2022-06-16 21 瀏覽
開通左屯馬綫之後喺土瓜灣站一出行幾分鐘就去到呢間居酒屋好方便同朋友2個去試吓前菜就食咗個蟹籽沙律青瓜做底 好多蟹籽喺topping 加埋啲醬好fresh 每人點左一個花錦魚生don好多角切魚生例如三文魚🍣、油甘魚、帆立貝、蟹棒、甜蛋、蝦同青瓜仲有隻流心蛋喺上邊俾你撈埋食套餐跟埋沙律麵豉湯同可樂

開通左屯馬綫之後

仲有隻流心蛋喺上邊俾你撈埋食

套餐跟埋沙律
麵豉湯同可樂

2022-06-11 25 瀏覽
上星期 同朋友book左土瓜灣一間居酒居dinner, 我尖沙咀放工 搭2個站就到 好方便入到去 環境好舒服 播住日文歌 好有去日本旅行ge感覺 而侍應姐姐都好nice 介紹招牌菜我地食蟹皇醬燒蟹膏豆腐$48呢個要襯熱食 真係意想不到 超香蟹膏味 真係好香 呢個一定要試 太正磯燒北海道珍寶帆立貝$68大大粒 配出紫菜食 食得出好香ge炭燒味 好正呀花錦魚生丼$188mix埋蛋黃食 成個飯好香 超足料 啖啖都係魚生蟹子魚子 仲有蜆肉 好滿足夢之丼 $298重頭戲 呢個係招牌菜 個丼同間居酒屋個名一樣 有大大粒帆立貝 要配埋橙醋一齊食 超級之鮮甜 仲有大大隻牡丹蝦 同其他魚生 好豐富 呢個必點 左口魚邊壽司$48左口魚邊燒得好香口濱鯛$88目仁奈$88兩款刺身都好好食 好新鮮Overall 呢間居酒屋絕對高質 環境舒服 店員nice 食物水準高 係我食過頭三甲ge日本餐廳 一定要再幫襯

蟹皇醬燒蟹膏豆腐$48

• 蟹皇醬燒蟹膏豆腐
  • 夢の丼
  • 磯燒北海道珍寶帆立貝
2022-06-11 260 瀏覽
隨著大型屋苑、新廈落成,又有地下鐵,土瓜灣已經不再只是舊區,還有不少走高檔路線的餐廳進駐。朋友生日,我就請佢去慶祝!夢の丼是區內少有的日本料理。主打海鮮丼,食材由日本直送,用料新鮮,每碗丼飯都經調味、將食材精心搭配,花過不少心思。每款丼飯都附上麵豉湯跟前菜。夢之丼:係鎮店之寶,好適合朋友生日食,丼飯附上一小杯自家製橙醋,可以先呷一口醒醒胃。丼飯用料豐富、上乘又新鮮,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹、右口魚邊。三文魚子粒粒圓潤咸鮮,松葉蟹、海膽鮮甜,牡丹蝦爽口。丼飯是日本七星米,再用赤醋煮成,所以顏色較深;食客無需加任何醬油即可食用。 刺身和飯啖啖驚喜又美味!花錦魚生丼:望落去都好足料,有三文魚, 三文魚子, 左口魚邊, 玉子漬, 油甘魚, 松葉蟹蟹肉, 松葉蟹蟹子, 櫻花海老, 蟹膏豆腐。份量十足嘅丼飯色彩繽紛,豐富滿瀉,啖啖都食到魚生鮮甜味。蟹膏豆腐,濃濃的蟹香,不能錯過的作品。豆腐外脆內軟,蟹膏鮮香豐腴,啖啖濃濃的蟹香真的不能錯過。左口魚邊壽司:肥厚多脂、肉質柔軟細膩。赤貝刺身:原隻的新鮮赤貝刺身外表呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。磯燒帆立貝:刺身級的北

每款丼飯都附上麵豉湯跟前菜。

左口魚邊壽司:肥厚多脂、肉質柔軟細膩。

磯燒帆立貝:刺身級的北海道帶子炙燒後,口感豐腴,鮮味十足!
2022-06-02
2022-06-11 80 瀏覽
平時唔多嚟土瓜灣,但係今日探朋友就嚟咗附近,朋友話帶我去食一間隱世嘅日本餐廳,搞到我相當期待呢間餐廳雖然喺大街嗰度,但係門面一啲都唔起眼,充滿左神秘感,餐廳入面嘅環境相當唔錯,仲有吧枱可以揀添食物方面我見到佢有一啲時令嘅飛機貨寫咗喺塊板上面,另外餐牌有刺身,丼飯,壽司,仲有啲平時少見好有特色嘅料理我哋叫咗:夢之丼:見到個丼同佢餐廳同名咁就梗係嗌佢啦,入面超級足料,有三文魚蓉,三文魚籽,帆立貝, 牡丹蝦,松葉蟹,右口魚邊;佢仲會附上果醋,倒落帶子上面增添左佢嘅鮮味花雜錦魚生丼:呢個真係超級豐富,三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉,咁足料嘅丼都係第一次見,再配埋佢中間半熟嘅蛋黃撈埋啲飯一齊食,真係超正佢哋嘅當飯都有個共通點就係佢哋嘅醋飯味相當香濃,基本上唔使落任何醬汁,已經相當好味食得出佢嘅配搭老翁薄切:呢款老翁與相當新鮮,包住木魚絲食,相當鮮味鮟鱇魚肝:啲人話係魚解嘅鵝肝果然冇錯,口感相當滑同細膩蟹膏豆腐:本身冇味嘅豆腐配咗上蟹膏濃濃嘅鮮味喺上面,真係好正磯燒帆立貝:帆立貝相當大粒,厚身佑林畫,用火槍焯過在包上紫菜,真係人

我哋叫咗:

老翁薄切:呢款老翁與相當新鮮,包住木魚絲食,相當鮮味

鮟鱇魚肝:啲人話係魚解嘅鵝肝果然冇錯,口感相當滑同細膩

磯燒帆立貝:帆立貝相當大粒,厚身佑林畫,用火槍焯過在包上紫菜,真係人間極品

呢間餐廳真係十級推薦,如果我住附近一定經常嚟食仲有就係見到佢午市嘅套餐都好抵,有機會真係要再嚟
2022-06-08
  • 夢之丼
  • 蟹皇醬燒蟹膏豆腐
  • 蟹膏豆腐
  • 花錦魚生丼
2022-06-09 19 瀏覽
屯馬線開通後交通方便咗好多 多咗嚟土瓜灣食好野 慶祝朋友生日去了夢之丼吃日本菜 有驚喜  店舖和風裝修 簡約舒適 主打多款創新丼飯 海產刺身全是日本直送 相當新鮮 😁😁😁右口魚邊好滑 入口即融 好層次感😆😆😆蟹膏豆腐蟹膏汁好濃 豆腐好夾 營造返清新效果 唔會太膩😍😍😍花錦魚生丼三文魚、三文魚子、左口邊魚、甜蛋、玉子漬、蜆肉、白身魚、松葉蟹肉 全部都係切到細細粒或者打蓉 混入玉子汁 送飯感覺一流😘😘😘夢之丼有帆立貝、松葉蟹、拖羅、拖羅蓉、三文魚蓉、三文魚子 店員細心 俾咗杯橙醋我哋清味蕾先 帆立貝大粒厚肉 拖羅鮮甜有口感 丼飯分量 想食係高貴食材可以一試😋😋😋磯燒帆立貝 味道鮮甜 包埋紫菜食 😝😝😝順帶一提 所有飯都落咗赤醋好特別☺️
右口魚邊
好滑 入口即融 好層次感😆😆😆
蟹膏汁好濃 豆腐好夾 營造返清新效果 唔會太膩😍😍😍
味道鮮甜 包埋紫菜食 😝😝😝
順帶一提 所有飯都落咗赤醋好特別☺️

2022-06-08 47 瀏覽
自屯馬線開通後,第一次在土瓜灣站出閘,一般在土瓜灣揾食的都好難揾到日本野食,今晚就一於試下位於土瓜灣譚公道的夢之丼食日本野。打開Menu 睇第一、二頁都是他們的丼飯我們就叫了花錦魚生丼 & 夢之丼。Menu 仲有其他晚市定食其他小食我們就叫了左口魚邊壽司 、蟹膏豆腐、油甘魚刺身、磯燒帆立貝、大入島蠔 一開始店員為我們上了沙律 & 麵豉湯,麵豉湯有蜆肉、木耳絲、海帶,沙律味道都唔錯。左口魚邊壽司、蟹膏豆腐 & 油甘魚刺身一齊上。左口魚邊壽司係燒過的,油脂分布好均勻、上面鋪滿左木魚絲,壽司飯係有味的醋飯;蟹膏豆腐好重蟹味、食落口感滑滑的,好特別,之前都未食過;油甘魚刺身肉身好厚、完全無腥味、質素好高。叫了2隻大入島蠔,蠔係新鮮開的,一如既往,我慣常用筷子篤一篤蠔的裙邊,感覺到隻蠔有反應就是活的,所以呢兩隻絕對新鮮。而磯燒帆立貝肉質好嫩滑,呢碟是一開二的,所以原來是好大隻的帆立貝,表面燒熟的、內𥚃就是刺身咁樣。而今晚的主食就是丼飯,丼飯我們都覺得十分之出色。花錦魚生丼主要就是三文魚、吞拿魚魚蓉配上其他配菜,e.g. 櫻花蝦蝦乾、三文魚魚子、蛋、玉子、青瓜、酸薑、蝦肉、硯肉,最特別係中間仲放了

打開Menu 睇第一、二頁都是他們的丼飯

我們就叫了花錦魚生丼 & 夢之丼。
Menu 仲有其他晚市定食

前菜  -  沙律  +  麵豉湯

左口魚邊壽司 (2件) + 蟹膏豆腐 + 油甘魚刺身 (2片)

大入島蠔 (2隻)

磯燒帆立貝

而今晚的主食就是丼飯,丼飯我們都覺得十分之出色。

花錦魚生丼主要就是三文魚、吞拿魚魚蓉配上其他配菜,e.g. 櫻花蝦蝦乾、三文魚魚子、蛋、玉子、青瓜、酸薑、蝦肉、硯肉,最特別係中間仲放了隻溏心蛋嘅蛋黃,色澤非常之鮮艷同埋吸引,味道當然是很不錯。
花錦魚生丼

夢之丼應該就是該店的招牌,用了其名,主要有三文魚魚子、兩隻大粒嘅帶子、一隻赤蝦、仲有吞拿魚魚蓉。這個丼飯還跟咗一口橙果醋。

我們今晚一共叫咗七款食物:
花錦魚生丼 $188
左口魚邊壽司 (2件) $96
蟹膏豆腐 $48
油甘魚刺身 (2片) $68
大入島蠔 (2隻) $176
夢之丼 $298.4
磯燒帆立貝 $68

食得好飽、好豐富、好滿足☺️☺️
2022-06-07
前菜  -  沙律  +  麵豉湯
大入島蠔 (2隻)
2022-06-08 26 瀏覽
黎呢區做嘢,一定要食呢間😀環境比較暗但好舒服好有日式風味一點度黎到人不多,午餐定食有五六款選擇我叫咗刺身定食,店員好快就送上前菜同湯刺身有五六款,每款都有兩片擺得好精緻好靚,令人食指大動隻碟都好靚好特別架有三文魚、帆立貝、蝦、𩶘魚,仲有一款唔知係咩魚😅同埋一大碗飯全部食落好新鮮好好味😋特別鍾意帆立貝,好厚身鮮味十足個蝦就比較細不過都好好味埋單一百蚊鬆啲,真係算好抵下次要再黎試埋其他👏🏼
黎呢區做嘢,一定要食呢間😀
環境比較暗但好舒服好有日式風味
刺身有五六款,每款都有兩片
擺得好精緻好靚,令人食指大動
隻碟都好靚好特別架
有三文魚、帆立貝、蝦、𩶘魚,仲有一款唔知係咩魚😅
同埋一大碗飯
全部食落好新鮮好好味😋
特別鍾意帆立貝,好厚身鮮味十足
個蝦就比較細不過都好好味
埋單一百蚊鬆啲,真係算好抵
下次要再黎試埋其他👏🏼

2022-04-08
2022-06-03 234 瀏覽
屯馬線開通後 都多咗好多嚟土瓜灣搵好野食🥰 因為交通真係方便咗好多 今日係荃灣西嚟 又唔駛轉車 一線到達😚入到嚟 環境好日式 而且店員好有禮貌 感覺令人好舒服😌 閒日嘅1930嚟到都有8成座位滿嘅 就知冇揀錯餐廳粟米沙律 麵豉湯一坐低店員就放低俾我品嚐 粟米沙律都幾大兜 麵豉湯都令我有驚喜嘅 入面比較少見有蜆肉同埋木耳絲 仲有白蘿蔔片😮目仁奈刺身 深海池魚刺身 同埋 宮雅蠔目仁奈食落口肉質較實 深海池魚切得好厚身 口感豐富 宮雅蠔好大隻 而且味道鮮甜🦪右口魚邊壽司個人好鍾意呢碟 因為油香十足😺 炙燒過之後更香蟹膏豆腐一碟有四件 豆腐會先炙過 面頭仲有大量蟹膏 食落口味道剛好 有豆腐中和返 蟹膏就唔會太鹹😙夢之丼今日咁啱賣晒牡丹蝦同埋海膽 喺落單時店員已經話轉咗拖羅同埋拖羅蓉 不過我覺得都冇所謂嘅😌 最緊要係好食 上碟時 店員先介紹有個橙醋配埋 可以先小嚐一口 再倒入丼飯🍊 味道幾fresh 唔會好確喉 配埋丼飯面肥美嘅魚生真係更加解膩 入面仲有三文魚蓉 松葉蟹 帆立貝同埋右口魚邊 每樣都好新鮮🥰花錦魚生丼賣相好色彩繽紛 丼飯中央嘅玉子漬好好食😋 令我相當有驚喜 魚生種類都好多 有三文魚

粟米沙律 麵豉湯

目仁奈刺身 深海池魚刺身 同埋 宮雅蠔

右口魚邊壽司
個人好鍾意呢碟 因為油香十足😺 炙燒過之後更香

花錦魚生丼
賣相好色彩繽紛 丼飯中央嘅玉子漬好好食😋 令我相當有驚喜 魚生種類都好多 有三文魚籽 三文魚 赤蝦 白身魚 金蟹籽 右口魚邊 櫻花蝦 蟹膏豆腐 甜蛋 青瓜 松葉蟹 蜆肉 真係有好多好多材料😎

整體用餐體驗好愉快 店員又勤力主動幫忙加茶 食物亦好新鮮🥳 下次再嚟土瓜灣可以再戰😻
2022-06-01 42 瀏覽
好朋友生日👋🏼 佢鍾意食日本嘢 我哋就book咗呢間位於土瓜湾的夢の丼 🥰🤗 位於土瓜灣站 B出口 放工過嚟 都相當方便😄 店舖和風裝修 簡約舒適😎 估唔到 土瓜灣都有咁高質嘅日本居酒屋🏮🏮 🍴前菜有沙律菜🥗和麵豉湯🥣啲沙律菜好新鮮 清脆可口 味道調得啱啱好👍麵豉湯煲好足料 裏邊有好多粒蜆仔肉😋😋 🍴蟹皇醬燒蟹膏豆腐$48一口一啖㗎豆腐 相當軟滑 上面微微炙燒及鋪滿蔥花 師傅好功夫 咁軟滑嘅豆腐都唔會散😅 🍴鮟鱇魚肝$88都幾大份 每一啖都充滿魚油香 鮮美香口 好滿足🤗🤗 🍴連子鯛$88時令刺身新鮮爽甜 仲好厚肉 好回味😄😄 🍴伊左木$78我都係第一次食 鮮甜軟滑 好鍾意❤️ 🍴左口魚邊壽司$96小巧玲瓏 炙燒後 帶出焦香 真係入口即溶 👍👍 🍴夢の丼$298有帆立貝、松葉蟹、拖羅、拖羅蓉、三文魚蓉、三文魚子 勁多新鮮嘅魚生鋪滿成碗飯上面😊 全部都係我鍾意食嘅🥰 店員仲細心地俾咗一杯橙醋我哋 叫我哋飲一啖 清一清味蕾先 再食帆立貝 味道更加鮮甜 帆立貝勁大粒 勁厚肉 拖羅入口即溶 全部食材都好新鮮 正呀👍😋 🍴花錦魚生丼$188三文魚、三文魚子、左口邊魚、甜蛋、玉子漬、蜆肉、白

店舖和風裝修 簡約舒適😎

我都係第一次食 鮮甜軟滑 好鍾意❤️

🍴左口魚邊壽司$96
小巧玲瓏 炙燒後 帶出焦香 真係入口即溶 👍👍

🍴夢の丼$298
有帆立貝、松葉蟹、拖羅、拖羅蓉、三文魚蓉、三文魚子

🍴花錦魚生丼$188
全部都係切到細細粒或者打蓉 撈埋啲飯一齊食 好好味😋🤗

整體嚟講 食材新鮮 高質 值得一試😄

🎈夢の丼 (土瓜灣)
土瓜灣譚公道2號地舖

kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
2022-05-31 22 瀏覽
一入到去已經好似去到日本咁,好似去咗一轉旅行😍今日決定食餐好嘅,以解對日本嘅相思之苦🥺•花錦魚生丼 $188有好多角切魚生(三文魚,油甘魚,帆立貝,蟹肉,甜蛋,蝦,青瓜) 仲有個超黃嘅蛋黃!啲飯就用過醬油撈過,一齊撈黎食,另有一番風味👍🏼超好食!!•夢之丼 $298去到當然要食佢嘅signature‼️一上菜wahhhh…好大粒帆立貝,仲要超鮮甜!本身有海膽嘅,不過,今日無貨,所以用咗超肥美嘅拖羅代替!我超滿意!肥美程度無法比❤️佢另外配有一杯檸檬汁,俾你清清口再倒入去撈!!神奇嘅事黎😍….成個丼清新咗好多,唔會好肥嘅感覺,將鮮味調咗出嚟‼️‼️‼️左口魚邊壽司 $96價錢睇上去有小小貴,但係佢真係好高質😍入口即溶㗎個刺身!!上面燒焦咗小小,令佢有啲熱,食上去感覺更加特別😍蟹膏豆腐 $48未必人人都like🤣我鐘意!!你朋友唔得,佢覺得有小小鹹魚味🤣🤣但我覺得個咸味吊起咗個豆腐平淡嘅味道,而且個豆腐唔係我地平時食開嘅質感‼️吞拿魚,深海池魚刺身,官樂蠔 $88/ $78/ $138首先全部刺身都勁厚切😍正呀!!而且好新鮮!!吞拿魚略略嫌佢唔夠肥🤣🤣🤣而池魚就好鮮味!再黎個生蠔!!肥美到呢!!wo

•花錦魚生丼 $188

•夢之丼 $298

左口魚邊壽司 $96

蟹膏豆腐 $48

吞拿魚,深海池魚刺身,官樂蠔 $88/ $78/ $138

肥美到呢!!wooo!!!好鮮味!一啲都唔會腥!!

我哋等食嘅時候,店員有送上熱辣辣嘅麵豉湯同沙律菜😍😍👍🏼

• 左口魚邊壽司
  • 夢之丼
  • 花錦魚生丼
夢之丼🍚帆立貝大大粒又有鮮味,今日嘅牡丹蝦變咗做吞拿魚腩,炙熱三文魚蓉同埋三文魚子好啱拌埋醋飯食特別鍾意搭配嘅橙醋,之前都食過一次好有印象,酸酸甜甜有啲似橙汁,加少少落刺身飯卻出奇地夾🍊花錦魚生丼🍚依款類似角切魚生飯,三文魚、赤蝦切粒,另有青瓜、玉子、蜆肉、蟹籽,中間隻蛋黃係亮點,食嗰時撈勻佢令但丼飯更滑溜~蟹膏豆腐🦀蟹膏豆腐嫩滑而且真係幾重蟹膏味,面頭炙燒過再加蟹膏醬,雙重滋味👍另外叫三款刺身,目仁奈係是日推介嘅日本飛機貨,魚味濃,可配搭蔥花同蘿蔔蓉一齊食~赤貝刺身🥢有時啲赤貝冇咁新鮮就會有瘀黑色或者腥味,但係依度見到師傅喺壽司吧原隻即開,赤貝顏色亮澤,貝肉微捲,睇得出係好新鮮,味道亦係相當鮮甜,一啲腥味都冇,唔需要其他調味,雖然唔算大隻,但係非常爽口,好食!
夢之丼🍚

花錦魚生丼🍚

蟹膏豆腐🦀

赤貝刺身🥢
深海池魚刺身($78),採用魚腩最肥美既部位,肉質顏色呈鮮嫩粉紅,肉身軟腍,近皮位置肉質結實,兩者結合一齊咀嚼口感豐富,配麵豉醬用鹹食方法幾創新,但確實都幾夾。赤貝刺身($58),超爽口,每咬一口都有“索索”聲感覺,唔捨得一口食晒,慢慢逐少逐少細味。磯燒帆立貝($68),先食淨食帆立貝一少口,肉質鮮甜而且炙燒過帶點焦香,跟住再用紫菜包住食,真正外脆內軟既感覺,加上調製過既辣粉,辣度適中唔會太淡冇辣味,亦唔會太強搶過帆立貝既鮮味。左口魚邊壽司($96),魚既油脂含量非常高,入口有溶化既感覺,非常肥美,木魚碎有中和作用。蟹膏豆腐($48),細細粒一口一粒,濃郁既蟹膏味在口腔徘徊,豆腐同樣係炙燒過帶焦香。花錦魚生丼($188),一碗丼飯已經用上左13款材料,全部切成絲或粒狀,所以係攪拌後進食,咁就每一啖都幾乎可以食晒咁多款材料。夢之丼($298),食哩個丼飯前,店員推介可以先飲一少口橙醋,我覺得有助清除口腔餘韻味道同埋有d醒胃作用,夢之丼用左7款材料,每款材料都光澤證明新鮮上盛,而且魚生都係厚切啖啖肉好肥美,當日牡丹蝦轉左大拖羅,色澤呈鮮粉紅,油脂一入口已經即刻溶化,海膽顏色亦都呈鮮豔,味道
深海池魚刺身

赤貝刺身

左口魚邊壽司

花錦魚生丼

夢之丼($298),食哩個丼飯前,店員推介可以先飲一少口橙醋,我覺得有助清除口腔餘韻味道同埋有d醒胃作用,夢之丼用左7款材料,每款材料都光澤證明新鮮上盛,而且魚生都係厚切啖啖肉好肥美,當日牡丹蝦轉左大拖羅,色澤呈鮮粉紅,油脂一入口已經即刻溶化,海膽顏色亦都呈鮮豔,味道清甜無苦澀味。

深海池魚刺身
赤貝刺身
左口魚邊壽司
2022-05-24 30 瀏覽
嚟到土瓜灣都有高質日本刺身同丼飯!質素絕對不比銅鑼灣尖沙咀等地段遜色😋而且唔係旺區,進食嘅時候更加寧靜,仲可以慢慢食唔使俾人催交枱😄店入面招牌丼飯夢之丼十分足料,有多種高級食材,例如松葉蟹肉、三文魚蓉、帆立貝、海膽、牡丹蝦等,而且十分鮮味,食到欲罷不能!加上餐廳秘製嘅汁, 酸酸地十分開胃, 太酸仲可以用橙汁提升甜度。另外一個丼飯花錦魚生丼都好出色,櫻花蝦、蜆肉、蟹膏、右口魚邊等令我齒頰留香,回味無窮~將返上面嘅蛋黃撈匀就更加好味。講完丼飯,有啲特色刺身同埋小食都非常好味,鮟鱇魚肝好甘香,好香嘅魚肝油味又唔會好膩,食過返尋味!白蠔好新鮮,鮮得嚟好有海水味。磯燒帆立貝大大隻,同生食又有兩種唔同嘅感覺,兩種不同享受~總括而言,食得多連鎖日本店同埋旺區舗,我推介大家不妨試吓夢之丼~
2022-05-22 22 瀏覽
今次能夠造訪夢の丼是試了以下菜式:🥗跟餐沙律食得出啲沙律菜好新鮮,尤其是係嗰粒車厘茄,好清爽新鮮。🥣跟餐麵豉湯應該係餐廳自己煲的麵豉湯,很好喝。絕對有別於很多日式餐廳,大多只以即沖麵豉湯充數。但是如果可以多一點湯料會更因為理想🍣花錦魚生丼有三文魚腩、白身魚、吞拿魚沙律、蟹籽、三文魚籽同一隻經調味的蛋。蛋黃有少少過鹹,而且吞拿魚沙律我本身麻麻哋。但其他食材都很滿意。至於份量,同行的有人覺得偏少,但我個人覺得尚算足夠,當然如果有更多就會更好啦!至於飯,有人就覺得唔夠酸,而我覺得還好。不過份量有少少多,作為一個女性,我都吃得完。(不過我比較大食,哈哈!)🥗蟹子沙律不過不失,材料都算豐富,但係又冇乜驚喜,算是正常發揮。整體而言,值得一試!而店員服務態度都有禮貌。推薦!
今次能夠造訪夢の丼是試了以下菜式:

🥗跟餐沙律
食得出啲沙律菜好新鮮,尤其是係嗰粒車厘茄,好清爽新鮮。

🥣跟餐麵豉湯

🍣花錦魚生丼
雜錦魚生丼

🥗蟹子沙律
不過不失,材料都算豐富,但係又冇乜驚喜,算是正常發揮。

整體而言,值得一試!

而店員服務態度都有禮貌
。推薦!
雜錦魚生丼
2022-05-19 21 瀏覽
冇得去日本,唯有食日本餐止止癢。呢間聽聞咗好耐,第一次食,最驚為天人就係佢啲丼飯餸多過飯,花錦魚生丼比我想像中有誠意好多,一般日本餐廳嘅雜錦只會比cheap嘢,呢間竟然有三文魚子,有蟹肉,成本價好高喎,我哋鍾意食三文魚,二重親子丼有生有熟,份量都幾大,最好share嚟食,太飽會食唔到其他嘢。我亦都好欣賞呢度嘅小食,試咗個蟹膏豆腐,喺出面好難食到呢種口感同味道嘅食物,感覺新鮮,如果嫌海膽太貴,我覺得呢個蟹膏豆腐都會比到你有食海膽嘅感覺。如果平時食開帆立貝刺身,磯燒帆立貝都係一個新鮮嘅選擇,另外叫咗啲刺身分別係深海池魚同埋伊佐木,都非常新鮮,建議大家到時問一下侍應當日供應,確保可以食到全場最新鮮嘅刺身。左口魚邊壽司超好食,味道同個口感好驚喜,唔係一般刺身壽司嘅口感,鍾意食濃味嘢嘅人會鍾意嘅。小貼士,記得要訂位,今日係星期四,晚上7點座無虛席,呢個人流絕對反映到呢度食物嘅水準。見到啲下午套餐都只係$98 ,有機會真係要過嚟試吓!