港美食#元朗美食 ------------------------------Lunch Set 🍝 連餐湯+蒜蓉包+飲品(凍飲另加$3)餐湯選了羅宋湯,整體餐湯和蒜蓉包都屬正常發揮,羅宋湯偏甜而蒜蓉包比較硬。🔺L19、芝士忌廉汁煙燻三文魚意粉$54🍝忌廉汁濃厚,每一條意粉上也能掛上忌廉, 可能是少鹽少糖食店關係,忌廉汁味道有一點淡,沒有什麼芝士味,有淡淡的忌廉味和奶香味,配上煙燻三文魚,味道還剛好。🔺L6黃金蟹膏炒飯 $66炒飯粒粒分明,還有不少蟹肉,每粒飯都有沾上了略咸略甜的一點忌廉汁,配上了兩隻小的軟殼蟹,味道不錯👍------------------------------整體而言
元朗📍💛西餐 ·👉🏿🏬夏捌月
環境唔算寬敞,但可接受,燈光偏暗。
賣嘅屬於偏港式西餐,份量比正常多
open rice少鹽少糖食店

#元朗#元朗西餐#香港美食#元朗美食

🔺L19、芝士忌廉汁煙燻三文魚意粉$54

🔺L6黃金蟹膏炒飯 $66

整體而言食物足料、分量偏多,味道也還不錯。食物較為普通,沒有太大特色,很多地方也能吃到類似的食物和味道,沒有太大驚喜。若順路經過元朗可以嘗試一下,專程去就不必了。

環境:⭐⭐/5
味道:⭐⭐ ⭐/5
抵食:⭐⭐/5
個人推薦:⭐ ⭐/5
打卡:⭐
服務:⭐⭐⭐
回頭率:⭐

🏬夏捌月 (元朗)
📍元朗元朗教育路54-56號順發大樓地下D號
L6黃金蟹膏炒飯
L19、芝士忌廉汁煙燻三文魚意粉
L6黃金蟹膏炒飯
2021-06-03 438 瀏覽
難得去元朗,緊係要食好西啦🙆‍♀️今日下午去食夏捌月,餐廳個名好靚,有點文藝😀為咗避開人潮,中午12點前去到餐廳,仲有好多位。 夏捌月雜扒 - 豬排雞排薄牛排煙肉($60)💕配薯菜,包餐湯、餐包及熱飲呢個超級抵食,60蚊就可以食到咁多塊扒,肉質算正常,食完超級滿足。真心值得推介👍好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌗打卡指數 🌕🌕🌕🌑🌑 紐約客牛排($64)配薯菜,包餐湯、餐包及熱飲平民扒房都可以揀幾多成熟,好專業😁然後出黎牛扒效果都唔錯呀,靚靚仔仔,叫咗5成熟唔會俾7成熟。以呢個價錢黎講,可以話係優質啦🙆‍♀️好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌗打卡指數 🌕🌕🌕🌑🌑

夏捌月雜扒 - 豬排雞排薄牛排煙肉($60)💕
配薯菜,包餐湯、餐包及熱飲
好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌗
打卡指數 🌕🌕🌕🌑🌑

紐約客牛排($64)
配薯菜,包餐湯、餐包及熱飲
好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌗
打卡指數 🌕🌕🌕🌑🌑

午餐
一如既往嚟呢度食早餐啦已經食咗好多次㗎啦係忠實顧客但今日真係有啲嘢不吐不快原因係兩位員工兩位女員工已經變得非常冇禮貌態度極度惡劣所以我以後都唔會去幫襯其次就係食物嘅份量 嗰塊肉係細咗一半可能成本上升啦咁但在此就唔深究啦想講返態度方面,全場嘅食客都好愕然啦食到一肚氣,好似受難咁首先,門口自動門壞咗,有個伯伯想出嚟佢以為㩒返自動門個掣但係個女職員就大聲嗌都話唔好再㩒囉 有字寫住架!其實我相信伯伯係睇唔到嗰啲字 因為太細粒我認為都唔需要咁呼喝伯伯 好陰公其次就係我一行五人要分開兩張枱呢個係正常因為防疫令咁我哋三個人再隔離都仲有一張二人枱嘅二人枱客人走左之後我就問職員我哋可唔可以五個人坐返黐住嘅呢兩張枱,咁原本我另外兩個人坐嗰張枱咪可以比其他客人坐囉我嘅原意係想幫佢入多一台客人然後佢就話,你五個人,分開兩台 明唔明?我話咁我都係想幫你入多一台客姐我地又可以一齊坐,唔洗分開2張枱好遠佢就話 唔使你幫!我真係呆咗,點解要鬧我😑😑😑之後有兩個姨姨入嚟食 因為佢哋唔太清楚Menu點樣拼d嘢食,所以問下點知個職員就話 你叫錯啊!然後就個人側住身,冇望過客人一眼無諗住解釋餐牌 企喺到等仲有一個客人想俾錢,
一如既往嚟呢度食早餐啦

可能成本上升啦
咁但在此就唔深究啦

想講返態度方面,
全場嘅食客都好愕然啦
食到一肚氣,好似受難咁

首先,門口自動門壞咗,有個伯伯想出嚟
佢以為㩒返自動門個掣
但係個女職員就大聲嗌
都話唔好再㩒囉 有字寫住架!
其實我相信伯伯係睇唔到嗰啲字 因為太細粒
我認為都唔需要咁呼喝伯伯 好陰公

其次就係我一行五人要分開兩張枱
呢個係正常因為防疫令
咁我哋三個人再隔離都仲有一張二人枱嘅
二人枱客人走左之後

我嘅原意係想幫佢入多一台客人
然後佢就話,你五個人,分開兩台 明唔明?
我話咁我都係想幫你入多一台客姐
我地又可以一齊坐,唔洗分開2張枱好遠
佢就話 唔使你幫!
我真係呆咗,點解要鬧我😑😑😑

點知個職員就話 你叫錯啊!
然後就個人側住身,冇望過客人一眼
無諗住解釋餐牌 企喺到等

仲有一個客人想俾錢,個職員望咗一望發現要找錢,就叫個客人有散紙 你就擺低走
然後就走左去

最後我只係想同老闆講,如果係要咁樣做生意落去,只會越來越少人幫襯,咁不如而家直接cut咗早餐啦 兩位女職員態度咁差不斷趕客 一係你就請多個職員比佢哋可能太多工作做啦
我都唔想再講繼續落去啦 但真係實在太太太失望

2021-05-24 269 瀏覽
星期二晚大約八点到,有位咖,我哋兩位,入到去佢比張兩人檯我哋,我哋坐底左之後,發現冇地方放我們咖背包,之後格左十分鐘左右,附近有張空咖四人枱吉咗出嚟,我哋問過店員,佢死到話之後可能有3-4人來坐,係到唔比我哋坐住先,但我見餐廳內九成咖客都係兩個人坐4人檯,我覺得唔係太公平囉,我又係畀咁多錢人哋係畀咁多錢但係我就同個朋友要坐得咁辛苦, 另外出餐咖店員都唔太友善, 我叫咗個餐跟住升級個湯做酥皮湯,我見我朋友差唔多都食完,但係個湯都仲未呢我就問 個店員係咪漏咗呀!點知佢就同我講話酥皮湯係要耐啲禾, 但係我叫嗰陣時他們又冇特別講喎... 另外埋單時收錯錢,要我哋攞返張單 計一輪之後先肯退返計錯錢嘅款項。黃店冇咩好野,可一不可再, 呢間餐廳就應該唔會返兜啦,食過一次就算, 食完一肚氣, 講真食物味道係幾好嘅,不過本身間餐廳嘅店員質素認真麻麻...
  • 雜扒
2021-04-30 424 瀏覽
平時都有幫襯開夏捌月,朗屏同元朗教育路分店都去過,以往都覺得係屬於中上水平,但今日食完覺得十分失望,食物質素大大下降了🤦🏻‍♀️今日Happy Friday去食西餐,滿懷歡喜幫襯我成日去嘅食店,嗌返食開嘅豬手同意粉,另外再試新野—帶子黑松露雜菌飯。第一碟帶子黑松露雜菌飯,一拎出嚟已經係嚇親,碟飯個汁十分之稀,一食落去果然係令我失望,真係好難食,食左一啖就食唔到落去。。仲要$108,真心貴夾唔好食。招牌嘅豬手同蟹膏蟹肉意粉都算不錯,可以一試。但都好似比以往差左,令人失望。希望店家可以反省下

0分牛油元貝黑松露雜菌燴飯
招牌豬手
2021-02-14 740 瀏覽
❀ 元朗一向多西餐 但又💛又好食就數一數二呢間喺開始冇耐就出聲 所以已經食過幾次—·—·—·—·—·—·—·—·—·雖然係忌廉汁 但其實最濃郁係芝士味意大利飯係偏淋身質地 非常吸汁啱曬我呢啲🧀星人 菠菜唔算難接受我唔鐘意食蔬菜都完全食得曬👍🏽-🧀芝士焗吞拿魚粟米蘑菇焗飯($49)第一次去就係試呢款 食過兩次兩次水准不一 第一次就吞拿魚好多成個飯份量多到食唔曬 🤣但第二次吞拿魚得返好少 反而係漿汁多質素有少下降 但一樣嘅係啖啖都食到邪惡嘅芝士🤤-🫕忌廉湯&🥖蒜蓉包($跟餐免費)一向唔鍾意飲湯 淨係飲忌廉湯都幾creamy同足料 但未算好濃蒜蓉包就好細塊 同唔夠香脆兩款不過不失 跟餐嚟講算合格✔️-喺港式西餐裏面算係平價💰午餐平均五十蚊連餐飲&湯&包 主菜份量都多 同質素唔錯🈴見好多人介紹佢哋嘅雜扒 下次可以試吓~————————————💰: ★★★★☆👅: ★★★★☆🏖: ★★★★☆=================📍 夏捌月 (元朗)元朗元朗教育路54-56號順發大樓地下D號

元朗一向多西餐 但又💛又好食就數一數二

意大利飯係偏淋身質地 非常吸汁
啱曬我呢啲🧀星人 菠菜唔算難接受
我唔鐘意食蔬菜都完全食得曬👍🏽
🧀芝士焗吞拿魚粟米蘑菇焗飯

🧀芝士焗吞拿魚粟米蘑菇焗飯($49)
第一次去就係試呢款 食過兩次
兩次水准不一 第一次就吞拿魚好多
成個飯份量多到食唔曬 🤣
但第二次吞拿魚得返好少 反而係漿汁多
質素有少下降 但一樣嘅係啖啖都食到邪惡嘅芝士🤤

🫕忌廉湯&🥖蒜蓉包($跟餐免費)
一向唔鍾意飲湯 淨係飲忌廉湯
都幾creamy同足料 但未算好濃
蒜蓉包就好細塊 同唔夠香脆
兩款不過不失 跟餐嚟講算合格✔️
喺港式西餐裏面算係平價💰
午餐平均五十蚊連餐飲&湯&包
主菜份量都多 同質素唔錯🈴
見好多人介紹佢哋嘅雜扒 下次可以試吓~
————————————
💰: ★★★★☆
👅: ★★★★☆
🏖: ★★★★☆
=================
📍 夏捌月 (元朗)
元朗元朗教育路54-56號順發大樓地下D號
  • 菠菜芝士忌廉汁雞肉燴飯
2021-02-07 485 瀏覽
🔎夏捌月 (元朗)💛📍元朗教育路54-56號順發大樓地下D號-仲係早餐系列 其實佢有早餐係唔多人知 openrice個時間都係錯嘅 9-11有早餐食㗎~🔹沙嗲牛麵 $38 配牛油多士+炒蛋(+$6)樽仔奶茶 凍飲+$3沙嗲牛肉幾香 牛油多士好味 每份餐都有跟幾塊薯格 仲成支茄汁俾你落不過炒蛋+6蚊就真心貴咗少少 仲要唔係特別出色凍奶茶係已調好哂味 無得少甜 而且仲要係偏甜添🔹吉列魚柳 $38 配牛油多士+迷你羅宋湯長通粉吉列魚柳幾好味 唔會一掂就散 沙津醬都俾得足牛油多士係比想像中好味 脆得嚟唔係硬身之餘又重牛油味不過迷你羅宋湯長通粉就真係幾迷你🤣得幾條 但味道ok嘅
🔎夏捌月 (元朗)💛
📍元朗教育路54-56號順發大樓地下D號

🔹沙嗲牛麵 $38 配牛油多士+炒蛋(+$6)
樽仔奶茶 凍飲+$3
不過炒蛋+6蚊就真心貴咗少少 仲要唔係特別出色
凍奶茶係已調好哂味 無得少甜 而且仲要係偏甜添

🔹吉列魚柳 $38 配牛油多士+迷你羅宋湯長通粉
吉列魚柳幾好味 唔會一掂就散 沙津醬都俾得足
牛油多士係比想像中好味 脆得嚟唔係硬身之餘又重牛油味
不過迷你羅宋湯長通粉就真係幾迷你🤣得幾條 但味道ok嘅
2021-01-01 533 瀏覽
係我食過嘅過百間cafe,呢間就係勝在價錢合理,紅湯白湯足料,紅湯仲有牛肉。佢嘅雞扒薯條新鮮榨起,好味好嫩!而吉列三寶意粉就麻麻,我個三文魚沙律太多醬同太咸啦!而樽仔奶茶不過不失。不過一分錢一分貨,平野就質素中等,唔會係好高質。

不過一分錢一分貨,平野就質素中等,唔會係好高質。
2020-11-15 596 瀏覽
午餐時段總是幾旺場,難得今天不用等,lucky🎀午市可選擇的款式頗多,而我較喜歡的是:📍板燒鑊仔牛柳($66)朱柳七成熟對我來說剛剛好,仲有得選擇薯菜或意粉,黑椒定燒汁,味道來說,我推介意粉多一點。份量頗多,有四條粗薯塊,配菜粟米。跟餐還可選羅宋湯或白湯,另外有一杯餐飲,我選了檸檬茶,大大杯,整體CP值好高!
午餐時段總是幾旺場,
難得今天不用等,lucky🎀

午市可選擇的款式頗多,
而我較喜歡的是:
📍板燒鑊仔牛柳($66)
朱柳七成熟對我來說剛剛好,
仲有得選擇薯菜或意粉,黑椒定燒汁,
味道來說,我推介意粉多一點。
份量頗多,有四條粗薯塊,配菜粟米。

跟餐還可選羅宋湯或白湯,
另外有一杯餐飲,我選了檸檬茶,
大大杯,整體CP值好高!
2020-11-15
2020-11-14 428 瀏覽
夏捌月呢個餐有一塊牛柳仔同一大塊肉眼煎得好靚好香口,但切得比較薄身,肉汁唔算好豐富牛肉既肉質都算嫩滑既,唔會煎得好老好乾-薯格同豬手一樣炸得好香脆,份量都好多豬手既骨膠原好豐富,味道咸咸地甘,唔會淡而無味成舊咬落去好Juicy,層次豐富又唔會太油膩-好多人都推薦呢度嘅蟹膏蟹肉意粉幾乎每條意粉都沾滿蟹膏,醬汁濃稠,味道濃郁食完好有飽肚感,略嫌蟹肉唔算多-跟餐有埋餐湯、蒜蓉包同餐飲蒜蓉包既蒜蓉可以再落多d同焗耐小小,會更加香口好味
夏捌月

呢個餐有一塊牛柳仔同一大塊肉眼
煎得好靚好香口,但切得比較薄身,肉汁唔算好豐富
牛肉既肉質都算嫩滑既,唔會煎得好老好乾
薯格同豬手一樣炸得好香脆,份量都好多
豬手既骨膠原好豐富,味道咸咸地甘,唔會淡而無味
成舊咬落去好Juicy,層次豐富又唔會太油膩
好多人都推薦呢度嘅蟹膏蟹肉意粉
幾乎每條意粉都沾滿蟹膏,醬汁濃稠,味道濃郁
食完好有飽肚感,略嫌蟹肉唔算多
跟餐有埋餐湯、蒜蓉包同餐飲
蒜蓉包既蒜蓉可以再落多d同焗耐小小,會更加香口好味

2020-10-28 335 瀏覽
一入到去就發現裝修幾特別,成個feel都幾好👍🏻👍🏻我去個日唔算多客,食完繼續坐下吹下水都冇問題☺️☺️-上網見啲人多數都係推介呢個蟹肉蟹膏意大利飯🍝🍝,一場黎到就梗係要試下啦🍽🍽 蟹味幾出,個飯都煮得幾creamy,易入口🤤🤤,正💛-因為唔太肚餓既關係,就冇乜叫其他小食,淨係叫咗呢個薯蓉,同朋友2個人share,原本都驚薯蓉會太飽肚食唔晒,但食下食下就清晒成碟😂😂覺得都值得一試既😛-唯一美中不足既地方可能就係野飲個size偏細😢啲野食未黎都已經飲咗一半🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ps我已經叫咗加大,好似只係加幾蚊就ok-原本諗住比信用卡💳,埋單先知原來淨係收現金,好彩有帶夠錢👻👻-

ps我已經叫咗加大,好似只係加幾蚊就ok

2020-10-25