2023-09-06 1290 瀏覽
同屋企人行過佐敦見到新開好近地鐵站上網睇又見佢同米芝蓮扯得上少少關係(請左曾經做過米芝蓮餐廳既師傅、不是師傅拎過米芝蓮)見乾乾淨淨就入去試下價錢係港式粉麵同地段黎講偏貴少少見有兩三台都叫炸魚皮點知普通其實賣相好金黃色、食落口感都好鬆化但有少少燶,而且調味不足豬手撈麵個汁都算香,但未去到非常惹味勝在豬手抵食夾大件,一碗有三大舊燘得好冧而且多肉魚餃麵魚餃細舊,一碗四粒皮夠煙韌,但內餡麻麻有時食粉麵會飲埋個湯但呢間湯底非常普通秘製辣椒油亦名過其實主要得個辣字拯救唔到碗湯不用再試主角炸魚片的確好出色,魚片好彈牙又帶少少軟糯感而且好有肉汁同魚味炸皮唔會太厚,少少脆身翻熱時間耐左少少但值得等待總括而言除咗魚片其他野普通
同屋企人行過佐敦見到新開
好近地鐵站
上網睇又見佢同米芝蓮扯得上少少關係
(請左曾經做過米芝蓮餐廳既師傅、不是師傅拎過米芝蓮)
見乾乾淨淨就入去試下

價錢係港式粉麵同地段黎講偏貴少少

炸魚皮

見有兩三台都叫炸魚皮
點知普通

其實賣相好金黃色、食落口感都好鬆化
但有少少燶,而且調味不足

豬手撈麵
豬手撈麵

個汁都算香,但未去到非常惹味
勝在豬手抵食夾大件,一碗有三大舊
燘得好冧而且多肉

魚餃麵

魚餃麵

魚餃細舊,一碗四粒
皮夠煙韌,但內餡麻麻
有時食粉麵會飲埋個湯
但呢間湯底非常普通
秘製辣椒油亦名過其實
主要得個辣字
拯救唔到碗湯
不用再試

主角炸魚片

的確好出色,魚片好彈牙
又帶少少軟糯感
而且好有肉汁同魚味
炸皮唔會太厚,少少脆身
翻熱時間耐左少少
但值得等待

總括而言
除咗魚片
其他野普通
2023-09-05
  • 魚片
看到其他食評說夏銘記重開,看到食評都很正面幾好,便约朋友去試試,我們叫了紫菜四寶,雲吞麵,招牌魚片頭, 紫菜四寶裏面最好的是墨魚丸,但是這家不是賣魚蛋的嗎,魚蛋完全是冧,一點也不彈牙,如果是魚蛋做招牌那就可以不用去試了,朋友吃的雲吞麵簡直就是差中之差,個面底又是冧,吃了幾口已經不想吃,魚片頭有比較下係全部食物裡最好吃,但是也不是超好
魚片頭
2023-08-27 885 瀏覽
叫咗個四寶同炸魚片,四寶湯頭清淡但有魚味,魚蛋魚片彈牙味濃,都冇咩好投訴。鎮店之寶炸魚片非常香口彈牙,成條厚切放入口極過癮。炸魚片配埋辣醬食更加係一絕,夠辣同香口,食落又係另一番滋味。價錢都相宜,係炸魚片剩係得成條叫,一個人食嘅話會有啲飽。樓面快手有效率,好快落到單,廚房老師傅做慣做熟,出餐都係非常快手。Even係星期六日多人嘅時候都係好有效率,井井有條,老細都在場幫手。繁忙時間大約要等十五至二十分鐘。鋪面雖然比較細,但整體而言都算舒適。

鋪面雖然比較細,但整體而言都算舒適。
  • 炸魚片
  • 辣椒醬
2023-08-19 818 瀏覽
睇到宣傳老字號再新開舖,心想支持一下傳統小店特意由元朗出到佐敦幫襯,入到食店後沒有細枱,只有四張打橫座座位.我見有位老伯已打算結帳離開於是就想等一下,等伯伯結帳才座,因為我二人身上有很多東西,三大袋,如果座橫枱會霸佔了其他位.所以就等細2人枱.那時老闆就叫樓面招呼我2人座橫位.我入舖時已話給樓面知等一等位,於是樓面回答老闆佢2個要等位禾!跟住這老闆反白眼,甚麼意思呢?一個樓面講2個要等位禾,語氣甚不禮貌,一個就反白眼這樣對待顧客態度?顧客都只是唔想霸佔你其他位才等位,可否睇諒下顧客多東西呢?香港飲食真係自己搞死自己,真的不願意再在香港飲食用多一分錢去買氣受!
2023-08-19
3 分鐘 (堂食)
夏銘記是一間我光顧了很多年的小店、以前上環店有10分慈祥的婆婆幫忙收銀、招積兒子負責打理店舖、永遠都是先去潮州人粉麵、下一站夏銘記得悉近日搬了佐敦、位置坐落於白加士街麥文記步行1分鐘的路程、必須朝聖。一入去見到師傅不是以前的老闆、眉頭稍有心鎖、馬上叫一條魚片淨食厚切熱身、以前上環店最少要$60、我通常一個人食,我要一條大約$100差不多有12 両重、現在劃-$60.1條、三扒兩撥秒速鯨吞約六兩重的魚片、魚片一如以往有彈性,少粉,相對少味精、端上面前有微溫、10分滑身、厚切感覺極佳、能食辣的朋友,不妨在魚片表面塗上一層自家製辣椒油、自創的生魚片食法誕生「笑」餐牌上見到之前沒有做的牛腩豬手已經知道這個不是老師傅的手筆可以不點、他的新鮮炸魚皮,入口充滿燶味,真的是燒焦了的感覺,吃了三天後我都投降、另外那些以前招牌的魚餃缺乏了以前的豬油香味、墨魚丸也大不如前、湯底也不是以前的東西,個人認為進去點條魚片已經足夠

2023-08-03 762 瀏覽
貪心啲叫個紫菜魚四寶,諗住乜都試下。等食嘅時候周圍望下,見到筷子都係 detail 位。麵到,匙羹上有蔥同炸蒜蓉。香!將兩樣嘢放埋一邊,試下啖湯。一個字:甜。魚蛋同魚片頭係主打,我唔多講,如果都係一個字形容嘅話:滑。老實,有驚喜嘅係墨魚丸,加咗某種蔬菜一齊整,效果係超甜超好食。
貪心啲叫個紫菜魚四寶,諗住乜都試下。

等食嘅時候周圍望下,見到筷子都係 detail 位。

紫菜魚四寶

魚蛋同魚片頭係主打,我唔多講,如果都係一個字形容嘅話:滑。

2023-08-03
午餐
2023-07-27 689 瀏覽
認識夏銘記唔係因為小編係西環街坊,反而一次誤打誤撞o係中環嗌外賣、掃網上外賣平台d 食店list就見到呢間店,賣魚蛋粉,因為小編非常喜愛魚蛋所以就試佢個炸魚片角(半條)、雖然外賣、但黎到仍然新鮮熱辣~好不滋味,自此就記住呢間店,之後想再落order竟然發現已經結業,覺得可惜、可能疫情關係啦~隔一排,又心思思想食,所以直接到訪佢既老舖o係西環、當時都要排一陣隊,入到去見到係非常傳統簡單佈置既魚蛋粉店但服務熱情有禮。不過當時食魚皮餃覺得水準一般,之後就冇再去啦。最近得知佢o係佐敦再開~而西環舊舖就冇再營業。今日到訪佐敦白加士街、店鋪確實唔起眼,小編以為係以前個木牌匾、點知原來已經翻新左個比較時尚既牌匾😆~入到店內裝潢好新穎同之前老舖已經完全兩回事啦~但招呼依舊熱情。循例一定叫碟炸魚片角、真系食得出手打魚肉味道,偏軟身但爽口既,個人大推呢個!好鮮味!我本身叫左紫菜三寶即係魚蛋墨魚丸魚皮餃,另加30蚊就有半條魚片角啦,幾抵食。鍾意佢d魚蛋真系好濃魚味但唔腥,墨魚丸都好滑但魚蛋完勝。魚皮餃比上次好似好味d冇咁細粒同散,d味唔錯👍🏼總結一定會再wncore,今次食淨食,下次或者試下d粉麵😋

總結一定會再wncore,今次食淨食,下次或者試下d粉麵😋
紫菜三寶
2023-07-27
6 分鐘 (堂食)
紫菜三寶