2023-09-16 24 瀏覽
夏雪開咗新店在堅尼地城, 地方不是太大,裝修幾chill吓,食品依舊主打窩夫,有甜有咸,非常美味。😋 今日星期六,過咗中午時分,而然座無虛設,真係非常受歡迎!🥰❤️Cream Cheese Salad Waffles + Bacon Cheese + Melon with Dry-Cured HamsWaffles 配 cream cheese, 加上沙拉、芝士、bacon、和清新的甜瓜配以風乾火腿。豐富的口感和層次,令人回味。🧡Chocolate Peanut Butter Waffle with Ice Cream巧克力花生醬waffle搭配焦糖香蕉和雪糕 鬆軟的巧克力口味鬆餅融合了花生醬的濃郁和香甜,再加上搭配的焦糖香蕉和雪糕,滋味濃厚,是甜食愛好者的夢幻組合💛Buzzed Tiramisu夏雪的提拉米蘇帶有微妙的咖啡酒精味道,為傳統的提拉米蘇增添了一層陶醉風味💚Chocolate Latte夏雪的巧克力拿鐵是咖啡和朱古力愛好者的絕佳選擇

巧克力花生醬waffle搭配焦糖香蕉和雪糕

💛Buzzed Tiramisu

💚Chocolate Latte
夏雪的巧克力拿鐵是咖啡和朱古力愛好者的絕佳選擇
2023-09-15 26 瀏覽
Cream Cheese Salad waffle with Salmon Avocado Tatar~窩夫外脆內軟,烤得很香,拌上三文魚粒加到牛油果醬裡,酸酸的味道很開胃~Cream Cheese Salad waffle with Bacon Cheese and Onion~窩夫鹹食的加芝士也十分夾,煙肉熱辣辣,加上半溶的芝士到窩夫,味道超正~Buzzed Tiramisu~這個是每日限量供應的,酒香味非常濃郁,芝士忌簾軟滑,頂上曬滿朱古力粉,令人滿足~White coffee~很香濃的即磨咖啡,味道帶點苦澀味,令人回味~Chocolate~不太甜的,是帶點苦香味那種的朱古力~

Chocolate~不太甜的,是帶點苦香味那種的朱古力~
開在轉角處的窩夫窩夫小店🧇店門口稍窄 但一點也不影響裡面的寬敞工業風格的裝修搭配上多巴胺式的桌椅都令人感到舒適微暗的燈光 撲面而來的奶香味 十分療癒-♡ 紫薯窩夫🧇紫色的紫薯餡料 搭配上哈密瓜 第一口下去能嚐到剛出爐的溫熱和酥脆西西品味是濃郁的配料和可口的軟餅 甜度適中 但奶香味max-♡ 蘋果美式☕️美式搭配上美味可口的窩夫 獲得一個美好的午後-♡ cream waffle ➕蜜糖mustard雞肉份量超足 窩夫上的芝士簡直太邪惡了 濃郁的芝士香 雞胸肉肉質嫩滑 加上醬汁雞肉多了香甜的口感 -🍽 店名:夏雪 (西環)📍地址:西環堅尼地城山市街1號地下J號舖🚇 交通:堅尼地城B
開在轉角處的窩夫窩夫小店🧇

♡ cream waffle ➕蜜糖mustard雞肉
份量超足 窩夫上的芝士簡直太邪惡了
濃郁的芝士香 雞胸肉肉質嫩滑
加上醬汁雞肉多了香甜的口感

🍽 店名:夏雪 (西環)
📍地址:西環堅尼地城山市街1號地下J號舖
🚇 交通:堅尼地城B
2023-09-10 73 瀏覽
夏雪 地址: 西環堅尼地城山市街1號地下J號舖=====================發現到間新coffee shop ,店名很涼快,叫夏雪,就抱著好奇心入去食lunch一系列輕食沙律,甜品及飲品點了個cream waffle $88加雞肉,protein 是額外top up上去,除了$48雞胸加花生醬仲有牛啦,三文魚,鴨胸不同組合。$88 cream cheese salad waffle ,紅酒牛肉,分開成比較適宜,配上waffle 牛肉有點搶過風頭。waffle 好脆!女朋友$40 iced black coffee ,這裡出名是coffee ,原味最能嚐出豆香,風味偏酸我自已試了杯手沖coffee ,帶honey 香,很清幽
夏雪

地址: 西環堅尼地城山市街1號地下J號舖
=====================

一系列輕食沙律,甜品及飲品

我自已試了杯手沖coffee ,帶honey 香,很清幽
2023-09-09 40 瀏覽
這間cafe 在大圍店是主打做窩夫甜品,今次轉新店在堅尼地城,有主食,同樣是窩夫為主,但多了咸食😛💠Cream Cheese Salad Waffles $ 58+ Bacon Cheese and Onion $ 38+ Slow Cooked Chicken Breast with Honey Mustard Sauce $48主食可先選用新律底底是窩夫底,當然要食窩夫啦😬窩夫有基本沙律菜和cream cheese.可選1-2加款,加了洋蔥芝士煙肉在top,伴慢煮蜜糖mustard 雞胸肉,份量很大🤩窩夫上面有兩塊芝士,再加煙肉,在煙肉上加上芝士,邪惡到爆😈芝士溶入窩夫,好好吃,濃郁的芝士香😋雞胸肉肉質滑嫩,淋上sauce 為雞肉帶來香甜的味道.💠 Cream Cheese Salad Waffles $ 58+ Vietnamese Style Salmon with Lime and Lemongrass +$ 68窩夫加配了越式三文魚,窩夫焗得香脆,咬落香軟,三文魚結合了越南烹飪風格,加了青檸和檸檬草,有酸甜和清爽的口感👍🏻👍🏻💠Buzzed Tiramisu $80有酒味

+ Bacon Cheese and Onion $ 38

💠Buzzed Tiramisu $80
有酒味濃烈的咖啡,口感軟滑,郁夠濕潤,易入口.

💠flat white $45 (H)
這款是用上酒味比較重的咖啡豆,口感獨特,喜歡飲酒的朋友絕對會大愛😌cafe 會每2個月就會轉一次新款的咖啡豆,所以要試的話就要快啦😆
2023-09-06 414 瀏覽
夏雪喺堅尼地城重開,咁近我冇理由唔去捧場既☺️ 新店既位置喺山市街,旺中帶靜,環境舒適🫶鹹點主打係窩夫,可以自由配搭不同配料Cream Cheese Salad Wafflesw/ Slow Cooked Chicken Breast with Honey Mustard Sauce招牌窩夫冇得輸!蛋味好濃,煙煙靭靭,配埋芝士醬好夾🥰 慢煮雞胸滑到不得了,沾上蜜糖芥茉一流。除此之外,亦會有少少沙律菜伴碟,其實好飽😂Cream Cheese Salad Wafflesw/ Melon with Dry-Cured Hamsw/ Vietnamese Style Salmon with Lime and LemongrassHam擺盤擺得好有心思,一叉就食得,夠晒方便👍熟三文魚佈滿香茅同青檸味,好fresh😍Buzzed Tiramisu另外仲點左每日限定既tiramisu!! 好大杯😆 味道香濃,口感細滑,咖啡酒味勁香呀Latte親自烘焙既咖啡豆🥹店員仲好細心向我地介紹呢杯咖啡既產地同獨特味道🫶一定要親自來品嚐☺️

鹹點主打係窩夫,可以自由配搭不同配料

w/ Melon with Dry-Cured Hams

Latte

2023-09-05 41 瀏覽
週末都想出外走走,知道堅尼地城開了一間新Cafe名「夏雪」,他們有Tiramisu食,胃食我當要立即去試下。Matcha/ Hojicha抹茶中帶有濃郁的香氣,微微甘香滑順,口感清新。焙茶味道較為溫和,並且帶有種烤焦的香氣,口感輕盈,略帶茶香。Cream Cheese Salad Waffles先點窩夫後,可自由配搭心水食材,今日我就嚐了他們的牛油果三文魚他他,酸酸甜甜好清新、而另一款則點了雞胸肉配上蜂蜜芥末醬,雞胸肉多汁,口感細緻不油膩。兩者配上鬆軟蛋香的窩夫,確實增加了不少豐富的層次口感,令人著迷。Buzzed Tiramisu提拉米蘇散發陣陣酒香,入口柔軟濕潤,口感Creamy ,而ladyfinger濕潤度剛剛好,酒味香濃,確實不錯。

Matcha/ Hojicha
抹茶中帶有濃郁的香氣,微微甘香滑順,口感清新。

Buzzed Tiramisu
3K
2023-09-05 28 瀏覽
放工要到堅尼地城上堂,途經石山街一帶,見一間咖啡店有窩夫輕食,離上堂時間還有時間,於是乎幫襯一下。窩夫有鹹有甜,當是晚飯,所以揀選了鹹食。Vietnamese style Salmon with Lime and Lemongrass / Waffle窩夫非常脆口。三文魚有少許微辣,夠入味。感覺到東南亞風味。Yuzu Espresso Tonic半深半淺,對比色調好靚。入口己感受到柚子嘅清香,又不失咖啡嘅香味。清新好飲。輕妙音樂襯托下,好舒服!

窩夫有鹹有甜,當是晚飯,所以揀選了鹹食。

窩夫非常脆口。
三文魚有少許微辣,夠入味。感覺到東南亞風味。

Yuzu Espresso Tonic
半深半淺,對比色調好靚。
入口己感受到柚子嘅清香,又不失咖啡嘅香味。清新好飲。

輕妙音樂襯托下,好舒服!
2023-09-05
2023-09-04 39 瀏覽
呢間Cafe喺大圍搬返嚟堅尼地城,身為港島人而家唔使過海就可以試到,即刻衝去試吓!🏃🏻‍♀️Cafe裝修簡約,好有慢活嘅氛圍,可以帶埋自己啲嘢過嚟做,坐返一個下午~小店嘅Menu好簡單,有甜食同鹹食嘅窩夫,都係一啲比較輕食嘅選擇,配搭簡單得嚟又好吸引!窩夫Menu每個月都會變,每次嚟都有新鮮感!至於鹹食嘅窩夫set包咗cream cheese窩夫同沙律,可以自己選配一至兩項side dish,自己配搭一個all-day waffle出嚟!------------------------------🧇◖Waffle Meals◗ $58窩夫即叫即整,烘烤到金黃色,食落外脆內軟,充滿着蛋香🍳,加上絲滑嘅cream 🧀 ,但有少少奶香,味道好夾;沙律菜嘅份量都幾多,食落幾清爽沙律菜份量豐富!再配搭上自選嘅配料,好滿足!/Salmon Avocado Tatar🥑 +$38牛油果好軟滑,裏面加左煙三文魚同少少醋,食落酸酸地,味道幾香又清新!🌿/Beef Bourguignon🐂 +$58牛肉燜煮得幾入味軟腍,但個人覺得調味偏淡而且味道唔太夾呢~🫘◖Sesame Mochi Waffle◗ $90

🧇◖Waffle Meals◗ $58

/Salmon Avocado Tatar🥑 +$38
/Beef Bourguignon🐂 +$58
牛肉燜煮得幾入味軟腍,但個人覺得調味偏淡而且味道唔太夾呢~

🫘◖Sesame Mochi Waffle◗ $90
呢個窩夫出黎嘅時候仲係熱辣辣,口感比較脆,裏面有麻糬夾心,好軟糯,芝麻味幾突出!配合埋嘅椰子雪糕食,一熱一凍好正!

☕️◖Honey Jasmine Latte (H)◗ $48
用左茉莉花粉加上蜜糖調配而成,飲落係茉莉花奶茶,淡淡嘅茉莉花香,幾清新特別~

🍹◖Apple Cold Brew Cider (C)◗ $60
Cold brew係用佢時令咖啡豆,加入蘋果醋,香醇嘅咖啡味有一股果香餘韻~

🌟Encore指數:8.6/10
2023-09-01 53 瀏覽
雖然打風,但約好朋友去堅尼地城的「夏雪」食晚飯,又未8號風球,咁就食咗先講。原來餐廳只開業了兩個星期,所以餐廳裡都很乾淨,冷氣溫度適中,又見到佢為風球貼好膠紙,真係好特別的一晚。Chocolate peanut butter waffle $80朱古力窩夫🧇好脆好好食,附帶花生醬、朱古力雪糕、香蕉、碎餅,配搭非常配,很好食,必點👍🏻Cream cheese salad waffles $58芝士是淡芝士,菜很新鮮,窩夫很香又鬆脆,幾抵食😌Slow cooked chicken breast with honey mustard sauce +$48慢煮雞胸肉很嫩,配上蜂蜜芥末醬十分好味,如果有多些醬汁更好,因為個醬汁真的是精華,非常好食🤤Melon with dry-cured hams +$58蜜瓜很甜,配上小小咸的煙火腿,非常好食😋Chocolate (hot) $45香濃朱古力奶,好好味😋Hojicha (iced) $51是培茶,有奶,飲落似奶茶,味道唔錯👍🏻

芝士是淡芝士,菜很新鮮,窩夫很香又鬆脆,幾抵食😌

Cream cheese salad waffles $58  +  Slow cooked chicken breast with honey mustard sauce +$48

Melon with dry-cured hams  $58 +  Cream cheese salad waffles  $58

蜜瓜很甜,配上小小咸的煙火腿,非常好食😋

Chocolate (hot)

Chocolate (hot) $45
香濃朱古力奶,好好味😋

Hojicha (iced)

Hojicha (iced) $51
是培茶,有奶,飲落似奶茶,味道唔錯👍🏻

2023-08-31
Chocolate (hot)
Hojicha (iced)
  • Cream cheese salad waffles
  • Slow cooked chicken breast with honey mustard sauce
  • Melon with dry-cured hams
2023-08-31 25 瀏覽
💖夏雪闊別多年以新面貌回歸堅尼地城,工業風裝修配上高樓底坐得舒服又啱打卡,而且waffle🧇同咖啡嘅選擇都多左!唔收加一,甜同鹹waffle分別$80同$96起,係港島區算係CP值幾高👍🏻~1⃣️Cream cheese waffle salads🧀 $58🔸Duck breasts with orange sauce +$48🔸Slow cooked chicken breast with honey mustard sauce +$48💖推薦,可係十款add-on中自選一至兩款。窩夫外脆內軟,份量厚實得黎咬落香軟,搭配軟滑鹹香嘅cream cheese好味!沙律菜爽脆,add-on分別要左橙汁醬鴨胸同芥末醬慢煮雞胸。鴨胸多汁、口感厚實,搭配橙汁醬更清新;雞胸肉好嫩🤤,調味較清淡,淡淡嘅雞味配開胃嘅芥末醬感覺健康。2⃣️Lotus caramel coffee mochi waffle🍦$90💖另外要左份甜窩夫,麻糬窩夫搭配lotus餅、焦糖、消化餅同雪糕,雪糕平時係咖啡味,不過今日咁啱無貨,所以我揀咗豆腐味~麻糬煙韌、窩夫鬆軟,配上香脆嘅餅乾碎,口感豐富!另外濃厚嘅焦糖同清甜嘅豆腐雪糕互相

💖另外要左份甜窩夫,麻糬窩夫搭配lotus餅、焦糖、消化餅同雪糕,雪糕平時係咖啡味,不過今日咁啱無貨,所以我揀咗豆腐味~麻糬煙韌、窩夫鬆軟,配上香脆嘅餅乾碎,口感豐富!另外濃厚嘅焦糖同清甜嘅豆腐雪糕互相中和,味道balance得幾好。

3⃣️White☕️ $45
💖要左一杯flat white同一杯latte,靚靚拉花,入口順滑。另外佢地有啲特色咖啡都好特別,好似apple cold brew cider咁😲,之後要黎試下!

💖雖然開業無耐但menu嘅選擇已經幾多,期待之後繼續研發更多食物飲品🤩。Barista同職員嘅態度都好好,係令人好舒服嘅cafe。
還記得中學喺堅尼地城住,每個星期六日都會喺附近圖書館溫書,亦都會有朋友到附近食嘢。最喜歡逗留的地方就是舊店夏雪,一杯冰涼的飲品再加一個窩夫。知道夏雪在堅尼地城重開,真的值得歡呼,新店位置係堅尼地城b出口,一分鐘步行距離更方便。今日特登相約朋友lotus caramel coffee mochi waffle $90 非常喜歡窩夫的口感,外脆裏面有煙煙韌韌的麻薯,仲有旁邊嘅餅乾碎同埋焦糖醬,簡直係完美。朋友就食鹹嘅窩夫$58,三文魚$68及煙鴨胸$48,中間窩夫夾著忌廉芝士,別有另一番風味。在一人一杯飲品,朱古力咖啡$45同埋一杯透心涼的lemonade $55新店無論環境食物都係比以前更出色。

最喜歡逗留的地方就是舊店夏雪,一杯冰涼的飲品再加一個窩夫。

今日特登相約朋友

在一人一杯飲品,朱古力咖啡$45
同埋一杯透心涼的lemonade $55

新店無論環境食物都係

比以前更出色。
  • lotus caramel coffee mochi waffle
呢間窩夫店之前係大圍有店,佢地出名係麻糬窩夫同方形窩夫 All Day Breakfast!而堅尼地城呢間新店主打鹹甜三角窩夫🧇,仲有多款高質飲品😗:-1️⃣「Lotus焦糖餅乾咖啡麻糬窩夫🍪️🧇($90)」窩夫外脆內軟,中間麻糬口感好Q彈,雪糕咖啡味超濃,配上焦糖餅乾醬同碎好夾!~Lotus caramel coffee mochi waffle👍🏻-2️⃣「慢煮鴨胸橙醬(+$48)🦆🍊/煙三文魚牛油果窩夫(+$38)🍣🥑🧇($58 up)」窩夫好重蛋香,配埋cream cheese同有鹹鮮味煙三文魚同加咗檸檬汁調味嘅牛油果食超開胃🥑,而鴨胸嗰款超多件香嫩鴨胸😍~Duck Breasts with Orange Sauce (+$48)/ Salmon Avocado Tatar (+$38)-3️⃣「Yuzu espresso tonic ☕️($60)」 4️⃣「Hojicha latte (H)☕️ ($48)」5️⃣「Sesame latte (H)🖤 ($48)」3杯都好飲!黑芝麻同焙茶拿鐵超香滑又濃而且夠熱,係差個拉花,而 espresso tonic嘅柚子酸甜可以將咖啡嘅苦平衡返!
1️⃣「Lotus焦糖餅乾咖啡麻糬窩夫🍪️🧇($90)」
5️⃣「Sesame latte (H)🖤 ($48)」
2023-08-28 37 瀏覽
今日放工同同事去食下午茶,我哋向左堅尼地城搵咗呢間新開嘅coffee shop,原來佢以前已經開過,之後轉過地址,而家又返返堅尼地城。一入到去格局好靚,用深色做主題,配上一啲輕快嘅音樂,成個環境都令人地好舒服,好啱傾偈🥰🥰我哋兩個人叫咗兩樣嘢一個鹹點嘅窩夫,配上三文魚,三文魚用咗青檸同香茅醃製,加上少少蜜糖芥末汁,成件事好fresh。窩夫同埋芝士三樣嘢夾埋味道出奇地夾,同埋幾好食🥰🥰另外仲叫咗個原味Tiramisu,Tiramisu入邊配咗威士忌同埋杏仁酒,酒味將Tiramisu帶到第二個層次,唔錯,值得推介😋😋舖頭喺堅尼地城地鐵站行1分鐘就到,地點超級方便,下次放工再嚟食😍

2023-08-28 78 瀏覽
夏雪 (西環)西環堅尼地城山市街1號地下J號舖👉Waffles MealsCream Cheese Salad Waffles💰58Beef Bourguignon +💰$58🤤🤤🤤🤤.5/5我哋三個都叫咗輕食,叫咗窩夫,窩夫比起想像中好食,因為自己比較怕食啲好硬身嘅窩夫,今次呢個窩夫好香,佢唔係脆,不過食落去好似食雞蛋仔咁,好香蛋味,配埋cheese食真係幾好味😋Side dish叫左牛肉,啲牛肉好焾好入味,感覺可以配一碗飯😆😆👉Waffles MealsCream Cheese Salad Waffles💰58Salmon Avocado Tatar+💰$ 38 Scrambled eggs with salmon roe and Sergestld Shrimp💰$38🤤🤤🤤🤤.5/5 另一位朋友叫左煙三文魚炒蛋同埋牛油果🥑三文魚🥗,放上窩夫一齊咁食真係一流👍🏼牛油果三六魚唔會做到好漏,幾fresh😋👉Waffles MealsCream Cheese Salad Waffles💰58Stir-Fried Mixed Mushrooms with Black Truffle 💰$
夏雪 (西環)
西環堅尼地城山市街1號地下J號舖

Beef Bourguignon +💰$58

Salmon Avocado Tatar+💰$ 38

💰58
Stir-Fried Mixed Mushrooms with Black Truffle 💰$ 38
🤤🤤🤤🤤.5/5
仲有一位朋友叫咗黑松露牛油炒菇,份量係超級多!熱辣辣上到嚟真係好惹味😍😍好香牛油味,反而黑松露味唔算好濃,不過比佢個份量驚艷到😆😆

👉Iced black coffee
💰40
🤤🤤🤤🤤.5/5
咖啡☕️好香同味濃,飲完好醒神💕💕

回頭:Yesyesyes!!環境舒服,人流唔多,最啱同朋友傾吓偈食個下午茶😋店員都非常之有禮貌,仲話個Menu定期會轉一次,所以下次都好想再嚟試!