2022-09-22 52 瀏覽
幸好Walk in 晚市還有座位,餐廳燈光和諧,氣氛不拘束,唯獨店員人手不足,一人打理5枱客人。是晚Order了 二人dinner Set,small portion 沙律、刺身、壽司、烏冬、海膽炒飯發揮平均!閒時會再光顧!

是晚Order了 二人dinner Set,small portion 沙律、刺身壽司、烏冬、海膽炒飯發揮平均!

閒時會再光顧!
2022-09-22 59 瀏覽
夢の丼 (土瓜灣)店內有多款丼飯, 刺身, 燒物等供應,環境舒適乾淨。 蟹皇醬燒蟹膏豆腐 ($48) 磯燒北海道珍寶帆立貝 ($68) 首先出場既係兩款小食,分別都被醬燒或磯燒,香口之外,也完全保留到食材原來既軟滑口感。右口魚邊壽司油甘魚刺身, 生蠔右口魚邊一向係我既最愛,呢度既右口魚邊壽司同樣油香十足。而生蠔更是一絕,大隻之餘,鮮甜新鮮。夢之丼($298)夢之丼係店舖既招牌丼飯,用料豐富,啖啖都十分滿足,係兩款丼飯中更為出色既一款。有三文魚蓉, 三文魚子, 帆立貝, 牡丹蝦, 松葉蟹, 右口魚邊等材料。其中更有海膽,鮮甜美味,完全沒有奇怪既苦澀腥味。花錦魚生丼 ($188) 花錦魚生丼既用料就更為多樣,除了一般既三文魚之外,更有白身魚, 赤蝦, 金蟹子, 櫻花蝦, 蟹膏豆腐, 青瓜, 蜆肉等材料,才料上更加大眾化,適合一家大細既口味。
夢の丼 (土瓜灣)

店內有多款丼飯, 刺身, 燒物等供應,環境舒適乾淨。

蟹皇醬燒蟹膏豆腐 ($48)
磯燒北海道珍寶帆立貝 ($68)

油甘魚刺身, 生蠔

夢之丼($298)

花錦魚生丼 ($188)
2022-09-16 392 瀏覽
位於土瓜灣譚公道的「夢の丼 Yume no don」,係一間主打日式丼飯的餐廳,店內裝修以木系為主,座位寬敞,用餐環境舒適餐牌上嘅食物選擇好多元化,定價適中蟹皇醬燒蟹膏豆腐餐廳招牌菜之一,蟹膏豆腐口感軟滑,配上蟹皇醬輕輕火炙燒香,味道濃厚磯燒帆立貝日本珍寶帆立貝勁大粒,輕輕燒過,入口鮮嫩,好甜美!可配和風七味粉及香脆紫菜食用深海池魚、真鯛薄切真鯛富光澤,鮮甜味美!深海池魚好肥美,滿有魚魚味!日本帆立貝刺身好新鮮呢右口魚邊壽司經火炙燒過的右口魚邊壽司,非常肥美,入口即溶,滿載魚油香,不得了呀花錦魚生丼相當豐富嘅花錦魚生丼,配料有玉子漬、赤蝦、三文魚、白身魚、青瓜、甜蛋、蜆肉、松葉蟹、金蟹籽、三文魚籽、櫻花蝦、蟹膏豆腐等等。各款新鮮魚生已切成方粒,方便食用👍🏻白身魚同三文魚粒都好鮮甜又高質,配上飽滿又大粒嘅三文魚籽,正啊夢之丼餐廳招牌主打丼飯,陣容鼎盛✨有三文魚籽、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、右口魚邊、三文魚蓉。海膽勁鮮甜;牡丹蝦肉好棉滑;三文魚蓉及右口魚邊火炙燒過,令到日本珍珠醋米飯吸收晒啲魚油香,好好食哦

餐牌上嘅食物選擇好多元化,定價適中

深海池魚、真鯛薄切

夢之丼

夢の丼 (土瓜灣)突然好想食日本菜😆😆,去左夢の丼 ❤️❤️夢之丼🍱$298三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、🦐、海膽、松葉蟹、左口魚邊賣相好靚,份量十足,用料新鮮😚😚三文魚好鮮甜🤩🤩帆立貝大大件,牡丹蝦鮮味十足⭐️⭐️再加埋松葉蟹,味道好好食❤️❤️拌埋香橙醋,味道再昇華👍👍必叫😘😘花錦魚生丼 $188三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉好多料😋😋口感好豐富😆😆好好食,材料好鮮甜,推介🥰🥰蟹膏豆腐$48口感嫩😊😊仲有濃濃蟹味👍👍磯燒帆立貝$68帆立貝好厚身☺️☺️味道好鮮甜,夾埋紫菜食唔錯!😋😋左口魚邊壽司🍣$96魚脂平均,入口即溶,有濃濃的魚香,好好味🤩🤩刺身:伊佐木$88、深海池魚$78伊佐木柔軟嘅質感,滿滿油脂,魚味濃郁,好鮮美😋😋深海池魚肉質鮮嫩肥美,油脂十足,入口即溶,好好食❤️❤️跟餐仲送麵豉湯🫕同沙律🥗餐廳環境:好舒適, 好啱同朋友一邊食飯一邊傾偈⭐️⭐️整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5地址:土瓜灣譚公道2號地舖
夢の丼 (土瓜灣)

突然好想食日本菜😆😆,去左夢の丼 ❤️❤️

夢之丼🍱$298

花錦魚生丼 $188
好多料😋😋口感好豐富😆😆好好食,材料好鮮甜,推介🥰🥰

蟹膏豆腐$48
口感嫩😊😊仲有濃濃蟹味👍👍

磯燒帆立貝$68
帆立貝好厚身☺️☺️味道好鮮甜,夾埋紫菜食唔錯!😋😋

左口魚邊壽司🍣$96
魚脂平均,入口即溶,有濃濃的魚香,好好味🤩🤩

刺身:伊佐木$88、深海池魚$78
伊佐木柔軟嘅質感,滿滿油脂,魚味濃郁,好鮮美😋😋

深海池魚肉質鮮嫩肥美,油脂十足,入口即溶,好好食❤️❤️

跟餐仲送麵豉湯🫕同沙律🥗

餐廳環境:好舒適, 好啱同朋友一邊食飯一邊傾偈⭐️⭐️

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5

地址:土瓜灣譚公道2號地舖
2022-09-13 42 瀏覽
啱啱轉咗去紅磡工商業區番工,老公就上網搵左呢間”夢之丼”餐廳同我食餐好門面感覺日系,係屬於舊區土瓜灣入面既小清新深海池魚$78+鯖魚池身$88擺盤成個藝術品咁靚,我引唔住狂影相。刺身好新鮮,入口爽嫩啖啖肉花錦魚生丼$188唔係普通雜錦魚生丼咁簡單,上面有隻用味淋整既半熟蛋,拌埋個丼飯一齊食,蛋有陣陣酒香,帶出刺身鮮味夢之丼$298傳說中既夢之丼,丼名同店店一樣,係signature菜式。可惜嗰晚冇曬海膽,店員改俾另一樣同樣咁正既拖羅我地,入口即溶。另外,有一小杯橙醋,店員好有心機解釋,叫我地食之前飲番啖,作醒胃之用。蟹膏豆腐$48呢個小食出奇咁驚喜,好少係日本店食到咁高質既蟹膏豆腐,蟹膏濃香而不會過鹹,味道非常好,價錢又抵,係encore不二之選左口魚壽司$96磯燒帆立貝$68完全係jumbo size, 好好味😋

門面感覺日系,係屬於舊區土瓜灣入面既小清新

深海池魚$78+鯖魚池身$88

左口魚壽司$96
左口魚壽司

磯燒帆立貝$68
磯燒帆立貝

完全係jumbo size, 好好味😋
2022-09-06
池魚鯖魚刺身
左口魚壽司
2022-09-05 27 瀏覽
#ftf_土瓜灣鮮味十足豐富丼飯夢之丼 $298⭐️⭐️⭐️⭐️黎到夢之丼,點可以唔叫呢個招牌菜!用料尚盛而且極豐富,配有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、松葉蟹、左口魚邊同海膽,不過今日可惜海膽冇晒貨,舖頭轉左拖羅蓉,味道都好匹配,鮮味過人!另外,側邊個杯係橙醋,店員會先提示你飲一啖橙醋,在滴啲柚子汁落肥美嘅帆立貝上面,真係格外鮮甜!不愧為招牌菜!花錦魚生丼 $188⭐️⭐️⭐️⭐️呢個魚生丼飯,配料種類繁多,有三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉,每一啖食落去都極滿足,好抵食!佢連飯嘅醋味都調配得好好~蟹皇醬燒蟹膏豆腐 $48⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️聽個名就知佢架勢!用火槍燒過嘅蟹膏,鮮味更濃郁同突出,而且仲帶點焦香,一小口豆腐,已經足以令甘甜味喺口腔入面不斷迴盪,齒頰留香!磯燒帆立貝 $68⭐️⭐️⭐️夠大粒,好厚身,味道鮮甜,但唔係話太驚喜,正常發揮!深海池魚刺身 $78⭐️⭐️⭐️刺身處理得好乾淨,肉質鮮嫩,但個人認為味道一般。伊佐木 $78⭐️⭐️⭐️⭐️肥美甘香,油份唔太重,口感嫩滑有鮮味,相對較清新!左口魚邊壽司(2件)$96⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️油甘味濃重,輕輕用
#ftf_土瓜灣

鮮味十足豐富丼飯

夢之丼 $298

蟹皇醬燒蟹膏豆腐 $48
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

磯燒帆立貝 $68
⭐️⭐️⭐️
夠大粒,好厚身,味道鮮甜,但唔係話太驚喜,正常發揮!

深海池魚刺身 $78
⭐️⭐️⭐️
刺身處理得好乾淨,肉質鮮嫩,但個人認為味道一般。

伊佐木 $78
⭐️⭐️⭐️⭐️
肥美甘香,油份唔太重,口感嫩滑有鮮味,相對較清新!

左口魚邊壽司(2件)$96
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
油甘味濃重,輕輕用火槍一燒,鮮味更突出香口!

回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2022-09-02 33 瀏覽
今日嚟到土瓜灣地鐵站a出口~想搵間日本料理享受一下晚餐!原來a出口行出對住巴士站一直向前行見到一間以木色為主的夢之丼日本店!二人一於入去試下先!店內裝修以木系為主設計!簡單風格路線!地方寬敞!令人有一種舒服的感覺~職員服務態度有禮! 不時向我們添茶☕☕☕♥️❤️❤️❤️❤️/5夢之丼 $298行到好肚餓,便決定叫個夢之丼~ 成碗日本飯及刺身配料果然好出色!丼飯仲有一杯橙醋作伴~食前試一口可以提升整碗丼的鮮味~這是我第一次嘗試!果然零捨不同 刺身種類非常豐富及新鮮~唔使講食材一定夠珍貴:有三文魚蓉丶三文魚子丶帆立貝丶牡丹蝦丶拖羅丶松葉蟹及左口魚邊等~~其實不需加入豉油及醬料已經夠鮮味! 啖啖都好滿足!好滋味!令人回味無窮!❤️❤️❤️❤️❤️/5花錦魚生丼 $188花錦魚生比較親民~有我至愛的三文魚子丶 三文魚丶蟹膏豆腐丶櫻花蝦丶青瓜及甜蛋等味道好有層次感~超級好味!❤️❤️❤️❤️/5左口魚邊壽司 $96@2左口魚壽司火焰後入口即溶!魚油香滲透口腔內感覺好正!絕對要order😍😍金目鯛刺身$78深海池魚刺身$78厚切的深海池魚刺身!好肥美丶好鮮甜丶充滿魚油香味~~~伊佐木刺身$78小食: 蟹膏豆腐$48@4蟹膏豆

♥️❤️❤️❤️❤️/5
夢之丼 $298

啖啖都好滿足!好滋味!令人回味無窮!

❤️❤️❤️❤️❤️/5

❤️❤️❤️❤️/5
左口魚邊壽司 $96@2

金目鯛刺身$78
深海池魚刺身$78
厚切的深海池魚刺身!好肥美丶好鮮甜丶充滿魚油香味~~~

伊佐木刺身$78

小食: 蟹膏豆腐$48@4
蟹膏豆腐細滑軟綿綿~最欣賞是濃濃嘅蟹膏味!食完一粒再上要多粒

沙律及麵豉湯:
沙律菜~口感爽脆!份量適中!
麵豉湯濃淡味道剛好!加埋我至愛的白蘿蔔~~Yummy😋😋😋😋

在店內我仲發現follow佢哋FB或IG, 會額外送多一碟刺身! 這樣推廣都不錯

2022-08-31
  • 左口魚邊壽司
2022-08-30 22 瀏覽
餐廳距離土瓜灣站大約5分鐘步程,算方便。裏面嘅燈光較昏暗,比較有氣氛。☺️☺️夢之丼🍚🍚係餐廳招牌嘅丼飯!上面嘅刺身食材非常新鮮,仲有唔少海膽😋值回票價花錦魚生丼🍚🍚🍚另一款丼飯,有各樣嘅角切刺身😋蟹膏豆腐🦀🦀🦀蟹膏味道好濃烈😋 配豆腐食味道夠突出油甘魚刺身(2切) & 深海池魚刺身刺身嘅質感比較實~左口魚邊壽司細細件一啖過~好好食好推介😋大船渡生蠔🦪生蠔夠肥大,又新鮮😚😚
餐廳距離土瓜灣站大約5分鐘步程,算方便。
裏面嘅燈光較昏暗,比較有氣氛。☺️☺️

夢之丼🍚🍚

花錦魚生丼🍚🍚🍚
另一款丼飯,有各樣嘅角切刺身😋

蟹膏豆腐🦀🦀🦀
蟹膏味道好濃烈😋 配豆腐食味道夠突出

油甘魚刺身(2切) & 深海池魚刺身
刺身嘅質感比較實~

左口魚邊壽司
細細件一啖過~好好食好推介😋

大船渡生蠔🦪

生蠔夠肥大,又新鮮😚😚
2022-08-30 29 瀏覽
今次係我第2次黎幫襯了, 對上一次地鐵都仲未開通因為太唔方便所以即使好掛住個蟹膏豆腐都無再特登過黎食但自從土瓜灣有地鐵站之後真係便利左好多搭地鐵土瓜灣站B出口出, 行大概6分鐘就到夢の丼餐廳餐廳由門面到內在裝修都係木系叫得夢の丼,當然要叫下佢既丼飯啦相信香港人都唔會陌生, 日文的「丼(どんぶり)」最一開始單純係指容器但流傳到以家則可以指裝食物既餐具或者係指裝了飯同配菜既料理今晚叫左佢地鋪頭同名既夢の丼丼上面既刺身滿滿的, 完全將飯蓋住左8-9成刺身款式好多, 有吞拿魚蓉,牡丹蝦, 帆立貝…etc每一啖都係鮮味大爆發!!!另一碗花錦魚生丼,都係非常足料!仲有一個漬既蛋可以撈飯地金目鯛 & 深海池魚刺身平時因為怕腥好怕食魚刺身但呢到既刺身因為新鮮同處理得好,係完全唔腥仲好想再食右口魚群邊壽司雖然佢係油脂但唔係會膩個一種最後當然就係想ENCORE好耐既蟹膏豆腐蟹膏同豆腐真係非常夾, 提觧左蟹膏既味道另外仲叫左磯燒北海道珍寶帆立貝超大粒, 包埋紫菜食, CP值超高!
今次係我第2次黎幫襯了, 對上一次地鐵都仲未開通
因為太唔方便所以即使好掛住個蟹膏豆腐都無再特登過黎食
但自從土瓜灣有地鐵站之後真係便利左好多
搭地鐵土瓜灣站B出口出, 行大概6分鐘就到夢の丼餐廳
餐廳由門面到內在裝修都係木系

叫得夢の丼,當然要叫下佢既丼飯啦
但流傳到以家則可以指裝食物既餐具或者係指裝了飯同配菜既料理
今晚叫左佢地鋪頭同名既夢の丼
丼上面既刺身滿滿的, 完全將飯蓋住左8-9成
刺身款式好多, 有吞拿魚蓉,牡丹蝦, 帆立貝…etc
每一啖都係鮮味大爆發!!!
另一碗花錦魚生丼,都係非常足料!
仲有一個漬既蛋可以撈飯
地金目鯛 & 深海池魚刺身
平時因為怕腥好怕食魚刺身
但呢到既刺身因為新鮮同處理得好,係完全唔腥仲好想再食
右口魚群邊壽司
雖然佢係油脂但唔係會膩個一種
最後當然就係想ENCORE好耐既蟹膏豆腐
蟹膏同豆腐真係非常夾, 提觧左蟹膏既味道
另外仲叫左磯燒北海道珍寶帆立貝
超大粒, 包埋紫菜食, CP值超高!
2022-08-29
好友生日🥳🥳🥳,當然要認真對待,聽說這裡的刺身🍣🍱以新鮮聞名,所以我們不怕遠,過海也要來這裡一試。喜歡吃刺身,當然所有品種都試下,點了花錦魚🐠生丼,夢之丼,蟹🦀膏豆腐,磯燒帆立貝,左口魚🐠邊壽司,深海池魚刺身,伊左木魚刺身,都是這裡的招牌菜。花錦魚🐠生丼,花花碌碌鋪滿一大碗,有三文魚🐠,魚籽,玉子蛋🥚,豆腐,櫻花蝦🦐,魷魚🐙,名符其實的花團錦簇。🤗🥀🌺🌻🌼⚘️夢之丼,就如名字一般,夢幻而又現實,巨大的牡丹蝦🦐帶領,跟著是大帆立貝,拖羅蓉🐟,鮮魷魚🦑,三文魚籽,拌以香橙🍊醋,將刺身的鮮美提升至最高境界。再來是特色刺身和壽司🍣,左口魚邊壽司,鹹香柔嫩,蟹膏豆腐,膏肥豆香,磯燒帆立貝,外焦內柔,鮮甜可口,伊左木刺身,白裡透紅,清新爽口,深海池魚,肉鮮味美,吃過齒頰留香,回味不斷。當然還有精致的前菜沙律,鮮香的味僧湯,店員熱情地斟上熱茶,介紹各式魚生,成就了圓滿的生日餐。🥳🥳🥳

再來是特色刺身壽司🍣,左口魚邊壽司,鹹香柔嫩,蟹膏豆腐,膏肥豆香,磯燒帆立貝,外焦內柔,鮮甜可口,伊左木刺身,白裡透紅,清新爽口,深海池魚,肉鮮味美,吃過齒頰留香,回味不斷。

• 花錦魚生丼
  • 左口魚邊壽司
  • 深海池魚刺身
  • 磯燒北海道珍寶帆立貝
2022-08-18 240 瀏覽
人一定要有夢,為咗體現呢個理念(同滿足下港女心),生日我決定要食呢間特別嘅餐廳!位於土瓜灣嘅夢の丼,由地鐵站行到餐廳大概6至8分鐘。餐廳裝修以深色日式木系為主,有靠近師傅嘅長形壽司吧枱,如果三五知己一齊黎亦有大少少嘅方枱。等候菜餚期間,店員會先送上沙律、味噌湯作為開胃菜。夢の丼($298)當然要叫返個招牌丼飯,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、右口魚邊,個人尤其鍾意三文魚蓉,三文魚蓉有加埋紫洋蔥稍作調味,好惹味!花錦魚生丼($188)繁花似錦,呢款丼嘅配料款式超多,有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉,口感同味道都超豐富,其中玉子漬撈埋落飯一齊食,真係好食到停唔到!蟹膏豆腐($48)個人超推薦呢款前菜,幼滑蟹味玉子豆腐加上蟹膏同蔥,鮮味超濃郁!磯燒帆立貝($68)帆立貝配上脆紫菜同少少七味粉,帆立貝大大粒超鮮美,表面微炙,肉質厚實彈牙!左口魚邊壽司($48/件)油份幾多,魚肉上面鋪有木魚絲,口味比較濃。赤貝刺身($68/份)果然係廚師推介,橙紅色嘅新鮮赤貝鮮甜爽脆,好想再encore多幾次!池魚刺身($

夢の丼

磯燒帆立貝、左口魚邊壽司

左口魚邊壽司

赤貝刺身

池魚刺身($78/份)通常池魚會比較有咬口同腥,但呢度配以柚子醬油加蔥,易入口亦更鮮甜!
池魚刺身

整體用餐體驗幾好,店員超有禮貌同nice,點餐時會介紹當日推新鮮刺身,佢係將成塊黑板拎到你面前,好有誠意,用餐期間仲會不斷留意客人茶杯有無需要加熱茶或者其他需要,非常加分!
夢の丼
磯燒帆立貝、左口魚邊壽司
赤貝刺身
池魚刺身
今日同女朋友去食日本丼飯,夢の丼。上網見到呢間餐廳既丼飯用上赤醋飯,赤醋飯用咗粕醋調製,味道帶酸,會比平時嘅壽司飯味道更濃郁,唔需要加醬油都好夠味。-前菜 : 麵豉湯 + 沙律食丼飯,小食之前,店員會先提供麵豉湯同沙律。沙律菜比較大路普通,而麵豉湯就比較特別,麵豉湯帶有蜆仔,令湯更為鮮甜。-蟹黃醬燒蟹膏豆腐蟹黃醬加係豆腐上面去燒,蟹黃醬會更為濃郁,更加香,增添一份火炙味道。蟹黃醬上面再加左櫻花蝦,再加一層鮮味。豆腐夠嫩滑,配濃厚蟹黃醬同櫻花蝦,層次再添豐富。-夢之丼黎到當然要試人氣丼飯夢之丼,一次過食到三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、右口魚邊。每一款食材都非常新鮮,魚生刺身夠鮮甜,份量十足,好豐富。牡丹蝦肉質彈牙,三文魚籽自帶豐富海水味,特別要提帆立貝,店員介紹可以飲一杯自家製橙醋,再用橙肉沾帆立貝,更突出帆立貝鮮味。-花錦魚生丼呢個魚生丼飯同樣用赤醋飯作飯底,份量一樣足料,有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉。呢個丼飯類似高級版角切魚生飯,每啖魚生入口,新鮮肥美,好食,玉子漬非常特別,蛋味好出,拌飯一
前菜 : 麵豉湯 + 沙律
蟹黃醬燒蟹膏豆腐
花錦魚生丼
呢個魚生丼飯同樣用赤醋飯作飯底,份量一樣足料,有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉。呢個丼飯類似高級版角切魚生飯,每啖魚生入口,新鮮肥美,好食,玉子漬非常特別,蛋味好出,拌飯一流。
平政厚切 : 白身魚,爽脆清甜,淡淡海水味,質感豐富。
深海池魚 : 肉身較為厚實,炙燒過後魚油脂香更加爆發,爽脆得嚟魚味比較重。
火炙右口魚邊壽司 : 火炙燒得好香,魚肉好嫩滑,上面加左木魚碎,火灸後魚肉口感細膩,份外濃香,油脂慢慢滲出黎。
評分 : 7/10
2022-08-13 42 瀏覽
土瓜灣自從地鐵開通後,真的方便了很多,這次去了一家日式小店,以木系裝修環境舒適。食物選擇多。好舒適既感覺首先有湯同沙律,湯同一般日本餐廳不同,仲有蜆肉之後叫左店員推介既刺身同壽司,深海池魚,炙燒左口魚邊, 伊佐木食魚生最要食材夠新鮮,深海池魚同埋吞拿魚,好fresh好有魚味左口魚邊燒完之後逼曬魚油嘅香味出嚟,油脂感豐富整體魚生都非常之新鮮蟹皇醬燒蟹膏豆腐口感軟滑上面蟹膏食落非常綿密,唔腥,好香蟹鮮味,配埋汁燒軟滑豆腐,豆腐吸晒蟹既精華,燒蟹膏又香濃又甜。估唔到蟹膏同豆腐咁夾夢之丼 ,同店名一樣店家招牌丼飯,賣相很吸引,店員拎左杯橙醋,推薦我哋先飲一小口,再加入丼中。橙醋並非平日呷嘅醋,唔會好刺激,橙香好自然,一口乾都無問題,如果加入醋飯中就會令飯帶橙香,都唔錯。再吃丼飯提升了鮮味。食材包括三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹及左口魚邊,食材鮮味口感豐富,望到都好豐富,刺身十分新鮮,特別牡丹蝦十分鮮甜,海膽都又滑又鮮味花錦魚生丼 色彩繽紛既雜錦粒粒魚生丼,上面仲有生雞蛋,,這個賣相也吸睛,而且顏色鮮豔切粒後更方便吃,食材也有很多,包括三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、三

首先有湯同沙律,
湯同一般日本餐廳不同,仲有蜆肉

之後叫左店員推介既刺身壽司

深海池魚,炙燒左口魚邊, 伊佐木

左口魚邊燒完之後逼曬魚油嘅香味出嚟,油脂感豐富

整體魚生都非常之新鮮

口感軟滑

夢之丼 ,同店名一樣

店家招牌丼飯,賣相很吸引,
店員拎左杯橙醋,推薦我哋先飲一小口
,再加入丼中。橙醋並非平日呷嘅醋,
再吃丼飯提升了鮮味。

花錦魚生丼

色彩繽紛既雜錦粒粒魚生丼,上面仲有生雞蛋,
,這個賣相也吸睛,而且顏色鮮豔

切粒後更方便吃,食材也有很多,包括三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、三文魚籽、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹及蜆肉。食材鮮味爽口,用紅醋飯底更香口
位於土瓜灣,竟然有呢一間咁高質嘅隱世日本餐廳。夢之丼來自餐廳嘅招牌,配料滿滿包括三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、右口魚邊。食落滿腔鮮甜,魚油豐腴!當中嘅海膽更加係相當甘飴,小店來講食到呢一個質素真係意想唔到,小編特別欣賞佢嘅米飯,醋味足夠,而且溫度適中!花錦魚生丼滿滿的一碗飯:三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子潰、松葉蟹、蜆肉。最特別莫過於可以把玉子潰篤破,攪拌起來,黏黏又帶點甜甜的。刺身牡丹蝦、深海池魚、油甘魚腩。刺身唔算特別厚切,但鮮味無窮,池魚的嘅油脂特別豐潤,牡丹蝦厚實鮮甜,蝦頭更加可以留住,俾廚房去香炸($10)。蟹皇醬燒蟹膏豆腐呢個小食相當出色,一啖一口,豆腐好滑配上燒過嘅蟹膏,濃郁得來又好甘甜!右口魚邊壽司最後更加叫一碟壽司,火炙後逼出油分,魚油豐盛,加上木魚碎,入口盡是滋味。餐單如下可以參考
位於土瓜灣,竟然有呢一間咁高質嘅隱世日本餐廳。

刺身

餐單如下可以參考
2022-08-08 37 瀏覽
兩人去到..就叫了該店主打推介兩款定食刺身定食168壽司定食唔記得係228還是280完全不新鮮.日式麵豉湯非常咸.刺身定食跟熱飯感覺奇怪.生蠔88蚊一隻(一食就知係平價貨但整晚他就是最新鮮的食物)我是看完openrice食評才去不知為何今晚我點的兩個定成跟食評圖片完全不同.魚生壽司及刺身沒有味道.畀爭鮮更差.真的非常失望.從入座到埋單只用了25分鐘.唯一就是忘記影相給大家看一看.因為實在太生氣匆匆離開.自己也很想看到今晚其他食客的評價.店員有禮.實話實說!!不會再幫襯
不知為何今晚我點的兩個定成跟食評圖片完全不同.魚生壽司刺身沒有味道.畀爭鮮更差.
匆匆離開.自己也很想看到今晚其他食客的評價.
店員有禮.實話實說!!不會再幫襯
2022-08-08