話說土瓜灣重建已經進行左好多年而家除左多左好多新樓之外🏠仲進駐左好多高質素嘅食肆👍🏻今次就搵到一間門面好有正宗居酒屋風味啲餐廳🍶 入到去環境暗暗地成個氛圍令人好放鬆💆🏻 真係適合上班一族收工之後飲酒傾計🗣雖然餐廳唔係做廚師發辦 但係都有放左一張吧枱 客人可以一路食野一路睇住師傅處理食物😛 除左保証食物衛生外 👍🏻 仲反映餐廳對自己個廚房嘅信心😝 👉🏻 花錦魚生丼🍣💰HKD1️⃣8️⃣8️⃣魚生丼食材非常之新鮮😝 第一次食丼飯係有大大個咁靚既生蛋黃係上面撈埋d 蟹籽,蛋,魚生,蟹柳,青瓜成件事超級match!😍而且飯底唔係普通白飯🍚 係已經調左味嘅醋飯 🤤一般都係食omakasa 時師傅先咁有心機整🥰呢到都有得食真係估佢唔到✨👉🏻 夢之丼🍱💰HKD2️⃣9️⃣8️⃣呢個丼飯真係好食到好似發緊夢咁🤩 刺身有海膽牡丹蝦🦐 松葉蟹🦀 同埋帆立貝 等等 而最出色既竟然係燒左口魚邊🤤 燒到出晒油 食落口感超級邪惡😈 餐廳仲附上左一杯橙酒🍊撈埋去個飯到感覺特別fresh😙👉🏻深海池魚刺身🐟💰HKD7️⃣8️⃣池魚刺身係一客2️⃣食 雖然份量唔大 但係勝在可以一次試左兩款口味👅✌🏻👉🏻 蟹膏豆腐 🦀💰HKD4️⃣8️⃣發覺呢間居酒屋嘅燒物真係好

話說土瓜灣重建已經進行左好多年

👉🏻 花錦魚生丼🍣
💰HKD1️⃣8️⃣8️⃣
魚生丼食材非常之新鮮😝
第一次食丼飯係有大大個咁靚既生蛋黃係上面
撈埋d 蟹籽,蛋,魚生,蟹柳,青瓜
成件事超級match!😍

因為個燒左口魚實在太好食😍
最後食到好飽都係忍唔住叫多左一份🤣

加一服務費✅
2022-07-07 445 瀏覽
土瓜灣自從地鐵開通後,真的方便了很多,所以也多了去這裡覓食一番😎。這次去了一家日式小店,以木系裝修環境舒適。食物以散點為主,選擇有挺多的,價格中等可接受😚。-💥夢之丼 HKD$298,這個是店家招牌丼飯,賣相很吸引,另有柚子醋拌著。先飲一口柚子醋,再吃丼飯提升了鮮味。食材包括三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹及左口魚邊,食材鮮味口感豐富😚。-💥花錦魚生丼 HKD$188,這個賣相也吸睛,而且顏色鮮豔😆。切粒後更方便吃,食材也有很多,包括三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、三文魚籽、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹及蜆肉。食材鮮味爽口,用紅醋飯底更香口🤤。-💥磯燒北海道珍寶帆立貝 HKD$68 | 蟹皇醬燒蟹膏豆腐 HKD$48,這兩款也很香口的小食,而且也是經過炙燒,所以味道挺香的😎。磯燒北海道珍寶帆立貝味道鮮甜,配紫菜吃口感較豐富。蟹皇醬燒蟹膏豆腐口感軟滑,要趁熱吃口感較佳。-💥深海池魚刺身 HKD$78/兩片 | 右口魚邊壽司 HKD$48/件,意猶未盡再點東西吃。深海池魚刺身味道鮮甜,醬汁味道特別。右口魚邊壽司挺香口,因為帶點魚油很惹味,另有木魚絲再

磯燒北海道珍寶帆立貝味道鮮甜,配紫菜吃口感較豐富。

蟹皇醬燒蟹膏豆腐口感軟滑,要趁熱吃口感較佳。

💥深海池魚刺身 HKD$78/兩片 | 右口魚邊壽司 HKD$48/件,意猶未盡再點東西吃。深海池魚刺身味道鮮甜,醬汁味道特別。右口魚邊壽司挺香口,因為帶點魚油很惹味,另有木魚絲再面上。
2022-07-06
15 分鐘 (堂食)
2022-07-04 295 瀏覽
同事推介下發掘咗呢間日本餐廳,門面同內在裝潢都好有日式小店嘅感覺,呢晚放工終於有機會去拜訪一下。 🇯🇵🇯🇵日本餐廳叫夢の丼,最signature一定係食丼。我地叫咗啲刺身同前菜,再加每人一個丼。 🍱🍱「夢之丼」- 一場嚟到,點都要試吓佢嘅signature dish. 食材極豐富,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松業蟹同左口魚邊,全部都好新鮮。特別要讚下海膽好鮮味、帆立貝大隻,入口十分鮮甜。上餐時店員附上一小杯自家製橙醋,可以先呷一口醒醒胃。🐡🐡「花錦魚生丼」- 有三文魚腩、吞拿魚沙律、蟹籽、三文魚籽同醬油漬蛋黃,食材一樣係咁新鮮,好出色。魚生連埋醬油漬蛋黃一齊食,更加突出魚生嘅鮮味。🐟🐟另外幾款刺生,包括深海池魚、油甘魚同帶子同樣都好新鮮。🦀🦀「蟹皇醬燒蟹膏豆腐」- 好香好濃郁嘅蟹肉蟹膏,配埋外脆內軟嘅豆腐,真係好夾,必食推介。🍣🍣另外職員推介嘅蔥碎吞拿魚腩卷亦都好味,吞拿魚腩好肥美。 估唔到土瓜灣有呢間隱世日本餐廳,不論環境同食物質素都好好,食完當去咗轉日本。值得推介!

🐟🐟另外幾款刺生,包括深海池魚、油甘魚同帶子同樣都好新鮮。

🍣🍣另外職員推介嘅蔥碎吞拿魚腩卷亦都好味,吞拿魚腩好肥美。

• 夢之丼
  • 花錦魚生丼
2022-07-03 50 瀏覽
天氣好熱,突然落起大雨,即刻衝去避雨啦,見近近地有間日本菜餐廳,環境唔錯正好可以坐下。此店食高質日本菜,一個人又無乜好叫,咁就食碗丼飯啦。落完單乖乖等食,嘆番啖茶先,個玄米茶好香好好飲。花錦魚生丼賣相認真唔錯,原來仲有沙律同麵豉湯附上,正喎。沙律菜清爽,麵豉湯加了蜆肉很鮮味。丼飯勁豐富,有數款魚生外,仲有呢個淡青色的蟹膏豆腐,同埋生蛋漬,呢兩樣較少見嘛。松葉蟹肉好鮮甜,魚生大大粒好肥美,左口魚邊爽口,飯混了醬油好香口,整碗都非常美味。雙色蟹籽沙律唔知道丼飯已經有沙律附送又點了一客蟹籽沙律度個沙律係菜底加青瓜絲,醬汁用上日式沙律醋,輕盈又好味。天氣太熱仲要左罐雪碧,夠冰凍,爽~

此店食高質日本菜,一個人又無乜好叫,咁就食碗丼飯啦。

落完單乖乖等食,嘆番啖茶先,個玄米茶好香好好飲。

花錦魚生丼
賣相認真唔錯,原來仲有沙律同麵豉湯附上,正喎。

沙律菜清爽,麵豉湯加了蜆肉很鮮味。

雙色蟹籽沙律

天氣太熱仲要左罐雪碧,夠冰凍,爽~
2022-06-30
2022-07-03 18 瀏覽
平時都好少去開土瓜灣,今次去先發現到原來好多特色餐廳。今次去試既餐廳夢の丼離地鐵站都係幾分鐘路程。餐廳主打日式丼飯同埋時令日本魚生刺身夢の丼 💰298三文魚蓉,三文魚子,帆立貝,牡丹蝦,海膽,松葉蟹,左口魚邊除咗材料好新鮮之外,特別嘅係佢哋嘅橙醋,加上去會有一種酸酸甜甜嘅味道,意外地配搭得好好。花錦魚生丼💰188中間個係玉子漬。材料亦都好豐富,有三文魚,白身魚,赤蝦,左口魚邊,蟹子,三文魚子,左口身邊,櫻花海老,青瓜和玉子。👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻日本直送飛機貨👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻河豚白子💰78 有河豚白子嘅日本餐廳多數都唔多,而日本直送空運更加少。本身都驚有腥味,但係食落一啲都唔腥,奶油般嘅口感。黃金武士蠔💰196 叫得黃金,梗係矜貴過普通嘅蠔。蠔味更為濃郁,仲有生蠔獨特嘅甜味。深海池魚刺身💰78 🥰推薦😍肉質鮮嫩肥美,帶有魚脂嘅油香。蟹膏豆腐💰48濃郁嘅蟹膏加埋富有豆味嘅豆腐,一濃一淡達致平衡。

餐廳主打日式丼飯同埋時令日本魚生刺身

夢の丼 💰298

三文魚蓉,三文魚子,帆立貝,牡丹蝦,海膽,松葉蟹,左口魚邊

花錦魚生丼💰188

👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻日本直送飛機貨👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
河豚白子💰78

黃金武士蠔💰196

深海池魚刺身💰78 🥰推薦😍
肉質鮮嫩肥美,帶有魚脂嘅油香。

蟹膏豆腐💰48

濃郁嘅蟹膏加埋富有豆味嘅豆腐,一濃一淡達致平衡。
2022-07-01 35 瀏覽
土瓜灣的驚喜~估唔到行行吓見到門面有間咁日式嘅居酒屋,二話不說就衝左入去試吓。餐牌的食物都算多,日式小店算幾好,叫得夢之丼,當然要試吓佢嘅丼飯。我哋兩個人一人叫咗一個丼再加其他小食。等待期間,留意吓啲環境,座位唔算多,數埋好似7-8張枱。不過不停都有客入嚟,好快就爆滿,所以如果想食都係book位好啲。服務員都好細心介紹今日有咩新鮮食材花錦魚生丼~蕃茄咗豉油好夠味,粒粒魚生入口新鮮、賣點係隻蛋撈埋一齊食,幾得意😎夢之丼~飯都係加咗豉油,樣樣都係醫生材料,新鮮之餘仲好足料,推介🙌🏻蟹黃醬燒蟹膏豆腐,味道好特別亦都好重蟹膏味,值得一試🙌🏻整體味道非常滿意,如果住附近或者附近返工都值得推介大家嚟試😋
餐牌的食物都算多

蟹黃醬燒蟹膏豆腐,味道好特別亦都好重蟹膏味,值得一試🙌🏻
蟹黃醬燒蟹膏豆腐
2022-06-16
蟹黃醬燒蟹膏豆腐
  • 蟹皇醬燒蟹膏豆腐
  • 左口魚邊壽司
2022-07-01 19 瀏覽
收工約左朋友食飯,佢推介左土瓜灣呢間間式居酒屋🏮有左土瓜灣站之後非常方便,行幾分鐘就到👍🏻🌟左口魚邊壽司 $96左口魚邊肉質好滑,魚肉亦比較結實,魚油豐富,入口鮮甜甘香,濃郁脂香☺️🌟夢の丼 $298呢款招牌魚生飯材料豐富,用上優質既食材,有三文魚子、三文魚蓉、牡丹蝦、松葉蟹、左口魚邊、拖羅。帆立貝、松葉蟹、牡丹蝦食落鮮甜美味,三文魚子粒粒飽滿,左口魚邊入口即溶。本身係有海膽,可惜當日售罄,改為用拖羅代替,不過拖羅都好味,拖羅入口滿滿脂香🥰橙醋味道酸甜,可以先清清口腔再慢慢品嘗魚生飯😚🌟花錦魚生丼 $188呢款三魚飯用左13種材料,超級豐富😋有三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉,入口又有爽脆口感,又有軟淋口感,滋味十足😚🌟深海池魚刺身 $78深海池魚係季節限定刺身,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香入口魚油甘香細膩!🌟油甘魚刺身 $68油甘魚肉質爽口,魚肉油分高,食落淡淡甘甜,入口充斥魚油香氣😋🌟黑曹魚薄切 $78黑曹魚刺身我都係第一次食,魚肉油分較低,肉質結實脆口,魚味則比較清淡😆🌟蟹膏豆腐 $48豆腐嫩滑,上面鋪左一層香濃既蟹膏,

🌟左口魚邊壽司 $96

🌟夢の丼 $298
橙醋味道酸甜,可以先清清口腔再慢慢品嘗魚生飯😚

🌟花錦魚生丼 $188

🌟深海池魚刺身 $78

🌟油甘魚刺身 $68

🌟黑曹魚薄切 $78

🌟蟹膏豆腐 $48
豆腐嫩滑,上面鋪左一層香濃既蟹膏,用火炙輕輕一燒,令蟹膏味道更突出😍

📍 夢の丼 (土瓜灣)
土瓜灣譚公道2號地舖
2022-06-30 40 瀏覽
今日放工去開土瓜灣 行過夢の丼 聽聞佢啲刺身好新鮮 丼飯非常之有水準 見到menu好吸引 決定入去試下 餐廳好大 有空間感 好舒適😄😄😄深海池魚刺身厚切 入口軟嫩帶少少爽口😎😎😎伊佐木磯燒帆立貝輕輕燒過好香 用紫菜夾住食好夾🤩🤩🤩蟹膏豆腐蟹膏味好香吾苦 配埋豆腐既清香好夾 😉😉😉左口魚邊壽司肥美 肉質柔軟細膩😃😃😃花錦魚生丼有十幾款配料 包括三文魚、赤蝦、白身魚、金蟹子、左口魚邊 加埋生雞蛋攬拌 層次相當豐富🥳🥳🥳夢之丼有三文魚蓉、三文魚子、牡丹蝦、帆立貝、海膽、松葉蟹同左口魚邊 配有橙醋 好豐富 侍應建議我地先飲橙醋 再擠啲橙肉汁落去啲帆立貝到再食😁😁😁 (免費)帆立貝(2隻)鮮甜可口😘😘😘
深海池魚刺身
蟹膏味好香吾苦 配埋豆腐既清香好夾 😉😉😉
左口魚邊壽司
肥美 肉質柔軟細膩😃😃😃
夢之丼
(免費)帆立貝(2隻)
鮮甜可口😘😘😘
2022-06-29 23 瀏覽
自從屯馬線開通和新樓宇落成,土瓜灣區多了很多人流,也新開了很多食店和商鋪。今日和朋友來到譚公道的「夢之丼」品嚐日本菜,老闆兼主廚曾有多年製作日本料理的經驗,把Omakase和海鮮丼合二為一,創造了獨一無二、美味的丼飯,超有水準。餐廳佈置得很日式風味,燈光柔和,感覺令人放鬆。點餐後,很快就來碗熱騰騰的麵豉湯和新鮮的沙律菜,麵豉湯內有傳統的豆腐和海帶,味道濃郁鮮美。《 夢之丼》$298鎮店之寶招牌菜《 夢之丼》陣容鼎盛,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、松葉蟹、右口魚邊……每樣食材都超新鮮,簡直是視覺和味覺的享受。丼的米飯,選用爽口的日本七星米,再以赤醋調味,飯呈深啡色,帶幾分酒香。這個丼飯是必試的。《花錦魚生丼》$188集多款新鮮海產於一身的花錦魚生丼,色彩繽紛,賣相一流,有三文魚、魚籽、蟹膏豆腐、赤蝦、白身魚、右口魚邊、金蟹子、松葉蟹、蜆肉…… 見到都令人垂涎欲滴。廚師推薦的食物,配合時令和日日新鮮《河豚白子》《黃金士蠔》《深海池魚(腩位)》第一次食河豚白子,戰戰兢兢地放入口,只需輕輕地咬開,就感到奶油般的口感,細滑豐腴。味道好之餘,白子還有豐富的蛋白質、維他命B、低脂肪,對身體好

餐廳佈置得很日式風味,燈光柔和,感覺令人放鬆。

《 夢之丼》$298

《花錦魚生丼》$188

廚師推薦的食物,配合時令和日日新鮮

《河豚白子》《黃金士蠔》《深海池魚(腩位)》
第一次食河豚白子,戰戰兢兢地放入口,只需輕輕地咬開,就感到奶油般的口感,細滑豐腴。味道好之餘,白子還有豐富的蛋白質、維他命B、低脂肪,對身體好有益處。

生蠔肥美新鮮,帶些少腥味,鮮甜在齒面頰留香,久久不散。

《 左口魚邊壽司2件》$96

肥美的左口魚邊,肉質柔軟細膩,壽司飯已混合醬汁,一口咬下,非常滿足。

《 蟹膏豆腐》$48

幼滑的玉子豆腐內,加入濃厚的蟹膏,葱花放上面,清香鮮嫩。

2022-06-23 25 瀏覽
夢の丼是日跟家人去屋企附近食日本菜🥳 聽聞佢啲刺身 好新鮮 作為第一次食生野既我都食到讚不絕口 的確使我大開眼界 👀1. 夢之丼 $298✔️必食推介 🔥✔️食材極之豐富 滿足到我咩都想試下既慾望😍✔️還附加橙肉跟果醋 聽店員講要先飲啖果醋 再擠啲橙肉汁落去啲帆立貝到 更帶出其鮮味🤩✔️食材包括- 三文魚蓉+三文魚子+帆立貝+牡丹蝦+海膽+松葉蟹+右口魚邊✔️特別要讚佢既帆立貝 同埋 海膽 非常鮮甜可口 且好厚肉 一點也不吝嗇👍一流✔️它的飯底都好正 是日本米加了日本醬油撈埋🥳有啲飯會有炭燒味 估計是火槍輕輕燒過🔥🤤 所以好特別 🤪非常可口同香2. 花錦魚生丼 $188✔️飯底跟夢之丼一樣 好入味!✔️當中食材更加多 且所有食材都切左粒 可以一口食咁多唔同種類既刺身 是很幸福既感覺🌸🤭✔️食材包括- 三文魚 + 白身魚 + 赤蝦+ 右口魚邊+金蟹子 + 三文魚子+櫻花蝦+ 蟹膏豆腐+ 青瓜+甜蛋+玉子漬 +松葉蟹+蜆肉✔️家人對佢讚不絕口🤤 esp 三文魚子 係爆哂汁咁 好正✔️首次食玉子漬既我都覺得呢個食法好新鮮 😋蛋漿滲入去更好味😍3. 深海池魚刺身$78✔️非常厚肉✔️新鮮到好彈牙爽口☺️4. 鮫𩻸魚肝$
夢の丼

1. 夢之丼 $298

✔️必食推介 🔥
✔️食材極之豐富 滿足到我咩都想試下既慾望😍
✔️它的飯底都好正 是日本米加了日本醬油撈埋🥳

2. 花錦魚生丼 $188

✔️飯底跟夢之丼一樣 好入味!
✔️家人對佢讚不絕口🤤 esp 三文魚子 係爆哂汁咁 好正

✔️趁熱一口食落去真是不能用文字表達它有幾惹味😎

6. 蟹膏🦀️豆腐$48

✔️是入口即化既代表😏
✔️豆腐好細滑 燒了它既表面再食真是一試難忘☺️
✔️加埋蟹膏🦀同埋蔥花 好夠味 !

7. 左口魚邊壽司X2 $96
✔️高水準既壽司
✔️一食落去就入口即溶🤤🤤
✔️口感一流 直頭挑戰緊我味蕾😁
✔️加埋啲木魚絲 十分完美

總括嚟講 呢到水準一流 ! 本來唔食生野既我就是怕食了唔新鮮既食物🤭 但係呢到卻令我踏出新嘗試 呢到啲食材又新鮮 也好惹味 是高檔日式餐廳 🤭店員每碟菜都提供最好食嘅食法 仲介紹埋其他飛機直送✈️既食物! 今餐真係令我好難忘😏

單:

2022-06-22 27 瀏覽
收工同朋友去左土瓜灣,就搵左間餐廳食日本菜😆。🥗🥣首先一坐低就有一份沙律同味噌,沙津酸酸地好開胃。🍣小食叫左蟹膏豆腐,磯燒帆立貝,深海池魚刺身,鯖魚刺身同埋左口魚邊壽司。蟹膏味道濃郁,刺身都有輕輕火炙一下,好新鮮!🍚主食方面,首先係夢之丼,入面有蝦,帆立貝,吞拿魚蓉,海膽等等,魚生量十足!另外食之前要飲一啖柚子汁,會開胃啲,好特別!🍥另外就係花錦魚生丼,入面有三文魚,蟹肉,三文魚子等等,仲有青瓜同蛋黃拌住食,覺得食落比較開胃,而且啖啖都有魚生👍🏽。
收工同朋友去左土瓜灣,就搵左間餐廳食日本菜😆。

🥗🥣首先一坐低就有一份沙律同味噌,沙津酸酸地好開胃。

2022-06-22 424 瀏覽
今日同媽媽放工去開土瓜環,行過有間叫夢の丼既日本菜,見到個menu好吸引,就入去試下啦~餐廳都好大,座位排得好有空間感,好舒適既感覺我地叫左夢の丼,花錦魚生丼,蟹皇醬燒蟹膏豆腐,磯燒北海道珍寶帆立貝,左口魚邊壽司,深海池魚刺身同鮟鱇魚肝湯同沙律夢の丼有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松業蟹同左口魚邊,望到都好豐富~丼飯仲配有橙醋,侍應上枱時建議我地先飲橙醋~橙醋好清新~清一清個口再食丼飯~刺身十分新鮮,特別牡丹蝦十分鮮甜~海膽都又滑又鮮味~花錦魚生丼色彩繽紛既雜錦粒粒魚生丼,上面仲有生雞蛋,撈埋食有蛋香同更滑溜蟹皇醬燒蟹膏豆腐豆腐吸晒蟹既精華,燒蟹膏又香濃又甜~估唔到蟹膏同豆腐咁夾!磯燒北海道珍寶帆立貝燒到外脆既帆立貝,肉質十分爽口彈牙,珍寶真係好大粒,仲有香脆紫菜比我地包住食,好好食呀!左口魚邊壽司左口魚邊油脂充足,入口即溶,一啖放入口,好滋味!深海池魚刺身及鮟鱇魚肝深海池魚刺身味道癠爽甜,鮟鱇魚肝相對味道濃郁~各有各好食估唔到唔打唔撞都食到間咁高質既日本菜!一定會encore!
餐廳都好大,座位排得好有空間感,好舒適既感覺

湯同沙律

夢の丼

蟹皇醬燒蟹膏豆腐
豆腐吸晒蟹既精華,燒蟹膏又香濃又甜~估唔到蟹膏同豆腐咁夾!

磯燒北海道珍寶帆立貝

左口魚邊壽司
左口魚邊油脂充足,入口即溶,一啖放入口,好滋味!

深海池魚刺身及鮟鱇魚肝
深海池魚刺身味道癠爽甜,鮟鱇魚肝相對味道濃郁~各有各好食

估唔到唔打唔撞都食到間咁高質既日本菜!一定會encore!
2022-06-21
2022-06-19 22 瀏覽
燈光偏暗黑,整間餐廳帶少少神秘感,但價錢都叫貼地,一分錢一分貨,而且晚餐都set都係一百鬆啲,性價比極高👍🏻唔知土瓜灣有間咁高質嘅日本🇯🇵餐廳🍴丼飯配雜菜沙律🥗加入少量醋,令餐前幾開胃和麵豉湯,加入少量蜆肉和海帶夢之丼以餐廳名名,主打系列但少量配料會當日轉,例如冇海膽,轉咗拖羅材料超新鮮👍🏻日本直送配上兩淡橙酒,淡淡清新,可點帶子,亦可小口品嘗,有新一番味道😆食材無論賣相,還是味道都值得一讚😇芥末亦是即磨,不會太搶口花錦魚生丼貼地平民丼所有丼飯已適量調味,無需再加鼓油蟹皇醬燒蟹膏豆腐豆腐入口十分嫩滑🥰充滿濃烈蟹膏味👍🏻私心推薦,凍食系列生蠔🦪要睇當日餐廳貨量蠔身十分飽滿,十分滿足

丼飯配雜菜沙律🥗加入少量醋,令餐前幾開胃
和麵豉湯,加入少量蜆肉和海帶

夢之丼
以餐廳名名,主打系列
但少量配料會當日轉,例如冇海膽,轉咗拖羅
材料超新鮮👍🏻日本直送
食材無論賣相,還是味道都值得一讚😇
芥末亦是即磨,不會太搶口

貼地平民丼
所有丼飯已適量調味,無需再加鼓油
蟹皇醬燒蟹膏豆腐
豆腐入口十分嫩滑🥰充滿濃烈蟹膏味👍🏻私心推薦,凍食系列

生蠔🦪要睇當日餐廳貨量
蠔身十分飽滿,十分滿足
2022-06-17 300 瀏覽
自從有咗屯馬線,係元朗屯門入土瓜灣真係非常方便,今日特登由土瓜灣探朋友,順便一齊食餐飯,今日朋友推薦我食日本菜。夢之丼 地址係土瓜灣譚公道2號地舖,餐廳地方雖然唔大但係裝修得好整潔裝修得好有日本風情,畀人感覺好整潔好舒適花錦魚生丼 188元,魚生丼材料非常豐富,每樣食材都好新鮮肥美,份量亦都好多,魚生切到一粒粒,賣相極之吸引,最上面放咗隻生蛋,將蛋汁加落啲飯度食味道更加香。炎之丼 198 元,牛油醬燒帆立貝,帆立貝好大粒而且仲好新鮮,口感清爽鮮甜,左口魚邊 同樣食到新鮮嘅味道,加上甜蝦蓉,三文魚蓉 ,整碗丼飯 都充滿刺身嘅鮮味,而且日本飯軟硬度適中,整體嘅口感到非常好,食到我哋個個都舔舔脷蟹膏豆腐 48元,豆腐嘅size剛剛好一啖食曬,入口食到香濃嘅蟹膏味,加上小小蔥花點綴,而豆腐帶點焦香,真係好好食。左口魚邊壽司 48 元,左口魚邊非常肥美,魚嘅油脂經過燒香,味道更加突出。深海池魚 88元,肉質緊實而且爽口,帶有少少油香,味道真係好清甜,脂肪比例亦都係好適中,一啲腥味都冇,深海池魚好值得推介非常美味。
順便一齊食餐飯,今日朋友推薦我食日本菜。
夢之丼 地址係土瓜灣譚公道2號地舖,
餐廳地方雖然唔大
但係裝修得好整潔
裝修得好有日本風情,畀人感覺好整潔好舒適

花錦魚生丼 188元,
魚生丼材料非常豐富,每樣食材都好新鮮肥美,
份量亦都好多,魚生切到一粒粒,

炎之丼 198 元,
牛油醬燒帆立貝,
帆立貝好大粒
而且仲好新鮮,口感清爽鮮甜,左口魚邊

蟹膏豆腐 48元,
豆腐嘅size剛剛好一啖食曬,入口食到香濃嘅蟹膏味,
加上小小蔥花點綴,而豆腐帶點焦香,
真係好好食。
左口魚邊壽司 48 元,
左口魚邊非常肥美,魚嘅油脂經過燒香,味道更加突出。
深海池魚 88元,
肉質緊實而且爽口,
深海池魚好值得推介非常美味
2022-06-16 48 瀏覽
和朋友來過幾次,食物美味,服務良好。必叫的是蟹膏豆腐。整道菜的搭配完美,蟹膏味道濃郁,豆腐入口即化,蔥的香味點綴,令人一試難忘,是我們encore夢之丼的主要原因。丼飯我試過炎之丼,有火灸左口魚和三文魚,油脂非常香,值得一試。但最常叫的還是夢之丼,因為它的刺身款式豐富,有海膽和蝦之餘,還包含了我最愛的火灸左口魚和三文魚,一次滿足多個願望。夢之丼會有當日推介,我最愛的是法國蠔,味道鮮甜而且非常清新,而且!它只售$38,完全是物超所值。有好幾次都推介上都沒有法國蠔,店員姐姐根據我們的口味推介了美人蠔和武士蠔,果然和法國蠔一樣,十分清新鮮甜,而且size比法國蠔要大不少(價錢也貴一點)。店員姐姐真的很會推介!
和朋友來過幾次,食物美味,服務良好。

蟹膏豆腐

• 夢之丼